Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Venango, PA; Clarion, PA; Forest, PA.

3 Jun 2020 18:25:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cattaraugus, NY; Allegany, NY.

3 Jun 2020 18:24:26

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Potter, PA; McKean, PA.

3 Jun 2020 18:24:26

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gratiot, MI; Clinton, MI; Clare, MI; Isabella, MI.

3 Jun 2020 18:24:26

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kent, MI; Montcalm, MI; Ionia, MI; Osceola, MI; Mecosta, MI.

3 Jun 2020 18:24:26

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Tompkins, NY.

3 Jun 2020 18:24:26

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Camden, NJ; Philadelphia, PA; Salem, NJ; Chester, PA; Gloucester, NJ; Cecil, MD; Delaware, PA; New Castle, DE.

3 Jun 2020 18:15:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Polk, IA; Jasper, IA.

3 Jun 2020 18:08:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Madison, IA; Adair, IA.

3 Jun 2020 18:08:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Camden, NJ; Middlesex, NJ; Philadelphia, PA; Somerset, NJ; Montgomery, PA; Monmouth, NJ; Burlington, NJ; Chester, PA; Bucks, PA; Mercer, NJ; Hunterdon, NJ; Delaware, PA.

3 Jun 2020 18:05:52

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Venango, PA; Clarion, PA; Forest, PA; Jefferson, PA.

3 Jun 2020 18:05:52

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Union, IA; Ringgold, IA.

3 Jun 2020 18:04:51

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Union, IA; Clarke, IA.

3 Jun 2020 18:04:51

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Columbia, PA; Northumberland, PA; Schuylkill, PA; Montour, PA.

3 Jun 2020 18:00:43

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Montgomery, PA; Chester, PA; Berks, PA; Lehigh, PA; Northampton, PA; Bucks, PA; Hunterdon, NJ.

3 Jun 2020 17:44:30
Actueel
1 / 4

Seizoenswedstrijd zomer

Nog 1 week om in te zenden!

Kans op nachtwolken

NLC seizoen begonnen

Zomer discussietopic

Grote omslag donderdag

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
12 november 2013, 19:07 uur | Bericht #411975
Dodentol Haiyan ligt lager dan aanvankelijk geschat

De doortocht van de tyfoon Haiyan op de Filipijnen heeft volgens de lokale autoriteiten 1.798 levens geëist. Dat is veel minder dan de eerste schattingen. Ook de Filipijnse president Aquino spreekt van eerder 2.000 tot 2.500 dodelijke slachtoffers.

Bijna 3.000 mensen raakten gewond en minstens 82 zijn nog vermist, zegt het Filipijnse noodhulpagentschap. Meer dan 149.000 woningen werden vernield en de schade aan infrastructuur en landbouw loopt in de miljoenen.

De Filipijnse president Benigno Aquino vertelde intussen aan de Amerikaanse zender CNN dat ook hij uitgaat van 2.000 tot 2.500 doden als gevolg van de tyfoon Haiyan. De eerste schattingen die het over 10.000 doden hadden, zijn volgens het staatshoofd te hoog. "Laten we stoppen met voorspellen en wachten op de officiële bevestiging van de cijfers door overheids- en hulporganisaties", aldus Aquino.

Bron: HLN
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
12 november 2013, 19:10 uur | Bericht #411976
"Aanval rebellen op hulpkonvooi verijdeld"

Het Filipijnse leger heeft naar eigen zeggen een aanval van communistische rebellen op een konvooi met hulpgoederen verijdeld. Bij het incident in de stad Matnong werden twee rebellen gedood, zo deelde het leger mee. Een derde opstandeling raakte gewond en werd ingerekend.

Deze foto is niet meer beschikbaar
© reuters.

Het konvooi was onderweg naar de oostelijke provincies Samar en Leyte, die zwaar getroffen zijn door de tyfoon Haiyan. Het incident deed zich voor zowat 400 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Manilla, in de provincie Sorsogon.

De presidentiële woordvoerder riep de rebellen op de hulpkonvooien ongemoeid te laten. "Dit is een tijd van solidariteit met de getroffen mensen", klonk het. "We moeten onze meningsverschillen opzijzetten. Dit zijn moeilijke tijden voor de getroffen mensen. We moeten hen niet aanvallen." De communistische rebellen zijn actief in Sorsogon en andere provincies in de Bicol-regio.

Bron: HLN
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Waarom deze advertentie?
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
12 november 2013, 19:32 uur | Bericht #411980
"Belg meegesleurd door golven in de Filipijnen"

De kans dat er minstens een Belg is omgekomen als gevolg van de allesverwoestende tyfoon Haiyan in de Filipijnen is zeer groot. Dat meldt de overheidsdienst Buitenlandse Zaken op basis van een getuigenis.


©AFP


"Er heeft ons erg verontrustend nieuws bereikt dat er op zou wijzen dat er een Belg is omgekomen in de Filipijnen." Dat zegt Joren Vandeweyer van Buitenlandse Zaken. Volgens een getuige zou de bewuste persoon zijn meegesleurd door de verwoestende kracht van de golven.

Buitenlandse Zaken kon nog geen identiteitsgegevens meedelen van het mogelijke slachtoffer.

Bron: HBVL
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
12 november 2013, 19:36 uur | Bericht #411981
Artsen Zonder Grenzen komt rampgebied niet in

Hulporganisatie Artsen Zonder Grenzen heeft grote moeite om het rampgebied te bereiken, zo heeft een woordvoerster van de organisatie dinsdag laten weten. Enkele medewerkers zijn al gearriveerd, maar door de harde wind kon een binnenlands vliegtuig met bestemming de getroffen stad Tacloban nog niet bereiken. Ook een helikopter bood geen soelaas.

Deze foto is niet meer beschikbaar
De Duitse tak van het Rode Kruis overlegt over de aanpak van de noodhulp © epa.

En er zijn meer hindernissen: de wegen liggen bijvoorbeeld vol puin en een vliegtuig met hulpgoederen dat vrijdag vanuit Nederland zou vertrekken, kan maandag pas weg omdat er voor die tijd geen toestel beschikbaar is.

'De situatie is dramatisch, het is hier totale chaos,' stelt Natacha Reyes, die de hulpverlening van Artsen zonder Grenzen in de Filipijnen coördineert. 'Het rampgebied is ontzettend lastig te bereiken en dat vertraagt de hulpverlening. We proberen de mensen in de meest afgelegen gebieden te bereiken: vaak krijgen zij het laatst die hulp krijgen die ze zo hard nodig hebben.' Aangezien de communicatienetwerken uitgevallen zijn, is er maar weinig informatie over de toestand in afgelegen gebieden.

In totaal gaan deze week zo'n 100 internationale medewerkers die kant op, zoals artsen, verpleegkundigen, chirurgen, logistieke medewerkers, psychologen en water-en-sanitatiespecialisten. Eén Nederlander is al in de Filipijnen, twee anderen vertrekken een dezer dagen. Mogelijk stuurt Artsen Zonder Grenzen in de loop van de week nog meer Nederlanders.

Artsen Zonder Grenzen brengt deze week in totaal 300 ton goederen naar de Filipijnen, zoals medisch materiaal, tenten, hygiënekits en uitrusting voor waterzuivering. Om de noodhulp in goede banen te kunnen leiden, gaan ook laptops en telefoons die kant op.

Bron: AD
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
12 november 2013, 19:41 uur | Bericht #411982
"Terechtgekomen in een andere wereld""Het is alsof je in een andere wereld terechtkomt", zegt VTM NIEUWS-reporter Ezra Eeman. Hij is net aangekomen in Tablocan. "Je ziet hier in de haven het ene verwrongen stuk metaal na het andere. Er is werkelijk overal puin." Er is ook een grote schaarste, niet alleen aan drank en voedsel, maar ook aan bijvoorbeeld geld en benzine. Het leed beperkt zich overigens niet tot de stad Tablocan alleen. "Inwoners zeggen me dat ook in de kleinere dorpjes de nood hoog is." De lokale autoriteiten beklemtoont dat de hulpverlening goed verloopt, maar Ezra Eeman spreekt dat tegen. "Er is wel degelijk chaos. Op veel plaatsen is er bijvoorbeeld geen elektriciteit. Het is dus echt niet zo rooskleurig als voorgesteld wordt."

Bron: HLN/VTMNieuws
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
12 november 2013, 20:05 uur | Bericht #411983
Vlaamse stagiairs naar rampgebiedVanmorgen zijn twee vliegtuigen van Artsen zonder Grenzen vertrokken naar de Filipijnen, vanop de luchthaven van Oostende. Ze hebben meer dan 200 ton medisch materiaal aan boord. Twintig artsen en hulpverleners van de organisatie zijn al ter plaatse. De volgende dagen vertrekken er nog eens 30 mensen. Ondertussen schieten er in heel Vlaanderen hulpacties uit de grond. Ook vijf studenten verpleegkunde van Thomas More in Lier steken de handen uit de mouwen, want binnenkort vertrekken zij op stage naar de Filipijnen.

Bron: HLN/VTMNieuws
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
12 november 2013, 20:07 uur | Bericht #411984
"Helse tocht naar rampgebied"VTM nieuws-journaliste Julie Colpaert heeft er 22 uur over gedaan om in Cebu te geraken. Maar het was de bedoeling om met C130's door te reizen naar Tacloban. Dat is niet gelukt, omdat de luchthaven daar overbelast is. Daarna is er heel veel onderhandeld geweest, zodat er uiteindelijk toch een deel van B-Fast is kunnen vertrekken met een lijnvlucht. De 40 ton Belgische hulpgoederen staan nu in een hangar op de luchthaven van Cebu. Wellicht worden ze morgen met een C130 naar Tacloban gebracht. De mensen van het B-Fast team verwachten zich aan een moeilijke opdracht, maar zelf hebben ze het ook moeilijk. Ze zijn halsoverkop moeten vertrekken, zonder bagage en persoonlijke spullen. Het is er ook gevaarlijk want er zijn plunderingen en verkrachtingen, ze hebben dan ook aan de consul gevraagd om bescherming te krijgen.

Bron: HLN/VTMNieuws
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
12 november 2013, 20:09 uur | Bericht #411985
Haiyan zwaarste tyfoon ooit gemeten

Tyfoon ‘Haiyan’ die over de Filippijnen raasde wat tot honderden doden leidde is veruit één van de zwaarste tyfonen of orkanen die ooit is gemeten. Dit meldt het KNMI dinsdag.

De Filippijnen worden elk jaar geteisterd door een reeks van zware tropische cyclonen, met name tussen juni en oktober. ‘Haiyan is een uitzonderlijk zware tropische cycloon geweest die ruim de hoogste categorie 5 heeft overschreden’, aldus het KNMI.

Met een minuutlangdurende windsnelheid van 315 km/uur en pieksnelheden van naar schatting 380 km/uur kwam Haiyan vrijdag 8 november aan land, met desastreuze verwoestingen tot gevolg.

Niet alleen de wind, maar ook de stormvloed, golven en overvloedige regen zijn catastrofaal bij een orkaan van categorie 5 op de schaal van Saffir/Simpson. Tropische cyclonen in de Stille Oceaan worden overigens tyfonen genoemd; in de Atlantische Oceaan heten ze orkanen.

Haiyan kon uitgroeien tot een uitzonderlijke en catastrofale sterkte door de grote toevoer van warme en vochtige lucht. In het trekgebied van Haiyan was de zeewatertemperatuur ruim 30 graden Celsius waardoor de tyfoon veel vocht in de atmosfeer kon opnemen.

Dat is de brandstof voor de tropische cycloon. De warme vochtige lucht stijgt op en koelt daarbij af zodat eerst wolken en daarna neerslag ontstaan. Door de condensatie en bevriezing van de waterdamp op grote hoogte koelt de lucht nog verder af, wat de stijgsnelheid van de lucht verder vergroot.

Bron: BON
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
12 november 2013, 21:23 uur | Bericht #411988
Deze foto is niet meer beschikbaar
The Wall Street Journal
Satellite images of Tacloban, Philippines, before and after Typhoon Haiyan:  
Pictured here Quezon Boulevard on Feb. 23, 2012, and Nov. 10, 2013. Credit: Digital Globe/Google (Top); Digital Globe/Getty Images (Bottom)
Every cloud has a silver lining
Frans24
Lid
Woonplaats: Weeze (D)
Berichten: 1874
Lid sinds: 6 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
12 november 2013, 22:31 uur | Bericht #411993
Before and after​ 

conventioncentre

7

Airport roadQeunzon boulevardOp de site zelf kun je in het midden van het beeld schuiven   http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052702303914304579193971305978200?mod=e2tw

@Onweer-Online

bron: wsjonline

"Only A Biker Knows Why A Dog Sticks His Head Out Of A Car Window"
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
13 november 2013, 07:50 uur | Bericht #411998
"2.000 tot 2.500 doden door tyfoon" volgens president Aquino

Volgens de Filipijnse president Benigno Aquino ligt het dodental na de doortocht van tyfoon Haiyan 'dichter in de buurt van 2.000 à 2.500 dan in de buurt van het getal van 10.000 dat eerder werd geschat.' Dat zei hij gisteren tijdens een interview op de Amerikaanse tv-zender CNN. Volgens het Filipijnse noodhulpagentschap raakten 3.000 mensen gewond en zijn nog minstens 82 mensen vermist. Meer dan 149.000 woningen werden vernield en de schade aan infrastructuur en landbouw loopt in de miljoenen. Dertig dorpen zouden nog niet bereikt zijn. De honderdduizenden daklozen hebben dringend water, voedsel, medische bijstand en onderdak nodig. Intussen heeft de overheid wel nog twee extra luchthavens geopend. ‘De situatie is dramatisch, het is hier totale chaos’, getuigt Natacha Reyes, die de hulpverlening van Artsen zonder Grenzen in de Filipijnen coördineert. ‘Het rampgebied is ontzettend lastig te bereiken en dat vertraagt de hulpverlening. We proberen de mensen in de meest afgelegen gebieden te bereiken: vaak krijgen zij het laatst de hulp die ze zo hard nodig hebben. Aangezien de communicatienetwerken uitgevallen zijn, is er maar weinig informatie over de toestand in afgelegen gebieden.'

Dak
Naast de enorme materiële schade is ook het menselijke leed niet te overzien. Zo getuigde Marvin Isanan aan journalisten van CNN dat zijn dochters van 8, 13 en 15 uit zijn armen werden gerukt door de storm. Hij vond de lichamen van zijn twee jongste kinderen samen met zijn vrouw terug. 'Enkel de oudste is vermist. Ik hoop dat ze nog leeft.' De luchthaven van Tacloban werd de afgelopen dagen overspoeld door mensen die hulp zochten. Een vrouw vertelde dat ze op het dak klom om aan het water te ontsnappen. Vanop haar schuilplaats zag ze de lichamen voorbij drijven.

Belg vermist
Gisteren raakte ook bekend dat onder de slachtoffers een Belg zou zijn. De man werd door een golf meegesleurd en is sindsdien spoorloos. Zijn familie en lokale getuigen lieten weten niets meer van hem vernomen te hebben sinds de doortocht van de tyfoon. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders bestaat er 'ernstige bezorgdheid' over de vermiste Belg. Buitenlandse Zaken had dinsdagavond nog steeds geen nieuws over een honderdtal Belgen, onder wie er zich ongeveer dertig in de door de tyfoon meest getroffen gebieden bevonden.

Bron: De Standaard
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
13 november 2013, 07:52 uur | Bericht #411999
Acht doden bij bestorming opslagplaats met rijst

Acht mensen zijn omgekomen toen duizenden overlevenden van de tyfoon Haiyan op de Filipijnen een opslagplaats met rijst bestormden en een muur het begaf. Dat hebben de autoriteiten woensdag bekendgemaakt. De slachtoffers raakten verpletterd toen een muur van de opslagplaats onder druk van de mensenmassa inzakte. Het incident gebeurde in Alangalan, in de zwaar getroffen provincie Leyte, zo maakte een woordvoerder van de Nationale Voedselautoriteit bekend. Hij riep de plunderaars op om de goederen te delen met de mensen die het nodig hebben, en ze niet te verkopen. Er werden bijna 130.000 zakken rijst weggenomen uit de opslagplaats. Elke zak bevatte 50 kilogram. De waarde van de zakken bedroeg 1,26 miljard Filipijnse peso’s (21,4 miljoen euro).

Bron: De Standaard
| Gewijzigd: 13 november 2013, 09:03 uur, door Debbieke
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
13 november 2013, 08:00 uur | Bericht #412003
Sateliet loop van Haiyan

Bron: Syracuse | Gewijzigd: 13 november 2013, 08:02 uur, door Marga
Every cloud has a silver lining
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
13 november 2013, 10:02 uur | Bericht #412006
Al 2.275 doden geteld op de Filipijnen

De dodentol op de Filipijnen na een van de sterkste tyfoons ooit is gestegen tot 2.275 slachtoffers. Dat meldt het nationale noodhulpagentschap.

De meeste van de slachtoffers komen uit de provincies Leyte en Samar, waar de superstorm Haiyan grote golven veroorzaakte, die steden en dorpen overspoelden en zeker 600.000 mensen dakloos maakten. Bij de storm raakten ook minstens 3.665 mensen gewond, aldus nog het noodhulpagentschap.

Gisteren verklaarde de Filipijnse president Benigno Aquino al dat de eerste schattingen die het over 10.000 doden hadden te hoog waren.

Bij de slachtoffers van de verwoestende tyfoon is ook zeker een Belg, maakte VTM Nieuws gisterenavond bekend. Het zou gaan om een Vlaming die is meegesleurd door de zee. De man zat op een schip tijdens de storm en sloeg overboord. Sindsdien is er niets meer van hem vernomen, bevestigt Buitenlandse Zaken.

Bron: HLN
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
13 november 2013, 10:05 uur | Bericht #412007
Grootschalige plunderingen en vuurgevecht op Filipijnen

Bij plunderingen in de Filipijnse stad Abucay op het eiland Leyte zijn veiligheidstroepen in een vuurgevecht betrokken geraakt met gewapende bendes. Dat gebeurde terwijl winkels en depots met water, voedsel en andere basisbehoeften werden leeggehaald. Dat meldt een lokaal televisiestation vandaag.


Filipijnse soldaten © ANP.

Duizenden mensen bestormden ook gisteren al op het eiland Leyte een pakhuis met rijst. Bij de bestorming kwamen zeker acht mensen om het leven toen een van de muren van het pand het begaf. Bij de bestorming werden honderdduizend zakken rijst buitgemaakt.

De bestorming toont het nijpende gebrek aan water, voedsel en medicijnen aan, dat maar mondjesmaat in de getroffen gebieden arriveert. Sinds de storm hebben mensen ingebroken in huizen en winkelcentra om aan voedsel, water en andere goederen te komen. De Filipijnse autoriteiten hebben moeite de plunderaars tegen te houden en volgens onbevestigde berichten zouden in sommige gevallen ook gewapende bendes bij de plunderingen betrokken zijn. Er is een avondklok ingesteld.

Bron: AD
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
13 november 2013, 10:15 uur | Bericht #412010
Consortium 12-12 maakt rekeningnummer bekend

Het consortium 12-12, dat u vooral kent van ‘Syrië 12-12’ en ‘Tsunami 12-12’, komt dan toch met een rekeningnummer voor de natuurramp in de Filipijnen. Dat werd bekendgemaakt in Hautekiet op Radio 1.

Deze foto is niet meer beschikbaar
©REUTERS

BE17000000002121 is het rekeningnummer voor steun voor de Filipijnen.

Via ‘12-12’ bundelen vijf grote humanitaire organisaties de krachten als er noodhulpsituaties ontstaan, zoals in Syrië, na de tsunami in Indonesië en de aardbeving in Haïti. Caritas International , Handicap International , Oxfam Solidariteit , Dokters van de Wereld en Unicef België werken meestal samen wanneer er dringende financiële hulp nodig is, en om de communicatie te bundelen.

Nederland houdt maandag een nationale hulpactie voor de slachtoffer in de Filipijnen. Voor een grote televisieactie werken de publieke omroep, RTL en SBS samen.

Bron: Het Nieuwsblad
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
13 november 2013, 11:21 uur | Bericht #412012
B-Fast in Tacloban aangekomenEen deel van het team van B-Fast is aangekomen in het zwaar getroffen Tacloban. Ze zijn er vooral om medische zorgen toe te dienen en om water te zuiveren, zegt coördinator Geert Gijs. B-Fast werd op het vliegtuig naar Tacloban gevolgd door journalisten van het internationale persagentschap Reuters. Voorlopig zitten de hulpverleners wel nog zonder materiaal. Dat moesten ze noodgedwongen achterlaten in Cebu. Ze hopen dat de hulpgoederen zo snel mogelijk in Tacloban geraken.

Bron: HLN/VTMNieuws
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
13 november 2013, 12:19 uur | Bericht #412024
Populaire reisbestemming op Filipijnen wacht nog steeds op hulp

De Filipijnse gemeente Basey op het eiland Samar is vrijdag deels weggevaagd door de tyfoon Haiyan en heeft meer dan 430 doden te betreuren. Vijf dagen later wacht de plaats met zo'n 50.000 inwoners nog steeds op hulp van buitenaf. Basey is een populaire toeristenbestemming in de Filipijnen, vanwege het nationaal park Sohoton en de kathedraalachtige grotten daar.


© photo news.

De lokale autoriteiten beklagen zich over het gebrek aan hulp. "We hebben het gevoel dat de regering ons vergeet", aldus Christine Caidic, die namens de provincie spreekt, maar ook bij de rampenbestrijding werkt.

Volgens haar zijn zeker 433 mensen omgekomen. De meeste slachtoffers zijn begraven in een massagraf. Van hen zijn er slechts 42 geïdentificeerd, vertelt Caidic in een telefoongesprek met de Filipijnse krant Inquirer. Zo'n 95 procent van de gebouwen en infrastructuur is volgens haar weggevaagd.

De nabijgelegen plaats Marabut met 15.000 inwoners is ook zwaar getroffen. Het is niet bekend hoeveel slachtoffers daar zijn gevallen. Reddingswerkers zijn nog bezig de weg naar de plaats vrij te maken, aldus Caidic.

Bron: HLN | Gewijzigd: 30 januari 2017, 15:55 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
13 november 2013, 13:35 uur | Bericht #412027
Onbereikbare regio's Filipijnen 'enorme zorg' hulpverlening

Hulporganisaties Artsen zonder Grenzen (AzG) en het Rode Kruis maken zich grote zorgen over de gebieden die door de verwoesting van de tyfoon Haiyan nog steeds onbereikbaar zijn. 

Dat vertellen beide organisaties woensdag aan NU.nl.

"Het is enorm frustrerend en lastig voor de hulpverleners ter plekke," zegt adjunct-directeur van AzG Katrien Coppens.

AzG heeft op het eiland Cebu, waar een internationaal vliegveld is, inmiddels een internationale staf van twintig man en probeert die de komende dagen uit te breiden met nog tachtig hulpverleners.

"Tot nu toe is het verschrikkelijk moeilijk om mensen verder het rampgebied in te krijgen. Maar we blijven het proberen, met boten, helikopters, vliegtuigjes, alles om richting Tacloban op het eiland Leyte en andere plaatsen te komen waar de tyfoon overheen getrokken is."

Nood

Ook Merlijn Stoffels, woordvoerder van Rode Kruis, noemt de situatie "heel heftig". Hij was woensdag in Manilla en staat op punt van vertrek naar het zuiden. Op Leyte gaat hij met een team van het Rode Kruis de verder afgelegen gebieden verkennen.

"De hulpverlening gaat nu langzaam de goede kant op, maar het is nog heel moeilijk", vertelt hij. Ook voor het Rode Kruis is de toegang het grootste probleem.

"Wegen liggen bezaaid met bomen of zijn helemaal weggevaagd. Maar er zijn ook regio's die nog helemaal niet zijn bereikt. Dat zijn juist de regio's waar de nood het hoogst is. Mensen hebben geen drinkwater, krijgen diarree, maar daar is geen behandeling tegen."

Infecties
De hulporganisaties maken zich dan ook zorgen over de gewonden die niet geholpen kunnen worden, doordat ze onbereikbaar zijn en er te weinig medische hulp en voorzieningen zijn.

Veel mensen hebben snijwonden opgelopen door rondvliegende ijzeren dakplaten. Coppens: "Wonden gaan ontsteken, omdat ze die niet schoon kunnen houden. Het is daar bovendien tropisch heet."

Het Rode Kruis meldt ook een groot tekort aan tetanus-injecties en antibiotica, waardoor de kans op infecties nog groter wordt. Stoffels heeft contact gehad met een arts in het ziekenhuis in Tacloban. "Ze is al dagen achtereen bezig en ziet zo ontzettend veel gewonden binnenkomen."

Door de verwoestende storm die veel erger was dan verwacht, zijn ook lokale gezondheidsvoorzieningen getroffen. "Er blijft de komende weken, maanden zelfs, behoefte aan steun," verwacht Coppens. "Lokale artsen zijn ook omgekomen of gewond geraakt. Opslagplaatsen met lokale hulpgoederen zijn vernietigd."

Paniek
Doordat de hulpverlening zo moeilijk en traag op gang komt, raken mensen in paniek. Daardoor wordt de hulpverlening verder bemoeilijk, verwacht Coppens.

"Mensen hebben ook geen vertrouwen meer dat het nog goed gaat komen. Mensen gaan voedselvoorraden plunderen. Ze denken: als ik maar een flesje water te pakken krijg. Het is echt afschuwelijk."

Dinsdag moesten militairen op het vliegveld van Tacloban honderden mensen terugdringen die in de stromende regen wachtten op een transportvliegtuig dat ze mogelijk zou kunnen meenemen.

Coppens vervolgt: "Het is heel heftig dat we niet dichtbij genoeg kunnen komen. De situatie was al extreem nijpend op dag één en het is nu dag vijf."

Dodental
De precieze gevolgen van de ramp blijven dan ook onduidelijk. Ook het dodental is moeilijk in te schatten. Het officiële aantal doden is nu 2.275, maar eerder werd gesproken van mogelijk meer dan 10.000 doden.

De Filipijnse president Benigno Aquino liet dinsdag echter weten dat het naar verwachting toch lager, rond 2.500 zal liggen. Volgens de hulporganisaties is die schatting veel te optimistisch.

"Er liggen heel erg veel lijken. Die 2.500 zijn de mensen die geïdentificeerd zijn, wij vrezen dat het werkelijke aantal veel hoger ligt," aldus Stoffels.

Ook Artsen zonder Grenzen vreest daarvoor. Coppens: "Juist omdat we niet ter plekke zijn is het heel moeilijk in te schatten. Tacloban is totaal verwoest, maar van de gebieden daarachter hebben we nog geen idee. Ik denk dat de 2.500 duizend die de overheid nu noemt echt een onderschatting is."

Lijkzakken
Het Rode Kruis gaat lijkzakken brengen en helpen met het bergen van de lichamen, zodat ze geïdentificeerd kunnen worden.

Stoffels heeft ook goed nieuws. "Er komen twee missies aan, met grote ladingen hulpgoederen. En we hebben besloten twee grote distributiecentra op te richten, vanwaar we de eilanden Leyte en Sahar gaan helpen."

Maar hij voegt toe: "Het is moeilijk, we bereiken nog niet alles. En we hebben echt nog niet voldoende geld en spullen. Ik ben dan ook heel blij met de giro 555-actie van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO)."

Bron: NU.nl
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
13 november 2013, 14:24 uur | Bericht #412028
18 Nederlanders nog altijd niet te bereiken na tyfoon

Momenteel is er met 18 Nederlanders op de Filipijnen geen contact te krijgen. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat woensdag. Dinsdagavond waren nog 23 Nederlanders niet bereikbaar in het door de tyfoon Haiyan getroffen land. Het aantal niet-getraceerde Nederlanders schommelt met de dag.

Sinds dinsdagavond is er toch weer contact gelegd met een aantal Nederlanders. Nog altijd melden zich bij Buitenlandse Zaken personen die al een tijd niets meer van familie, vrienden of bekenden hebben gehoord sinds de megastorm vrijdag huishield. Als eersten meldden zich sinds vrijdag directe familieleden van Nederlanders in het gebied, later kwamen daar ook vrienden en kennissen uit een wat bredere kring bij.

Eén Nederlander is door de storm omgekomen. De repatriëring van het lichaam van de 69-jarige is in handen van de alarmcentrale, aldus Buitenlandse Zaken. Van andere slachtoffers die eventueel naar Nederland gehaald moeten worden, is op dit moment geen sprake.

Vanuit de ambassade in Manilla heeft Nederland contact met de plaatselijke autoriteiten en anderen om achter de verblijfplaats van zoveel mogelijk Nederlanders te komen. Ook hebben de ambassademedewerkers contact met familieleden in Nederland en met Nederlanders ter plekke.

'Zoeken heeft geen zin'
Het personeel van de ambassade gaat niet zelf 'het veld' in. Ze zijn maar met een klein aantal mensen en het heeft geen zin om in de chaos naar Nederlanders te gaan zoeken, aldus de woordvoerder van Buitenlandse Zaken.

De Nederlandse regering zet een defensievliegtuig in voor transport van noodhulp naar de slachtoffers van de tyfoon. Het vliegtuig brengt hulpgoederen van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO). Of met die vlucht mogelijk ook het Urban Search and Rescue Team (USAR) of het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) meegaan, is nog niet duidelijk.

Bron: AD
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Terug naar boven
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
4 Gebruikers lezen nu dit topic, onderverdeeld in 4 gasten en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 26.996 topics, welke bij elkaar 442.562 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.068 leden.
Het nieuwste lid is 3lcotillo.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
4 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 3612 mensen aan het browsen op het forum. 7 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 3612, lezen 9 mensen het topic " Herfst en Winter discussie 2014".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Seizoenswedstrijd zomer

Nog 1 week om in te zenden!

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Kans op nachtwolken

NLC seizoen begonnen

Zomer discussietopic

Grote omslag donderdag

© 2003 - 2020 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden