Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart Groningen - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

27 Jan 2020 16:59:26

De kaart T850 pluim De Bilt is bijgewerkt.

27 Jan 2020 14:59:42

De kaart Den Helder - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

27 Jan 2020 13:59:09

De kaart De Bilt - Bewolking
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

27 Jan 2020 10:59:35

De kaart Vlissingen - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

27 Jan 2020 10:59:34

De kaart De Bilt - 6luik
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

27 Jan 2020 08:59:33

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

27 Jan 2020 08:59:32

De kaart Vlissingen - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

27 Jan 2020 08:59:32

De kaart Vlissingen - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

27 Jan 2020 08:59:32

De kaart Vlissingen - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

27 Jan 2020 08:59:31

De kaart Vlissingen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

27 Jan 2020 08:59:31

De kaart Vlissingen - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

27 Jan 2020 08:59:31

De kaart Twente - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

27 Jan 2020 08:59:31

De kaart Twente - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

27 Jan 2020 08:59:31

De kaart Twente - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

27 Jan 2020 08:59:30
Actueel
1 / 4

Fotowedstrijd januari

Winter discussietopic

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Jaaroverzicht 2019

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4 5 6 7 8 9
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
11 januari 2011, 14:21 uur | Bericht #204658
Waals overstromingsalarm bijna opgeheven

In Wallonië blijft het water langzaam zakken na de recente overstromingen. Op verschillende plaatsen is de alarmfase opgeheven. Waals minister Philippe Henry pleit nu voor een verstrenging van de bouwregels in overstromingsgebied. "De algemene trend blijft dalend", zegt Paul Dewil, directeur van het Waalse crisiscentrum. De alarmfases zijn op de meeste plaatsen ondertussen ook opgeheven. Enkel bij de hoge Maas, de hoge Samber en de lage Semois blijven de alarmfases voorlopig nog wel van kracht. Toch is de waterellende in Wallonië nog niet voorbij, morgen wordt opnieuw regen verwacht. De aangekondigde regenval voor morgen bedraagt zo'n 20 liter water per vierkante meter op sommige plaatsen. Dat kan het waterniveau van sommige rivieren opnieuw doen stijgen, maar volgens Dewil zal dat veel minder dan de afgelopen dagen zijn.

"Strengere bouwregels"
Na de waterellende van de voorbije dagen wil Waals minister van Ruimtelijke Ordening Philippe Henry (Ecolo) de bouwvoorschriften in overstromingsgebieden strenger maken. Henry wil naar eigen zeggen niet alleen op gewestelijk niveau strenger optreden. Het zijn immers de gemeenten die grotendeels bevoegd zijn voor de regelgeving in overstromingsgebieden. De minister is van plan de gemeenten te verplichten om in de regelgeving meer rekening te houden met het overstromingsrisico.

Bron: De Redactie
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
11 januari 2011, 14:32 uur | Bericht #204665
Deventer verspreidt zandzakken

Onder bewoners die direct aan de Welle wonen verspreidt de gemeente Deventer vandaag zandzakken. Dit meldt De Stentor vandaag. De IJssel bij Deventer heeft inmiddels een hoogte bereikt van 5.60 meter boven NAP. De verwachting is dat de IJssel donderdag een peil bereikt waarop de Welle geleidelijk aan blank komt te staan. De weg wordt daarom afgesloten voor verkeer.

Bron: AD.nl
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Waarom deze advertentie?
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
11 januari 2011, 16:12 uur | Bericht #204696
Minstens vier doden bij overstromingen in Duitsland

Bij overstromingen als gevolg van de dooi en de overvloedige regen zijn in Duitsland op vier dagen tijd vier mensen om het leven gekomen. Het waterpeil blijft in bepaalde rivieren stijgen.Minstens vier mensen kwamen om of zijn vermist sinds het weekend, en de kansen om hen terug te vinden zijn miniem. Een kajakker verdronk het voorbije weekend in het westen van het land. Een jongeman die aan het kanoën was in Nedersaksen, in het noorden van het land, werd meegesleurd door het water. Zaterdag zagen twee jongeren het levenloze lichaam van een man in een rivier in Waiblingen, in Baden-Württemberg, maar konden hem er niet uithalen. Volgens de politie zou het kunnen gaan om een dakloze die in dat gebied leefde. Gisterenochtend werd in Thüringen, in het oosten van Duitsland, een automobilist meegesleurd die probeerde een afgesloten brug over te steken om naar zijn werk te gaan. De man is wellicht verdronken; zijn auto werd leeg aangetroffen.

Bron: HLN | Gewijzigd: 6 maart 2017, 10:53 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Marjoo
Lid
Woonplaats: Arnhem
Berichten: 566
Lid sinds: 7 jun. 2010
11 januari 2011, 18:58 uur | Bericht #204737
Waterstand Rijn stijgt

De waterstand van de Maas daalt, maar door regen en smeltende sneeuw in Duitsland kampt nu de Rijn met hoogwater. Dat meldt Rijkswaterstaat dinsdag. De afvoer van de Rijn stijgt verder naar ruim vijftien meter boven NAP bij het Gelderse Lobith, waar de rivier Nederland binnenstroomt. Rijkswaterstaat verwacht dat het peil woensdag en donderdag stabiliseert, maar daarna stijgt het water mogelijk weer door verwachte regen. Maandag trad de Rijn in het westen van Duitsland al buiten zijn oevers. Akkers en steden kwamen onder water te staan en straten veranderden in rivieren. Het waterschap Rijn en IJssel laat een aantal uiterwaarden vollopen. Het waterschap verwacht dat de hoogwatergolf in de Rijn in de loop van woensdag het hoogste punt bereikt. Die ligt dan rond de 15,5 meter. Dat is ruim een meter onder de hoogste stand van 1995, toen 16,68 meter werd bereikt. De waterkeringen zijn volgens het waterschap berekend op een waterstand van 17,65 meter boven NAP. De waterstand van de Maas bereikte zondagavond een top van 47 meter boven NAP in Maastricht. Sindsdien daalt de waterstand in zowel het zuiden als het noorden van Limburg. Rijkswaterstaat verwacht dat het peil in Maastricht de komende dagen verder zal dalen tot 45 meter boven NAP. Het scheepvaartverkeer tussen het Limburgse Buggenum en het Brabantse Sambeek is sinds zondagmiddag gestremd vanwege de hoge waterstanden. De stemming duurt in elk geval nog tot woensdag.

Bron: nieuws.nl
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
12 januari 2011, 07:41 uur | Bericht #204869
Waterschap vreest derde hoogwatergolf Maas

Voorzitter Toine Gresel van het waterschap Peel en Maasvallei houdt ernstig rekening met een derde hoogwatergolf komend weekeinde. Dat zei hij dinsdagavond voor de Limburgse regionale omroep L1. De komende dagen wordt veel regen verwacht, met name in de Ardennen. Al dat regenwater loopt uiteindelijk de Maas in, aldus Gresel, en komt door Limburg heen. Het gaat om een derde hoogwatergolf, omdat de eerste vrijdag en zaterdag ontstond door smeltende sneeuw, en de tweede daarna veroorzaakt werd door hevige regenval in de Ardennen.

Bron De Pers
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
12 januari 2011, 08:27 uur | Bericht #204876
Steeds meer veren uit de vaart

In Noord-Brabant en Gelderland blijven steeds meer veerponten door de hoge waterstand aan de wal liggen. De stremming kan een aantal dagen duren. Maandag gingen ook al een paar veerverbindingen uit de vaart. Dinsdag volgden onder meer de veerponten bij Alem, Appeltern en Alphen. Reizigers moeten door het uitvallen van de Maasveren een omweg maken van 10 tot 45 kilometer.Waterschap Rivierenland sluit dinsdagavond de drie openingen in de kademuren bij Tiel wegens de hoge waterstand van de Waal. Het hoge water bereikt naar verwachting woensdag in de loop van de dag Tiel. Twee hoofdstraten in de stad in de Betuwe zijn door het sluiten van de zogenoemde coupures niet meer bereikbaar. Noord-Limburg is het ramptoerisme rond hoogwater beu. De politie treedt voortaan direct op, waar hulpverleners tijdens hun werkzaamheden wegens de hoge waterstand worden gehinderd door kijklustigen. Kijkers krijgen direct een bekeuring.

Het waterschap Peel en Maasvallei sluit niet uit dat de Maas weer gaat stijgen door de regenval in Limburg, België en Frankrijk. In elk geval wordt de daling daardoor minder. In Duitsland zakt het waterpeil van de Moezel en de Rijn gestaag. Maar de komende dagen wordt in Duitsland weer regen verwacht. Rijkswaterstaat verwacht de komende dagen geen problemen door het hoge waterpeil in de Rijn bij Lobith. De hoogste verwachte waterstand is 15,28 meter boven NAP. De waterschappen langs de Rijn, Waal en IJssel zijn alert, maar verwachten geen problemen. Eerder werden al vee en andere grazers uit de uiterwaarden gehaald of verzameld op punten die droog blijven. Ook in een aantal natuurgebieden in de provincie Utrecht zijn koeien en paarden naar hoger gelegen gebieden verplaatst.

Bron Brabantsdagblad
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
12 januari 2011, 10:02 uur | Bericht #204890
Hoogwater daalt maar stabiliseert ook

De hoogwatergolf in Limburg heeft dinsdagavond Gennep en Mook bereikt. In Well is het peil alweer gezakt. In Zuid-Limburg en een deel van Noord- en Midden-Limburg daalt het waterpeil. Omdat er in de Ardennen echter weer neerslag wordt verwacht zal in de nacht van woensdag op donderdag de daling van het waterpeil stabiliseren. Dit, een daling met op enig moment een stabilisatie, wordt later deze week ook in Noord-Limburg verwacht.

De brandweer adviseert om voorzichtig te zijn met het leegpompen van kelders. Wanneer dit te vroeg gebeurt, bestaat het risico dat door de druk van het (grond)water de wanden of de bodem van de kelder naar binnen klappen. Houd daarom de stand van het (grond)water goed in de gaten. Omdat er neerslag wordt verwacht in Limburg, België en Frankrijk, zal het hoge waterpeil naar verwachting minder snel afnemen of zelfs nog stijgen, zo meldt de veiligheidsregio Noord-Limburg.

Vanwege de hoogwatergolf is in Arcen de nooddijk nabij de Toren verhoogd. Het scheepvaartverkeer tussen Roermond en Maastricht is weer vrijgegeven. Ten noorden van Roermond tot Sambeek is het scheepvaartverkeer nog steeds niet vrijgegeven.

Bron BoN
Woonplaats: Koekelare, West-Vlaanderen https://twitter.com/BartStandaert
Berichten: 2743
Lid sinds: 15 jun. 2007
12 januari 2011, 12:15 uur | Bericht #204927
Rijn over de 15 meter bij LobithDe Rijn bij Lobith heeft vanochtend een waterpeil van ruim 15 meter boven NAP bereikt. Dat meldde Rijkswaterstaat. In Nijmegen is de Waalkade daardoor grotendeels overstroomd. Rijkswaterstaat verwacht echter geen problemen door het hoogwater. De peilstokken bij Lobith wezen 15,02 meter aan. Het peil daalt donderdag vermoedelijk tot 14,85 meter en zakt vrijdag nog wat verder. Zaterdag is een nieuwe stijging mogelijk tot 15,15 meter boven NAP. Tijdens het hoogwater in de winter van 1995 steeg de Rijn bij de Duitse grens tot 16,69 meter boven NAP. Rijkswaterstaat en waterschappen namen de afgelopen dagen voorzorgsmaatregelen langs de Rijn, IJssel en Waal. In Nijmegen zijn metalen schotten geplaatst boven aan de Waalkade. Die moeten voorkomen dat het water nabijgelegen horecagelegenheden bereikt.

Bron: AD | Gewijzigd: 6 maart 2017, 10:53 uur, door Joyce.s
BartS
Woonplaats: Koekelare, West-Vlaanderen https://twitter.com/BartStandaert
Berichten: 2743
Lid sinds: 15 jun. 2007
12 januari 2011, 14:47 uur | Bericht #204959
Vlaams parlement organiseert hoorzittingen over overstromingen eind 2010Het Vlaams parlement organiseert hoorzittingen over de overstromingen die Vlaanderen eind 2010 teisterden. Die hoorzittingen moeten resulteren in een reeks aanbevelingen aan de Vlaamse regering over het waterbeheer en de bestrijding van wateroverlast. Dat laat bevoegd commissievoorzitter Bart Martens (sp.a) woensdag weten. Voor de eerste hoorzitting zijn de vertegenwoordigers van de Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) en de coördinatoren van het Dender- en Netebekken uitgenodigd. Later komen er nog een pak andere personen en organisaties aan bod.

"De bedoeling is een analyse van het beleid op te maken, de knelpunten op te lijsten en verbeterpunten voor te stellen", aldus Martens. De sp.a'er voegt er nog aan toe dat "het niet de bedoeling is om gedetailleerd in te gaan op de verschillende lokale probleemsituaties". Net die kritiek was vaak te horen na afloop van het uitgebreide actualiteitsdebat over de kwestie in de plenaire vergadering van 17 november vorig jaar.

Bron: Hbvl | Gewijzigd: 6 maart 2017, 10:54 uur, door Joyce.s
BartS
Woonplaats: Koekelare, West-Vlaanderen https://twitter.com/BartStandaert
Berichten: 2743
Lid sinds: 15 jun. 2007
12 januari 2011, 19:03 uur | Bericht #205011
Ook delen van Vlaanderen bedreigd door overstromingen

Na Wallonië vorige week is nu ook Vlaanderen bedreigd door grootschalige overstromingen. De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) meldt op haar website dat kritieke overstromingen vanaf morgenvoormiddag niet kunnen worden uitgesloten. Woordvoerster Mie Van den Kerchove van de VMM verwacht wel dat de situatie minder ernstig zal zijn dan bij de overstromingen van november 2010.De weersvoorspellingen voor de komende dagen zijn alvast heel ongunstig. In de komende 24 uren verwacht het KMI een hele plas water: meer dan 20 liter water per vierkante meter op sommige plaatsen. Bovendien zal de strakke zuidwester de overstromingen nog aanwakkeren.

Alarmpeil
Overschrijdingen van het alarmpeil worden verwacht vanaf morgenochtend in het Bovenscheldebekken (Zwalm), het Benedenscheldebekken (Vliet), Zennebekken en het Denderbekken, zo luidt het op de website van de VMM.

Demer
In het Demerbekken worden waterpeilen tot aan of boven het alarmpeil voorspeld voor onder andere de Herk, de Velpe, de Motte en de Winge. De VMM kan niet uitsluiten dat daar vanaf donderdagochtend kritieke overstromingen van komen. In het Maasbekken worden vooral problemen verwacht langs de Berwijn en de Voer.

Preventieve maatregelen
De provinciegouverneurs en de hulpdiensten zijn alvast verwittigd, zodat ze de nodige preventie maatregelen kunnen nemen. Concreet worden bijvoorbeeld de wachtbekkens klaargemaakt om de bergingscapaciteit maximaal te kunnen benutten.

Ook de zes eenheden van de Civiele Bescherming werden gewaarschuwd. Vorige week werd een grote voorraad zandzakjes aangelegd om te gebruiken bij overstromingen in Wallonië. Daarvan zijn er nog veel beschikbaar, klinkt het. "De Civiele Bescherming in Liedekerke is vanmiddag begonnen met het vullen van een bijkomende voorraad zakjes", zegt een woordvoerster van Binnenlandse Zaken. De zandzakjes van de Civiele Bescherming gaan naar de gemeenten en brandweerdiensten die erom vragen. Ook de pompen staan klaar voor een interventie.

Bron: HLN | Gewijzigd: 6 maart 2017, 10:54 uur, door Joyce.s
BartS
Woonplaats: Koekelare, West-Vlaanderen https://twitter.com/BartStandaert
Berichten: 2743
Lid sinds: 15 jun. 2007
12 januari 2011, 19:04 uur | Bericht #205012
Hoogwater verwacht bij Schoonhoven

Het water in de Lek bij Schoonhoven bereikt naar verwachting donderdag zijn hoogste punt. Toch maakt de eigenaar van het veer zich nog geen zorgen. 'In het ergste geval kunnen we alleen nog maar fietsers over zetten', zegt de eigenaar. 'Maar ik maak me vooral zorgen over volgende week. Dan is het springtij en tegelijkertijd volle maan. Het water kan dan sowieso al 25 centimeter hoger dan normaal komen te staan.' Rijkswaterstaat verwacht de komende dagen geen problemen door het hoge water.

Smeltwater
Het water komt via de Lek en de Waal onze regio binnen vanuit Duitsland en is het gevolg van het smelten van sneeuw. Woensdag bereikte de Rijn bij Lobith een waterpeil van ruim 15 meter boven NAP. Volgens Rijskwaterstaat is dat water gewoonlijk binnen 24 tot 36 uur bij Schoonhoven, afhankelijk van de stroomsnelheid en het weer.

Bron: Westonline
BartS
Hmm
Lid
Woonplaats:
Berichten: 3
Lid sinds: 12 jan. 2011
12 januari 2011, 20:07 uur | Bericht #205024
Bij de IJssel is het nu mooi. Het water stijgt snel. | Gewijzigd: 12 januari 2011, 20:12 uur, door Hmm
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
12 januari 2011, 21:35 uur | Bericht #205041
Waterschap Rivierenland blijft alert door aanhoudend hoogwater

In verband met het aanhoudend hoogwater op de grote rivieren inspecteert Waterschap Rivierenland dagelijks de dijken in het rivierengebied. Op de dijken langs de Maas zijn overdag zelfs continu dijkpatrouilles actief. Uit voorzorg zijn coupures in Gorinchem, Woudrichem, Tiel en Nijmegen gesloten. De flexibele waterkering op de Waalkade in Nijmegen is opgebouwd. Op dit moment is het niet nodig om andere coupures te sluiten. Ook de Kromme Nol-kering bij Wijk en Aalburg blijft vooralsnog open.


Kromme Nol Kering Afgedamde Maas

De verwachting is dat het huidige niveau van de Maas in het rivierengebied zo’n twee dagen aan zal houden. Daarna zal de Maas waarschijnlijk gaan zakken. Op de Rijn wordt vanaf vrijdag een nieuwe hoogwatergolf verwacht. Met de genomen maatregelen is het rivierengebied goed voorbereid op het aanhoudende hoogwater. De verwachte waterstanden blijven onder het niveau van 1995. Wel lopen op steeds meer plaatsen de uiterwaarden vol. Het hoge water kan tot eind volgende week aanhouden.

Bron Waterschap rivierenland
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
13 januari 2011, 10:06 uur | Bericht #205116
IJssel stijgt langzaam maar gestaagHet IJsselwater bij Deventer is in de afgelopen nacht tergend langzaam omhoog gekropen. Steeg het water in de voorbije dagen nog met twee centimeter per uur, de afgelopen nacht was dat nauwelijks een centimeter per uur. Het kritieke punt van 6.30 boven NAP werd niet gehaald. De aanzwellende watermassa lijkt daarmee vooralsnog iets minder onstuimig te worden. Inwoners van Deventer beleefden in ieder geval een vrij rustige nacht aan de boorden van de IJssel.

Bron RTV-Oost
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
13 januari 2011, 10:12 uur | Bericht #205118
Voorlopig geen wateroverlast in Vlaanderen, wel alarmfase in Wallonië

De felle neerslag van de voorbije uren heeft het waterpeil van een aantal waterlopen in Wallonië opnieuw naar de alarmfase of pré-alarm doen stijgen. Dat meldt de waterkundige dienst van het Waalse gewest. In Vlaanderen zijn de debietpieken dan weer afgezwakt. Voor de bovenloop van de Maas, de Haute-Sambre, de Haute-Lesse en de Amblève geldt vanochtend de alarmfase door het wassende water. In de loop van de dag wordt een verslechtering van de toestand verwacht, waarschuwt de Waalse waterkundige dienst. Er geldt een verhoogde waakzaamheid.

De brandweer van het Waals-Brabantse Tubeke kreeg vanmorgen alvast een tiental oproepen voor ondergelopen kelders. De getroffen woningen bevinden zich in wijk van de rue des Ponts in Tubeke en in het centrum van Rebecq. Volgens de brandweer resten nog slechts een tiental centimeter vooraleer de Zenne in Tubeke buiten haar oevers treedt. Rebecq en Tubeke waren de twee Waals-Brabantse gemeenten die het zwaarste werden getroffen bij de overstromingen van 13 en 14 november.

Vlaanderen
De debietpieken op de Vlaamse waterlopen zijn dan weer iets afgezwakt en wat verlaat. Met de aanhoudende neerslag blijft het evenwel afwachten. Dat zegt Mie Van den Kerchove van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Het Demerbekken, de Voer en de kleine beken en waterlopen in onder meer het Denderbekken worden van nabij opgevolgd. Overstromingen zijn nog niet gemeld. De gemeenten en de diensten blijven stand-by, luidde het nog.

Bron Hln
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
13 januari 2011, 10:46 uur | Bericht #205122
Eerste straten onder water in Vlaanderen

Op verschillende plaatsen in Vlaanderen zijn vanochtend de eerste straten onder water gelopen. Huizen zouden nog niet ondergelopen zijn, zo werd vernomen bij de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). "De toestand blijft kritiek en zal de eerste uren niet verbeteren", luidt het. Onder meer in Londerzeel en Herne, beide in Vlaams-Brabant, zouden volgens de VMM enkele straten onder water gelopen zijn. In Herne is ook het gemeentelijk rampenplan afgekondigd.

Op de overstromingsvoorspellerwebsite van de VMM staat dat in een aantal waterlopen in Vlaanderen het waakpeil is overschreden. De VMM verwacht meer verspreide, maar minder ernstige overlast dan in november. In bijna alle rivierbekkens zijn langs sommige waterlopen kritieke overstromingen mogelijk. Het Dijlebekken en de regio rond Antwerpen lijken gespaard te blijven. In Herne (Pajottenland) is het rampenplan alvast preventief in werking gesteld. Er zijn nog geen woningen of straten ondergelopen maar het waterpeil van de Mark staat zo hoog dat de gemeente nu al in actie schiet.

Zandzakjes
"Het water van de Mark staat nu zo hoog dat het op vijf centimeter van de onderzijde van de brug staat", zegt burgemeester Kris Poelaert. "Wij weten dat, als het water de brug bereikt, de beek uit haar oevers treedt en overstroomt. Dat is ook de situatie die we in november gekend hebben. Toen zijn er 28 huizen ondergelopen. Gezien de kritieke toestand van het waterpeil hebben we beslist nu in actie te treden." Voorlopig zijn er nog geen huizen ontruimd. Woensdagavond en donderdagvoormiddag zijn er in heel Herne wel zandzakjes uitgedeeld om de woningen te beschermen tegen eventuele overstromingen.

Wallonië
Ook in Wallonië heeft de felle neerslag van de voorbije uren het waterpeil van een aantal waterlopen in Wallonië opnieuw naar de alarmfase of pré-alarm doen stijgen. Dat meldt de waterkundige dienst van het Waalse gewest. Voor de bovenloop van de Maas, de Haute-Sambre, de Haute-Lesse en de Amblève geldt vanochtend de alarmfase door het wassende water. In de loop van de dag wordt een verslechtering van de toestand verwacht, waarschuwt de Waalse waterkundige dienst. Er geldt een verhoogde waakzaamheid.

De brandweer van het Waals-Brabantse Tubeke kreeg vanmorgen alvast een tiental oproepen voor ondergelopen kelders. De getroffen woningen bevinden zich in wijk van de rue des Ponts in Tubeke en in het centrum van Rebecq. Volgens de brandweer resten nog slechts een tiental centimeter vooraleer de Zenne in Tubeke buiten haar oevers treedt. Rebecq en Tubeke waren de twee Waals-Brabantse gemeenten die het zwaarste werden getroffen bij de overstromingen van 13 en 14 november.

Meer regen
Het blijft vandaag alvast de hele middag zwaarbewolkt met perioden met regen. Ook vanavond en vannacht blijft er veel bewolking en zijn er perioden met regen. Later wordt het droger over de zuidelijke helft van het land. Morgen blijft het overdag grijs met soms wat lichte motregen. Later in de namiddag wordt de neerslag intenser vanuit het westen.

Bron Hln
Woonplaats: Koekelare, West-Vlaanderen https://twitter.com/BartStandaert
Berichten: 2743
Lid sinds: 15 jun. 2007
13 januari 2011, 12:00 uur | Bericht #205140
Straten staan blank, kelders lopen onder

Op verscheidene plaatsen is de brandweer al opgeroepen voor wateroverlast. De grootste hinder is op dit moment voor Vlaams-Brabant. De problemen blijven voorlopig wel beperkt. In Herne, in Vlaams-Brabant, is het gemeentelijk rampenplan afgekondigd, omdat het waterpeil van het riviertje de Mark de laatste uren snel gestegen is. Het overstromingsgebied is helemaal volgelopen en enkele straten staan al blank. Ook elders in Vlaams-Brabant zijn er problemen. In Sint-Katarina-Lombeek bij Ternat is de Meersstraat ondergelopen. In Wambeek is de Langestraat afgesloten voor alle verkeer. En ook in Londerzeel zijn er problemen. De brandweer van Kalmthout, in de provincie Antwerpen, dan weer is vanochtend opgeroepen voor wateroverlast aan de Brasschaatsteenweg. Ter plaatse bleek de riolering overvol te zitten, waardoor het water via de rioleringsdeksels in de straat stroomde. De rijbaan staat blank en is afgesloten, maar er zijn geen woningen bedreigd.Kleinere problemen in Oost- en West-Vlaanderen
Ook in Oost- en West-Vlaanderen kregen enkele brandweerkorpsen al oproepen voor wateroverlast. In de omgeving van Aalst en Lede zijn er meldingen van lichte problemen. De Torenbeek begint over te lopen in de Blektestraat, maar nog niet nabij de woningen. Ook de Molenbeek loopt over. In Gent en het Meetjesland blijft het bij ondergelopen kelders en andere lichte overlast. In Maldegem staat de rivier de Eede net over het alarmpeil. Er zijn geen huizen bedreigd, maar de brandweer deelt wel preventief zandzakjes uit. In Kaprijke staan De Zuidstraat, de Heinestraat en enkele kleine wegen onder water. Ze zijn afgesloten voor het verkeer. In de Vlaamse Ardennen zijn er voorlopig weinig problemen met wateroverlast, behalve in Brakel. Daar is deze ochtend de Berendries buiten zijn oevers getreden door de hevige regenval van de afgelopen nacht.

Limburg houdt de voeten droog
Limburg houdt voorlopig de voeten droog. Er zijn wel wel al oproepen voor beperkte hinder, zoals ondergelopen velden en tuinen. Op het Industrieterrein Overhaem in Tongeren was er beperkte overlast in de straten. Dat probleem is inmiddels verholpen. Het water bedreigt voorlopig geen woningen of andere gebouwen. De hulpdiensten blijven wel paraat met zandzakjes en pompen. De Demer in Linkhout, een deelgemeente van Lummen, bijvoorbeeld stijgt op dit moment naar haar alarmpeil. De situatie kan op de voet gevolgd worden op de website van de Vlaamse Milieumaatschappij, www.overstromingsvoorspeller.be

Het zuiden van het land ontsnapt niet
Wat betreft het zuiden van het land zijn er onder meer problemen in het westen van de provincie Henegouwen. De Dender is er buiten haar oevers getreden ter hoogte van Deux-Acren. Het water bedreigt een aantal woningen. Ook in de buurt van Ath is er wateroverlast. De brandweer deelt zandzakjes uit. In Waals-Brabant is een prealarm voor wateroverlast afgekondigd. Volgens de brandweer resten nog slechts een tiental centimeter vooraleer de Zenne in Tubeke buiten haar oevers treedt. De brandweer kreeg al een tiental oproepen voor ondergelopen kelders.

Bron: De Redactie | Gewijzigd: 6 maart 2017, 10:54 uur, door Joyce.s
BartS
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
13 januari 2011, 14:18 uur | Bericht #205160
Rijkswaterstaat: De Rijn gaat weer stijgen

Het waterpeil van de Rijn stijgt in het weekeinde en daarna weer. Dat is vandaag de voorspelling van Rijkswaterstaat. De kans bestaat dat het peil bij Lobith maandag richting de 16 meter boven NAP kruipt. Deze week bereikte de Rijn bij Lobith al een stand van 15,02 meter boven NAP. Het peil zakt vandaag en morgen iets, maar vanaf zaterdag zal de hoeveelheid water weer toenemen. De exacte stijging is afhankelijk van de hoeveelheden regen en smeltwater verder stroomopwaarts, aldus Rijkswaterstaat. In 1995 steeg het peil bij Lobith tot 16,69 meter boven NAP. Sindsdien zijn dijken versterkt, waardoor die waterhoogtes geen probleem meer zijn. Desondanks houden waterschappen langs de Rijn, Waal en IJssel de dijken scherp in de gaten.

Bron AD
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
13 januari 2011, 14:20 uur | Bericht #205161
Wateroverlast in België

Verschillende delen van België kampten donderdag met wateroverlast. In enkele gebieden werd een alarmfase afgekondigd vanwege een snel stijgend waterpeil. Op veel plaatsen werden zandzakjes gevuld. Dat meldden Belgische media donderdag. In diverse plaatsen in Vlaanderen liepen donderdag straten onder water. In Herne, in Vlaams-Brabant, liepen ook enkele woningen onder water. Volgens de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) blijft de toestand voorlopig kritiek. De VMM verwacht minder ernstige overlast dan in november, toen er in België meerdere doden vielen.

In Wallonië verwachtten waterbeheerders donderdag grote problemen in de Vallei van de Amblève en de Vesder ten zuiden van Luik. De rivier de Dender trad buiten haar oevers bij Deux-Acren. Ook in de buurt van Aat was er sprake van wateroverlast.

Bron De Pers
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
13 januari 2011, 14:26 uur | Bericht #205164
Camping in Kerkdriel onder water

In het Gelderse Kerkdriel is een camping met 250 caravans onder water gelopen door het hoogwater in de Maas. Ongeveer tweehonderd stacaravans staan onder water, aldus een woordvoerder van Camping Maaszicht donderdag.,,In sommige caravans staat een kleine laag water, maar andere zijn bijna helemaal onder water verdwenen. Gelukkig was iedereen ruim op tijd uit de voeten, al heeft de snelheid waarmee het water steeg ons toch verrast'', zegt de woordvoerder. Een schadebedrag is niet bekend. Het vele water zorgt op meer plekken langs de rivieren voor problemen. Sommige afgelegen plekken zijn alleen nog per boot bereikbaar.

Bron De Pers
Terug naar boven
1 2 3 4 5 6 7 8 9
3 Gebruikers lezen nu dit topic, onderverdeeld in 3 gasten en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 26.894 topics, welke bij elkaar 442.093 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.027 leden.
Het nieuwste lid is Dani.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
3 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 3420 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 3420, lezen 12 mensen het topic "Winter discussietopic 2017/2018".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Fotowedstrijd januari

Winter discussietopic

Jaaroverzicht 2019

© 2003 - 2020 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden