Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Adair, OK; Cherokee, OK; Haskell, OK; Muskogee, OK; Sequoyah, OK.

28 Apr 2024 09:13:53

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor McDonald, MO.

28 Apr 2024 09:04:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Delaware, OK; Ottawa, OK.

28 Apr 2024 09:03:09

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Haskell, OK; Latimer, OK; McIntosh, OK; Pittsburg, OK.

28 Apr 2024 09:03:09

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Benton, AR; Delaware, OK.

28 Apr 2024 09:03:09

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Benton, AR; Washington, AR.

28 Apr 2024 09:03:09

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Cherokee, OK; Delaware, OK.

28 Apr 2024 08:38:06

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Atoka, OK; Carter, OK; Coal, OK; Hughes, OK; Johnston, OK; Love, OK; Marshall, OK; Murray, OK; Pontotoc, OK.

28 Apr 2024 08:38:06

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Adair, OK; Cherokee, OK; Haskell, OK; McIntosh, OK; Muskogee, OK; Sequoyah, OK.

28 Apr 2024 08:38:05

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Adair, OK; Cherokee, OK; Delaware, OK.

28 Apr 2024 08:32:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Pittsburg, OK.

28 Apr 2024 08:30:00

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Haskell, OK; McIntosh, OK; Muskogee, OK.

28 Apr 2024 08:30:00

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Cherokee, OK; Delaware, OK; Mayes, OK.

28 Apr 2024 08:30:00

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garfield, OK.

28 Apr 2024 08:29:00

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garfield, OK; Noble, OK.

28 Apr 2024 08:29:00
Actueel
1 / 4

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
25 januari 2013, 10:09 uur | Bericht #385554
Morgen de laatste schaatsdag én een paar centimeter sneeuw

Het eind van een winterse periode is in zicht. Zaterdag treedt de dooi in, maar voor het zover is valt er eerst nog een paar centimeter sneeuw, meldt Weerplaza. In de loop van de dag zal een sneeuwgebied van west naar oost over het land trekken. Het verkeer zal daar hinder van ondervinden. De eerste sneeuw valt eind vrijdagnacht in Zeeland. Het oosten wordt in de loop van zatermiddag bereikt, daar valt de kleinste hoeveelheid sneeuw. Elders is een paar centimeter mogelijk. Zodra het sneeuwgebied gepasseerd is, begint de temperatuur op te lopen. Langs de westkust worden zaterdagmiddag temperaturen boven het vriespunt bereikt. Het kan daar 2 tot 4 graden worden. Ook in de rest van het land schommelen de temperaturen rond het vriespunt. Het wordt de laatste schaatsdag.

Glad
In de nacht van zaterdag op zondag gaat het in het binnenland licht vriezen. In de loop van de nacht en overdag volgt vanuit het westen zachte lucht en gaat het regenen. De eerste regendruppels kunnen aanvriezen op de koude wegen waardoor het verraderlijk glad kan worden. Later op de dag gaat het harder regenen en stijgt de temperatuur naar 3 graden in Groningen en zelfs 8 graden in Zeeland.

Stormachtig
De dagen daarna is het wisselvallig en wordt het zacht. Dinsdag en woensdag liggen de maxima in de buurt van de 10 graden. Het is bewolkt, er zijn perioden met regen en op beide dagen waait het stevig, mogelijk enige tijd stormachtig. Van winterweer is dan helemaal geen sprake meer.

Bron: AD
there can be only one
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
25 januari 2013, 10:14 uur | Bericht #385555
Extra maatregelen tegen drukte bij toertochten Overijssel


Schaatsers op het ijs gisteren tijdens de Vijf Merentocht in Giethoorn. © anp.

Langs de snelwegen A6 en A32 en op de grote wegen in de Kop van Overijssel zijn vannacht matrixborden geplaatst, waarop arriverende schaatsers kunnen lezen of er nog plek voor hen is bij de Blokzijler Merentocht, de Belterwiedetocht en de Vollenhoofse toertocht. Als het gebied en het ijs vol zijn, worden de schaatsers verzocht terug te keren. Dat heeft voorzitter Klaas Steenbeek van de ijsclub Blokzijl vrijdagmorgen gezegd. Door overal matrixborden te plaatsen, hopen politie en organiserende ijsclubs taferelen zoals bij de Vijf Merentocht van donderdag te voorkomen. 'We rekenen erop dat schaatsers nette mensen zijn, die de aanwijzingen opvolgen', aldus Steenbeek. In het gebied stonden vrijdagmorgen rond 9 uur alweer de eerste files van mensen die naar het ijs willen. Bij alle tochten hebben zich al vele honderden schaatsenrijders ingeschreven. Voor elke tocht is een maximaal aantal deelnemers vastgesteld. Als een tocht vol is, melden de matrixborden of er bij een andere tocht nog plaats is.

Politie en andere hulpdiensten hebben vrijdag een centrale post betrokken op de Beulersluis. Vanaf die plek zijn de meren goed te overzien. Alle ijsclubs hebben extra mensen ingezet die delen van de route schaatsen en zo rechtstreeks kunnen doorgeven hoe de toestand van het ijs is. De ijsvloer lag er vrijdagochtend vroeg goed bij, aldus Steenbeek in Blokzijl.

Bron: AD | Gewijzigd: 7 december 2017, 14:20 uur, door Joyce.s
there can be only one
Waarom deze advertentie?
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
25 januari 2013, 10:17 uur | Bericht #385556
LIVE: Schaatstocht Blokzijler Merentocht

In de Kop van Overijssel worden vandaag drie toertochten op natuurijs geschaatst: De Blokzijler Merentocht, de Belterwiedetocht en de Vollenhoofse toertocht.
Schaatstocht Blokzijler Merentochtfoto 1 van 3. TV Oost laat vanaf tien uur de hele dag beelden zien van de Blokzijler Merentocht. De camera staat in Blokzijl bij rederij Timmerman. Deelnemers kunnen in zowel Dwarsgracht als Blokzijl starten. Er kunnen afstanden van 15 en 35 kilometer worden geschaatst. De laatste keer dat de tocht geschaatst werd, was vorig jaar 8 februari. Er deden toen 7000 schaatsers aan mee. De live-uitzending is ook te zien via de gratis apps van RTV Oost en via de livestream.

Volg op pagina van RTVoost de schaatsers hier: http://www.rtvoost.nl/nieuws/default.aspx?nid=157419

Bron: RTVoost
there can be only one
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
25 januari 2013, 13:43 uur | Bericht #385575
Waarschuwing voor gladheid op wegen

Weggebruikers moeten in het weekeinde rekening houden met gladheid. De Verkeersinformatiedienst (VID) waarschuwt vrijdag voor ijzel, die in combinatie met de verwachte mist tot gevaarlijke situaties op de weg kan leiden. Zaterdagochtend kan er lichte sneeuw vallen. De dooi slaat zondag toe en er kan dan ook natte sneeuw en regen vallen. Doordat de ondergrond nog bevroren is, kunnen regendruppels bevriezen, wat leidt tot ijzel. De VID adviseert weggebruikers voordat ze de weg op gaan de actuele weers- en verkeerssituatie te raadplegen en hun rijstijl aan te passen.

Bron: Nieuws.nl
there can be only one
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
25 januari 2013, 16:45 uur | Bericht #385590
IJs op open water vanaf zondag gevaarlijk

IJs op open water in het Noorden wordt vanaf zondag onbetrouwbaar. In het weekend zetten meerdere waterschappen de gemalen geleidelijk weer aan vanwege de te verwachten dooi en neerslag. Het is gevaarlijk om dan het ijs te betreden. Wie toch de ijzers wil onderbinden, moet zich eerst goed laten informeren bij de lokale ijsverenigingen, waarschuwen Noorderzijlvest en waterschap Friesland. Door de stroming in het water wordt het ijs gevaarlijk. Bovendien zullen dooi en neerslag ervoor zorgen dat de ijslaag snel smelt. Veel gemalen waren tijdens de afgelopen vorstperiode uitgezet of draaiden op een laag pitje om de ijsgroei te bevorderen. Nu de dooi intreedt en regen wordt verwacht, moeten ze weer aan de bak om wateroverlast te voorkomen.

Bron: AD
there can be only one
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
25 januari 2013, 18:24 uur | Bericht #385596


IJsbericht (6): Wetterskip Fryslân treft voorbereidingen voor dooiperiode
vrijdag, 25 januari 2013
Na bijna twee weken komt er een eind aan de vorstperiode. Volgens de huidige weerberichten valt zondag de dooi in. Wetterskip Fryslân treft daarom voorbereidingen om de gemalen vanaf zondagavond 18.00 uur geleidelijk weer aan te zetten.

Omdat de temperaturen vanaf zondag ruim boven het vriespunt komen gaat de sneeuw smelten. Inzet van de gemalen is dan nodig om het smeltwater en de verwachte neerslag  af te voeren. Vanaf maandag gaat het merendeel van de gemalen weer aan. In enkele polders start Wetterskip Fryslân de gemalen eerder op omdat directe afvoer van water noodzakelijk is. Dit gebeurt zo nodig in afstemming met de lokale ijswegencentrale.

IJsvrij maken
De komende dagen treft het waterschap voorbereidingen door het ijsvrij en gangbaar maken van de stilgelegde gemalen. Hiervoor gaan onderhoudsploegen op pad. Gemalen in gebieden waar afvoer van het water het meest noodzakelijk is, krijgen daarbij voorrang.

Wetterskip Fryslân heeft de waterstand op de boezem vóór de vorstperiode maximaal onder streefpeil gebracht. Vanwege de matige vorst in de afgelopen twee weken, is de boezemwaterstand iets gestegen. Veel grondwater is niet bevroren en daardoor liep de grondwaterafvoer langzaam door. Hierdoor is ook in sommige polders het water flink gestegen. Met de komende dooi en verwachte neerslag is het vanaf zondagavond noodzakelijk om de bemaling weer op te starten.

Veilig schaatsen
Met het aanzetten van de gemalen gaat het water stromen en wordt het ijs onbetrouwbaar. Kijk voor actuele informatie over de mogelijkheden om veilig te schaatsen op www.friescheijsbond.nlwww.schaatsen.nl en houd de berichten van lokale ijsverenigingen goed in de gaten.
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
25 januari 2013, 18:46 uur | Bericht #385604
"Kans op vertragingen op Zaventem door sneeuw morgen"


© belga.

Luchthavenbeheerder Brussels Airport vraagt dat de reizigers die morgen het vliegtuig nemen hun voorzorgen nemen, omdat er in de ochtend sneeuw voorspeld wordt. Belangrijk is goed op tijd naar de luchthaven te vertrekken en om eerst van thuis uit je vluchtinformatie te checken voor je naar de luchthaven gaat. Als een vlucht wordt uitgesteld, dan heeft het geen zin om naar Zaventem te komen, zo klinkt het.

De raad aan de passagiers komt er na de jongste weersverwachtingen die rekening houden met sneeuwval morgen. "Je weet bij voorspelde sneeuwbuien nooit hoeveel er precies zal uitvallen en blijven liggen, maar als het sneeuwt, dan is er kans op vertragingen, doordat de startbanen sneeuwvrij moeten gemaakt worden", zegt Jan Van der Cruysse, woordvoerder van Brussels Airport.

Andere voorzorgsmaatregel is het vooraf checken van de vluchtgegevens via www.brusselsairport.be  "Als je vlucht gecancelled (afgelast) wordt, dan geven we de mensen de raad om niet naar de luchthaven af te zakken, maar contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij."

De raad geldt vooral voor morgenochtend, want rond de middag zouden de temperaturen positief worden, en dan kan het luchtverkeer weer normaal verlopen.

Bron: HLN
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
25 januari 2013, 18:48 uur | Bericht #385605
Vandaag en morgen mogelijk gladde wegen


© photo news.
Het Agentschap Wegen en Verkeer waarschuwt voor mogelijke gladheid op de baan door sneeuw en aanvriezende regen vannacht en morgen overdag. Verkeerscentrum Vlaanderen voorspelt weinig files, maar waarschuwt wel voor vertragingen door beperkte zichtbaarheid en gladde wegen. De weerdiensten voorspellen voor vannacht en morgen overdag sneeuwval vanuit het westen, die langzaam over het land zal trekken, aldus het Agentschap. Naarmate de sneeuwzone vordert, zou de hoeveelheid afnemen. Er bestaat ook kans op aanvriezende regen en ijzelvorming. De strooidiensten van het Agentschap Wegen en Verkeer voeren vanavond en -nacht waar het nodig is preventieve strooibeurten om gladheid te voorkomen. Ook zaterdag staan de strooidiensten paraat.

Beperkte files
"Ondanks het strooien blijven gladde plekken op het wegdek echter mogelijk", waarschuwt Wegen en Verkeer. Verkeerscentrum Vlaanderen voorspelt dat er morgen weinig files zullen zijn, maar dat de bestuurders wel rekening moeten houden met mogelijke vertragingen door gladde wegen en beperkte zichtbaarheid, aldus woordvoerder Hajo Beeckman. "Omdat er minder wagens op de baan zijn in het weekend, zal het zout, zeker 's ochtends in West- en Oost-Vlaanderen, meer tijd nodig hebben om te werken." Sinds het begin van de winter werd al 37.676 ton zout gestrooid op de Vlaamse gewestwegen en autosnelwegen.

Bron: HLN
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
25 januari 2013, 18:49 uur | Bericht #385606
Schaatstochten trekken 50.000 recreanten


© anp.
De drie toertochten in de Kop van Overijssel en de toertocht in Noord-Brabant hebben vrijdag ongeveer 50.000 schaatsers getrokken. Dat meldde de KNSB vrijdagavond. Het merendeel van de schaatsers was op de meren in Overijssel te vinden. De grootste tocht, de Blokzijler Merentocht, zat vrijdag eind van de ochtend al aan zijn limiet. In totaal hebben aan deze tocht 11.000 betalende recreanten deelgenomen. Ook de Belterwiedetocht en de Vollenhoofse toertocht trokken duizenden liefhebbers. Aan de IJzeren Man in Noord-Brabant deden 3.000 betalende schaatsers mee.

Bron: AD | Gewijzigd: 7 december 2017, 14:20 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
25 januari 2013, 18:51 uur | Bericht #385608
Luikse dakloze sterft in vrieskou

In Luik is een dakloze dood aangetroffen. De man, een 57-jarige Luikenaar, zou zijn gestorven als gevolg van de koude. Het was een wandelaar die het lichaam ontdekte in de buurt van de kerk Saint-Barthelemy.

Bron: HLN
Every cloud has a silver lining
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
25 januari 2013, 21:59 uur | Bericht #385626
Minstens één toertocht Overijssel gaat niet door

In ieder geval een van de drie toerschaatstochten die morgen in de Kop van Overijssel zouden plaatsvinden, is afgelast. Dat meldt een woordvoerder van de KNSB. Het gaat om de Dwarsgrachter Natuurtocht. Of de andere twee in die regio geplande tochten, de Giethoornse Dorpentocht en de Rond de Wiedentocht, wel doorgaan, wordt vanavond besproken met gemeente Steenwijkerland en de betrokken ijsclubs.

De reden voor de afgelasting ligt in de slechte weersvooruitzichten, meldt de organisatie. Naast neerslag wordt zaterdagmiddag lichte dooi voorspeld. Ook is het ijs deels kapotgereden tijdens de tochten van vrijdag. Het evenement is inmiddels van de kalender van de KNSB gehaald.

Bron: RTLNieuws
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
25 januari 2013, 22:02 uur | Bericht #385627
Morgen zeker zes toertochten op natuurijs

Ook morgen wordt het een goede dag voor mensen die graag op natuurijs schaatsen. Na de vier toertochten van vandaag, worden er morgen nog zeker zes verreden. Er staan drie tochten in Friesland en drie in Overijssel op het programma, meldt de KNSB. In Friesland gaat het om de Acht Fan Sleat vanuit Sloten, de Brekken Bûtlân Rondetoertocht in Sneek en de toertocht in de Jan Durkspolder bij Earnewâld.

In Overijssel zouden de Rond de Wiedentocht vanuit St. Jansklooster, de Giethoornse Dorpentocht en de Natuurtocht Dwarsgracht van start gaan. Vanavond is echter bekend geworden dat de Dwarsgrachter Natuurtocht door slechte weersvoorspellingen niet door kan gaan. Ook de andere tochten in Overijssel lijken op losse schroeven te staan.

Zachter weer
Het weer wordt morgen naar verwachting wat zachter. Er trekt 's ochtends een sneeuwgebied over het land en de temperaturen komen dicht bij het vriespunt te liggen. Door ijzel en opvriezing kunnen wegen spekglad worden.

Vanaf zondag wordt ijs op open water in het Noorden onbetrouwbaar. In het weekend zetten meerdere waterschappen de gemalen geleidelijk weer aan vanwege de te verwachten dooi en neerslag. Het wordt dan gevaarlijk om het ijs te betreden.
Wie toch de ijzers wil onderbinden, moet zich eerst goed laten informeren bij de lokale ijsverenigingen, waarschuwen Noorderzijlvest en waterschap Friesland. Door de stroming in het water wordt het ijs gevaarlijk. Bovendien zullen dooi en neerslag ervoor zorgen dat de ijslaag snel smelt.

Verkeer in goede banen
Om het verkeer rond de toertochten van morgen in goede banen te leiden, worden net als vrijdag borden geplaatst die verschillende routes aangeven. Er worden vele duizenden schaatsers verwacht, omdat de meeste mensen op zaterdag vrij zijn.

Donderdag moest de Vijf Merentocht kort na de start worden gestaakt omdat het vele malen drukker werd dan verwacht in de Kop van Overijssel. Dat leidde tot gevaarlijk ijs en een verkeerschaos. De drie tochten in het gebied die vrijdag worden gehouden, verlopen na extra maatregelen een stuk beter.

Wel werd de inschrijving voor de Blokzijler Merentocht vanmorgen om 11:30 uur gesloten. Er hadden zich toen al 10.000 schaatsers ingeschreven, het maximale aantal.
Schaatskaart:

Naast de toertochten zijn er genoeg andere mogelijkheden om het ijs op te gaan. Klik hieronder voor een kaart met alle ijsbanen die open zijn (natuur- en kunstijs). http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2013/01_januari/13/verrijkingsonderdelen/waar_kun_je_schaatsen_op_natuurijs_twitter.xml

Bron: RTLNieuws
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
26 januari 2013, 06:57 uur | Bericht #385664
Sneeuwzone slaat toe in voormiddag, later volgt dooi

Het weer maakt dit weekend rare bokkensprongen. Na een voorlopig laatste ijskoude vriesnacht met temperaturen tot -6 graden en algemene nachtvorst, is in het tweede deel van de nacht een nieuwe gevaarlijke sneeuwzone via het westen het land binnengedrongen. Rond 5 uur vielen al de eerste sneeuwvlokjes in West-Vlaanderen. Na een adempauze zal de sneeuwzone in de ochtend en de voormiddag toeslaan in het westen, later schuift de sneeuw door naar het oosten. Het KMI verwacht een paar centimeter extra sneeuw, maar die zou weleens snel kunnen smelten want er is algemene dooi op komst. De overgang van de zware koudeperiode met veel sneeuw naar een herfstachtige week gaat gepaard met levensgevaarlijke toestanden op de weg. Zondag lopen de maxima aan de zee al op tot +8 graden, de voorbode van een onstuimige en natte periode.


KMI voorspelt paar cm extra sneeuw en gladde wegen; morgen plots tot +8 graden en volgende week herfst

Het KMI heeft al een waarschuwing uitgevaardigd, vooral voor de ochtend maar ook overdag. Een sneeuwzone bereikt op het einde van de nacht het westen van het land en trekt dan overdag van west naar oost over het land. In de meeste streken verwacht het KMI 1 à 2 cm verse sneeuw. In het westen van de land kan de neerslag tijdelijk aanvriezen. In de loop van de dag wordt het droger vanuit het westen en later ook in het centrum, maar in het oosten kunnen er langer sneeuwbuien vallen.

Langzame dooi
Op de Ardeense toppen blijft het de hele dag vriezen, zodat de sneeuw daar nog zal blijven liggen. Elders zet de dooi zich langzaam in. De maxima liggen tussen -1 in de Hoge Venen, +3 graden in het centrum en +4 graden aan zee.  Komende nacht bereikt een nieuw storing onze streken. In het westen en het centrum zal de neerslag vooral vallen als regen die plaatselijk kan aanvriezen. In het oosten valt er eerst sneeuw, later overgaand in smeltende sneeuw. De minima schommelen tussen -2 en +1.

Actieve storing
Morgen trekt een actieve storing vanaf het westen door ons land. Die wordt gevolgd door gevoelig zachtere lucht en algemene dooi. Aanvankelijk kan de neerslag in Hoog-België nog winters zijn. In de namiddag wordt het droog vanaf de kust met enkele opklaringen. De maxima liggen tussen 2 en 5 graden in de Ardennen, rond 6 of 7 graden in het centrum en zelfs tot 8 graden aan zee.

Zachte zeelucht
De algemene dooi wordt gevolgd door een onstuimige week. Maandag vallen er in Hoog-België nog enkele winterse buien, maar dan is de winter minstens voor even echt voorbij. Zeker van dinsdag tot vrijdag bepaalt zachte zeelucht ons weer. Soms valt er regen en het is winderig. De maxima klimmen tot 9 of 10 graden in het centrum. 's Nachts vriest het nergens, maar het weer wordt herfstig.

Bron: HLN | Gewijzigd: 6 februari 2017, 14:52 uur, door Joyce.s
there can be only one
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
26 januari 2013, 10:15 uur | Bericht #385689
Sneeuwzone slaat toe in voormiddag, dan volgt dooi (Nederland)

Het weer maakt dit weekend rare bokkensprongen. Na een voorlopig laatste ijskoude vriesnacht met temperaturen tot -7 graden zal een sneeuwzone in de ochtend en de voormiddag toeslaan in het westen. Later schuift de sneeuw door naar het oosten en kan overgaan in smeltende sneeuw.

Weerbureau Weerplaza.nl verwacht een paar centimeter sneeuw, maar die zou weleens snel kunnen smelten want er is algemene dooi op komst. De overgang van de koudeperiode met veel sneeuw naar een herfstachtige week gaat gepaard met gevaarlijke toestanden op de weg. Door ijzel en bevriezing van neerslag kan het zeer glad worden. Zondag lopen de maxima aan zee al op tot +8 graden, de voorbode van een onstuimige en natte periode.

Vanuit het westen trekt een gebied met sneeuw oostwaarts. Er valt een paar centimeter sneeuw bij temperaturen tussen -5 en 0 graden. De sneeuwval bereikt het oosten vanmiddag. Na het sneeuwgebied wordt het aan zee +2 tot +4 graden, in het oosten blijft het vriezen.

Morgen bereikt de zachtere lucht ook het oosten en gaat het overal regenen, maar in het oosten valt eerst ook natte sneeuw met kans op gladheid. Het wordt morgenmiddag 3 graden in Groningen, 8 in Zeeland. Daarbij waait het stevig, 5 tot 7 Bft, meldt Weerplaza.

Waterschade
Als de dooi inzet, ontstaat veel waterschade door kapotgevroren leidingen die ontdooien. Die verwachting sprak installateursvereniging Uneto-VNI uit.

Wanneer leidingen ontdooien, gaat het water weer stromen en loopt het door scheuren weg. Om schade te voorkomen kunnen volgens de brancheorganisatie bewoners zelf al vast goed kijken of zij scheurtjes in leidingen aantreffen. Als dat zo is, moeten ze meteen het water afsluiten en kunnen ze deskundige hulp inroepen.

Vooral bij kranen die minder vaak worden gebruikt kunnen problemen opduiken. Het gaat om de buitenkraan en kranen in bijkeukens, garages, schuurtjes of in kamers die liggen op het koude oosten. Ook in leegstaande woningen en vakantiehuizen is de kans op bevroren leidingen groot, aldus de vereniging.
Bewoners kunnen bevroren leidingen ook met een föhn ontdooien om te zien of die kapotgevroren is.

Bron: AD
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
26 januari 2013, 13:27 uur | Bericht #385732
Toerschaatsers grijpen laatste kans in acht toertochten


Toerschaatsers bij Giethoorn © anp.

Vele duizenden schaatsers grijpen zaterdag hun laatste kans om deze vorstperiode aan een toertocht mee te doen. In Nederland worden acht grote toertochten gehouden, met name in Friesland en Overijssel. Zondag zet in het hele land de dooi in.

Een woordvoerder van de KNSB zei zaterdag aan het eind van de ochtend dat alles voorspoedig lijkt te gaan. 'We hebben geen meldingen binnengekregen over problemen.''

Inschrijven kan vaak nog tot het begin van de middag, zoals in Overijssel. 'De opkomst verloopt geleidelijk, dus we hebben niet met verkeersopstoppingen te maken. Het helpt dat mensen op acht plaatsen in het land terecht kunnen, zei een woordvoerder van de Overijsselse organisatie.

Bron: AD | Gewijzigd: 7 december 2017, 14:20 uur, door Joyce.s
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
26 januari 2013, 17:07 uur | Bericht #385789
Op ontdooistand...

Een storing met sneeuwval, op sommige plekken ook ijsregen, trekt deze zaterdag van west naar oost. Dit is een dooi-aanval die voor een deel slaagt. Want de 'echt' zachte lucht laat nog even op zich wachten, maar komt uiteindelijk Nederland wel binnen. Daar zijn in totaal drie fronten voor nodig.


Voordat zachte lucht Nederland bereikt, eerst nog winterse ongemakken en dus zijn de strooiwagens weer de weg opgegaan om preventief te strooien. Foto: Gieny Westra.

Strijd der giganten
De komende 24 uur zien we een strijd der luchtdrukgiganten. Een hogedrukgebied boven Scandinavië heeft de afgelopen dagen de kuierlatten genomen en ligt vandaag, zaterdag, boven Wit-Rusland. Onder meer dit hogedrukgebied was verantwoordelijk voor de vorst van de afgelopen twee weken. Het is een oceaandepressie die Koning Winter nu de wacht aanzegt. Onze Duitse collega's geven altijd namen aan weersystemen en in dit licht bezien is het momenteel een strijd tussen Jolle, de stormdepressie, en Camelia, het hoog. Aan de zuidzijde van 'Jolle' zal zachte, vochtige lucht van boven de oceaan naar het westen en midden van Europa stromen en de (golvende) straalstroom komt boven ons land te liggen met wisselvallig weer als gevolg. Voor dat zover is, passeren drie fronten ons land.


In onder meer het noordoosten begon de dag met zonneschijn, zoals hier in Drenthe. Foto: Karin Broekhuijsen.

Front nummer 1
Koning Winter neemt niet zomaar, zonder slag of stoot, afscheid van ons land. Deze zaterdag trekt een sneeuwgebied, een dooifront, verder oostwaarts en daarachter komen de luchttemperaturen uiteindelijk op 0 tot 4 graden uit. Vlak aan de achterzijde van het front kan gedurende korte tijd, circa een half uur, lichte regen en motregen vallen. Dit komt omdat er ook op relatief geringe hoogte boven het aardoppervlak al zachte lucht wordt aangevoerd, warmte-advectie, met een naar zuidzuidwest draaiende wind. Maar omdat de wegdektemperaturen nog onder het vriespunt zijn, is IJZEL mogelijk.


Het sneeuwfront van deze zaterdag

Front nummer 2
In de avond en nacht naar zondag klaart het tijdelijk en dan vooral in de westelijke provincies op. Er kan wel lokaal mist ontstaan. De temperatuur van de lucht op 1,5 meter schommelt dan iets boven of omstreeks het vriespunt, maar de kou zit nog in de grond en bij de minste of geringste opklaringen kan de weg vervolgens snel afkoelen tot onder nul, zodat gladheid door BEVRIEZING optreedt. Ondertussen volgt front nummer 2 met vanuit het westen nu en dan wat regen en dan plaatselijk ook weer ijzel.


Het tweede front, warmtefront, passeert in de nacht naar zondag.

Front nummer 3
Morgen, zondag, volgt front nummer 3 afkomstig van de oceaan. Deze heeft zachtere lucht bij zich en dat betekent geen sneeuwvlokken meer. Nee, het gaat spreekwoordelijk warmwaterregenen, al zal het oosten nog tot laat in de ochtend wegdektemperaturen onder nul hebben met (lokaal) ijzel als gevolg. Dit zijn 1 van de laatste stuiptrekkingen van de vorstperiode.


Het derde front, koufront, schuift zondag overdag oostwaarts. Op grote hoogte wordt de lucht kouder, maar aan het aardoppervlak stroomt zachte oceaanlucht over ons land.

In de middag wordt het vanuit het westen droog en volgen enkele opklaringen. Met maximaal 3 tot 7 graden is het merkbaar zachter als je dat vergelijkt met de afgelopen twee winterweken, al zijn het wel vrij normale temperaturen voor de tijd van het jaar.... Verder trekt de wind aan; de zuidelijke wind kan aan de kust hard, 7 Beaufort, worden.

Bevriezing van natte wegdelen
In de nacht naar maandag wordt vrijwel overal droog weer verwacht en zijn er opklaringen. Bij een afgezwakte wind daalt de luchttemperatuur tot ongeveer 1 graden, maar vlak aan de grond en dus ook weer op het wegdek kan het nog tot onder nul afkoelen. Dus ligt nog steeds bevriezing van natte wegdelen op de loer, waarschijnlijk doorlopend tot gedurende de eerste maandagochtendhelft. Maandag overdag is ook dit voorbij. Dan laat de zon zich regelmatig zien en valt er hier of daar een regenbui. Het wordt rond 6 graden met een matige tot krachtige zuidwestenwind.

Dinsdag en woensdag: dubbele cijfers
Vervolgens zal de temperatuur dinsdag en woensdag hoger oplopen in de aangevoerde zachte oceaanlucht. In de middag zien we weer eens dubbele cijfers, met veelal 10 tot 12 graden. Maar ook de nachten zijn niet koud meer. Echter, daar waar de wind over (smeltende) ijsvlaktes waait, is het frisser. Verder wordt het dinsdag behoorlijk nat en lijkt het woensdag op te klaren. Wisselvalligheid troef dus. Toch weer even wennen misschien. De zuidwestelijke wind is daarbij stevig, aan de kust waait het soms met 7 tot 8 Bft. En dan is het alles bij elkaar ineens herfst- in plaats van winterweer....

Bron: MeteoConsult
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
26 januari 2013, 17:17 uur | Bericht #385790
Charleroi-Cercle enige afgelaste wedstrijd deze avond

Enkel Charleroi-Cercle Brugge is afgelast deze avond. De partijen Beerschot-Bergen, Waasland-Beveren-OH Leuven, KV Mechelen-Racing Genk, Zulte Waregem-Lierse (allemaal 20u) en Lokeren-Anderlecht (18u) kunnen zoals gepland wel doorgaan. Dat heeft Nils Van Branteghem, de Kalendermanager van de Pro League, laten weten.



De winterprik van vandaag heeft voor één afgelasting gezorgd, namelijk de partij tussen Charleroi en Cercle Brugge van deze avond om 20u. Dat degradatieduel wordt verplaatst naar woensdag 20 februari om 18u30.

De andere confrontaties kunnen wel plaatsvinden. "Na een finale keuring van het terrein van KV Mechelen, van Waasland-Beveren, van Zulte Waregem en van Beerschot door de scheidsrechter, en na consultatie van alle partijen (veiligheidsdiensten, KMI, clubs, rechtenhouders, supportersfederatie profclubs, enzovoort) hebben we beslist om deze wedstrijden te laten doorgaan op het voorziene uur, nl. zaterdag 19 januari 2013 - 20 uur", zo maakte de Pro league bekend.

Eerder raakte bekend dat Lokeren-Anderlecht (18u) zeker doorgaat. "Gezien de winterse weersomstandigheden, verzoeken wij de supporters zich voorzichtig en tijdig naar de stadions te begeven", zo meldde Van Branteghem.

Inmiddels werd het terrein van Club Brugge, dat morgen om 14u30 Gent ontvangt, gekeurd en bespeelbaar bevonden. Een laatste inspectie zal zondagmorgen omstreeks 10 uur gebeuren, waarna de Pro League een definitieve beslissing neemt.

Bron: HLN | Gewijzigd: 6 februari 2017, 14:52 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
26 januari 2013, 18:52 uur | Bericht #385797
Sneeuwballengevecht tegen GAS-boetes Antwerpen



In het Stadspark van Antwerpen houdt een honderdtal mensen een sneeuwballengevecht. Ze protesteren daarmee tegen een wildgroei aan overlastboetes, de zogenoemde GAS-boetes, onder andere tegen het gooien van sneeuwballen.

De initiatiefnemers hadden via sociale media tot het sneeuwballengevecht opgeroepen. Ze deden dat nadat afgelopen week enkele jongeren op de vingers werden getikt toen ze een sneeuwbal naar een auto van een agent in burger hadden gegooid. De agent schreef prompt een pv uit.

"Als men al sneeuwballengevechten wil verbieden, dan zijn we al ver aan het gaan en dan vind ik dat toch wel een verkeer signaal naar onze maatschappij", zegt een van de aanwezige actievoerders. "Wat is de volgende stap? Dat we geen sneeuwman meer mogen maken."

Bron: deredactie | Gewijzigd: 6 februari 2017, 14:52 uur, door Joyce.s
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
26 januari 2013, 19:53 uur | Bericht #385805
Vorstperiode is afgelopen

De temperatuur in De Bilt is zaterdag gestegen tot boven het vriespunt. Bij het weerstation van het KNMI was het aan het begin van de avond 0,4 graden. Daarmee is een einde gekomen aan een periode van 12 dagen achter elkaar met vorst.  Dat heeft het KNMI laten weten.

De laagste temperaturen werden in de nacht van 15 op 16 januari gemeten. In het dorp Herwijnen in de Betuwe daalde het kwik tot 18 graden onder nul. Aan de grond was het zelfs onder de min 20.

Bron: NU.nl
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
26 januari 2013, 22:24 uur | Bericht #385817
IJstijd voorbij; komende week elf graden



De temperatuur in De Bilt is vandaag gestegen tot boven het vriespunt. Daarmee is een einde gekomen aan een periode van 12 dagen achter elkaar met vorst. De komende dagen worden zacht. Dinsdag en woensdag kan het zelfs 11 graden worden, zegt RTL-weerman Peter Timofeeff.

Pas op voor gladheid
Vannacht gaat het van het westen uit regenen. Die regen valt op een ijskoude ondergrond. Door bevriezing kan het dus plaatselijk glad worden, waarschuwt Timofeeff. Daarbij neemt de wind aankomende nacht toe. Morgen staat vrij veel wind, windkracht van 4 tot 7. Vooral langs de kust kan het flink waaien. Het blijft ook wisselvallig. Later op de dag komt er van het westen uit wat zon.

Alleen maar warmer
Na zondag wordt het alleen maar warmer. Ook in de nacht blijven de temperaturen boven 0. In de nacht van woensdag op donderdag kan het zelfs 10 graden blijven. Voorlopig is de winter dus even voorbij. Het is komende week op sommige plekken zo'n dertig graden warmer dan tijdens de afgelopen koudegolf. De laagste temperaturen werden in de nacht van 15 op 16 januari gemeten. In het dorp Herwijnen in de Betuwe daalde het kwik tot 18 graden onder nul. Aan de grond was het zelfs onder de min 20.

Bron: RTL | Gewijzigd: 6 februari 2017, 14:52 uur, door Joyce.s
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Terug naar boven
Dit topic is gesloten
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.364 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 211 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 211, lezen 8 mensen het topic "Speciale satellietbeelden".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden