Japan heeft maandag de vermoedelijk 25 duizend doden herdacht die vielen toen het noordoosten van het land een maand geleden werd getroffen door een aardbeving en tsunami. Met duizenden slachtoffers die nog gevonden moeten worden, meer dan 150 duizend overlevenden in opvangcentra en vernielde kernreactoren die straling verspreiden was er weinig tijd om stil te staan bij de grootste ramp die het land sinds de Tweede Wereldoorlog is overkomen.
Japan herdenkt slachtoffers aardbeving en tsunami
"Zelfs na een maand huil ik nog als ik het nieuws bekijk", zegt de 19-jarige Marina Seito, die zich herinnert dat zij in een kelderrestaurant zat toen de beving begon. Serviesgoed viel kapot op de grond en stukken plafond kwamen rondom haar naar beneden. Sirenes begonnen te loeien om 14.46 uur, het precieze tijdstip waarop de beving met een kracht van 9,0 een tsunami teweegbracht. Graafmachines werden stilgezet, brandweermannen zetten hun petten of helmen af en sloegen de handen ineen. Monniken luidden klokken en spraken gebeden uit voor de slachtoffers.
Kabinetssecretaris Yukio Edano betuigde namens de regering diep medeleven met nabestaanden en beloofde dat de regering alles zal doen om de slachtoffers te helpen en de nucleaire crisis tot een einde te brengen. "Het spijt ons ongemak en problemen te veroorzaken voor degenen die nog in opvangcentra moeten wonen."
Bron Nieuws.nl
Japan wil de evacuatiezone rond de kerncentrale van Fukushima uitbreiden wegens te hoge stralingswaarden, zo melden lokale media. Een maand nadat de kerncentrale door een zware aardbeving en tsunami werd getroffen, hebben de ingenieurs de zes reactoren nog altijd niet onder controle. Inmiddels lijdt de regeringspartij van premier Naoto Kan zware verliezen in plaatselijke verkiezingen en klinkt de kritiek van China en Zuid-Korea steeds luider, zo melden Nieuw-Zeelandse media.
Koelsystemen nog niet hersteld
Gisteravond bekenden ingenieurs van de kerncentrale in Fukushima dat ze de koelsystemen van de zes reactoren nog niet hebben kunnen herstellen. Ze hopen later vandaag het lozen van radioactief water in zee te kunnen stoppen, dagen later dan gepland.
Tot 80 kilometer
De regering wil de huidige evacuatiezone van 20 kilometer rond de centrale nu uitbreiden wegens hoge stralingswaarden, zo meldt de krant Asahi. Het internationaal atoomagentschap dringt daar al enige tijd op aan, maar totnogtoe weigerde de Japanse regering daar gehoor aan te geven. Landen als de VS en Australië adviseren hun burgers om minstens 80 kilometer van de kerncentrale weg te blijven. Navenant de windrichting zou de regering de zonde in bepaalde gebieden nu uitbreiden tot 30 kilometer, inwoners zouden een week krijgen om zich op een evacuatie voor te bereiden.
De krant Japan Times meldt dat de regering binnen afzienbare tijd de 20 km-zone zal afsluiten om te verhinderen dat mensen terugkeren naar hun verwoeste woningen. De gouverneur van Fukushima, Yuhei Sato, heeft kritiek geuit op het evacuatiebeleid. Inwoners in een cirkel van 20 tot 30 km rond de centrale werden aanvankelijk aangemaand binnenshuis te blijven en later kregen ze het advies vrijwillig de zone te evacueren. "Dat heeft de mensen verward, het was niet duidelijk wat ze moesten doen", verklaarde Sato gisteravond op tv-zender NHK. Volgens sommige media weigerde Sato een onderhoud met de voorzitter van uitbater Tepco, die vandaag de getroffen regio bezoekt.
Bron Hln | Gewijzigd: 1 maart 2017, 10:18 uur, door Joyce.s
Japan is wederom opgeschrikt door een aardbeving van 7.1 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag 23 km ten zuidwesten van Iwaki, Honshu, Japan. De beving deed zich voor omstreeks 10.16 (Nederlandse tijd) en werd op een diepte van 13.1 kilometer gemeten. De Japanse meteorologische dienst (JMA) heeft een tsunami alarm uitgevaardigd en raadt aan om naar hoger gelegen gebieden te evacueren. Er zou, volgens JMA een tsunami voor kunnen gaan komen van ongeveer 2 meter hoog.
©onweer-online
Magnitude 7.1
Date-Time
Monday, April 11, 2011 at 08:16:16 UTC
Monday, April 11, 2011 at 05:16:16 PM at epicenter
Location 36.915°N, 140.723°E
Depth 13.1 km (6.2 miles) set by location program
Region NEAR THE EAST COAST OF HONSHU, JAPAN
Distances
23 km (14 miles) SW (223°) from Iwaki, Honshu, Japan
65 km (40 miles) NNE (19°) from Mito, Honshu, Japan
94 km (58 miles) SSE (166°) from Fukushima, Honshu, Japan
164 km (102 miles) NNE (32°) from TOKYO, Japan
De Japanse premier Naoto Kan heeft maandag een door hem ondertekende advertentie geplaatst in zeven kranten over de hele wereld. Hij bedankte de mensen voor hun steun aan zijn door rampspoed getroffen land. Kan bedankt in de advertentie voor de vriendschapsband, de kizuna, die zijn land heeft ervaren met de buitenlandse hulp. De advertentie verscheen onder meer in Engelstalige kranten The Wall Street Journal en International Herald Tribune. Het is een maand geleden dat een aardbeving en een tsunami het Aziatische land troffen. Het natuurgeweld veroorzaakte ook een nucleaire crisis, doordat de kerncentrale Fukushima I beschadigd raakte.
Bron: De Pers
Onweersdagen: 0
De evacuatiezone rond de kerncentrale Fukushima I in Japan wordt uitgebreid. Dat heeft een regeringswoordvoerder gezegd, berichtte het Japanse persbureau Kyodo maandag. Tot nu toe moesten alle mensen die binnen 20 kilometer rond de centrale wonen, het gebied verlaten. Hoe groot de zone nu wordt, is niet bekendgemaakt. Ongeveer 78.000 mensen die op minder dan 20 kilometer van de door rampspoed getroffen kerncentrale wonen, werden kort na de nucleaire ramp in maart al geëvacueerd. Ongeveer 62.000 mensen die tussen de 20 en 30 kilometer van Fukushima wonen, hadden al wel het advies gekregen te vertrekken of anders binnenshuis te blijven.
Bron: NU.nl
Onweersdagen: 0
Als gevolg van een nieuwe naschok, is in Japan een nieuw tsunamialarm afgekondigd. In de kerncentrale in Fukushima is de elektriciteit uitgevallen, en de reddingswerkers zijn er geevacueerd. De nieuwe naschok volgt precies een maand na de grote aardbeving van vorige maand, die volgens de meest recente cijfers tot 25.000 dodelijke slachtoffers gemaakt heeft. De naschok van vanmorgen had een kracht van 7,1 op de schaal van Richter. Er zou kans zijn op tsunami's van een meter hoog. Het epicentrum van de beving lag in Iwaki, de belangrijkste stad in de provincie Fukushima.
Door de beving is de externe stroomvoorziening bij reactoren 1 en 2 uitgevallen. Bij reactor drie is het niet meer mogelijk om koelwater in de reactor te pompen. Daardoor stijgt de kans op een oververhitting van het systeem. De werknemers die de situatie onder controle moeten krijgen, zijn tijdelijk weggebracht. Het is nog niet duidelijk wanneer de reddingswerken hervat zullen worden. Volgens lokale media was de beving van vandaag te voelen tot in de hoofstad Tokio, 200 kilometer ten zuiden van Iwaki. De schok van vorige maand was veel groter. Die had een kracht van 9.0 op de schaal van Richter, en de daardoor ontstane tsunami was tot 10 meter hoog.
Bron: De Standaard
Onweersdagen: 0
De stroom en daardoor de koeling van drie reactors in kerncentrale Fukushima I in Japan is maandag uitgevallen na een beving van 7,1 op de schaal van Richter. Dat heeft exploitant Tepco bekendgemaakt. Eerder zei Tepco dat er geen onregelmatigheden hadden plaatsgevonden door de naschok. ,,De watertoevoer bij reactors nummer 1, 2 en 3 is gestopt en de stroomvoorziening naar de drie reactors is uitgevallen'', aldus een functionaris. Sinds de beving van 9,0 een maand geleden kampt de centrale met problemen, vooral aan het koelsysteem. Er worden voorbereidingen getroffen om met pompen en met de hulp van de brandweer de reactors te koelen.
Bron: De Pers
Onweersdagen: 0
In het noordoosten en oosten van Japan heeft zich vandaag alweer een krachtige aardbeving voorgedaan, niet ver van de atoomcentrale Fukushima die erg beschadigd is geraakt bij de aardbeving en tsunami van 11 maart. De autoriteiten hadden eerst een tsunami-alarm uitgevaardigd. Dat is ondertussen alweer opgeheven. Het epicentrum lag bij Iwaki in de prefectuur Kukushima, aldus het Amerikaanse geologisch instituut USGS. Werknemers in de kerncentrale Fukushima I zijn direct na de beving geëvacueerd, maakte exploitant Tepco bekend. Er zouden geen onregelmatigheden hebben plaatsgevonden in de centrale door de beving. In een meer in de provincie Ibaraki werden vloedgolven van zeker een halve meter gemeten. De openbare televisie NHK heeft een kaart getoond van de kusten van de Stille Oceaan waar zich een vloedgolf van een meter hoog kan voordoen. De Japanse tv-zender NHK meldt dat het tsunami-alarm dat na de aardbeving kwam, alweer opgeheven is.
Koeling 'even' uitgevallen
"De watertoevoer bij reactors nummer 1, 2 en 3 is gestopt en de stroomvoorziening naar de drie reactors is uitgevallen", meldde een functionaris eerder. Sinds de beving van 9,0 een maand geleden kampt de centrale met problemen, vooral aan het koelsysteem. Er worden voorbereidingen getroffen om met pompen en met de hulp van de brandweer de reactors te koelen. Er zou ondertussen opnieuw stroom voor alle reactoren zijn. Hierdoor zou de koeling opnieuw in orde moeten zijn. De beving was te voelen tot in het 170 km zuidelijker gelegen Tokio waar gebouwen begonnen te beven. Op de openbare televisie was een brandhaard in de stad Iwaki te zien.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0
In het noordoosten en oosten van Japan hebben zich vandaag een krachtige aardbeving (7 op de schaal van Richter) en een zware naschok met een magnitude van 6 voorgedaan. De aarde schudde niet ver van de atoomcentrale Fukushima die erg beschadigd is geraakt bij de aardbeving en tsunami van 11 maart. De autoriteiten hadden eerst een tsunami-alarm uitgevaardigd. Dat is ondertussen alweer opgeheven. Het epicentrum lag bij Iwaki in de prefectuur Kukushima, aldus het Amerikaanse geologisch instituut USGS. Werknemers in de kerncentrale Fukushima I zijn direct na de beving geëvacueerd, maakte exploitant Tepco bekend. Er zouden geen onregelmatigheden hebben plaatsgevonden in de centrale door de beving.
Tsunami-alarm opgeheven
In een meer in de provincie Ibaraki werden vloedgolven van zeker een halve meter gemeten. De openbare televisie NHK heeft een kaart getoond van de kusten van de Stille Oceaan waar zich een vloedgolf van een meter hoog kan voordoen. De Japanse tv-zender NHK meldt dat het tsunami-alarm dat na de aardbeving kwam, alweer opgeheven is. Er zijn geen meldingen over schade of slachtoffers door de schok.
Koeling 'even' uitgevallen
Even na de aardbeving meldde een funtionaris dat "De watertoevoer bij reactors nummer 1, 2 en 3 is gestopt en de stroomvoorziening naar de drie reactors is uitgevallen". Sinds de beving van 9,0 een maand geleden kampt de centrale met problemen, vooral aan het koelsysteem. Er werden al voorbereidingen getroffen om met pompen en met de hulp van de brandweer de reactors te koelen. Maar na een onderbreking van circa 50 minuten kon Tepco, de exploitant van de kerncentrale, het pompen van koelwater hervatten.
Werkzaamheden Fukushima vertraagd
De aardbeving van heeft niet voor grote veiligheidsproblemen in Fukushima gezorgd, maar de werkzaamheden om de crisis onder controle te krijgen zijn wel vertraagd. Dat heeft de Japanse nucleaire waakhond laten weten. Met name is het werk achteropgeraakt om 700 ton hoog radioactief water uit een ondergrondse gracht over te pompen naar een opslagplaats in het turbinegebouw van reactor 2. Dat werk diende vandaag te beginnen, maar werd tot morgen of zelfs nog later uitgesteld.
één dode, vijf gewonden
De aardbeving heeft het leven gekost aan een 46-jarige man, terwijl er ook zeker vijf mensen gewond zijn geraakt. De beving was te voelen tot in het 170 km zuidelijker gelegen Tokio waar gebouwen begonnen te beven. Op de openbare televisie was een brandhaard in de stad Iwaki te zien. Sinds 11 maart werd Japan opgeschrikt door meer dan 400 naschokken met een magnitude van minstens 5.0.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0
Nog meer mensen moeten het gebied rondom de getroffen kerncentrale in Japan verlaten.
De nucleaire ramp in Japan is zijn tweede maand ingegaan, en nog is de crisis niet bezworen. Uit angst voor stralingsgevaar heeft de regering besloten het evacuatiegebied voor kinderen, zwangere vrouwen en ziekenhuispatiënten te vergroten tot voorbij de eerder aangekondigde straal van 20 kilometer. Daarbij is het volgens de regering niet nodig dat mensen onmiddellijk vertrekken.
De leiding van Tepco, eigenaar van de kerncentrale, zei gisteren dat het bedrijf gestopt is met het lozen van radioactief water in de zee. China en Zuid-Korea hebben daar hun beklag over gedaan. Technici van Tepco zijn nog altijd niet in staat gebleken om het koelsystemen van de reactoren weer in werking te stellen. Niemand die weet wanneer er uitzicht is op een einde aan de crisis.
Alsof het allemaal nog niet genoeg is, werd Japan gisteren ook nog eens getroffen door een reeks krachtige naschokken tot 6,6 op de schaal van Richter. Daarbij vielen tweede doden en kwamen 220.000 huishoudens zonder stroom te zitten.
Bron: depers | Gewijzigd: 12 april 2011, 00:05 uur, door Bronk
Japan heeft het ongeluk met de kerncentrale van Fukushima Dai-ichi dinsdag opgeschaald tot de hoogste categorie, net zo erg als de kernramp van 1986 in Tsjernobyl. De Japanse nucleaire toezichthouders kwamen hiertoe na een nieuwe evaluatie van de straling die is vrijgekomen nadat de koeling van de centrale in het ongerede was geraakt door de tsunami van 11 maart.
De Japanse autoriteiten zeggen dat tot dusver nog maar een tiende van de straling is vrijgekomen vergeleken met die in Tsjernobyl. Maar als de crisis nog lang duurt, kan de uitstoot van Tsjernobyl worden overtroffen. "Dit bevestigt dat het een extreem grote ramp is", zei kabinetswoordvoerder Yuki Edano. "Het ongeluk zelf is echt ernstig, maar wij hebben ons ten doel gesteld geen schade te veroorzaken voor de gezondheid."
Maandag besloten de autoriteiten de evacuatiezone rond de centrale uit te breiden. Bij een van de getroffen reactoren brak maandag een kleine brand uit in een bak met accu's. Exploitant Tepco zei dat de brand snel kon worden geblust. De oorzaak van de brand wordt onderzocht.
Bron Nieuws.nl
Een maand geleden al werd Japan getroffen door de verwoestende aardbeving en tsunami. Nu zijn weer nieuwe, angstaanjagende beelden opgedoken van het aanstormende water in Tohoku. Op de video is te zien hoe mensen lopen voor hun leven. Ze proberen zich in veiligheid te brengen op een hoger gelegen gebied. De golf, die alles op zijn weg meesleurt, heeft slechts een paar seconden nodig om de berg te bereiken.
Bron: HBVL
Onweersdagen: 0
Japan zal nog zeker 10 jaar naschokken voelen van de zware aardbeving van enkele weken geleden. Dat zeggen de Amerikaanse geoloog Ross Stein en zijn Japanse collega Shinji Toda. Sinds de aardbeving van 11 maart werd Japan opgeschrikt door meer dan 400 naschokken met een magnitude van 5.0 op de schaal van Richter. Het einde van de ellende is echter niet in zicht. Volgens Stein en Toda heeft de aardbeving de druk op een aantal breuklijnen nog opgevoerd en verhoogt dat de kansen op een nieuwe megabeving. Stein is verbonden aan de U.S. Geological Survey. Hij berekende samen met Toda dat een hotspot ten oosten van Tokyo nu nog meer onder druk staat dan voor de verwoestende beving van 11 maart. Volgens beide geologen zullen er de volgende jaren nog zware aardbevingen volgen en zal Japan nog zeker 10 jaar naschokkken voelen.
Stein en Toda zeggen een patroon ontdekt te hebben in de naschokken, maar hebben nog niet genoeg informatie om voorspellingen te doen over een volgende naschok. De beweringen van Stein en Toda worden door andere wetenschappers dan weer in twijfel getrokken. Volgens Susan Hough, ook al van het U.S. Geological Survey, is de druk op de hotspot minimaal toegenomen en valt het absoluut niet te voorspellen dat er nog naschokken zullen volgen. Een andere wetenschapper Robert Geller erkent dat het risico op een nieuwe aardbeving bestaat, maar zijn er niet genoeg aanwijzigingen om speciale veiligheidsmaatregelen te nemen. Nochtans is er een precedent voor de beweringen van Stein en Toda. Drie maand na de verwoestende aardbeving in Indonesië in december 2004 werd het land getroffen door een nieuwe aardbeving met een magnitude van 8,7. Na de aardbevingen in Chili en Haïti bleef een dergelijke zware naschok echter uit.
Bron: Het Nieuwsblad
Onweersdagen: 0
Er zijn minieme hoeveelheden radioactief strontium teruggevonden in de bodem en planten van de prefectuur van Fukushima, buiten de 30-kilometer zone rond de defecte kerncentrale. Het is de eerste keer dat er radioactief strontium werd gedetecteerd sinds de zwaar beschadigde kerncentrale in Fukushima radioactieve stoffen in de atmosfeer vrijliet.
De overheid stelde geen veiligheidslimiet in voor de blootstelling aan radioactief strontium, maar de waarden zijn zo laag dat er geen gevaar bestaat voor de volksgezondheid, zei de minister van Onderwijs, Cultuur, Sport, Wetenschap en Technologie. Nucleaire experts daarentegen waarschuwden voor de gezondheidsrisico's van strontium, dat zich opstapelt in de beenderen en botkanker en leukemie kan veroorzaken.
De bodem- en plantenstalen werden van 16 tot 19 maart op verschillende plaatsen in de Fukushima prefectuur genomen. De Japanse overheid stelde na de verwoestende aardbeving op 11 maart een veiligheidsperimeter van 20 kilometer rond de kerncentrale in, terwijl de bewoners die zich in een straal van 30 kilometer afstand van de centrale bevonden binnen moesten blijven.
Bron: hln | Gewijzigd: 1 maart 2017, 10:18 uur, door Joyce.s
De luchthaven van Sendai in de rampregio in Japan is opnieuw deels in gebruik genomen. In de ochtend landde een vliegtuig uit Tokio, meldt het Japanse nieuwsagentschap Kyodo. De luchthaven werd ruim een maand geleden overspoeld door een zware tsunami na de krachtige aardbeving in het gebied. De heropening van de luchthaven maakt het voor hulpverleners uit de regio Tokio en het westen eenvoudiger om in de rampregio te geraken. Japan Airlines en All Nippon Airlines zullen dagelijks in totaal zes binnenlandse pendelvluchten uitvoeren.
Bron Hln
De uitbater van de beschadigde kerncentrale van Fukushima in het noordoosten van Japan is begonnen met het overpompen van hoogradiocatief water naar een nabijgelegen opslagtank. Een reeks zware naschokken veroorzaakte gisteren en eergisteren vertraging in de operatie, maar Tokyo Electric Power, dat de kerncentrale van Fukushima uitbaat, begon het radioactieve water dinsdagavond plaatselijke tijd uit een reactorgebouw te pompen. Ongeveer 700 ton water moet naar een condensor worden overgeheveld. De operatie zal waarschijnlijk 40 uur duren, meldde het persbureau Kyodo.
Bron Hln
Er is weer nieuw en hard beeldmateriaal - niet geschikt voor gevoelige lezers - opgedoken over de tsunami van 11 maart, die met een alles-verwoestende kracht door de Japanse kuststreek stroomde. De video laat vluchtende mensen zien, helemaal in paniek, omdat de dreigende tsunami alsmaar dichterbij komt.
Panische angst, te zien én te horen. Hartverscheurende beelden van hoe het was, die dramatische vrijdag, een maand geleden al. Toen sloeg de natuur genadeloos toe met een aardbeving van 9 op de schaal van Richter en met metershoge golven van de tsunami die eropvolgde. Deze video is waarschijnlijk geschoten in Minamisanriku, een Japans dorp dat weggevaagd werd door de tsunami. We zien nog maar eens dat het kolkende water huizen, auto's, bomen en eigenlijk gewoon zowat álles met zich meesleurt.
Mensen slaan dan ook wanhopig op de vlucht. Sommigen proberen onfortuinlijke dorpsbewoners te helpen en te redden. Zoals de man in het zwart, die iemand, die waarschijnlijk in een rolstoel zit, op het droge lijkt te willen hijsen. Bij die hulpactie worden onder meer hijzelf en de persoon in rode kledij door de sterke stroming meegezogen. Hun lot is onbekend, net als dat van vele, vele anderen.
We hebben geen concrete cijfers van het aantal slachtoffers in dit amateurfilmpje, maar de beelden lijken helaas voor zich te spreken.
Bron: HLN
De evacuatiezone rond de kerncentrale van Fukushima zou volgens de Japanse premier Naoto Kan de komende 20 jaar wel eens onbewoonbaar kunnen blijven. Dat heeft Kenichi Matsumoto, speciaal adviseur van de regering, woensdag gezegd aan het persagentschap Jiji Press. Tuinsteden Matsumoto heeft Kan ook voorgesteld verder landinwaarts in de prefectuur Fukushima een milieuvriendelijke stad te bouwen voor 100.000 geëvacueerden. Als voorbeeld zouden de zogenaamde Duitse tuinsteden gelden.
Evacuatiezones
Intussen raakte bekend dat de tsunami van 11 maart meer dan 100 evacuatiezones overspoelde die door de lokale overheid in het noordoosten van Japan als veilig waren bestempeld. Veel mensen zijn op die plaatsen om het leven gekomen, zo meldt Kyodo News. De tsunami overspoelde zeker 101 van die plaatsen in de prefecturen Iwate, Miyagi en Fukushima.
Bron: HBvL
Hulpploegen zijn in de directe omgeving van de geplaagde kerncentrale Fukushima I begonnen met een zoektocht naar vermiste slachtoffers van de aardbeving en tsunami die Japan op 11 maart troffen. Dat meldden Japanse media. Ongeveer 300 hulpverleners proberen in een straal van 10 kilometer rond de centrale slachtoffers te bergen. Behalve een team dat het zoekwerk verricht, is ook een groep actief die de straling meet en een bergingsploeg die de radioactieve lijken opruimt.
De lijken worden nu pas verwijderd omdat de Japanse autoriteiten wilden voorkomen dat bergers, familieleden en artsen radioactief besmet raakten. De stoffelijke resten zouden zijn blootgesteld aan hoge niveaus van radioactiviteit. In heel Japan zijn ruim 13.000 doden gevallen door het natuurgeweld. Meer dan 14.000 mensen worden nog vermist.
Bron Hln
Sinds het bekend worden van problemen met de kerncentrale in Fukushima voert het KNMI regelmatig verspreidingsberekeningen uit die inzicht geven in de verspreiding van radioactieve deeltjes in de lucht. Daarbij wordt gebruik gemaakt van geanalyseerde wereldwijde meteorologische waarnemingen afkomstig van het Europees Weercentrum ECMWF in Reading. Op basis van deze modelberekeningen kan bekeken worden of de lucht boven Nederland afkomstig is uit Japan. Het RIVM voert metingen uit van radioactiviteit om te bepalen of er risico’s voor de volkgezondheid zijn en vind daarvoor tot nu toe geen enkele aanwijzing (zie Externe links-Meetresultaten Japanse radioactiviteit in lucht (RIVM).
Berekende 14-dagen trajectoriën gestart op vijf hoogtes in de onderste 500 m boven de kerncentrale. Het startmoment komt bij benadering overeen met het begin van de explosie en brand in unit 4. De hoogte van de luchtpakketjes is in kleur aangegeven (van donkerblauw via groen, lichtblauw, en oranje naar rood), dagen met dwarsstreepjes. Op 26-27 maart (na 12 dagen) zat lucht uit Fukushima boven Nederland.
Uit de modelberekeningen blijkt dat het ongeveer 12 dagen duurde voordat luchtpakketjes vanuit Fukushima in Europa terecht zijn gekomen. Dit komt overeen met wat klimatologisch wordt verwacht en met metingen van het RIVM van zeer geringe toenames van de radioactiviteit. De luchtstroming boven Japan was gedurende het grootste deel van de afgelopen tijd vanuit het westen, dus oostwaarts gericht, in de richting van de Grote Oceaan. Boven de oceaan komt de lucht vrij snel in de vrije troposfeer in de onderste kilometers van de atmosfeer terecht waar de stroming gemiddeld ook naar het oosten gericht is.
Bron KNMI