De reactoren 1 tot en met 4 van de in ernstige problemen verkerende Japanse kerncentrale Fukushima I worden ontmanteld. Dat maakte eigenaar Tepco woensdag bekend, aldus de BBC. De centrale raakte in moeilijkheden na een zware aardbeving en tsunami begin deze maand. Sindsdien is een grote hoeveelheid radioactief materiaal vrijgekomen.
Over reactoren 5 en 6 is nog geen besluit genomen. Tepco zal in overleg met de lokale bevolking beslissen of deze reactoren ook uit bedrijf worden genomen,Het aantal doden en vermisten door de aardbeving met een kracht van 9,0 op de schaal van Richter en de tsunami op 11 maart ligt boven de 28.000.
Bron: Nu.nl
In een wanhoopspoging om te voorkomen dat zeer radioactief water, afkomstig van de koelingsinstallatie van de drie reactoren, de zee bereikt worden zandzakken opgestapeld tussen de kerncentrale en de oceaan.
Het water, 100.000 keer radioactiever dan normaal, stroomt van de turbinekamers via ondergrondse leidingen naar buiten.
Twee fronten
Er zijn ook onthutsende details bekend geraakt over de levensomstandigheden van de arbeiders en ingenieurs die in Fukushima de ramp bestrijden. De Japanners zijn de strijd aan het verliezen. Er moet bovendien nu op twee fronten gevochten worden. De drie reactoren die nog niet onder controle zijn én vier baden met gebruikte splijtstof moeten koel gehouden worden. Als er niet voortdurend water opgepompt wordt, komen immers de splijtstofstaven bloot te liggen en dreigt een complete meltdown - met als gevolg een catastrofale verspreiding van straling.
Onthullingen
Werknemers van Tepco, de uitbater van de rampcentrale in Fukushima, hebben voor het eerst toegegeven aan de Asahi Shimbun, de grootste krant in Japan, dat er hoogstwaarschijnlijk gaten zijn in de 16 centimeter dikke drukhouder, de 'last line of defense', rond de reactors. Dat is opnieuw bijzonder slecht nieuws.
Misluke pogingen
De Tepco-mensen vertelden de reporters van de Asahi dat ze water blijven pompen in de reactoren 1, 2 en 3 en dat desondanks het waterniveau niet stijgt zoals het zou moeten. Integendeel, er vloeit zeer radioactief water (minstens 100.000 keer meer radioactief dan normaal) uit die reactoren, en "de logische conclusie is dat het water dat we er zelf hebben ingespoten, zich heeft gemengd met radioactief materiaal in het vat en weer uit het vat lekt." Hoe die gaten in de zogenaamd onverwoestbare stalen koepel zijn gekomen, weten de ingenieurs niet.
Bron AD
In talrijke Chinese provincies en in de hoofdstad Peking zijn in de lucht erg zwakke doses radioactief cesium en jodium aangetroffen. De stoffen zijn afkomstig van de Japanse kerncentrale van Fukushima. Dat meldt het Chinese ministerie van Milieu. Jodium-131 werd in provincies in het midden en noorden van China en in Peking gevonden, terwijl cesium-137 en -134 in het oosten, zuiden en noordwesten werd aangetroffen. Volgens het Chinese ministerie komen de gevonden hoeveelheden overeen met "een duizendste van wat iemand tijdens een vliegreis van 2.000 kilometer zou krijgen" en zullen ze geen effect op de volksgezondheid hebben.
Minuscuul
Radioactief stof werd ook gevonden in Hongkong, op bijna 3.000 kilometer van de Japanse kerncentrale. De hoeveelheden zijn zo minuscuul dat ze geen effect op de gezondheid hebben, zei een woordvoerder van de regering. Voorts werden in de lucht in het verre oosten van Rusland voor het eerst sporen van radioactief jodium-131 van Fukushima gevonden, meldden de autoriteiten in de regio Primorski rond de stad Vladivostok. Er is geen gevaar voor de gezondheid, zei een medewerker van de Academie voor Natuurwetenschappen in Moskou aan het persbureau Interfax.
Voorraad jodium
Veel mensen in het oosten van Rusland geloven de geruststellingen van de regering echter niet en sloegen een voorraad jodiumtabletten in. "Bij een verkeerde dosis kunnen de tabletten schadelijk zijn", waarschuwde de wetenschapper. De Zuid-Koreaanse autoriteiten vonden sporen van radioactieve stoffen in voedsel dat uit Japan werd ingevoerd. In 14 van 244 geteste producten, waaronder meloenen en brood, zat radioactief jodium en cesium, vernam het persbureau Yonhap van het Koreaanse voedselagentschap in Seoel. Ook daar luidde het echter dat er geen gevaar voor de gezondheid was.
Bron Hln
De windrichting is vandaag in het noordoosten van Japan veranderd. De wind komt uit het noorden en daarmee worden radioactieve deeltjes van de kapotte kerncentrale Fukushima I richting de metropool Tokio geblazen.
Boven Tokio zullen er zich voor korte tijd radioactieve deeltjes van Fukushima bevinden © photo news
Het blijft droog, zodat de deeltjes niet door neerslag op de bodem terechtkomen. Door een hogedrukgebied draait de wind al snel weer naar het zuidwesten. De regio Tokio, waar tientallen miljoenen mensen wonen, ligt dus maar kort in de nucleaire noordenwind. Donderdag al gaan de radioactieve deeltjes de oceaan weer over, voorspelde de Duitse meteorologische dienst. De door de gevolgen van de aardbeving en de vloedgolven van 11 maart verwoeste kerncentrale ligt aan de noordoostkust van Japan. Het wordt langzaam beter weer in de door natuurrampen getroffen gebieden. De temperaturen stijgen er eindelijk naar 6 tot 15 graden Celcius.
Bron: hln
De haven van Antwerpen gaat voortaan na of schepen die uit de buurt van Japan komen radioactief besmet zijn. Dat heeft het Antwerpse Havenbedrijf gemeld. De maatregel is volgens de haven geen reden tot ongerustheid. Schepen uit die regio zouden, als gevolg van de nucleaire ramp in Japan, mogelijk besmet kunnen zijn met radioactieve deeltjes. Daarom wordt nagegaan welke de laatste tien aanloophavens waren. Is daar een haven bij in de buurt van Japan, dan kunnen bijkomende metingen opgelegd worden. Het Havenbedrijf, de douane en het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) benadrukken dat er geen reden is tot ongerustheid. In de Antwerpse haven worden vooral containers en auto's ingevoerd vanuit Japan. Het aandeel van Japan in de totale goederenstroom in Antwerpen zou vrij klein zijn.
Bron: De Redactie
Onweersdagen: 0
Uit metingen is gebleken dat het stralingsniveau buiten de evacuatiezone rondom de Japanse Fukushima Dai-ichi kerncentrale twee keer hoger is dan het niveau dat volgens het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) aanleiding is om mensen te evacueren. Dat heeft het IAEA woensdag gezegd. De metingen hebben het debat over de grootte van de veiligheidszone rondom de kerncentrale doen oplaaien. Volgens IAEA-medewerker Elena Buglova werd er bij het dorp Iitate een stralingsniveau van 2 megabecquerel per vierkante meter gemeten. Het dorp ligt op zo'n 40 kilometer van de Fukushima Dai-ichi-centrale. Het IAEA benadrukte dat slechts op één plek een dergelijk stralingsniveau werd gemeten. Wanneer de metingen precies zijn verricht is onduidelijk, maar waarschijnlijk zijn ze tussen 18 en 26 maart gedaan.
Of de Japanse regering de inwoners van Iitate moet evacueren wilde het IAEA niet zeggen, maar de regering werd geadviseerd 'zeer zorgvuldig de situatie in te schatten'. Het hoge stralingsniveau in het dorp wil niet zeggen dat er direct ernstige gezondheidsrisico's zijn, omdat de limieten die aan de hoeveelheid straling worden gesteld vaak erg laag zijn. De Japanse regering heeft inwoners in een gebied van twintig kilometer rondom de centrale geëvacueerd. Mensen die in een straal van twintig tot dertig kilometer van de kerncentrale wonen moeten binnen blijven. Amerikaanse deskundigen hebben echter geadviseerd om op zo'n vijftig kilometer van de Fukushima Dai-ichi-centrale te blijven.
Bron: Nieuws.nl
De hoeveelheid radioactief jodium in het zeewater bij de Japanse kerncentrale Fukushima I blijft stijgen. Het peil ligt nu 4.385 keer zo hoog als wettelijk toegestaan. Dat meldt het Japanse persbureau Kyodo. Niet eerder was de zee zo besmet.
Woensdag lag de hoeveelheid jodium-131 in zee nog 3.355 keer boven de limiet. In de dagen daarvoor was duizend tot tweeduizend keer zo veel radioactief jodium gemeten als toegestaan. Jodium-131 blijft over na kernsplijting. Blootstelling aan grote hoeveelheden kan leiden tot ziektes als schildklierkanker. De aanhoudend hoge metingen kunnen volgens de Japanse nucleaire toezichthouder betekenen dat er constant straling lekt uit de kerncentrale.
Evacuatiezone uitbreiden?
In een gebied van twintig kilometer rond Fukushima I zijn de bewoners geëvacueerd. Wie 20 tot 30 kilometer van de kerncentrale woont, heeft het dringende advies gekregen vrijwillig te vertrekken. Er zijn nog geen plannen de evacuatiezone verder uit te breiden, stelde de Japanse regeringswoordvoerder Yukio Edano. VN-atoomwaakhond IAEA had woensdag gezegd dat het stralingsniveau te hoog was in het dorp Iitate, op veertig kilometer van de kerncentrale.
Tsjernobylramp
Fukushima I raakte ernstig beschadigd door de zware aardbeving en de tsunami op 11 maart. Daardoor viel de koeling uit en liep de temperatuur in de reactoren hoog op. Er zijn enkele explosies en branden geweest. De nucleaire crisis ten noorden van Tokio is de ergste sinds de Tsjernobylramp in 1986.
Bron Hln
Het Japanse energiebedrijf Tepco, eigenaar van de lekkende kerncentrale Fukushima I, hield in zijn rampenplannen geen rekening met grote calamiteiten. Dat meldde de Amerikaanse krant The Wall Street Journal donderdag, na inzage van de plannen. Het rampenplan bevatte vooral richtlijnen voor relatief kleine incidenten. Daarvoor waren slechts een enkele brancard, een satelliettelefoon en vijftig beschermende pakken aanwezig. In het plan ontbrak het aan instructies voor het geval de centrale zo beschadigd raakte dat er hulp van buitenaf moest komen. Volgens de krant werd nergens gerefereerd aan grootscheepse inzet van brandweer, militairen en de inzet van buitenlandse apparatuur om een ramp te bestrijden. Een woordvoerder van Tepco zei eerder dat de plannen aan alle regels voldeden en bruikbaar waren tijdens de crisis.
Bron: De Pers
Onweersdagen: 0
De rampregio in het noordoosten van Japan is donderdag opnieuw getroffen door een sterke naschok. De beving had een sterkte van 6,0 op de schaal van Richter. Dat bericht tv-zender NHK. De autoriteiten kondigden geen tsunami-alarm af. Van slachtoffers of eventuele schade is er momenteel geen sprake. Het epicentrum lag onder de zeebodem voor de geteisterde provincie Miyagi. Ook in Tokio, 300 kilometer verderop, schommelden wolkenkrabbers. Het noordoosten van Japan werd op 11 maart getroffen door een aardbeving van 9,0 op de schaal van Richter, en een daaropvolgende tsunami.
Bron: De Standaard
Onweersdagen: 0
De Japanse eerste minister, Naoto Kan, bevestigt dat de geplaagde kerncentrale van Fukushima, in het noordoosten van Japan, ontmanteld zal worden. Hij zei dat in een gesprek met het hoofd van de Japanse communistische partij. Partijleider Kazuo Shii maakte het nieuws bekend op een persconferentie na z'n ontmoeting met het hoofd van de centrumlinkse regering, aldus Kyodo. Tepco (Tokyo Electric Power), de operator en de eigenaar van kerncentrale Fukushima Daiichi (Nummer 1), zegt dat het onvermijdelijk is dat de vier eerste reactoren ontmanteld worden. Eerst moeten wel de moeilijke koeloperaties afgerond worden, en dat kan nog maanden duren.
De reactoren raakten ernstig beschadigd door de aardbeving en tsunami van 11 maart. De erevoorzitter van de groep, Tsunehisa Katsumata, zei gisteren dat reactoren 5 en 6, die gespaard bleven van de ramp, kunnen behouden blijven. De eerste delen van de centrale Fukushima Daiichi werden 40 jaar geleden gebouwd aan de kust van de Stille Oceaan, 250 kilometer ten noorden van miljoenenstad Tokio.
Bron: HLN
Kredietbeoordelaar Moody's heeft vandaag de kredietwaardigheid van het Japanse energieconcern Tepco, de eigenaar van de beschadigde kerncentrale van Fukushima, verder verlaagd. Volgens Moody's brengen de hoge kosten van het nucleaire ongeluk grote financiële risico's voor Tepco met zich mee. Er doen geruchten de ronde dat het bedrijf wordt genationaliseerd.
Volgens Moody's zal Tepco enorme kosten moeten maken om de schade te repareren en de besmette centrale te ontmantelen. Ook komen er hoge kosten aan om vervangende capaciteit te bouwen en vanwege claims van bedrijven en personen in de omgeving van de centrale. Eerder verlaagde Moody's de rating voor Tepco ook al. Tepco wil leningen aangaan om die kosten te kunnen dragen. Moody's denkt dat het bedrijf voor een lange tijd geen winst meer zal maken. Tepco wordt in de Japanse media beschuldigd van incompetentie en een onverantwoordelijke aanpak van de nucleaire crisis.
Bron: HLN | Gewijzigd: 1 maart 2017, 10:15 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
Gelukkig ( volgens een visiter van het filmpje ) is de bestuurder ondgedeerd!
De Japanse premier Naoto Kan bevestigde dat Japan de vier getroffen reactoren van de kerncentrale Fukushima zal ontmantelen. Daarmee is het gevaar echter nog lang niet geweken. Het zal nog jaren duren voor de reactoren onschadelijk kunnen worden gemaakt, aangezien vele splijtstofstaven te gevaarlijk zullen blijven. Japan zal niet snel ontwaken uit z'n nucleaire nachtmerrie. Zonder de inzet van tientallen medewerkers in de centrale van Fukushima zou de situatie nog dramatischer zijn. Ze moeten water in de reactoren blijven pompen om oververhitting en een verdere meltdown te vermijden. Een definitieve oplossing zal waarschijnlijk nog tientallen jaren op zich laten wachten. Experts vrezen dat er nog vele bange momenten zullen volgen. Het is ook niet mogelijk om de gevolgen van de straling op de gezondheid van de werknemers in te schatten. "Ze zitten gevangen en zullen water naar de reactoren moeten blijven pompen", zegt Arnie Gundersen, een ingenieur die ervaring heeft met het type reactoren van Fukushima. Tot de koelsystemen werken zullen werknemers stoom moeten loslaten - ook al is die radioactief - om een te hoge druk in de cabine te vermijden. Telkens stoom ontsnapt zijn ze verplicht om opnieuw water naar de reactor te doen vloeien.
Radioactief water
Verschillende lekken doen radioactief water naar allerlei plaatsen stromen, waardoor het voor medewerkers nog gevaarlijker werken is op de site. Dat de situatie zorgwekkend blijft, werd maandag duidelijk toen Tepco probeerde de helft minder water naar de reactoren te pompen. Die halvering had waarschijnlijk te maken met het risico op besmet water. De maatregel leidde echter meteen tot een verhoging van de temperatuur. De koeling zal nog maanden duren en dus moet Tepco op zoek naar andere methoden. Mogelijk zullen ze het koelsysteem proberen te herstellen met robots, aangezien het te gevaarlijk is voor mensen. In het slechtste geval zullen toch medewerkers naar de gevarenzone gestuurd worden. Dat zijn mensen die hooguit enkele minuten in de radioactieve zone werken en vervolgens het terrein alweer verlaten. Op die korte tijd worden ze wel blootgesteld aan evenveel straling als normaal tijdens een heel jaar.
Oceaan
Het is ook belangrijk dat Tepco het wegvloeien van het besmette water onder controle zou krijgen. Het water stroomt immers ook naar de oceaan. Daarnaast dringt het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) er bij Japan op aan de evacuatiezone uit te breiden van 20 naar 40 kilometer. Momenteel probeert Tepco het besmette water in speciale containers op te vangen, maar dat kan niet blijven duren. De containers raken stilaan vol en zonder alternatief zal Tepco het water gewoon in zee moeten pompen. Dat zou een nieuw drama zijn, aangezien het water in de buurt van Fukushima nu al 3.000 keer radioactiever is dan wettelijk toegelaten. Maar experts geven wel toe dat de zee de laatste hoop is als er niet dringend een oplossing gevonden wordt. Het radioactieve water in de turbinekamer maakt een interventie op dit ogenblik zo goed als onmogelijk.
Tsjernobyl
Na drie weken is er nog steeds geen uitzicht op verbetering in Fukushima. De Japanse kerncentrale wordt nu in één adem genoemd met de twee andere grote kernrampen: Three Mile Island en Tsjernobyl. Bij Three Mile Island was de reactor na vier dagen onder controle na een gedeeltelijke meltdown. De straling zou toen ook nog meegevallen zijn. In Tsjernobyl duurde het weken om controle te krijgen over wat nog overbleef van de kerncentrale. Pas na enkele maanden kon een betonnen sarcofaag gebouwd worden om de straling tegen te houden. Voorlopig gaat de strijd in Fukushima verder, maar de omstandigheden worden iedere dag uitzichtlozer. Naast het nucleaire drama is er ook een economische ramp in de maak, zeker als er niet snel een oplossing komt voor Fukushima. De crisis in de kerncentrale kan nog maanden of zelfs jaren duren. De gevolgen van de straling zullen pas daarna echt duidelijk worden.
Bron: HLN | Gewijzigd: 1 maart 2017, 10:15 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
Het grondwater rondom de door natuurgeweld zwaar beschadigde kerncentrale in de Japanse plaats Fukushima is zeer zwaar verontreinigd met een radioactieve stof. De hoeveelheid radioactieve stoffen in het grondwater rond reactor 1 ligt volgens Tepco 10.000 keer hoger dan toegestaan.
Het stralingsniveau is ,,extreem hoog'', zei een medewerker van het bedrijf. De kerncentrale in Fukushima kampt met grote problemen sinds een zware aardbeving en een tsunami op 11 maart de koelsystemen lamlegden. Een aantal reactoren is oververhit geraakt met branden en explosies tot gevolg. Daardoor zijn grote hoeveelheden radioactief materiaal in het milieu terechtgekomen.
Het Japanse ministerie van Volksgezondheid liet weten dat in rundvlees dat afkomstig is uit de prefectuur Fukushima een te hoge concentratie radioactief cesium is aangetroffen. Cesium is een afvalstof die overblijft na kernsplijting, het proces waarmee in een kerncentrale energie wordt opgewekt.
Het is de eerste keer sinds het begin van de nucleaire crisis dat een overschrijding van de grenswaarde in vlees wordt aangetroffen. Eerder waren al wel melk en groenten uit de handel genomen die te veel radioactieve stoffen bevatten. Ook het kraanwater in de hoofdstad Tokio was tijdelijk zo radioactief dat het voor kleine kinderen niet veilig genoeg meer was om te drinken.
Bron: AD
Het Japanse ministerie van volksgezondheid heeft donderdag opdracht gegeven meer stralingsmetingen te verrichten op vlees. Donderdag werd in het vlees van een geslachte koe uit de buurt van de getroffen Fukushima Dai-ichi-centrale meer straling gemeten dan wettelijk is toegestaan. Het ministerie benadrukte dat het vlees niet op de markt is gebracht. Volgens een woordvoerder werd in het vlees van de koe cesium aangetroffen. Er werd een straling van 510 becquerel per kilo vlees gemeten, terwijl de limiet vijfhonderd becquerel is. Desondanks kan een mens dit vlees tientallen jaren eten zonder ziek te worden.
De koe werd 15 maart geslacht op meer dan zeventig kilometer van de centrale. In een straal van twintig kilometer rond de centrale is een evacuatiezone ingesteld. Eerder al werd er straling gemeten in groenten en melk afkomstig uit de omgeving van de centrale. In het grondwater onder een van de beschadigde reactors van de centrale werd donderdag tienduizend keer zoveel straling gemeten als de standaard die de regering hanteert. Wat die standaard precies is wilde de regering niet zeggen. Volgens een regeringswoordvoerder vormt het besmette grondwater pas een probleem als het in de drinkwatervoorziening terechtkomt. Dit is vooralsnog niet het geval.
Bron: Nieuws.nl
Onweersdagen: 0
Een Japanner heeft met zijn truck het beveiligingshek van de kerncentrale Fukushima II geramd. Dit is een zustercentrale van de defecte installatie Fukushima I, ongeveer twaalf kilometer verderop. De man is vermoedelijk een rechtse activist, meldden de Japanse nucleaire autoriteiten tijdens een persconferentie.
De man was eerst naar Fukushima I gereden, maar werd tegengehouden bij de poort. Daarop reed hij door naar Fukushima II. Toen hij ook daar werd geweerd, ramde hij het hek en reed hij rond op het terrein. De man vertrok na korte tijd en reed daarna nog twee uur rond voordat de politie hem te pakken kreeg. Toen de man was opgepakt, werd hij grondig ontsmet. Vanwege de slechte beveiliging is de reputatie van de Japanse nucleaire autoriteiten en het nucleaire bedrijf verder beschadigd. Zij krijgen al kritiek wegens hun trage reactie op de ramp.
Bron Hln
De vrees voor de straling afkomstig van de Japanse kerncentrale Fukushima 1 is vrijdag onverminderd hoog. Tegelijkertijd lijkt het erop dat de uitbater van de centrale opnieuw fouten heeft gemaakt bij de stralingsmetingen. Het Japanse atoomagentschap NISA heeft Tepco vrijdag de opdracht gegeven de metingen opnieuw te bekijken, omdat vermoed wordt dat de metingen te hoog zijn.
Volgens Tepco (Tokyo Electric Power Co) werd donderdag in het grondwater onder een van de reactoren een straling gemeten die tienduizend keer hoger is dan de standaard die de regering hanteert. NISA vermoedt dat deze meting niet correct is. Ook wordt getwijfeld aan de metingen die eerder deze week gedaan zijn in de lucht en het zeewater. ‘We verdenken hun analyse van de isotopen en we wachten de nieuwe resultaten af’, aldus Nishiyama van NISA.
Fout in computerprogramma
Tepco heeft toegegeven dat er een fout lijkt te zitten in het computerprogramma dat wordt gebruikt om de meetgegevens te analyseren. Woordvoerder van Tepco Junichi Matsumoto zei echter dat de fout geen gevolgen heeft gehad op de metingen van radioactief jodium - waar veel zorgen over bestaan -, maar wel op de metingen van twee andere radioactieve isotopen.
Eerder moest Tepco ook al meetgegevens terugtrekken, omdat er fouten waren gemaakt. Hierdoor is twijfel ontstaan of het bedrijf wel in staat is goed om te gaan met de crisis bij de centrale en de risico's voor de volksgezondheid. Ondanks alle problemen met de metingen is in ieder geval duidelijk dat er nog steeds straling vrijkomt bij de centrale. Tepco heeft grote moeite om de situatie onder controle te krijgen en heeft internationale hulp ingeroepen, onder andere van Frankrijk en de Verenigde Staten.
'Alles doen om strijd te winnen'
De Japanse premier Naoto Kan heeft vrijdag in ferme bewoordingen gezworen de strijd met de oververhitte reactors van de Fukushima Dai-ichi-centrale te winnen. Japan gaat 'alles doen wat mogelijk is om de strijd te winnen', zei Kan op een persconferentie. Als de crisis eenmaal bezworen is, dan 'gaan we een systeem bouwen dat in staat is in te spelen op elke mogelijk situatie'.
Bron: de standaard
Drie weken na de megabeving en tsunami in Japan, hebben reddingswerkers van de Japanse kustwacht gisteren een hond gered van een dak van een ronddobberend huis. Hij bevond zich ongeveer twee kilometer in zee, op een plaats waar een soort eiland van puin is ontstaan, voor de kust van Kesennuma.
Het duurde een poosje voor de hond zich liet pakken door de reddingswerkers, maar het beestje is blijkbaar ondertussen al goed gesetteld met de bemanning van het kustwachtschip dat hem redde. Van wie het dier is, blijft voorlopig een raadsel, en de kans is groot dat zijn baasje de ramp niet heeft overleefd.
Bron: HLN
Uit reactor 2 van de beschadigde Japanse kerncentrale Fukushima I loopt radioactief water in zee. Dat heeft Tepco, de exploitant van de kerncentrale, laten weten, aldus het Japanse persbureau Kyodo.
Tepco stelde dat het radioactieve water kan weglopen omdat de betonnen behuizing van het reactorvat waarin de splijtstofstaven zitten, beschadigd is geraakt. Volgens het Japanse nucleaire atoomagentschap gaat Tepco beton in de behuizing van het reactorvat stoppen om het lek te dichten. Fukushima I, ongeveer 250 kilometer ten noorden van de Japanse hoofdstad Tokio, kampt met grote problemen door de aardbeving en tsunami die Japan op 11 maart troffen.
Zoektocht
Japan begon gisteren een nieuwe zoektocht naar vermisten door de aardbeving en tsunami. De actie werd op touw gezet omdat de weersomstandigheden zijn verbeterd, waardoor het zoeken naar stoffelijke resten makkelijker is. Voor de zoekactie heeft Japan ongeveer 18.000 militairen ingezet. Die krijgen hulp van ongeveer zevenduizend Amerikaanse collega's en van agenten, brandweerlieden en de Japanse kustwacht. Sinds het begin van de zoekactie zijn slechts dertig lichamen gevonden, aldus de Japanse autoriteiten zaterdag. Het officiële dodental staat nu op 11.800. Ruim 15.500 mensen worden nog vermist.
Bron: HLN
De Japanse regering overweegt woongebieden die door de aardbeving en de tsunami van 11 maart zijn vernield, niet meer op te bouwen en de getroffen bewoners elders te huisvesten. Dat meldde het Japanse persagentschap Kyodo zaterdag. Het natuurgeweld heeft vooral grote schade aangericht in bewoonde gebieden aan de kust. De regering zou de bewoners in hoger gelegen gebieden willen huisvesten en de getroffen plekken willen opgeven. Een massa-evacuatie zal zeker op weerstand stuiten. Veel bewoners zijn al oud en woonden al lang in de gebieden die zijn vernield.
Bron: De Pers
Onweersdagen: 0