Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart T850 pluim Brussel is bijgewerkt.

7 Dec 2019 16:59:57

De kaart De Bilt - 6luik
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Dec 2019 10:00:25

De kaart T850 pluim De Bilt is bijgewerkt.

7 Dec 2019 10:00:25

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

7 Dec 2019 10:00:25

De kaart Vlissingen - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Dec 2019 10:00:25

De kaart Vlissingen - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Dec 2019 10:00:24

De kaart Vlissingen - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Dec 2019 10:00:24

De kaart Vlissingen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Dec 2019 10:00:24

De kaart Vlissingen - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Dec 2019 10:00:24

De kaart Twente - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Dec 2019 10:00:23

De kaart Twente - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Dec 2019 10:00:23

De kaart Twente - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Dec 2019 10:00:23

De kaart Twente - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Dec 2019 10:00:23

De kaart Twente - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Dec 2019 10:00:22

De kaart Twente - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Dec 2019 10:00:22
Actueel
1 / 4

Fotowedstrijd december

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Het winter discussietopic

2019-2020

Klets- en waarneemtopic winter

2019-2020

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Vince
Lid
Woonplaats: Belgisch Limburg
Berichten: 47
Lid sinds: 26 mei. 2007
19 december 2009, 18:40 uur | Bericht #63360
"Soulwaxmas" uitgesteld tot dinsdag

Het concert van Soulwax zaterdagavond in de Lotto Arena in Antwerpen is afgelast. De groep en hun gasten zitten vast in de haven van Dover. De avondvoorstelling "Soulwaxmas" zal op dinsdag 22 december doorgaan. De tickets blijven geldig. De fans die hun ticket terugbetaald willen krijgen, kunnen dat tot dinsdag 12u in het verkooppunt waar ze hun kaart voor "Soulwaxmas" hebben gekocht.

"Soulwaxmas" is een voorstelling met Soulwax en verschillende gastmuzikanten. Het hele gezelschap zit vast in de ferryhaven van Dover. Het winterweer zorgt voor vertragingen op de overzetboten.

Er zijn ook problemen met de kanaaltunnel, waardoor meer mensen proberen met een overzetboot naar het Europese vasteland of Groot-Brittannië te reizen. In Calais is het zowat twintig kilometer aanschuiven om een ferry op te rijden.

©deredactie.be | Gewijzigd: 10 januari 2010, 19:42 uur, door talkyr86
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
31 december 2009, 13:27 uur | Bericht #69691
Langdurige vorst potentie

In ons grillige klimaat is uit het verleden gebleken dat het maken van een seizoens-, in dit geval een winterverwachting, erg moeilijk is. Er wordt al jarenlang mee geëxperimenteerd, maar de ene keer meer succesvol dan de andere. Ieder seizoen is ons klimaat onderhevig aan sterke schommelingen, wat een solide seizoensverwachting erg lastig maakt in vergelijking tot een stabieler klimaat als bijvoorbeeld dat in de tropen. Toch waagden wij ons dit jaar ook op het terrein van de winterverwachting. In samenwerking met het aan Meteo Consult gelieerde WCS, World Climate Service, maakten wij een verwachting voor deze winter. Opmerkelijk genoeg werd deze in oktober 2009 opgesteld en leek toen al vrij zeker van zijn zaak te zijn; er komt deze winter een langdurige vorstperiode aan. Als we de weerkaarten voor de komende dagen erbij houden, lijkt die ontwikkeling bewaarheid te worden.

De verwachting werd gebaseerd op een aantal belangrijke factoren, namelijk het wel of niet aanwezig zijn van een El Niño of La Niña, het orkaanseizoen en het optreden van een positieve of een negatieve NAO-index. Deze laatste geeft het verschil aan tussen de gemiddelde luchtdruk in het zeegebied nabij IJsland en de luchtdruk nabij de Azoren.


De winterverwachting die in oktober 2009 werd opgesteld, lijkt tot dusverre redelijk uit te komen. Als ook de rest van de winter uitpakt zoals wordt verwacht, dan staat ons nog flink wat kou te wachten. Foto: Marius Visser.

El Niño
Met de aanwezigheid van een zwakke tot matige El Niño zou er bij ons gedurende de wintermaanden een meridionale stroming op gang moeten komen. Dat wil zeggen dat er flinke bochten in de straatstroom zitten, met de daarbij horende afwisseling tussen gebieden waar het kouder is dan normaal (de noordelijke takken) en gebieden waar het juist warmer is dan normaal (de zuidelijke takken).

Dat zien we nu duidelijk terug. Er ligt een hogedrukgebied boven IJsland en daar rondom heen stroomt vanuit het noorden steeds koude lucht uit tot boven ons land. De straalstroom, met de koudere lucht ten noorden daarvan en de zachtere lucht ten zuiden, ligt hierdoor nu erg zuidelijk. De lagedrukgebieden komen dan ook niet, zoals meestal het geval is, ten noorden van ons langs schuiven, maar trekken nu veel zuidelijker over Europa. Dit levert bij ons veelal zuidoost- tot noordoostelijke winden op en dus aanvoer van koudere lucht uit het (noord)oosten van Europa en Rusland. Tegelijkertijd komt in de bovenlucht steeds weer kou vanuit Scandinavië naar ons toe.

NOA-index
Er zijn ook andere omstandigheden die aanwijzingen boden voor het type stroming dat deze winter zou gaan domineren. En dat was een band met boven normale watertemperaturen die zich uitstrekte van het zeegebied aan de oostkant van Canada, ten zuiden van Groenland langs richting IJsland en van daar naar de Noorse Zee, onze eigen Noordzee en de Golf van Biskaje. De vorm van dit warme gebied is uit het verleden bekend en leidde in voorkomende gevallen in de winter vaak tot een negatieve NAO-index. Dat wil zeggen dat het verschil tussen de gemiddelde luchtdruk in het zeegebied nabij IJsland en de luchtdruk nabij de Azoren klein is. Vaak gaat een negatieve NAO-index samen met regelmatig terugkerende (en vaak blokkerende) hogedrukimpulsen op noordelijke breedten, met bijbehorende grote bochten in de straalstroom. Het circulatiepatroon komt dan over een groot gebied vast te zitten met zeer persistente weertypes als gevolg en ook dat is iets waar we nu ook mee te maken hebben.


De NAO-index verwachting voor de komende tijd, gemaakt door het Climate Prediction Center van het NOAA. Deze laat voor zover we kunnen zien alleen nog maar een negatief beeld zien en dat zou betekenen dat het winterweer de komende tijd aan blijft houden.

Orkaanseizoen
Een laatste factor die in dezelfde richting wees, was het verloop van het afgelopen orkaanseizoen, zowel op de Atlantische Oceaan als op de Pacific. Orkanen die in de gebieden rond of beneden 30 graden noorderbreedte ontstaan en vervolgens boven zee in een noordoostelijke bocht terugbuigen naar gebieden boven 40 graden noorderbreedte, kunnen ervoor zorgen dat grote hoeveelheden warmte uit de tropen uiteindelijk (in sterk verzwakte vorm) het noordpoolgebied weten te bereiken.

Gaat het tijdens het orkaanseizoen om twaalf of meer van dit soort stormen, zoals vorig jaar, dan lijkt de straalstroom een voorkeur te hebben voor een positie die het noordoosten van de VS en Canada warmer winterweer dan normaal oplevert. Dit blijkt uit een onderzoek dat naar dit proces in het verleden is gedaan. Bij 5 of minder is de meridionale stroming, met die gebieden juist in de koude tak van de straalstroom, lichtjes in de meerderheid. Dit jaar zijn er 5 of 6 stormen geweest die aan het criterium voldoen dat aan dit type stormen wordt gesteld. Op basis hiervan meende World Climate Service dat meridionale stromingen deze winter in het voordeel zijn.


In het Gelderse plaatsje Vorden zijn ze al volop bezig met de voorbereidingen van een mooi gevormde ijsbaan. Met deze koude periode voor de deur kan er binnenkort weer volop geschaatst worden. Foto: Harry Jansen.

De neuzen wijzen in dezelfde richting
Alle eerder genoemde factoren wezen toen dus al vrijwel in dezelfde richting en tot dusverre lijkt het allemaal redelijk goed overeen te komen met wat we deze winter al hebben gezien en mogelijk dus ook met wat ons allemaal nog te wachten staat. Ook in de maanden januari en februari zou het flink koud moeten worden volgens deze verwachting. Als ook dat uitkomt, dan hebben we dus nog het een en ander aan kou voor de boeg.

Ook in de weermodellen is al een tijdlang een koudere periode zichtbaar en die komt er steeds overtuigender in te zitten. Hij lijkt zelfs iedere dag een etmaal langer te worden en vooralsnog gaat het om de eerste twee weken van januari. Overdag komt het dan tot lichte vorst en in de nachten gaat het geregeld matig tot streng vriezen.

©Meteo-Consult
Waarom deze advertentie?
MarkNL
Lid
Woonplaats: Spijkenisse
Berichten: 2121
Lid sinds: 8 jun. 2007
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
1 januari 2010, 02:30 uur | Bericht #69876
Koud het nieuwe jaar in

Het nieuwe jaar wordt met koud weer ingeluid. Het wordt vandaag niet veel warmer dan 0 tot 2 graden. De bewolking maakt vandaag lokaal plaats voor wat zon. Morgen kans op een winterse bui. Een lagedrukgebied bevindt zich nieuwjaarsdag boven de Alpen en de Balkan. Hierdoor hebben we met een overwegend noordoostelijke aanvoer te maken, waarin koude lucht wordt aangevoerd. Naast de aanwezige koude lucht komt er ook veel bewolking voor. Geheel droog houden we het dan ook niet.

Nieuwjaarsdag gaat met vrij veel bewolking van start. In het oosten valt zo nu en dan nog wat lichte sneeuw, terwijl het in het westen reeds droog is. In de loop van de dag wordt het overal in het land droog en op veel plaatsen komt de zon er zelfs bij. Het waait overdag nauwelijks en de middagtemperatuur ligt tussen 0 en 2 graden. Vanavond en komende nacht is er in de kustgebieden kans op enkele winterse buien. De nacht verloopt verder in het binnenland vrij helder, waardoor het daar matig gaat vriezen. De minima liggen dan tussen -4 en -7 graden.

Het weekeinde ziet er winters uit. Stapelwolken en zon wisselen elkaar af en daarbij is er kans op enkele sneeuwbuien. De middagtemperatuur komt alleen in de kustgebieden nog boven het vriespunt uit, elders blijft het licht vriezen. Na het weekend neemt de kans op neerslag af. Het kwik zet een verdere daling in en minima van -10 en lager komen in zicht.

© WeerOnline.nl
Marching ever onward to tomorrow!
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
1 januari 2010, 13:43 uur | Bericht #69988
Ondanks winterprik: normale temperaturen in december 2009

December 2009 kenmerkt zich klimatologisch in het bijzonder door normale temperaturen, zo blijkt uit de vrijdag vrijgegeven cijfers van het KMI voor Ukkel. Het was 2,9 graden gemiddeld, bij een gemiddelde maximumtemperatuur van 5,3 graden en een gemiddelde minimumtemperatuur van 0,2 graden.

De zon scheen 36 uur 38 minuten terwijl de statistisch normale waarde 52 uur is. Er waren 19 neerslagdagen, wat normaal is, goed voor 80,8 mm neerslag (tegen statistisch normaal 69,2 mm). Met 1007,1 hPa was de luchtdruk "abnormaal" laag. Met deze term doelt het KMI op een verschijnsel dat één keer wordt bereikt of overtroffen in zes jaar. De normale waarde is 1015,2 hPa.

©Hln
Sietse
Lid
Woonplaats:
Berichten: 1772
Lid sinds: 10 sep. 2008
1 januari 2010, 18:36 uur | Bericht #70085
KNMI waarschuwt voor sneeuw in noordoosten

Het KNMI waarschuwt voor aanzienlijke sneeuwval in het noordoosten van Nederland. De verwachting is dat de sneeuw daar diep in de nacht begint te vallen. De sneeuwval zal vervolgens aanhouden tot overdag. Volgens het KNMI kan er ongeveer tien centimeter vallen.

Het weerstation raadt mensen aan eerst de weer-en verkeersberichten te raadplegen voordat ze zaterdag de weg op gaan. De sneeuw wordt verwacht in het gebied ten noordoosten van de lijn Harlingen, Emmeloord en Apeldoorn.

©AD
“There is no such thing as bad weather, only different kinds of good weather.”Mijn Weerblog
Sietse
Lid
Woonplaats:
Berichten: 1772
Lid sinds: 10 sep. 2008
1 januari 2010, 18:38 uur | Bericht #70088
Koud winterweer met sneeuwbuien op komst

Dat het winter is zullen we de komende dagen weten. Normaal vriest het in de nacht een graad of 2 en wordt het overdag +4 graden. De komende dagen duiken we daar soms flink onder.
Alleen is de onzekerheid in de weersverwachting nog wel vrij groot. Vriezen, ook dat lukt wel, maar hoe ver zakt de temperatuur nu echt? Vandaag hebben we in elk geval te maken met bewolking. Er valt af en toe sneeuw en het kan dus glad worden.In het westen van het land komt de temperatuur iets boven nul, in het oosten blijft het misschien net vriezen. Dat komt omdat hier een zuidelijke wind waait, terwijl langs de kust door een stevige westelijke wind de invloed van de warme Noordzee merkbaar is.

Later op de dag draait de wind weer naar het noordoosten en dat geeft voor de nacht weer kansen op matige vorst. De kans op neerslag is zondag en maandag niet groot. Er is geregeld zon en overdag ligt de temperatuur net onder nul. In de nacht vriest het overwegend matig, maar in het oosten van het land misschien wel een keertje streng.

Dinsdag en woensdag hebben vooral de kustgebieden weer kans op sneeuwbuien.

©AD | Gewijzigd: 1 januari 2010, 18:39 uur, door Sietse
“There is no such thing as bad weather, only different kinds of good weather.”Mijn Weerblog
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
2 januari 2010, 15:32 uur | Bericht #70543
Koud en nu en dan sneeuw

We bevinden ons middenin een periode met winterweer, maar stabiel is het niet. Zowel vandaag als vanaf aanstaande maandag hebben we storingen, die zich boven de Noordzee in de koude lucht vormen, in de buurt. Regionaal sneeuwt het, in de kustgebieden kan zelfs natte sneeuw of regen vallen. En vooral aan zee komen de temperaturen af en toe boven nul.

De basisvoorwaarden voor winterweer zijn de komende tijd bijzonder goed. Met een hogedrukgebied vrijwel steeds in de regio tussen IJsland en Schotland is de aanvoer van kou (in de bovenlucht) voorlopig gegarandeerd. Dat de winter toch niet elke dag overtuigend toeslaat, is een bijwerking van die koude bovenlucht. De combinatie van de ijzige kou, hoog boven ons en het veel warmere water van de Noordzee zorgt er namelijk voor dat boven zee gemakkelijk kleine storingen ontstaan. In de noordelijke tot noordwestelijke wind boven ons trekken die naar Nederland en brengen niet alleen af en toe sneeuw bij ons, maar hebben ook invloed op de windrichting. Zeker in de kustgebieden, waar de wind af en toe van zee waait, kunnen de temperaturen hierdoor toch dichtbij of zelfs iets boven het vriespunt komen. En valt eventuele neerslag niet alleen als sneeuw, maar ook als natte sneeuw of regen.


De berekende neerslag voor de periode van zaterdag 00.00 uur tot zondagavond 15.00 uur. De kleur oranje staat voor 5 tot 10 cm sneeuw of 5 tot 10 mm regen.


De berekende neerslag voor de periode van zaterdag 06.00 uur tot zondagavond 18.00 uur.

Ook vandaag hebben we met zo’n storing te maken. Afgelopen nacht en vanochtend al is op diverse plaatsen in het westen en noorden van het land sneeuw van betekenis gevallen, waarbij de lokale verschillen wel erg groot waren. Zo bracht een stevige bui in de omgeving van Hellevoetsluis rond 7 centimeter sneeuw, in de buurt van Breda viel rond 10 centimeter sneeuw. Ook in Noord-Holland in de buurt van Alkmaar bracht een stevige bui rond 10 centimeter sneeuw. Veel sneeuw viel verder op Texel, in de buurt van Den Helder en in delen van Friesland en Groningen.

Storing
De storing die dit etmaal sneeuwval brengt is een ingewikkelde. Feitelijk bestaat hij uit twee kernen. De eerste bevond zich vanochtend in de buurt van Noord-Nederland, een tweede trekt vanavond vanuit het noordwesten over het midden en zuiden van het land naar het zuidoosten. Dan kan vooral in die gebieden ook een laagje sneeuw vallen. Gemiddeld komt tussen 2 en 5 centimeter omlaag, maar net als vanochtend al in het westen en noorden zal het vanavond in het midden en zuiden ook zo zijn dat er plaatselijk misschien wel 10 centimeter of meer valt. Bij dit alles waait de wind vanmiddag in het binnenland uit het zuiden tot zuidwesten, waarbij de temperaturen er tot rond het vriespunt oplopen. In de zuidwesthoek van het land lijkt de wind tijdelijk westelijk te worden. Daar dringt lucht van zee binnen waarin het met temperaturen van 2 tot 4 graden tijdelijk dooit.

Laat vanavond en de komende nacht verdwijnt ook de laatste sneeuw weer uit het zuiden en zuidoosten van het land. Vanuit het noorden dringen opklaringen op. Daar waar het boven een nieuw sneeuwdek opklaart, kan het zo weer 9 of 10 graden vriezen. In het zuiden, waar de wolken langer blijven hangen, wordt het niet kouder dan 1 tot 4 graden onder nul. Morgen is dan een vriendelijke dag met af en toe zon, in het noordwestelijk kustgebied nog een enkele sneeuwbui en temperaturen bijna overal enkele graden onder het vriespunt.

Maandag opnieuw?
Een volgende storing, die het winterweer in Nederland gecompliceerd kan maken, komt maandag en dinsdag bij ons in de buurt. Na een ijskoude nacht met op diverse plaatsen meer dan 10 graden vorst, komt maandag vanuit het noorden bewolking het land binnen. In het uiterste noorden kan uit die bewolking wat natte sneeuw of regen vallen. Valt de neerslag inderdaad als regen dan komt op een bevroren ondergrond het gevaar van ijzel om de hoek kijken. Verder naar het zuiden blijft het waarschijnlijk droog en komt eerst ook de zon er nog even door. Opnieuw zien we grote temperatuurverschillen tussen het binnenland, waar het licht blijft vriezen, en de kustgebieden. Dan lijkt vooral in het noorden een aanlandige wind te waaien die de temperaturen in het Waddengebied en in het uiterste noorden van Noord-Holland en Friesland tot tussen 2 en 4 graden boven nul opjut. In de rest van het land is de wind zuidelijk of zuidwestelijk en blijft het opnieuw vrijwel overal licht vriezen. Het blijft dus in bijna het hele land winters.


De weerkaart voor maandagmiddag 12 uuur. Vanuit het noorden nadert een (occlusie)front.


De hoeveelheid verwachte neerslag voor maandag. Bron: ECMWF. Onder invloed van de Noordzee kan dat regen of natte sneeuw zijn die op een bevroren ondergrond valt. Oftewel; ijzel.

Langere termijn
Ook na maandag verandert maar weinig op de weerkaarten. De algemene teneur is koud met in vrijwel het hele land dag en nacht vorst. Als het in de nachten even opklaart, kan het gemakkelijk 5 tot 10 graden vriezen, onder bewolking vriest het duidelijk minder hard. Voluit zonnig lijkt het niet te zijn omdat ook later in de week steeds weer kleine storinkjes in de buurt komen, die van tijd tot tijd wolken en een beetje sneeuw met zich meebrengen. En dat is wellicht jammer voor mensen die op een mooie schaatsperiode hopen. Sneeuw op het ijs staat een snelle ijsgroei namelijk in de weg. Het vormt een isolerende laag die ervoor zorgt dat de vorst niet goed bij het ijs kan. Voor schaatsers kan dit plaatselijk toch roet in het eten gooien.

Bron: Meteo Consult.
Sietse
Lid
Woonplaats:
Berichten: 1772
Lid sinds: 10 sep. 2008
2 januari 2010, 19:43 uur | Bericht #70832
ANWB: maandagochtend kwart meer pechgevallen

De ANWB verwacht maandagmorgen een kwart meer pechgevallen op de wegen dan op een 'normale' maandagochtend. Gewoonlijk worden op een maandagmorgen 3500 bestuurders geholpen. De verwachting is dat het er komende maandag 4300 zullen zijn, aldus een woordvoerder van de ANWB.De stijging van het aantal pechgevallen wordt veroorzaakt door de relatief extreme kou van die het KNMI in de nacht van zondag op maandag verwacht. Daarom worden door het hele land een kwart meer wegenwachten ingezet: in totaal maandag 250. De KNMI verwacht nachtelijke temperaturen die schommelen tussen de min 10 en min 15 graden Celsius.

©AD


“There is no such thing as bad weather, only different kinds of good weather.”Mijn Weerblog
Sietse
Lid
Woonplaats:
Berichten: 1772
Lid sinds: 10 sep. 2008
2 januari 2010, 23:27 uur | Bericht #70984
Klein vliegtuigje stort neer boven Knesselare

In het Oost-Vlaamse Ursel, deelgemeente van Knesselare, is zaterdagavond een klein vliegtuig van het type Cessna neergestort. Volgens de VTM-nieuwsdienst zijn de 76-jarige vrouwelijke piloot en de 74-jarige inzittende overleden. De oorzaak van de crash is nog niet bekend, maar mogelijk werden ze verrast door een hevige lokale sneeuwbui. Het vliegtuigwrak en de brokstukken worden zondag overgebracht naar een verzegelde loods en verder onderzocht, zegt het Gentse parket.Radar
Het toestel was om 16 uur opgestegen van het vliegveld van Ursel. Het verdween rond 16.30 uur van de radar. Op dat ogenblik was er een lokale maar zeer hevige sneeuwbui, die ervoor zorgde dat andere piloten op het vliegveld niet opstegen.

Zoekactie gestaakt
Een zoekactie met een helikopter van de federale politie en een Sea King werd later ook gestaakt wegens de sneeuwval. Het vliegtuigwrak werd zaterdagavond met de hulp van de cel Vermiste Personen ontdekt in de omgeving van het Jagershof en het Drongengoedbos in Ursel. De twee inzittenden overleefden de crash niet. Het ging om een 76-jarige pilote en een 74-jarige passagier, beiden uit Lotenhulle. De vrouw had veel vliegervaring, zegt het Gentse parket.

Mogelijk probeerde ze nog te landen maar zorgde de sneeuwval voor problemen. Het onderzoek van de luchtvaartdeskundigen, dat enkele dagen kan duren, moet meer duidelijkheid brengen over de oorzaak.

©Hln
“There is no such thing as bad weather, only different kinds of good weather.”Mijn Weerblog
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
3 januari 2010, 10:50 uur | Bericht #71171
Vrachtauto vastgelopen na hevige sneeuwval

Een vrachtautochauffeur wilde zondag, nadat hij zijn vracht bij een bedrijf had gelost, zijn weg weer vervolgen. Hij reed de oprit vanaf industrieterrein De Poort Van Veghel richting Nijmegen op maar kwam er al vlug achter dat dit vanwege de sneeuw onmogelijk was. Er was in een uur tijd ruim 10 cm sneeuw gevallen waardoor het wegdek onberijdbaar was geworden. De chauffeur heeft nog verwoede pogingen gedaan om zijn vrachtwagencombinatie uit de sneeuwmassa te krijgen maar tevergeefs.De gealarmeerde politie heeft tijdelijk de oprit afgesloten voor overig verkeer. De chauffeur kon, nadat de weg door de strooi- en veegwagens van Rijkswaterstaat waren schoongeveegd en met behulp van hen de vrachtwagencombinatie weer was vlotgetrokken, zijn weg weer vervolgen.

©BoN
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
3 januari 2010, 11:15 uur | Bericht #71185
Tweede winterprik van de vakantie

Ons land sluit de kerstvakantie af onder een laag sneeuw. Zware verkeersproblemen zijn er voorlopig niet, al blijft het oppassen op de weg. De strooidiensten zijn vannacht massaal uitgerukt en de meeste grote wegen zijn dan ook berijdbaar. Op de meeste snelwegen zijn een of twee rijstroken vrijgemaakt, meldt de VRT. Op- en afritten en bruggen kunnen er wel nog glad bijliggen.

De meeste sneeuw viel in het noorden en noordoosten van Vlaanderen en in Wallonië. In het westen van het land ligt een dun laagje sneeuw. Het zou de hele week blijven vriezen, met minima tot -7 graden, meldt Meteoservices. Naar het einde van de week wordt de kans op sneeuw weer groter.

Het verkeerscentrum verwacht voor de komende dagen dan ook een zware ochtendspits.

©Standaard online
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
3 januari 2010, 12:58 uur | Bericht #71257
'Marco's pechzone'

Ditmaal een verhaal geschreven vanuit het oogpunt als sneeuwliefhebber waar er bij Meteo Consult overigens meerderen van zijn....

Plaatselijk strenge vorst
Een lagedrukgebiedje trok gisteren langzaam met zijn kern van noord naar zuid over de westelijke helft van het land en veroorzaakte vrijwel overal sneeuwval. Met wisselende intensiteiten. Buiige sneeuwval zou je het ook kunnen noemen. In het westen en zuidwesten viel ook (af en toe) regen met een aanlandige wind en temperaturen in de plus. De automatische weerstations Valkenburg (bij Leiden) en Hoek van Holland noteerden beiden maximaal +3,8 graden. Maar in het noordoosten bleef het koud met in Eelde een maximum van -2,9 graden! En afgelopen nacht en vanochtend ging het overal vriezen. Maar in de opklaringsgebieden werd er boven de sneeuwlagen met weinig wind strenge vorst opgetekend: zowel Berkhout als Stavoren hadden een minimum van -14,4 graden, te Nieuw Beerta werd het -13,8 graden en Leeuwarden noteerde -12,6 graden. Strenge vorst dus. Met plaatselijk dichte mist.

"Marco's pechzone"
Terug naar de sneeuwval van gisteren. Op een weerforum, dat ook regelmatig door de meteorologen van Meteo Consult wordt bekeken, kwam gisteravond forumlid Marco uit Woerden met een treffend kaartje waarop hij een “pechzone” had getekend en die had Marco nog weer onderverdeeld in “superpechzone”. Hiermee bedoelde hij vast de regio’s die achtereenvolgens een armoedig sneeuwdekje van amper 1 centimeter en zelfs geen enkel sneeuwdek hadden gekregen.Wageningen, mijn woonplaats, kwam gisteravond nog netaan in de door Marco afgebakende “pechzone” terecht, met op de witste plekken een centimetertje sneeuw. En dan rond ik het nog naar boven af ook. Heel even zag ik het tijdens mijn wandeling in de omgeving flink sneeuwen, maar de intensiteit was dus te kortdurend voor een pakje sneeuw. Tegelijkertijd kon er in het noordoosten van Nederland op sommige plaatsen wel 20 tot 28 centimeter sneeuw worden gemeten. Ook Brabant en Limburg kregen uiteindelijk afgelopen nacht nog een sneeuwdek van enkele centimeters. Maar ik zeg hier meteen bij: wij hebben de hoofdprijs op zondag 20 december wel gehad, want toen was er in onze regio uiteindelijk in de avond zo’n 20 tot 25 centimeter sneeuw gevallen, dus je hoort mij niet klagen. Ok, nou ja, een beetje dan….En zo waren er gisteravond en en ook vanochtend nog meer mensen op het forum, maar ook enkele collega's, die soms argwanend keken naar de berichten met soms mooie foto’s uit de dik besneeuwde delen van het land....


Het sneeuwdekkaartje van het KNMI van zondagochtend. Je ziet meteen waar er helemaal geen sneeuw ligt.

Op sneeuwsafari
De aankomende week, de eerste week na de kerstvakantie, kan er overal nog van tijd tot tijd sneeuw vallen, maar grote hoeveelheden van laten we zeggen 5 tot 10 centimeter zijn niet aan de orde. Het blijft wel koud met aanhoudende vorst en plaatselijk strenge nachtvorsten. De sneeuw die dus is gevallen, houdt nog wel stand. Kortom, dat wordt morgen op mijn vrije dag op ‘sneeuwsafari’ en daarvoor hoef ik gelukkig niet zo ver te reizen, want voor een sneeuwdek van minstens tien centimeter volstaat een tripje naar het noorden en noordoosten van Gelderland. Als ik afga op het kaartje van het KNMI dan wordt het bestemming Heerde!

Bron: Meteo Consult
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
3 januari 2010, 13:25 uur | Bericht #71275
Brokken in Zuidwest-Drenthe door sneeuw

Door de sneeuw hebben zaterdag in Zuidwest-Drenthe een paar auto's schade opgelopen. Een 47-jarige inwoonster van Genemuiden is met lichte verwondingen naar het Diaconessenhuis in Meppel gebracht. De auto waarin zij zat, raakte door de hevige sneeuwval op de A28 bij De Wijk in de slip en botste tegen de rechtervangrail.

Op de Wijsterseweg in Hoogeveen kwam een automobiliste met haar voertuig in de sloot na een slip. De vrouw moest met hulp van de brandweer uit haar auto worden gehaald. Een 42-jarige Hoogevener liet zijn auto midden op de Zuiderweg staan nadat hij ergens tegenaan gebotst was. Bij zijn aanhouding door de politie weigerde hij mee te werken aan een ademanalyse. Hij kon daarop zijn rijbewijs inleveren.

©DvhN
talkyr86
Lid
Woonplaats: Apeldoorn
Berichten: 4311
Lid sinds: 7 aug. 2008
3 januari 2010, 16:03 uur | Bericht #71367
Ongelukken door sneeuw noordoosten

De politie in het noordoosten van het land heeft dit weekend de handen vol aan het afhandelen van aanrijdingen als gevolg van sneeuw en gladheid. Dat heeft de politie zondag gemeld.

De politie in Friesland kreeg sinds zaterdag 28 meldingen binnen van aanrijdingen. In Drenthe was sprake van zeventien ongevallen. De politie Overijssel meldde vijftien aanrijdingen. In de provincie Groningen bleven aanrijdingen uit. In veel gevallen raakten auto's van de weg waardoor ze bijvoorbeeld in een sloot of tegen een boom tot stilstand kwamen. Bij de aanrijdingen was alleen sprake van blikschade, aldus de politie.

In het noorden van het land is zaterdag een pak sneeuw gevallen. Ook het openbaar vervoer ondervond hiervan veel hinder. Busverkeer was een tijdlang niet mogelijk.

©AD
talkyr86
Lid
Woonplaats: Apeldoorn
Berichten: 4311
Lid sinds: 7 aug. 2008
3 januari 2010, 16:45 uur | Bericht #71397
Meeuw vastgevroren aan het ijsIn de vijver bij het TVM gebouw aan de Schutstraat in Hoogeveen was zondag een Kopmeeuw vastgevroren aan het ijs. Om deze te bevrijden moest een brandweerman te water en zich een weg banen door het ijs om bij de meeuw te kunnen komen. Toen dit gelukt was is het dier overgedragen aan iemand van vogelopvang. Deze zal verder zorgdragen voor het verkleumde diertje.

©blikopnieuws.nl
Sietse
Lid
Woonplaats:
Berichten: 1772
Lid sinds: 10 sep. 2008
3 januari 2010, 20:28 uur | Bericht #71548
Scooter verongelukt bij gladheid

Bij gladheid zijn zondagochtend op de Schroeweg in Middelburg een 20-jarige scooterrijder uit Middelburg en zijn bijrijdster gewond geraakt.

Op de kruising bij Veldzicht kwam hij in botsing met een auto. De scooterrijder is met een hoofdwond naar het ziekenhuis in Vlissingen vervoerd, zijn bijrijdster met een beenwond naar het ziekenhuis in Goes. De scooter is volledig vernield. De politie deed uitgebreid onderzoek, en is op zoek naar teguiten. Het ongeluk gebeurde om half twaalf. Pas twee uur daarna werd de weg weer vrijgegeven. Op heel Walcheren waren doorgaande wegen, ten tijde van het ongeluk, door bevriezing op veel plaatsen spekglad.

©PZC


“There is no such thing as bad weather, only different kinds of good weather.”Mijn Weerblog
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
3 januari 2010, 23:59 uur | Bericht #71713
Groningse daklozen verplicht binnen

In verband met de verwachte strenge kou moeten daklozen in Groningen zondagnacht verplicht binnen slapen. Volgens een opvangorganisatie voor daklozen in Groningen, de Stichting Huis, is het niet verantwoord om buiten de nacht door te brengen.

In Groningen zijn ongeveer 25 mensen dakloos. Met de politie is afgesproken dat deze mensen, wanneer bekend is waar ze buiten verblijven, opgehaald worden en naar de stichting worden gebracht. ''We hebben daarover goede afspraken met de politie'', aldus woordvoerder Wim Koks. Volgens hem is het een standaardafspraak die geldt wanneer er temperaturen worden verwacht van min 10 graden Celsius.

©AD
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
4 januari 2010, 08:32 uur | Bericht #71791
N302 dicht door sneeuw

Automobilisten die tussen Enkhuizen in Lelystad reizen ondervinden veel hinder van het winterse weer. De N302 is in beide richtingen dicht, omdat de weg te glad is om nog begaanbaar te zijn. De Houtribdijk werd zondagavond uit voorzorg afgesloten in beide richtingen. Op de dijk waren diverse aanrijdingen gebeurd. Toen strooien niet hielp besloot de politie de weg af te sluiten. verwacht wordt dat de dijk in het IJsselmeer pas maandagmiddag weer open gaat.

De sneeuwval van vanmorgen in het nooden van het land lijkt verder geen grote gevolgen te hebben voor de ochtendspits. De verkeersomstandigheden zijn vergelijkbaar met die van een normale maandagochtend, meldde de ANWB. Alleen maandagmorgen rond zes uur stond er een lange file op de A7 richting Amsterdam.

©Relegraaf
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
4 januari 2010, 08:44 uur | Bericht #71797
Veel overlast verwacht door winterweer

De relatief extreme kou zorgt maandag naar verwachting opnieuw voor verkeershinder. De ANWB verwacht een forse toename van het aantal pechgevallen. Gemiddeld worden er maandagochtend 3500 bestuurders geholpen, maar door het winterweer verwacht de ANWB ongeveer 4300 keer in actie te moeten komen. Uit voorzorg worden een kwart meer wegenwachten ingezet.

Slotontdooier
De ANWB geeft op zijn website tips aan automobilisten om het leed zo veel mogelijk te verkleinen. 'Bewaar de slotontdooier niet in de auto, maar in je jaszak', is er een van. Of: 'Vet de portieren in met vaseline, een vettige spray of talkpoeder om te voorkomen dat de portieren niet meer open gaan'.

Min 15
De lage temperaturen houden komende week aan. De KNMI waarschuwt dat de temperatuur 's nachts kan dalen tot min 15 graden Celsius. Groningse daklozen moesten zondagnacht dan ook verplicht binnenslapen. Het zou niet langer verantwoord zijn om de nacht buiten door te brengen.

©Nu.nl
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
4 januari 2010, 08:47 uur | Bericht #71799
Files door gladde wegen en ongevallen

Het verkeer moet maandagochtend rekening houden met vertragingen en files. Rond 07.15 uur is het nog vrij rustig en de verwachting was juist een lichtere ochtendspits dan gebruikelijk. Ongevallen op verschillende wegen gaan mogelijk echter toch voor problemen zorgen, meldt de VerkeersInformatieDienst.

Bij veel ongevallen hebben de gladde wegen de verkeersdeelnemers vermoedelijk parten gespeeld. Onder meer de N302 en de A29 van Rotterdam naar Bergen op Zoom zijn afgesloten. De N302 tussen Lelystad en Enkhuizen is in beide richtingen dicht wegens een glad wegdek. Op de A29 bij knooppunt Vaanplein zou een botsing hebben plaatsgevonden tussen een vrachtwagen en zes personenauto's.

Op de A16 van Breda richting Antwerpen zijn tussen Breda en knooppunt Gelder daarnaast drie rijstroken dicht na een ongeluk met een vrachtwagen. Op de zeer gladde A7 heeft ook een ongeval plaatsgevonden. Tussen Hoorn en Zaandam stond al een lange file wegens het gladde wegdek. Rond 07.15 uur staat er acht kilometer file.

©Nieuws.nl
Terug naar boven
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
2 Gebruikers lezen nu dit topic, onderverdeeld in 2 gasten en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 26.830 topics, welke bij elkaar 441.833 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.013 leden.
Het nieuwste lid is Shalandaaa.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
2 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 3758 mensen aan het browsen op het forum. 4 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 3758, lezen 10 mensen het topic "Winter 2011 discussietopic deel 4".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het winter discussietopic

2019-2020

Klets- en waarneemtopic winter

2019-2020

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Fotowedstrijd december

© 2003 - 2019 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden