Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Macoupin, IL.

19 Apr 2024 01:04:31

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Monroe, IL; St. Clair, IL.

19 Apr 2024 01:04:31

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Christian, IL.

19 Apr 2024 00:59:04

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Macoupin, IL; Montgomery, IL.

19 Apr 2024 00:59:04

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Madison, IL.

19 Apr 2024 00:59:04

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Monroe, IL; St. Clair, IL; St. Louis City, MO.

19 Apr 2024 00:59:04

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lampasas, TX; Mills, TX.

19 Apr 2024 00:59:04

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Macoupin, IL; Madison, IL.

19 Apr 2024 00:59:04

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Massac, IL.

19 Apr 2024 00:59:04

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Madison, MS; Yazoo, MS.

19 Apr 2024 00:59:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Madison, IL; Monroe, IL; St. Clair, IL; Jefferson, MO; St. Charles, MO; St. Louis, MO; St. Louis City, MO.

19 Apr 2024 00:40:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Monroe, IL; Crawford, MO; Franklin, MO; Iron, MO; Jefferson, MO; St. Francois, MO; Washington, MO.

19 Apr 2024 00:39:22

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dent, MO.

19 Apr 2024 00:36:52

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Jefferson, MO; St. Louis, MO.

19 Apr 2024 00:35:06

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Massac, IL; Pulaski, IL; Ballard, KY; McCracken, KY.

19 Apr 2024 00:35:06
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
15 januari 2013, 10:14 uur | Bericht #382754
Weerman Wilt: Er komt nog 9 centimeter sneeuw bij

Weerman Dennis Wilt voorspelt dat het in grote delen van het land de hele dag nog blijft sneeuwen. Volgens Dennis Wilt is er op veel plaatsen al 10 tot 15 centimeter sneeuw gevallen. Het zuidwesten en westen hebben al veel sneeuw gehad en dat gaat nog wel even door. Eigenlijk blijven het uiterste noorden van Noord-Holland en de noordelijke provincies als enigen van de ernstige sneeuwval verstoken.



Het sneeuwgebied schuift volgens Wilt maar heel langzaam over ons land richting het zuidoosten. Vooral Limburg en het westen van Brabant krijgen het later op de dag nog zwaar te verduren, daar kan plaatselijk nog 9 centimeter vallen en het sneeuwt er tot diep in de nacht door.

Bron: RTLNieuws | Gewijzigd: 6 februari 2017, 14:38 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
15 januari 2013, 10:24 uur | Bericht #382760
Wat als je door de sneeuw niet op het werk raakt?

Een werknemer die niet of te laat op het werk aankomt door bijvoorbeeld slechte weersomstandigheden of door een onvoorziene treinstaking én hierbij aan een aantal voorwaarden voldoet, heeft recht op een volledig dagloon.

Voorwaarden
 De werknemer moet zich normaal naar zijn werk begeven. Deze voorwaarde impliceert dat de werknemer op het werk aanwezig moest zijn, dat het voor hem een normale arbeidsdag is. Een werknemer die zich in een bui van verstrooidheid op het werk aanbiedt, terwijl hij vooraf en reglementair werd verwittigd van zijn tijdelijke werkloosheid, voldoet niet aan deze voorwaarde.
De werknemer moet arbeidsgeschikt zijn op het ogenblik dat hij zich naar het werk begeeft. De werknemer moet lichamelijk en geestelijk bekwaam zijn om zijn normale arbeid te verrichten. De arbeidsgeschiktheid moet bestaan op het ogenblik dat hij thuis vertrekt.
De oorzaak van de vertraging of afwezigheid overkomt de werknemer op de weg naar het werk.
De oorzaak van de vertraging of afwezigheid is onafhankelijk van de wil van de werknemer. De werknemer moet al het mogelijke doen om het werk tijdig te bereiken. Er moet dan ook worden nagegaan of de werknemer voldoende inspanningen heeft geleverd, rekening houdend met alle omstandigheden en voorwaarden.

Voorbeelden
Als een werknemer niet of niet tijdig op het werk raakt omwille van plotse hevige sneeuwval of onverwachte vrieskou, dan kan hij eventueel toch nog aanspraak maken op gewaarborgd dagloon. In het geval de sneeuwval of vrieskou onverwacht is en de werknemer overvalt op de weg naar het werk, wordt het gewaarborgd dagloon doorgaans probleemloos uitgekeerd.

De situatie is anders wanneer de hevige sneeuwval vooraf aangekondigd was in de media. De werknemer wordt dan geacht hiervan op de hoogte te zijn. Hij wordt dan ook verondersteld de nodige maatregelen te treffen om tijdig op het werk te geraken. Bijvoorbeeld door op een vroeger tijdstip te vertrekken, door met winterbanden te rijden, door met de trein naar het werk te komen, ... Als de werknemer ondanks al zijn voorzorgsmaatregelen te laat of niet op het werk raakt, dan kan hij toch nog een gewaarborgd loon krijgen voor de verloren uren. Het is aan hem om aan te tonen voldoende inspanningen te hebben geleverd.

Als de werknemer bijvoorbeeld de eerste sneeuwdag – ondanks zijn inspanningen – niet of niet tijdig op het werk raakt, kan hij voor die ‘verloren’ uren toch loon krijgen. ’s Anderendaags zal hij hiervoor echter niet meer vergoed worden, omdat hij dan voldoende tijd heeft gehad om structurele maatregelen te nemen om tijdig op het werk te raken.
 Een ander voorbeeld: de radio kondigt aan dat de sneeuwval één uur extra file veroorzaakt voor de automobilisten. Als de werknemer daaruit besluit om niet naar het werk te komen, dan heeft hij niet de inspanningen gedaan die redelijkerwijze van hem konden verwacht worden, en zal de werkgever hem geen gewaarborgd dagloon verschuldigd zijn. Dan moet hij verlof nemen voor die dag.

Bron: Vacature | Gewijzigd: 15 januari 2013, 10:24 uur, door Debbieke
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Waarom deze advertentie?
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
15 januari 2013, 10:29 uur | Bericht #382765
Sneeuwspoor verraadt inbreker

Een 19-jarige inbreker uit Maassluis kon dinsdagochtend vroeg in zijn woonplaats worden aangehouden dankzij een sneeuwspoor. Agenten troffen verse sporen aan in de sneeuw op plekken waar ze 's nachts niet zouden worden verwacht, meldt de politie.

De sporen leidden naar een tennisvereniging aan de dr. Albert Schweitzerdreef. Het hek van de vereniging was opengebroken en toen de agenten dichterbij kwamen, hoorden ze inbrekersgeluiden. Bij de kantine bleken twee mannen bezig te zijn met het openbreken van een rolluik. Ook gooiden ze een ruit in.

Toen de inbrekers de agenten zagen, renden ze weg. Tijdens de daaropvolgende achtervolging nam de 19-jarige man een verkeerde beslissing en liep hij een doodlopend pad in. Hij gaf zich direct over en werd aangehouden. De tweede verdachte kon door voetsporen in de sneeuw worden gevolgd tot aan het Westeinde, maar vanaf dat punt werden zijn voetsporen gewist door de vallende sneeuw. Hij is niet meer aangetroffen.

Bron: Nieuws.nl
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
15 januari 2013, 10:32 uur | Bericht #382766
Den Haag spant de kroon met 19 cm sneeuw

De afgelopen nacht en ochtend is er op uitgebreide schaal sneeuw gevallen. In het zuidwesten en westen van het land is op zeer veel plaatsem meer dan 10cm gevallen. Het midden van het land doet het met een laagje van zo'n 6cm. In de noordelijke provincies en het uiterste zuiden van Limburg is nog weinig tot niets gevallen volgens weerman Marco Verhoef van weerplaza.



Hieronder een lijstje met actuele sneeuwhoogten:

Den Haag 19cm
Leidschendam 12cm
Delft 11cm
Assenbroek 11cm
Arnhem 5cm
Sittard 1cm
Maastricht 0cm

'De gevolgen zijn behoorlijk, zo staat het verkeer muurvast. De strooiwagens kunnen er nu helemaal niet bij en de sneeuw die valt wordt vastgereden. Het is een hele klus om dat, als het straks wat rustiger wordt, weer weg te krijgen.', aldus Marco Verhoef.

De komende uren blijft sneeuw mogelijk, al wordt de sneeuwval wel minder actief. Het oosten van Brabant en Gelderland, als ook Limburg houden tot in de avond en komende nacht kans op sneeuw.

Bron: AD | Gewijzigd: 6 februari 2017, 14:38 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
15 januari 2013, 10:34 uur | Bericht #382767
Bus ramt stoplicht, kind gewond

Een 7-jarig jongetje is dinsdagochtend in Amsterdam-Zuid gewond geraakt toen hij een verkeerslicht op zich kreeg. Dat gebeurde nadat een bus op de kruising van de Zeilstraat en de Amstelveenseweg linksaf sloeg, maar de achterkant door de gladheid naar rechts uitweek.

Het stoplicht viel om en belandde op het kind, meldde de politie. Hij is ter plekke behandeld door een medisch team. Hoewel zijn verwondingen leken mee te vallen, is hij toch uit voorzorg overgebracht voor controle naar een ziekenhuis.

Volgens een woordvoerster van de politie valt verder het aantal ongelukken in de stad door de sneeuw mee. 'We hadden wel iets meer schuifpartijen op de ring A10, maar dat was vooral blikschade.'

Bron: AD
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
15 januari 2013, 11:07 uur | Bericht #382775
Glijpartijen door sneeuw en gladheid 

De politie heeft dinsdagochtend veertien meldingen binnen gekregen van ongelukken in het verkeer door sneeuw en gladheid. Volgens de politie ging het vooral om glijpartijen. Die gebeurden voornamelijk op de A6 en A27.

Op de Botter in Lelystad is een scooterrijder onderuit gegaan. Het slachtoffer is met letsel aan de heup naar het ziekenhuis gebracht. Bij een ongeval op de Oostvaardersdijk in Almere werden de inzittenden ter plaatse onderzocht door ambulancepersoneel. Zij hoefden niet naar het ziekenhuis.

De brandweer kreeg drie of vier kleine meldingen. Bij die incidenten was er geen sprake van letsel.

Bron: Omroep Flevoland
Every cloud has a silver lining
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
15 januari 2013, 11:20 uur | Bericht #382780
Scholen geven sneeuwvrij

De leerlingen van verschillende scholen in Den Haag hebben dinsdag sneeuwvrij gekregen. Het gaat om het Segbroek College, het Hofstad Lyceum en de Daltonschool.

Door de hevige sneeuwval strandden veel leraren en leerlingen in het verkeer, zegt rector Martin Korsten van het Segbroek College. Op de twee locaties van de school zitten 2300 leerlingen.

In de ochtend kwam de ene afmelding na de andere binnen, legt Korsten uit. "Personeel zat vast in het verkeer of in de trein of in de tram die niet reed." Ook kwamen er meldingen van ouders die hun kinderen niet naar school konden brengen. Anderen vonden het onverantwoord hun kinderen met deze gladheid op de fiets de weg op te sturen.

Veel leerlingen van de school komen van buiten Den Haag. "Sommige klassen gingen met twee leerlingen van start. Zo kun je geen rooster maken."

Het besluit de school te sluiten viel volgens de rector goed bij de leerlingen die al op school waren. "Het kwam buiten tot een flink sneeuwballengevecht, maar inmiddels zijn de leerlingen al naar huis gefietst of opgehaald door hun ouders."

Ook andere scholen in Den Haag blijven volgens de rector dicht vanwege de sneeuwval. "Sommige scholen hadden uit voorzorg de eerste uren vrij gegeven, maar hebben nu besloten de hele dag dicht te blijven."

Woensdag wordt volgens Korsten gewoon les gegeven. "We houden wel het weerbericht in de gaten, maar nu weet ook iedereen wat hij kan verwachten dus gaan de lessen morgen gewoon door."

Bron: Nieuws.nl
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
15 januari 2013, 11:33 uur | Bericht #382788
Rijschoolhouder Brünen in Enschede boos op CBR

Rijschoolhouder René Brünen uit Enschede is boos op het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen. Het CBR heeft nog geen beslissing genomen over het doorgaan van de rijexamens in de regio. Daardoor zitten nu veel leerlingen in onzekerheid.  Dat is volgens Brünen onnodig omdat vanmorgen al snel was te voorspellen dat het houden rijexamens vandaag niet verstandig is. "Ik en andere rijinstructeurs hebben intussen zoveel ervaring dat het voor ons duidelijk was dat het onder deze omstandigheden niet kan." Hij verwijt het CBR dat de organisatie geen duidelijke beslissing durft te nemen.

Winterbanden geen oplossing
Rond het middaguur hakt het CBR waarschijnlijk de knoop door. Leerlingen moeten volgens Brünen nu onnodig reizen en weten niet waar ze aan toe zijn. De auto's van Brünen zijn uitgerust met winterbanden, maar dat is volgens de rijschoolhouder geen oplossing onder deze omstandigheden. "Bij een dun laagje sneeuw lukt het wel, maar deze omstandigheden zijn bijzonder", oordeelt Brünen.

Bron: RTVOost
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
15 januari 2013, 11:40 uur | Bericht #382792
'Blijf uit de chaos: mijdt de avondspits'

De verkeersellende is nog niet voorbij. Blijf ook tijdens de avondspits van de weg, als dat kan. Dat advies geeft Rijkswaterstaat. Vooral in het zuidoosten van het land kan het door sneeuwval opnieuw chaos worden op de weg. Ook in andere delen van het land doen mensen er verstandig aan te kijken naar de verkeerssituatie voordat ze de weg op gaan, aldus een woordvoerder.



De ANWB gaat ervan uit dat de avondspits minder druk is dan de ochtendspits. "Het verkeer zal meer gespreid naar huis gaan en veel mensen zijn helemaal niet naar hun werk afgereisd. Ook zijn de snelwegen in de avondspits schoon", aldus een woordvoerder. Automobilisten moeten wel attent blijven op gladheid.

Monsterfile tijdens de ochtend
De ochtendspits liep vandaag uit op pure chaos. Er waren twee keer zoveel ongelukken als normaal, op het hoogtepunt van de spits stond er meer dan 1000 kilometer file. Dat was een record.

Ook het treinverkeer is ontregeld door het winterse weer. Op verschillende trajecten zijn treinen uitgevallen als gevolg van de sneeuwval. Tussen Breda en Dordrecht rijden geen treinen als gevolg van een wisselstoring. Hierdoor rijdt ook de Fyra niet. Ook rijden minder treinen tussen Amersfoort en Schiphol.

Bron: RTLNieuws | Gewijzigd: 7 december 2017, 14:12 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
15 januari 2013, 11:42 uur | Bericht #382793
Winter houdt Lulu Wang weg uit Emmen

Schrijfster Lulu Wang komt vanavond niet naar Emmen vanwege de winterse omstandigheden. Ze heeft de lezing die ze zou geven in de centrale bibliotheek uitgesteld naar 30 januari. De bibliotheek meldt dat ‘het voor de schrijfster niet mogelijk is om op een normale manier naar Emmen te komen'. Lulu Wang debuteerde in 1997 met haar roman Het Lelietheater. Haar nieuwste boek verscheen vorig jaar: Nederland, wo ai ni.

Bron: DVHN
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
15 januari 2013, 11:55 uur | Bericht #382799
Sneeuwtapijt van De Panne tot Maaseik


Je kan ook de fotos bekijken in een slideshow tevens staan daar ook de credits van de plaatjes schieters en nog veeeeeel meer fotos http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/1.1524820

Bron: Deredactie
  | Gewijzigd: 6 februari 2017, 14:39 uur, door Joyce.s
there can be only one
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
15 januari 2013, 14:03 uur | Bericht #382834
Spoorvervoer ontregeld bij haven Rotterdam

Het spoorvervoer vanuit de haven van Rotterdam is dinsdagochtend ernstig ontregeld geraakt door de sneeuw. Brancheorganisatie Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) kreeg melding van vele tientallen stilgevallen goederentreinen bij Rotterdam. Volgens een woordvoerder zijn veel wissels vast komen te zitten door de sneeuw. In de ochtend lag het vervoer helemaal stil. De grote spoorvervoerder DB Schenker meldde dat zo'n 80 treinen van het bedrijf last hebben gehad van het winterweer rond Rotterdam. De situatie is in de middag fors verbeterd en veel treinen kunnen weer rijden, aldus een woordvoerder.
 
Bron: Ad
there can be only one
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
15 januari 2013, 14:12 uur | Bericht #382836
Boompjes redden geslipte chauffeur van metersdiepe duik



Een slippartij op de Kapelstraat in Boom eindigde dinsdagochtend omstreeks 7.30u ei zo na metersdiep naast de baan voor een chauffeur uit Willebroek. Toen de man op weg naar zijn werk even moest uitwijken, verloor hij op de gladde weg de controle over het stuur. Zijn wagen kwam in de berm terecht en knalde gelukkig op enkele boompjes naast de weg. Indien die er niet hadden gestaan, was z'n wagen metersdiep lager in een bouwput van een bouwproject terechtgekomen. De chauffeur bleef gelukkig ongedeerd. Ook zijn wagen kon door een takeldienst, na de hulp van een sneeuwruimer, weer op de baan worden getrokken. JVdPo

Foto Jan Van de Poel

Bron: Gva | Gewijzigd: 7 december 2017, 14:13 uur, door Joyce.s
there can be only one
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
15 januari 2013, 14:25 uur | Bericht #382845
KNMI komt met nieuwe criteria weeralarm

Het KNMI past de criteria voor het weeralarm aan. Aanleiding is dat voor dinsdag volgens de huidige criteria geen weeralarm werd afgegeven terwijl dat wel had gemoeten, meldt de NOS. KNMI komt met nieuwe criteria weeralarm. Een weeralarm wordt nu afgegeven als binnen een uur drie centimeter sneeuw wordt verwacht of binnen drie uur tien centimeter. "Vanochtend zagen we dat minder sneeuw over een langere tijd toch kan leiden tot een ontwrichting van het verkeer. Er is meer sneeuw gevallen dan verwacht", zegt een woordvoerder tegen de NOS.

Bij de aanscherping wordt overlegd met onder meer de ANWB en Rijkswaterstaat. "Wij weten redelijk wat van het weer, maar niet zo veel van het verkeer. In de ochtend werd een piek van duizend kilometer file bereikt. Voor het hele land geldt nu code geel.

Bron: Nieuws.nl
there can be only one
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
15 januari 2013, 14:47 uur | Bericht #382852
Sneeuwoverlast in de regio



In dit item zullen wij u zo goed als mogelijk op de hoogte houden van nieuwsfeiten omtrent de overlast die is ontstaan na de zware sneeuwval van gisteren en vannacht.Doordat er een fors pak sneeuw viel (zo'n 15 to 20 centimeter) liep het verkeer op een aantal plaatsen vast. De ochtendspits heeft daardoor alle records gebroken, qua lengte van de files landelijk. In de hele regio hadden auto's en vrachtwagens last om tegen kleine heuveltjes op te komen (soms: formaat verkeersheuvel). Met name auto's met achterwielaandrijving hadden daar veel last van. Doordat auto's van de rijbaan gleden, werden o.a. de flyovers van het Prins Clausplein afgesloten. Hetzelfde gold voor enkele 'steile' op en afritten en andere hellingen. Zware ongevallen hebben zich niet voorgedaan. Wat er botste deed dat op lage snelheid, waardoor het beperkt bleef tot blikschade.


Films en fotos van de regio haaglanden kan je hier vinden

Bron: Regio15

there can be only one
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
15 januari 2013, 15:32 uur | Bericht #382875
"Probeer natuurijs in de Kop niet uit"

Probeer het natuurijs in de Kop van Overijssel niet uit. Die oproep doet voorzitter Roelof Groen van de Overijsselse Merentocht aan schaatsliefhebbers. Het ijs is volgens hem veel te dun om op te schaatsen. Er zijn kanalen die volgens hem zelfs nog open zijn. De sneeuwval van dinsdag doet de aangroei van ijs geen goed, zegt Groen. Het ijs is ook nog te dun om de sneeuw eraf te kunnen schuiven. Dat kan zelfs niet met de zogeheten Stamfibie, een soort drijvende sneeuwschuiver. Als de weersomstandigheden blijven zoals verwacht, dan kan er volgens Groen hooguit misschien in het weekend nog geschaatst worden.

Bron: RTV-oost
Every cloud has a silver lining
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
15 januari 2013, 16:13 uur | Bericht #382885
KNVB: woensdag besluit over afgelastingen



De KNVB verwacht woensdagmiddag een besluit te kunnen nemen over het doorgaan van de wedstrijden van de amateurs komend weekeinde. Dat zei een woordvoerder van de voetbalbond dinsdag. Door de sneeuwval van dinsdag en de aanhoudende vorst, behoort een algehele afgelasting tot de mogelijkheden. In de nachten vriest het flink en ook overdag komt de temperatuur niet boven het vriespunt. In het weekeinde nemen de kansen op sneeuwbuien bovendien weer toe.

Veel amateurclubs beschikken tegenwoordig over kunstgrasvelden. De KNVB hoeft daardoor, in vergelijking met het verleden, minder vaak een besluit te nemen tot algehele afgelasting. Als kunstgrasvelden sneeuwvrij zijn, mag er over het algemeen op gevoetbald worden, behalve bij zeer lage temperaturen.

Bron: AD
  | Gewijzigd: 7 december 2017, 14:13 uur, door Joyce.s
there can be only one
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
15 januari 2013, 16:39 uur | Bericht #382893
 Vroeger sneeuwde het veel vaker

Als het sneeuwt ook dunnere sneeuwlaag dan vroeger
Het is opvallend dat er gemiddeld gesproken sinds het eind van de jaren 1980 minder sneeuwdagen zijn, merkt VRT-weerman Frank Deboosere op. Het KMI voegt eraan toe dat ook de sneeuwbedekking almaar dunner wordt. Een sneeuwdag is een dag waarop in de loop van de dag sneeuw is waargenomen. ‘Dat kan gaan om korrelsneeuw of smeltende sneeuw', verduidelijkt VRT-weerman Frank Deboosere op zijn website. ‘Gemiddeld zijn er nu jaarlijks in Ukkel 19 dagen waarop de neerslag geheel of gedeeltelijk uit sneeuw bestaat. Van jaar tot jaar zijn er grote verschillen. ‘Toch is het opvallend dat er gemiddeld gesproken sinds het eind van de jaren 1980 minder sneeuwdagen zijn', aldus Deboosere. Dat komt door de opwarming van het klimaat: de gemiddelde wintertemperatuur in Ukkel is stijgende.

Uit een vergelijking van de maximale sneeuwbedekking in Saint-Hubert, blijkt dat die sinds eind jaren tachtig daalt. ‘Waar de maximale sneeuwbedekking eind jaren veertig tot 27 centimeter bedroeg, zijn er nu jaren met 4 of 5 centimeter en die dalende trend zet zich sinds 1988 duidelijk verder', verduidelijkt klimatoloog Luc Debontridder (KMI). ‘Overigens heeft minder sneeuwdagen als consequentie dat de sneeuwlaag dunner wordt. Debontridder wijst erop dat tegen 2100 de gemiddelde wintertemperatuur in ons land met ongeveer drie graden zal stijgen. ‘Maar dat sluit niet uit dat er geen sneeuwperiodes of ijsdagen meer zullen zijn', klinkt het.

Bron: Standaard
there can be only one
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
15 januari 2013, 17:41 uur | Bericht #382917
Ook woensdag minder treinen door winterweer



De NS laat ook woensdag minder treinen rijden. Dat maakte een woordvoerder dinsdag bekend. De NS en ProRail zeggen dit besluit te hebben genomen op basis van de weersverwachting voor de komende 24 uur. De ANWB gaat ervan uit dat de avondspits dinsdag minder druk is dan de ochtendspits. Het is de tweede dag op een rij dat de NS een aangepaste dienstregeling hanteert. Dinsdag reden vanwege sneeuwval ook minder treinen. Bij een aangepaste dienstregeling laat de NS op routes waar normaal gesproken ieder kwartier een trein rijdt, nu elk half uur een trein vertrekken. Twee in plaats van vier treinen per uur moet er voor zorgen dat er minder kans is op opstoppingen. Ook is er meer ruimte in de dienstregeling om eventuele verstoringen door het winterweer op te lossen, zo stellen de NS en ProRail.

Avondspits
In het zuiden van Nederland zijn de files dinsdagmiddag drie tot vier keer zo lang als gebruikelijk. Rond 17.00 uur stond er zo'n 160 kilometer aan file in Nederland, waarvan het grootste gedeelte in de driehoek Nijmegen, Den Bosch en Eindhoven. Dat meldt een woordvoerder van de ANWB. In de Randstad, waar het dinsdagochtend volledig vaststond vanwege de sneeuw, valt het dinsdagmiddag mee qua fileleed. Normaal gesproken staat er dinsdag rond 17.00 uur zo'n 80 kilometer file. Toch denkt de ANWB niet dat het extreme getal van vanmorgen opnieuw zal worden gehaald. 'Het verkeer zal dinsdagavond meer gespreid naar huis gaan en veel mensen zijn helemaal niet naar hun werk afgereisd. Ook zijn de snelwegen in de avondspits schoon', aldus een woordvoerder eerder. Automobilisten moeten wel attent blijven op gladheid. Weerplaza waarschuwt dat de situatie in woonwijken en op lokale wegen wel vaak slecht is. 'In het hele land vriest het, dus nergens smelt de sneeuw weg', aldus een woordvoerder. 'De sneeuw wordt op veel wegen juist vastgereden, waardoor het vaak spiegelglad is.'

Dinsdagochtend was er op de Nederlandse snelwegen door sneeuw een verkeerschaos, met op het dieptepunt ruim 1000 kilometer file. Dat was een record. Het oude record dateert van 8 februari 1999, toen er 975 kilometer file stond in de ochtendspits.

Schiphol
Het vliegverkeer op Schiphol kampte vandaag  met hinder door de sneeuwval. Ongeveer 40 Europese vluchten werden geschrapt en reizigers liepen vertragingen op van gemiddeld een half uur, met uitschieters tot een uur. De situatie op de luchthaven verbeterde in de loop van de middag. Volgens een woordvoerster liepen de vertragingen iets in. Dit beeld zal zich naar verwachting ook in de avond voortzetten, mits er geen sneeuw meer valt.

Reizigers doen er goed aan extra tijd te nemen om naar Schiphol te komen en voor vertrek eerst te kijken naar de actuele vertrektijden. 'Ik sprak bijvoorbeeld een passagier uit Amersfoort die een taxi moest nemen omdat de trein niet reed', zei de zegsvrouw.

Ongelukken
Op de snelwegen en grote provinciale wegen waren tot rond het middaguur al zo'n 450 ongelukken gebeurd in het winterse weer. Dat is ruim het dubbele van normaal, wanneer het er rond die tijd 200 zijn. Dat meldde Allianz Global Assistance, dat als landelijk centraal meldpunt onder meer bergers inschakelt om de wegen zo snel mogelijk weer vrij te krijgen. Volgens een woordvoerster gaat het vooral om ongevallen waarbij maar één voertuig is betrokken. Omdat rustig wordt gereden, valt het met de schade mee.

Op de spoedeisende hulpafdelingen in Den Haag en Rotterdam is het drukker dan normaal, zo blijkt uit een rondgang van het ANP. Bij het Medisch Centrum Haaglanden is het zelfs 'razend druk op de spoedeisende hulp', aldus een woordvoerster. Bij het Bronovo Ziekenhuis in Den Haag komen er sinds maandagmiddag meer mensen binnen die hun vingers, polsen, knieën, heupen of enkels verwond hebben. In het Sint Franciscus Gasthuis in Rotterdam hebben ze het vooral druk met polsfracturen en hoofdletsels na valpartijen.

Niet sneeuwvrij
Fietsers ondervonden op sommige plekken onnodig grote hinder van de sneeuw. Dat stelt de Fietsersbond. Volgens een woordvoerster kunnen enkele gemeentes beter hun best doen om fietspaden sneeuwvrij te maken. Vegen is de oplossing, aldus de bond. Wanneer het sneeuwt, is alleen strooien namelijk niet voldoende. Ook moeten de fietspaden vroeger gestrooid worden. Maar omdat gemeentes eerst de autowegen bestrooien, delven fietspaden het onderspit. De Fietsersbond vindt dit verkeerd gezien de gemiddeld vier miljoen mensen die 's ochtends naar hun werk of school fietsen.

Schade
De sneeuwval leidt tot ongeveer 2 miljoen euro extra schade in het verkeer. Het gaat dan vooral om blikschade. Dat is de inschatting van het Verbond van Verzekeraars. Op een normale doordeweekse dag is de schade voor verzekeraars zo'n 9 miljoen euro. Dat zou dinsdag wel eens kunnen oplopen tot ongeveer 11 miljoen. Volgens de belangenvereniging gaan minder mensen de weg op vanwege de sneeuwval. Wie dat toch doet, rijdt voorzichtiger en minder hard. De schade die dan ontstaat is vooral blikschade, bijvoorbeeld doordat automobilisten tegen een paaltje aan glijden. Letsel is er juist minder. Interpolis liet weten nog niet veel te merken van de winterse taferelen op de weg. De verzekeraar kreeg ongeveer 100 extra schademeldingen binnen, ongeveer 10 procent meer dan op een gewone dag. Volgens Interpolis is het gebruikelijk dat het aantal schades in eerste instantie meevalt als het winterweer inzet. Maar zodra automobilisten gewend zijn aan de winterse buien en het winterse weer aanhoudt, nemen ze meer risico's en loopt het aantal schades op.

Economische gevolgen
Volgens het economisch bureau van ING kost een dagje sneeuw de Nederlandse economie als geheel niet zo veel. Sommige bedrijfstakken ondervinden weliswaar hinder, maar andere verdienen juist weer extra aan het winterweer. Hierdoor blijft het totale effect beperkt. 'Supermarkten zullen iets minder omzet draaien omdat minder mensen de deur uit gaan voor boodschappen. Maar als de sneeuw weg is, gooit iedereen zijn karretje weer extra vol. Er is dus meer sprake van uitstel van uitgaven', verklaart een econoom van de bank. In 2010 deed ING onderzoek naar de effecten van sneeuw op de werkvloer. Daaruit blijkt uit dat één op de tien mensen op een dag als dinsdag thuis werken. Een ander deel van de ondervraagden kan in de winter juist meer werk verwachten, zoals bestuurders van strooiwagens en bandenverkopers. Ook wordt de energierekening gemiddeld iets hoger wanneer het een tijd erg koud is.

De bouwsector, die vorig jaar nog veel te lijden had van een lange koude periode, heeft nu al flink last van overcapaciteit vanwege de crisis. ING schat dat de effecten van het winterweer daardoor minder zullen zijn. 'Sowieso spreken we nu nog van slechts één dag. De sneeuw kan makkelijk weggeschoven worden en bouwvakkers kunnen ook een dagje binnen werken', nuanceert de econoom.

Bron: AD | Gewijzigd: 6 februari 2017, 14:39 uur, door Joyce.s
there can be only one
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
15 januari 2013, 17:43 uur | Bericht #382918
Vorst heerst: vaarverbod in Kop van Overijssel

De provincie Overijssel, de gemeente Steenwijkerland en het waterschap Reest en Wieden hebben vanaf morgen tot nader bericht een vaarverbod afgekondigd voor alle recreatieve vaarroutes in de Kop van Overijssel. Hiermee willen de overheden schade aan infrastructuur (oevers, bruggen, sluizen) voorkomen en de ijsvloer de kans geven aan te groeien. Het waterschap heeft voor vijftig vaarwegen een verbod ingesteld. De lijst staat op de website van Reest en Wieden (www.reestenwieden.nl). De vaarroutes voor de beroepsvaart (Kanaal Beukers naar Steenwijk, Ganzendiep en Goot) blijven open voor de scheepvaart.

De gemeente Steenwijkerland heeft voor de volgende wateren een vaarverbod afgekondigd: de waterlopen in de kernen Dwarsgracht, Wanneperveen, Giethoorn, Blokzijl en Beltschutsloot, de verbindingskanalen Molengracht, Thijssengracht en Cornelisgracht en de Bovenwiede bij Giethoorn.

Bron: Dvhn
there can be only one
Terug naar boven
Dit topic is gesloten
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.849 topics, welke bij elkaar 448.358 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.576 leden.
Het nieuwste lid is Jeffrey bunk .

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 182 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 182, lezen 2 mensen het topic "Foto's en filmpjes extreem weer USA (verzameltopic)".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden