Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Colbert, AL; Franklin, AL; Lauderdale, AL.

19 Apr 2024 12:35:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Grant, AR; Jefferson, AR.

19 Apr 2024 09:45:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jefferson, AR; Lonoke, AR; Pulaski, AR; Saline, AR.

19 Apr 2024 08:41:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alexander, IL; Johnson, IL; Pulaski, IL; Union, IL.

19 Apr 2024 08:34:22

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Maries, MO; Phelps, MO; Pulaski, MO.

19 Apr 2024 08:34:22

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Attala, MS; Leake, MS; Madison, MS.

19 Apr 2024 08:34:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lincoln, MO.

19 Apr 2024 08:34:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Greene, IL.

19 Apr 2024 08:34:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Calhoun, IL; Lincoln, MO.

19 Apr 2024 08:34:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Scott, IL.

19 Apr 2024 08:34:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lincoln, MO; Warren, MO.

19 Apr 2024 08:34:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Maries, MO; Miller, MO.

19 Apr 2024 08:34:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Pike, MO.

19 Apr 2024 08:34:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Calhoun, IL; Greene, IL.

19 Apr 2024 08:34:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor East Carroll, LA; Issaquena, MS.

19 Apr 2024 08:34:21
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
15 januari 2013, 18:48 uur | Bericht #382942
Honderden bij massaal sneeuwballengevecht Breda

Honderden jongeren doen in Breda mee met een massaal sneeuwballengevecht in het Valkenbergpark. Het evenement werd georganiseerd via sociale media, waarna politie en gemeente overleg voerden uit vrees voor kwade bedoelingen. De sfeer is echter gezellig, zeggen aanwezigen op Twitter. Volgens Omroep Brabant doen vijf- tot zeshonderd mensen mee met de sneeuwballenoorlog. Naar verluidt zijn de meeste deelnemers afkomstig van de Bredase opleiding NHTV.

Dinsdagmiddag gaven zo'n elfhonderd mensen aan op Facebook dat ze met het gevecht mee wilden doen. Kort daarna werd de aanmeldpagina uit de lucht gehaald. De politie zegt in een reactie dat dat niet gebeurde op last van de autoriteiten. "Er is geen sprake van dat sneeuwballen gooien in park Valkenberg door politie of gemeente zou zijn verboden", zegt de politie in een verklaring. Agenten zijn wel uit voorzorg aanwezig. De gemeente Breda zegt in een reactie dat niets mis is met sneeuwpret. "Zolang dat binnen de perken blijft. Daar kunnen we met elkaar voor zorgen.

Bron: Nieuws.nl
there can be only one
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
15 januari 2013, 19:36 uur | Bericht #382955
Avondspits Overijssel is drukker dan normaal

De avondspits in Overijssel is drukker dan normaal geweest. Dat zegt een woordvoerster van Rijkswaterstaat. De dagelijkse files waren langer. Oorzaak is de sneeuwval, maar ook de reactie van automobilisten op het slechte weer. Volgens de woordvoerster passen de automobilisten in Overijssel zich prima aan de slechte weersomstandigheden aan. Gevolg is dat er langzamer gereden wordt.  Rijkswaterstaat gaat de komende uren nog door met het strooien. Daar wordt pas mee gestopt als het is gestopt met sneeuwen en de wegen weer zwart zijn. Automobilisten die morgenvroeg de weg weer opgaan, moeten extra alert zijn op gladheid. Het kan zijn dat sneeuwresten zijn opgevroren.

Bron: RTVOost
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Waarom deze advertentie?
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
15 januari 2013, 19:39 uur | Bericht #382956
Avondspits in het zuiden drukker door sneeuw

De avondspits verliep dinsdag op de Nederlandse snelwegen heel wat rustiger dan de ochtendspits. Met een maximale filelengte van 350 kilometer was het wel veel drukker dan normaal op dinsdag, wanneer de teller vaak blijft steken op ongeveer 140 kilometer. De grootste problemen concentreren zich rond Den Bosch en Eindhoven door sneeuwval.


Een groot deel van het land is bedekt door een dik pak sneeuw

De langste file stond rond 18.00 uur op de A50 Eindhoven richting Oss met een lengte van 25 kilometer. Ook in tegenovergestelde richting stond het over 25 kilometer vast.

De spits leverde in de Randstad, zoals eerder al verwacht, geen grote problemen op. De wegen zijn schoon en vermoedelijk zijn veel mensen eerder naar huis gegaan, aldus de woordvoerder. De sneeuw die in Brabant valt, trekt langzaam weg naar Limburg. Ook daar worden niet veel problemen verwacht.

Verwachting
Dinsdagmiddag zei de ANWB een rustigere spits te verwachten ''Het verkeer zal meer gespreid naar huis gaan en veel mensen zijn helemaal niet naar hun werk afgereisd. Ook zijn de snelwegen in de avondspits schoon'', zei een woordvoerder.

Weerplaza waarschuwt dat de situatie in woonwijken en op lokale wegen vaak slecht is. ''In het hele land vriest het, dus nergens smelt de sneeuw weg'', aldus een woordvoerder. ''De sneeuw wordt op veel wegen juist vastgereden, waardoor het vaak spiegelglad is.''

Dinsdagochtend was er op de Nederlandse snelwegen door sneeuw een verkeerschaos, met op het dieptepunt ruim 1000 kilometer file. Dat was een record. Het oude record dateert van 8 februari 1999, toen er 975 kilometer file stond in de ochtendspits.

Minder treinen
De NS laat ook woensdag minder treinen rijden. Dat maakte een woordvoerder dinsdag bekend. De NS en ProRail zeggen dit besluit te hebben genomen op basis van de weersverwachting voor de komende 24 uur.

Er wordt strenge vorst verwacht. Strenge vorst na sneeuwval kan leiden tot problemen met de infrastructuur en treinen, zo stellen NS en ProRail.

Het is de tweede dag op rij dat een aangepaste dienstregeling wordt gehanteerd. Dinsdag reden vanwege sneeuwval ook minder treinen. Bij een aangepaste dienstregeling laat de NS op routes waar normaal gesproken ieder kwartier een trein rijdt, nu elk half uur een trein vertrekken.

Drukker
Door de aanpassingen in de dienstregeling is het in veel treinen drukker dan normaal. Sommige treinen zullen worden verlengd met extra treindelen. Op bepaalde trajecten moeten reizigers rekening houden met een extra overstap.

ProRail zet extra sneeuw- en storingsploegen in. Ook de NS laat extra mensen werken.

De NS adviseert mensen hun treinreis kort voor vertrek te plannen via de website van de NS. De reisplanner is in de loop van dinsdagavond aangepast voor de dienstregeling van woensdag.

Schiphol
Ook de luchtvaart kampte dinsdag met problemen. Ongeveer 40 Europese vluchten vanaf Schiphol werden geschrapt en reizigers liepen vertragingen op van gemiddeld een half uur, met uitschieters tot een uur.

De situatie op de luchthaven verbeterde in de loop van de middag. Volgens een woordvoerster is er in de loop van de avond minder overlast, mits er geen sneeuw meer valt.

De vertragingen hebben diverse oorzaken. Vertrekkende vliegtuigen moeten ijsvrij worden gemaakt en sneeuw moet van de banen worden gehaald. Ook andere Europese vliegvelden hebben te maken met overlast door sneeuw; dat heeft ook gevolgen voor Schiphol. Het gaan dan onder meer om Stockholm, Parijs, Londen en Brussel.

Fietsers
Fietsers ondervonden dinsdagochtend op sommige plekken onnodig grote hinder van de sneeuw, zegt de Fietsersbond.

Volgens een woordvoerster kunnen enkele gemeentes beter hun best doen om fietspaden sneeuwvrij te maken. Zij zouden een voorbeeld moeten nemen aan Utrecht waar eerder dit jaar veegwagens zijn aangeschaft, aldus de bond.

Wanneer het sneeuwt, is alleen strooien namelijk niet voldoende. Ook moeten de fietspaden vroeger gestrooid worden. Maar omdat gemeentes eerst de autowegen strooien, krijgen fietspaden minder aandacht.

Gemalen
Steeds meer waterschappen bereiden zich voor op een periode waarin er geschaatst kan worden. Nadat maandag al de eerste gemalen werden stilgelegd, wordt dinsdag op veel meer plaatsen de stroming verminderd, zodat er een mooie ijsvloer kan groeien.

Zo maakte het Groningse waterschap bekend dat dinsdag de gemalen worden stilgezet en er vanaf woensdag een vaarverbod zal gelden.

Zo'n zelfde vaarverbod geldt vanaf dinsdagavond in heel Friesland. Bovendien worden ook hier de gemalen uitgezet en zijn veel sluizen al sinds maandag uit.

Bron: NU.nl | Gewijzigd: 6 februari 2017, 14:40 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
15 januari 2013, 19:42 uur | Bericht #382957
Voor welke overlast zorgt het winterweer morgen?

 Chaos op de wegen, (milde) chaos op het spoor. Het was voor de forens vandaag geen pretje. Welke ongemakken staan er morgen te wachten?




Trein
De NS laat ook morgen minder treinen rijden. Dat maakte een woordvoerder dinsdag bekend. De NS en ProRail zeggen dit besluit te hebben genomen op basis van de weersverwachting voor de komende 24 uur.

Het is de tweede dag op een rij dat de NS een aangepaste dienstregeling hanteert. Dinsdag reden vanwege sneeuwval ook minder treinen. Bij een aangepaste dienstregeling laat de NS op routes waar normaal gesproken ieder kwartier een trein rijdt, nu elk half uur een trein vertrekken. Twee in plaats van vier treinen per uur moet er voor zorgen dat er minder kans is op opstoppingen. Ook is er meer ruimte in de dienstregeling om eventuele verstoringen door het winterweer op te lossen, zo stellen de NS en ProRail.

Trams in Den Haag
In Den Haag rijden woensdagochtend nog steeds minder trams. Net als dinsdag hanteert vervoerbedrijf HTM het zogenoemde 'sneeuwnet'. Dat betekent dat de lijnen 6, 12, 16 en 19 nog niet rijden.

HTM hoopt na enkele uren over te kunnen schakelen naar de gewone dienstregeling. In de nacht van dinsdag op woensdag rijden vijf pekeltrams door Den Haag om de bovenleidingen ijsvrij te maken.

Ochtendspits
Volgens het KNMI houden de kustgebieden morgen kans op een sneeuwbui. Het verkeer heeft plaatselijk last van gladheid door bevriezing, meldt de ANWB. Verder wordt woensdag een normale ochtendspits verwacht.

Overdag zijn nog enkele wolkenvelden, maar er zijn ook zonnige perioden, alleen in het uiterste oosten duurt het tot na de middag voordat de zon tevoorschijn komt.

Bron: AD | Gewijzigd: 7 december 2017, 14:14 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
15 januari 2013, 19:44 uur | Bericht #382958
Vanavond geen Fyra's meer, morgen zes treinen afgeschaft

Door het winterweer rijden er vanavond in beide richtingen geen Fyra's meer tussen Amsterdam en Brussel. Dat meldt Bart Crols, de woordvoerder van de NMBS. Woensdag zijn zes Fyra-treinen preventief afgeschaft.



Door de sneeuw hebben verschillende Fyra's te kampen gehad met technische problemen. De Fyra's die dinsdagavond nog zouden rijden, zijn afgeschaft. "Er is wel nog een trein onderweg van Amsterdam naar Brussel", aldus Crols.

"Deze avond kunnen reizigers een binnenlandse trein nemen naar Essen en daar overstappen op een bus tot in Roosendaal, om daar over te stappen op een trein naar Amsterdam", legt Crols uit.

De NMBS en de Nederlandse Spoorwegen hebben besloten om woensdag doorheen de dag zes Fyra's af te schaffen om de dienstverlening zo vlot mogelijk te laten verlopen. "Reizigers die een van de afgeschafte Fyra's willen nemen, kunnen vanuit Antwerpen een bus nemen van Breda en daar overstappen op een trein naar Amsterdam", legt Crols uit.

Bron: HLN | Gewijzigd: 6 februari 2017, 14:40 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
15 januari 2013, 19:48 uur | Bericht #382960
Vliegverkeer Schiphol woensdag weer volgens schema

Schiphol verwacht dat het vliegverkeer woensdag weer volgens schema verloopt. Het weerbeeld ziet er vooralsnog gunstig uit, heeft een woordvoerder dinsdagavond gezegd. De luchthaven houdt nog wel een slag om de arm. Sneeuwval zorgde vooral dinsdagochtend voor veel vertragingen en annuleringen. Reizigers moesten gemiddeld een halfuur tot drie kwartier extra wachten. In de loop van de middag nam de vertraging steeds verder af. De luchthaven telde in totaal enkele tientallen annuleringen.

De sneeuwploegen van Schiphol blijven voorlopig nog paraat staan. Een ploeg van ruim honderd man zorgt er dag en nacht voor dat starten, landen en taxiën mogelijk blijven.

Bron: Nieuws.nl
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
15 januari 2013, 19:52 uur | Bericht #382963
IJsbanen in Groningen

Waar in Groningen kan er geschaatst worden? De redactie van RTV Noord houdt op deze pagina een overzicht bij. Heeft u zelf een toevoeging? Stuur dan een mail naar ijsbaan@rtvnoord.nl.

De ijsbaan van Onnen gaat woensdag 16 janauri om 14.00 uur open.

De ijsbaan in Froombosch gaat woensdag 16 januari om 13.00 uur open.

De ijsbaan in Engelbert gaat woensdag 16 januari om 14.30 uur open.

De ijsbaan in Winschoten gaat donderdag 17 januari om 13.00 uur open.

Bron: RTVNoord
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
15 januari 2013, 19:57 uur | Bericht #382966
Vuilniswagen glijdt in Enschede tegen boom

Een vuilniswagen van Twente Milieu is vanmiddag ter hoogte van de Weleweg in Enschede tegen een boom gebotst. Door de gladheid verloor de bestuurder de macht over het stuur.



De man probeerde de bocht ruim te nemen om niet in de berm terecht te komen, maar zijn wagen begon toch te glijden. Hierdoor knalde hij met de bestuurderskant vol tegen een boom. De bestuurder raakte in eerste instantie bekneld maar wist uiteindelijk zelf uit zijn benarde positie te komen. Met behulp van een zware takelwagen is de vuilniswagen afgesleept.

Bron: RTVOost | Gewijzigd: 6 februari 2017, 14:40 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
15 januari 2013, 20:01 uur | Bericht #382967
'Snowhow': dingen die je nog niet wist over sneeuw

De sneeuw is hét gespreksonderwerp van de dag, maar wat weet u eigenlijk over het witte wonder? Met onderstaande weetjes op zak kan je straks uitpakken met je gesneeuwbalde 'snowhow'.

1. Sneeuw is niet wit. Eigenlijk heeft sneeuw geen kleur. Net als ijs, is sneeuw doorschijnend. Alleen: omdat de kristallen in sneeuwvlokken werken als prisma's breken die het licht op in een veelheid van kleuren. Die kleuren botsen tussen de sneeuwvlokken, weerspiegelen en absorberen het licht en het resultaat is dat we wit zien.



2. Sneeuw is een mineraal, net als diamant en zout.

3. De gemiddelde sneeuwvlok bevat 180 miljard watermoleculen.

4. Te veel sneeuw kan je gek maken. Pibloktoq is een vorm van hysterie die voorkomt bij mensen die rond de Noordpool leven. Symptomen zijn onder meer echolalia, het zinloos herhalen van woorden, en naakt door de sneeuw lopen.

5. In het centrum van bijna elke sneeuwkristal zit een onooglijk stofdeeltje. Dat kan volkanische as zijn, maar ook een buitenaards partikeltje.

6. Wanneer een sneeuwkristal zich rond dat stofdeeltje vormt, wordt zijn vorm gewijzigd door vochtigheid, temperatuur en wind.

7. Zwarte sneeuw gezien? Het kan echt. Af en toe valt er zwarte, maar ook rode of gele sneeuw. Dat is vermoedelijk toe te schrijven aan pollen in de lucht, stof of as en roet.

8. Rode sneeuw kan je beter niet eten. De zogenaamde 'watermeloensneeuw', roodachtige sneeuw die naar verse watermeloen ruikt, verkrijgt zijn kleur door gepigmenteerde algen die in ijs groeien. De sneeuw smaakt heerlijk, maar je krijgt er geheid diarree van.


Watermeloensneeuw smaakt heerlijk, maar je krijgt er geheid diarree van.

9. De meeste sneeuwkristallen zien er helemaal niet uit als de decoraties die je in de kleuterklas uit gevouwen papier knipte. Doorgaans zijn sneeuwvlokken hele groepen aaneengeklitte van die perfect symmetrische kristallen.

10. Geen twee sneeuwvlokken zijn gelijk? Ook dat is een fabeltje. In hun prilste groeistadium zijn heel wat sneeuwkristallen bijna identiek, en eens volgroeid zijn ze ook heel gelijkaardig.

11. Versgevallen sneeuw bestaat voor 90 tot 95 procent uit lucht, waardoor het een perfecte thermische isolatie vormt.


Sneeuw vormt een perfecte isolatie.

12. Volgens het Guinness Book of Records is de grootste ooit waargenomen sneeuwvlok een knoert met een diameter van 38 cm die in 1887 in het Amerikaanse Fort Keogh in de staat Montana viel.

13. Aan de polen sneeuwt het zelden. De sneeuwstormen daar zijn niets meer dan rondwaaiende oude sneeuw.

14. Dat de Inuit (noemt u ze gerust eskimo's, maar niet in hun bijzijn) honderden woorden hebben voor 'sneeuw', is onwaar. Volgens taalkundigen hebben de Inuit danig, mede door het grote isolement van de verschillende leefgemeenschappen, danig veel dialecten en zoveel manieren om een woord uit te spreken dat het enkel maar lijkt alsof er ontelbare woorden voor 'sneeuw' bestaan.

15. 'Snowflake Bentley' nam in 1885 de eerste foto's van sneeuwkristallen door een camera aan een microscoop te bevestigen en de bevroren kristallen te manipuleren met een veertje van een kalkoen. Hij fotografeerde meer dan 5.000 kristallen. De arme stakker overleed aan een longontsteking.

16. Volgens de 'Sneeuwbal Aarde'-theorie was onze planeet 600 miljoen jaar geleden volledig bedekt met sneeuw en ijs. Andere wetenschappers beweren dat geen enkele complexe levensvorm dergelijk Winter Wonderland had kunnen overleven.

17. Het wereldrecord sneeuwval in één seizoen staat op naam van Mount Baker in de Amerikaanse staat Washington, waar in 1998-1999 bijna 29 meter sneeuw viel in één winter.

18. Sneeuw zorgt voor stilte. De lucht in verse sneeuw kan geluidsgolven absorberen en gevangen houden. Maar van zodra het oppervlak van de verse sneeuw hard wordt, weerkaatst de sneeuw het geluid, waardoor het veel verder reikt.

Bron: HLN | Gewijzigd: 6 februari 2017, 14:40 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
15 januari 2013, 20:03 uur | Bericht #382968
Schaatsen op sloten en plassen nog niet mogelijk

Het geduld van schaatsliefhebber wordt nog even op de proef gesteld. Niet alleen is het ijs vrijwel overal in Nederland nog onbetrouwbaar, ook de sneeuw lijkt op veel plaatsen roet in het eten te gooien.

Voorlopig kunnen natuurijsaficionado's alleen nog op ondergelopen weilanden en opgespoten banen terecht. Op internet houden schaatsers elkaar op verschillende fora op de hoogte van waar er wel voorzichtig op echt natuurijs kan worden geschaatst.

De noordelijke provincies, waar weinig tot geen sneeuw is gevallen, hebben de beste vooruitzichten. De eerste durfals bonden maandag de ijzers al onder bij de Friese Ryptsjerksterpolder en ook in natuurgebied Blaugerzen in Friesland kon voorzichtig geschaatst worden, staat op de website Ekkel.com.

Op andere populaire schaatsplekken lijkt de sneeuw spelbreker te worden. In Ankeveen, in de buurt van Hilversum, is een dik pak sneeuw gevallen. Het lokale weerstation De Arend, dat dagelijks verslag doet van de situatie in de omgeving Ankeveen en Kortenhoef, meldt dat de sneeuwval het ijs voor deze vorstperiode onbruikbaar heeft gemaakt voor schaatsers.

IJsclub de Loosdrechtse Plassen meldt dinsdag dat de gevolgen van de sneeuw meevallen. "Goed en slecht nieuws", schrijft de club op Facebook. "Het goede nieuws: er ligt geen sneeuw op de plassen. Het slechte nieuws: er ligt ook geen ijs! Slootjes zijn ook amper bevroren zowel in Tienhoven als rondom de plassen. Dus afwachten maar."

Door het hele land zijn gemalen inmiddels stopgezet op de ijsaangroei niet te hinderen. In Friesland zijn dinsdag vijfhonderd poldergemalen stilgezet zodat het water in sloten, meren en kanalen tot rust kan komen. Ook in Groningen zijn gemalen stilgezet, waarbij extra rekening wordt gehouden met populaire schaatsroutes. Het Zeeuwse waterschap Scheldestromen heeft een aantal werkzaamheden aan de Veerse Kreek en Vesten stilgelegd met het oog op mogelijke aanstaande schaatspret.

De vooruitzichten zijn qua temperatuur niet ongunstig, maar het is de vraag of de plassen waar nu al sneeuw ligt daar nog wat aan hebben. Het KNMI verwacht dat dinsdagavond in het noordwestelijk kustgebied nog wat sneeuw kan vallen. In de rest van het land is er weinig bewolking en gaat het flink vriezen. Op sommige plaatsen kan het kwik dalen tot tien graden onder het vriespunt. Woensdag ligt de temperatuur de hele dag een paar graden onder het vriespunt.

Bron: Nieuws.nl
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
15 januari 2013, 20:04 uur | Bericht #382969
Honderden bij massaal sneeuwballengevecht Breda

Honderden jongeren doen in Breda mee met een massaal sneeuwballengevecht in het Valkenbergpark. Het evenement werd georganiseerd via sociale media, waarna politie en gemeente overleg voerden uit vrees voor kwade bedoelingen. De sfeer is echter gezellig, zeggen aanwezigen op Twitter.

Volgens Omroep Brabant doen vijf- tot zeshonderd mensen mee met de sneeuwballenoorlog. Naar verluidt zijn de meeste deelnemers afkomstig van de Bredase opleiding NHTV.

Dinsdagmiddag gaven zo'n elfhonderd mensen aan op Facebook dat ze met het gevecht mee wilden doen. Kort daarna werd de aanmeldpagina uit de lucht gehaald. De politie zegt in een reactie dat dat niet gebeurde op last van de autoriteiten. "Er is geen sprake van dat sneeuwballen gooien in park Valkenberg door politie of gemeente zou zijn verboden", zegt de politie in een verklaring. Agenten zijn wel uit voorzorg aanwezig.

De gemeente Breda zegt in een reactie dat niets mis is met sneeuwpret. "Zolang dat binnen de perken blijft. Daar kunnen we met elkaar voor zorgen."

Bron: Nieuws.nl
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
15 januari 2013, 20:07 uur | Bericht #382970
Rijkswaterstaat waarschuwt voor gladheid

Rijkswaterstaat waarschuwt voor gladheid op de Overijsselse wegen vanavond en morgenochtend. Door bevriezing kan het wegdek vanavond glad zijn. Vannacht gaat het ook hard vriezen, dus de wegen kunnen morgenochtend ook plaatselijk erg glad zijn. Rijkswaterstaat adviseert automobilisten het weerbericht goed in de gaten te houden en hun rijstijl aan te passen waar nodig.

Bron: RTVOost
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
15 januari 2013, 20:13 uur | Bericht #382974
Man zakt met scootmobiel door ijs

In de wijk Lewenborg in Groningen is vanmiddag een 66-jarige man met zijn scootmobiel door het ijs gezakt. De man reed met zijn vrouw over het fietspad aan de Kajuit.



Door nog onbekende oorzaak raakte hij van het fietspad en reed vervolgens het ijs op. Een 40-jarige buurtbewoner die het ongeluk zag gebeuren, wist de man uit het water te halen.

In buurtcentrum Het Dok is hij onder de douche gezet om weer op temperatuur te komen. Omdat de man daarna nog last had van onderkoelingsverschijnselen, is hij door ambulancepersoneel meegenomen naar het ziekenhuis.

Bron: RTVNoord
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
15 januari 2013, 20:16 uur | Bericht #382975
Veel gewonden door gladheid

Ernstige botbreuken, kneuzingen en lichte verwondingen. De spoedeisende hulp van een aantal ziekenhuizen in de regio Delft/Den Haag heeft het druk gehad.



Het MCH Westeinde in Den Haag heeft het razend druk. Er komen vandaag een gisteren veel mensen binnen die ongelukjes hebben gehad door de sneeuwval. Het ziekenhuis had gisteren 45 patiënten door de gladheid. Vandaag om 12.00 uur waren dat er 20.

Bij het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft is het aanzienlijk drukker dan anders. Volgens een woordvoerder rijden de ambulances af en aan. Er komen veel mensen binnen met echt ernstige botbreuken en kneuzingen.
Ook gisteravond grote drukte

Niet alleen vandaag, maar ook gisteravond al was het razend druk bij de spoedeisende hulp in Delft. Het ziekenhuis heeft extra personeel ingezet om alle pechvogels te kunnen helpen. De gipsafdeling draait overuren.

Het Bronovo ziekenhuis in Den Haag had het ook gisteravond opvallend druk. Tientallen mensen kwamen binnen met verwondingen aan hoofd, handen, heupen, knieeën en polsen.

Zuid-Holland kreeg vanochtend veel meer sneeuw te verwerken dan was verwacht. Dat heeft volgens de ziekenhuizen heel wat mensen verrast en verklaart het grote aantal ongelukjes vooraal met voetgangers en fietsers.

Bron: RTLNieuws | Gewijzigd: 6 februari 2017, 14:40 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
15 januari 2013, 20:19 uur | Bericht #382976
Factsheet weer 14/15-01-2013

Een storing heeft op 14 en 15 januari 2013 in een deel van Nederland sneeuwval veroorzaakt wat leidde tot overlast voor verkeer en openbaar vervoer.
Weerkundige situatie.  Op 14 januari 2013 bevond zich een koude luchtlaag boven ons land. De maximumtemperatuur lag 1 tot 2 graden beneden het vriespunt. In de loop van de dag trokken enkele sneeuwbuien over de zuidwestelijke helft van het land. Daarbij ontstond her en der een dun sneeuwdek van maximaal ongeveer 1 cm.

Een kleine depressie lag in de avond van 14 januari boven de Engelse oostkust, trok zuidoostwaarts en bereikte in de vroege ochtend van de 15e België. Vervolgens trok deze depressie al opvullend verder zuidoostwaarts. Een bij de depressie behorende sneeuwstoring bereikte in de avond van 14 januari het zuidwesten van het land. De sneeuw breidde zich geleidelijk uit over het land. De sneeuwzone kwam uiteindelijk tot stilstand in een strook van Noord-Holland naar Drenthe. Overdag op 15 januari trok de sneeuw zuidwaarts weg. 


Weerkaart van 14 januari 2013, 18 uur. Boven het oosten van Engeland ligt de kleine depressie die de sneeuwval veroorzaakte.

Opgetreden weersverschijnselen
Op 14 januari begon het rond 18.00 uur in Zeeland te sneeuwen. Het gebied met sneeuwval breidde zich in de nacht van 14 op 15 januari gestaag noordoostwaarts uit. In het zuidwestelijk kustgebied stond tijdens de sneeuwval in de avond enige tijd een krachtige tot harde wind (kracht 6 tot 7) waardoor enige verstuiving van de sneeuw optrad. Het zicht liep daarbij lokaal terug tot circa 300 meter. In Zeeland en Zuid-Holland ontstond tijdens de nacht het dikste sneeuwdek. In onderstaande kaart worden de sneeuwdekmetingen getoond, zoals deze zijn gemeten om 09.00 uur MET op 15 januari 2013 (KNMI-neerslagmeetnet). Dit kaartje zal vandaag een aantal keer worden geactualiseerd. Uitdrukkelijk wordt gesteld dat het hier gaat om ongevalideerde (voorlopige) gegevens.


Laatste update tekst, 15 januari 2013, 10.00 uur

Bron: KNMI

| Gewijzigd: 15 januari 2013, 20:19 uur, door Ries
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
15 januari 2013, 20:39 uur | Bericht #382980
Den Haag kwam vanmorgen tot stilstand




Weer nieuws duurt tot 8:50. Daarna regionaal nieuws

Bron: Omroep West | Gewijzigd: 15 januari 2013, 20:50 uur, door Marga
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
15 januari 2013, 20:56 uur | Bericht #382989
Huisman wint in Noordlaren eerste natuurijsmarathon




Mariska Huisman heeft vanavond in Noordlaren de eerste marathon op natuurijs gewonnen. De schaatsster toonde zich de sterkste in een sprint. Ze bleef Irene Schouten en Foske Tamar van der Wal voor. Wellicht mede omdat de ijsbaan in prima conditie verkeerde, hanteerden de vrouwen een hoog tempo en waren er nauwelijks vluchtpogingen te noteren. Daarom ging een grote groep na 70 ronden sprinten om de eindzege en net zoals geregeld op de kunstijsbanen was Huisman een klasse apart. Ze won met ruim verschil ten opzichte van Schouten en de lokale favoriete Van der Wal. Afgelopen weekeinde verzekerde Huisman zich ook al van de eindzege van de KPN Marathon Cup. Na haar overwinning in Eindhoven is ze in het klassement niet meer te achterhalen door haar concurrentes. Later deze dinsdagavond komen ook de mannen in actie.

Bron: AD | Gewijzigd: 7 december 2017, 14:14 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
15 januari 2013, 22:15 uur | Bericht #383009
Vogelbescherming vraagt jacht op te schorten voor winterweer

Vogelbescherming Vlaanderen vraagt om de jacht tijdelijk op te schorten. De vereniging wijst "op een sneeuwtapijt van minstens 5 centimeter en temperaturen die tot en met het komende weekend niet boven het vriespunt zullen komen." Mogelijk wordt vrijdag de jacht in de provincie Limburg opgeschort, laat het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) weten. Volgens Vogelbescherming Vlaanderen is de nieuwe jachtregelgeving moeilijk controleerbaar. "De bepalingen die de jacht bij sneeuw regelen, zijn te gek voor woorden", zegt directeur Jan Rodts.



Sedert de aanpassing van de jachtregelgeving in maart 2012 kan de jacht enerzijds worden opgeschort bij harde en langdurige vorst, omwille van natuurbehoud, en anderzijds na sneeuwval.

Wat de vrieskou betreft, zegt het ANB dat de situatie met de provinciale directeurs op de voet gevolgd wordt. "Als de voorspellingen blijven zoals ze zijn, zal de jacht mogelijk vrijdag in Limburg worden opgeschort", aldus het agentschap.

Sporen volgen
Wanneer er meer dan vijf centimeter sneeuw ligt, kan de jacht voor een periode tot 24 uur na de laatste sneeuwbui opgeschort worden. Dat moet vermijden dat jagers sporen van wild makkelijker kunnen volgen. Onder meer voor bosgebieden en een aantal specifieke soorten zoals houtduif, konijn of waterwild geldt die maatregel niet.

Vogelbescherming Vlaanderen vraagt echter om nu de jacht tijdelijk op te schorten. "Met deze weersomstandigheden hebben wilde dieren het moeilijk om aan voedsel te geraken", aldus directeur Rodts. "Het verstorende effect van de jacht op de conditie van wilde dieren mag niet onderschat worden. Vooral vogels hebben het in deze winterse omstandigheden erg moeilijk om voldoende voedsel te vinden en hun lichaamstemperatuur op peil te houden."

"De dikte van de sneeuwlaag en het moment van het vallen van de laatste sneeuw zijn moeilijk te controleren criteria die vatbaar zijn voor betwistingen, zodat de bepaling niet voldoet aan de vereiste nauwkeurigheid en duidelijkheid die van een strafrechtelijk gesanctioneerde norm vereist wordt."

Rodts wijst erop dat het bejagen van dieren in de sneeuw geen vorm is van "weidelijke jacht", een jacht die overeenstemt met ethische normen die getuigen van eerbied voor en bescherming van de natuur in het algemeen en de wildsoorten in het bijzonder.

Dat de sneeuwregeling niet toegepast wordt in bossen en op het wild dat uit die bossen komt tot vijftig meter in het open veld, is volgens Vogelbescherming Vlaanderen ook moeilijk controleerbaar op het terrein. Voorts is de vereniging er niet mee opgezet dat de regeling niet geldt voor enkele wildsoorten (zoals konijn) of in de onmiddellijke nabijheid van moerassen, waterplassen en waterlopen.

Het Agentschap Natuur en Bos merkt op dat sedert de aanpassing van de jachtregelgeving in maart 2012 veel soepeler en gerichter ingespeeld kan worden op de situatie van dieren die door de winterse weersomstandigheden in moeilijkheden dreigen te geraken. Een eventuele opschorting van de jacht wordt op natuurenbos.be bekendgemaakt.

Bron: HLN | Gewijzigd: 6 februari 2017, 14:41 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
15 januari 2013, 23:54 uur | Bericht #383021
Vliegverkeer Schiphol woensdag weer volgens schema



Schiphol verwacht dat het vliegverkeer woensdag weer volgens schema verloopt. Het weerbeeld ziet er vooralsnog gunstig uit, heeft een woordvoerder dinsdagavond gezegd. De luchthaven houdt nog wel een slag om de arm. Sneeuwval zorgde vooral dinsdagochtend voor veel vertragingen en annuleringen. Reizigers moesten gemiddeld een halfuur tot drie kwartier extra wachten. In de loop van de middag nam de vertraging steeds verder af. De luchthaven telde in totaal enkele tientallen annuleringen. De sneeuwploegen van Schiphol blijven voorlopig nog paraat staan. Een ploeg van ruim honderd man zorgt er dag en nacht voor dat starten, landen en taxiën mogelijk blijven.

Bron: Nieuws
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
16 januari 2013, 07:10 uur | Bericht #383036
Bestuurders, pas op voor gladde wegen



Het blijft vanmorgen opletten geblazen op de weg. De meeste snelwegen liggen er relatief goed bij, al is op veel plaatsen de linkerrijstrook moeilijk berijdbaar. Op secundaire wegen kan het gevaarlijk glad zijn door aanvriezend smeltwater. In Limburg en Antwerpen heeft het gisteravond en vannacht nog licht gesneeuwd, maar van grote pakken sneeuw zoals die maandag uit de lucht vielen, was geen sprake meer. De strooidiensten zijn opnieuw uitgerukt om de wegen berijdbaar te houden. Voorlopig zijn er nog geen grote verkeersproblemen gemeld, maar het Vlaams Verkeerscentrum maant bestuurders aan om snelheid te matigen en voorzichtig te zijn. Ze moeten onder meer rekening houden met smeltwater dat opnieuw kan aanvriezen. Vooral op kleinere wegen en secundaire wegen is het uitkijken voor gladheid.

De meeste snelwegen liggen er wel goed bij, op sommige plaatsen is de linkerrijstrook van de snelwegen echter moeilijk berijdbaar. Vooral in het oosten van de provincies Vlaams-Brabant (Leuven, Haasode en omstreken), Antwerpen (Geel en omstreken en de provincie Limburg) is dat het geval, meldt het Agentschap Wegen en Verkeer. Op bruggen en op op- en afrittencomplexen is het ook extra oppassen. De avondspits gisteren is vrij normaal verlopen. In Limburg en Vlaams-Brabant duurde de spits door het winterweer wel langer dan normaal.

Bron: Deredactie | Gewijzigd: 6 februari 2017, 14:41 uur, door Joyce.s
there can be only one
Terug naar boven
Dit topic is gesloten
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.849 topics, welke bij elkaar 448.359 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.576 leden.
Het nieuwste lid is Jeffrey bunk .

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 166 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 166, lezen 2 mensen het topic "Handige websites".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden