Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Rockingham, VA; City of Harrisonburg, VA.

28 Sep 2021 19:27:22

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Tucker, WV.

28 Sep 2021 17:08:53

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Barbour, WV.

28 Sep 2021 17:08:53

De kaart Den Helder - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

28 Sep 2021 16:59:25

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Plymouth, MA; Suffolk, MA.

28 Sep 2021 16:57:55

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Barbour, WV; Randolph, WV.

28 Sep 2021 16:21:22

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Middlesex, MA; Norfolk, MA; Plymouth, MA; Suffolk, MA.

28 Sep 2021 16:21:22

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Bristol, MA; Middlesex, MA; Norfolk, MA; Suffolk, MA; Worcester, MA; Providence, RI.

28 Sep 2021 15:48:15

De kaart Groningen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

28 Sep 2021 10:59:32

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Skamania, WA.

28 Sep 2021 05:40:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Clark, WA; Skamania, WA.

28 Sep 2021 05:28:19

De kaart Den Helder - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

28 Sep 2021 03:59:23

De kaart De Bilt - Bewolking
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

27 Sep 2021 19:59:53

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

27 Sep 2021 19:59:52

De kaart Vlissingen - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

27 Sep 2021 19:59:52
Actueel
1 / 4

Vulkaanuitbarsting IJsland

Al sinds maart 2021 actief

Atlantische orkanen

Hoogtepunt orkaanseizoen

Herfstwedstrijd, doe mee!

Meedoen kan nog tot 9-9

Herfst discussietopic

Herfst start zomers

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Frans24
Lid
Woonplaats: Weeze (D)
Berichten: 1874
Lid sinds: 6 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
27 oktober 2012, 00:07 uur | Bericht #374079
New York, Virginia, Pennsylvania, and Maryland have all declared a state of emergency! The time to act is now if you live in these areas! If you are given a mandatory evacuation, please evacuate!


bron 

http://pittsburgh.cbslocal.com/2012/10/26/gov-declares-state-of-emergency-in-preparation-for-sandy/

http://www.wivb.com/dpp/news/new_york/ny-in-precautionary-state-of-emergency

http://www.guardian.co.uk/world/2012/oct/26/hurricanes-sandy-41-dead-emergency | Gewijzigd: 27 oktober 2012, 00:10 uur, door Frans24
"Only A Biker Knows Why A Dog Sticks His Head Out Of A Car Window"
Frans24
Lid
Woonplaats: Weeze (D)
Berichten: 1874
Lid sinds: 6 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
27 oktober 2012, 00:18 uur | Bericht #374081
"Only A Biker Knows Why A Dog Sticks His Head Out Of A Car Window"
Waarom deze advertentie?
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
27 oktober 2012, 00:23 uur | Bericht #374082
Achtergrond informatie: Hoe orkaan sandy een Frankenstorm kan worden.

Als orkaan Sandy het voor elkaar krijgt om aan land te gaan aan de oostkust van Noord Amerika aan het begin van de volgende week - en het leeuwendeel van de modellen geeft dit scenario aan - zal Sandy vermoedelijk de naam orkaan niet meer mogen voeren. Het systeem zal zelfs geen tropische storm meer zijn, zelfs al zijn is de wind van tropische-storm-kracht. Het systeem zal vermoedelijke een hybride storm zijn, welke karakteristieken draagt van zijn twee ouders: Sandy, een tropische cycloon) en een extra-tropische trog of een lagedruksysteem in de bovenste luchtlagen, die behoort bij een grote kronkel in de jetstream

Tropisch vs extra-tropisch
Iedere storm - tropisch of extra-tropisch- wordt genoemd naar het deel van de wereld, waar deze normaliter vormt. Extra-tropisch betekent niets anders dan niet-tropisch. Maar er zijn meer verschillen. Een tropische cycloon haalt zijn energie uit de warme tropische zee-oppervlakte. Een tropische cycloon sterft uit boven land of boven koud water. 

Een extra-tropische storm heeft geen last van de temperatuur onder zich en zelfs niet van de oppervlakte (land of zee) onder hem. Een extra-tropische storm krijgt zijn energie uit het verschil in oppervlaktetemperatuur tussen de warme tropen en de koude polen. De jetstream zit stevig gekoppeld aan dit temperatuurcontrast. Het contrast in temperaturen van de luchtmassa's is de ultieme motor van de jetstream en hoe groter het temperatuurverschil is, hoe krachtiger de jetstream zal zijn. Het hele systeem van de jetstream en het verschil in oppervlakte temperatuur is onstabiel. De jetstream kan nooit lang slechts rechtvooruit gaan. Er ontstaan kronkelingen in de jetstream welke hoge en lagedrukcentra bevatten. Deze zijn de extra-tropische storingen. De grote hoog niveau trog of de zuidwaartse dip in de jetstream ligt momenteel over het vasteland (continental) USA en is een typisch signature voor zo'n storing. 

Het meest belangrijke om te onthouden over een extra-tropische storm is, dat deze afhankelijk is van het verschil in temperatuur: koude pool, warme evenaar en de scherpe fronten er tussenin. Dit maakt hun inherent asymmetrisch; die asymmetrie is soms enkel en alleen daar omdat de temperatuur verschillend is aan de twee zijdes. Deze asymmetrie is evident in de extra-tropische wolkenpatronen, welke typisch de vorm hebben van een komma ipv een mooi rondje. De volwassen cyclonen anderzijds zijn zo circulair symmetrisch als ze maar kunnen zijn. 

Als Sandy richting het noorden trekt, zal deze boven kouder water komen. Als dit het enige was, wat er zou gebeure, zou Sandy zwakker worden, zoals tropische cyclonen typisch doen als ze naar het noorden trekken. Op hetzelfde moment echter, komt Sandy in de nabijheid van een hoge trog, die nu boven de USA ligt en zal hiermee gaan interfereren. 


Verwachting van ECMWF voor zondag. De lijnen vertegenwoordigen de druk aan de oppervlakte. De kleuren vertegenwoordigen het geopotentiaal op 500 hPa, welke ruwweg correspondeert met het upper level lagedrukgebied. De hoge trog is de punt van de koelere kleuren richting het zuiden en oosten over het oosten van de USA, die Sandy gaat opslokken (het zwarte vlak).

Als dit gebeurt, ontstaat er een hybride stormsysteem met enige tropische en enige extra-tropische eigenschappen. Een deel van de energie zal nog steeds komen van de oppervlakte van de oceaan, maar de rest komt van het verschil tussen de temperatuur op de pool en de evenaar. Deze nieuwe energiebron zal Sandy de mogelijkheid geven om de intensiteit te behouden of zelfs nog te groeien. Dit proces heeft extra-tropische transitie. Dit geeft veel kopzorgen voor meteorologen. In de eerste plaats zijn de computermodellen niet echt kundig in het aangeven wanneer en waar deze transitie zal plaatsvinden. Dus de verwachtingen van de intensiteit zijn altijd onzeker. Ook de verwachtingen betreffende de structuur zijn vaak zeer onzeker. Tropische cyclonen bevatten krachtige intense wind in een smalle oogwand, terwijl bij extra-tropische cyclonen het windveld veel breder is. Tropische cyclonen zijn veel symmetrischer dan extra-tropische cyclonen. 

Als we naar de modellen kijken is het bijna zeker, dat Sandy de extra-tropische transitie zal ondergaan en uitgroeit tot een krachtige hybride of extra-tropische storm. De modellen verschillen over het traject van de storm en over de intensiteit tijdens het aan land gaan. 

© onweer-online
Bron: Climate central.
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
27 oktober 2012, 00:33 uur | Bericht #374083
Gouverneur van Noord Carolina roept noodtoestand uit.

De gouverneur van Noord Carolina, Beverly Perdu, heeft voor de 38 oostelijke counties van Noord Carolina de noodtoestand afgekondigd in afwachting van Sandy. De noodtoestand geldt in Beaufort, Bertie, Bladen, Brunswick, Camden, Carteret, Chowan, Columbus, Craven, Cumberland, Currituck, Dare, Duplin, Edgecombe, Gates, Greene, Halifax, Harnett, Hertford, Hoke, Hyde, Johnston, Jones, Lenoir, Martin, Nash, New Hanover, Onslow, Pamlico, Pasquotank, Pender, Perquimans, Pitt, Robeson, Sampson, Tyrrell, Washington en Wayne counties.

"Dit is een grote storm met veel energie en de effecten van deze storm zullen langs onze kust en in de oostelijke counties goed merkbaar zijn," zegt Perdu. "Mensen moeten zich niet in het ootje laten nemen door de categorie 1 status. Mensen moeten deze storm serieus nemen en voorzorgsmaatregelen nemen. De noodtoestand geeft de staat gelegenheid om extra middelen aan te spreken om lokale autoriteiten te ondersteunen. Ook is het State Emergency Operations Center geopend in afwachting van de storm. "Het is niet een typische orkaan, die binnen 12-24 uur over de staat trekt," zegt Doug Hoell, directeur van het crisismanagement van de staaat. "De mensen in Noord Carolina zullen vanaf vrijdagnacht tot en met dinsdag te maken krijgen met de storm." De buitenste banden raakten de kust van Noord Carolina al op vrijdagmiddag. De bewolking trok over de zuidoostelijke counties. Het zal in de loop van de dag gaan regenen. 

© onweer-online
Bron: wral
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
27 oktober 2012, 00:40 uur | Bericht #374084
Eerste sneeuw van het jaar verwacht door Sandy in de Appalachen

 

De ongebruikelijke warmte voor deze tijd van het jaar heeft het Noordoosten en Mid-Atlantic afgelopen week in de greep gehouden. Dit zal echter snel vervagen nu Sandy de kust nadert vanuit het westen. Tegelijkertijd nadert koude lucht de Ohio vallei vanuit het noordwesten. De temperaturen gaan snel kelderen. Door de grote kronkel in de jetstream wordt Sandy aan land getrokken. Het koufront en Sandy zullen samensmelten tot een krachtig stormsysteem. Door dit systeem zal er voor het eerst dit seizoen sneeuw gaan vallen in de Appalachen. De sneeuwval kan voor grote problemen gaan zorgen. De bomen hebben nog niet al het blad verloren. De zware sneeuw zal hierop terecht komen en bomen kunnen hierdoor gaan knakken. Hierbij gaat de krachtige wind nog een handje helpen. Ook elektriciteitspalen zullen niet ongemoeid blijven. Wijdverspreide dagenlange stroomstoringen liggen in het verschiet. 

© onweer-online
Bron: Accuweather
Every cloud has a silver lining
Frans24
Lid
Woonplaats: Weeze (D)
Berichten: 1874
Lid sinds: 6 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
27 oktober 2012, 00:40 uur | Bericht #374085
Wordt zeer heftig.....laten we hopen dat de inwoners het niet onderschatten.....wat denk ik wel gebeurt zoals ik ze ken...
"Only A Biker Knows Why A Dog Sticks His Head Out Of A Car Window"
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
27 oktober 2012, 00:42 uur | Bericht #374086
Eerste adviezen voor evacuaties voor Sandy 

De eerste evacuatie orders in New Jersey zijn van kracht. Het Cape May County crisismanagement heeft de bewoners en bezoekers van de barrier island verzocht vrijdag en zaterdag vrijwillig de eilanden te verlaten. De evacuatie wordt zondag verplicht. 

© onweer-online
Bron: The Republic
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
27 oktober 2012, 00:55 uur | Bericht #374087
Frankenstorm vs Sandy: als het beestje maar een naampje heeft

Wat krijg je als een een enorme orkaan mixt met een andere grote storm en daarbij een volle maan en een vleugje Halloween toevoegd? Een Frankenstorm!.
De naam kwam onverwachts van James Cisco, een meteoroloog bij het Hydrometeorological Prediction Center in Maryland (een typisch instituut van de federale overheid). Afgelopen donderdag gebruikte Cisco voor het eerst de naam in een online rapport. 

"De winden van Sandy," schreef hij, zullen volgende week dinsdag samengevoegd worden tot een hybride vortex boven Mid-Atlantic en het Noordoosten. Deze ongebruikelijke samensmelting....kwan tijdens Halloween het midden van het Noordoosten treffen, waardoor er wellicht een demonische bijnaam voor deze storm gevonden kan worden zoals Frankenstorm." Hybride vortex... bijna net zo stoer als Frankenstorm. 

Waar komt de naam Sandy vandaan? Sandy is de S storm in de reguliere rotatieschema van namen voor Atlantische cyclonen. Deze is jaren geleden geselecteerd door de World Meteorological Organization. De naam zal hoogstwaarschijnlijk (met een tot zekere benadering) met pensioen gaan aangezien er reeds dodelijke slachtoffers zijn gevallen. De naam Frankenstorm zal echter langer blijven hangen net als de vorige monsters Snowmageddon, Snowpocalypse en Snowtober. Op twitter wordt de naam Sandy meer gebruikt dan Frankenstorm, Echter de mentions van Frankenstorm zitten in een steile stijgende lijn. Ondanks de populariteit zal Frankenstorm geen officiële naam worden, zegt James Franklin van het NHC. Sandy is en blijft de officiele naam. Als Sandy aan land komt en geen orkaan meer is zal er gebruik worden gemaakt van de naam: Post-tropical cyclone Sandy.

© onweer-online
Bron: USA today
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
27 oktober 2012, 00:59 uur | Bericht #374088
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
27 oktober 2012, 01:03 uur | Bericht #374090

Bron: Weatherbell
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
27 oktober 2012, 01:10 uur | Bericht #374091
Staten bereiden zich voor op Sandy

De overheid van de diverse staten bereiden zich voor op Sandy. In Virginia, Maryland, Pennsylvania, New York is de noodtoestand afgekondigd in afwachting van de gevolgen van Sandy. De reden hiervoor is dat de crisisteams actief hun voorbereidingen kunnen gaan treffen. De mensen van Pennsylvania wordt geadviseerd om genoeg water, voedsel en batterijen in te slaan om zeker drie dagen door te komen. 
© onweer-online
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
27 oktober 2012, 01:21 uur | Bericht #374092
Neerslagverwachting

QPF Period: 120-Hour Day 1-5 Forecast
Updated: 5:49 PM EDT Friday October 26, 2012
Valid: 8:00 PM EDT Friday October 26, 2012 - 8:00 PM EDT Wednesday October 31, 2012

Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
27 oktober 2012, 01:24 uur | Bericht #374093
Every cloud has a silver lining
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5230
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
27 oktober 2012, 08:05 uur | Bericht #374099
Noodtoestand in staat New York wegens komst van orkaan Sandy


Sandy deed eerder al Florida aan

De gouverneur van de staat New York heeft vrijdag de noodtoestand uitgeroepen, nu de orkaan Sandy een van de komende dagen het noordoosten van de VS dreigt te bereiken. De orkaan heeft in de Caraïben aan 38 mensen het leven gekost. Gouverneur Andrew Cuomo nam de maatregel, om ervoor te zorgen dat de staat “zich voor kan bereiden op de potentiële impact van de orkaan”, zo blijkt uit een mededeling.

De burgemeester van de stad New York, Michael Bloomberg, verduidelijkte tijdens een persconferentie dat de lokale overheden verwachten dat de doortocht van de orkaan Sandy zondagavond zal plaatsvinden. Hij waarschuwde dat het gaat om een “erg gevaarlijks storm” en hij riep de bevolking op om de overheidsinformatie aandachtig in de gaten te houden. Sandy eiste de voorbije dagen minstens 38 mensenlevens in de Caraïben. Alleen al in Haïti kwamen, volgens de meest recente slachtofferbalans, 26 mensen om.

Bron: Standaard | Gewijzigd: 15 februari 2017, 10:54 uur, door Joyce.s
there can be only one
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
27 oktober 2012, 09:24 uur | Bericht #374112
Dodental door orkaan Sandy boven de veertig

Het aantal doden door de orkaan Sandy in Midden- en Zuid-Amerika is opgelopen tot boven de veertig. De storm trof Jamaica, Cuba en de Bahama-eilanden. De meeste schade ontstond echter in Haïti.

In Haïti vielen zeker 29 doden. De autoriteiten vrezen dat dat aantal nog oploopt en zijn nog op zoek naar vermisten. In het land regent het sinds dinsdag bijna non-stop, waardoor modderstromen en aardverschuivingen ontstonden. In Haïti hebben nog altijd veel mensen geen huis na de verwoestende aardbeving in 2010. Ook in de overige landen ontstond veel schade. Sandy verwoestte duizenden huizen, bruggen en plantages. De enigszins afgezwakte storm bereikt vermoedelijk volgende week de oostkust van de Verenigde Staten.

Bron: Nieuws.nl
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
27 oktober 2012, 09:33 uur | Bericht #374114
Trieste resultaat van doortocht Sandy: 43 doden in Cariben en een enorme ravage

Haïti
Terwijl Sandy richting de oostkust van de USA trekt, blijven de bewoners van het Caribisch gebied achter met een ravage. De orkaan kostte aan 43 mensen het leven. Huizen zijn verwoest, bomen en elektriciteitspalen zijn omgevallen. Het systeem trok recht over Jamaica, Cuba en de Bahama's. De meeste doden zijn echter op het verarmde Haïti gevallen. Op dit eiland is ook de meeste schade. Vanaf dinsdag heeft het onafgebroken geregend op het verpauperde eiland. Gisteravond stond het dodental in Haïti op 29. Maar de autoriteiten zijn bang, dat dit getal nog veel hoger gaat worden, als men gaat zoeken naar slachtoffers in de gammele behuizingen en op de kale hellingen, die bijzonder kwetsbaar zijn voor overstromingen. 

De autoriteiten maken zich zorgen over het aanhoudend rijzen van een rivier in het noordelijk deel van de hoofstad Port-au-Prince. Er leven mensen naast de rivierbanken in provisorische huisjes van modder. Als dam van de rivier breekt gaat dit voor grote problemen zorgen en kan dit het leven kosten van veel mensen. Een 51 jarige bewoner van het gebied zegt: "Als het gebeurt, dan zullen we het accepteren. We lijden, we zijn hongerig en we zullen dan dus hongerig sterven." Volgens de autoriteiten zijn er over het eiland veel overstromingen. Er leven zo'n 370.000 mensen in krotten na de desastreuze aardbeving van 2012. Nabij 17.800 mensen moesten geëvacueerd worden naar tijdelijke opvangmogelijkheden wegens Sandy. 


Santiago Sanchez staat in zijn beschadigde huis in Santiago de Cuba.

Jamaica en Cuba
Ook in Jamaica zijn er tientallen families dakloos geworden door de storm. Op dit eiland stierf één man. In Cuba vielen er 11 doden. Volgens de Cubaanse autoriteiten is het de dodelijkste storm sinds juli 2005 toen de categorie 5 orkaan Dennis het leven kostte aan 16 mensen. Op Cuba zijn 5.000 huizen geheel of gedeeltelijk ingestort. Van 30.000 andere huizen zijn de daken eraf geblazen. 

Bahama's
Sandy was na de passage van Cuba nog niet klaar in de Cariben en trok over de Bahama's. Volgens de autoriteiten is het Cat eiland het zwaarste getroffen. De storm trok direct over dit eiland en over Exuma heen. Op Long Island zijn de gewassen verwoest en daken vlogen van huizen. Het eiland zit zonder stroom en vers drinkwater. Ook op Acklins eiland is de stroom uitgevallen. Vele wegen staan onder water net als de school op Ragged Island. 

Puerto Rico en Dominicaanse Republiek
Volgens de politie op Puerto Rico is een 50 jarige man in de zuidelijke stad Juana Diaz meegesleurd door het kolkende water van de rivier. Hij heeft dit niet overleefd. Zeker 100 families moesten hun veiligheid zoeken in een opvangcentrum. De autoriteiten van de Dominicaanse Republiek hebben 18.100 mensen geëvacueerd nadat de storm diverse bruggen had verwoest en er 130 dorpen/steden geïsoleerd zijn geraakt. Door de wind en regen zijn er op dit eiland 3500 huizen beschadigd of verwoest.

© onweer-online
Bron: Bellingham Herald

  | Gewijzigd: 15 februari 2017, 10:54 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
27 oktober 2012, 09:56 uur | Bericht #374117
Sandy begint aan de overgang naar een extra-tropische storm

Sandy is nog steeds een orkaan, maar vertoont ook enige karakteristieken van een hybride cycloon volgens de NHC in de technische discussie  Dit betekent, dat Sandy gedeeltelijk een orkaan en gedeeltelijk een nor'easter is. Momenteel ligt Sandy op 190 km ten noorden van Great Abaco Island en 600 km ten zuid-zuidoosten van Charleston (Zuid Carolina). De gemiddelde windsnelheden nabij de kern bedragen 120 km/h. Het systeem trekt naar het noord-noordoosten met een snelheid van 11 km/h. De druk bedraagt 969 mb. Het grote windveld breidt zich langzaam uit. 

Een tropische storm warning is afgegeven voor 
  • de oostkust van Florida ten noorden van Jupiter Inlet tot Saint Augistine
  • Sount Santee River tot Duck incl Pamlico en Albemarle sounds
  • Great Abaco en Grand Bahama island

Een tropische storm watch geldt voor 
  • Savannah River tot South Santee River
  • oostkust van Florida ten noorden van Saint Augustine tot Fernandina Beach
  • Bermuda© onweer-online
Bron: NOAA, mrlmry, wunderground
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
27 oktober 2012, 10:01 uur | Bericht #374119
Voor de liefhebbers:Citaat van HURRICANE SANDY DISCUSSION NUMBER 19, NWS NATIONAL HURRICANE CENTER MIAMI FL, 1100 PM EDT FRI OCT 26 2012 SANDY IS SHOWING CHARACTERISTICS OF A HYBRID CYCLONE THIS EVENING. OVERALL...THE SYSTEM LOOKS LIKE A LARGE OCCLUDED FRONTAL LOW. HOWEVER...SURFACE OBSERVATIONS DO NOT SHOW STRONG TEMPERATURE GRADIENTS...AND CENTRAL CONVECTION IS OCCURRING IN BANDS TO THE NORTHWEST OF THE CENTER. IN ADDITION...AMSU DATA FROM NEAR 2000 UTC INDICATED THAT THE SYSTEM STILL HAD A DEEP WARM CORE.  DROPSONDES AND SFMR DATA FROM A NOAA HURRICANE HUNTER AIRCRAFT SHOWED A LARGE AREA OF 60 KT WINDS TO THE WEST AND NORTHWEST OF THE CENTER...AND BASED ON THIS AND THE POSSIBILITY THAT STRONGER WINDS WERE NOT SAMPLED...THE INITIAL INTENSITY REMAINS 65 KT. AN INTERESTING NOTE IS THAT THE DROPSONDE DATA INDICATES THAT THE STRONGEST WINDS IN THE CONVECTION AT FLIGHT-LEVEL ARE SIGNIFICANTLY LESS THAN THOSE NEAR THE SURFACE.

THE CENTER HAS BEEN WOBBLING DURING THE EVENING...WITH THE INITIAL MOTION A SOMEWHAT UNCERTAIN 010/6. THERE IS NO CHANGE TO THE TRACK FORECAST REASONING FROM THE PREVIOUS ADVISORY. A DEEP-LAYER TROUGH MOVING INTO THE EASTERN UNITED STATES SHOULD CAUSE SANDY TO TURN NORTHEASTWARD WITH AN INCREASE IN FORWARD SPEED...AND THIS MOTION SHOULD PERSIST FOR 48 HR OR SO. AFTER THAT...A NEGATIVELY-TILTED SHORTWAVE TROUGH NEAR THE U.S. EAST COAST AND A RIDGE OVER EXTREME EASTERN CANADA SHOULD CAUSE SANDY TO TURN TOWARD THE NORTHWEST AND WEST-NORTHWEST...TOWARD AND OVER THE U.S. COAST. THE TRACK GUIDANCE ENVELOPE SHIFTED A LITTLE TO THE EAST DURING THE FIRST 48 HR...AND THE FORECAST IS NUDGED IN THAT DIRECTION. HOWEVER...THERE WAS LITTLE CHANGE AFTER THAT TIME...AND THE LANDFALL AREA AND TIME IS CHANGED LITTLE FROM THAT OF THE PREVIOUS FORECAST.

SANDY IS CURRENTLY EXPERIENCING ABOUT 50 KT OF VERTICAL WIND SHEAR WHICH IS DISRUPTING THE CONVECTIVE STRUCTURE. HOWEVER...VERY STRONG UPPER-LEVEL DIVERGENCE ASSOCIATED WITH A TROUGH SOUTHWEST OF THE HURRICANE IS LIKELY SUSTAINING THE CYCLONE. WHILE THESE CONDITIONS ARE FORECAST TO CONTINUE...IT IS LIKELY THAT SANDY WILL CONTINUE TO SLOWLY WEAKEN THROUGH 36 HR. SUBSEQUENTLY...THE DYNAMICAL MODELS FORECAST THAT INTERACTION WITH THE U. S. SHORTWAVE TROUGH WILL CAUSE SANDY TO RE-INTENSIFY PRIMARILY DUE TO BAROCLININC ENERGY PROCESSES. THE INTENSITY FORECAST SHOWS SANDY REGAINING HURRICANE STRENGTH IN 48-72 HR. HOWEVER...THE CYCLONE WILL BE UNDERGOING EXTRATROPICAL TRANSITION AS THIS HAPPENS...AND WHEN THIS PROCESS WILL BE COMPLETE IS UNCERTAIN. REGARDLESS OF THE EXACT STRUCTURE AT LANDFALL...SANDY IS EXPECTED TO BE A LARGE AND POWERFUL CYCLONE WITH SIGNIFICANT IMPACTS EXTENDING WELL AWAY FROM THE LOCATION OF THE CENTER.

| Gewijzigd: 27 oktober 2012, 10:01 uur, door Marga
Every cloud has a silver lining
Frans24
Lid
Woonplaats: Weeze (D)
Berichten: 1874
Lid sinds: 6 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
27 oktober 2012, 12:35 uur | Bericht #374125
Ik dacht.....deze kan nog wel....

"Only A Biker Knows Why A Dog Sticks His Head Out Of A Car Window"
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
27 oktober 2012, 13:44 uur | Bericht #374133
Orkaan Sandy afgezwakt tot tropische storm, dodental loopt op tot 44

Deze foto is niet meer beschikbaar
© reuters.

Zeker 44 mensen in het Caraïbisch gebied zijn omgekomen door orkaan Sandy. Het natuurgeweld trof Cuba en Haïti de afgelopen dagen het hardst. Daar vielen respectievelijk 11 en 29 slachtoffers. Intussen is de kracht van Sandy afgezwakt tot een tropische storm, aldus de Amerikaanse weerdiensten.

In het oosten van de Verenigde Staten zijn de voorbereidingen op Sandy inmiddels in volle gang. Media daar noemen de krachtige orkaan inmiddels 'frankenstorm'. De Amerikanen houden rekening met overstromingen en stroomuitval. Vandaag was nog niet te voorspellen waar en wanneer Sandy precies aankomt bij de VS.

New York City
De Amerikaanse weerdiensten hebben de orkaan Sandy afgezwakt tot een tropische storm. Met windsnelheden tot 110 km/u lijkt Sandy evenwel nog steeds op weg om de oostkust van de Verenigde Staten vanaf morgenochtend keihard te treffen. Volgens meteorologen kan Sandy in totaal vier staten aandoen. In de loop van de week, wellicht dinsdag, zou de storm ook New York City treffen.

"Wees goed voorbereid", waarschuwt meteoroloog Bob Smerbeck in de New York Post. "Dit kan een storm van historische omvang worden die in een groot gebied voor catastrofale schade kan zorgen."

De New Yorkse burgemeester Michael Bloomberg heeft de inwoners van zijn stad aangeraden een 'kit' samen te stellen om de passage van Sandy veilig door te komen. Hij vraagt hen onder meer flessen water, medicijnen en een zaklamp bijeen te zoeken.

Ook volgens CNN kan Sandy zich ontwikkelen tot een 'superstorm'. De totale toegebrachte schade zou, zo schat de nieuwszender, kunnen oplopen tot 3,2 miljard dollar (2,5 miljard euro).

Bron: HLN
Terug naar boven
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
6 Gebruikers lezen nu dit topic, onderverdeeld in 6 gasten en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.414 topics, welke bij elkaar 446.187 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.364 leden.
Het nieuwste lid is Olivia_Kn.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
6 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 2416 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 2416, lezen 11 mensen het topic "Elfstedentochtkoorts Topic Discussie".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Herfstwedstrijd, doe mee!

Meedoen kan nog tot 9-9

Vulkaanuitbarsting IJsland

Al sinds maart 2021 actief

Atlantische orkanen

Hoogtepunt orkaanseizoen

Herfst discussietopic

Herfst start zomers

© 2003 - 2021 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden