Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cloud, KS; Republic, KS.

25 Apr 2024 15:29:41

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Perry, AR; Pulaski, AR; Saline, AR.

25 Apr 2024 15:29:40

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jewell, KS; Mitchell, KS.

25 Apr 2024 15:10:59

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Conway, AR; Perry, AR; Pope, AR.

25 Apr 2024 15:10:59

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cloud, KS.

25 Apr 2024 14:46:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Conway, AR; Perry, AR; Pope, AR; Yell, AR.

25 Apr 2024 14:46:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jewell, KS; Smith, KS; Webster, NE.

25 Apr 2024 14:46:00

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Phillips, KS; Smith, KS; Franklin, NE; Webster, NE.

25 Apr 2024 14:25:25

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Phillips, KS; Smith, KS; Franklin, NE; Harlan, NE; Webster, NE.

25 Apr 2024 14:12:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jewell, KS; Mitchell, KS.

25 Apr 2024 14:08:32

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jewell, KS; Mitchell, KS; Osborne, KS; Smith, KS.

25 Apr 2024 13:44:40

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Osborne, KS; Smith, KS.

25 Apr 2024 13:10:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Osborne, KS; Phillips, KS; Rooks, KS; Smith, KS.

25 Apr 2024 12:33:33

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

25 Apr 2024 08:00:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickens, TX; Garza, TX; Kent, TX.

24 Apr 2024 09:25:19
Actueel
1 / 4

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
25 december 2010, 09:12 uur | Bericht #197733
Winterweer zorgt voor drukte bij hoveniers

Het winterweer zorgt voor extra werk voor Hoveniersbedrijven in de provincie. Bedrijven en instellingen, maar ook particulieren kunnen een hoveniersbedrijf inschakelen om terreinen sneeuwvrij te maken. Bijvoorbeeld Hoveniersbedrijf Klein Boonschate uit Holten. Deze begon vijf jaar geleden met een 'winterservice'. Met twee tractoren en twee sneeuwschuivers, een zoutstrooier er achter en een borstelwagen heeft het bedrijf genoeg werk op handen. Als het gesneeuwd heeft hoeft de klant geen contact op te nemen. De hovenier houdt namelijk nauwlettend het weerbericht in de gaten.

Bron RTV-Oost

Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
25 december 2010, 09:13 uur | Bericht #197734
Ambulance van de weg op N36

Een ambulance is op kerstavond op de N36 tussen Almelo en Vriezenveen van de weg geraakt. Niemand raakte daarbij gewond. Uit veiligheid heeft de politie besloten de provinciale weg, vanwege sneeuwduinen en gladheid, opnieuw af te sluiten. In de nacht van donderdag op vrijdag werd de N36 ook al afgesloten vanwege sneeuwduinen. Met shovels is de sneeuw opzij geschoven. De weg is inmiddels weer vrij. Wel wordt geadviseerd om maximaal 50 km/h te rijden.

Bron RTV-Oost


Waarom deze advertentie?
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
25 december 2010, 09:14 uur | Bericht #197736
Toestand op Brussels Airport normaliseert

Op Brussels Airport zal de toestand vandaag min of meer opnieuw normaliseren naar een normale wintertoestand, zonder nieuwe afgelaste vluchten.



Banen zijn open
Uiteindelijk dienden vijftig mensen de nacht door te brengen op de luchthaven. Het Rode Kruis en Defensie hadden daarvoor voorzieningen aangebracht. Tijdens de Kerstnacht werd keihard gewerkt op de luchthaven om de toestand zoveel mogelijk te normaliseren. De start-en landingsbanen zijn open. Er worden dan ook geen afgelastingen verwacht. Dat kan wel nog het geval zijn voor bepaalde bestemmingen als gevolg van de wintertoestand ter plaatse, of van vluchten die zijn afgelast wegen de situatie van gisteren.

Vertragingen
Wel dient er nog met vertragingen rekeningen te worden gehouden, ook al omdat de toestellen moeten ontijzeld worden. "We zullen zoveel mogelijk operationeel zijn. Wat moet vliegen, zal vliegen", aldus de woordvoerder van Brussels Airport.

Bron Hln | Gewijzigd: 28 augustus 2017, 11:00 uur, door Joyce.s
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
25 december 2010, 09:16 uur | Bericht #197737
Prioritaire wegen zijn goed berijdbaar

De prioritaire wegen in Vlaanderen zijn goed berijdbaar. Dat laat het Agentschap Wegen en Verkeer vanochtend weten. Op de Waalse wegen blijft de toestand echter gevaarlijk. Daar zijn ook verschillende ongevallen gebeurd, waardoor het verkeer nog minder gemakkelijk door kan.

De meeste snelwegen zijn vandaag goed berijdbaar. De rechter- en middenrijstrook is overal sneeuw- en ijsvrij. Sinds gisterenavond worden enkel nog de prioritaire strooiroutes gestrooid. Hierdoor wordt de linkerrijstrook niet meer gestrooid. Weggebruikers moeten er dus rekening mee houden dat deze gevaarlijk glad kan zijn. Ook op- en afritten kunnen op sommige plaatsen nog glad zijn. Op de grote gewestwegen is de rechterrijstrook op de meeste plaatsen goed berijdbaar. Het is erg opletten op de linkerrijstrook en de kleinere gewestwegen. Deze worden niet meer gestrooid.



Wallonië
Op de Waalse wegen blijft de toestand hachelijk. In de provincie Luxemburg is op de grote assen minstens één rijstrook vrijgemaakt. Op de N4 (Brussel-Namen-Aarlen) is er ter hoogte van Assesse sprake van een gevaarlijke situatie in de richting van Brussel. De rechterrijstrook is er versperd, met vertraagd verkeer. Op de E411 ter hoogte van Wellin, in de richting van Luxemburg, is een ongeval gebeurd. In de provincies Luxemburg en Luik blijven de secundaire wegen moeilijk berijdbaar. De federale politie meldt nog dat er op de E314, tussen Lummen en Leuven, sprake is van ijzel ter hoogte van Halen, en dit in beide richtingen. De rechterrijstrook is er versperd.

Niet verplaatsen
Het Agentschap Wegen en Verkeer, het Verkeerscentrum en de federale wegpolitie vragen weggebruikers om zich zo weinig mogelijk te verplaatsen. Wie toch de weg op moet, wordt aangeraden de snelheid aan te passen, voldoende afstand te houden en de kortste weg te nemen naar autosnelwegen of gewestwegen.

Bron Hln | Gewijzigd: 28 augustus 2017, 11:00 uur, door Joyce.s
Woonplaats: Koekelare, West-Vlaanderen https://twitter.com/BartStandaert
Berichten: 2744
Lid sinds: 15 jun. 2007
25 december 2010, 12:35 uur | Bericht #197918
Het is officieel een witte Kerst



Het is officieel een witte Kerst, dat zegt meteoroloog David Dehenauw van het KMI. In Ukkel werd op Kerstochtend een gesloten sneeuwdek gemeten van zestien centimeter.

Niet landelijk
Vorig jaar lag er nog drie centimeter in Ukkel, maar de sneeuw smolt weg in de loop van de dag, wat dit jaar niet zal gebeuren. De dikste sneeuwlaag op Kerstdag in Ukkel werd waargenomen in 1964, met zeventien centimeter. Een landelijke witte Kerst is het niet geworden. Aan zee en delen van West-Vlaanderen ligt immers geen of minder dan één centimeter sneeuw. De laatste landelijke witte Kerst dateert van 1964. Op de luchthaven van Deurne ligt vijftien centimeter sneeuw, Zaventem registreerde tien centimeter en de luchtmachtbasis Kleine Brogel 25 centimeter. In Mont-Rigi, de Hoge Venen, ligt 68 centimeter sneeuw, het dikste sneeuwtapijt in het land.

Bron: HLN | Gewijzigd: 28 augustus 2017, 11:00 uur, door Joyce.s
BartS
Woonplaats: Koekelare, West-Vlaanderen https://twitter.com/BartStandaert
Berichten: 2744
Lid sinds: 15 jun. 2007
25 december 2010, 12:37 uur | Bericht #197919
Bussen rijden weer in Limburg, maar beperkt

In Limburg rijden de bussen zaterdag weer volgens de zondagsdienstregeling, maar in de meeste gevallen alleen op de doorgaande wegen. Dat maakte vervoerder Veolia bekend. ''In verband met de gladheid komen de bussen niet in de kleine kernen en zullen ze alleen op de doorgaande weg rijden'', twitterde de vervoerder zaterdagochtend. Sommige wijken en kleine plaatsen zijn onbereikbaar als gevolg van de gladde en besneeuwde wegen. Dat komt omdat op veel wegen niet gestrooid is, of omdat met name in het heuvelland hellingen en heuvels te gevaarlijk zijn voor de bussen. Zo meldde Veolia dat de bus naar het hoog gelegen drielandenpunt in Vaals niet rijdt. Ook zijn niet alle bushaltes bereikbaar. Veolia houdt de reizigers via twitter.com/VeoliaLimburgOV voortdurend op de hoogte welke bussen waar rijden of uitvallen.

Bron: AD | Gewijzigd: 25 december 2010, 14:35 uur, door MarkNL
BartS
Woonplaats: Koekelare, West-Vlaanderen https://twitter.com/BartStandaert
Berichten: 2744
Lid sinds: 15 jun. 2007
25 december 2010, 12:38 uur | Bericht #197920
Lichte dooi begin volgende week, daarna opnieuw kouder

Aan zee is vandaag een winters buitje mogelijk. Elders zijn er deze middag geregeld opklaringen. Later neemt de bewolking toe vanuit het noordwesten. Er waait een zwakke tot matige westenwind. De maxima bedragen plus 3 graden aan zee, min 2 in het midden van het land tot min 7 in het oosten. Vanavond en vannacht is het zwaarbewolkt. Vlak aan zee is er kans op een winterse bui. In de rest van het land valt tijdelijk wat lichte sneeuw. De minima bedragen 0 graden aan zee, min 7 in het centrum tot min 10 in het oosten. Later in de nacht wordt het minder koud.

Morgen is het wisselend bewolkt en vooral in het oosten is een sneeuwbui mogelijk. Er staat een zwakke tot matige noordwestenwind. De maxima bedragen plus 1 tot plus 4 graden in Laag- en Midden België tot min 2 graden in Hoog België. Maandag is het zwaarbewolkt, overwegend droog en de middagtemperatuur schommelt rond het vriespunt. Dinsdag en woensdag treedt overdag in Laag- en Midden België een lichte dooi op. In de tweede helft van de week wordt het opnieuw kouder. Neerslag van betekenis valt er voorlopig niet.

Bron: HLN
BartS
Woonplaats: Koekelare, West-Vlaanderen https://twitter.com/BartStandaert
Berichten: 2744
Lid sinds: 15 jun. 2007
25 december 2010, 12:40 uur | Bericht #197923
Vlaamse wegen redelijk berijdbaar, maar voorzichtigheid is nodig

De prioritaire wegen zijn op kerstdag goed berijdbaar in Vlaanderen. Ook de bussen van De Lijn rijden redelijk normaal. Op de Waalse wegen is de toestand nog wel hachelijk. De meeste snelwegen zijn zaterdag goed berijdbaar. De rechter- en middenrijstrook is overal sneeuw- en ijsvrij. Sinds vrijdagavond worden enkel nog de prioritaire strooiroutes gestrooid. De linkerrijstrook valt daar niet onder. Ook op- en afritten kunnen op sommige plaatsen nog glad zijn. Op de grote gewestwegen is de rechterrijstrook op de meeste plaatsen goed berijdbaar. Het is erg opletten op de linkerrijstrook en de kleinere gewestwegen. Deze worden niet meer gestrooid.

Snelheid aanpassen
Het Agentschap Wegen en Verkeer, het Verkeerscentrum en de federale wegpolitie vragen weggebruikers om zich zo weinig mogelijk te verplaatsen. Wie toch de weg op moet, wordt aangeraden de snelheid aan te passen, voldoende afstand te houden en de kortste weg te nemen naar autosnelwegen of gewestwegen.

Bron: Hbvl
BartS
Woonplaats: Koekelare, West-Vlaanderen https://twitter.com/BartStandaert
Berichten: 2744
Lid sinds: 15 jun. 2007
25 december 2010, 12:41 uur | Bericht #197925
Limburgs vliegveld zaterdagmiddag weer open

Vliegveld Maastricht Aachen Airport (MAA) gaat in de loop van de zaterdagmiddag weer open. Dat maakte een woordvoerder van het vliegveld bekend. Het vliegveld was vrijdag in verband met het extreme weer en de hevige sneeuwval gesloten. Zaterdagochtend waren er overigens geen vluchten gepland. Het vliegveld maakt dan volgens de woordvoerder van de nood een deugd door de start- en landingsbaan sneeuwvrij te maken. Bovendien zouden er zaterdag geen passagiersvluchten zijn. Zaterdagmiddag zijn er wat vrachtvluchten, zondag kunnen ook passagiers weer op het vliegveld terecht.

Bron: AD
BartS
Woonplaats: Koekelare, West-Vlaanderen https://twitter.com/BartStandaert
Berichten: 2744
Lid sinds: 15 jun. 2007
25 december 2010, 12:42 uur | Bericht #197926
Bussen in Twente rijden weer

De bussen in Twente rijden bijna allemaal weer volgens de (zondags)dienstregeling. Vrijdag haalden Connexxion en Syntus bijna alle stads- en streekbussen van de weg, omdat het onverantwoord was om de weg op te gaan. Er moet wel rekening worden gehouden met vertragingen, vooral in Almelo. De lijndienst tussen Holten en Nijverdal rijdt zaterdag niet.

Bron: RTV Oost
BartS
MarkNL
Lid
Woonplaats: Spijkenisse
Berichten: 2121
Lid sinds: 8 jun. 2007
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
25 december 2010, 14:36 uur | Bericht #198019
Oponthoud op A1 door vorstschade

Op de A1, Amsterdam richting Amersfoort, is tussen knooppunt Muiderberg en Naarden tot maandagavond maar één rijstrook berijdbaar. De andere rijstrook is dicht vanwege vorstschade. Maandagavond om 22.00 uur wordt het wegdek gerepareerd. Dan worden alle rijbanen in de richting van Naarden afgesloten. Ook de op- en afritten zijn dan dicht. Dinsdag om zeven uur 's ochtends moet dat werk zijn geklaard en moet de hele rijbaan weer open zijn.



De afsluiting van de rijstrook leidt tot veel oponthoud. Verkeer richting Hilversum wordt geadviseerd tot dinsdagochtend om te rijden via de A6 en de A27. Dat kost ongeveer 15 minuten extra reistijd.

Bron: RTV N-H | Gewijzigd: 25 december 2010, 14:36 uur, door MarkNL
Marching ever onward to tomorrow!
MarkNL
Lid
Woonplaats: Spijkenisse
Berichten: 2121
Lid sinds: 8 jun. 2007
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
25 december 2010, 14:38 uur | Bericht #198020
IJspiste Halle pas morgen opnieuw open

De overdekte ijspiste in het centrum van Halle opent morgen opnieuw de deuren. Door de overvloedige sneeuwval had een van de steunpilaren van de tent het donderdagnacht begeven. Omwille van de veiligheidsrisico's bleef de piste daarom gisteren op bevel van de brandweer de hele dag gesloten. Het euvel is inmiddels hersteld zodat de ijspiste morgen opnieuw zal opengaan.

Bron: HLN
Marching ever onward to tomorrow!
MarkNL
Lid
Woonplaats: Spijkenisse
Berichten: 2121
Lid sinds: 8 jun. 2007
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
25 december 2010, 17:17 uur | Bericht #198108
Gezocht én gevonden: extra dosis zout

Eind januari komt een nieuwe lading strooizout van 28.000 ton naar ons land. Het zout komt per schip vanuit de Bahama's. Dat meldt het Agentschap Wegen en Verkeer. Het Agentschap Wegen en Verkeer zat donderdag samen met de diensten van de gouverneurs van alle Vlaamse provincies. Tijdens dat overleg beloofde het Agentschap op zoek te gaan naar een extra zoutvoorraad. Er is 28.000 ton zout besteld. Van dat nieuwe zout is 15.000 ton voor de provincies bestemd. Die verdelen het dan op hun beurt aan de steden en gemeenten. Met de rest van het zout zal Wegen en Verkeer zijn eigen voorraden aanvullen.

Bron: De Redactie.be
Marching ever onward to tomorrow!
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
26 december 2010, 10:14 uur | Bericht #198497
Winter erg hardnekkig

Er zijn de afgelopen tijd een paar dooipogingen gedaan, maar die hebben nauwelijks enige mildheid opgeleverd. Ook de komende dagen staan er enkele dooiaanvallen op het atmosferische programma. De vraag is of er ook daadwerkelijk zachte lucht over ons land zal schuiven. Nu alweer hebben we de verwachte maximumtemperatuur voor tweede kerstdag verlaagd. Gisteren hadden was nog het idee dat het in de westelijke helft van het land ongeveer +3 graden zou kunnen worden. Momenteel gaan we uit van +1 of +2 graden. Telkens weer zie je dat hoe dichter we bij de verwachtingsdag komen, des te gedempter de dooi.

Met de nieuwste modelberekeningen gaat het ongeveer net zo. Steeds wordt over een dag of zeven de dooi aangekondigd. Maar steeds ook weer zie je dat er flink gezwabberd wordt en dat de kou het tot nu toe steeds voor het zeggen heeft gehad. De afgelopen paar berekeningen lieten in meerderheid in de loop van komende week de dooi erin komen. De nieuwste berekeningen trekken zich echter alweer grotendeels terug in hun iglo. De kansen worden almaar groter dat het nog lang niet is gedaan met de winter…

Koude plaklaag
Koude lucht is uitermate kleverig. Koude lucht is namelijk zwaarder dan milde lucht en vandaar ook tamelijk lastig te verdrijven. Daar waar we uit een nacht van 5 tot 10 graden onder nul komen, zal een dooiaanval met een forse wind gepaard moeten gaan om deze te laten slagen. De beste dooiaanvallen brengen wind en veel regen met zich mee, slappe dooiaanvallen gaan met weinig wind en nauwelijks neerslag gepaard. De dooipoging van vanavond heeft daardoor nauwelijks iets om het lijf, de dooipoging van aanstaande dinsdag lijkt ook nauwelijks neerslag en wind met zich mee te brengen.

NAO-index en AO-index
Sinds de laatste jaren wordt er meer en meer gekeken naar de NAO- en AO-indices. De NAO-index is de Noord-Atlantische Oscillatie-index en geeft het verschil aan tussen de luchtdruk in het gebied van IJsland en Groenland aan de ene kant en het zeegebied rond de Azoren aan de andere kant. De AO-index, de Atlantische Oscillatie-index geeft het verschil aan in druk tussen het totale gebied boven de oceaan rond de 60e breedtegraad en het totale gebied boven de oceaan rond de 40e breedtegraad. Er wordt vervolgens gesproken van een ofwel negatieve, neutrale of positieve index. Bij een positieve index is de luchtdruk in de noordelijke streken relatief laag en rond de 40e breedtegraad relatief hoog. Bij een negatieve index is dat juist omgekeerd; hoge luchtdruk boven de noordelijke streken en lage luchtdruk in de zuidelijke contreien.


De opgetreden NAO index vanaf half augustus. Rond het begin van oktober is de index tijdelijk positief geweest, verder steeds negatief.


De opgetreden AO index kent net een paar pieken meer, maar is voor over het algemeen negatief. De afgelopen 10 dagen zelfs zeer sterk negatief.

Al tijden bevinden we ons in een negatieve NAO en AO index. De grafieken hierboven laten daarvan de observaties zien vanaf eind augustus tot en met nu. Een aantal instituten houdt zich bezig met het maken van verwachtingen omtrent deze indices. Zo worden er door de National Weather Service van het NOAA in de VS berekeningen tot ver in januari geproduceerd. In de meeste van die berekeningen blijft zowel de NAO als de AO index de komende tijd negatief. Dat zou voor West- en Noordwest-Europa een mogelijke continuering van de winter betekenen. Beide indices houden ook in dat er boven de noordelijke delen van de oceaan lange tijd een hogedrukgebied zal gaan ontstaan, terwijl er boven de zuidelijke regio’s van Europa juist lagedrukgebieden actief zijn/worden.


De opgetreden NAO index met daarbij de verwachting tot begin januari. De brede band in de ensembleverwachting zit nagenoeg geheel onder nul, met een paar piekjes een fractie erboven en een piek (de rode lijn) tot -2 tijdens het begin van 2011

ECMWF model
In dit Europese rekenmodel zien we de komende paar dagen juist geen hogedrukgebied boven de oceaan verschijn, maar een paar omvangrijke lagedrukgebieden ten westen van de Britse eilanden liggen. Het zijn die lagedrukgebieden die pogingen doen om verzachting in ons land te brengen. Wat er vervolgens wel lijkt te gebeuren, is dat zich verderop in de week juist een hogedrukgebied tussen IJsland en Schotland opbouwt. Dat is mogelijk hét moment waarop de atmosfeer zich geleidelijk weer transformeert naar koude noordelijke winden voor Nederland.


De verwachte luchtdrukverdeling van het ECMWF voor aanstaande dinsdag. Er heerst lage luchtdruk nabij Ierland en in Nederland leidt dat tot een zuidenwind. Hele lichte dooi, meer kracht zit er niet in het systeem.


De verwachte luchtdrukverdeling van aanstaande donderdag. Een hogedrukgebied komt tot ontwikkeling tussen IJsland en Schotland, de wind bij ons gaat naar richtingen tussen oost en noord.

Een aanzienlijk deel van de berekeningen opteert inderdaad voor noordelijke winden vanaf het einde van de komende week. Eigenlijk is er een tweedeling te zien: noordelijke en oostelijke winden. Met die noordelijke winden krijgen de kustprovincies een sterke invloed vanaf de Noordzee (die nu 5 of 6 graden is), verder landinwaarts zal het bij niet al teveel wind fors kunnen blijven vriezen. Als de wind oostelijk wordt, zal het ook in de kustprovincies door blijven winteren, met overdag temperaturen onder het vriespunt.


De ensemblegrafieken voor temperatuur voor Oost-Nederland, te weten: Hupsel. De meeste berekeningen zitten eind dit jaar en begin volgend jaar zowel 's nachts als overdag onder nul. En heel wat opties zitten zelfs heeel ver onder nul.


De ensemblegrafieken voor temperatuur voor de Kooij, een kuststation. Hier zien we het effect van het Noordzeewater; de meeste berekeningen voor de middagtemperatuur komen in het nieuwe jaar tussen +2 en +4 graden uit.

Al met al lijkt een serieuze dooi voorlopig niet aan de orde. Mogelijk dat aanstaande woensdag de meest milde dag van de week wordt, met op veel plekken in het land +1 of +2 graden. Daarna stroomt er weer koude lucht uit over Nederland, waardoor het in ieder geval het binnenland weer gemakkelijk 5 tot 10 graden kan vriezen in de nachten en we nog maar moeten zien of we overdag boven de -1 uitkomen.

Bronnen: Meteo Consult, NOAA
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
26 december 2010, 10:43 uur | Bericht #198514
Einde winterweer nog niet in zicht

Over het oosten van het land zijn zondagmiddag nog een paar winterse buien mogelijk. Elders blijft het droog en vooral over het noordwesten klaart het ook af en toe op. Er waait een matige wind uit het westen tot zuidwesten. De maxima bedragen min 2 graden in de Ardennen, plus 2 in het centrum van het land tot plus 4 aan de kust. Zondagavond maakt het noordoosten van het land nog kans op een winterse bui. In de nacht van zondag op maandag is het overwegend droog maar bewolkt. De minima bedragen min 1 graad in het westen van het land tot min 4 graden in Hoog-België. Door bevriezing van natte weggedeelten kan gladheid optreden.



Maandag is het wisselend bewolkt en het blijft vrijwel overal droog. De wind waait zwak, aan zee matig uit het zuiden tot zuidoosten. De maxima bedragen 1 graad in Laag- en Midden-België en min 3 graden in Hoog-België. Dinsdag valt er tijdelijk winterse neerslag bij een langzaam oplopende temperatuur. Woensdag wordt het zowat plus 4 graden, in de Ardennen schommelt het kwik rond het vriespunt. Voorts is het somber met veel wolken en plaatselijk mist. De tweede helft van de week verloopt vrijwel droog en het wordt weer iets kouder.

Bron Hln | Gewijzigd: 28 augustus 2017, 11:00 uur, door Joyce.s
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
26 december 2010, 10:48 uur | Bericht #198521
Ingestorte kerk Diepenbeek afgebroken

De sloopwerken aan de ingestorte kerk van de parochie Lutselus in Diepenbeek zijn vanavond afgerond. Er stond 's ochtends, na de instorting door de sneeuw, alleen nog een muur en de toren recht. Die gingen omwille van de openbare veiligheid ook tegen de vlakte, zegt sp.a-schepen van erediensten Frank Keunen. Enkele uren na de middernachtmis stortte zaterdag rond 4 uur de kerk van Lutselus zo goed als volledig in. Blijkbaar was de massa sneeuw te zwaar voor het dak van de kerk, die er 72 jaar stond. Zo'n tweehonderd gelovigen die de mis hadden bijgewoond, ontsnapten aan een ramp. "In het belang van de veiligheid werd beslist om tot een complete sloop over te gaan. De enige kerk die in België nog in handen was van de gemeente bestaat niet meer", zegt Keunen.



Waardevolle voorwerpen gered
"De leden van de kerkraad konden uit de gevrijwaarde sacristie nog waardevolle voorwerpen redden. Het debat met voor- en tegenstanders over het bouwen van een nieuwe kerk is al gestart. Dat is niet simpel, omdat het de enige gemeentelijke kerk van België was. In overleg met bisschop Patrick Hoogmartens is afgesproken om het debat met de parochianen sereen te voeren. Op het schepencollege woensdag zullen verdere afspraken gemaakt worden." De schepen zegt dat de sloopwerken zeer aangrijpend waren, want veel parochianen hadden met de kerk een emotionele band. "Op deze witte kerst zijn we gelukkig gespaard gebleven van een zwarte dag voor de Diepenbekenaren, want de catastrofe had veel erger kunnen zijn."

Bron Hln | Gewijzigd: 28 augustus 2017, 11:00 uur, door Joyce.s
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
26 december 2010, 14:25 uur | Bericht #198694
Tientallen glijpartijen op snelwegen

Op de snelwegen ten westen van Utrecht hebben zich zondagochtend tientallen glijpartijen voorgedaan. De grootste problemen deden zich voor op de A2, A12 en de A16. Dat heeft het Korps landelijke politiediensten (KLPD) gemeld. Voor zover bekend ging het alleen om materiële schade. Ook twee politieauto’s raakten beschadigd.

Bron De Pers
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
26 december 2010, 14:33 uur | Bericht #198698
Ongelukken op A37 door sneeuwduinen

Op de A37 zijn zaterdagavond drie auto's door sneeuwduinen en gladheid van de weg geraakt. Een chauffeur, een 38-jarige automobilist uit Arnhem, werd in een ambulance onderzocht. De twee andere bestuurders, een 46-jarige Groninger en een 40-jarige inwoner van Delft, bleven ongedeerd. Alle drie de auto's moesten worden weggesleept.

Bron DVHN
MarkNL
Lid
Woonplaats: Spijkenisse
Berichten: 2121
Lid sinds: 8 jun. 2007
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
26 december 2010, 20:09 uur | Bericht #198898
A1 eerder open, maandag weer dicht

De snelweg A1 richting Amersfoort, tussen de knooppunten Muiderberg en Eemnes, gaat zondagavond al rond 19.00 uur weer open. Eerder was aangekondigd dat de weg tot 22.00 uur afgesloten zou zijn voor spoedreparaties. Maandag om 22.00 uur uur gaat hetzelfde weggedeelte echter weer dicht voor het verkeer om de resterende werkzaamheden te verrichten.

Door het winterse weer is het wegdek beschadigd. Zaterdag was om die reden al een rijstrook afgesloten, wat files veroorzaakte. Zondag werd de hele snelweg richting Amersfoort tussen Muiderberg en Eemnes gesloten. De omleidingsroute die zondag gold, via de A6 en de A27, geldt ook van maandagavond tien uur tot dinsdagochtend vijf uur. Volgens Rijkswaterstaat betekent dat voor automobilisten een extra reistijd van ongeveer een kwartier.

Bron: RTV N-H
Marching ever onward to tomorrow!
MarkNL
Lid
Woonplaats: Spijkenisse
Berichten: 2121
Lid sinds: 8 jun. 2007
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
26 december 2010, 20:11 uur | Bericht #198901
Nekklachten na glijpartij N59

Een echtpaar uit Waalwijk heeft nekklachten opgelopen, nadat ze zondagochtend ter hoogte van Oosterland met hun auto van de N59 afgleden en in een slootje terechtkwamen. De 67-jarige man die de auto bestuurde, raakte rond half elf in de slip. Nadat hij twee bermpaaltjes raakte, belandde hij in de sloot. De brandweer heeft het echtpaar uit de auto bevrijd. De bestuurder en zijn 63-jarige vrouw zijn naar het ziekenhuis in Goes gebracht.

Bron: PZC
Marching ever onward to tomorrow!
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.363 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 260 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 260, lezen 2 mensen het topic "Onweerskansen 27-28 augustus 2016".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden