Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Adair, OK; Washington, AR; Benton, AR.

12 Jul 2020 04:16:15

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor McLean, IL; Tazewell, IL; Woodford, IL.

12 Jul 2020 04:16:15

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Woods, OK.

12 Jul 2020 04:16:15

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Spencer, IN; Pike, IN; Warrick, IN; Gibson, IN.

12 Jul 2020 04:16:15

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garrard, KY; Madison, KY; Jessamine, KY.

12 Jul 2020 04:16:15

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Rogers, OK; Wagoner, OK; Cherokee, OK; Adair, OK; Mayes, OK.

12 Jul 2020 04:16:15

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Osage, OK; Pawnee, OK.

12 Jul 2020 04:16:14

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Carson, TX; Donley, TX; Armstrong, TX; Gray, TX.

12 Jul 2020 04:16:14

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garfield, OK; Noble, OK; Grant, OK; Kay, OK.

12 Jul 2020 04:16:14

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Rogers, OK; Wagoner, OK; Tulsa, OK.

12 Jul 2020 04:16:14

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Pima, AZ; Cochise, AZ.

12 Jul 2020 04:16:14

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor McLean, IL; Tazewell, IL; De Witt, IL; Mason, IL; Logan, IL.

12 Jul 2020 04:16:14

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Beaver, OK.

12 Jul 2020 04:16:14

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor La Salle, IL; Livingston, IL; De Kalb, IL; Lee, IL.

12 Jul 2020 04:16:14

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Marshall, IL; Woodford, IL.

12 Jul 2020 04:16:14
Actueel
1 / 4

Zomer discussietopic

Straalstroom bepaald weertype

Fotowedstrijd zomer

Fotografeer de zomer en doe mee!

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Recordbliksem

Ontlading van 700 km!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
6 november 2012, 19:53 uur | Bericht #375206
VN sturen voedsel naar orkaanslachtoffers Cuba

De Verenigde Naties schieten slachtoffers van orkaan Sandy op Cuba te hulp. Het Wereldvoedselprogramma (WFP) stelt maandrantsoenen voedsel beschikbaar voor bijna een half miljoen mensen aan de oostkust van de eilandstaat. Het WFP ontfermt zich eerst en vooral over de zwaargetroffen stad Santiago, liet de hulporganisatie dinsdag weten.

De Cubaanse regering maakte dinsdag bekend dat het herstelwerk vordert. Bijna twee weken na het verwoestende bezoek van Sandy heeft 64 procent van de huishoudens in Santiago weer stroom. Ook de beroemde ijssalon Coppelia is weer open: een symbool van de terugkeer van het alledaagse leven in de gehavende stad.

Bron: Nieuws.nl
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
8 november 2012, 19:48 uur | Bericht #375324
Schade superstorm Sandy geschat op 50 miljard dollar

Deze foto is niet meer beschikbaar
© reuters.

Superstorm Sandy heeft een geschatte 50 miljard dollar (39 miljoen euro) aan schade en economische verliezen veroorzaakt in de Amerikaanse noordoostelijke regio. In de staat New York bedraagt de schade alleen al 33 miljard dollar (26 miljoen euro). Dit maakte gouverneur van New York Andrew Cuomo vandaag bekend. "Dat is een duizelingwekkend bedrag. Zeker gezien de financiële situatie waarin we al zaten", zei Cuomo.

Bron: HLN
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Waarom deze advertentie?
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
8 november 2012, 23:44 uur | Bericht #375331
Benzine in New York op rantsoen

New York kampt na de storm Sandy met een benzinetekort. Burgemeester Michael Bloomberg heeft hierom besloten de bewoners van de stad op benzine-rantsoen te zetten.


© getty.

Dit maakte Bloomberg vanavond bekend tijdens een persconferentie. Op even dagen mogen alleen automobilisten met een even kenteken tanken en op oneven data mogen mensen met een oneven kenteken tanken. Automobilisten van wie het kenteken op een letter eindigt, mogen alleen op oneven data tanken. Bloomberg hoopt hiermee de lange rijen voor tankstations tegen te gaan.

De maatregel gaat gelden vanaf vrijdagochtend 6 uur (lokale tijd). Op dit moment is maar een kwart van alle tankstations in New York open. In New Jersey werd vorige week al een soortgelijk systeem ingevoerd. De oorzaken van het tekort aan brandstof zijn de stroomuitval en logistieke problemen.

Bron: HLN
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
9 november 2012, 19:11 uur | Bericht #375354
Ban: superstorm noopt tot klimaatactie

Superstorm Sandy, die vorige week de oostkust van de Verenigde Staten geselde, toont de noodzaak van wereldwijde actie om klimaatverandering tegen te gaan. Dat heeft de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, vrijdag gezegd.

Een nieuwe ronde internationale klimaatgesprekken gaan 27 november van start in Doha, in Qatar. Ban drong er bij landen op aan tegen 2015 een bindende overeenkomst te bewerkstelligen om de uitstoot van broeikasgassen te beperken en daarmee opwarming van de aarde tegen te gaan.

De VN ondervonden de effecten van een superstorm aan den lijve. Het VN-hoofdkantoor in New York kreeg te kampen met wateroverlast, waardoor het gebouw drie dagen de deuren gesloten hield. Ook werd schade aangericht aan het elektriciteitsnet in het gebouw en het computersysteem van de VN.

Bron: Nieuws.nl
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5137
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
10 november 2012, 07:32 uur | Bericht #375365
Rantsoenering van brandstoffen van start gegaan in New York





De stad New York is vrijdag, zoals aangekondigd, begonnen met het rantsoeneren van de benzine in de tankstations. Elf dagen na de vernietigende doortocht van de orkaan Sandy, zitten nog altijd 200.000 inwoners van de gelijknamige staat zonder elektriciteit. Wagens met een even nummerplaat zullen in New York enkel nog op even dagen kunnen tanken. Op de oneven dagen komen de wagens met een oneven nummerplaat aan de beurt. De maatregel geldt niet voor bussen, taxi’s en de voertuigen van de hulpdiensten.

‘Geen garantie’
Burgemeester Michael Bloomberg, die de maatregel donderdag aankondigde om de ellenlange wachtrijen aan de tankstations aan te pakken, gaf tijdens een radio-interview toe dat hij niet weet of dit systeem effectief voor een verbetering van de situatie zal zorgen. Er is geen enkele garantie dat het systeem met de even en oneven nummerplaten een groot verschil zal maken. Er zal zeker niet meer benzine door geproduceerd worden', luidde het. De burgemeester zei verder nog dat er aan ieder tankstation een politieagent is opgesteld om te controleren of de maatregel wordt nageleefd.

Nog niet overal elektriciteit
Ondertussen normaliseert de stroomvoorziening in de Big Apple, zo verzekerde Bloomberg nog. Maar enkele wijken, die extreem zwaar getroffen werden door Sandy, zullen het toch enkele dagen zonder elektriciteit moeten stellen.In de hele staat New York blijven vrijdagavond (lokale tijd) nog altijd 201.865 klanten van elektriciteit verstoken, melden de lokale energiebedrijven.

Bron: Standaard | Gewijzigd: 15 februari 2017, 11:06 uur, door Joyce.s
there can be only one
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
10 november 2012, 16:16 uur | Bericht #375389
"100.000 huizen in New York nog maanden zonder stroom"


In sommige huizen blijft het donker. © belga.

Zo'n 100.000 huizen en kantoren in New York en Long Island zijn zo sterk beschadigd na de doortocht van superstorm Sandy dat het nog maanden kan duren voor er opnieuw stroom is. Dat verklaarde Andrew Cuomo, gouverneur van New York.

Twee derde van de meest beschadigde gebouwen bevindt zich aan de zuidkant van Long Island. Daarnaast bevinden zich zo'n 36.000 zwaar gehavende gebouwen op Staten Island. In die regio's was de overstroming het hevigst, aldus Cuomo op een persbriefing.

"In sommige huizen of gebouwen kan je de stroom niet opnieuw doen werken vooraleer de gebouwen eerst gerenoveerd of hersteld worden", aldus Cuomo. "Dat zijn de moeilijkste situaties."

Vooral het noordoosten van de VS werd geteisterd door de storm Sandy, eind oktober. Op het ergste moment van de storm zaten meer dan 8 miljoen gezinnen zonder stroom.

Bron: HLN
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
13 november 2012, 09:09 uur | Bericht #375499
Dodental in USA loopt op tot 113; 160.000 klanten nog zonder stroom

Er zijn tot nu toe 113 mensen in verschillende staten in de USA om het leven gekomen door orkaan Sandy, inclusief de 43 overledenen in New York. De autoriteiten van New York meldden, dat er afgelopen weekeind wederom twee mensen zijn overleden ten gevolge van Sandy. Een 66 jarge man bleek verdronken te zijn in zijn huis op Staten Island en een 77 jarige man is aan zijn verwondingen overleden na een val van een trap. 

Het departement voor energie meldt, dat er meer dan 160.000 klanten verspreid over 10 staten nog steeds zonder stroom zitten. De gouverneur van New York, Andrew Cuomo, is van plan om de federale overheid om $30 biljoen hulp te vragen om de stad New York en de andere delen van de staat weer op te bouwen. Sandy heeft in New York regio alleen al $50 biljoen schade veroorzaakt. Hiermee is Sandy de op één na duurste storm na Katrina. De delegaties in het congres van New Jersey, Pennsylvania, New Hampshire, Virginia, Maryland, North Carolina en Virginia zullen eveneens om federale hulp gaan vragen. 

© onweer-online
Bron: Wone


Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
13 november 2012, 09:10 uur | Bericht #375500
Staat New York vraagt miljardenhulp na doortocht Sandy

De gouverneur van de staat New York, Andrew Cuomo, heeft voor 30 miljard dollar (23,6 miljard euro) aan uitzonderlijke federale noodhulp gevraagd voor de heropbouw van zijn staat na de doortocht van de orkaan Sandy. Dat heeft Cuomo aangekondigd op een persconferentie. Volgens de gouverneur is zowat 30 miljard nodig voor de heropbouw van de infrastructuur, het betalen van noodopvang, hulp voor de lokale overheden met hun publieke gebouwen en steun aan kmo's. Cuomo onderstreepte nog dat de economie van New York "niet enkel belangrijk is voor de staat zelf, maar voor het hele land". "Hoe sneller ze weer op de rails staat, hoe beter voor de staat en het land."

Bron: HLN
Every cloud has a silver lining
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
14 november 2012, 18:19 uur | Bericht #375595
Santiago de Cuba heeft weer stroom

Bijna drie weken na de orkaan Sandy beschikt de Cubaanse stad Santiago weer over stroom. Van de huishoudens in de stad heeft 99,8 procent weer elektrisch licht. Op het omliggende platteland geldt dat voor 47 procent, meldde de communistische partijkrant Granma woensdag.

Santiago werd op 25 oktober zwaar getroffen door Sandy. Op Cuba kwamen elf mensen om in het natuurgeweld. Meer dan tweehonderdduizend woningen liepen schade op en een groot deel van de oogst ging verloren. De totale omvang van de schade is nog niet bekend.

Bron: Nieuws.nl
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5137
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
15 november 2012, 20:53 uur | Bericht #375668
Obama bezoekt door storm getroffen New York

De Amerikaanse president Barack Obama brengt donderdag een bezoek aan New York om de schade van superstorm Sandy te bekijken. Ook zal hij door de storm getroffen gezinnen ontmoeten. Delen van de stad zitten nog steeds zonder stroom sinds Sandy over het gebied raasde. Het is de eerste keer sinds zijn herverkiezing op 6 november dat Obama terugkeert naar de plek van de oktoberstorm. De orkaan, die later iets afzwakte tot superstorm, kostte 110 mensen het leven en liet een spoor van vernielingen in het oosten van de Verenigde Staten achter zich. Obama wil over de getroffen gebieden vliegen, een federaal rampencentrum bezoeken en daarna een wandeling maken door een getroffen buurt. Een functionaris van het Witte Huis kon niet zeggen welke buurt de president precies zal bezoeken.

Bron: Stentor
there can be only one
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
16 november 2012, 11:52 uur | Bericht #375684
Sandy legt oud scheepswrak bloot

Een verweerde schoener, die lang geleden vergaan is bij Fire Island (barrière eiland voor Long Island, NY) ligt na de doortocht van Sandy helemaal vrij komen te liggen op het strand. De door weer geteisterde romp van het scheepswrak ligt op ongeveer 6 km ten oosten van Davis Park tussen Skunk Hollow en Whalehouse Point. De restanten zijn vermoedelijk van de Bessie White en zijn meer dan 90 jaar oud. De historische gegevens en de foto's geven geen uitsluitsel over het moment van de schipbreuk. 



Het schip - een schoener met vier masten uit Canada - liep aan de grond in dichte mist op ongeveer een kilometer ten westen van Smith's Point op Long Island. Dit gebeurde of in 1919 of in 1933. De bemanning ontkwam in twee boten. Eén van deze boten sloeg om in de branding. Hierbij raakte één bemanningslid gewond, maar alle opvarenden (incl de scheepskat) overleefden de schipbreuk. De bemanning kon het toen 3 jaar oude schip niet redden. De lading - tonnen kolen - ging eveneens verloren. 

Het skelet van het schip met de grootte van een bus is al eens eerder bloot komen te liggen na een noreaster in 2006. De duin, die het wrak bedekt, is door Sandy een heel stuk geërodeerd. Archeologen en park officials documenteren het schip voordat de zee het wederom bedekt met zand. "Er is zo weinig over van het schip, dat we niet zeker weten of we kunnen vaststellen welk schip het precies is. Maar we kunnen wel bepalen hoe oud het schip is.

Fire Island is een barrière eiland. Een natuurlijk systeem, welke de klappen van de krachtige orkanen en winterstormen opvangt. Tijdens Sandy is het hele eiland onder water komen te staan. 80% van de huizen zijn ondergelopen en het zeewater is op vier plaatsen door de duinen heen gebroken.

© onweer-online
Bron: msnbc  | Gewijzigd: 15 februari 2017, 11:07 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
wappy
Lid
Woonplaats: Haarlem-Schalkwijk
Berichten: 1195
Lid sinds: 26 jul. 2006
19 november 2012, 14:58 uur | Bericht #375906
Gister doku gezien op natgeo Superstorm New York What Really Happened, wat een zooi heeft die storm achtergelaten zech niet normaal.

Vandaag om 17:00u herhaling op natgeo. | Gewijzigd: 19 november 2012, 15:02 uur, door wappy
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
26 november 2012, 12:11 uur | Bericht #376392
"Superstorm Sandy kan verzekeraars tot 19,3 miljard euro kosten"

De superstorm Sandy, die eind oktober het noordoosten van de Verenigde Staten trof, zal verzekeraars wereldwijd 20 tot 25 miljard dollar (15,4 tot 19,3 miljard euro) kosten. Dat schat de Zwitserse herverzekeraar Swiss Re.

Deze foto is niet meer beschikbaar
© reuters.

De op een na grootste herverzekeraar ter wereld verwacht zelf ongeveer 900 miljoen dollar (771 miljoen euro) kosten ten gevolge van de superstorm. De schattingen zijn nog onzeker, aldus Swiss Re.

Het in risicoanalyses gespecialiseerde consultancybureau Eqecat zei eerder dat verzekeringsmaatschappijen zich moeten opmaken voor een totale schadeclaim van tussen 10 en 20 miljard dollar.

Bron: HLN
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
1 januari 2013, 10:52 uur | Bericht #380850
Cuba krijgt hulp VN bij wederopbouw na orkaan Sandy

Deze foto is niet meer beschikbaar
Santiago de Cuba op 26 oktober 2012. © reuters.

Cuba krijgt hulp van de Verenigde Naties bij de wederopbouw na de verwoestende orkaan Sandy. Vooral in Santiago de Cuba, een stad met bijna een half miljoen inwoners, werd in oktober veel schade aangericht. De Verenigde Naties in Cuba hebben een actieplan opgesteld dat moet dienen als raamwerk voor internationale hulp. Het plan moet in de komende zes tot achttien maanden in werking treden en richt zich op drie miljoen mensen in de zwaarst getroffen provincies: Santiago de Cuba, Holguín and Guantánamo. De eerste aandacht gaat uit naar herstel, huisvesting, water, sanitair, gezondheid en onderwijs.

Elf doden
Sandy bereikte eind oktober het oosten van Cuba en eiste elf levens. VN-organen mobiliseerden in eerste instantie 1,5 miljoen dollar voor noodhulp. Daarna volgde 1,6 miljoen dollar van het Centraal Noodfonds van het VN-Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken. Het actieplan wil 30,6 miljoen dollar bijeenbrengen om de noden van de bevolking te verlichten. De verwoesting door de orkaan Sandy riep herinneringen op aan het aardbevingsgevaar in het oosten van Cuba, zegt Bárbara Pesce-Monteiro, VN-coördinator op Cuba. "Hier zijn we al een aantal maanden over in gesprek met de regering. Na de aardbeving op Haïti in januari 2010, realiseren we ons dat ook wij kwetsbaar zijn. Tijdens de wederopbouw moeten we rekening houden met aardbevingsgevaar."

Waarschuwingssystemen
Het VN-Ontwikkelingsprogramma (UNDP) heeft in de afgelopen tijd regionale overheden op Cuba geholpen zich voor te bereiden op rampen. Er zijn 63 rampenbestrijdingscentrums opgezet op gemeentelijk en provinciaal niveau. Ook kwamen er 209 waarschuwingssystemen voor de meest kwetsbare gebieden. Volgens Pesce-Monteiro is aanpassing aan het klimaat dringende noodzaak. "De Verenigde Naties zeggen al jaren dat er geen tijd te verliezen is. Aanpassing moet onderdeel zijn van het ontwikkelingsbeleid van elk land", zegt ze. "Of dat land nu rijk of arm is."

Bron: HLN
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
3 januari 2013, 08:50 uur | Bericht #380919
Huis van Afgevaardigden stemt deze maand over hulp na Sandy

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden zal deze maand stemmen over een steunpakket van 60,4 miljard dollar (45,7 miljard euro) voor de wederopbouw na superstorm Sandy. Dat hebben de voorzitter van het Huis, John Boehner, en de voorzitter van de Republikeinse meerderheid, Eric Cantor, gezegd. De Senaat heeft het pakket vorige week al goedgekeurd.

Leiders in de getroffen staten, zoals de gouverneurs van de staten New Jersey, Connecticut en New York, hadden het Huis fel bekritiseerd, omdat dat op nieuwjaarsdag een stemming over de steun van de agenda had afgehaald. Zo noemde gouverneur Chris Christie van New Jersey zijn mede-Republikeinen in het Huis "dommeriken''.

Volgens Christie zijn de inwoners van de staten het beu als tweederangs burgers te worden behandeld. Christie stelde vooral Boehner voor het uitstel verantwoordelijk. De Republikeinen vinden het pakket eigenlijk te groot. Zij zouden liever zien dat er geld vrijkomt op basis van de daadwerkelijke behoeften.

Boehner heeft volgens de Republikeinse afgevaardigde Peter King gezegd dat er morgen wordt gestemd over steun aan verzekeringsmaatschappijen ter waarde van ongeveer 9 miljard. Die kunnen daarmee de schade voor slachtoffers vergoeden. Op 15 januari stemmen de afgevaardigden over de overige 51 miljard.

Bron: HLN
Every cloud has a silver lining
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5137
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
12 januari 2013, 09:26 uur | Bericht #381863
Supervoorspelling van superstorm

Europees Weercentrum zette superstorm Sandy goed op de kaart
Superstorm Sandy schreef geschiedenis als de orkaan die eind oktober 2012 New York in zijn hart trof. Meteorologisch was Sandy de beste weersverwachting van een storm ooit. De hurricane, zoals tropische orkanen in het Caribisch gebied worden genoemd, kostte aan de oostkust van de Verenigde Staten aan meer dan honderd mensen het leven. Eerder had Sandy in het Caribisch gebied al 69 doden geëist. De totale schade loopt in de tientallen miljarden euro's, waarmee de orkaan na Katrina terechtkwam op de tweede plaats van de meeste schadelijke Atlantische orkanen. De hurricane was in verschillende opzichten levensgevaarlijk: enorme windstoten, hoge golven en overstromingen, zware regen en zware sneeuwval.



Modelberekeningen (12-uurlijks) van het Europees Weercentrum voor 30 oktober middernacht gemaakt tussen 20 en 30 oktober dus vanaf tien dagen voordat Sandy op dat tijdstip de Amerikaanse oostkust bereikte. Rechts de verificatie (Analysis) op 30 oktober middernacht en daaronder de koers van de orkaan tussen 23 en 30 oktober(Bron: ECMWF)


Ruim een week vooruit
De naam Sandy verscheen op 22 oktober voor het eerst als tropische storm op de weerkaart en groeide uit tot een hurricane klasse 2. Volgens de vijfdelige schaal van Saffir-Simpson levert dat gemiddelde windsnelheden op tussen 153 en 176 km/uur. De berekeningen van het Europees Weercentrum (ECMWF), waarin het KNMI participeert, waren van grote betekenis voor de meteorologen van de Verenigde Staten die verantwoordelijk zijn voor de verwachtingen van de koers, intensiteit en gevolgen van hurricanes.

Al bij de eerste aanwijzingen voor de vorming van Sandy op 21 oktober, dus meer dan een week tevoren en nog voordat Sandy op de weerkaarten stond gaven de berekeningen van het ECMWF aan dat de orkaan met een kans van zeker 25 procent een bedreiging zou worden voor New York en omgeving. Dat is een opmerkelijk grote kans zo lang vooruit en voor een systeem in wording. Vanaf een week tevoren zijn de verwachting van de lokatie en van de intensiteit van de superstorm voor 30 oktober middernacht erg goed.


Koersberekeningen van Sandy, het verloop van de luchtdruk in de kern van de orkaan en op 21 oktober 2012 kansberekeningen op 21 oktober 2012 van het gebied dat ruim een week later met een waarschijnlijkheid van minstens 25 procent wordt getroffen (Bron: ECMWF)

Exacte koers
Het Europees Weercentrum berekent niet alleen de verwachte koers en intensiteit van een storm maar ook de spreiding in de uitkomsten op basis van vijftig gelijkwaardige modelvoorspellingen. Aan de hand van die “pluimverwachtingen” kon vervolgens worden aangegeven wat de meest waarschijnlijke koers zou worden van Sandy. De meerderheid van de uitkomsten liet dagen tevoren zien dat het centrum van de hurricane aan de oostkust van de VS of zuidoostkust van Canada aan land zou gaan. Ook het tijdstip waarop dat gebeurde werd volgens de meeste uitkomsten correct voorzien. Slechts een handvol berekeningen gaven een koers langs de kust als uitkomst. Ook de drukdalingen en de minimumwaarden van de luchtdruk bij het aan land gaan van Sandy werden door de modellen van het ECMWF correct berekend.

Van orkaan naar superstorm
Tot 29 oktober was Sandy een tropische orkaan die in de VS nauwlettend in de gaten werd gehouden door het National Hurricane Center. Op die dag verloor Sandy echter de eigenschappen van een tropische cycloon en groeide in het overgangsgebied van warme lucht boven zee en koude lucht boven land uit tot een enorm grote storm.


Berekeningen van het ECWMF op 29 oktober 2012 toen Sandy in het overgangsgebied van warme lucht boven zee en koude lucht boven land uit tot een enorm grote storm (Bron: ECMWF)

Voor de meteorologen van het Amerikaanse Operational Prediction Centre in Washington DC was dat een spannend moment. Hoe zouden de weermodellen deze verandering beschrijven? Achteraf kan worden vastgesteld dat de overgang, waarbij verdere intensivering van Sandy plaatsvond, door het Europese weermodel uitermate goed is beschreven. De ECMWF-verwachting laat zien dat Sandy ’s ochtends nog in de warme lucht boven zee ligt en later op de middag in het overgangsgebied tussen de koude en warme lucht. Ook de kritieke timing van het hoogwater in New York rond hoogtij is door het Europees Weercentrum uitermate goed beschreven.

Europees Weercentrum
Het Europees Centrum voor Weersverwachtingen op Middellange Termijn (ECMWF) is gevestigd in Reading bij Londen. Een onafhankelijke Europese organisatie, opgericht in 1975, waarin waarin momenteel 34 landen, waaronder Nederland (KNMI) participeren. Doelstellingen zijn ontwikkeling van computermodellen om het gedrag van de atmosfeer na te bootsen en de best mogelijke verwachtingen te maken, verzamelen en opslaan van meteorologische gegevens, beschikbaar stellen computerfaciliteiten aan de lidstaten en het geven van onderwijs aan onderzoekers en meteorologen. Het ECMWF is wereldleider op het gebied van de kwaliteit van weersverwachtingen op een termijn van drie tot tien dagen.

Bron: Knmi
| Gewijzigd: 12 januari 2013, 09:30 uur, door Tatanka
there can be only one
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
15 januari 2013, 11:22 uur | Bericht #382782
Orkaan Sandy kost Allianz 590 miljoen dollar

 De orkaan Sandy, die in oktober over het noordoosten van de Verenigde Staten raasde, kost het Duitse verzekeringsconcern Allianz circa 590 miljoen dollar (441 miljoen euro). Dat maakte de verzekeraar dinsdag bekend. Ondanks deze claims hield Allianz vast aan zijn winstdoelstelling voor 2012. Het bedrijf verwacht een operationele winst te boeken van ruim 9 miljard euro.

Maandag gaf de Duitse herverzekaar Hannover Re aan ongeveer 290 miljoen dollar kwijt te zijn aan claims in verband met Sandy. Ook bij Hannover Re doen die claims niets af aan de verwachte winst over 2012. Het bedrijf denkt een nettowinst van ruim 800 miljoen euro te kunnen boeken.

Bron: AD
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
16 januari 2013, 09:02 uur | Bericht #383048
Huis VS stemt in met 50 miljard dollar noodhulp Sandy

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft dinsdag ingestemd met een steunpakket van ruim 50 miljard dollar (circa 38 miljard euro) voor wederopbouw na de superstorm Sandy. De Senaat stemt naar verwachting volgende week over het pakket, meldden Amerikaanse media. Goedkeuring door de Senaat, waar Democraten in de meerderheid zijn, is waarschijnlijk een formaliteit.

De steun voor de noodmaatregelen was allesbehalve unaniem. Sommige Republikeinen zijn ontevreden over het hoge prijskaartje dat aan het steunpakket hangt en willen ter compensatie extra bezuinigingen. Toch stemde uiteindelijk een meerderheid van het door de Republikeinen gedomineerde Huis voor het pakket.

Senaat
Voorstanders wilden zo min mogelijk veranderen aan het oorspronkelijke voorstel, uit angst dat het niet door de Senaat zou komen. ''We willen niet eindigen met een motie die de Senaat niet accepteert en die we maandenlang heen en weer moeten ping-pongen'', zei de Democratische Afgevaardigde Louise M. Slaughter tegen de Washington Post.

De Amerikaanse staat trok begin januari al 9,7 miljard dollar (7,4 miljard euro) uit voor hulp aan de slachtoffers van de storm. Het totale bedrag dat wordt vrijgemaakt voor de wederopbouw komt daarmee op ruim 60 miljard dollar.

Bron: NU.nl
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
13 februari 2013, 12:00 uur | Bericht #388047
Sandy dodelijkste storm in VS in veertig jaar

Superstorm Sandy was de dodelijkste storm in het noordoosten van de Verenigde Staten in veertig jaar. Daarnaast was het de op een na kostbaarste storm in de geschiedenis van het land. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd rapport van het National Hurricane Center.

In totaal maakte Sandy 72 dodelijke slachtoffers. Nog eens 87 mensen verloren indirect het leven door Sandy. Zij overleden aan onderkoeling als gevolg van stroomstoringen, door koolmonoxidevergiftiging of bij opruimwerkzaamheden na de storm. In veertig jaar tijd waren door toedoen van een orkaan niet zoveel doden gevallen. In 1972 kwamen 122 mensen om het leven toen de VS werden geteisterd door orkaan Agnes. Een orkaan die in 1900 het Texaanse Galveston trof maakte tussen de acht- en twaalfduizend slachtoffers.

De schade die Sandy aanrichtte beloopt vijftig miljard dollar (37,3 miljard euro). Alleen orkaan Katrina richtte in 2005 meer schade aan. De kosten liepen toen op tot 108 miljard dollar, wat gecorrigeerd voor de huidige waarde van de dollar neerkomt op 128 miljard dollar (95,4 miljard euro).

De gevolgen van Sandy waren in een groot gebied merkbaar. Sandy richtte voornamelijk vernielingen aan in de Amerikaanse oostkust, maar er werden windstoten waargenomen tot in de staat Wisconsin in het westen en tot in Canada in het noorden. Als gevolg van de storm steeg het waterpeil in een gebied dat zich uitstrekt van Florida tot Maine. Meer dan 650 duizend huizen werden verwoest of raakten beschadigd en meer dan acht miljoen mensen kwamen zonder stroom te zitten.

Bron: Nieuws.nl
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
19 februari 2013, 15:14 uur | Bericht #388843
Auto's en huizen spoelen aan na superstorm Sandy

Superstorm Sandy veroorzaakt nog altijd problemen in New Jersey en New York. Onder water drijven brokstukken die de orkaan heeft meegesleurd. Er spoelen zelfs auto's en hele huizen aan. De grote schoonmaak is dringend, want in de zomer zakken zwemmers massaal af naar de kustgebieden. Auto's en gezonken boten, meubels, stukken hout, hele huizen, een oude klok,... Dit werd allemaal al uit het water gehaald na superstorm Sandy. Die orkaan trof in het najaar New York en New Jersey. "We halen alles eruit en twee dagen later kunnen we opnieuw beginnen. We kunnen er niets aan doen, je kan de oceaan niet leegzuigen", zegt Paul Harris van de New Jersey Beach Buggy Association.

Binnenkort komen toeristen naar de stranden om te zwemmen en te varen. Tegen dan moeten de brokstukken uit het water gehaald zijn. Op dit ogenblik zouden zwemmers zich kunnen verwonden aan het puin onder water. Toerisme is voor de regio echter ontzettend belangrijk. De hoeveelheid puin is aanzienlijk. In Mantoloking alleen al zijn 58 gebouwen naar de baai gedreven, samen met acht auto's en een enorme hoeveelheid zand.

Bron: HLN
Every cloud has a silver lining
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.040 topics, welke bij elkaar 442.893 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.124 leden.
Het nieuwste lid is rlemmink.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 3853 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 3853, lezen 13 mensen het topic "Winter 2010/2011 discussietopic deel 7".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Zomer discussietopic

Straalstroom bepaald weertype

Recordbliksem

Ontlading van 700 km!

Fotowedstrijd zomer

Fotografeer de zomer en doe mee!

© 2003 - 2020 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden