De Japanse premier Naoto Kan heeft een zone van 20 kilometer rond de beschadigde kerncentrale Fukushima tot verboden gebied verklaard. Dat heeft een woordvoerder van Kan donderdag gezegd. De maatregel gaat in de nacht van donderdag op vrijdag om middernacht (lokale tijd) in. Daartoe heeft Kan besloten nadat de politie had geconstateerd dat in de evacuatiezone rond Fukushima nog circa zestig gezinnen verbleven.
Die gezinnen is te verstaan gegeven dat ze de zone van 20 kilometer moeten verlaten wegens het risico op blootstelling aan radioactiviteit. Mensen mogen alleen nog maar spullen ophalen uit het gebied onder toezicht van de overheid. Het gebied van 20 kilometer rond Fukushima was eerder aangemerkt als evacuatiezone. Het was toen nog niet strikt verboden het gebied binnen te gaan.
Bron De Pers
Japan heeft twee onderwaterrobots ingezet voor de zoektocht naar slachtoffers van de tsunami anderhalve maand geleden in het noordoosten van het land. De onderwaterrobots, uitgerust met sonar en videocamera's, worden beheerd door een Amerikaans-Japans team. De robots hebben de afgelopen dagen bij de gehavende vissersstad Minami Sanrikucho gezocht naar stoffelijke overschotten die door de tsunami in zee zijn gesleept. Tot nu toe zijn er geen lijken gevonden.
Door de zware aardbeving en de tsunami van 11 maart zijn meer dan 27.000 mensen omgekomen of vermist geraakt. Ook dreigde een nucleaire catastrofe door een beschadigde kerncentrale. In Minami Sanrikucho, met 18.000 inwoners, kwamen 450 mensen om het leven. Circa 640 mensen zijn vermist. Bijna vierduizend woningen werden weggevaagd.
Bron Hln
De wereldwijde productie van Toyota zal pas eind dit jaar op volle kracht zijn. Het wordt november of december. Dat heeft de directeur van de Japanse autobouwer vrijdag gezegd. Toyota-directeur Akio Toyoda bood zijn excuses aan zijn klanten aan voor de enorme vertraging in de levering van nieuwe auto's. De productie van Toyota ondervindt veel hinder van de nasleep van de aardbeving en tsunami waardoor het noordoosten van Japan werd getroffen. Vooral met de aanvoer van onderdelen zijn daardoor problemen ontstaan.
Bron: Nieuws.nl
Onweersdagen: 0
Japan heeft een noodbudget van 4.020 miljard yen (zo'n 33,4 miljard euro) goedgekeurd om de wederopbouw na de aardbeving en tsunami in het noordoosten van het land te financieren. Maar het geld, dat al het drievoudige bedraagt van de ramp in de stad Kobe, zal waarschijnlijk nog niet volstaan. Het kabinet van minister-president Naoto Kan keurde vrijdag de begroting goed. Het parlement moet wel nog het licht op groen zetten. Het geld zal onder meer dienen voor het opruimen van de schade, het herstellen van straten, havens en elektriciteitsinstallaties en het bouwen van tijdelijke huisvesting. Gezinnen van wie de kostwinner is overleden door de ramp, krijgen een schadevergoeding.
Staatsfinanciën
Om de al zwaar getroffen staatsfinanciën niet nog zwaarder te belasten, worden bepaalde uitgaven geschrapt. Zo gaat de geplande verhoging van het kindergeld en pensioenuitgaven niet door en wordt er gesnoeid in de buitenlandse budgetten. Sommige politici verwachten dat het bedrag voor de wederopbouw nog verder zal oplopen. Er circuleert het cijfer van 10.000 miljard yen. Japan heeft van alle industrielanden de hoogste staatsschuld. Die is opgelopen tot zo'n 200 procent van het bruto binnenlands product. "We gaan geen nieuwe overheidsobligaties uitgeven", verklaarde de Japanse minister van Financiën Yoshihiko Noda. De aardbeving annex tsunami werd eerder al omschreven als de grootste ramp sinds de tweede wereldoorlog voor Japan.
Bron: HBVL
Onweersdagen: 0
Japan gaat honderdduizend tijdelijke huizen bouwen voor de overlevenden van de aardbeving en tsunami die het land vorige maand troffen. Van het fonds voor de wederopbouw van omgerekend ruim 34 miljard euro worden ook wegen en havens gerepareerd en wordt puin geruimd. De Japanse premier Naoto Kan zei geraakt te zijn door de gesprekken die hij tijdens een rondgang langs opvangcentra met slachtoffers heeft gevoerd. Het vrijgemaakte geld is waarschijnlijk pas de eerste stap. De Japanse regering heeft eerder gezegd dat de totale kosten van de ramp kunnen oplopen tot ruim 212 miljard euro. Dit zou de ramp in Japan de duurste natuurramp in de geschiedenis maken. "Dit is de eerste stap in de wederopbouw van Japan na de twee rampen", aldus minister van financiën Yoshihiko Noda.
Bron: Nieuws.nl
Onweersdagen: 0
Tepco, de beheerder van de beschadigde kerncentrale van Fukushima in het noordoosten van Japan, gaat mogelijk ondergrondse muren rondom de beschadigde reactoren bouwen, in een poging om te vermijden dat besmet water in de natuur terecht komt. Dat meldt de Japanse zender TV Asahi. Om een ondoordringbare bodem te bekomen, zouden de werknemers van Fukushima Daiichi (Fukushima nummer 1) tot 15 meter diep moeten graven om de muren te plaatsen.
Sinds de aardbeving en de daaropvolgende tsunami van 11 maart, heeft Tepco al enorme hoeveelheden zeewater in de reactoren en de brandstoftanks laten vloeien om ze af te koelen. Een deel van dat besmet water is onder andere terecht gekomen in de ondergrondse gangen. Een deel van het besmette water kwam via een lek eveneens terecht in de Stille Oceaan. Tepco bevestigt dat de bouw van ondergrondse muren tot een van de mogelijkheden behoort. De beheerder probeert alvast om het storten van water om de temperatuur op peil te houden te beperken.
Bron: Het Nieuwsblad
Onweersdagen: 0
Het splijtstof dat in reactor drie van de Japanse kerncentrale Fukushima gebruikt wordt, is van Belgische makelij. Beheerder Tepco denkt inmiddels aan ondergrondse muren rond de beschadigde kerncentrale om het besmet water tegen te houden. De kerncentrale gebruikt Mixed Oxides (MOX), brandstofstaven die uranium en plutonium bevatten. Die werden destijds bij Belgonucleaire in het Kempense Dessel geproduceerd, zo melden Greenpeace en Achilles De Backer, directeur bij het inmiddels gesloten Belgonucleaire, aan de Coreliokranten.
De 32 MOX-staven werden in 1999 aan Japan geleverd, maar werden er pas in september 2010 voor het eerst gebruikt.
Lek Beheerder Tepco gaat mogelijk ondergrondse muren rondom de beschadigde reactoren bouwen. Zo wil het bedrijf vermijden dat besmet water verder in de natuur terechtkomt. Een deel van het besmette water kon via een lek al in de Stille Oceaan terechtkomen. De kerncentrale werd zwaar beschadigd door de aardbeving en de verwoestende tsunami van 11 maart.
Bron: HBVL
Onweersdagen: 0
Een aardbeving met een kracht van 6 heeft vandaag het noordoosten van Japan getroffen, dat meldt het Meteorologische Agentschap. Van enige schade of slachtoffers is voorlopig geen sprake. Ook werd er geen tsunami-alarm afgekondigd.
Deze foto is niet meer beschikbaar
Het noordoosten van Japan werkt volop aan de heropbouw na een zware aardbeving op 11 maart. © ap
Fukushima
De reeds beschadigde kerncentrale van Fukushima zou geen bijkomende schade hebben opgelopen. De aardbeving vond plaats rond 12.15 uur. Het epicentrum bevond zich aan de oostkust van de prefectuur Iwate, op een diepte van 10 kilometer. Dezelfde regio werd op 11 maart al eens getroffen door een zware aardbeving gevolgd door een tsunami. Daarbij kwamen 14.238 mensen om het leven, 12.228 anderen zijn nog steeds vermist.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0
Er is geen verhoogde radioactiviteit vastgesteld op het Japanse vrachtschip 'Gentle Leader' of de lading. Dat maakte het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) zaterdag bekend na het uitvoeren van metingen. Het schip 'Gentle Leader' vertrok op 14 maart 2011 uit de Japanse haven van Tomakomai, ten noorden van de kerncentrale van Fukushima. Het schip met 1.254 auto's is zaterdag om 9 uur aangekomen in Zeebrugge en vaart zondag door naar de Antwerpse haven, waar de laatste 206 wagens worden gelost. Het FANC stelt dat er geen risico is voor de bemanning of voor de personen die in dokken, de laad- en transitzones, de douane of het verkeer werken.
Omdat niet duidelijk is hoe de situatie in Japan verder zal evolueren, zetten de havenbesturen en het FANC hun samenwerking verder, waardoor er ook nog op latere tijdstippen steekproeven kunnen gebeuren door het FANC, luidt het verder. Er wordt echter geen systematische en volledige controle meer voorzien zoals gebeurde op de drie schepen die de voorbije week Vlaamse havens aandeden. Voor containers, voertuigen en colli die de komende tijd aankomen vanuit de prefecturen Miyagi, Fukushima, Ibaraki en Tochigi, beveelt het FANC aan de invoerders aan systematische metingen uit te voeren; vanuit de overige prefecturen volstaan steekproefsgewijze (5 à10 procent) metingen. Het FANC werkt daartoe richtlijnen uit.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0
Japanse autofabrikanten hebben in maart veel minder voertuigen gemaakt. Dat is een gevolg van de aardbeving en tsunami van 11 maart. Autofabrieken en toeleveranciers raakten beschadigd en een groot gebied had last van de problemen bij een kerncentrale. Dat hebben de bedrijven maandag bekendgemaakt. De Japanse fabrieken van Toyota maakten in maart ongeveer 130.000 auto’s. Dat was 62,7 procent lager dan in dezelfde maand vorig jaar. Persbureau Kyodo spreekt van de laagste productie sinds januari 1976. Door de problemen verliest Toyota misschien zijn positie van 's werelds grootste autofabrikant.
Automakers als Nissan, Honda en Mazda zagen de productie in maart halveren. Bij Mitsubishi bleef de schade beperkt met een daling van ongeveer een kwart.
Bron: DVHN
Onweersdagen: 0
Duizenden militairen hebben maandag methodisch delen van de Japanse prefectuur Miyagi uitgekamd op zoek naar slachtoffers van de tsunami. Nog steeds worden er bijna twaalfduizend mensen vermist. De operatie, die twee dagen duurt, is de grootste sinds op 11 maart een aardbeving en een daaropvolgende tsunami het noordoosten van Japan troffen. Aan de operatie nemen zo’n 25 duizend militairen deel. Ze worden ondersteund door politieagenten, de kustwacht en Amerikaanse militairen. De hoop is dat er forse vooruitgang wordt geboekt. Vooralsnog zijn er 38 lichamen gevonden.
De zoektocht naar de vermisten als gevolg van de tsunami is een stuk lastiger dan het zoeken naar slachtoffers van de aardbeving. Door de vloedgolf kunnen lichamen op allerlei plaatsen terecht zijn gekomen, terwijl slachtoffers van de aardbeving meestal onder het puin van gebouwen te vinden zijn.
De natuurrampen die Japan hebben getroffen hebben in totaal 14.300 mensenlevens geëist. Nog steeds worden er 11.900 mensen vermist. Bij de eerste zoektocht door het leger werden 339 stoffelijke overschotten gevonden, bij de tweede werden nog eens 99 lichamen aangetroffen.
Bron: Het Nieuwsblad
Onweersdagen: 0
Vrolijk wordt een mens niet van deze mededeling, maar ze komt uit de mond van een dame die weet waarover ze spreekt. De Australische fysicus en dokter Helen Caldicott bestudeert al meer dan dertig jaar de gevolgen van kernenergie en windt er geen doekjes om: "Wat in Japan is gebeurd, is vele keren erger dan Tsjernobyl en volgens nieuwe gegevens stierven al bijna een miljoen mensen door de ramp in Rusland in 1986. Veertig procent van Europa is nog altijd radioactief besmet. Eet geen voedsel uit Europa". En nog: "In Irak voeren de Amerikanen een kernoorlog, in Falujah is 80 procent van de baby's misvormd". Caldicott hield eerder deze maand een lezing in Montréal, het filmpje daarvan wordt op Youtube begeleid met de melding "dit zal je niet horen op de gevestigde nieuwskanalen". Wél bij HLN.BE.
Caldicott steekt van wal met een nieuw rapport over de kernramp in Tsjernobyl. Duizenden artikels daarover werden voor het eerst van het Russisch naar het Engels vertaald door de New York Academy of Sciences. Wat blijkt? Bijna een miljoen mensen zijn gestorven door de kernramp van 25 jaar geleden. Caldicott noemt het "de grootste doofpotoperatie in de geschiedenis van de geneeskunde". Maar ze heeft nog slechter nieuws: "Japan is vele keren erger dan Tsjernobyl".
Fukushima gedoemd
"Nooit eerder werden zes kernreactoren danig beschadigd". Die reactoren waren ook gedoemd, volgens Caldicott. "Drie ingenieurs die de reactoren in Fukushima hielpen ontwerpen, stapten op omdat ze wisten dat ze niet veilig waren. Japan bouwde ze dan nog eens in aardbevingsgebied".
Sterven als aidspatiënten of Litvinenko
Wat is er gebeurd in Fukushima? "De brandstofstaven in de reactoren zijn zo heet geworden dat ze smolten, net als in Three Mile Island en Tsjernobyl. Maar ook de noodgeneratoren in Japan werden vernield door de tsunami. Daardoor kon geen koelwater meer circuleren in de reactoren".
"Je moet weten dat op de daken van de reactoren koelcellen staan waaruit jaarlijks 30 ton zwaar radioactieve staven worden verwijderd. Die zijn 3,5 meter lang en 1,5 cm dik. Ze zijn zo radioactief dat je sterft als je er enkele minuten naast staat. Niet meteen, je gaat dood zoals Litvinenko (de Russische voormalige KGB-agent en dissident die met polonium-210 werd vergiftigd, nvdr.). Je haar valt uit, je krijgt infecties en inwendige bloedingen. Je gaat dood zoals een aidspatiënt".
Duizend Hiroshimabommen
"Terug naar die staven in de koelcellen. Die moeten gekoeld worden. Maar de ontploffingen in Fukushima hebben de daken van de reactoren weggeblazen. Twee van de koelcellen staan droog. Dat betekent dat de radioactieve staven bloot liggen. Het materiaal van het omhulsel ontbrandt namelijk wanneer het aan lucht wordt blootgesteld. In die koelcellen zit tien tot twintig keer meer radioactiviteit dan in de reactorkern. In elke koelcel zit meer straling dan in duizend Hiroshimabommen. We hebben hier te maken met diabolische energie". "Einstein zei al: 'Kernenergie is een helse manier om water te doen koken'. Dat is alles waar kernenergie toe dient: water laten koken om met de stoom turbines aan te drijven".
"Amerikanen voeren kernoorlog in Irak"
"Als je uranium splijt, vorm je tweehonderd nieuwe elementen die veel schadelijker zijn voor het lichaam dan het uranium zelf. Pas op, uranium op zich is ook al knap giftig. De Amerikanen hebben uranium gebruikt in Falujah en in Bagdad. In Falujah is 80% van de baby's zwaar misvormd. Baby's zonder hersenen, baby's met één oog, zonder armen. Dokters raden vrouwen aan geen kinderen meer te krijgen. Kanker bij kinderen komt er twaalf keer meer voor dan normaal. In Irak wordt een kernoorlog gevoerd, het is een genocide. Het uranium dat ze gebruiken breekt af na 4,5 miljoen jaar. We vergiftigen de wieg van onze beschaving".
Schildklierkanker
"Maar! In de kerncentrales van Fukushima zit enorm veel straling. Tweehonderd elementen. Sommige ervan breken af na enkele seconden, andere doen er miljoenen jaren over. Radioactief jodium breekt al na enkele weken af, maar veroorzaakt wel schildklierkanker. In de omgeving van Tsjernobyl kregen meer dan 20.000 mensen schildklierkanker. Hun schildklier werd verwijderd, ze moeten dagelijks een vervangmiddel slikken zoals een diabetespatiënt insuline moet nemen. Strontium 90 komt ook vrij, dat gaat 600 jaar mee en veroorzaakt botkanker of leukemie. Cesium gaat ook 600 jaar mee, en zo kan ik nog wel even doorgaan".
Europees voedsel besmet
"Veertig procent van Europa is nog altijd radioactief besmet. Turks voedsel is extreem radioactief. Koop geen Turkse gedroogde abrikozen, koop geen Turkse hazelnoten. De Turken waren na Tsjernobyl zo boos op de Russen dat ze al hun radioactieve thee naar Rusland exporteerden. Boerderijen in Groot-Brittannië zijn besmet. Hun lamsvlees zit vol cesium, ze kunnen het niet verkopen. Eet geen Europees voedsel!"
Plutonium
"Maar Tsjernobyl is klein bier in vergelijking met wat in Fukushima is gebeurd. Eén van de dodelijkste elementen is plutonium, genoemd naar Pluto, de god van de onderwereld. Eén miljoenste van een gram geeft je kanker als je het inademt. Als je een halve kilo plutonium over de hele wereld verspreidt, krijgt iedereen kanker. Wel, elke reactor in Fukushima bevatte 250 kilo plutonium. Dat gaat over het hele noordelijke halfrond verspreid raken. Het drijft nu naar Noord-Amerika. Als het gaat regenen, komt het in onze voedselketen terecht. Komt het in zee terecht, dan wordt het opgenomen door algen en uiteindelijk door de vissen die we opeten".
"Stop zeshonderd jaar met eten"
"Je kan die radioactieve elementen niet proeven, niet ruiken, je kan ze niet zien. Als je ze in je lichaam krijgt, duurt het vijf tot zestig jaar voor je kanker krijgt. Als je een knobbeltje in je borst voelt, zegt dat niet 'ik ben hier gekomen via strontium uit een vis die je twintig jaar geleden at'. Alle radioactiviteit is schadelijk, elke dosis die je binnenkrijgt verhoogt je risico op kanker. Dus, als het gaat regenen, stop dan met voedsel kweken. Eet geen voedsel meer, en ik bedoel: stop er zeshonderd jaar mee".
"Niets aan te doen"
"Het kernafval zal epidemieën van kanker, leukemie en erfelijke ziektes veroorzaken. Van nu tot het einde der tijden. Fukushima is de grootste ramp voor de volksgezondheid die we ooit meemaakten. Einstein zei ook: 'Het splijten van de atoom heeft alles veranderd behalve het denken van de mens'. Zeer diepzinnig. We hebben de energie van de zon bedwongen, het is foutgelopen en we kunnen er simpelweg niets aan doen".
Bron: HLN
Onweersdagen: 0
De Japanse regering heeft een kleine hoeveelheid radioactieve stoffen gevonden in moedermelk van zeven vrouwen. Het onderzoek werd bij 23 vrouwen in vijf prefecturen gedaan, waaronder Tokio en Fukushima. Dit heeft het persbureau Kyodo zaterdag gemeld. De hoeveelheid lag onder onder de wettelijke limieten voor melk en zuivelproducten en houdt geen gezondsheidsrisico in voor baby's. Dat zei Japanse minister van Gezondheid. De kerncentrale Fukushima Daiichi van Tokyo Electric Power werd op 11 maart beschadigd door een aardbeving met een kracht van 9 en een tsunami. Sindsdien lekt straling in de lucht en in de zee. Verscheidene soorten groenten, vis en rauwe melk uit gebieden rond de kerncentrale mogen niet meer verbruikt worden door de hoge straling die in stalen ontdekt werd.
Bron: De Standaard
Onweersdagen: 0
Autoriteiten van de Japanse prefectuur Fukui vermoeden een radioactieve storing in de kerncentrale Tsuruga aan de westkust van het land. Dat meldt het persagentschap Kyodo. Al voor de zware aardbeving en de tsunami op 11 maart waren er in de regio berichten over problemen met grote kernreactoren. Tsuruga is ongeveer 360 kilometer in vogelvlucht verwijderd van de beschadigde kerncentrale Fukushima en ligt daardoor buiten de rampenzone.
De exploitant van de kerncentrale Tsuruga, Japan Atomic Power Co. (Tepco), zal reactor nummer 2 naar verluidt op een laag pitje zetten om de zaak te onderzoeken. De aanwijzingen op een probleem met de brandstaven komen uit de stijging van bepaalde substanties in het koelwater van de reactor.
Bron: HBVL
Onweersdagen: 0
De Rainbow Warrior, het schip van milieuorganisatie Greenpeace, heeft vandaag metingen uitgevoerd naar de waterkwaliteit ter hoogte van de beschadigde Japanse kerncentrale van Fukushima, in het noordoosten van het land. Dat meldt de milieuorganisatie in een persbericht.
"Mensen eisen objectief advies"
Deze eerste testen hebben als doel om het niveau van besmetting en mogelijke gevolgen voor de voedselketen vast te stellen. Greenpeace benadrukt dat ze van de Japanse regering geen toestemming kreeg om een onafhankelijk onderzoek uit te voeren binnen de territoriale wateren van Japan. Premier Naoto Kan wordt dan ook gevraagd om die beslissing te herroepen. "De mensen eisen een onafhankelijke studie over het niveau van besmetting en een duidelijk en objectief advies met betrekking tot mogelijke gezondheidsrisico's", aldus Ike Teuling, stralingsexpert aan boord van het schip.
520 ton
Begin april kwam ongeveer 520 ton besmet water via een lek, dat ondertussen gedicht is, in de Stille Oceaan terecht. Rond dezelfde periode dumpte kerncentralebeheerder Tepco duizenden ton licht radioactief water dat zich had opgehoopt in de installaties in de kerncentrale in zee.
Bron: HLN | Gewijzigd: 1 maart 2017, 10:19 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
De Japanse regering schat dat de compensatie voor de kernramp kan oplopen tot 4 biljoen yen (circa 33 miljard euro). Dat meldt de regering in een rapport dat vandaag werd gepubliceerd. Volgens de Japanse krant 'Asahi Shimbun' zal Tepco, de exploitant van de radioactief materiaal lekkende kerncentrale Fukushima I, de helft betalen. De andere helft zal worden betaald door de andere energiemaatschappijen. Om de hoge compensatiekosten te betalen zal Tepco de energieprijzen met 16 procent verhogen, aldus de krant.
Tepco heeft zelf aangegeven aandelen te verkopen en banen te schrappen. De kerncentrale Fukushima werd zwaar beschadigd na de zware aardbeving en de verwoestende tsunami van 11 maart. Tienduizenden mensen zijn geëvacueerd uit het gebied, waar veel radioactieve straling is vrijgekomen. De problemen met de kerncentrale zijn nog altijd niet opgelost.
Bron: HLN | Gewijzigd: 1 maart 2017, 10:19 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
De zeebodem bij de gehavende Japanse kerncentrale Fukushima I is radioactief besmet. Het stralingsniveau op twintig tot dertig meter onder de zeespiegel ligt honderd tot duizend keer hoger dan normaal. Dat heeft de eigenaar van het complex, het energiebedrijf Tepco, dinsdag laten weten aan het Japanse persbureau Kyodo. De kernreactoren van Fukushima I raakten zwaar beschadigd door de aardbeving en de daaropvolgende tsunami, die Japan bijna twee maanden geleden troffen.
Bron: AD | Gewijzigd: 1 maart 2017, 10:19 uur, door Joyce.s
In de haven van Zeebrugge zijn nieuwe metingen gedaan op de lading containers uit Japan waarbij eerder een lichte radioactiviteit werd gemeten bij een van de containers. Uit de nieuwe metingen is gebleken dat nog 2 andere containers van de lading radioactieve deeltjes bevatten. "De sporen van radioactiviteit werden op de zijwanden en bovenkant van de containers gevonden. De besmetting is licht en niet homogeen. Het gaat om plekken van radioactiviteit. Er werd tussen 1 en 2 becquerel gemeten", zegt het FANC, het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle, in een persmededeling.
De radioactiviteit op de containers is hoger dan normaal, maar de straling is niet alarmerend hoog. De containers zullen nu schoongemaakt en ontsmet worden en moeten tot die tijd in de haven blijven. De containers zijn enkel aan de buitenkant besmet., de lading vertoont geen verhoogde radioactiviteit.
De 3 containers met radioactiviteit maken deel uit van een lading van 6 containers op een schip dat op 16 maart uit de haven van Yokohama in Japan is vertrokken. De containers werden daarna in Maleisië op een andere boot geladen.
Metingen van lucht en water
Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle is sinds de nucleaire ramp in de kerncentrale van Fukushima alert voor verhoogde radioactiviteit in de lucht en in het water in ons land. Sinds 21 maart worden elke dag de radioactiviteitsniveaus gemeten in de lucht en het regenwater. Uit de jongste meetresultaten blijkt dat de gedetecteerde waarden blijven afnemen en dat ze zich momenteel op het niveau van de detectielimiet liggen. Als de waarden nog dalen, zullen ze niet meer vastgesteld kunnen worden. Volgens het agentschap is er dan ook geen gevaar voor de bevolking.
Bron: de Redactie
De gemeten radioactiviteit op de containers in de haven van Zeebrugge is zeer beperkt. Er is geen enkel gevaar voor de werknemers, de bevolking of het leefmilieu. Dat laat het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle weten. Het FANC heeft woensdag bijkomende metingen uitgevoerd op de container uit Japan waarop dinsdag een verhoogde radioactieve waarde werd ontdekt. Twee andere containers vertoonden eveneens een licht verhoogde radioactiviteit.
"Dankzij de doeltreffende samenwerking van het havenbedrijf van Zeebrugge, de douanediensten en het FANC kon de besmetting bij een meting door een meetpoort van de haven worden ontdekt", laat het agentschap weten. Op de eerste container werd cesium-137 aangetroffen (0,1 microsievert per uur). Bij de twee andere containers, van dezelfde partij van zes, lag de radioactieve waarde lager. Cesium-137 heeft een halveringstijd van 30 jaar. Daarom worden de containers ontsmet.
Bron: HBVL
Onweersdagen: 0