Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Pulaski, AR; Saline, AR.

25 Apr 2024 15:44:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cloud, KS; Republic, KS.

25 Apr 2024 15:29:41

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Perry, AR; Pulaski, AR; Saline, AR.

25 Apr 2024 15:29:40

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jewell, KS; Mitchell, KS.

25 Apr 2024 15:10:59

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Conway, AR; Perry, AR; Pope, AR.

25 Apr 2024 15:10:59

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cloud, KS.

25 Apr 2024 14:46:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Conway, AR; Perry, AR; Pope, AR; Yell, AR.

25 Apr 2024 14:46:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jewell, KS; Smith, KS; Webster, NE.

25 Apr 2024 14:46:00

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Phillips, KS; Smith, KS; Franklin, NE; Webster, NE.

25 Apr 2024 14:25:25

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Phillips, KS; Smith, KS; Franklin, NE; Harlan, NE; Webster, NE.

25 Apr 2024 14:12:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jewell, KS; Mitchell, KS.

25 Apr 2024 14:08:32

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jewell, KS; Mitchell, KS; Osborne, KS; Smith, KS.

25 Apr 2024 13:44:40

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Osborne, KS; Smith, KS.

25 Apr 2024 13:10:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Osborne, KS; Phillips, KS; Rooks, KS; Smith, KS.

25 Apr 2024 12:33:33

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

25 Apr 2024 08:00:01
Actueel
1 / 4

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
13 januari 2013, 16:55 uur | Bericht #382064
IJs versus sneeuw!


 Een prachtige zonsopkomst vanochtend op de meeste plekken in het land. Er zijn zelfs plekken waar het matig heeft gevroren. foto: Carla Versteege

Sinds een paar dagen is het volop winterweer in Nederland. Met overdag ook temperaturen onder het vriespunt wordt reikhalzend uitgekeken naar de eerste schaatsdag. Schaatsen op diep water is nog niet aan de orde, maar de buitenschaatsbanen zijn klaar voor de start. Maar wanneer vindt de eerste wedstrijd op natuurijs plaats en wanneer kunnen we zelf lekker de schaatsbaan op? Vanochtend is de eerste schaatsbaan in de Lier geopend en aan de kou ligt het in ieder geval niet; het ziet er naar uit dat het over het algemeen nog goed blijft vriezen. Of het hierbij stralend en droog weer blijft is alleen helaas nog maar de vraag. Een sneeuwstoring zou vanaf maandagavond namelijk behoorlijk wat roet in het eten kunnen gooien…...


De cv's en kachel draaiden vandaag dan ook op volle toeren. foto: Ria Luttikhold

Tot nu toe gaat het goed met de ondergelopen weilanden en schaatsbaantjes. Na 1 nacht matige vorst in Terwolde mat een lachende ijsmeester tevreden een ijslaag van maarliefst 3 centimeter. Maar voordat er goed en wel geschaatst kan worden op een ondergelopen weiland is wel een centimeter of 5 nodig. Aan de andere kant zijn er ook nog de sintelbanen met een dun laagje opgespoten ijs. Zoals gebruikelijk strijden Noordlaren (Groningen), Veenoord (Drenthe) en Gramsbergen (Overijssel) erom wie de eerste wedstrijd kan organiseren. Vanaf 2 centimeter kan in principe al een marathon geschaatst worden, maar 3 centimeter is de eis van de KNSB.


Een tevreden ijsmeester in Terwolde. Al 3 centimeter ijs op de ondergelopen schaatsbaan en dat na 1 nacht goeie vorst! foto: Mark Wolvenne

IJs versus sneeuw
Op dit moment is het ijs op de schaatsbanen bijna overal nog net te dun, maar gezien de koude voor de komende tijd is er een flinke “groeipotentie”. Je zou dus denken dat er zeker geschaatst zou kunnen worden, ware het niet er voor maandag en dinsdag een sneeuwstoring “gepland” staat. Indien er een sneeuwlaag over de ijsvloer komt te liggen heeft dit een funeste uitwerking op de ijslaag en ook op de kwaliteit van het ijs. Door de isolerende werking van de sneeuwlaag groeit het ijs niet veel meer of wordt de laag zelfs dunner. Ook gaat de kwaliteit van het ijs snel achteruit, doordat het ijs brozer wordt.


Wat is een betrouwbare schaatsdikte voor natuurijs? bron: natuurijswijzer.nl

Rond 1,5 centimeter ijs op de sloot in Roodeschool (Groningen). foto: Jannes Wiersema

De schaatsbaan in Roodeschool ligt er prachtig bij. foto: Jannes Wiersema

Sneeuwstoring volgens ECMWF
Dat er een sneeuwstoring op komst is, is vrij zeker, maar in hoeverre en hoe actief hij het land gaat overtrekken, is nog zeer de vraag. Het ECMWF laat de sneeuwstoring het verst het land oplopen. Maandag neemt in de loop van de middag de bewolking vanuit het westen toe met eerst een aantal sneeuwbuien voor de westkust. De echte sneeuwstoring bereikt Zeeland vervolgens pas tijdens de tweede avondhelft en in de loop van de avond en in de nacht naar dinsdag loopt de storing verder het land op, om uiteindelijk te stagneren en langzaam uit te doven. De provincies Groningen, Drenthe en een groot deel van Overijssel en Friesland zouden er op een paar vlokken na droog vanaf komen en ook in de Gelderse achterhoek zou het ijs gespaard blijven. De rest van het land kan daarentegen rekenen op een sneeuwlaagje van tenminste 1 tot 3 centimeter met richting Zeeland duidelijk meer sneeuw, tussen 5 en 10 centimeter.

Wat doet het UKMO met de sneeuw?
Het nieuwste UKMO model is duidelijk minder enthousiast. De storing is wel vrij actief met flink wat sneeuw voor het westen van Zeeland (5 tot 10 centimeter), maar het model laat de sneeuwstoring, in tegenstelling tot het ECMWF, nauwelijks het land op bewegen. In de Randstad valt maandagmiddag een enkele bui en ’s nachts valt hier ook zo nu en dan wat lichte sneeuw. Dit zorgt bij elkaar voor ongeveer 1 centimeter sneeuw.

Hirlam is enthousiaster
Hirlam is juist weer enthousiaster met een aantal flinke sneeuwbuien al op maandagmiddag voor de Randstad wat lokaal een paar centimeter sneeuw kan opleveren. In de tweede avondhelft volgt de sneeuwstoring die vanuit Zeeland het land binnenschuift en dan vooral het zuidwesten van het land aandoet. De meeste sneeuw is ook volgens het Hirlam toebedeeld aan Zeeland met 5 tot 10 centimeter in de westelijke helft van de provincie. Verder valt in de nacht naar dinsdag een laagje sneeuw in Zuid-Holland, Zuid-Limburg en in de westelijke helft van Brabant, tussen 1 en 5 centimeter.


Wat gaat de sneeuwstoring doen volgens ECMWF, UKM en Hirlam? Ze zijn het in ieder geval niet met elkaar eens. bron: Midas

Waar beste af?
Hoe onzeker de sneeuwverwachting ook is, wel kunnen wel met zekerheid zeggen dat de ijslaag in het noordoosten van het land de komende tijd het beste af is met hier niet of nauwelijks sneeuw en hoe verder je naar het zuidwesten afzakt hoe meer je in de “gevarenzone” terecht komt. Nou blijft het de komende week over gelukkig wel koud, sneeuw of geen sneeuw. Dus voor degenen die hun ijslaagje op de schaatsbaan verder willen zien groeien is het vooral een kwestie van de baan goed sneeuwvrij maken en houden….tenminste….als je niet voor een ”wak” te vangen bent

Nieuwe ronden nieuwe kansen....
Tot slot kan de sneeuwval er voor de grote, diepe plassen, meren en sloten juist voor zorgen dat ze sneller dichtvriezen. Gezien op de diepere waterpartijen nog geen ijs ligt, kan de sneeuw hier geen schade aanrichten. Én bij een sneeuwdek koelt het ’s nachts veel sneller af, waardoor het per saldo kouder en zich op het diepere water ook een ijslaag kan gaan vormen. Zo zie je maar dat nadeel ook weer zijn voordelen heeft.

bron: Meteo Consult, Midas | Gewijzigd: 13 januari 2013, 16:56 uur, door Marga
Every cloud has a silver lining
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
13 januari 2013, 18:24 uur | Bericht #382071
Winterweer houdt aan, vrees voor gladde maandagavond



Het heeft even geduurd maar sinds dit weekend heeft Nederland te maken met winters weer en vrieskou. De opvang van daklozen in veel steden is uitgebreid en de ANWB zet extra wegenwachten in en waarschuwt voor gladheid en vastgevroren autodeuren. En natuurlijk stijgt de spanning rond de vraag op welke plaats de eerste marathon op natuurijs wordt verreden.Het KNMI verwacht dat de temperatuur de komende dagen 's nachts niet boven de nul komt. Plaatselijk valt wat (mot)sneeuw en in het noordwestelijk kustgebied is er maandag kans op een sneeuwbui. In de avond gaat het in het zuidwesten en westen sneeuwen. De nachtvorst heeft zijn eerste werk gedaan en dat heeft de koorts bij ijsverenigingen in het noorden laten oplopen. Zoals gebruikelijk strijden Noordlaren (Groningen), Veenoord (Drenthe), Gramsbergen en Haaksbergen (beide Overijssel) erom wie de eerste marathon op natuurijs kan organiseren. In De Lier, gemeente Westland, konden zondag al wat schaatsers terecht op een natuurijsbaan van 70 bij 90 meter op een betonnen onderlaag.

De ANWB verwacht maandag ongeveer 1100 keer extra uit te moeten rukken om hulp te bieden aan automobilisten die stranden door de vrieskou. De organisatie stuurt 50 extra wegenwachten op pad en zorgt voor extra bezetting bij de telefooncentrale. Normaal gesproken rukt de ANWB op een maandagochtend in januari ongeveer 4500 keer uit voor het verlenen van pechhulp. Voor maandag wordt rekening gehouden met 5600 gevallen. Vanwege het koude weer verlengt Amsterdam de extra winteropvang van dak- en thuislozen tot vrijdag. De gemeente Utrecht beraadt zich nog over verlenging van de maatregel. Begin december vorig jaar is ook een aantal dagen de winterkouderegeling ingesteld. Toen bleek de extra ingezette capaciteit voldoende.

Door de relatief hoge temperaturen sinds half december is de natuur al een tijdje bezig op te bloeien. De komende vorstperiode zal daar korte metten mee maken, al is volgens de site Natuurbericht.nl moeilijk in te schatten hoe groot de schade aan plant en dier zal zijn.

Bron: AD | Gewijzigd: 6 februari 2017, 14:35 uur, door Joyce.s
there can be only one
Waarom deze advertentie?
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
13 januari 2013, 20:27 uur | Bericht #382111
Vermiste man zwaar onderkoeld teruggevonden in berm in Meerhout

 Wandelaars hebben vandaag de vermiste Walter Vervoort uit Geel levend teruggevonden in een berm in Meerhout. De 49-jarige man, die sinds donderdag vermist was, werd zwaar onderkoeld overgebracht naar Gasthuisberg in Leuven, waar hij op de dienst intensieve zorgen ligt, meldt het parket van Turnhout.

Vervoort was donderdag rond 12.30 uur met zijn fiets vertrokken aan zijn woning in de Rauwelkoven in Geel en was sindsdien spoorloos. Vrijdag werd een opsporingsbericht verspreid. Volgens het parket wijst niets erop dat hij het slachtoffer werd van een misdrijf. De man kon nog niet ondervraagd worden.

Bron: HLN
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
14 januari 2013, 07:47 uur | Bericht #382193
ANWB: extra pech door kou



De ANWB verwacht dat automobilisten vanochtend problemen krijgen door de aanhoudende vorst. Een ANWB-woordvoerder houdt rekening met zo'n 1100 pechgevallen meer dan op een normale maandagmorgen. Er worden 50 extra wegenwachten ingezet. De ANWB-medewerkers krijgen bij dit weer vooral te maken met accu's die het niet meer doen en met dichtgevroren portieren. Ook vriest er af en toe een handrem vast, zegt de woordvoerder.

Bron: NOS | Gewijzigd: 6 februari 2017, 14:35 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
14 januari 2013, 07:50 uur | Bericht #382194
Sneeuw in Gelderland en Overijssel
Toegevoegd: zondag 13 jan 2013, 21:16

In Gelderland en Overijssel sneeuwt het licht. Verkeersdeelnemers moeten daarom rekening houden met gladde wegen. Naar verwachting zal het nog tot na middernacht blijven sneeuwen in deze provincies.

Morgen wordt er op meer plaatsen in Nederland sneeuw verwacht. De sneeuwbuien beginnen in het zuidwesten en breiden zich in de loop van de nacht vanuit Zeeland over het hele land uit. Alleen in het noordoosten blijft het waarschijnlijk droog.

Hinderlijk
Tijdens de ochtendspits van dinsdag valt de meeste sneeuw in Noord-Holland, Utrecht, Gelderland en Limburg. In Zeeland kan de sneeuw dan overgaan in regen en in Zuid-Holland en Brabant is al sneeuw gevallen, maar wordt het droger.

In het westen en midden van het land valt 2 tot 5 centimeter sneeuw, genoeg om hinderlijk te zijn voor het verkeer. In het noordoosten van het land valt hooguit 3 centimeter.

In de loop van dinsdag valt er steeds minder neerslag en vanaf woensdag keert het rustige winterweer terug, meldt NOS-weerman Marco Verhoef.

Bron: NOS
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
14 januari 2013, 08:05 uur | Bericht #382197
40.000 ton strooizout tegen sneeuwoffensief

Na de verrassende eerste vlokjes in het weekend wordt voor vanavond of vannacht nog veel meer sneeuw verwacht. Die winterprik kan de ochtendspits helemaal in de war sturen. De onverwachte sneeuwval zaterdagavond zorgde vooral in Zuid-West-Vlaanderen en de Vlaamse Ardennen voor mooie plaatjes en de eerste voorzichtige winterpret. Maar de sneeuwval die de weerkundigen voor komende nacht voorspellen, zou wel eens tot chaos op de wegen kunnen leiden.

‘Wanneer het zal beginnen sneeuwen, is nog niet te voorspellen', zei weerman Frank Deboosere ons gisteren. ‘Wellicht 's nachts, maar bij vroege sneeuw kan zelfs de maandagavondspits al getroffen worden. Wel zeker is dat de sneeuwval in het westen zal beginnen en geleidelijk opschuiven naar het noordoosten van het land. Er zal overal in Vlaanderen sneeuw vallen maar de hoeveelheid kan schommelen tussen 3 en 10 centimeter naargelang de plaats. Omdat de temperatuur in de loop van dinsdag onder het vriespunt blijft, zal de sneeuw ook op de meeste plaatsen blijven liggen.'

Strooidiensten paraat
De permanentieploegen van de strooidiensten staan klaar om tijdens de komende nacht zoveel mogelijk sneeuw te ruimen op de hoofdwegen. ‘Onze voorraad is nog bijna volledig vol', zegt Ilse Luypaerts van het Agentschap voor Wegen en Verkeer (AWV). ‘Zolang het geen weken aan een stuk wintert, kunnen we garanderen dat die 42.000 ton strooizout voldoende zal zijn.'

Voor het Vlaams Verkeerscentrum was het gisteren te vroeg om concrete voorspellingen te maken over files. ‘Als de weersvoorspellingen uitkomen, ziet het er inderdaad alles behalve goed uit voor maandagnacht en dinsdagochtend en dan vooral in het westen van het land maar het is te vroeg om te zeggen: blijf weg uit de wagen', zegt woordvoerder Hajo Beeckman.

Frank Deboosere heeft zijn besluit alvast genomen: ‘Ik vertrek dinsdag met de trein naar het werk.'

Bron: Het Nieuwsblad | Gewijzigd: 14 januari 2013, 09:19 uur, door Marga
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
14 januari 2013, 08:47 uur | Bericht #382207
Nog geen marathon op natuurijs in Overijssel

In Haaksbergen en Gramsbergen kan vanavond nog geen marathon op natuurijs worden geschaatst. Op beide plekken is het ijs nog niet dik genoeg. Dat bleek tijdens een meting op maandagochtend. In Haaksbergen is het ijs 2,4 centimeter dik, in Gramsbergen 2,5 centimeter. Volgens de regels van schaatsbond KNSB moet het ijs tenminste 3 centimeter dik zijn. Zowel ijsvereniging Ons Genoegen in Gramsbergen als ijsvereniging IJSCH in Haaksbergen verwachtte gisteren nog allebei dat het ijs vanochtend dik genoeg zou zijn. Ook op andere plekken in het land is de kans op een marathon vandaag nihil. Het ijs in Noordlaren in Groningen is maandagochtend nog net geen 3 centimeter dik. Op de baan in Veenoord lag wel sneeuw, maar slechts 1 centimeter ijs.

Bron: rtv oost
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
14 januari 2013, 09:19 uur | Bericht #382211
ANWB: veel accu's kapot door kou

De ANWB heeft het vanochtend vroeg vooral druk gehad met kapotte accu's. Cijfers zijn nog niet bekend, maar volgens een woordvoerder van de ANWB hebben "heel veel accu's het tussen 05.00 uur en 08.00 uur laten afweten."

Ook hebben automobilisten last van dichtgevroren deuren. "Maar het zijn vooral de accu's. Die oude accu's van vier jaar oud, gaan er op een gegeven moment gewoon aan. Het moment dat dat gebeurt is meestal als het gaat vriezen", zegt de woordvoerder.

De ANWB denkt vandaag 5600 mensen te helpen. Dat zijn er 1100 meer dan op een dag waarop het niet vriest. Er zijn 50 extra wegenwachten ingezet vanwege de extra pechgevallen door de kou.

Vooral vanuit Drenthe komen meldingen van gladheid. "Het is spekglad op de A37 tussen Hoogeveen en Emmen", liet een wegenwacht vanochtend weten.

Bron: NOS
Every cloud has a silver lining
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
14 januari 2013, 11:56 uur | Bericht #382239
Al ruim dertienhonderd met autopech geholpen

De Wegenwacht heeft maandagochtend in de vorst al ruim dertienhonderd mensen met autopech geholpen. "Er zijn nu tweehonderd wegenwachters onderweg naar pechgevallen en daarnaast wachten nog eens driehonderd mensen op hulp", zegt een woordvoerder van de ANWB even voor 10.00 uur. Automobilisten met pech moeten ongeveer veertig minuten op hulp wachten, zegt de woordvoerder. Zoals verwacht kampen veruit de meeste mensen met een accu die de startmotor niet draaiend krijgt. In andere gevallen zijn portieren of sloten bevroren of gaat de handrem er niet af. Daarnaast zijn er de gebruikelijke pechgevallen.

De ANWB zei eerder rekening te houden met 5600 pechgevallen, elfhonderd meer dan normaal. "Die 5600 gaan we gemakkelijk halen. Het is niet zoals bij de files dat er alleen 's ochtends en 's avonds problemen zijn en de rest van de dag niet. In de loop van de dag gaan de mensen zonder werk op pad en dus blijft de teller doorlopen. In de ochtend werden driehonderd wegenwachten ingezet om de eerste stroom te verwerken, vijftig meer dan normaal. In de avond wordt ook een blik wegenwachters opengetrokken.In de avond wordt sneeuw verwacht. Dat zorgt niet direct voor extra problemen. "Maar het maakt de vorst wel dieper, de temperatuur wordt 's nachts lager en dat leidt dan weer tot meer problemen." Voorlopig blijft de ANWB daarom extra wegenwachten inzetten.

Bron: Nieuws.nl
there can be only one
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
14 januari 2013, 13:01 uur | Bericht #382264
Noordlaren: ijs is dik genoeg voor marathon




IJsvereniging De Hondsrug in Noordlaren heeft bij de KNSB officieel een aanvraag ingediend om de eerste marathon op natuurijs van dit jaar te mogen organiseren. Volgens voorzitter Jan Geert Veldman van De Hondsrug is het ijs op de baan in het Groningse dorpje overal 3 centimeter dik of iets meer; 3 centimeter is de minimale eis van de schaatsbond. De KNSB komt maandagmiddag het ijs inspecteren, meldt Veldman. Die moet dan het groene licht geven. Veldman gaat ervan uit dat de marathon dinsdag verreden kan worden.

Zoals ieder jaar als het begint te vriezen, strijden Noordlaren, Veenoord (Drenthe), Gramsbergen en Haaksbergen (beide Overijssel) erom wie de eerste marathon kan organiseren. Vorig jaar was dat ook Noordlaren.

Bron: AD
  | Gewijzigd: 7 december 2017, 14:11 uur, door Joyce.s
there can be only one
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
14 januari 2013, 14:17 uur | Bericht #382277
Drukke ochtendspits verwacht vanwege sneeuw

De ANWB verwacht dinsdag een drukke ochtendspits als gevolg van sneeuwval. Met name in de Randstad en in het zuiden van het land moeten weggebruikers rekening houden met lange files. Maandagavond zal het verkeer plaatselijk al veel hinder hebben van gladheid, stelt de ANWB. Het KNMI verwacht dat het vanaf 21.00 uur in Zeeland gaat sneeuwen. Het sneeuwfront trekt vervolgens het land in. Plaatselijk wordt er vijf tot tien centimeter sneeuw verwacht. Dinsdagochtend is onder normale omstandigheden al de drukste spits van de week, met gemiddeld tweehonderd kilometer file. Dit kan nu makkelijk het dubbele worden, verwacht de ANWB. De laatste keer dat er sneeuw viel, op donderdag 6 december, ontstond er meer dan zeshonderd kilometer file.

Bron: Nieuws.nl
there can be only one
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
14 januari 2013, 15:45 uur | Bericht #382302
Eerste schaatsmarathon dinsdag in Noordlaren

IJsvereniging de Hondsrug in het Groningse Noordlaren heeft maandag de officiële goedkeuring gekregen voor de eerste marathon schaatswedstrijd op natuurijs van dit jaar. Dinsdagavond klinkt het eerste startschot. Maandagmiddag heeft de KNSB het ijs goedgekeurd nadat de dikte van de ijsvloer, die op een skeelerbaan ligt, na het meten overal minimaal 3 centimeter bleek te zijn’, meldt voorzitter van de ijsvereniging, Jan Geert Veldman, maandagmiddag. Veldman had er al een goed gevoel over omdat uit eigen metingen eerder ook al bleek dat de ijsvloer overal de minimaal vereiste dikte van 3 centimeter had bereikt.

KNSB
De KNSB keurde maandagmiddag om 13.00 uur het ijs en gaf groen licht. De wedstrijden beginnen dinsdagavond om 19.30 uur. De strijd om de eerste marathon op natuurijs met andere ijsverenigingen in het land werd ook vorig jaar door IJsvereniging de Hondsrug gewonnen.

Bron: Blikopnieuws
there can be only one
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
14 januari 2013, 16:24 uur | Bericht #382315
Vrouw in Buinen gewond bij auto-ongeval door gladheid

Een 42-jarige vrouw uit Buinen is maandagmorgen bij een eenzijdige ongeval in haar woonplaats gewond geraakt. Zij zat met haar 48-jarige man in de auto. Hij verloor door de gladheid de macht over het stuur en belandde tegen een boom. De man raakte niet gewond. De vrouw is met rug- en nekletsel naar het ziekenhuis overgebracht.
 
Bron: Dvhn
there can be only one
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
14 januari 2013, 17:05 uur | Bericht #382341
Vanavond tot 10 cm sneeuw verwacht


Archieffoto: BHul

Over het hele land wordt maandagavond en -nacht sneeuw verwacht. De grootste hoeveelheden zullen in het westen van het land vallen, meldt KMI-weerman David Dehenauw. Het Agentschap Wegen en verkeer houdt, met zijn partners, de weersomstandigheden in de gaten om zo snel en efficiënt mogelijk te kunnen reageren. Mobiliteitsorganisatie Touring voorspelt voor dinsdag alvast een "chaotische" ochtendspits.

"In het westen zal het tegen 19 uur maandagavond beginnen sneeuwen, en we verwachten er 5 à 10 cm sneeuw. In het centrum van het land zal het met 2 à 6 cm iets minder sneeuwen. De sneeuw zal er ook een goed uur later beginnen vallen. In het oosten sneeuwt het minder dan 5 cm." Ook dinsdag blijft het sneeuwen, maar dat zo goed als enkel ten zuiden van Samber en Maas. "Daar kan een extra 2 à 6 cm vallen", zegt Dehenauw. In de rest van het land blijft het beperkt tot 1 à 3 cm."

"Zondagnacht is preventief al 500 ton gestrooid op de Vlaamse gewest- en snelwegen", zegt Anton De Coster, woordvoerder van Wegen en Verkeer. "Door het droge weer is veel van dat zout blijven liggen. We blijven, met onze partners, de situatie uiteraard op de voet volgen zodat we waar nodig snel kunnen ingrijpen."

In een persbericht vraagt Touring weggebruikers maandag opnieuw om "dubbel waakzaam te zijn op de wegen, verplaatsingen te spreiden over de dag en niet-noodzakelijke verplaatsingen uit te stellen. Alle weggebruikers moeten hun rijgedrag aanpassen. "Nog te veel mensen denken dat ze ongenaakbaar zijn omdat ze met winterbanden of met een terreinwagen rijden."

Bron: HBVL
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
14 januari 2013, 17:07 uur | Bericht #382343
Morgen minder treinen door sneeuw



De NS en ProRail passen de dienstregeling morgen op veel trajecten aan wegens de verwachte sneeuwval en vorst. Er gaat in delen van het land sneeuw vallen en om problemen voor te zijn, zal vanaf het begin van de dag een deel van de treinen niet rijden.

De ANWB verwacht morgenochtend als gevolg van sneeuwval 'een enorm drukke ochtendspits', met lange files in de Randstad en het zuiden van het land. Dinsdagochtend is normaal gesproken al de drukste spits van de week met gemiddeld 200 kilometer file, aldus de ANWB. De organisatie denkt dat als de weersvoorspellingen uitkomen, dat dat makkelijk kan verdubbelen.

Bron: RTL | Gewijzigd: 7 december 2017, 14:12 uur, door Joyce.s
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
14 januari 2013, 17:09 uur | Bericht #382344
Eerste ijsdag van het jaar een feit

Maandag gaat de boeken in als de eerste officiële ijsdag van het jaar. De temperatuur in De Bilt bleef de hele dag onder de nul graden, zegt een woordvoerder van weeronline.nl.

Het kwik kwam maandag niet boven de -1,9 graden. De koudste temperatuur, -7,4 graden, werd maandagochtend gemeten. Rond 16.00 uur begon de temperatuur alweer te dalen tot -2,4 graden. Voor een officiële ijsdag mag het kwik in De Bilt niet boven het vriespunt uit komen. Maandag was het alleen in het uiterste westen van Zeeland even boven nul met 0,5 graden.

Maandagmiddag hebben zich inmiddels de eerste sneeuwbuien in Nederland gemeld. Volgens de woordvoerder zijn het een paar losse buitjes die wel iets verder het binnenland in trekken dan eerder was verwacht. Lokaal kan er in het zuidoosten al tot vijf centimeter sneeuw vallen.

Maandagnacht wordt een nieuwe storing verwacht, die vrijwel in het hele land voor enkele centimeters sneeuw zorgt. Alleen in de noordoostelijke provincies blijft het waarschijnlijk droog. In het zuidwesten valt naar verwachting zo'n tien centimeter. De woordvoerder verwacht dat dat dinsdagochtend nog wel eens tot veel ellende op de weg kan zorgen.

Door de sneeuw kan dinsdagnacht vermoedelijk de eerste strenge vorst van het jaar genoteerd worden met temperaturen onder de -10 graden. De rest van de week blijft het aanhoudend koud. Vermoedelijk kan tegen het weekeinde aan op veel plekken geschaatst worden.

Bron: Nieuws.nl
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
14 januari 2013, 18:15 uur | Bericht #382386
Eerste verkeersproblemen door sneeuwval

De sneeuwval maandagmiddag zorgt in de regio's Rotterdam, Den Haag en Delft voor veel verkeersproblemen. Op tal van wegen staat het verkeer stil, laat een woordvoerder van de ANWB weten.

Op de A12 tussen Den Haag en Zoetermeer stond even voor 18.00 uur in beide richtingen twaalf kilometer file. Ook op de A4 tussen Delft en Den Haag en op de A13 tussen Rotterdam en Den Haag loopt het vast over enkele kilometers.

De grootste problemen doen zich voor op de N470 tussen Delft en Zoetermeer. Omdat veel automobilisten de binnenweg hebben genomen om de files te omzeilen, staat het compleet vast in beide richtingen. Volgens de woordvoerder stond er even voor 18.00 uur zo'n vijftien kilometer file.

In de rest van het land worden weinig problemen verwacht. De wegen rond Den Haag en Rotterdam zijn naar verwachting rond 19.30 uur weer vrij. Een nieuw sneeuwfront maandagnacht zorgt dinsdagochtend voor nieuwe problemen, verwacht de ANWB.

Bron: Nieuws.nl
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
14 januari 2013, 19:15 uur | Bericht #382424
Friese sluizen en gemalen dicht voor ijsaangroei

Om het schaatsen op natuurijs in Friesland mogelijk te maken, heeft het waterschap het 'Draaiboek IJs' in werking gezet. Het Hooglandgemaal in Stavoren is uitgezet, en sluizen bij Harlingen, Zoutkamp en Dokkumer Nieuwe Zijlen worden vanavond gesloten.  Dit is een noodzakelijke voorwaarde om schaatstochten te kunnen houden. Voor de aangroei van ijs is het noodzakelijk dat het water tot stilstand komt. De komende twee dagen worden de meeste poldergemalen gefaseerd uitgezet.



De ervaring leert volgens Wetterskip Fryslân dat bij de eerste vorstdagen de toevoer van water uit de polders op de Friese boezem nog aanzienlijk is. Er zal dan nog nauwelijks sprake zijn van ijsaangroei,omdat het water nog in beweging zal zijn en de omgeving nog moet afkoelen.

De provincie Friesland gaat vanaf morgen om 18.00 uur een vaarverbod op alle vaarwegen in stellen.

Naar verwachting zal het niet gaan sneeuwen in Friesland. Dat is gunstig voor de ijsaangroei. Ook zal het vermoedelijk niet hard gaan waaien. Ook dat is gunstig.

De Elfstedentocht kon vorig jaar niet doorgaan omdat in het zuiden Van Friesland, bij Stavoren en Slotermeer, het ijs niet dik genoeg was. Dat kwam door de sneeuwval in dat gebied. Sneeuw vormt een isolerende laag, daardoor kon het ijs minder snel aangroeien.

Citaat van Reinier van den Berg "De vorstperiode kon wel eens lange adem hebben, met nieuwe berekeningen zelfs tot dik na volgend weekend. #schaatstochten."
'Vorst tot minstens in het weekend'
Morgen valt er in de zuidelijke provincies nog wat sneeuw maar daarna is het weer droog met opklaringen en matige vorst in de nacht van -5 en -6. Op plekken waar veel sneeuw ligt kan het -8 tot -10 worden.

Volgens Reinier van den Berg blijft het voorlopig koud. "De vorstperiode gaat overtuigend door, minstens tot in het weekend."

Bron: RTL | Gewijzigd: 6 februari 2017, 14:36 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
14 januari 2013, 19:21 uur | Bericht #382429
NS past dienstregeling dinsdag aan om sneeuw

De NS past dinsdag de dienstregeling aan als gevolg van sneeuwval. Om problemen voor te zijn, zal vanaf het begin van de dag een deel van de treinen niet rijden. "Houdt u rekening met minder treinen, vaker overstappen en meer drukte." De NS en Prorail passen de dienstregeling aan om de treindienst 'beheersbaar' te houden, ondanks het slechte weer. De aangepaste dienstregeling geldt voor één of enkele dagen. ''Bij een aangepaste dienstregeling rijdt NS halfuurdiensten op routes waar normaal kwartierdiensten worden gereden. Twee in plaats van vier treinen per uur betekent minder kans op opstoppingen'', stellen de NS en Prorail. ''Ook is er zo meer ruimte in de dienstregeling om eventuele verstoringen als gevolg van het weer op te lossen en zijn we in staat meer betrouwbare reisinformatie te bieden. De wijzigingen in de dienstregeling worden momenteel door NS in de Reisplanner verwerkt. Er worden extra sneeuw- en storingsploegen en hulplocomotieven ingezet.

ANWB
De ANWB verwacht 'een enorm drukke ochtendspits', met lange files in de Randstad en het zuiden van het land. Automobilisten zullen maandagavond plaatselijk ook veel last hebben van gladheid. Dinsdagochtend is normaal gesproken al de drukste spits van de week met gemiddeld 200 kilometer file, aldus de ANWB. De organisatie denkt dat als de weersvoorspellingen uitkomen, dat dat makkelijk kan verdubbelen. De sneeuwval maandagmiddag zorgt in de regio's Rotterdam, Den Haag en Delft voor veel verkeersproblemen. Op tal van wegen staat het verkeer stil, laat een woordvoerder van de ANWB weten.

File
Op de A12 tussen Den Haag en Zoetermeer stond even voor 18.00 uur in beide richtingen twaalf kilometer file. Ook op de A4 tussen Delft en Den Haag en op de A13 tussen Rotterdam en Den Haag loopt het vast over enkele kilometers. De grootste problemen doen zich voor op de N470 tussen Delft en Zoetermeer. Omdat veel automobilisten de binnenweg hebben genomen om de files te omzeilen, staat het compleet vast in beide richtingen. Volgens de woordvoerder stond er even voor 18.00 uur zo'n vijftien kilometer file. In de rest van het land worden weinig problemen verwacht. De wegen rond Den Haag en Rotterdam zijn naar verwachting rond 19.30 uur weer vrij.

10 centimeter
Volgens Weerplaza sneeuwt het maandagmiddag lichtjes en gaat het in de avond harder sneeuwen. Dat houdt aan tot dinsdagochtend, vooral in de zuidelijke helft. In Zeeuws-Vlaanderen wordt de meeste sneeuw verwacht, tot zo'n 10 centimeter. Elders in het zuiden valt zo'n 3 tot 7 centimeter. In het noorden van het land blijft het waarschijnlijk droog.

Schiphol
Op Schiphol staan maandagnacht de sneeuwploegen paraat. Een ploeg van zo'n honderd man moet ervoor zorgen dan starten, landen en taxiën mogelijk blijven. ''Door de hoeveelheid sneeuw die er dreigt aan te komen, waarschuwen we passagiers hier rekening mee te houden'', zei een woordvoerster.

Ook moeten alle vertrekkende toestellen ijsvrij worden gemaakt. Plaatselijk wordt een sneeuwdek van vijf tot tien centimeter verwacht. Of dat tot problemen leidt, is volgens een woordvoerder van de luchthaven moeilijk te voorspellen.

In de ochtend moet duidelijk zijn of het winterweer voor vertragingen of annuleringen zorgt. Volgens Schiphol hangt de overlast onder meer af van hoelang de periode is waarin sneeuw valt en hoeveel sneeuw er valt, maar ook van de sneeuwval op andere Europese bestemmingen.

Bron: NU.nl
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
14 januari 2013, 19:31 uur | Bericht #382437
Winterweer


De ANWB verwacht dinsdagochtend als gevolg van sneeuwval ''een enorm drukke ochtendspits'', met lange files in de Randstad en het zuiden van het land.


Automobilisten zullen maandagavond plaatselijk ook veel last hebben van gladheid.


Vanaf maandagavond kan er tot 5 centimeter sneeuw vallen. De eerste sneeuw valt in het westen en zuidwesten. In de loop van de nacht en dinsdagochtend trekt het sneeuwgebied oostwaarts.


Automobilisten zullen maandagavond plaatselijk ook veel last hebben van gladheid.


De pier van Scheveningen is ondergesneeuwd.


De eerste marathon op natuurijs van dit jaar wordt dinsdag verreden in Noordlaren.


Het ijs is er dik genoeg, zo bleek maandag na inspectie.


Automobilisten staat door het winterse weer in de file op de A13. De zuidelijke helft van het land heeft last van de sneeuw en gladheid


De ANWB verwacht 'een enorm drukke ochtendspits', met lange files in de Randstad en het zuiden van het land. Automobilisten zullen maandagavond plaatselijk ook veel last hebben van gladheid.


Volgens Weerplaza sneeuwt het maandagmiddag al lichtjes en gaat het in de avond harder sneeuwen. Dat houdt aan tot dinsdagochtend, vooral in de zuidelijke helft.

Bron: NU.nl | Gewijzigd: 6 februari 2017, 14:36 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Terug naar boven
4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
Dit topic is gesloten
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.363 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 295 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 295, lezen 9 mensen het topic "Berichtgeving aardbevingen Noord Nederland ".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden