Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Tucker, WV.

28 Sep 2021 17:08:53

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Barbour, WV.

28 Sep 2021 17:08:53

De kaart Den Helder - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

28 Sep 2021 16:59:25

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Plymouth, MA; Suffolk, MA.

28 Sep 2021 16:57:55

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Barbour, WV; Randolph, WV.

28 Sep 2021 16:21:22

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Middlesex, MA; Norfolk, MA; Plymouth, MA; Suffolk, MA.

28 Sep 2021 16:21:22

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Bristol, MA; Middlesex, MA; Norfolk, MA; Suffolk, MA; Worcester, MA; Providence, RI.

28 Sep 2021 15:48:15

De kaart Groningen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

28 Sep 2021 10:59:32

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Skamania, WA.

28 Sep 2021 05:40:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Clark, WA; Skamania, WA.

28 Sep 2021 05:28:19

De kaart Den Helder - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

28 Sep 2021 03:59:23

De kaart De Bilt - Bewolking
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

27 Sep 2021 19:59:53

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

27 Sep 2021 19:59:52

De kaart Vlissingen - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

27 Sep 2021 19:59:52

De kaart Vlissingen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

27 Sep 2021 19:59:51
Actueel
1 / 4

Herfst discussietopic

Herfst start zomers

Vulkaanuitbarsting IJsland

Al sinds maart 2021 actief

Herfstwedstrijd, doe mee!

Meedoen kan nog tot 9-9

Atlantische orkanen

Hoogtepunt orkaanseizoen

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5230
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
30 oktober 2012, 10:51 uur | Bericht #374545
VIDEOS. Oog in oog met Sandy

De straten van New York City staan blank.

Gepubliceerd op 29 okt 2012 door clochardt


Het is niet altijd verstandig om er met de auto door te willen.

Gepubliceerd op 30 okt 2012 door weoneplay

Washington, Baltimore, Philadelphia...

Gepubliceerd op 30 okt 2012 door timesofearth

Ook in Canada krijgt men de volle laag.

Gepubliceerd op 29 okt 2012 door slimturk

Bron: Nieuwsblad
there can be only one
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5230
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
30 oktober 2012, 11:51 uur | Bericht #374547
President Obama roept Sandy officieel uit tot grote ramp

De Amerikaanse president Barack Obama heeft dinsdag de toestand in de staat New York officieel tot 'grote ramp' verklaard. Hierdoor komt geld van de landelijke overheid vrij om de slachtoffers te helpen. Obama kondigde eerder al de noodtoestand af in de staten New Jersey, Rhode Island, New York, Pennsylvania en het District of Columbia.

Dijk doorgebroken
De staat New York, en met name de stad New York, is hard getroffen door de storm Sandy die maandagnacht over de oostkust van de Verenigde Staten trok. De steden Moonachie, Little Ferry en Carlstadt zijn onder water gelopen nadat een dijk in New Jersey het dinsdag had begeven. De dijk kon niet tegen het water dat werd opgestuwd door Sandy. Volgens de autoriteiten zijn er geen doden gevallen.

New York
Het water staat ruim 1,2 meter hoog. De reddingswerkers doen hun best om mensen te helpen. Het water heeft grote schade aangericht. In de stad New York, in het zuidelijkste puntje van de staat, liepen straten onder water en kwamen naar schatting een half miljoen mensen zonder elektriciteit te zitten.

Door Arne Hankel

Bron: Elsevier
there can be only one
Waarom deze advertentie?
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
30 oktober 2012, 12:22 uur | Bericht #374550
MCD voor het Noord-Oosten van de VS.


Kaart: SPC
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5230
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
30 oktober 2012, 13:26 uur | Bericht #374552
Overleven in de nasleep van een orkaan: veelgestelde vragen beantwoord

Superstorm Sandy geselt de Verenigde Staten en Canada en liet ontelbare gezinnen achter zonder stroom, wellicht ook nog de komende dagen. Heel wat anderen werden (en worden) geëvacueerd om te ontkomen aan de gevolgen van hevige regenval en zware rukwinden. WebMD verzamelde veelgestelde vragen rond het verzekeren van je eigen veiligheid in een noodtoestand als deze. Wij kijken alvast even naar de antwoorden.

Vraag: Hoe blijf je bij een evacuatie veilig in een wagen?

Antwoord: Let onderweg goed op kabels waar elektriciteit op staat en vermijd dat je erover heen rijdt. Laat ook ondergelopen straten links liggen om te vermijden dat je wagen meegesleurd wordt, ook als het waterniveau slechts laag lijkt. Rijd tot slot ook traag en standvastig en wees alert voor het instortingsgevaar van de wegen. wie gevangen geraakt in water, moet de wagen zo snel mogelijk verlaten.

Vraag: Eens de stroom is uitgevallen, hoe lang blijft voeding in de koelkast bruikbaar?

Antwoord: Wanneer de stroom uitvalt blijft voedsel in de frigo 4 tot 6 uur koud. Om deze tijd te rekken, is het belangrijk frigo en vriezer zo goed mogelijk gesloten te houden. Wie een goedgevulde diepvries heeft, kan de temperatuur tot 48 uur behouden. Met een half gevulde diepvries is dat 24 uur.

Vraag: Naar welke voeding grijp je het eerst?

Antwoord: Probeer altijd eerst de restjes op te eten, zeker vlees, kip en alle voeding met melk en room. Diepgevroren voeding dat nog ijskristallen bevat, kan veilig bereid en opgegeten worden (of opnieuw ingevroren indien de stroom weer werkt). Fruit uit de diepvries mag je eten als het nog steeds goed ruikt en smaakt. Groenten die volledig ontdooid zijn, kan je best niet meer opeten, aangezien bacteriën zich snel verspreiden. Vlees en gevogelte uit de diepvries moet je weggooien wanneer het langer dan twee uur een temperatuur heeft gehad van meer dan 4 graden. Gesmolten roomijs moet sowieso in de vuilbak verdwijnen.

Bepaalde voedingsmiddelen kan je op kamertemperatuur enkele dagen bewaren. Hieronder vallen onder meer boter, margarine, harde kaassoorten, verse groenten en fruit (met uitzondering van spruiten en gesneden fruit), fruitsappen, gedroogd fruit en kokosnoot. Reeds geopende producten als (op azijn gebaseerde) dressings, jam, ketchup, mosterd en olijven kunnen ook enkele dagen bewaard worden.

Vraag: Hoe zit het met water? Wat doen we als de voorraad op is?

Antwoord: Gebruik ijs, softdrinks en fruitsappen als watervervangers. Vooral ouderen, moeders die bortsvoeding geven en kinderen hebben het meeste nood aan hydratatie. Ga op zoek naar verborgen bronnen van water, zoals de boiler, de leidingen, de spoelbakken van toiletten (niet de pot). Deze watervoorraden moeten uiteraard gedesinfecteerd worden.

Wie over stroom of kampeervuurtjes beschikt, kan het water koken voor minstens twee minuten en vervolgens laten afkoelen. Wie zonder stroom zit, gebruikt het beste bleekmiddel (bijvoorbeeld Dettol) om alle bacteriën te doden. Voor vier liter water zijn acht druppels voldoende. Roer alles goed en laat vervolgens 30 minuten staan. Bij troebel water gebruik je best zuiver textiel (handdoek/lakens) om alles te filteren en vervolgens te desinfecteren. Wie over jodiumtabletten beschikt, moet goed de instructies volgen en de houdbaarheidsdatum in eerste instantie nakijken.

Bron: HLN
there can be only one
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5230
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
30 oktober 2012, 15:21 uur | Bericht #374554
Tweede kernreactor stilgelegd door SandyIn het oosten van de Verenigde Staten is een tweede kernreactor stilgelegd omwille van het noodweer en de schade, die veroorzaakt werden door de storm Sandy. Dat werd dinsdag vernomen bij de operator. Het gaat om de reactor van Indian Point aan de rivier Hudson, op vijftig kilometer van New York. De onderneming Entergy, die de centrale beheert, zegt dat er geen risico is voor het publiek of voor de medewerkers. De centrale werd stilgelegd omwille van problemen met het "externe elektriciteitsnetwerk". Eerder werd al de reactor Salem 1 in Hancocks Bridge, New Jersey, manueel stilgelegd toen vier van de zes pompen voor watercirculatie niet meer functioneerden. De pompen gebruiken het water van de rivier om de stoom aan het niet-nucleaire gedeelte van de kerncentrale te condenseren. De uitbater Public Servic Electric and Gas (PSEG) beklemtoonde dat de kerncentrale stabiel is.

Bron: HBVL | Gewijzigd: 15 februari 2017, 11:02 uur, door Joyce.s
there can be only one
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5230
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
30 oktober 2012, 15:23 uur | Bericht #374555
Zestien Nederlanders gestrand in New York

Zeker zestien Nederlanders zijn gestrand in New York. Dat meldt de ANWB, die verantwoordelijk is voor de coördinatie bij grote calamiteiten en rampen in het buitenland. Door storm Sandy zijn veel vluchten van en naar de Amerikaanse oostkust geannuleerd. De ANWB sluit niet uit dat het aantal meldingen nog zal stijgen. Bij het Nederlandse consulaat in New York zijn geen meldingen binnengekomen, meldt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De storm kwam maandagnacht met veel geweld in de Amerikaanse staat New Jersey aan land. Het noodweer heeft zeker achttien levens geëist, zeventien in de Verenigde Staten en één in Canada. Bijna zes miljoen mensen in het oosten van de VS zitten zonder stroom.

Bron: Nieuws.nl
there can be only one
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
30 oktober 2012, 15:39 uur | Bericht #374557
Live blog van Accuweather:

9:38 a.m. EDT Dinsdag: De Chicago Sun-Times meldt, dat er 7,4 miljoen mensen zonder stroom zitten. Er zijn 17 dodelijke slachtoffers gevallen

9:20 a.m. EDT Dinsdag: WABC-TV Channel 7 Eyewitness News: "Gouverneur Cuomo meldt, dat de Tappan Zee Bridge weer open is. Lokale wegen in Westchester en Rockland kunnen afgesloten zijn wegens overstromingen of puin op de weg.

9:15 a.m. EDT Dinsdag: In de grote steden in het noordoosten is het verkeer een chaos. Honderden vluchten zijn geannuleerd vanaf Philadelphia International Airport, Newark Liberty International, La Guardia Airport, John F. Kennedy International en Logan International Airport in Boston. Volgens  FlightStats.com zijn er vandaag alleen al 5.815 vluchten in de USA geannuleerd

8:30 a.m. EDT Dinsdag:  Er bestaat een kans op gevaarlijke onweersbuien in delen van New England,. Het gebied omvat Rhode Island, Massachusetts, Connecticut, New Hampshire, Vermont en het zuidoosten van Maine. De vlagerige wind is het grootste probleem. Dit is een slecht scenario met zoveel mensen zonder stroom en/of communicatiemiddelen.

7:00 a.m. EDT Dinsdag:  Langs de Hudson Rivier zijn overstromingen ontstaan ten gevolge van de vloedgolf door Sandy. De Hudson River steeg tot  2,9m bij Poughkeepsie, N.Y.,  op 95km ten noorden van Central Park. Dit is een nieuw record. Bij Albany steeg de rivier tot 9,4m. Dit is boven het overstromingsniveau.

6:35 a.m. EDT Dinsdag In Chesapeake Bay zijn er tijdens het hoogtij overstromingen ontstaan. Ook zijn er lichte overstromingen in Baltimore, Md. Ondertussen loopt in Cleveland, Ohio, langs de Cuyahoga River de hele boel onder water.

6:10 a.m. EDT Dinsdag: Reuters meldt dat een levee doorgebroken is in het noorden van New Jersey, in Bergen County. Hierdoor zijn drie steden onder water komen te staan. De ondergelopen steden zijn Moonachie, Little Ferrie and Carlstadt.

Deze foto is niet meer beschikbaar
Schade door de brand in Breezy Point. Foto: Frank Franklin II

6:05 a.m. EDT Dinsdag: NYC Fire Update: 200 brandweerlieden zijn betrokken bij een grote brand in het buurtschap Breezy Point op het schiereiland Rockaway in Queens.

4:15 a.m. EDT Dinsdag Ongeveer een kwart van de inwoners van New Jersey zit zonder stroom

4:00 a.m. EDT Dinsdag NYC Fire Update: Breezy Point sectie van Rockaway in Queens: 60 gebouwen staan in de brand

2:15 a.m. EDT Dinsdag Bijna 7 miljoen mensen zitten zonder stroom door Sandy.

1:00 a.m. EDT Dinsdag: Er is 43cm sneeuw gevallen in Davis, WV. Er wordt nog meer verwacht.

Bron: Accuweather | Gewijzigd: 30 oktober 2012, 15:52 uur, door Marga
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
30 oktober 2012, 15:50 uur | Bericht #374558
Ook in Canada noodweer door SandyHet zuiden van Ontario, Quebec en delen van de Maritimes blijven gegeseld worden door superstorm Sandy. De destructieve post-tropische storm is reeds door het noordoosten van de USA getrokken. Hierbij liet Sandy een spoor van dood en ravage achter zich. Door de superstorm zitten 200.000 mensen in Ontario en delen van Quebec zonder stroom. Het openbaar vervoer in Toronto ondervindt grote moeilijkheden door takken en ander puin op de wegen.  Een kwart van de vluchten vanaf Toronto Pearson Airport is geannuleerd. 

Volgens meteorologen is de wind het grootste probleem voor Canada. Ook zijn er waarschuwingen afgegeven voor zware regenval in de Maritimes. In delen van Ontario en het westen van Quebec kan het stevig gaan sneeuwen.  Ruwe zee en hoge golven wordt verwacht voor St. Lawrence en rond de Great Lakes. Naar verwachting zal het zuiden van Ontario het zwaarst getroffen worden. In Sarnia in het zuidwesten van Ontario worden windstoten gemeten van 100 km/h. De golven aan de kust bereiken hoogtes van 6-9 meter. 

Door de windstoten is maandagnacht een vrouw om het leven gekomen in Toronto. Een verkeerdbord viel door de wind om boven op het hoofd van de vrouw. Het bord was zeker twee meter breed. 

Bron: CBC
Every cloud has a silver lining
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
30 oktober 2012, 16:30 uur | Bericht #374561
Achttien doden in VS door Sandy

De storm Sandy die maandagnacht met veel geweld in de Amerikaanse staat New Jersey aan land is gekomen heeft inmiddels aan negentien mensen het leven gekost - achttien in zeven staten in de VS en één in Canada.

Bron: Nieuws.nl
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
30 oktober 2012, 16:32 uur | Bericht #374562
Obama roept Sandy officieel uit tot grote ramp

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de schade die de storm Sandy heeft aangericht in de staat New York, officieel uitgeroepen tot een "grote ramp". De federale overheid kan daardoor meer geld vrijmaken voor noodhulp. Obama en Romney staken voorlopig de campagne.

Obama kondigde eerder al de noodtoestand af in de staten New Jersey, Rhode Island, New York, Pennsylvania en Washington D.C. Vooral de staat New York is zwaar getroffen na de doortocht van Sandy afgelopen nacht. Straten liepen er onder water, huizen zijn afgebrand en er is zware schade aan het metrostelsel.

Tijdens de storm is er voortdurend overleg geweest tussen Obama en de gouverneurs van de getroffen staten. "De president heeft dit uitstekend gedaan", aldus Chris Christie, de Republikeinse gouverneur van New Jersey. Opmerkelijk, want Christie staat bekend als een notoir Obama-basher. "Het was heel goed samenwerken met Obama en zijn administratie", gaat Christie verder.

Door Sandy hebben zowel Obama als Romney hun campagne voor de presidentsverkiezingen even gestaakt. Erg vervelend voor beide kandidaten, want de laatste weken van de campagne zijn vaak beslissend. Het is vooral uitkijken hoe Obama de reddings- en herstelacties organiseert. Bij de doortocht van orkaan Katrina in New Orleans in 2005 kreeg Obama's voorganger George W. Bush bakken kritiek over zich heen door zijn te trage reactie. Obama kan zich dus geen fouten veroorloven of dat zou hem wel eens zijn herverkiezing kunnen kosten.

Bron: De Redactie
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
30 oktober 2012, 16:33 uur | Bericht #374564
Pakistaanse extremist wil slachtoffers Sandy helpen

Een Pakistaanse extremist die door de Verenigde Staten wordt gezocht heeft hulp aangeboden aan Amerikanen die zijn getroffen door de storm Sandy. De extremist, Hafiz Saeed, zei dat de door hem geleide organisatie Jamaat-ud-Dawa als de VS dat toestaan vrijwilligers, medicijnen en voedsel wil sturen.

Volgens Saeed hebben moslims de religieuze plicht door de storm getroffen Amerikanen te helpen. Eerder dit jaar loofden de VS tien miljoen dollar uit voor informatie die leidt tot de arrestatie of veroordeling van Saeed. Hij is de oprichter van Lashkar-e-Taiba, de extremistische groep die verantwoordelijk wordt gehouden voor aanslagen die vier jaar geleden in de Indiase stad Mumbai aan meer dan 160 mensen het leven kostten. Jamaat-ud-Dawa wordt gezien als een mantelorganisatie van de door de Pakistaanse regering verboden groepering Lashkar-e-Taiba.

Bron: Nieuws.nl
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
30 oktober 2012, 16:42 uur | Bericht #374566
Bizarre Sandy

Alles kwam bij elkaar bij ‘superstorm’ Sandy. De CNN meteoroloog noemde het vanochtend al “the perfect storm”, een opmerking die we in Nederland bij een dergelijk rampzalig natuurgeweld niet zo snel zullen gebruiken, maar het geeft wel aan hoe alle belangrijke factoren tezamen kwamen en de orkaan in de kaart speelden.Tenminste 16 dodelijke slachtoffers, tientallen miljarden schade en veel leed. De mensen aan de oostkust van de VS zullen Sandy nooit meer vergeten. Een voor die contreien uitzonderlijk natuurgeweld, zeker als gekeken wordt naar het enorme oppervlak waar de orkaan heeft huisgehouden.


Satellietbeeld van hybride 'superstorm' Sandy van maandag voor de kust van de VS. Bron: NASA.

Cariben
Eerder op haar pad veroorzaakte Sandy in Cuba, Jamaica en de Bahama’s eind vorige week ook al grote schade en slachtoffers. De orkaan was daar wat kleiner in omvang, maar wel sterker (het was toen een categorie 2 orkaan). In Santiago de Cuba zijn windstoten gemeten tot 183 kilometer per uur.

Warme golfstroom
Na de ravage in de Cariben trok de orkaan in noordelijke richting verder. Daar zwakte ze boven het ter plekke minder warme water eerst af tot een tropische storm. Maar doordat ze vervolgens precies boven juist weer warmer (momenteel zelfs boven normaal warm) water (27 graden) van de golfstroom terecht kwam, ontwikkelde Sandy zich opnieuw tot een systeem van orkaankracht.


Een archiefplaatje van de zeewatertemperaturen voor de oostkust van de VS. De warme golfstroom valt op als een rode loper naar het noorden. Bron: NOAA.

Tegelijkertijd schoof de orkaan een gebied in waar hogerop in de atmosfeer een stuk meer wind stond. Een dergelijke ontwikkeling is slecht voor de structuur van een tropische orkaan. De wervelstorm wordt hierdoor meestal vrij snel uit elkaar gereten. Sandy was echter sterk genoeg (en de bovenluchtstroming niet te sterk) om het nog wat langer vol te houden.

Hybride superstorm
Tegelijkertijd zorgde de toegenomen stroming hogerop in de atmosfeer ervoor dat de warme vochtige luchtmassa’s rond Sandy richting veel koudere bovenlucht boven het oosten van de VS werden geblazen. Deze horizontale tegenstellingen in temperatuur, de enorme hoeveelheden beschikbare warmte en vocht en de toegenomen bovenluchtstroming zorgden ervoor dat het stormveld van Sandy zich uitbreidde tot een enorme omvang. Deze uitbreiding geschiedde op een manier waarop normale niet-tropische depressies zich ontwikkelen. Zo ontstond een historisch bezien ongelooflijk grote monsterstorm. Een hybride storm, bestaande uit zowel een nog in stand zijn tropische gedeelte, maar uitgebreid met een ‘extra groot’ niet-tropische stormveld. Tot 280 kilometer van de kern van Sandy kwamen winden van orkaankracht voor en tot 780 kilometer winden van stormkracht.


Actueel plaatje (van maandag) van de afwijking van de zeewatertemperaturen ten opzichte van normaal. Opvalt dat het water vrijwel overal warmer is dan normaal en dat geldt zeker ook de golfstroom die voor de oostkust van de VS langsloopt. Aardig detail in de zijlijn van dit verhaal: Sandy was op dat moment al vertrokken uit de Cariben. Het water is daar door de orkaan omgewoeld en aan het oppervlak daardoor maarliefst 4 graden koeler dan voor passage.

Precies de slechtste route…
Niet veel later veranderde de richting van de bovenluchtstroming van zuidelijk geleidelijk naar oostelijk. Dat gebeurde precies op de minst gunstige plek. Sandy kwam bij het drukst bevolkte deel van de VS aan land.

En de slechtste timing….
Nadeel daarbij was dat het door de storm tegen de kusten opgestuwde water op veel plaatsen nog een handje hogerop geholpen werd door springtij, iets dat twee keer per maand voorkomt (bij volle maan en bij nieuwe maan).


Situatie van maandag in de bovenlucht. Een koude bel lucht hoog in de atmosfeer bevond zich boven het oosten van de VS, gemarkeerd door de L van lagedrukwerking (koude lucht hoog in de atmosfeer levert lagedrukwerking op). Langs de flanken ervan kwam Sandy van een zuidelijke steeds meer in een oostelijke bovenluchtstroom terecht, aangegeven door de pijl. Ze werd hiermee op slechtst denkbare plek (het drukste deel van de VS) aan land gebracht. Tegelijkertijd veroorzaakte de botsing van de warme vochtige lucht van Sandy en de koude lucht boven land voor een extra activering van het niet-tropische deel van Sandy, die daarmee een hybride 'superstorm' werd.

Wind en overstromingen
Een groot deel van de dodelijke slachtoffers is omgekomen door vallende bomen als gevolg van de hoge windsnelheden (stoten tot 145 kilometer per uur zijn gemeten). Een fors deel van de miljarden aan financiële en economische schade zal daarnaast worden geleden door de overstromingen als gevolg van de opstuwing van het water tegen de kust en de extreme regenval (Camp Springs in Delaware ontving 284 millimeter in 18 uur tijd).


Positie van het enorme lagedrukgebied Sandy maandagavond lokale tijd. Aan de westflanken ervan is een koude noordoostelijke grondstroming tot stand gekomen die, extra aangevuurd door de aanvoer van de tropische warmte en vocht op hoogte, tot een sneeuwstorm heeft geleid tegen de Appalachian Mountains. Een blizzard met een tropische injectie, een al even bijzondere als bizarre situatie.

Sneeuwstorm
Alsof alles nog niet genoeg was, koersen de restanten van Sandy vervolgens verder landinwaarts, met aan de voorzijde aan opstekende koude noordoostenwind. Tegelijkertijd wordt hogerop in de atmosfeer nog altijd de bij Sandy horende warmte en vocht van boven de oceaan aangevoerd. Het resultaat: een sneeuwstorm tegen de Appalachian Mountains. Een sneeuwstorm die extra aangevuurd wordt door een injectie van tropische warmte en vocht. Een bizarre situatie.

Bronnen: NOAA Hurricane Center, CNN, BBC, NYTimes, Meteo Consult
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5230
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
30 oktober 2012, 17:33 uur | Bericht #374573
Half-submerged cars near Goldman Sachs building in New York City after storm #Sandy
 (credit: Davey Davis)
there can be only one
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
30 oktober 2012, 17:34 uur | Bericht #374574
Miljoenen mensen VS nog zonder stroom door SandySuperstorm Sandy heeft aan de oostkust van de VS een spoor van verwoesting getrokken. Als gevolg van de storm zitten nog ruim 8 miljoen mensen zonder stroom. De gouverneur van New Jersey, Chris Christie, spreekt van "een onvoorstelbare verwoesting" langs de kust. Mensen in overstroomde plaatsen moeten worden geëvacueerd met behulp van de Nationale Garde. Ook eist de storm al zeker 26 mensenlevens, meldt CNN. New York en New Jersey zijn het zwaarst getroffen.

In de stad New York zitten 750.000 mensen zonder stroom. De burgemeester van de stad, Michael Bloomberg, zei op een persconferentie dat Sandy in New York 10 levens heeft geëist. Hij vreest dat het dodental zal oplopen. Elders in de gelijknamige staat vielen nog eens vijf doden. De metro rijdt niet; enkele tunnelbuizen zijn onder gelopen. Correspondent Erik Mouthaan:"Tien doden in New York City door storm Sandy, meldt burgmeester Bloomberg, stroom blijft 3 dagen uit, scholen morgen ook nog dicht."

Bron: RTL
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
30 oktober 2012, 18:11 uur | Bericht #374578
Sandy neemt langzaam in kracht af, maar heeft nog steeds grote gevolgen

Post-tropische cycloon Sandy ploegde zich afgelopen ochtend door het zuiden van Pennsylvania en produceert nog steeds stortregens, overstromingen, schadelijke windstoten in de Mid-Atlantic en het Noordoosten. Ook valt er veel sneeuw in de Smokey- en Appalachen bergketens. In sommige gebeiden is al meer dan 60cm sneeuw gevallen. Er komt nog meer sneeuw aan. Een blizzard-warning is nog steeds van kracht voor de hoger gelegen delen van het midden van de Appalachen. De onderstaande foto is van Carrie O. Carrico. De foto is van haar achtertuin in Raleigh County, West Virginia. Meer dan 8 miljoen mensen zitten sinds het einde van de morgen zonder stroom. De windstoten waren van bijna orkaankracht en werden tot ver in het westen zoals bij Lake Michigan gevoeld. Op de grote meren werden de golven 6 meter of hoger. Onderstaand beeld is het laatste satellietbeeld van post-tropische cycloon Sandy.De stormvloed van Sandy veroorzaakte overstromingen in lower Manhattan. Het water trekt zich nu tijdens het laagtij terug. Waar het water verdwijnt blijft op sommige straten aan de kust zand over. Dit is een teken van enorme stranderosie door de stormvloed en hoge golven. Vooral de kustlijn van New Jersey is zwaar aangedaan. Meer dan een kwart van de staat zit zonder stroom. De beurs in New York bleef voor de tweede opeenvolgende dag gesloten. Dit is pas de tweede keer in de geschiedenis, dat de beurs twee dagen achter elkaar gesloten is wegens weersomstandigheden. De herstel- en opruimwerkzaamheden worden gehinderd, doordat Sandy in de komende dagen boven het Noordoosten blijft hangen. Het verkeer, vliegverkeer en openbaar vervoer zal hier hinder van blijven ondervinden. De harde wind neemt in de loop van de dag iets af. Momenteel ligt de gemiddelde windsnelheid op 72 km/h . Sandy trekt naar het westen met een snelheid van 16 km/h. Het systeem gaat langzaam naar het noorden draaien om vervolgens richting het noordoosten over het Noordoosten te trekken. Tegen het einde van deze week gaat Sandy de USA verlaten. De aanhoudende wind en regenval in de komende dagen zal voor grote schade blijven zorgen. Gevreesd wordt, dat er nog meer dodelijke slachtoffers zullen vallen. 

De roterende wolken rond de enorme storm kwamen tot in de Tennessee vallei. Maar trokken snel richting het noorden. De indirecte gevolgen van Sandy zullen aanhouden in de Tennessee vallei daar de wind blijft aanhouden. Door de komst van de koude lucht achter het systeem is het voor de bewoners van deze regio een koude en kille nacht. © onweer-online
Bron: Valleywx, Jennifer Watson | Gewijzigd: 15 februari 2017, 11:02 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
30 oktober 2012, 18:14 uur | Bericht #374579
Tanker aangespoeld

Door Sandy is een 700ton, 200ft grote tanker aan land gelopen bij Staten Island. 


© onweer-online
Bron: Michelle Charlesworth WABC-TV


| Gewijzigd: 15 februari 2017, 11:03 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
30 oktober 2012, 18:19 uur | Bericht #374581
Dodental in USA / Canada loopt op

Het dodental door Sandy in de USA is opgelopen tot 29. In New York zijn 15 mensen om het leven gekomen. Drie in New Jersey, drie in Pennsylvania, twee in Maryland, twee in Connecticut, twee in Virginia, één in West Virginia en één op de HMS Bounty. Sandy kostte eveneens het leven aan één vrouw in Canada. In de Cariben kwamen al eerder 67 mensen om het leven waaronder 51 in Haïti. Het trieste dodental door Sandy komt hiermee op 97. 

© onweer-online
Bron: CNN
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
30 oktober 2012, 18:21 uur | Bericht #374582
Het LGA Airport staat volledig onder waterBron: International Journal of Meteorology / Jet Blue airways | Gewijzigd: 15 februari 2017, 11:03 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
30 oktober 2012, 18:24 uur | Bericht #374583

Bron: ABC7
Every cloud has a silver lining
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
30 oktober 2012, 18:27 uur | Bericht #374584
Obama blijft rampbestrijding boven campagne verkiezen

De Amerikaanse president Barack Obama heeft alle campagneactiviteiten die voor woensdag gepland stonden afgezegd. Het is de derde dag op rij dat Obama zijn verkiezingscampagne heeft stilgelegd. Dat heeft het Witte Huis bekendgemaakt.

Obama zou woensdag naar Ohio afreizen, maar richt zich in plaats daarvan op de nasleep van de storm Sandy. Ohio is de belangrijkste swing state in de presidentsverkiezingen van volgende week dinsdag. Vicepresident Joe Biden volgde dinsdag Obama's voorbeeld en meed campagnebijeenkomsten.

Ook Obama's Republikeinse uitdager Mitt Romney en diens vice-presidentskandidaat Paul Ryan maakten eerder bekend uit medeleven met de stormslachtoffers verkiezingsmanifestaties te schrappen. Maar Romney zette een campagnebijeenkomst in Ohio toch door. Romney wil tijdens de manifestatie geld inzamelen voor Amerikanen die door Sandy zijn getroffen, liet zijn staf weten.

Zowel de Democraten als de Republikeinen lopen sinds Sandy's komst op eieren. Er is Romney en Obama, die volgens veel peilingen nek aan nek liggen, veel aan gelegen aan de vooravond van de presidentsverkiezingen nog enkele, wie weet doorslaggevende, stemmen binnen te halen. Maar wie de indruk wekt dat voor hem de campagne boven Sandy en haar slachtoffers gaat moet mogelijk een afstraffing van de kiezers vrezen.

Obama koos ervoor zijn campagne te staken en zich geheel te wijden aan zijn taak als rampbestrijder. In die rol kreeg hij veel aandacht van de media en veel complimenten - zelfs van een Republikeinse scherpslijper als gouverneur Chris Christie van de zwaargetroffen staat New Jersey. Maar ook Romney profileert zich graag als crisismanager. Hij blies zijn partijtje mee, belde met de Federale Rampbestrijdingsdienst en waarschuwde dat de VS rekening moeten houden met veel stormschade.

Het valt voor een uitdager echter niet mee het aura van de 'opperrampbestrijder', dat in crisissituaties doorgaans om de president hangt, te stelen. Maar er is hoop voor Romney - en reden tot zorg voor Obama. Blijken er in de crisisbeheersing fouten te zijn gemaakt, dan worden die de president aangerekend.

Zolang de nood niet is gelenigd en fouten nog niet zijn vastgesteld doet Romney er beter aan zijn kritiek op Obama te matigen, meent Romney's campagnestaf. Zo hopen zij te voorkomen dat hun voorman oogt alsof hij zijn verkiezing belangrijker vindt dan het lot van de getroffen Amerikanen.

Bron: Nieuws.nl
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Terug naar boven
3 Gebruikers lezen nu dit topic, onderverdeeld in 3 gasten en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.414 topics, welke bij elkaar 446.187 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.364 leden.
Het nieuwste lid is Olivia_Kn.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
3 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 2313 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 2313, lezen 12 mensen het topic "Winterdiscussie topic 2011/2012 16A".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Vulkaanuitbarsting IJsland

Al sinds maart 2021 actief

Herfst discussietopic

Herfst start zomers

Herfstwedstrijd, doe mee!

Meedoen kan nog tot 9-9

Atlantische orkanen

Hoogtepunt orkaanseizoen

© 2003 - 2021 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden