Energiebedrijf Tepco overweegt opnieuw radioactief water van de kerncentrale Fukushima in zee te lozen. Dat liet het bedrijf donderdag weten. Door de zware aardbeving en de tsunami van 11 maart liep Fukushima grote averij op. Onder meer het koelsysteem viel uit.
Om een nucleaire catastrofe te voorkomen liet Tepco grote hoeveelheden zeewater in de reactoren pompen. ''We hebben dat water in tanks opgeslagen, maar die zijn vermoedelijk in maart vol'', aldus een zegsman van het energiebedrijf. In april loosde Tepco ook al besmet water in zee.De baai voor de nucleaire installatie, op ongeveer 250 kilometer ten noorden van hoofdstad Tokio, raakte daarna ernstig vervuild. Vissen raakten radioactief besmet.
Bron: NU.nl | Gewijzigd: 1 maart 2017, 10:22 uur, door Joyce.s
Tepco, de beheerder van de zwaar beschadigde kerncentrale in het Japanse Fukushima, heeft gezegd dat het overweegt om "licht radioactief" water opnieuw in zee te lozen. Zoals gewoonlijk zou er geen gevaar voor de gezondheid zijn omdat de tanks maar een beperkte capaciteit hebben. In het kernpark Fukushima Daiichi hebben zich tienduizenden ton water opgestapeld tengevolge van het massaal besproeien van de installaties na het zware ongeluk op de site. Een speciale installatie behandelt dit radioactief besmet water.
Een deel van dit behandeld water dient voor de koelingscircuits van de beschadigde reactoren. De rest wordt in tanks bewaard. Reeds enkele maanden na de kernramp heeft Tepco al meer dan 10.000 ton "licht radioactief" water in de Stille Oceaan geloosd. Dit ontlokte toen veel kritiek.
Volksgezondheid
De waterlozingen zouden wel nog niet voor het eerst zijn. In maart zou echter de opslagcapaciteit van de tanks bereikt worden, waardoor het water geloosd zou moeten worden. Tepco belooft dat er enkel water geloosd wordt waarvan het radioactieve gehalte onder de wettelijke norm ligt.
Vissersorganisaties hebben meteen protestacties opgezet. Zij vrezen namelijk voor nog meer schade aan het leven in zee. Daarmee samenhangend is natuurlijk ook de volksgezondheid in gevaar, mocht er besmette vis in de winkel terechtkomen.
Bron: HLN | Gewijzigd: 1 maart 2017, 10:23 uur, door Joyce.s
Google heeft in zijn Street View-dienst foto's van Japan gestopt die werden gekiekt na de verwoestende tsunami en aardbevingen van afgelopen maart. Er is een 'online tour' door het rampgebied mogelijk. Op de site Memories for the Future kan je gemakkelijk wisselen tussen Street View-beelden van voor en na de ramp. Voor de foto's reed een wagen van Google Street View door het getroffen gebied van meer dan 44.000 kilometer. Google wil met de site de impact van het natuurgeweld vereeuwigen, maar ook hulp bieden aan onderzoek naar de gevolgen van de ramp.
Bron: HLN | Gewijzigd: 1 maart 2017, 10:23 uur, door Joyce.s
Een onafhankelijk Frans laboratorium heeft vandaag op 200 kilometer van Fukushima, in een voorstad van de hoofdstad Tokio, radioactieve besmetting vastgesteld in het interieur van de huizen. Het laboratorium Acro (Association pour le contrôle de la radioactivité dans l'Ouest) analyseerde in oktober het stof in twaalf woningen die binnen een straal van tweehonderd kilometer van de getroffen kerncentrale liggen. Alle stofdeeltjes bleken besmet met cesium 137 en 134, als gevolg van de ramp in Fukushima, zo meldt het Franse lab.
De grootste vervuiling (bijna 20.000 becquerel per kilo) werd vastgesteld in het district Watari, op een vijftigtal kilometer van de centrale. Maar ook aan de rand van het onderzochte gebied, dus op 200 kilometer van de centrale, werd "een significante besmetting" vastgesteld in de huizen, die ging tot "bijna 6.000 becquerel per kilo", aldus Acro.
Bron: HLN | Gewijzigd: 1 maart 2017, 10:23 uur, door Joyce.s
In Japan is de kerncentrale van Fukushima afgekoeld tot onder de 100 graden Celsius en is de radioactieve uitstoot onder controle. Daarmee is een 'koude shutdown' bereikt. Dat heeft de Japanse premier Yoshihiko Noda bekendgemaakt. De operatie was een van de belangrijkste doelstellingen in het plan dat de uitbater van de centrale Tepco had opgesteld om de ergste kernramp sinds Tsjernobyl in 1986 aan te pakken.
De Japanse premier kondigde dan ook aan dat de situatie nu onder controle is. Het stralingsniveau kan op een laag niveau worden gehouden, zelfs als er onvoorspelbare incidenten gebeuren, zei hij. Maar dat betekent niet dat de crisis achter de rug is. Experts zeggen dat Fukushima kwestbaar blijft en dat het nog tientallen jaren zal duren voor de centrale volledig is ontmanteld. Ook de veiligheidsperimeter rond de getroffen kerncentrale wordt behouden.
De Japanse kerncentrale in Fukushima raakte zwaar beschadigd bij de verwoestende aardbeving en tsunami van 11 maart. Daarbij werden de koelsystemen getroffen en smolten drie kernreactoren. Honderdduizend inwoners moesten geëvacueerd worden.
Bron: Nieuwsblad
De Japanse regering heeft vandaag een nieuw stappenplan voor de kerncentrale van Fukushima voorgesteld. Die raakte op 11 maart zwaar beschadigd door een aardbeving en de daaropvolgende tsunami. De ontmanteling zou veertig jaar in beslag nemen, rekening houdend met de rampzalige toestand op de site en nieuwe technieken die moeten worden toegepast. "Het werk zal in verschillende fases verlopen", legde Goshi Hosono, de minister van Milieu die belast is met de ramp in de kerncentrale, tijdens een persconferentie uit.
Over ongeveer twee jaar zou worden gestart met het legen van de bassins met gebruikte splijtstof. Dat werk zou jaren duren. In die periode zullen ook de koelsystemen voor de reactoren en de bassins, alsook verschillende installaties, verstevigd worden.
Over tien jaar zal vervolgens de gesmolten splijtstof uit reactor 1 en 3 gehaald worden, wat meer dan twee decennia in beslag zal nemen.
Nieuwe technieken
In beide gevallen moeten nieuwe technieken worden gebruikt, benadrukte Hosono, aangezien de situatie in Fukushima nooit gezien is, met verwoeste gebouwen, een hoge radioactiviteit en splijtstof die op de betonnen vloer van het insluitingsvat van drie van de zes reactoren van het complex terechtkwam.
Nieuwe risico's vermijden
De ontmanteling van de site in het noordoosten van de Japanse archipel zal bijgevolg ongeveer veertig jaar duren. "Terwijl we de werkzaamheden uitvoeren, moeten we bovendien vermijden dat er nieuwe risico's ontstaan", besloot de minister van Industrie, Yukio Edano.
Bron: HLN
| Gewijzigd: 1 maart 2017, 10:23 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
De reactie op de kernramp in Japan in maart was rommelig en ging gepaard met veel verkeerde inschattingen en andere problemen. Dat staat in een maandag vrijgegeven interim-rapport van de Japanse regering over het onderzoek naar de ramp bij de kerncentrale Fukushima Dai-ichi. Het onderzoek moet in 2012 worden voltooid. De Japanse autoriteiten hebben de gevaren van een tsunami ernstig onderschat, aldus het rapport. Zij gingen ervan uit dat de hoogste golven van een tsunami zo'n zes meter zouden zijn, terwijl de golven van de tsunami die in maart toesloeg tweemaal zo hoog waren.
Getraind
Medewerkers van energiebedrijf Tepco, de beheerder van de kerncentrale, waren onvoldoende getraind voor noodsituaties en wisten niet hoe zij moesten omgaan met het uitvallen van de stroom in de kerncentrale. Dat gebeurde toen de noodgeneratoren door de tsunami werden vernield. De procedures die gevolgd moesten worden waren onduidelijk. De verwarring die ontstond werd nog eens verergerd door miscommunicatie.
Noodkoelsysteem
Volgens het rapport gingen de medewerkers er bovendien abusievelijk van uit dat het noodkoelsysteem van de centrale nog werkte. Ondanks waarschuwingen dat een kernsmelting ophanden was, was de aanvoer van water om de reactor te koelen daardoor ernstig vertraagd. Desondanks stelt het rapport dat een kernsmelting onvermijdelijk was, ook als de systemen wel hadden gewerkt. Wel zou de schade en het lekken van straling binnen de perken kunnen zijn gehouden.
Informatievoorziening
De informatievoorziening naar de bevolking is betreurenswaardigd, aldus het rapport. De regering onthield burgers informatie en vertraagde de bekendmaking van gegevens over het stralingsniveau in de omgeving van de centrale. Hierdoor werden gemeenschappen onnodig lang blootgesteld aan straling, terwijl ze beter hadden kunnen worden geëvacueerd.
Bron: Nu.nl
Een mysterieuze ziekte bij ringelrobben voor de kust van Alaska is mogelijk het gevolg van de kernramp in Fukushima. De Universiteit van Alaska Fairbanks onderzoekt stalen van aangespoelde dieren. Sinds juli zijn meer dan 60 dode en 75 zieke ringelrobben aangespoeld op de stranden van Alaska. De dieren vertonen open zweren op de huid, hebben beschadigde organen en verliezen plukken haar. Ze zijn slaperig en hebben moeite met ademen.
Het Amerikaanse Oceaan- en Klimaatagentschap (NOAA) verklaarde het fenomeen tot "ongewone sterfte", waardoor federaal geld en expertise vrijkomen. Mogelijk gebeurt hetzelfde ook voor walrussen. De oorzaak is nog onbekend, maar "uit de eerste tests blijkt alvast dat het geen virus is", stelt de NOAA.
Fukushima
Het Instituut voor Zeeonderzoek van de Universiteit van Alaska Fairbanks gaat nu onderzoeken of er een verband is met de nucleaire straling na de kernramp in Fukushima. "Ik heb net weefsel gekregen", zegt onderzoeker John Kelley in de krant Alaska Dispatch. "Het is een hoop werk. We moeten het weefsel vriesdrogen, malen en analyseren. Dat kan een tijdje duren."
Het is wel onwaarschijnlijk dat de robben de straling hebben opgelopen in de wateren of de lucht rond Alaska, omdat de metingen daar laag blijven. Maar de dieren leggen grote afstanden af, en het is mogelijk dat ze door een besmet gebied gezwommen zijn of besmette prooien hebben gegeten.
Bron: HLN
Over anderhalve maand is het alweer een jaar geleden sinds een zware aardbeving en tsunami vermoedelijk 19.000 slachtoffers maakten in Japan. Een exact cijfer op het aantal doden kleven is wellicht nooit mogelijk, aangezien nog duizenden mensen vermist zijn. Tussen het puin wordt nog steeds gezocht naar lichamen.
Een loden winterlucht hangt boven een boot van de kustwacht, die zich een weg baant tussen de brokstukken die voor de Japanse oostkust drijven. Ergens onder het donkere water liggen honderden, misschien wel duizenden lichamen van slachtoffers die op 11 maart 2011 door de zee werden opgeslokt. Hoewel de kustwacht dagelijks blijft zoeken naar de vele vermisten, is het al van november geleden dat een lijk boven water kwam. Toen raakten de gedeeltelijke restanten van een man verstrikt in een visnet. Toch wordt de zoektocht niet gestaakt. "Als wij dit niet doen, doet niemand het", zegt Yoshifumi Suzuki aan een reporter van AFP. "We blijven zoeken tot we de laatste gevonden hebben. Ik wil deze mensen terug aan hun familie bezorgen, niet omdat het mijn taak is, maar omdat het mijn menselijke plicht is."
"Een vermiste persoon zit in het geheugen van zijn of haar familie, maar ze willen het bewijs dat de persoon in deze wereld geleefd heeft. Ik denk dat het voor hen heel moeilijk is om de realiteit te aanvaarden", gaat Suzuki verder. De tsunami eiste in één klap meer dan 19.000 mensenlevens en één op zes is nog niet gevonden.
Sonar
In de verwoeste havenstad Ishinomaki is 20 procent van de 4.700 slachtoffers nog steeds spoorloos. Er is weinig hoop om hen terug te vinden. "Als de zee doorzichtig was, zouden we meer mensen kunnen vinden. Dit is afschuwelijk", zegt Suzuki aan boord van de Shimakaze. Met vijf blijven ze de zee afspeuren, terwijl sneeuw en mist de zoektocht bemoeilijken. Met behulp van een sonarsysteem zoeken ze naar auto's en brokstukken waar mogelijk lichamen in verstrikt zitten. Wanneer ze eindelijk een signaal ontvangen, worden duikers in het water gestuurd. De zichtbaarheid is er echter niet meer dan één meter en door de koude temperatuur kunnen ze niet langer dan een paar minuten duiken.
Enorme watermuur
Yoshiyuki Kikuchi, kapitein van de Shimakaze, herinnert zich de horror van de tsunami nog als gisteren. Toen hij van het tsunami-alarm hoorde, besloot hij snel uit te varen om zijn boot te beschermen. Op zee zijn golven immers kleiner en gemakkelijker te verteren dan aan land. Plots zag hij een enorme watermuur op 10 kilometer van de kust op zich afkomen. "Zoiets had ik hier nog nooit gezien", zegt hij. "Nadien begon ik brokstukken te zien vanaf de kust - verwoeste huizen, banden, containers - het was verschrikkelijk." Het duurde drie dagen voor Kikuchi naar de haven kon terugkeren. Sindsdien heeft hij van het zoeken naar slachtoffers een dagelijkse bezigheid gemaakt.
Graven naar kinderen
Ook op het land blijft de politie naar lichamen zoeken, maar sinds december is niemand meer gevonden. Voor de ouders van 74 overleden jongeren in de Okawa basisschool zal er geen rust mogelijk zijn voor de laatste vier vermiste slachtoffers terug zijn. Mannen trotseren de winterkou om te blijven graven naar nieuwe gruwelijke ontdekkingen. "Er zijn kinderen vermist. Wij zijn hier zodat ze zo snel mogelijk naar huis kunnen", zegt één van de mannen. "Mijn hart breekt", zegt een andere. "Ik heb ouders gezien die hun kinderen komen zoeken. Er is zelfs een moeder die een speciaal rijbewijs gehaald heeft om met zware machines te mogen graven. Het leed zal nooit verdwijnen, maar ik hoop dat we de vermisten snel kunnen vinden."
Bron: HLN | Gewijzigd: 1 maart 2017, 10:24 uur, door Joyce.s
December 2011: een lek van 45.000 liter radioactief besmet water
n de kerncentrale van Fukushima zijn de voorbije dagen zestien lekken gevonden in de koelinstallaties. De temperatuur in de centrale zakte zondag naar -8 graden en zorgde ervoor dat waterleidingen sprongen. Daardoor kon achtduizend liter water uit de centrale lekken.
TEPCO, de uitbater van de vernielde kerncentrale verzekert dat het gelekte water geen radioactieve stoffen bevat. Bovendien is het water opgevangen en kon het op die manier nooit terugvloeien naar de oceaan.
In december vorig jaar lekte er nog 45.000 liter radioactief besmet water uit de kerncentrale van Fukushima. Het lek werd toen na vier uur gedicht en er werden zandzakjes aangebracht om verdere lekken tegen te gaan. Toen kon het water helaas wel in de oceaan wegvloeien.
Bron: Nieuwsblad | Gewijzigd: 1 maart 2017, 10:24 uur, door Joyce.s
Bij de Japanse kerncentrale Fukushima Dai-ichi is vrijdag opnieuw radioactiviteit vrijgekomen. Dat heeft Tepco, de beheerder van de centrale, gezegd. De centrale werd in februari vorig jaar getroffen door een zware aardbeving en een tsunami. Volgens Tepco werd het lek vrijdag ontdekt bij een installatie waar water wordt verwerkt en kwam er genoeg radioactiviteit vrij om stralingsziekte te veroorzaken. Evenwel raakte niemand gewond. Het lek is inmiddels gerepareerd.
Tepco zei tevens dat eerder deze week 8,5 ton radioactief water de centrale is uitgelekt nadat een pijp was losgekomen van een van de reactoren. Op sommige plekken is het water in de pijpen door het koude weer bevroren, wat ook voor lekken zorgt.
Bron: Nu.nl
De inwoners van Fukushima zijn sinds de kernramp van vorig jaar geëvacueerd, maar vele huisdieren zijn er aan hun lot overgelaten. Intussen is de winter ook in Japan neergedaald en de meeste dieren zullen de kou niet overleven.
De verlaten huisdieren van Fukushima leven in een straal van 20 kilometer rond de kerncentrale die vorig jaar verantwoordelijk was voor de grootste kernramp sinds Tsjernobyl. Oorzaak waren de aardbeving en tsunami die Japan op 11 maart troffen. Voor deze dieren waren de maanden na de ramp al hard door de straling en het gebrek aan voedsel. Nu krijgen ze ook nog eens te maken met de vrieskou.
Opvangen
"Als ze geen hulp krijgen, zullen er minstens tien per dag sterven", zegt Yasunori Hoso, eigenaar van een asiel voor katten en honden uit Fukushima. In december mochten dierenbeschermers tijdelijk de evacuatiezone betreden om dieren te redden, maar veel honden en katten zijn achtergebleven. Dieren die over een goede vetlaag beschikken, kunnen de vrieskou wel aan. Maar voor de vele uitgehongerde dieren wordt het fataal.
"Indien we ze niet mogen ophalen, hoop ik dat de regering ons tenminste toelaat voedsel achter te laten", zegt Hoso. De man heeft zich de voorbije maanden om de huisdieren van het rampgebied bekommerd. Toru Akama, een ingenieur van de kerncentrale, heeft Hoso gevraagd om voor zijn 14 honden te zorgen sinds er een toegangsverbod in zijn stad is opgelegd. "Ik was heel blij voor mijn honden. Ze zijn een deel van familie, ik kon hen niet achterlaten."
Laatste hoop
Ongeveer 150.000 mensen konden nog niet terugkeren naar hun huis. Dierenbeschermers mochten enkel huisdieren meenemen, als hun baasjes dat gevraagd hadden. Bovendien moesten ze bewijzen dat de dieren in een asiel zouden worden opgevangen. Heel wat baasjes blijken niet in staat om hun troeteldier op te vangen, aangezien ze zelf nog dakloos zijn.
Eén man weigerde vorig jaar de evacuatiezone te verlaten: Naoto Matsumura. Sindsdien bekommert hij zich om de achtergelaten huisdieren. "Ik begin te huilen als ik mijn stad zie. De regering en de mensen in Tokio beseffen niet wat hier echt aan het gebeuren is", zei hij aan CNN. Hij was in staat om zijn vee van voedsel te voorzien tot andere dieren kwamen opdagen. Om deze dieren niet aan hun lot over te laten, verliet hij ongemerkt de evacuatiezone om honden- en kattenvoeding te kopen. Aan de vrieskou kan de man echter niets veranderen.
Bron: HLN | Gewijzigd: 1 maart 2017, 10:24 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
Japan trekt nog eens 2,5 biljoen yen (circa 25 miljard euro) uit voor hulp aan bedrijven die zijn getroffen door de natuurrampen van maart vorig jaar. Het parlement keurde de noodbegroting die daarvoor moet zorgen vandaag goed.
De middelen zijn bestemd voor bedrijven die door de aarbeving, de tsunami en de daaropvolgende problemen met de kerncentrale van Fukushima zijn opgezadeld met leningen voor bezittingen die nu waardeloos zijn. Japan trok in drie eerdere stappen al in totaal 18 biljoen yen uit voor noodsteun.
Bron: AD
De licht radioactieve zeebodem voor de Japanse kerncentrale Fukushima wordt afgedicht met beton. Zo moet worden voorkomen dat zeestromingen de radioactiviteit verder verspreiden. Dat heeft energiebedrijf Tepco, eigenaar van de kerncentrale, vandaag laten weten. De betonnen plaat op de zeebodem wordt 60 centimeter dik en gaat een oppervlakte van 73.000 vierkante meter beslaan. Na de tsunami van maart 2011 kwam het in Fukushima tot een meltdown waarbij radioactief water in de Grote Oceaan lekte.
Bron: AD | Gewijzigd: 1 maart 2017, 10:24 uur, door Joyce.s
De Japanse regering heeft vorig jaar na de nucleaire explosies in de kerncentrale van Fukushima gewerkt aan een scenario waarin het einde van Tokio voorzien werd. Dat meldt een onafhankelijke commissie die de reactie van de autoriteiten onderzoekt.
Het ging om een scenario waarin de kernreactoren één voor één zouden ontploffen, zegt de woordvoerder van de regering ten tijde van de ramp, Yukio Edano. "Als dat gebeurt, betekent dat het einde van Tokio", zo was de gedachte toen.
Er werden midden maart, toen de uitkomst van de kernramp nog verre van duidelijk was, plannen opgemaakt over hoe een massale evacuatie van Tokio moest verlopen.
Bron: HLN
Premier Yoshihiko Noda geeft toe dat de Japanse overheid heeft gefaald in haar reactie op de aardbeving en tsunami in maart 2011. Belangrijke informatie werd te laat doorgegeven en er werd te lang vastgehouden aan de 'veiligheidsmythe' rond kernenergie.
"Wij kunnen niet langer met het excuus komen dat wat gebeurd is onvoorspelbaar was en ons voorstellingsvermogen te boven ging", zei Noda zaterdag tegen journalisten. "Crisismanagement eist van ons dat wij ons voorstellen wat misschien onvoorstelbaar is."
'Soteigai', of 'buiten ons voorstellingsvermogen', was de term die het elektriciteitsbedrijf Tepco meermalen gebruikte om aan te geven waarom het niet voorbereid was op de tsunami die volgde op de zware aardbeving van 11 maart.
Noda zei dat Japan belangrijke lessen heeft geleerd om beter voorbereid te zijn op tsunami's en stroomuitval. Door het uitvallen van de stroom na de tsunami raakten verschillende reactoren in Fukushima oververhit, waardoor de ergste kernramp sinds Tsjernobyl ontstond.
Bron: Neuws.nl
Een pijnboom van 28 meter is het enige dat overeind bleef in Rikuzentakata, een van de zwaarst getroffen dorpen van Japan, na de doortocht van de tsunami in maart vorig jaar.
De boom werd ongeveer 260 jaar geleden samen met 72.000 andere pijnbomen langs het strand van Takata Matsubara gepland om schaduw en verkoeling te bieden. Onder het kruin van de bomen lag een twee kilometer lang gouden zandstrand, waar elk jaar duizenden toeristen hun vakantie doorbrachten. Idyllische foto's van vroegere zomers tonen een massa badende toeristen die afkoeling zoeken in het kristalheldere water van de Stille Oceaan.
18 meter hoge golven
De bomen waren de enige obstructie tegen de watervloed, aangezien op het strand geen dijken waren aangelegd. Na de doortocht van een van de krachtigste aardbevingen in de recente geschiedenis van Japan, bleek de bescherming van de bomen waardeloos. De gigantische golven ontwortelden de pijnbomen. Slechts eentje bleef overeind staan. Een vlek op de stam toont de hoogte die het water bereikte: 18 meter.
Mirakel
"Het is een mirakel dat de boom het overleefde. Daar moet een reden voor zijn. Het is alsof de boom ons wilde zeggen dat er nog hoop was voor Rikuzentakata als hij hier bleef staan", zegt Yoshihisa Suzuki, voorzitter van een milieuorganisatie die een actie gestart is om de pijnboom te redden. De gepensioneerde leraar heeft 40 jaar ervaring in het onderwijs en volgde de voormalige voorzitter op toen die omkwam in de tsunami. De man liet het leven nadat hij geprobeerd had zijn buurtbewoners te evacueren naar een hoger gelegen plaats.
Gedenksteen
"Hier zal ik rusten. Als ik sterf, hak me dan niet om. Ik zal herstellen en in een nieuwe vorm terugkeren", staat te lezen op een gedenksteen die voor de boom geplaatst werd. Ernaast staat een beeldje van beschermengel Jizo en een bonsaiplant.
Ziek
Hoewel de boom voorlopig nog in leven is, is zijn toestand terminaal. Dat stelden plantkundigen vast. Zoals zijn rode bladeren doen vermoeden, is de boom ziek geworden en zijn z'n wortels beginnen rotten door het zoute water dat het land overstroomde en in de grond doorsijpelde. De deskundigen hebben geprobeerd om het zoute water uit de bodem te filteren, maar dat bleek onmogelijk en alles wijst erop dat de boom niet lang meer te leven heeft.
Overplanten
"We zijn er gelukkig in geslaagd om een aantal ontkiemde zaden te recupereren. Ze werden in twee botanische tuinen geplant en zijn uitgegroeid tot 10 centimeter ", vertelt Yoshihisa Suzuki, die hoopt dat de bomen kunnen worden overgeplant naar Rikuzentakata. Het zoute water heeft de grond van de pijnbomen echter aangetast en er kan pas ten vroegste in 2020 opnieuw geplant worden.
Herinneringen
In de late namiddag, ten midden van de ruïnes van Rikuzentakata, trekken de inwoners naar het strand om afscheid te nemen van hun laatste boom. "Mijn grootmoeder nam me hier vroeger toen ik nog klein was mee naartoe. Het was een prachtige plaats. We maakten 'onigiris' (Japans rijstgerecht gevuld met vis) en bleven de hele dag op het strand", herinnert Hatsumi Sasaki zich met tranen in de ogen. "Het zand dat nog aan je natte huid kleefde toen je op de trein naar huis zat", is opgenomen in zijn jeugdherinneringen.
Slachtoffers
De tsunami veegde Rikuzentakata letterlijk van de kaart. Er stierven 1.569 van de 24.000 inwoners. Een jaar later zijn nog altijd 169 lichamen vermist. Meer dan 800 woningen werden door het water meegesleurd. Alleen de wijken in het binnenland konden door hun ligging tussen de heuvels aan de nachtmerrie ontsnappen. Hier werd in schoolgebouwen onderdak geboden aan de geëvacueerde slachtoffers.
Puin
Vandaag is Rikuzentakata een trieste puinhoop van slechts een handvol betonnen gebouwen die de verpletterende golven doorstonden en klaar zijn om gesloopt te worden. Te midden van een doodse stilte is enkel het mechanische gekreun van de kranen te horen die graafwerken verrichten en hoopjes gebroken borden, metalen draden en lekke banden opeen stapelen.
Heropbouw
Sinds 1896 trokken 4 tsunami's door Rikuzentakata, waarvan Yoshihisa Suzuki er twee gezien heeft: de tsunami van vorig jaar en een in 1960, die golven van 10 meter hoog meebracht, 22 uur voordat een aardbeving met kracht van 9,5 Chili door elkaar schudde. Voor de heropbouw van het dorp zal een dijk van 12 meter worden aangelegd en bomen zullen herplant worden. Dan moeten we wel nog 260 jaar wachten voor de bomen om te groeien en bidden dat er geen nieuwe tsunami door het dorp trekt.
Bron: HLN | Gewijzigd: 1 maart 2017, 10:25 uur, door Joyce.s