Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

28 Mar 2024 16:59:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Beaufort, NC; Craven, NC; Jones, NC; Pamlico, NC.

28 Mar 2024 10:03:12

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Screven, GA.

28 Mar 2024 03:29:38

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

27 Mar 2024 15:59:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 14:15:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alachua, FL; Columbia, FL; Gilchrist, FL.

27 Mar 2024 13:40:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL.

27 Mar 2024 13:33:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Levy, FL.

27 Mar 2024 13:25:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL; Taylor, FL.

27 Mar 2024 13:13:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Decatur, GA; Grady, GA.

27 Mar 2024 13:08:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 13:03:11

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 12:26:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:16:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:03:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL.

27 Mar 2024 11:36:51
Actueel
1 / 4

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4 5 6 7 8 9
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
7 januari 2011, 17:49 uur | Bericht #203773
Civiele bouwt dam voor home gehandicapten in Ham-sur-Heure

In Ham-sur-Heure, in de provincie Henegouwen, bouwt een ploeg van de operationele eenheid van de Civiele Bescherming van Ghlin samen met de brandweer aan een dam om te vermijden dat een onthaalcentrum voor gehandicapten onder water zou komen te staan. De Civiele Bescherming vulde en plaatste de voorbije nacht en vrijdag zandzakjes om te verhinderen dat woningen in Waalse gemeenten en steden zouden onderlopen. "De overstromingen zijn een gevolg van de recente dooi en overvloedige regen", zo luidt het.

Steun van Vlaamse eenheden
De Waalse operationele eenheden krijgen steun van de Vlaamse eenheden die zandzakken vullen en aanvoeren. In totaal leverde de Civiele Bescherming in de nacht van donderdag op vrijdag en vrijdag zelf al meer dan 6.000 zandzakjes aan de gemeenten en de brandweer.

Stookolie
Ook pompten agenten van de Civiele Bescherming vrijdagvoormiddag kelders met water vervuild door stookolie leeg, om verdere pollutie van de omgeving te voorkomen. Het vervuilde water wordt in vacuümtanks gepompt en vervolgens voor verwerking naar een gespecialiseerde firma gebracht. De operationele eenheden van de Civiele Bescherming werden woensdag "in vooralarm gezet". Dat betekent dat alle voorraden zandzakjes aangevuld werden, en alle materiaal werd gecontroleerd, opdat alles zou werken in geval van nood.

Bron: HLN
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
7 januari 2011, 17:50 uur | Bericht #203774
Water blijft stijgen op verschillende plaatsen

Door de hevige regenval en de smeltende sneeuw staan verschillende Waalse gemeenten al onder water en ondertussen begint het waterpeil ook op verschillende plaatsen in Vlaanderen sterk te stijgen. Zo dreigt het centrum van Halen onder te lopen en staat het water van de Maas erg hoog.



Het waakpeil van de Maas is voorlopig enkel in Lanaken-Smeermaas overschreden. De veerpont, die Meeswijk met het Nederlandse Berg aan de Maas verbindt, is uit de vaart genomen. Er worden wel maatregelen genomen opdat woningen in de buurt en het dorpsplein van Lanaken-Smeermaas niet in de problemen zouden komen. Hetzelfde gebeurt in Halen. Daar kan een zijrivier van de Velpe (foto onder) het water niet meer slikken. Een ploeg van de Civiele Bescherming uit Brasschaat pompt water uit de beek in de Velpe.

Bron: Hbvl
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Waarom deze advertentie?
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
7 januari 2011, 17:54 uur | Bericht #203778
Alarmpeil her en der in Vlaanderen bereikt

Als gevolg van de hevige regen en de smeltende sneeuw in Wallonië is ook in Vlaanderen her en der het alarmpeil van de rivieren bereikt. In Voeren trad de rivier de Berwijn buiten haar oevers. In Aarschot bereikte de Demer het alarmpeil. In Vlaanderen is op verschillende plaatsen het waterpeil van de rivieren gestegen. In het oosten van Vlaanderen is op verschillende plaatsen het waakpeil overschreden, onder meer op de Nete in Geel-Zammel en Hulshout en op de Maas in Lanaken-Smeermaas. Daar is het waterpeil nog steeds aan het stijgen, maar grote problemen met de Maas worden er in Vlaanderen niet verwacht. n Aarschot is het alarmpeil van de Demer al bereikt. In Zichem bereikte de Demer al het waakpeil, maar het Hydrologisch Informatiecentrum, dat de gegevens over het waterpeil van de rivieren bijhoudt, verwacht dat de Demer ook in Zichem met het alarmpeil zal flirten.

"Gelukkig is de natuur mild gebleven"
In Moelingen, een deelgemeente van Voeren, is de rivier de Berwijn afgelopen nacht buiten haar oevers getreden. De hinder kon wel beperkt worden omdat de brandweer zandzakjes en dammen had geplaatst. De brandweer is er daardoor in geslaagd om het water uit de meeste huizen te houden. In één huis liep er wel water binnen. In Moelingen moest de Schans, een van de toegangswegen naar de deelgemeente, wel tijdelijk worden afgesloten. Intussen is de situatie in Moelingen weer normaal. "Als we het vergelijken met de overstroming van een zestal weken geleden zijn we negen centimeter onder dat hoge alarmpeil gebleven, dus we hebben het eigenlijk binnen de perken kunnen houden. Gelukkig is de natuur mild gebleven", zegt adjudant Stefan Bodvin van de brandweer van Bilzen.

Bron: De Redactie
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
7 januari 2011, 18:00 uur | Bericht #203782
Problemen door hoogwater nemen toe in Limburg en Brabant

Boeren langs de Maas in Limburg en Noord-Brabant hebben vrijdagmiddag het advies gekregen hun vee zo snel mogelijk uit de uiterwaarden te halen. Het water van de rivier stijgt snel waardoor opslagbuffers voor water hard nodig zijn. In Zuid-Limburg hebben de hulpdiensten hun handen vol aan het stijgende water. Door het vele smeltwater kunnen de riolen het niet verwerken en lopen de straten in o.a. Nuth, Valkenburg en Vaals vol met water. Uit metingen blijkt het water in de Maas met 10 centimeter per half uur stijgt. Om te voorkomen dat ook andere plaatsen onder water lopen heeft Waterschap Roer en Overmaas extra maatregelen genomen. Zo heeft het waterschap in Elsloo, Geulle en Itteren kwelwaterpompen geïnstalleerd. Ook wordt de afvoer van de rivier de Roer nauwlettend in de gaten gehouden.



Ook het waterschap Peel en Maasvallei heeft inmiddels maatregelen genomen, zoals het afsluiten van (beek)mondingen, het inrichten van pomplocaties en het opbouwen en klaarzetten van demontabele dijken. De hulpdiensten hebben uit voorzorg een beleidsteam geformeerd om problemen snel het hoofd te bieden. Rijkswaterstaat verwacht niet dat de problemen zoals in 1993 en 1995 zich zullen herhalen. In Borgharen staat het waterpeil nu stabiel op iets minder dan 44,5 meter boven NAP. Dat is een halve meter onder het kritieke punt.

Bron: Blik Op Nieuws
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
7 januari 2011, 18:08 uur | Bericht #203788
Deventer bereidt zich voor op hoogwater

Deventer is begonnen met de voorbereidingen voor hoogwater in de IJssel. De verwachting is dat door het vele smelt- en regenwater het water op 9, 10 of 11 januari over de Welle zal stromen. Het muurtje tussen de Welle en de IJssel heeft een hoogte van 6.30 meter boven NAP, het water staat nu op 4.15 meter boven NAP. De gemeente heeft nu het draaiboek 'Hoogwater' in werking gesteld. Er worden voorbereidingen genomen om de Welle af te sluiten en voor zandzakken te zorgen als dat nodig is. Omwonenden wordt ook geadviseerd om voorbereidingen te treffen, zoals het verplaatsen van auto's en weghalen van afval.

Bron: RTV Oost
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
7 januari 2011, 18:16 uur | Bericht #203794
Wallonië kampt met zware wateroverlast

In Wallonië zijn door de zware regen vier doden gevallen op de weg. Aanhoudende regen en smeltende sneeuw veroorzaken er veel wateroverlast. Beken en rivieren zijn buiten hun oevers getreden. Wegen zijn afgesloten en huizen zijn onder water gelopen. In Harsin, in de provincie Luxemburg, zijn door aquaplanning een vrouw en haar zoontje van vier jaar omgekomen. De vader van het gezin en de drie andere kinderen raakten gewond. In Léglise, eveneens in de provincie Luxemburg, is een man verongelukt toen hij door de regen met zijn auto van de weg geraakte. En in Somme-Leuze, in de provincie Namen, kwam gisteravond al een man om het leven bij een ongeval dat veroorzaakt werd door het natte wegdek. In verschillende provincies zijn ook een aantal wegen afgesloten voor het verkeer. Op de snelwegen staan sommige op- en afritten onder water. Onder meer op de E25 in Loncin, op de N643 in de richting van Bergen en op de N633 in Luik/Trois-Ponts zijn er problemen gemeld. In de streek van Couvin, ter hoogte van de N99 en N5, staan de wegen ook onder water. De N949 tussen Ciney en Rochefort staat eveneens onder water.

Situatie het ergst in provincies Namen en Luxemburg
De watersnood in de provincie Luik blijft grotendeels onder controle. Lokale problemen, zoals ondergelopen kelders, worden wel veelvuldig gesignaleerd. De zware overstromingen blijven voorlopig echter nog uit. In de gemeente Esneux, op zowat 15 kilometer van Luik, is de situatie momenteel het ergst. De Ourthe stroomde er op meerdere plaatsen over, onder meer in de dorpjes Mery en Hony. Op de permanente camping van Pont de Mery was de situatie zo ernstig dat moest worden overgegaan tot de evacuatie van de bewoners. Een tiental personen bevonden zich in het midden van de camping, geïsoleerd door het water. De brandweer van Luik is ter plaatse.

In de provincies Namen en Luxemburg is de situatie het ergst. In Leffe, bij Dinant, zijn al enkele huizen onder water gelopen. En ook in Namen moest de brandweer zo'n 30 keer uitrukken. Op verschillende plaatsen worden zandzakjes aangevoerd om overlast tegen te gaan. Volgens de weersvoorspellingen zal vannacht de beneden-Lesse, in de provincie Namen, haar hoogste peil bereiken, met mogelijk grote overstromingen tot gevolg. In het zwaar getroffen Couvin zakt intussen het waterpeil van de rivier Het Zwarte Water. In Rochefort, in de provincie Luxemburg, deelt de Civiele Bescherming water uit, omdat het drinkwater vervuild is. In Waals-Brabant dan weer bleef de situatie normaal.

Bron: De Redactie
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Roel B
Lid
Woonplaats: Opglabbeek((Genk)Belgie)
Berichten: 213
Lid sinds: 24 jan. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
7 januari 2011, 18:49 uur | Bericht #203811
Citaat van casnrt, vrijdag 7 januari 2011, 17:16 uur @ Roel B: Aha dan heb je goed opzoekwerk gedaan. Merci voor de rechtzetting, is inderdaad heel misleidend.
Ben je al naar Maas gaan kijken?


Yep, ben deze namiddag even gaan kijken in Heppeneert en in Maaseik. Staat wel redelijk hoog, en stroomt wel vrij snel, maar is nog ver van het niveau van 1993 verwijderd. Was ook niet spectaculair om te zien!!

Misschien morgen nog eens kijken in Stokkem aan het veer.
Kijken komende uren wat het waterpeil doet.


Rutte31
Lid
Woonplaats: Gouda
Berichten: 2421
Lid sinds: 26 jul. 2008
7 januari 2011, 19:06 uur | Bericht #203814
Waterpeil van de maas stijgt momenteel met zo'n kleine 10cm per uur.
Is hier mooi bij te houden:
http://live.actuelewaterdata.nl/waterstandNAP/
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
7 januari 2011, 20:46 uur | Bericht #203832
Waterpeil nog steeds op alarmniveau in Wallonië

In Wallonië blijft het waterpeil op het alarmniveau staan nadat verschillende waterlopen sinds gisteren uit hun oevers zijn getreden door de weersomstandigheden. De situatie is het meest kritiek aan de Beneden-Lesse. De situatie stabiliseerde zich gedurende de dag, aldus Paul Dewil, directeur van het Waalse regionale crisiscentrum. "De alarmfase blijft echter van kracht. De niveaus van sommige waterlopen beginnen weer licht te stijgen."



In de omgeving van Couvin is er een langzame maar merkbare verbetering. In de Beneden-Lesse stijgt het niveau echter langzaam. "De piek wordt verwacht in de loop van de nacht, met een overstroming gelijkaardig aan die van januari 2003", zegt Dewil op basis van gegevens van de hydrologische studiedienst van het Waals Gewest (Sethy).

In de Boven-Lesse en de Lhomme is het hoogtepunt bereikt en daalt het waterniveau opnieuw. Op de Boven-Maas zal het debiet de komende uren stijgen tot 1.000 m3/s in Givet en Agimont. De Mehaigne wordt nauwlettend in het oog gehouden en kan mogelijk weer stijgen.

In Nisramont bereikte de Ourthe haar piek en stabiliseerde het niveau zich intussen. Het water stijgt nog steeds in Hamoir, waar de piek pas in de avond of bij het vallen van de nacht wordt verwacht. In Esneux stijgt de Ourthe nog steeds en wordt de piek morgenvoormiddag verwacht.

Het niveau van de Amblève is gestabiliseerd, terwijl die van de Vesder bezig is met dalen. Het niveau van de Hogne daalt langzamer wegens de aanhoudende smeltende sneeuw. In de Our in Burg-Reuland, dichtbij Sankt Vith, werd de piek bereikt. De hoge Semois bereikte ook haar piek en daalt opnieuw. De lage Semois en de Vresse zullen pas zaterdag het hoogste niveau bereiken.

In Waals-Brabant en Henegouwen is de situatie normaal, behalve rond de Samber en haar zijrivieren. "De algemene daling van het waterpeil is overal nog niet voor direct", concludeert Dewil. Zo wordt onder meer voor zondag nieuwe regenval voorspeld, wat het zakken van het water kan uitstellen.

De hulpdiensten zijn "niet overweldigd door de situatie maar blijven ze op de voet volgen", luidt het nog bij het Waalse regionale crisiscentrum. De Civiele Bescherming opereert lokaal op verzoek van de gemeenten.

Bron: HLN | Gewijzigd: 1 maart 2017, 11:21 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
7 januari 2011, 20:48 uur | Bericht #203836
Ergste overstromingen in acht jaar in groot deel Wallonië

De erg zware overstromingen die Wallonië treffen, zijn volgens experts de ergste sinds januari 2003. Vooral in het zuiden van de provincie Namen is de toestand kritiek en op vele plaatsen ronduit rampzalig. Onder meer in Couvin, Rochefort en Dinant zijn er grote problemen. Ook in de omgeving van Luik slaat het natuurgeweld hard toe. Het water staat er op vele plaatsen kniehoog in de straten. Helaas zal de waterellende wellicht nog uitbreiden, want in het weekend wordt een nieuwe plas water voorspeld. Vooral de Lesse baart grote zorgen. Ook in het zuidoosten van Vlaanderen is het bang afwachten bij het stijgende water van onder meer de Maas en de Demer. De hoogste alarmfase blijft gelden in een groot deel van Wallonië. Enkel de provincie Waals-Brabant blijft grotendeels gespaard. De combinatie van overvloedige regenval en het vele smeltwater heeft desastreuze gevolgen gehad. Vooral de toestand in het bekken van de Beneden-Lesse is verontrustend. Vannacht bereikt de rivier die in het verleden al heel wat watersnood veroorzaakte haar hoogste peil. "De problemen zijn vergelijkbaar met de grote overstromingen van januari 2003", zegt Paul Dewil, de directeur van het crisiscentrum van het Waalse Gewest.



Villers-sur-Lesse: huizen onder water
Villers-sur-Lesse, een vaste waarde bij overstromingen, heeft ook weer prijs. Een tiental huizen is al overstroomd en de brandweer moest al een pak kelders leegpompen. De voorzorgsmaatregelen die sinds 1995 genomen werden, hebben volgens de burgemeester wel vermeden dat zo'n 80 procent van de huizen in het dorp onder water liepen.

Dinant: Maas overstroomd
In de toeristische stad Dinant, aan de boorden van de Maas, houden de bewoners ook bang hun hart vast. Door de forse stijging van de Lesse, die even ten zuiden van Dinant in de Maas stroomt, komt het peil van de Maas ook zwaar onder druk. Burgemeester Richard Fourneaux vraagt de inwoners die langs de Maas wonen dan ook om hun voorzorgen te nemen. Op enkele plaatsen is de rivier ondertussen al overstroomd, onder meer aan de bekende Rocher Bayard.

Rochefort: drinkwater vervuild
Rochefort van zijn kant kampt dan weer met een drinkwaterprobleem. De Civiele Bescherming deelt er sinds deze namiddag zakjes water uit aan de bevolking door een zware vervuiling van het drinkwater. Enkele kelders moesten leeggepompt worden omdat het water zich vermengd had met de stookolie in de kelders.

Couvin: centrum onder water
Couvin in het uiterste zuiden van de provincie Namen kreeg de afgelopen 24 uur de volle laag. Het centrum van de stad werd door de overstroomde Eau Noire herschapen in een kolkende rivier. In de vooravond was het niveau van het water lichtjes aan het zakken, maar omdat in het weekend de hemelsluizen weer opengaan blijft de situatie alarmerend. Vooral zondag wordt veel nieuwe regen verwacht.

Esneux: camping ontruimd
Ook in de buurt van Luik zijn er problemen. In Esneux stond het water in de Rue du Canal liefst 1 meter hoog. Zo'n 150 camping-gasten moesten geëvacueerd worden. Zij werden opgevangen in de feestzaal. Een tiental mensen was omsingeld door water, maa rkon gered worden. Ook heel wat auto's werden meegesleurd door het wassende water.

Bron: HLN | Gewijzigd: 6 maart 2017, 10:50 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
7 januari 2011, 22:12 uur | Bericht #203869
Veerpont uit Maas genomen door hoge waterstand

Het veerpont tussen Meeswijk (Maasmechelen) en het Nederlandse Berg is vandaag uit de Maas genomen wegens de hoge waterstand. Dat betekent dat de automobilisten moeten omrijden, want het veerpont tussen Meeswijk en Berg is bestemd voor voetgangers, fietsers en auto's. Door de regen en het smeltwater in de Ardennen is vandaag in Lanaken het waakpeil van de Maas overschreden. De brandweer van Maasmechelen volgt de situatie op de voet. De politie van de zone Maasland sloot vandaag de winterdijken af voor alle verkeer. Patrouilles zullen een verhoogd toezicht uitvoeren en eventuele ramptoeristen aanmanen weg te gaan.

Het peil van de Maas stond vanavond om 19.15 uur op 46,07 meter, terwijl het alarmpeil 46,82 meter bedraagt. Ook in Nederland houden de bevoegde diensten het peil van de Maas goed in het oog. Het coördinatiecentrum in Maastricht besliste vandaag het vee in de weilanden langs de rivier te evacueren. De veehouders werden opgeroepen hun dieren weg te halen. De hulpdiensten houden vooral de dorpskernen van Borgharen en Itteren nauwlettend in de gaten.

Bron: HLN
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
7 januari 2011, 22:14 uur | Bericht #203870
Groot alarm in Zuid-Limburg om stijgend water in Maas

De hulpdiensten hebben voor het stroomgebied van de Maas in Zuid-Limburg groot alarm geslagen omdat het water in de Maas sneller stijgt dan aanvankelijk verwacht. Eerder verwachtten de beleidsteams dat de Maas een maximale waterafvoer van 2000 kubieke meter per seconde zou bereiken en dan zou gaan dalen. Maar om 21.00 uur was de afvoer al 2000 kubieke meter. Rijkswaterstaat verwacht dat de piek vannacht rond de 2250 kuub komt te liggen. Het operationeel beleidsteam voor Zuid-Limburg heeft nu een zogenoemde GRIP-4-situatie uitgeroepen, eenzelfde hoge alarmeringsfase als enkele dagen geleden in Moerdijk. Het beleidsteam is onder voorzitterschap van burgemeester Sjraar Cox van Sittard-Geleen bijeengekomen om te kijken welke extra maatregelen nodig zijn.



De hoogwatergolf zakt in de loop van zaterdag en zondag stroomafwaarts naar Noord-Limburg en Brabant. Het hoge water in de regenrivier is veroorzaakt door smeltende sneeuw en aanhoudende neerslag in de Ardennen. De beken in Limburg zijn over hun hoogste punt heen. Wel zwelt het riviertje de Roer nog aan. Rond middernacht verwacht het waterschap Roer en Overmaas in Roermond een afvoer van 130 kubieke meter per seconde, maar dat levert volgens het schap geen problemen op.

Kadewachten ingezet
Rijkswaterstaat heeft de stuw in Borgharen gestreken en de waterschappen zetten kwelwaterpompen en kadewachten in. Beleidsteams riepen boeren op hun vee weg te halen uit de weilanden langs de Maas, maar volgens landbouwkoepel LLTB staat er geen vee in de uiterwaarden in deze tijd van het jaar. De hulpdiensten houden de kernen van de Maasdorpen Itteren en Borgharen nauwlettend in de gaten. In het verleden liepen deze bij hoogwater onder. Tot 21.00 uur waren de dorpen nog bereikbaar, maar bij wassend water kunnen de toevoerwegen blank komen te staan.

Speciaal nummer
Voor de mensen die in gemeenten langs de Maas wonen, is een speciaal telefoonnummer geopend (043-350 50 25). Rijkswaterstaat publiceert de actuele standen van de Maas via NOS teletextpagina 724. In Noord-Limburg is het waterschap Peel en Maasvallei op enkele plaatsen begonnen met het plaatsen van schotten in dijkopeningen, onder meer in Venlo, Blerick en Arcen.

Bron: AD.nl
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
8 januari 2011, 09:54 uur | Bericht #203944
Evacuaties in Zuid-Limburg om hoogwater

In Zuid-Limburg zijn in twee dorpen hulpbehoevende bewoners uit voorzorg geëvacueerd vanwege het hoogwater. Het gaat om mensen in Borgharen en Itteren die tijdens overstromingen niet makkelijk kunnen worden gered. Er staan militairen klaar om te helpen bij een eventuele evacuatie. In een deel van de provincie is vrijdagavond groot alarm geslagen vanwege de waterstand van de Maas en een aantal beken, die blijft stijgen door smeltende sneeuw. De stroomsnelheid van de Maas neemt nog altijd toe. De rivier verwerkte om 06.10 uur per seconde 2245 kubieke meter water.

In de kerkdorpen Itteren en Borgharen zijn hulpposten voorbereid. Bewoners kunnen daar aankloppen voor informatie en voor hulp. De dorpen zijn onbereikbaar doordat de toegangswegen overspoeld zijn. Bewoners kunnen buiten het overstromingsgebied parkeren en worden dan naar huis begeleid. Het Waterschap Roer en Overmaas maakte vrijdag bekend wachten in te zetten om de kade van de Maas permanent te bewaken. Sommige beken zijn afgesloten en er zijn pompen klaargezet. Bij een regenwaterbuffer zijn zandzakken geplaatst. Vee langs de Maas is op advies van de gemeente Maastricht binnengehaald.

Bron Nieuws.nl
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
8 januari 2011, 10:00 uur | Bericht #203947
Ergste overstromingen in acht jaar in groot deel Wallonië

Het peil van de waterlopen in Wallonië lijkt te stabiliseren, maar de alarmfase blijft van kracht in heel het grondgebied uitgezonderd Waals-Brabant en het westen van Henegouwen. "De algemene trend is er een van stabilisering of zelfs een lichte daling van het waterpeil", aldus Jean Compère van het crisiscentrum. Maar op de grote waterlopen zoals Maas, Samber en Ourthe wordt de piek pas in de loop van de volgende uren verwacht, voegt hij toe. De erg zware overstromingen die Wallonië treffen, zijn volgens experts de ergste sinds januari 2003.

Vooral in het zuiden van de provincie Namen is de toestand kritiek en op vele plaatsen ronduit rampzalig. Onder meer in Couvin, Rochefort en Dinant zijn er grote problemen. Ook in de omgeving van Luik slaat het natuurgeweld hard toe. Het water staat er op vele plaatsen kniehoog in de straten. Helaas zal de waterellende wellicht nog uitbreiden, want in het weekend wordt een nieuwe plas water voorspeld. Vooral de Lesse baart grote zorgen. Ook in het zuidoosten van Vlaanderen is het bang afwachten bij het stijgende water van onder meer de Maas en de Demer.



De hoogste alarmfase blijft gelden in een groot deel van Wallonië. Enkel de provincie Waals-Brabant blijft grotendeels gespaard. De combinatie van overvloedige regenval en het vele smeltwater heeft desastreuze gevolgen gehad. Vooral de toestand in het bekken van de Beneden-Lesse is verontrustend. Vannacht bereikt de rivier die in het verleden al heel wat watersnood veroorzaakte haar hoogste peil. "De problemen zijn vergelijkbaar met de grote overstromingen van januari 2003", zegt Paul Dewil, de directeur van het crisiscentrum van het Waalse Gewest.

Villers-sur-Lesse: huizen onder water
Villers-sur-Lesse, een vaste waarde bij overstromingen, heeft ook weer prijs. Een tiental huizen is al overstroomd en de brandweer moest al een pak kelders leegpompen. De voorzorgsmaatregelen die sinds 1995 genomen werden, hebben volgens de burgemeester wel vermeden dat zo'n 80 procent van de huizen in het dorp onder water liepen.

Dinant: Maas overstroomd
In de toeristische stad Dinant, aan de boorden van de Maas, houden de bewoners ook bang hun hart vast. Door de forse stijging van de Lesse, die even ten zuiden van Dinant in de Maas stroomt, komt het peil van de Maas ook zwaar onder druk. Burgemeester Richard Fourneaux vraagt de inwoners die langs de Maas wonen dan ook om hun voorzorgen te nemen. Op enkele plaatsen is de rivier ondertussen al overstroomd, onder meer aan de bekende Rocher Bayard.



Rochefort: drinkwater vervuild
Rochefort van zijn kant kampt dan weer met een drinkwaterprobleem. De Civiele Bescherming deelt er sinds deze namiddag zakjes water uit aan de bevolking door een zware vervuiling van het drinkwater. Enkele kelders moesten leeggepompt worden omdat het water zich vermengd had met de stookolie in de kelders.

Couvin: centrum onder water
Couvin in het uiterste zuiden van de provincie Namen kreeg de afgelopen 24 uur de volle laag. Het centrum van de stad werd door de overstroomde Eau Noire herschapen in een kolkende rivier. In de vooravond was het niveau van het water lichtjes aan het zakken, maar omdat in het weekend de hemelsluizen weer opengaan blijft de situatie alarmerend. Vooral zondag wordt veel nieuwe regen verwacht.

Esneux: camping ontruimd
Ook in de buurt van Luik zijn er problemen. In Esneux stond het water in de Rue du Canal liefst 1 meter hoog. Zo'n 150 camping-gasten moesten geëvacueerd worden. Zij werden opgevangen in de feestzaal. Een tiental mensen was omsingeld door water, maar kon gered worden. Ook heel wat auto's werden meegesleurd door het wassende water.

Bron HLN | Gewijzigd: 6 maart 2017, 10:51 uur, door Joyce.s
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
8 januari 2011, 10:01 uur | Bericht #203948
Nieuwe regen gaat waterpeil Vlaamse rivieren doen stijgen

Het waterpeil van de Vlaamse waterlopen zal vandaag waarschijnlijk stijgen, omdat er enkele vrij actieve neerslagzones over Vlaanderen trekken. Er worden de komende 24 uur evenwel geen kritieke overstromingen verwacht. Dat staat op de verstromingsvoorspellerwebsite van de Vlaamse Milieumaatschappij. De voorbije dagen viel er 10 tot 25 liter neerslag per vierkante meter, waardoor er "niet-kritieke overstromingen optreden langs meerdere onbevaarbare waterlopen in Vlaanderen", zo luidt het.



In het Demerbekken is het binnenbekken van Schulen sinds donderdagavond aan het vullen. Ook het wachtbekken te Webbekom en het wachtbekken op de Velpe in Hoeleden worden gevuld. Het peil van de Winge te Rotselaar stijgt nog zeer licht, zo staat op de website. In het Dijlebekken treedt de Dijle zelf momenteel op verscheidene plaatsen op het traject stroomopwaarts van Leuven buiten haar oevers; de vulling van het wachtbekken van Egenhoven werd ondertussen terug beëindigd.

Bron Hln | Gewijzigd: 6 maart 2017, 10:51 uur, door Joyce.s
Woonplaats:
Berichten: 2713
Lid sinds: 11 mrt. 2010
8 januari 2011, 10:18 uur | Bericht #203959
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
8 januari 2011, 10:39 uur | Bericht #203963
























Bron L1
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
8 januari 2011, 10:41 uur | Bericht #203965






















Bron L1
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
8 januari 2011, 11:45 uur | Bericht #203980
Maas al meter boven waakpeil, burgemeesters en hulpdiensten vergaderen

De burgemeesters van Maasmechelen, Lanaken en Dilsen-Stokkem, de brandweerkorpsen van Maasmechelen, Maaseik en Genk en de Scheepvaart houden vanmorgen een eerste evaluatievergadering omtrent de Maas, omdat het waterpeil blijft stijgen. Het peil is in Lanaken gestegen tot 46,66 meter en dat is al ruim een meter boven het waakpeil.

De vergadering vindt om 10 uur plaats in de brandweerkazerne van Maasmechelen. Vrijdag werd al beslist het veerpont tussen Meeswijk (Maasmechelen) en het Nederlandse Berg uit de Maas te nemen.

Bron Hln
henk55
Lid
Woonplaats: zwolle
Berichten: 2045
Lid sinds: 23 okt. 2009
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
8 januari 2011, 14:19 uur | Bericht #204046
Op dit moment valt het met de Overijsselse Vecht nog wel mee bij Dalfsen en Zwolle.

Zomerstand
normaal.jpg

Nu
nu.JPG
Terug naar boven
1 2 3 4 5 6 7 8 9
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.843 topics, welke bij elkaar 448.337 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.574 leden.
Het nieuwste lid is Stormliefhebber787.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 257 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 257, lezen 2 mensen het topic "Extreem weer USA 14 juni".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden