Technici zijn er zondag nog niet in geslaagd het lek van de Fukushima Dai-ichi-centrale in Japan te dichten. Uit een scheur in het beton rond een kernreactor stroomt nog altijd zeer radioactief water de zee in. Een extra controle op het complex heeft zondag geen nieuwe lekken aan het licht gebracht, laat de beheerder van de kerncentrale zondag weten.
De technici probeerden het lek te dichten met beton, maar dat droogde niet op. Het volgende plan is om via een verbindingspijp een polymeer verbinding naar binnen te brengen. Polymeer kan enorme hoeveelheden water opnemen en vijftig keer zijn originele grootte krijgen.
Op een foto die het bedrijf heeft vrijgegeven is te zien dat water uit een scheur van ongeveer twintig centimeter stroomt, de zee in. In de oceaan wordt het water zo sterk verspreid dat het uiteindelijk geen kwaad meer kan, maar voor de medewerkers ter plaatse is het water wel gevaarlijk.
Twee medewerkers van de centrale die werden vermist sinds de tsunami toesloeg zijn woensdag dood gevonden. De twee mannen van 21 en 24 jaar oud hebben door de tsunami meerdere verwondingen opgelopen. Ze zijn waarschijnlijk omgekomen door bloedverlies. Het is niet duidelijk waarom de twee na de aardbeving niet zijn geëvacueerd
Hun lichamen moeten worden ontsmet omdat de afgelopen weken bij de kerncentrale veel straling is vrijgekomen. De vondst van de twee lichamen is niet eerder bekend gemaakt omdat eerst de familie moest worden geïnformeerd.
De directeur van Tokyo Electric Power Company, Tsunehisa Katsumata, zei dat het hem pijn doet dat de twee 'jonge werkers' zijn omgekomen bij een poging de kerncentrale te beschermen. De mannen werden vermist sinds 11 maart, de dag dat Japan werd getroffen door een zware aardbeving en een daaropvolgende tsunami.
Bron: Nieuws.nl
Wolkenkrabbers in zeven landen zullen maandag oplichten in de kleuren van de Japanse vlag, uit solidariteit met Japan en zijn strijd tegen de gevolgen van de aardbeving, tsunami en nucleaire incidenten.
Het initiatief komt van de Empire State Building in New York, dat elke nacht telkens andere, vaak betekenisvolle kleuren aanneemt. De beheerders van de Amerikaanse wolkenkrabber nodigden iconische wolkenkrabbers uit Canada, China, Groot-Brittannië, Zuid-Korea, Maleisië en Nieuw-Zeeland uit om zich aan te sluiten bij het initiatief.
De actie is bedoeld om 'bewustzijn te creëren voor de inspanningen' om Japan te helpen na de rampen waarvan de schade geraamd wordt op 300 miljard dollar, of 6 procent van het bruto binnenlands product van Japan.
Bron: de Standaard
Japan is zondag weer getroffen door een zware naschok. De beving had een kracht van 5,3 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag 50 kilometer in de zee voor de provincie Fukushima. Er zouden geen slachtoffers zijn en er is geen schade.
Het land werd op 11 maart al getroffen door een zware aardbeving en een verwoestende tsunami.
Bron: HBvL
Magnitude 5.4
Date-Time
* Sunday, April 03, 2011 at 07:38:46 UTC
* Sunday, April 03, 2011 at 04:38:46 PM at epicenter
Location 37.619°N, 141.572°E
Depth 57.3 km (35.6 miles)
Region NEAR THE EAST COAST OF HONSHU, JAPAN
Distances
87 km (54 miles) NE of Iwaki, Honshu, Japan
92 km (57 miles) SE of Sendai, Honshu, Japan
98 km (60 miles) E of Fukushima, Honshu, Japan
269 km (167 miles) NE of TOKYO, Japan
Bij Fukushima heeft vandaag weer een zware naschok plaatsgevonden. De beving zou volgens de televisiezender NHK een magnitude van 5.3 hebben gehad. Het epicentrum lag 50 kilometer onder de zeebodem voor de provincie Fukushima. Het tsunami-alarm werd niet afgekondigd. In de Japanse kerncentrale Fukushima I zijn de lichamen gevonden van twee vermiste medewerkers. Dat heeft de eigenaar van het complex, het energiebedrijf Tepco, vanmorgen laten weten aan het Japanse persbureau Kyodo. Verdere details zijn vooralsnog niet bekend. Er zouden geen slachtoffers gevallen zijn, en er zou geen schade zijn.
Dodental boven 12.000
Het dodental door de zware aardbeving en verwoestende tsunami is gestegen tot boven de 12.000. Meer dan 15.000 mensen worden nog vermist. Bijna drieduizend mensen zijn gewond geraakt. Dat meldde de Japanse politie vanmorgen. De prefectuur Miyagi, dicht bij het epicentrum, is het zwaarst getroffen. Er zijn al meer 7300 doden geteld, maar er worden ook nog ruim 6300 mensen vermist. Japan en de Verenigde Staten zijn vrijdag samen begonnen aan een driedaagse zoektocht naar de duizenden vermisten. Die zijn mogelijk door de vloedgolven de zee in gespoeld.
Bron: AD.nl
Onweersdagen: 0
Pogingen om een lek in een beschadigde reactor van de Japanse kerncentrale Fukushima I te dichten, zijn op niets uitgelopen. Uit reactor nummer 2 stroomt nog steeds radioactief water, meldt het Japanse persagentschap Kyodo. Tepco, de exploitant van de centrale, probeerde vandaag tevergeefs de scheur in de reactor met een speciaal waterabsorberend bindmiddel te dichten. Mogelijk volgt nog een tweede poging. Gisteren was het ook al niet gelukt de scheur in de betonnen behuizing met cement te vullen, omdat de substantie door het water werd verdund.
Fukushima I, ongeveer 250 kilometer ten noorden van de Japanse hoofdstad Tokio, kampt met grote problemen door de aardbeving en tsunami die Japan op 11 maart troffen. De natuurrampen richtten ook een spoor van verwoesting aan in woongebieden, vooral aan de kust. Een Japanse havenstad waar meer dan de helft van de bevolking dakloos is geworden, is vandaag begonnen met een massa-evacuatie. Bijna tienduizend mensen uit Minamisanriku in de Japanse prefectuur Miyagi worden ondergebracht in omliggende plaatsen. Ze worden gehuisvest in tijdelijke opvangkampen totdat woningen zijn gebouwd. Dat kan een half tot een heel jaar duren, meldden lokale functionarissen. Kyodo meldde gisteren dat de Japanse regering overweegt om geruïneerde woongebieden maar te laten voor wat ze zijn en volledig nieuwe woongebieden op hoger gelegen plekken uit de grond te stampen.
Bron: HLN | Gewijzigd: 1 maart 2017, 10:15 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
Het Japanse elektriciteitsbedrijf Tepco is er zondag niet in geslaagd een lek in de beschadigde reactor nummer twee van de kerncentrale Fukushima I te dichten. Uit de reactor stroomt nog steeds radioactief water, meldde het Japanse persbureau Kyodo. Het bedrijf, exploitant van de centrale, probeerde de scheur te dichten met een speciaal waterabsorberend bindmiddel. Mogelijk onderneemt Tepco nog een tweede poging. Zaterdag had het bedrijf het lek in de betonnen huls met cement proberen te vullen, maar dat mislukte, omdat de substantie door het water werd verdund. De kerncentrale, ongeveer 250 kilometer ten noorden van de hoofdstad Tokio, werd zwaar beschadigd door de aardbeving en de tsunami die Japan op 11 maart troffen. De koeling viel uit en enkele reactoren raakten oververhit. Dat leidde tot branden en explosies.
In het gebouw zijn woensdag de lichamen gevonden van twee medewerkers die in het complex aan het werk waren, toen het natuurgeweld toesloeg. Dat liet Tepco zondag aan Kyodo weten. Het gaat om mensen van 24 en 21 jaar. Het dodental van het natuurgeweld is volgens de politie tot boven de twaalfduizend gestegen. Meer dan 15.000 mensen worden nog vermist. Bijna drieduizend mensen liepen verwondingen op. De prefectuur Miyagi, dicht bij het epicentrum van de aardbeving, is het zwaarst getroffen. Er zijn al meer dan 7300 doden geteld en er worden nog ruim 6300 mensen vermist. Veel vermisten zijn mogelijk door de vloedgolven in zee gespoeld.
De havenstad Minamisanriku in Miyagi, waar meer dan de helft van de bevolking dakloos is geworden, is zondag begonnen met een massa-evacuatie. De geëvacueerden worden ondergebracht in tijdelijke opvangkampen in omliggende plaatsen. Mogelijk moeten zij daar een jaar blijven, totdat er een huis voor hen is gebouwd. Volgens Kyodo overweegt de regering verwoeste woongebieden niet meer op te bouwen en de bewoners in hoger gelegen gebieden te huisvesten. De verwachting is dat veel bewoners zich daartegen zullen verzetten. Zij zijn al oud en zeer aan hun woonomgeving gehecht.
Bron: AD.nl
Onweersdagen: 0
Japan is van plan 11.500 ton radioactief afvalwater uit de kerncentrale Fukushima I te lozen in de Grote Oceaan. Volgens Tepco gaat het om relatief licht radioactief water uit opslagplaatsen onder de reactoren 2, 5 en 6. Dat meldde het Japanse persbureau Kyodo maandag op gezag van de regering en de eigenaar van de centrale, het elektriciteitsbedrijf Tepco.
Deze foto is niet meer beschikbaar
Radioactief water stroomt uit een lek in een van de reactoren. © epa
Het vervuilde water wordt in zee gedumpt om plaats te maken voor zwaarder verontreinigd water dat zich in de turbineruimtes van de kerncentrale heeft opgehoopt. Een woordvoerder van de regering zei dat er geen andere optie is. Sinds de kerncentrale op 11 maart zeer ernstig beschadigd raakte door een aardbeving en een tsunami, zijn enorme hoeveelheden water over de reactoren uitgestort om ze te koelen. Dat was nodig omdat de eigen koelsystemen door de natuurramp waren uitgevallen.
Bron: AD.nl
Onweersdagen: 0
De tweejarige Japanse hond Ban, die drie weken na de aardbeving en de tsunami van het dak van een huis was gered, is vandaag herenigd met haar bazin, een inwoonster van de plaats Kesennuma in de prefectuur Miyagi. Ban sprong in de armen van zijn bazin en likte daarna haar gezicht, meldde de Japanse zender NHK.
De hond was eind vorige week door de kustwacht gered. De bemanning van een kustwachthelikopter zag de hond bijna 2 kilometer uit de kust bij de plaats Kesennuma. Een eerste reddingspoging mislukte, omdat de hond wegzwom. Na ongeveer een uur kreeg de kustwacht de hond te pakken, waarna het dier koekjes en worst kreeg. De Japanse televisie besteedde uitgebreid aandacht aan de redding van de hond. De eigenaresse herkende haar huisdier onmiddellijk op de tv-beelden, waardoor de twee snel bij elkaar konden worden gebracht.
Bron: HLN | Gewijzigd: 1 maart 2017, 10:16 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
De Japanse regering was zich al voor de aardbeving bewust van het risico op een meltdown in de kerncentrale van Fukushima. Vorig jaar werd die mogelijkheid nog geopperd door het Nucleair Veiligheidsagentschap, meldt Kyodo News. "Het is logisch dat een reactorkern kan smelten als alle externe stroombronnen verloren zijn, waardoor de centrale urenlang niet zou kunnen koelen", zei Nobuaki Teresaka van het Nucleair Veiligheidsagentschap op 26 mei 2010. Hij voegde er wel aan toe dat de veiligheid in Japanse kerncentrales verzekerd is dankzij verschillende extra elektriciteitsbronnen.
Toch liep het op 11 maart grondig mis toen een aardbeving en een tsunami Japan troffen. De reactors van Fukushima vielen volgens plan stil, maar de tsunami vernielde alle energiebronnen die de koeling moesten voorzien. Het water kookte vervolgens weg en de kern van de reactors kwam zo bloot te liggen. De temperatuur zou er tot vermoedelijk 1.200 graden Celsius gestegen zijn. Het agentschap had wel verwacht dat de energietoevoer na enkele uren weer zou normaliseren. "Deze aardbeving oversteeg onze verwachtingen, we moeten maatregelen nemen", luidt het. Jun Tateno, voormalig onderzoeker in opdracht van de overheid, reageert scherp: "Dit ongeluk zou niet gebeurd zijn als Japan de filosofie had om reservegenerators te beschermen, zelfs als een zware aardbeving of een tsunami maar eens om de duizend jaar kan toeslaan."
Bron: HLN | Gewijzigd: 1 maart 2017, 10:16 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
De Amsterdam ArenA is volgende week woensdag het toneel van een nationale actie voor Japan. Met een benefietvoetbalwedstrijd en een benefietconcert wil het Rode Kruis geld binnenhalen voor de slachtoffers van de aardbeving, tsunami en nucleaire ramp in het Aziatische land. Dat maakte de organisatie maandag bekend. Op de grasmat nemen voetbalclubs Ajax en het Japanse Shimizu S-pulse het tegen elkaar op. De namen van de optredende artiesten worden de komende dagen bekendgemaakt. Het motto van de actie is Nederland helpt Japan. De organisatie overlegt met de publieke en commerciële omroepen of het mogelijk is om de avond op televisie en radio uit te zenden.
Bron: De Pers
Onweersdagen: 0
Bij een zwakke wind uit veranderlijke richtingen kunnen de radioactieve deeltjes van de kerncentrale van Fukushima zich over een groot gebied verspreiden. Dat meldt de Duitse weerdienst DWD. Op dit ogenblik kan er geen eenduidige windrichting aangeduid worden.
Volgens simulaties van de DWD kunnen radioactieve deeltjes sterk verdund met de lucht tot Korea en de Chinese kust geraken. Gezien de Duitse weerdienst niet beschikt over meetwaarden omtrent het effectief vrijkomen van radioactieve deeltjes, berusten de berekeningen op hypothesen. Morgen draait de wind naar zuidwestelijke richtingen en waaien de deeltjes weer over de Stille Oceaan. In de noordelijke rampgebieden wordt het geleidelijk warmer. Voor woensdag worden er in de regio temperaturen tot 15 graden verwacht. Neerslag is niet in zicht.
Bron: hln | Gewijzigd: 1 maart 2017, 10:16 uur, door Joyce.s
Op de laatste dag van de intensieve zoektocht naar vermisten na de verwoestende aardbeving en tsunami in Japan zijn op drie dagen tijd nog 78 lijken geborgen. Dat berichten de Amerikaanse media en het Japanse persbureau Kyodo. De intensieve actie begon vrijdag. Zowat 18.000 Japanse en 7.000 Amerikaanse soldaten namen eraan deel.
Bron: hln | Gewijzigd: 1 maart 2017, 10:16 uur, door Joyce.s
Uit Japan komen opnieuw bijzonder verontrustende cijfers over de straling (en zijn ook weer een aantal nieuwe leugens aan het licht gekomen). Zo blijkt het zeewater niet 4 à5.000 keer radioactiever dan toegelaten te zijn, maar meer dan 7 miljoen keer. Er komt ook nog gestaag radioactieve straling in de lucht. In Ibaraki meet men nog altijd waarden die al drie weken omzeggens hetzelfde zijn en meer dan 20 keer boven de normale waarden liggen. Vanuit Fukushima, net buiten de 30 kilometerzone, komen berichten dat daar straling wordt gemeten die tien keer hoger is dan veilig wordt geacht. Bovendien blijkt dat de Japanse overheid stralingscijfers heeft achtergehouden die aangaven dat minstens 12 dagen lang mensen buiten de "veilige zone" van 30 kilometer in 24 uur blootgesteld werden aan een dosis die 100 keer hoger ligt dan wat veilig wordt geacht voor een heel jaar.
De Japanners zijn volop hoogradioactief water afkomstig van de lekkende kernreactoren in de rampcentrale van Fukushima in zee aan het pompen. Gisteren luidde het nog dat het om water ging dat "slechts 100 keer" de wettelijke limiet overschreed. Ondertussen weten we dat er al ongeveer 3,5 miljoen liter in zee is gedumpt dat 500 keer radioactiever is dan de veiligheidslimiet. Het niveau van radioactiviteit dat gemeten is in zee blijk ook al schromelijk onderschat: op drie kilometer van centrale is zeewater gemeten dat 7,5 miljoen keer radioactiever is dan toegelaten. Voor alle duidelijkheid: die meting gebeurde drie dagen geleden, nog voor de dumpingsoperatie van miljoenen liters radioactief water. In spiering die gevangen is op 200 kilometer van de rampplaats is nu al een te hoog gehalte aan cesium gevonden.
Tot nu kregen we te horen dat de zee rond de centrale 4 à5.000 keer de wettelijke limiet van radioactiviteit overschreed. Nu blijkt het dus meer dan 7 miljoen keer te zijn. Dat is ondermeer gezegd op de Japanse staatszender NHK. Wat nog verontrustender is, is dat het water in zee 1,1 miljoen keer te hoog testte op cesium-137, een gevaarlijk radioactief element dat een halfleven van dertig jaar heeft en dus heel erg lang in het milieu blijft schade veroorzaken.
Cesium in spiering
Bovendien loopt nog steeds ongeveer 7.000 liter bijzonder radioactief water per uur in zee dat afkomstig is van een lek in een vergaarbekken naast reactor nummer twee, één van de vier reactoren die nog steeds in kritieke toestand verkeren en die niet gekoeld geraken. Dat water is "minstens" 10.000 keer radioactiever dan de veiligheidsnorm.
Dat de radioactiviteit in zee al in de voedselketen is geslopen blijkt uit radioactieve spiering, gevangen op meer dan 200 kilometer van de rampplaats. Die overschrijdt de wettelijk toegelaten hoeveelheid cesium. Cesium is veel gevaarlijker dan radioactief jodium omdat het een halfleven heeft van 30 jaar en dus erg lang in de voedselketen blijft zitten. Bovendien stapelt radioactiviteit zich op in vissen.
"Waarschijnlijk geen ernstige gezondheidsproblemen"
Voor een keer was het niet regeringswoordvoerder Yukio Edano die mocht komen vertellen dat het allemaal eigenlijk geen kwaad kan, maar industrieminister Banri Kaieda. Hij mocht het sprongetje maken van 100 naar 500 keer te radioactief en zei genuanaceerd "niet te verwachten dat het dumpen van dat radioactief water voor ernstige gezondheidsproblemen gaat zorgen". Desalniettemin sloeg ook Kaieda meteen aan het excuseren. Hij verontschuldigde zich bij de Japanse bevolking en de Japanse vissers in het bijzonder voor de "overlast" en "de zorgen die dit allemaal mogelijk heeft opgewekt".
Meer dan drie weken van vermoedens
We zijn overigens, drieënhalve week na het begin van de ramp, nog steeds in het stadium waar niemand durft of kan zeggen hoe het nu echt zit in Fukushima. Het is nog steeds "we geloven dat", "we denken dat", "we vermoeden", etc. Eén van de zaken die sinds vandaag "vermoed" worden, is dat er in de reactorgebouwen zo'n 60 miljoen liter hoogradioactief water staat. Water dat "waarschijnlijk" weer uit de reactors gelekt is bij de pogingen die te koelen. Waar die lekken zijn, "weten we nog steeds niet met zekerheid".
Straling in de lucht
Er komt ook nog gestaag radioactieve straling in de lucht. Dat blijkt uit de (niet gecensureerde) metingen. In Ibaraki meet SPEEDI (Prediction of Environment Emergency Dose Information) waarden die al drie weken omzeggens hetzelfde zijn en meer dan 20 keer boven de normale waarden liggen. Vanuit Fukushima, net buiten de 30 kilometerzone, komen berichten dat daaar straling wordt gemeten die tien keer hoger is dan veilig wordt geacht. SPEEDI-metingen zijn er niet voor dat gebied: die worden nog steeds gecensureerd.
Uit de metingen blijkt dat in omzeggens heel Japan de straling ver boven normale waarden blijft liggen. In Tokio is bijvoorbeeld de lucht nog steeds vier keer radioactiever dan normaal. Het is niet meteen een gevaarlijke hoeveelheid die daar wordt gemeten, maar dalen doet het cijfer niet. In Osaka, toch al een heel eind weg naar het Zuiden hangt ook twee keer meer straling in de lucht dan normaal.
Achtergehouden
Staatszender NHK, die langzaam aan wat kritischer begint te berichten over de ramp, pakt vandaag uit met een bericht dat de Japanse overheid alvast stralingscijfers heeft achtergehouden tussen tussen 12 en 24 maart waaruit blijkt dat een stuk buiten de 30-kilometerzone de mensen in 24 uur blootgesteld werden aan een dosis van 100 milliesievert. Volgens de normen van de International Commission on Radiological Protection is dat in 24 uur 100 keer meer dan wat ze de veilige blootstelling voor een heel jaar beschouwd.
Bron: HLN
De politie van Tokio heeft twee Japanners aangehouden wegens het dealen in drugs die naar hun zeggen zouden werken tegen radioactieve straling. De 50-jarige Fumitaka Umewaka verkoopt gezondheidsvoedsel en zou op een website gezegd hebben dat de drugs radioactieve stoffen in het menselijk lichaam absorberen en verwijderen. Hij plaatste de advertentie na de kernramp in Fukushima online. Volgens de politie zouden de twee de drugs sinds de aardbeving aan vermoedelijk duizend mensen verkocht hebben. In totaal verdienden ze zo zeker 24 miljoen yen (meer dan 200.000 euro).
Bron: HLN
Onweersdagen: 0
Ook in Latijns-Amerika is men nu begonnen met de controle van Japanse producten op radioactieve besmetting. Mexico en Brazilië zijn gestart met radiologisch onderzoek van voedingswaren en medisch materiaal uit Japan. De Mexicanen herinneren zich nog goed hoe na de ramp in Tsjernobyl besmet melkpoeder werd verkocht. "Japan is geen grote exporteur van voedingsproducten. Maar men moet waakzaam zijn voor mogelijke blootstelling aan straling", zegt Alejandro Calvillo, voorzitter van de Mexicaanse consumentenorganisatie El Poder del Consumidor (de Macht van de Consument). De douanediensten in Mexico meten sinds het voorbije weekend de radioactiviteit van voedingsproducten en medisch materiaal in de havens van Manzanillo en Veracruz en in de internationale luchthaven van Mexico-Stad. In Brazilië hebben de ministeries van Gezondheid en Landbouw afgesproken om vanaf vandaag (maandag) bloem, brood- en koekdeeg, vis, algen, pasta en sake te controleren. Volgens een resolutie die vrijdag in het Braziliaanse staatsblad verscheen, moet elk voedingsproduct uit Japan van een certificaat voorzien zijn waarop de Japanse autoriteiten verklaren dat het de internationale normen zoals die in de Codex Alimentarius zijn vastgelegd, niet overschrijdt.
Vluchten uit Japan
Mexico importeerde vorig jaar voor 15 miljard dollar (10 miljard euro) uit Japan, voedingsproducten waren daarin goed voor slechts 2 procent. Brazilië voerde voor 7 miljard dollar (5 miljard euro) in uit Japan, vooral industriegoederen en auto-onderdelen. Ingevoerde voedingsproducten waren goed voor 100 miljoen dollar (70 miljoen euro), voornamelijk bestemd voor de Aziatische gemeenschap in het land. De Braziliaanse autoriteiten inspecteren ook vluchten uit Japan om te vermijden dat passagiers Japanse voeding eten.
Besmet melkpoeder na Tsjernobyl
Mexico heeft geen goede reputatie in verband met radioactief besmette levensmiddelen. In 1988 verdeelde het ondertussen verdwenen staatsbedrijf Conasupo 2436 ton melkpoeder dat besmet bleek te zijn met Cesium-137. Dat was afkomstig van de kerncentrale van Tsjernobyl, waar zich in 1986 een kernramp had voorgedaan. Conasupo kon slechts 1497 ton tegenhouden, van het resterende poeder is geen spoor. "Mexico is kwetsbaar voor dit soort zaken. Daarom is waakzaamheid cruciaal", zegt Calvillo, die destijds de Mexicaanse afdeling van Greenpeace leidde. De Nationale Commissie voor Nucleaire Veiligheid (CNSNS), die afhangt van het ministerie van Energie, heeft ondertussen nergens aan de Mexicaanse kust hoge stralingswaarden vastgesteld als gevolg van oceaanstromingen uit Fukushima. Op 17 en 18 maart werd in Ensenada, in de noordwestelijke deelstaat Baja California, een verhoging van 1 procent boven de normale waarde gemeten. Op 21 maart werd in La Paz, in Baja California Sur, een verhoging van 2 procent vastgesteld. Volgens de Mexicaanse overheid betekenen deze waarden "geen enkel risico voor de bevolking op het nationale grondgebied." Ze zet haar metingen voort. Aan de Mexicaanse grenzen zijn tweehonderd stralingsdetectoren actief.
Bron: Nieuws.nl
Onweersdagen: 0
Het lozen van radioactief besmet water in zee bij de Japanse kerncentrale Fukushima I baart milieuactivisten grote zorgen.
Stralingsdeskundige Ike Teuling van Greenpeace zei dinsdag dat de situatie ernstiger is dan wordt voorgespiegeld. Water dat gebruikt is voor het koelen van de kernreactor, wordt geloosd in zee. Het gaat om licht radioactief besmet water dat plaats moet maken voor de opslag van zwaar radioactief besmet water. ,,Maar zelfs dat zogenaamd licht besmette water is zwaar vervuild. Dat bevat honderd keer meer radioactiviteit dan de limieten'', aldus Teuling.
Vissen
Ze waarschuwt voor de gezondheid van vissen. ,,Van mensen is bekend dat de kans groot is dat ze kanker krijgen, als ze blootgesteld worden aan te veel radioactieve straling. Dat is ook zo voor vissen. Die kunnen kankergezwellen ontwikkelen.''
Vissen in de vitrine op de Tsukiji vismarkt in centraal Tokyo, 5 april 2011.
Ook later in de voedselketen werkt de radioactiviteit door. ,,Visjes worden opgegeten door grotere vissen, die weer opgegeten worden door nog grotere vissen. De hoeveelheid radioactiviteit wordt steeds groter hoe verder je in de voedselketen komt.'' Ook voor mensen bestaat er gevaar, waarschuwt Teuling. ,,Aan de Japanse oostkust wordt veel gevist. Het Japanse dieet bestaat voor een groot deel uit vis en schaaldieren. Het zou goed kunnen dat de vis uit de zee in Japan voor lange tijd niet eetbaar is.''
Radioactiviteit
Teuling vindt dat er nog te weinig aandacht is voor de schadelijke gevolgen van de radioactiviteit. ,,Op dit moment is alle energie gericht op het beheersen van de situatie. Met man en macht wordt geprobeerd de reactor onder controle te krijgen. Pas als dat gelukt is, worden de gevolgen in kaart gebracht. Maar ondertussen ondervinden zowel vissen als mensen schade van de straling.''
Bron: de pers
De Europese Unie gaat het maximaal toegelaten stralingsniveau in voedsel dat geïmporteerd wordt uit Japan verlagen. Dat heeft José Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie aangekondigd in het Europees Parlement. De maatregel komt er "uit voorzorg". Omwille van de onrust om de kerncentrale in Fukushima besliste de Commissie een tweetal weken geleden om levensmiddelen en diervoeder die uit Japan worden ingevoerd, strenger te controleren op kernstraling en aan extra tests te onderworpen. De stralingsniveaus die Europa in zijn voedsel toestaat, werden in 1987 vastgelegd, in de nasleep van de kernramp in Tsjernobyl een jaar eerder. Alle voeding die gecontroleerd werd sinds de tsunami die Fukushima trof, was perfect veilig voor de volksgezondheid, beklemtoonde Barroso dinsdag.
Normen toereikend?
Ondanks de extra controles bleef de Commissie de voorbije dagen en weken vragen krijgen. Zijn de geldende normen wel adequaat? "Zaken als deze moeten op wetenschappelijk bewijsmateriaal gebaseerd zijn", antwoordde Barroso in Straatsburg. Daarom bekijkt de Commissie of de normen effectief toereikend zijn. Die analyse moet eind juni afgerond zijn.
Voorzorgsmaatregel
Niettemin worden de normen in afwachting reeds aangepast. "Een voorzorgsmaatregel", aldus Barroso. "Maar ook een kwestie van compatibiliteit. Opdat de standaarden niet zouden verschillen, hebben we beslist als overgangsmaatregel de strengere normen te implementeren die in Japan gelden." Op die manier komt de Commissie tegemoet aan een ander punt van kritiek, namelijk dat de voedselcontroles in Europa weinig zin hebben als de controles in het land van oorsprong toch strenger zijn.
Bron: HLN | Gewijzigd: 1 maart 2017, 10:16 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
Arbeiders in Japan zijn er in geslaagd het lek te dichten in de zwaar beschadigde kerncentrale Fukushima I waardoor radioactief besmet water in zee stroomde. De problemen zijn daarmee overigens nog lang niet voorbij. Tepco, de eigenaar van de kerncentrale, liet weten door te gaan met het lozen van radioactief besmet water in zee wegens een gebrek aan opslagcapaciteit. Fukushima I, ongeveer 250 kilometer ten noorden van de Japanse hoofdstad Tokio, kampt met grote problemen door de zware aardbeving en de verwoestende tsunami die Japan op 11 maart troffen. Circa 28.000 mensen staan op de lijst van doden en vermisten.
In de betonnen behuizing van reactor 2 van de kerncentrale in Fukushima ontstond een scheur van 20 centimeter. De lekkage werd zaterdag ontdekt. In de afgelopen dagen mislukte een reeks pogingen om de lekkage te stoppen, onder meer met behulp van cement.
De laatste poging, waarbij een chemische substantie in de bodem rond het lek werd gespoten, had uiteindelijk wel succes. ,,De lekkages namen gisteren af, nadat we een mix van vloeibaar glas en een hardingsmiddel hadden geïnjecteerd. Nu is het helemaal gestopt'',aldus een woordvoerder van Tepco. De hoeveelheid radioactief jodium in het zeewater bij Fukushima I is op sommige plaatsen 4800 keer zo hoog als wettelijk toegestaan. Blootstelling aan grote hoeveelheden Jodium-131 kan leiden tot ziektes als schildklierkanker.
Er zijn al vissen gevangen die radioactief besmet bleken te zijn. De Japanse overheid overweegt voor het eerst sinds het begin van de crisis een verbod op het eten van vis uit de wateren rond Fukushima. Milieuorganisaties maken zich grote zorgen over het besmette zeewater als gevolg van de nucleaire crisis, de ergste sinds de ramp met de kerncentrale in Tsjernobyl in 1986.
Bron: AD
Deze foto is niet meer beschikbaar
Een meisje opent het schooltasje dat ze heeft gekregen. © epa
Kinderen in de Japanse prefectuur Fukushima zijn vandaag weer naar school gegaan, voor het eerst sinds de zware aardbeving en de verwoestende tsunami van 11 maart. Het ging om basisscholieren die zijn geëvacueerd uit de omgeving van de zwaar beschadigde kerncentrale Fukushima I. Zij verblijven met hun families in opvangcentra sinds het begin van de nucleaire en humanitaire crisis. De kinderen volgen nu onderwijs in scholen in de stad Fukushima, 80 kilometer ten noordwesten van de kerncentrale. De scholen hebben extra docenten toegewezen gekregen in verband met de toestroom van kinderen uit het rampgebied.
Bron: HLN
De Japanse overheid zet omgerekend 25 miljard euro opzij als eerste noodbudget om de schade veroorzaakt door de aardbeving en tsunami van 11 maart te herstellen. Dat meldde de Japanse krant Asahi Shimbun woensdag. Het geld zal voornamelijk besteed worden aan herstel van de infrastructuur in de getroffen gebieden in het noordoosten van Japan. Ook zal de regering stappen ondernemen om Japanners die door de aardbeving hun bron van inkomsten zijn verloren, sneller aan een baan te helpen.
Bron De Pers