In de Rotterdamse haven zijn de afgelopen dagen negentien radioactief besmette containers uit Japan onderschept. Veertien bleken bij verdere inspectie ver onder de norm te zitten, vijf zijn apart gezet omdat de besmetting op een aantal plaatsen boven de norm was. Dat meldt de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) dinsdag.
De containers zijn onderschept door de VWA en de douane. Bij vier van de vijf apart gezette containers wordt nog verder gekeken naar hoe hoog de besmetting is. Een container heeft een gemiddelde besmetting van zes becquerel (bq) per vierkante centimeter, twee meer dan de norm. Besmette containers worden schoongemaakt, waarna een nieuwe meting moet uitwijzen of ze nog steeds boven de norm zitten. Is de besmetting onder de norm, dan worden ze vrijgegeven.
De VWA stelt dat containers vanuit Japan na de kernramp in het Japanse Fukushima zo lang als nodig is worden gecontroleerd op radioactiviteit. Schepen uit Japan worden op zee gecontroleerd op radioactiviteit. Tijdens het lossen van het schip worden de containers nog een keer onderzocht voordat ze op de kade worden gezet. Daarna gaan de containers per vrachtauto of per trein door detectiepoortjes.
Ladingen met levensmiddelen, consumentenproducten, diervoeders, elektronica en plantaardige producten uit Japan worden door de VWA steekproefsgewijs onderzocht. Vorige week bleek de douane een radioactieve container te hebben doorgelaten.
Bron: Nieuws.nl
Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) trekt de volgende week naar het Verre Oosten voor een handelsmissie. Hij brengt onder meer een bezoek aan Japan, dat twee maanden geleden getroffen werd door een zware aardbeving en tsunami. Daarna gaat het achtereenvolgens naar Zuid-Korea en Singapore. Peeters gaat niet naar de zwaar getroffen regio in het noorden van Japan, maar beperkt zijn bezoek tot Tokio. Daar zal hij wel een ontmoeting hebben met Vlaamse zakenlui, om te praten over de gevolgen van de natuurramp voor hun business. Zo creëert de aardbeving ook opportuniteiten, bijvoorbeeld op het vlak van huizenbouw of milieutechnologie. Ook een delegatie van de Leuvense universiteit reist mee af naar Japan. Zij zullen er onderzoek voeren naar de gevolgen van de kernramp in Fukushima.
Doorreizen
Woensdag reist de Vlaamse minister-president door naar Zuid-Korea, voor gesprekken met buitenlandse investeerders. Vrijdag staat onder meer een bezoek aan de haven van Singapore op het programma. Japan, Zuid-Korea en Singapore staan achtereenvolgens op de zestiende, 34ste en 40ste plaats als exportbestemmingen voor Vlaanderen. Het zijn dus niet meteen de belangrijkste handelspartners van het gewest, maar ze herstelden opvallend snel van de crisis.
Afmaken?
Het is uitkijken of Peeters zijn zending deze keer wel volledig zal kunnen afmaken. In het verleden moest hij al verschillende keer vervroegd terugkeren. Recent, bij de missie naar Brazilië, keerde hij terug om het actualiteitsdebat over de Fédération Wallonie-Bruxelles in het Vlaams parlement bij te wonen. Peeters zei toen wel dat hij het beu was om handelsmissies vervroegd af te breken.
Bron: HLN
Het is precies drie maanden geleden dat Japan de zwaarste aardbeving in zijn geschiedenis te verwerken kreeg. Er zitten nog altijd meer dan 90.000 mensen in tijdelijke opvangcentra. De overheid bouwt zo'n 28.000 noodwoningen, maar dat zou niet volstaan. Sinds de ramp van 11 maart zijn al 15.400 lichamen geborgen. Er zijn nog 8.100 mensen vermist. Bijna 120.000 Japanners zitten zonder werk als gevolg van de natuurramp.
Bij de aardbeving met een kracht van 9 op de schaal van Richter en de tsunami raakte de kerncentrale van Fukushima zwaar beschadigd. De situatie is nog steeds niet onder controle. Premier Naoto Kan brengt zaterdag een bezoek aan het rampgebied. Hij wordt door de oppositie beschuldigd van mismanagement. Er is ook om zijn ontslag gevraagd.
Bron: HBVL
Onweersdagen: 0
Japanse walvisvaarders hebben sporen van radioactiviteit aangetroffen in twee walvissen die eerder dit jaar zijn gevangen voor de noordkust van Japan. Mogelijk zijn de dieren na de kernramp in Japan blootgesteld aan straling. Dat melden woordvoerders van de Japanse visserij woensdag. Twee van zeventien dwergvinvissen, die voor de kust van het eiland Hokkaido zijn gevangen, hadden sporen van radioactief cesium in zich. In beide gevallen ging het om een twintigste deel van de wettelijke limiet.
De Japanse Fukushima Dai-ichi-kerncentrale werd op 11 maart zwaar getroffen door een aardbeving en daaropvolgende tsunami. Uit enkele reactoren van de centrale lekte radioactiviteit in zee. De Japanse regering heeft een visverbod ingevoerd voor de omgeving van de centrale, terwijl stralingsonderzoek wordt verricht naar het zeeleven langs de kust. Het is voor het eerst dat radioactiviteit is aangetroffen in walvissen die mogelijk zijn blootgesteld aan straling uit de getroffen kerncentrale.
Bron: de Standaard
Japan gaat vijf nieuwe elektrische centrales voor houtverbranding bouwen, om zo puin van de aardbeving en tsunami in maart op te ruimen en tezelfdertijd het elektriciteitstekort in het land te verhelpen. De krachtcentrales zullen gebouwd worden in de provincies Iwate en Miyagi, die het zwaarst getroffen werden door de ramp van 11 maart. De aardbeving en tsunami zorgden er voor tussen de 20 en 30 miljoen ton puin, waarvan ongeveer 5 miljoen ton hout.
Elk van de geplande krachtcentrales zou door dat houtpuin aangedreven worden en zowat 10.000 kilowatt per jaar produceren, genoeg voor de elektriciteitsbehoefte van 3.000 gezinnen. Nog volgens de media zullen de krachtcentrales, eens het puin volledig opgeruimd is, aangedreven worden met nevenproducten van de bosbouwindustrie in de regio. Na de aardbeving sloot Japan verschillende van zijn kerncentrales voor inspectie, waardoor het land met een elektriciteitstekort kampt.
Bron: HLN | Gewijzigd: 1 maart 2017, 10:19 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
De Japanse elektronicagigant Sony is door de gevolgen van de aardbeving die Japan afgelopen maart trof, in de rode cijfers gezakt. Het concern zette in de periode van april tot en met juni, het eerste kwartaal van het fiscale boekjaar, een nettoverlies neer van 15,5 miljard yen (140 miljoen euro), zo maakte het bedrijf vandaag bekend.
Het afgelopen kwartaal was in meerdere opzichten zwaar voor Sony. Het concern was meermaals slachtoffer van hackers. Ook was de markt voor elektronicaproducten niet zo goed, aldus Sony.
Een jaar geleden boekte Sony over het eerste kwartaal nog een winst van 25,7 miljard yen. Over het hele boekjaar, dat maart 2012 afloopt, verwacht het concern een nettowinst te behalen van 60 miljard yen. Eerder ging Sony nog uit van een bedrag van 80 miljard yen.
Bron: AD
In het noordoosten van Japan heeft in de nacht van zaterdag op zondag lokale tijd een aardbeving plaatsgevonden van 6,4 op de schaal van Richter. De trillingen werden tot in Tokio gevoeld. Er is geen tsunami-alarm uitgevaardigd. Ook is er nog geen melding van schade of slachtoffers. Het epicentrum lag voor de kust van de prefectuur Fukushima op 40 kilometer diepte. Een kerncentrale in Fukushima kampt nog steeds met een nucleaire ramp. Er zijn geen nieuwe problemen ontstaan, aldus de autoriteiten.
Bron: De Pers
Onweersdagen: 0
Japan is opnieuw getroffen door een zware aardbeving, dit keer met een kracht van 6,1 op de schaal van Richter. De beving deed zich voor in het zuidoosten van Japan en was tot in de hoofdstad Tokio te voelen. Volgens de Japanse meteorologische dienst deed de aardschok zich voor om 23.58 uur (16.58 uur Belgische tijd). Het epicentrum bevond zich in de regio Suruga-wan, de haard bevond zich op een diepte van 20 km.
Deze foto is niet meer beschikbaar
De kerncentrale in Shizuoka ging na de aardbeving van vandaag om veiligheidsredenen dicht. © reuters
Er zijn nog geen meldingen van slachtoffers of materiële schade. Evenmin werd een tsunami-alarm afgekondigd. Wel besliste de Japanse premier Naoto Kan alle reactoren van de kerncentrale in Shizuoka, die in het getroffen gebied ligt, om veiligheidsredenen te sluiten. Ook het voorbije weekend werd Japan opgeschrikt door een aardbeving, toen met een kracht van 6,4, in de zwaar getroffen regio rond de kerncentrale van Fukushima.
Bron: HLN
De Japanse overheid heeft de groeiverwachting voor de economie voor dit fiscale jaar neerwaarts bijgesteld, als gevolg van de impact van de aardbeving, tsunami en daarop volgende nucleaire ramp van 11 maart. Japan stelde het groeipercentage vandaag bij van 1,5 procent tot 0,5 procent.
Voor het volgende boekjaar, dat begint in april 2012, voorziet de Japanse regering dat de groei weer toeneemt tot tussen de 2,7 en 2,9 procent. En die behoorlijke groei is dan voor een deel weer te danken aan de ramp, waardoor veel wederopbouw nodig is.
De overheid waarschuwde verder voor de risico's van de dure yen, die een belemmering vormt voor de export. De yen wordt door beleggers gezien als veilige haven, nu de Amerikaanse en Europese financiële markten in de stress zijn.
'De grote aardbeving heeft schade aangericht aan onze productiefaciliteiten in de getroffen gebieden en dat leidde tot een enorme daling in de productie', aldus de regering in een verklaring. Ook zakte de consumptie ver terug.
Bron: HLN
De omgeving van de Japanse kerncentrale Fukushima is weer opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 6 op de schaal van Richter. De schoonmaakactiviteiten rond de centrale werden korte tijd stilgelegd, meldden Japanse media vrijdag op gezag van de exploitant van de centrale, Tepco. De kerncentrale liep in maart zware schade op door een zeer krachtige aardbeving en een daaropvolgende tsunami. Daardoor lekte onder meer radioactief koelwater. De schoonmaakactiviteiten verlopen traag.
Bron: De Pers
Onweersdagen: 0
De regering van Japan heeft vandaag toestemming gegeven aan een kerncentrale om een eerder stilgelegde atoomreactor te herstarten voor commerciële activiteiten. Dat is voor het eerst sinds de zware aardbeving en allesverwoestende tsunami in maart, waaruit de grootste kernramp uit de recente geschiedenis voortvloeide. Het gaat om reactor nummer drie van de nucleaire installatie Tomari. Die is in handen van elektriciteitsbedrijf Hokkaido.
Bron: AD.nl
Onweersdagen: 0
Japan heeft vrijdag gewaarschuwd voor een mogelijke tsunami, met golven van ongeveer een halve meter hoog. Die zouden in de loop van de ochtend de noordoostelijke kust van het Aziatische land kunnen raken. Dat meldde het Japanse meteorologisch instituut.
De waarschuwing ging uit na een aardbeving met een kracht van 6,8. Het epicentrum van de beving lag bij Fukushima, dat in maart ook al werd getroffen door een zware aardbeving en een allesverwoestende tsunami. Energiebedrijf Tepco liet meteen na de aardbeving weten dat er geen afwijkend stralingsniveau was gemeten bij de kerncentrale Fukushima. Ook bij andere centrales lijken de problemen mee te vallen. Na de vorige tsunami kwam Fukushima ernstig in de problemen, de grootste nucleaire ramp in de recente geschiedenis.
Bron: AD.nl
Magnitude 6.5
Date-Time
Friday, August 19, 2011 at 05:36:32 UTC
Friday, August 19, 2011 at 02:36:32 PM at epicenter
Time of Earthquake in other Time Zones
Location 37.667°N, 141.747°E
Depth 39.1 km (24.3 miles)
Region NEAR THE EAST COAST OF HONSHU, JAPAN
Distances 99 km (61 miles) SE of Sendai, Honshu, Japan
103 km (64 miles) NE of Iwaki, Honshu, Japan
113 km (70 miles) E of Fukushima, Honshu, Japan
283 km (175 miles) NE of TOKYO, Japan
| Gewijzigd: 1 maart 2017, 10:19 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
Het noordoosten van Japan is vandaag getroffen door een aardbeving met een kracht van 6,8. Er volgde een tsunamiwaarschuwing op de beving, maar die werd enige tijd later ingetrokken. Het epicentrum van de beving lag bij Fukushima, dat in maart ook al werd getroffen door een zware aardbeving en een allesverwoestende tsunami.
Energiebedrijf Tepco liet meteen na de aardbeving weten dat er geen afwijkend stralingsniveau was gemeten bij de kerncentrale Fukushima. Ook bij andere centrales lijken er geen problemen te zijn. Na de vorige tsunami kwam Fukushima ernstig in de problemen, de grootste nucleaire ramp in de recente geschiedenis.
Bron: AD.nl
Onweersdagen: 0
In Japan is de temperatuur van de derde reactor van de zwaar beschadigde kerncentrale van Fukushima tot onder 100 graden celsius gedaald. Dat meldt Tepco, de beheerder van de centrale. Het is de eerste keer sinds de aardbeving en de tsunami die de kerncentrale op 11 maart troffen dat de temperatuur op de bodem van reactor 3 zo laag is. Tepco zegt dat de daling het gevolg is van een nieuwe koelmethode; Die bestaat eruit om de brandstof van de reactor rechtstreeks met koud water te besproeien.
De temperatuur in reactor 1 was eerder al tot onder 100 graden gezakt en Tepco gaat nu proberen om met dezelfde koelmethode de temperatuur in reactor 2 onder controle te brengen.
Het afkoelen van de reactoren onder 100 graden is een essentiële voorwaarde om de toestand van de kerncentrale te stabiliseren. Om de crisis helemaal onder controle te krijgen is het nodig dat ook de uitstoot van radioactiviteit verder daalt.
Tepco en de Japanse regering hopen dat punt tegen begin volgend jaar te bereiken. Daarna zal het nog tientallen jaren duren voor de streek rond de kerncentrale weer bewoonbaar is. Door de kernramp hebben 80.000 mensen hun huizen moeten verlaten.
Bron: De Redactie
Onweersdagen: 0
De Japanse regering zal circa 2,84 miljard dollar besteden aan het ontsmetten van woonwijken in de prefectuur Fukushima, die in de nasleep van de kernramp te kampen kregen met straling. Volgens kabinetschef Osamu Fujimura zou de regering de met bestraling besmette grond en puin opruimen. Het initiële plan om in de prefectuur een site te bouwen waar het besmette materiaal tijdelijk wordt opgeslagen, blijft van kracht.
Sinds de aardbeving en tsunami van 11 maart ontsnapt er radioactief materiaal uit de Fukushima Daiichi kerncentrale. Zo'n 87.000 mensen werden verplicht om hun woningen in de buurt van de kerncentrale te verlaten.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0
In Tokyo is zondag de aardbeving en de daaropvolgende tsunami herdacht die Japan in maart trof. Het natuurgeweld, dat onder meer de kerncentrale Fukushima Dai-ichi ernstig beschadigde, had precies zes maanden geleden plaats. Op verschillende plekken langs de zwaar getroffen noordoostkust van Japan waren mensen samengekomen om de slachtoffers te herdenken. Monniken zongen, overlevenden bidden en moeders hingen gekleurde papieren kraanvogels op ter nagedachtenis van hun omgekomen kinderen. Om precies 14.46 uur werd een minuut stilte in acht genomen.
De aardbeving met een kracht van 9.0 was verantwoordelijk voor de ergste verwoesting in Japan sinds de Tweede Wereldoorlog. De tsunami verwoestte hele steden. De golven zorgden ook voor ernstige schade aan de kerncentrale Fukushima Dai-ichi. Wat volgde was de ernstigste ramp met een kerncentrale sinds Tsjernobyl.
Zo'n twintigduizend mensen kwamen om of worden nog vermist. Meer dan achthonderdduizend huizen werden deels of geheel verwoest. De ramp beschadigde bedrijven, wegen en andere infrastructuur. Volgens het Japanse Rode Kruis zijn vierhonderdduizend mensen ontheemd geraakt.
Een halfjaar later zijn er tekenen van herstel. Veel van het puin is opgeruimd of op zijn minst in grote hopen verzameld. In de havenstad Kesennuma zijn veel boten die door de tsunami landinwaarts waren meegedragen verwijderd. De evacués zijn uit de gymzalen van middelbare scholen naar tijdelijke opvangcentra of appartementen verhuisd. De Japanse industrie draait ook weer bijna op volle toeren.
De angst en frustratie onder de overlevenden groeit echter. Volgens de overlevenden heeft de Japanse regering te langzaam en onsamenhangend gereageerd op de ramp.
De Japanse krant Nikkei meldde deze week dat veel van de getroffen steden nog helemaal geen plannen hebben gemaakt voor de wederopbouw. Van de 31 getroffen steden en dorpen hebben slechts vier hun plannen voor de wederopbouw rond, aldus Nikkei. De omvang van de ramp, de langzame reactie van de regering en meningsverschillen onder de bewoners van de getroffen steden zijn verantwoordelijk voor de vertraging.
De technici bij de kerncentrale Fukushima Dai-ichi proberen ondertussen nog steeds de centrale onder controle te krijgen. Het doel is om de reactoren begin volgend jaar compleet stop te zetten.
In de stad Fukushima waren zondag tientallen betogers op de been bij een internationale conferentie, georganiseerd door de regering. Volgens de aanwezige wetenschappers is het stralingsgevaar in Fukushima niet te vergelijken met dat bij Tsjernobyl in 1986. De demonstranten beschuldigen de organisatie van de conferentie ervan de risico's voor kinderen te onderschatten.
In Tokyo en Osaka gingen duizenden mensen de straat op om te protesteren tegen kernenergie. De activisten hadden zich verzameld bij het ministerie van economie, handel en industrie. Ze droegen vaandels mee met teksten als 'Kernenergie? Vaarwel'.
Bron: Nieuws.nl
Onweersdagen: 0
De reactoren van de Japanse kerncentrale Fukushima I 'zijn in essentie stabiel'. Dat heeft het hoofd van de VN-atoomwaakhond IAEA, de Japanner Yukiya Amano, vandaag gezegd. De organisatie verwacht dat de reactoren volgens planning kunnen worden stilgelegd.
Deze foto is niet meer beschikbaar
Yukiya Amano van de VN-atoomwaakhond IAEA. © epa
De kerncentrale Fukushima I raakte zwaarbeschadigd door de aardbeving en de tsunami van 11 maart. De koeling viel uit, wat leidde tot het gedeeltelijke smelten van de splijtstofstaven. De straling kwam vrij, waardoor de wijde omgeving waarschijnlijk voor langere tijd onbewoonbaar is. Door de koelingsproblemen bleef de temperatuur in de reactoren van Fukushima I buitengewoon hoog. Daardoor was het niet veilig de kernreactoren stil te leggen. Pas wanneer de reactoren voldoende gekoeld zijn, kan het proces worden gestopt. Dat gebeurt op zijn vroegst begin volgend jaar, verwachten de Japanse autoriteiten.
Bron: AD.nl
Onweersdagen: 0
Japan is opnieuw getroffen door een aardbeving. Het gaat om een beving van 6.6 op de schaal van Richter. Dit meldt persbureau Reuters. De aardbeving vond plaats 126 kilometer ten oosten van de stad Hachinohe, ten oosten van de kust van het eiland Honshu. Er is geen tsunami alarm afgegeven.
Een aardbeving in de categorie 6 tot 6.9 wordt gezien als een krachtige aardbeving maar volgens Japan Broadcasting Corporation zijn er geen directe meldingen van schade binnengekomen. Sinds de grote aardbeving en tsunami in Japan in maart van dit jaar is er een reeks van kleinere aardbevingen geweest.
Bron AD
In de Japanse prefectuur Fukushima is vandaag een grootschalig medisch onderzoek gestart bij 360.000 kinderen om na te gaan of ze problemen hebben met de schildklier. De kinderen zullen de rest van hun leven op regelmatige basis onderzocht worden.
In maart dit jaar werd het gebied getroffen door een aardbeving en tsunami. Door het natuurgeweld waren er grote problemen bij de kerncentrale van Fukushima. Enkele generatoren waren uitgevallen en er waren veel problemen om de generatoren terug op te starten. Er vond ook een kernsmelting plaats. Bij de verschillende incidenten is radioactieve straling vrijgekomen in de lucht, het grondwater en de aarde.
Veel ouders zijn vragende partij voor het medisch onderzoek omdat inwoners van naburige gebieden last kregen van de schildklier. Uit andere studies, die niet officieel zijn, bleek dat 10 van de 130 onderzochte kinderen last hebben van verschillende problemen met de schildklier. De dokters kunnen wel nog niet zeggen of er een verband is tussen de kernramp en de gezondheidsproblemen.
Bron: De Redactie
Onweersdagen: 0
Waarnemers van het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) zijn in het Japanse Fukushima aangekomen om toe te zien op de zuivering van het door een kernramp radioactief geraakte gebied. Het twaalfkoppige IAEA-team onderzoekt de vorderingen van het schoonmaakwerk op boerderijen, scholen en overheidskantoren in de getroffen noordoostelijke regio Fukushima. Het is de tweede inspectiemissie van het Atoomagentschap sinds de nucleaire ramp van 11 maart jongstleden.
De kernramp in Fukushima, veroorzaakt door een hevige aardbeving en een daaropvolgende tsunami, was de ernstigste sinds die in Tsjernobyl. Bijna twintigduizend mensen kwamen om. De Japanse overheid zegt de verwoeste kerncentrale inmiddels weer meester te zijn, maar tienduizenden evacuees kunnen niet naar hun woningen terugkeren zolang het besmette gebied niet van radioactiviteit is gezuiverd. Volgens de Japanse krant Asahi wil de regering het saneringswerk in maart 2014 voltooien.
Hoewel geen van de inwoners van Fukushima de vrijgekomen radioactiviteit tot op heden fataal is geworden, maken velen van hen zich zorgen om hun gezondheid. Plaatselijke artsen zijn een grootscheeps onderzoek begonnen naar schildklierafwijkingen bij kinderen uit het gebied.
Bron: Nieuws.nl
Onweersdagen: 0