Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Crockett, TX; Irion, TX; Tom Green, TX.

4 May 2024 02:57:28

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Clay, TX.

4 May 2024 02:57:28

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Grant, KS; Haskell, KS; Seward, KS; Stevens, KS.

4 May 2024 02:57:27

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Moore, TX; Oldham, TX; Potter, TX.

4 May 2024 02:57:27

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Rawlins, KS; Dundy, NE; Hitchcock, NE.

4 May 2024 02:57:27

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Logan, KS; Wichita, KS.

4 May 2024 02:57:27

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dawson, NE; Furnas, NE; Gosper, NE.

4 May 2024 02:57:27

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cheyenne, CO; Kit Carson, CO; Sherman, KS; Thomas, KS; Wallace, KS.

4 May 2024 02:57:26

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Frontier, NE; Lincoln, NE.

4 May 2024 02:57:26

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kimble, TX; Menard, TX; Schleicher, TX.

4 May 2024 02:57:26

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Briscoe, TX; Hall, TX.

4 May 2024 02:37:05

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Briscoe, TX; Floyd, TX; Hall, TX.

4 May 2024 02:37:04

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Concho, TX; Kimble, TX; Menard, TX; Schleicher, TX.

4 May 2024 02:32:08

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kearny, KS.

4 May 2024 02:32:08

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jack, TX; Montague, TX; Wise, TX.

4 May 2024 02:32:07
Actueel
1 / 4

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
7 februari 2012, 14:39 uur | Bericht #334747
Pontje Alphen uit de vaart

Het fiets- en voetgangerspontje bij de Julianabrug in Alphen aan den Rijn is door de kou tijdelijk uit de vaart genomen. Er is te veel ijsvorming langs de kanten van de Oude Rijn, waardoor het pontje niet dicht genoeg bij de wal kan komen. Een alternatief is niet voorhanden. Het inzetten van een ijsbreker zou door de aanhoudende vorst niet helpen. De Julianabrug kan ook niet worden gebruikt. Die is afgesloten vanwege roestvorming. Als alles goed gaat, gaat de brug half februari weer open.

Bron: WestOnline
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
7 februari 2012, 17:30 uur | Bericht #334905
Winter blijft België in zijn greep houden

Doordat de extreme koude aanhoudt, zijn ijsbrekers ingezet in West -en Oost-Vlaanderen. Sinds zaterdag is er al meer dan 2.500 ton zout gestrooid op de Vlaamse wegen en het was deze middag de koudste middag van deze winter. Ook het gas -en elektriciteitsverbruik blijft hoog.



Eerder deze week werden al ijsbrekers ingezet op onder meer het kanaal Roeselare-Leie en het kanaal Bossuit-Kortrijk.

Op verschillende kleinere waterwegen, die hoofdzakelijk gebruikt worden voor de pleziervaart, is er ondertussen een vaarverbod. Dat is onder andere het geval op het kanaal Nieuwpoort-Duinkerke, de Moervaart en de IJzer.

In Wallonië moet op de meeste waterlopen met bijzondere omzichtigheid worden gevaren. Onder meer op het kanaal Brussel-Charleroi en de Samber is de maximumsnelheid gehalveerd. De scheepslift van Strépy-Thieu werd tot nader order op non-actief gezet.

Strooizout
Sinds zaterdagochtend heeft het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) 2.542 ton zout uitgestrooid op de Vlaamse gewest- en autosnelwegen.

Vooral zaterdagochtend werd nog fel gestrooid om de wegen weer zo goed mogelijk berijdbaar te krijgen. Zaterdagnacht en zondagnacht werd vooral preventief gestrooid.

Sinds het begin van de winter heeft AWV al 17.155 ton gestrooid. Dat is nog altijd duidelijk minder dan vorige winter, toen het Agentschap 64.425 ton zout nodig had om de Vlaamse gewest- en autosnelwegen berijdbaar te houden.

Koudste middag van de winter
Vandaag was het de koudste middag van deze winter. Het kwik is in Brussel niet boven de -6 graden uitgekomen. Dat meldt weerman Eddy De Mey. Het gaat om de tot nu toe laagste maximumtemperatuur in deze winter.

In Saint-Hubert werd het niet warmer dan -9. Aan zee kwam de temperatuur ook niet boven de -5 graden. De gevoelstemperatuur was lager dan -10 graden.

Gas -en elektriciteitsverbruik
Het gas -en elektriciteitsverbruik in ons land blijft door de koude hoog. Van recordcijfers is echter geen sprake. België moet ook niet vrezen voor een tekort aan aardgas want ons land is niet afhankelijk van Russisch gas.

Het gasverbruik lag maandag in ons land op 1.118 GWh, niet ver van het record van 1.165 GWh van afgelopen vrijdag. De Belgen maken vooral gebruik van aardgas of stookolie om zich te verwarmen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Frankrijk waar in sommige gebieden elektriciteit de belangrijkste warmtebron is.

'Het elektriciteitsverbruik ligt dezer dagen 5 à 10 procent hoger dan normaal', zegt Elia, de beheerder van het hoogspanningsnet.

Bron: Nieuwsblad | Gewijzigd: 6 februari 2017, 12:57 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Waarom deze advertentie?
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
7 februari 2012, 18:33 uur | Bericht #334976
Waarom is Lelystad zo koud?

We beleven een ongelooflijke vorstperiode. Na 6 dagen staat de februarimaand in De Bilt op een gemiddelde van -7.9 graden, achter februari 1917, maar nog ver voor de illustere februarimaand van het jaar 1956, die met een eindtemperatuur van -6.5 graden nog altijd als de koudste maand ooit in Nederland door het leven gaat. Misschien stevenen we zelfs wel af op de 16e Elfstedentocht sinds 1909. Dat zou wat zijn…


Wat een uitzicht. Zulke beelden zie je niet vaak in ons zachte landje.

Er is al veel gebeurd sinds het begin van de vorstperiode, ruim een week geleden. Van een vorstperiode is al lang sprake, zondag is daar het predikaat koudegolf bij gekomen. Verder heeft het harder gevroren dan in 27 jaar het geval is geweest, hebben we poolsnieuw gezien, Arctische zeerook, is het warmteoverschot dat nog resteerde van de warme januarimaand inmiddels helemaal weggewerkt, vinden we ijs op bijna alle waterwegen en zijn de rayonhoofden van de Elfstedenvereniging voor het eerst in 15 jaar bijeen geweest om over De Tocht na te denken..

Ongeacht hoe de winter afloopt, bijzonder was en is ie; we schreven daarover gisteren al op deze site. De Hellmannsom in De Bilt is inmiddels tot 55 opgelopen en vandaag gaan we de regionen van de 60 binnen. Daarmee is het koudegetal van de winter van 2009, de eerste sinds 1997 die Nederland massaal op de schaats bracht en de winter ook waarmee de bijzondere serie van 4 waar we nu in zitten aftrapte, al gepasseerd. En er komt nog meer vorst aan.

Kou in de polder
Opvallend van de winters van de afgelopen jaren en dit jaar is het gemak waarmee temperaturen van rond -20 graden worden aangetekend. Zaterdagochtend waren er meerdere stations in Nederland waarop een minimumtemperatuur van meer dan 20 graden onder nul werd geregistreerd. Na een spannende strijd kwam Lelystad met -22.9 graden als koudste uit de bus, gevolgd door Marknesse, waar het kwik een tiende graad hoger bleef. De nacht was, gemiddeld over de vijf hoofdstations met een temperatuur van -16.1 graden, zelfs de op twee na koudste sinds het begin van de waarnemingen in 1901. Zaterdagavond daalde het kwik in Lelystad opnieuw tot -21 graden. En vanochtend was het wederom het weerstation bij Lelystad dat op een tiende van een graad na een minimumtemperatuur van -20 graden registreerde.

In waarnemingenland zijn de stations van bij voorbeeld Lelystad en Marknesse relatieve nieuwkomers. Vroeger werden kouderecords gevestigd op stations met welklinkende namen als Eelde, Deelen, Volkel en Winterswijk. Tegenwoordig moeten we voor lage temperaturen in Lelystad en Marknesse en af en toe ook in Ell (Limburg) zijn. Er is dus wel wat veranderd. Maar wat precies?

weer_1.jpg
Koud, koud, koud... En wat een rust.

Waarom Lelystad zo koud?
Vrijdag zaten we hier in de weerkamer hier in Wageningen ook te stoeien met de minimumtemperatuur voor de nacht daarna. Een gekende techniek is dan uit te zoeken waar de lucht vandaan komt waarin de minimumtemperatuur zich zal voordoen. Vrijdagmiddag leek het om lucht te gaan, afkomstig uit Denemarken en van de Oostzee.

Belangrijk bij het afkoelen van lucht is dat het weer helder is, dat er weinig wind is, dat er een maximale uitstraling is en dat er tijdens het afkoelen van de lucht geen mist ontstaat. Gebeurt dat wel dan gaat water van z’n gasfase over in de vloeibare fase en daarbij komt warmte vrij. Warmte die weer ten koste gaat van de afkoeling. Verder zorgt een zich vormende mistlaag ervoor dat de uitstraling stopt. En ook daardoor komt de afkoeling tot staan. Een belangrijke rol bij de bepaling van het moment waar vanaf er mist kan ontstaan, is het dauwpunt van de lucht. Simpel gezegd is dat de temperatuur waarbij waterdamp in de lucht begint te condenseren.

weer_3.jpg
Als je zegt dat je in Lapland bent, geloof je het ook.

Helder zou het zijn, in de nacht naar zaterdag. De uitstraling zou maximaal zijn in de gebieden waar de meeste sneeuw gevallen was en wind werd niet of nauwelijks verwacht. Omdat de aangevoerde lucht niet heel bijzonder droog was, lag wel het gevaar van mistvorming op de loer. Een kort rekensommetje leverde zo een verwacht minimum van -18 graden op. Met in het achterhoofd dat er vast in Nederland ook wel een plek zou zijn waar de temperatuur tot -20 graden zou kunnen dalen. Zo werd het tijdens de weerberichten ook gecommuniceerd.

Lelystad wint
De nacht is alweer lang en breed voorbij als ik tijdens een wandeling in de Ooijpolder onder Nijmegen, waar het winterlandschap betoverend mooi is, een ‘appje’ krijg dat Lelystad gewonnen heeft met een temperatuur van -22.9 graden. Drie graden kouder dus dan in onze stoutste dromen voor mogelijk was gehouden.

Dat het een station in de polder is, lijkt me logisch. Daar is de meeste sneeuw gevallen en kan koude lucht tussen de dijken in een relatief laag gelegen gebied mooi ‘gevangen’ blijven liggen. Zeker in een nacht waarin er geen wind is, zoals de nacht waarin het gebeurde.


Wat een winterperiode! Het kerkje van Ooij.

Wat ik niet snap, is dat er op het moment van de waarneming geen mist hangt om de afkoeling tegen te houden.. Urenlang dwaal ik door een ijskoude en zwaar berijpte Ooijpolder, waar het aan het begin van mijn wandeling misschien ook wel 20 graden vriest. Laag over het land zijn dunne mistflarden zichtbaar, maar tot echte mist lijkt het hier ook niet gekomen te zijn. Of het moet natuurlijk eerder in de nacht zijn gebeurd. Maar daar was ik zelf natuurlijk niet bij.

Gesprek van de dag
Twee dagen later, inmiddels weer terug op het werk, zijn de lage temperaturen van de zaterdag ervoor het gesprek van de dag. Ergens in m’n grijze hersenmassa zingt nog het verhaal rond dat er, als er te weinig wind is, geen mist ontstaat. Het vocht dat dan condenseert of verrijpt slaat op de grond neer, bomen en struiken of op andere objecten. Maar dan komt er geen mist. En hoeveel rijp had ik wel niet gezien tijdens mijn wandeling eerder door de Ooijpolder?

weer_6.jpg
Dikke rijp, sneeuw en kou... Op de achtergrond misschien wel een van de redenen waarom we dit minder vaak zien. De elektriciteitscentrale van Nijmegen.

Ik stuur een mailtje rond en opper mijn theorie. Een collega antwoordt snel: er is wel mist ontstaan. Weg theorie. Of toch niet? Want ook hem was het opgevallen dat de mist later in de nacht weer was verdwenen. En pas daarna daalde de temperatuur verder en viel het minimum. We hebben het over de enorme ladingen rijp die zaterdagochtend in met name poldergebieden te zien waren. En dan valt toch het kwartje. Terwijl de mist ontstond, is het vocht in hoog tempo gaan verrijpen. Waardoor de luchtvochtigheid daalde en de mist weer oploste.

De stille getuigen van de extreme kou in de nacht daarvoor waren dus die geweldige rijpformaties. Rijpformaties waarin de mist was verdwenen, ook omdat er zo weinig wind was. En het verdwijnen van de mist had de uitstraling weer op gang gebracht. Daardoor kon de temperatuur uiteindelijk toch nog verder dalen dan we een dag eerder voor mogelijk hielden.

Bron: Meteo Consult
  | Gewijzigd: 6 februari 2017, 12:57 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
7 februari 2012, 19:14 uur | Bericht #335023
Het was de koudste middag van de winter

We hebben de koudste middag van deze winter achter de rug. Het kwik ging nergens voorbij -6 graden, maar de gevoelstemperatuur lag nog veel lager.

Wie vanmiddag buiten kwam, zal het wel gemerkt hebben: het was opnieuw Siberisch koud. In Brussel werd het vandaag niet 'warmer' dan -6 graden. In Saint-Hubert bleef het kwik steken op -9 graden. En ook aan zee was het bibberen met maxima rond -5 graden. De gevoelstemperatuur lag echter overal ver beneden de -10 graden.

De strakke wind deed het aanvoelen als -16 graden. Bij kwetsbare mensen is dat na enkele uren al voldoende voor onderkoeling. En dan mogen wij nog niet klagen, want in Oost-Europa zijn temperaturen tot -36 graden mogelijk. Al meer dan 400 mensen zijn om het leven gekomen.

In Elsenborn werd de voorbije nacht een minimumtemperatuur van -20,8 graden opgetekend. Ook de komende dagen blijft het stevig vriezen, hoewel het kwik overdag wel stilaan richting vriespunt zal stijgen.

Elektriciteitsverbruik
Door de extreme koude blijft ook het gas- en elektriciteitsverbruik hoog. Van recordcijfers is echter geen sprake. België moet ook niet vrezen voor een tekort aan aardgas: ons land is niet afhankelijk van Russisch gas. Het gasverbruik lag gisteren in ons land op 1.118 GWh, niet ver van het record van 1.165 GWh van afgelopen vrijdag. De cijfers werden bekendgemaakt door Fluxys, de beheerder van het gasnetwerk.

Het elektriciteitsverbruik ligt dezer dagen 5 à 10 procent hoger dan normaal, zegt Elia, de beheerder van het hoogspanningsnet. "Maar we blijven nog ver van recordcijfers", aldus een woordvoerder. De Belgen maken vooral gebruik van aardgas of stookolie om zich te verwarmen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Frankrijk waar in sommige gebieden elektriciteit de belangrijkste warmtebron is.

Bron: HLN
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
7 februari 2012, 19:18 uur | Bericht #335033
Accu's niet aan te slepen

Veel automobilisten hebben het al ondervonden. Nu het zo koud is en juist meer van de accu wordt gevraagd, laten die het nogal eens afweten. Autoreparateurs varen er wel bij en zetten flink meer accu's om tijdens deze winterse dagen.

Kwik-Fit zegt in 5 jaar tijd niet zo veel accu's te hebben verkocht. "We zetten er 10 tot 12 keer zoveel om als op een gemiddelde dag. Dit is ook de eerste echte vorstgolf sinds lange tijd. Alles wat zwak is, valt dan uit", vertelt marketingdirecteur Arjan van der Meer.

Zaterdag was bij het bedrijf een topdag. "Mensen hadden het nog een weekje aangezien en geprobeerd en beseffen dan toch dat het niet gaat met de accu."

Bron: RTL
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
7 februari 2012, 19:42 uur | Bericht #335069
Oud RVA-gebouw Sint-Gillis klaar voor opvang daklozen

Een legertje vrijwilligers heeft vandaag een oud gebouw van de RVA in de Brusselse gemeente Sint-Gillis klaargezet voor de nachtopvang van daklozen tijdens deze vriesperiode.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) is de vrijwilligers vannamiddag gaan bedanken voor hun inzet. De tijdelijke plaatsen voor nachtopvang bij vrieskou voor daklozen waaronder ook minderjarigen, die eerder geopend waren in een gebouw in Molenbeek en in Elsene verhuizen naar Sint-Gillis omdat het gebouw in Sint-Gillis gemakkelijker te beheren is door de Samu Social, de vzw die de opvang organiseert op het terrein.



Vrijwilligerswerk
Het gebouw aan de Steenweg op Charleroi in Sint-Gillis, ter beschikking gesteld door minister van werk Monica De Coninck, is in de loop van vandaag, helemaal in orde gezet door een klein leger aan vrijwilligers. De RVA heeft arbeiders geleverd om te helpen verhuizen, de gemeente Sint-Gillis heeft schoonmaakpersoneel gestuurd en het OCMW Brussel heeft de brandveiligheid voor zijn rekening genomen. Belgacom heeft ook minibusjes aangeboden voor het vervoer van de daklozen en de Centrale de Soins à Domicile levert enkele dagen gratis maaltijden.

Defensie heeft matrassen in het gebouw in Sint-Gillis geleverd, de Restos du Coeur van Sint-Gillis hebben dekens en kleding gebracht en een tiental scouts, afkomstig van groepen uit Overijse, Theux (bij Luik) en Brussel zijn komen opdagen om de matrassen te helpen installeren.

Belofte nagekomen
"Al deze mensen hebben zonder aarzelen hulp aangeboden en dankzij hen zijn Samu Social, OCMW Brussel en ikzelf erin geslaagd, zoals ik beloofd heb, elke mens die erom vroeg 's nachts een bed te geven bij deze extreme vriestemperaturen", zegt staatssecretaris De Block.

Legerkazernes
Ook in kazernes over het hele land zijn slaapplaatsen voor daklozen voorzien. De federale politie levert dan weer een bus voor het vervoer van de daklozen naar de kazerne van Bevekom en in Brussel. De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB zorgt ook voor vervoer in Brussel en de Regie der Gebouwen, Belgacom, bpost en de RVA hebben gebouwen ter beschikking gesteld in de regio Brussel. Het Rode Kruis heeft bedden en dekens geleverd. De Civiele Bescherming is ter plaatse gekomen met water en verwarmingstoestellen.

Oproep
Wereldmissiehulp (WMH) heeft een oproep gelanceerd voor hulpgoederen voor mensen in de vrieskou. De organisatie verleent al vele jaren hulp onder de vorm van kledij, medisch materiaal en dagelijkse gebruiksvoorwerpen. Deze hulpgoederen worden in heel Vlaanderen vooral via kledingbakken ingezameld.

Via de organisatie vinden zij hun weg naar hun bestemming in een rampgebied en/of de derde wereld. Daarnaast zet de organisatie zich ook in voor de kansarmen in ons land.

"Wij zijn blij dat wij de voorbije dagen dekens en winterkledij konden aanleveren aan verscheidene opvangcentra van het Rode Kruis en Caritas. Kansarmen in België hebben, zeker nu in deze vrieskou, behoefte aan warmte. Daarom roepen wij iedereen die deze mensen wil helpen en steunen met dekens en/of warme kleding op om contact op te nemen met Wereldmissiehulp", zegt Erik Merckx van Wereldmissiehulp, gevestigd in Boechout.

Bron: HLN | Gewijzigd: 6 februari 2017, 12:57 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
7 februari 2012, 19:43 uur | Bericht #335072
Meer mensen kloppen voor steun aan bij Stookoliefonds

Sinds de winter ons land in zijn greep heeft, is het aantal aanvragen voor een tussenkomst van het Sociaal Verwarmingsfonds aanzienlijk gestegen. Dat zegt directeur Walter Kuylen van het Sociaal Verwarmingsfonds aan VRT-radio.

Steeds meer mensen vragen een tussenkomst voor hun verwarming. 'Het aantal oproepen per dag neemt toe. De mensen zijn echt in paniek', aldus Kuylen. Het gaat zowel om aanvragen voor een tussenkomst bij de aankoop van stookolie als van aardgas.



Bij het Sociaal Verwarmingsfonds kunnen mensen met een laag inkomen, een ziekte- en invaliditeitsverzekering of schuldenoverlast onder bepaalde voorwaarden terecht om een deel van hun stookoliefactuur te financieren.

Aardgasgebruikers kunnen niet bij het fonds terecht. Wie met aardgas verwarmt en werkt met een budgetmeter kan in de winter wel elders subsidies krijgen. In veel gemeenten schiet het OCMW de oplading van de budgetmeter voor. Ook daar zijn erg veel kandidaten voor, meldt VRT.

Verbruik piekt
Door de extreme koude blijft ook het gas- en elektriciteitsverbruik hoog. Van recordcijfers is echter geen sprake, zo leert een rondvraag.

Het gasverbruik lag maandag in ons land op 1.118 GWh, niet ver van het record van 1.165 GWh van afgelopen vrijdag. De cijfers werden bekendgemaakt door Fluxys, de beheerder van het gasnetwerk. Cijfers voor dinsdag zijn nog niet beschikbaar.

Het elektriciteitsverbruik ligt dezer dagen 5 à 10 procent hoger dan normaal, zegt Elia, de beheerder van het hoogspanningsnet. 'Maar we blijven nog ver van recordcijfers', aldus een woordvoerder.

Bron: Het Nieuwsblad | Gewijzigd: 6 februari 2017, 12:58 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
7 februari 2012, 19:48 uur | Bericht #335075
Verkeer tot week over pechstrook door brandstof op E42

Het verkeer op de E42 ter hoogte van Dison moet gedurende drie dagen tot een week via de pechstrook rijden. Dat heeft de verkeerspolitie vandaag in de vooravond meegedeeld.



Een vrachtwagen had op de E42 in de richting van Prüm bijna 400 liter brandstof verloren, die terechtkwam op twee rijstroken over zo'n 150 meter. De brandweer van Verviers en de civiele bescherming trachtten tevergeefs de baan weer schoon te krijgen.

Bevroren
"Het product dat werd verspreid over de weg kon de vloeibare brandstof opslorpen, maar een fijn laagje bevroren dieselolie is vastgeplakt op het wegdek", aldus de brandweer. In deze omstandigheden is het absorberende product niet effectief. "We zullen proberen de weg opnieuw schoon te krijgen met een mengeling van water en zout, maar indien ook dat niet lukt, moeten de twee rijstroken enkele dagen dicht blijven totdat we de fijne, erg glibberige diesellaag, hebben opgeruimd", concludeerde de brandweer.

Bron: HLN | Gewijzigd: 6 februari 2017, 12:58 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
7 februari 2012, 19:54 uur | Bericht #335089
Bekerduel Lierse-Lokeren verplaatst naar 22 februari

De uitgestelde terugwedstrijd in de halve finales van de beker van België tussen Lierse en Lokeren zal uiteindelijk op woensdag 22 februari worden afgewerkt. Dat maakte de Belgische Voetbalbond vanavond bekend. De aftrap van het duel is om 18u30, de partij wordt rechtstreeks uitgezonden op Sporza.

Na een laatste inspectie besliste scheidsrechter Jérôme Efong Nzolo vanmiddag het veld van Lierse af te keuren omdat het te slecht bespeelbaar bleek. Lokeren had vorige week dinsdag op Daknam de heenmatch gewonnen met 1-0.

In de andere terugmatch van de halve finales verdedigt KV Kortrijk morgen in eigen huis een 1-2 voorsprong tegen Bergen. Of die match gespeeld kan worden, wordt morgen beslist.

Bron: HLN
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
7 februari 2012, 21:15 uur | Bericht #335198
Chaos op het spoor: dit ging er mis

De NS en ProRail hebben vrijdag te laks gereageerd op het winterweer. Dat terwijl ze de sneeuwbui aan zagen komen. RTL Nieuws heeft onderzocht waarom de dienstregeling bij de eerste sneeuwbui van de winter meteen al in het honderd liep.

Op het weerbureau van Prorail en NS kwam donderdag het bericht dat het vrijdag zou gaan sneeuwen. De voorspellingen liepen uiteen, maar meer dan 10 cm sneeuw was niet uitgesloten. Bij die hoeveelheid past de NS normaal gesproken de dienstregeling aan, maar die beslissing nam het spoorbedrijf nog niet.



Maatregelen
Wel namen de spoorbedrijven extra maatregelen. De wisselverwarming ging aan, sleeplocomotieven stonden klaar en er werden extra storingsploegen opgetrommeld. Dat laatste verliep chaotisch.

Donderdagavond bleek rond zeven uur dat de sneeuwbuien zich meer naar het westen verplaatsen en dat ze ook over Utrecht heen zouden komen, het drukste spoorknooppunt van Nederland. NS en ProRail besloten na lang overleg de dienstregeling niet aan te passen.

Laatste kans
Vrijdagochtend vroeg zag heel Nederland op buienradar de sneeuwbuien aankomen. Voor de ochtendspits is het 't laatste moment waarop de dienstregeling op een ordelijke manier kan worden aangepast, maar de NS en Prorail deden dat niet.

Ondertussen kregen monteurs de ene storing na de andere binnen. Van de extra bezetting bleek weinig, mensen bleken dubbel te zijn ingeroosterd. In correspondentie die RTL Nieuws in handen heeft, schrijft een spoormedewerker: "Er was geen vervangende sneeuwploeg geregeld. Dus één sneeuwploeg voor overdag/avond en toen niets meer."

Daarop besloot de NS alsnog de dienstregeling aan te passen. Op dat moment kon dat alleen nog handmatig. Het gevolg was dat de dienstregeling in chaos verzandde.

Bron: RTL | Gewijzigd: 6 februari 2017, 12:58 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
7 februari 2012, 22:22 uur | Bericht #335317
Wegen niet gladder ondanks vochtige lucht

Het is dinsdagavond niet gladder geworden op de Nederlandse wegen in vergelijking met de afgelopen dagen. Dat meldt de VerkeersInformatieDienst (VID) op basis van Meteoconsult. Eerder werd gevreesd voor gladheid, omdat vochtige lucht in de avond het land binnenstroomde.

Het vochtige weer is wel binnengestroomd, maar de damp vroor niet aan, omdat het wegdek warmer is dan -7 graden. Boven die temperatuur werkt het strooizout gewoon en wordt het dus niet glad. Ook vanavond en vannacht zal het qua gladheid meevallen. Wel kan het plaatselijk nog glad zijn door sneeuwresten, aldus de VID.

Bron: RTL
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
7 februari 2012, 22:32 uur | Bericht #335325
"Tientallen minderjarigen slapen in Brussel op straat"

Tientallen niet-begeleide minderjarige vreemdelingen, vooral van Noord-Afrikaanse afkomst, slapen momenteel in de straten van Brussel bij temperaturen rond de tien graden onder nul. Dat klagen vijftien organisaties, verenigd in MENAMO, aan. De huidige situatie is volgens hen "onaanvaardbaar, verontrustend en onwettelijk".



"Het is onmogelijk om het exacte aantal te kennen, maar ze zijn waarschijnlijk met tientallen. We tellen er ook een vijftigtal in kraakpanden", zegt SOS Jeunes Quartier Libre, een van de vijftien organisaties. "De Belgische staat moet, via Fedasil, passende huisvesting voorzien voor alle minderjarigen, zelfs aan niet-asielzoekers. Dat gebeurt niet, die situatie is illegaal."

De organisaties betwisten ook dat iedereen die een bed wou, er in de nacht van zaterdag op zondag een gekregen heeft. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block had dat zondag verklaard, maar volgens MENAMO is dat niet correct.

Bron: HLN | Gewijzigd: 6 februari 2017, 12:58 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
8 februari 2012, 08:35 uur | Bericht #335540
Winterkoude zorgt voor dierenleed

De koudegolf begint nu ook op de dierenwereld te wegen. Het Opvangcentrum voor Wilde Dieren in Brasschaat deed er dinsdag alles aan om een eend met afgevroren pootjes te redden. Spijtig genoeg vergeefs.

winterkoude_zorgt_voor_dierenleed_id2562506_460x0.jpg
Foto Patrick De Roo

De barbarie-eend zat vastgevroren in het kanaal Dessel-Schoten in Schoten. Ze kon verlost worden, maar de voetjes bleven in het ijs steken. "Ze steunt op die stompjes, ze drinkt en ze eet. Zwemmen zal ze nooit meer kunnen, vermits ze geen zwemvliezen meer heeft. Maar als ze een eeltlaag kweekt op die stompjes, mag ze van ons gerust oud worden in ons opvangcentrum", sprak Marcel Peeters van het Opvangcentrum voor Wilde Dieren in Brasschaat dinsdagmiddag nog hoopvol.

"Wij hebben ooit al eens een zwaan met één afgevroren poot gered. Onder dat stompje monteerden we een zwemvlies van een Barbiepop."

Dinsdagavond kwam er spijtig genoeg slecht nieuws van 'Stompie'. "In overleg met onze dierenarts gaan we de eend toch laten inslapen", meldde Peeters. "Hij vreest dat ze altijd opnieuw ontstekingen zal krijgen aan de stompjes, omdat ze zo zwaar weegt."

Al de tweede tegenslag voor het opvangcentrum in Brasschaat, want ook een verkleumde reiger die vanuit Kalmthout werd binnenbracht, stierf 's nachts omdat hij al te ver heen was. Peeters adviseert iedereen met een uitgehongerde reiger aan zijn vijvertje, om wat slachtafval te halen bij de slager en de reiger zo lang het vriest te voederen. Ook zeven door de vrieskou onderkomen buizerds, binnengebracht uit onder meer Schilde, Wuustwezel en Sint-Lenaarts, revalideren momenteel in Brasschaat."

Het dierenasiel Veeweyde in Arendonk kon dan weer vier puppies van de vriesdood redden. Een hoogzwanger hondenteefje, een kruising shih tzu, werd vorige week al dolend aangetroffen in Arendonk. Zaterdag beviel ze in het asiel van vier gezonde puppies. Ze liggen er nu lekker onder de warmtelamp. "Mochten we haar niet op tijd van straat geplukt hebben en ze buiten bevallen zijn, dan waren die pups zeker doodgevroren", zegt Inge Cools van Veeweyde. "We hebben het teefje Paulientje gedoopt. De pups mogen binnen twee maanden geadopteerd worden."

Bron: GVA
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
8 februari 2012, 08:37 uur | Bericht #335541
Dieren hebben geen last van de kou

De dieren in de vrije natuur krijgen het alsmaar moeilijker nu de temperatuur al enkele dagen niet meer boven het vriespunt is gestegen. Dat denken de meeste mensen tenminste. Daarom zijn natuurverenigingen gestart met het bijvoederen van hun galloways en konikpaarden. “Maar eigenlijk kunnen deze dieren perfect overleven”, aldus Natuurpunt.



Zowel Natuurpunt, Limburgse Landschap als de Vlaamse overheid hebben in verschillende natuurgebieden in Limburg gallowayrunderen en konikpaarden rondlopen. Dat deze semi-wilde dieren het moeilijk hebben met dit weer is voor een leek in de biologie de logica zelve. “Onzin. We hebben deze rassen in de natuurgebieden uitgezet omdat het oude rassen zijn.

Sneeuw
Ze kunnen al eeuwenlang overleven. Van een winterprikje zoals nu geraken ze echt niet in de problemen. Op een voorwaarde: ze moeten voldoende ruimte hebben om rond te trekken. Door de sneeuw op te likken hebben ze drinken en onder de sneeuw vinden ze nog gras”, zegt Roger Nijsen van Natuurpunt. “De dieren vragen geen extra voedsel of water. Maar de mensen verwachten wel dat we iets doen. Het is vooral voor hen dat we eten en water gaan bijbrengen.”

Het hooi en verse water dat de medewerkers aanvoeren, maakt het de dieren uiteraard wel makkelijker. “Vooral water vinden, is niet meer zo simpel”, zegt Wim Fourie van Limburgs Landschap. “Tot enkele dagen geleden konden ze nog gaan drinken aan de plassen en vijvers in hun gebied. Maar bijna alles is dichtgevroren. We proberen de ijslaag nog open te kloppen, maar dat wordt stilletjesaan onbegonnen werk. De laag is te dik.”

Vriesschuilhokken
Het neerpoten van vriesschuilhokken heeft volgens de experten ook weinig zin. “Geen enkel dier dat in het wild wordt geboren, gaat in zo’n hok staan. Een ree, damhert of een everzwijn gaat er niet in staan. Waarom zou een galloway (grote foto) of een konik er zich wel in laten opsluiten? Ze zouden er gaan zweten door hun dikke wintervacht”, zegt Nijsen. Voor de watervogels hetzelfde verhaal. “Uiteraard hebben die dieren het nu niet makkelijk.

Bron: HBVL | Gewijzigd: 6 februari 2017, 12:58 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
8 februari 2012, 08:39 uur | Bericht #335542
IJsbreken in haven Zierikzee uitzonderlijk

Als het niet echt dringend noodzakelijk is, kun je de haven van Zierikzee even niet in en uit. Alleen in uitzonderingsgevallen wordt het ijs gebroken, zoals afgelopen weekend toen bekend was dat er maandagochtend vroeg een schip uit moest om een vracht grijpers te gaan laden.



Teun Bouwman heeft met het oog daarop met zijn tankboot een geul gevaren in de Nieuwe Haven. Daarvan profiteerde en passant ook een Belg die met zijn plezierjachtje in Zierikzee afmeerde. "Dat heb ik met dit soort weer nog nooit meegemaakt", zegt havenmeester Flip de Leeuw.

Ondanks het inzetten van de plaatselijke 'ijsbreker' is het ijs in de haven niet begaanbaar. "Het is absoluut levensgevaarlijk", waarschuwt de havenmeester. "Ik heb zelf nog even met mijn schoen gevoeld en zakte er meteen doorheen. Het ijs is ergens tussen de 3 en 5 centimeter." Dat heeft alles te maken met het brakke karakter van het water, in combinatie met het tijverschil waardoor het water dagelijks drie meter op en neer gaat. Niet dat de vorst het uiteindelijk niet wint. "In 1997 heb ik er op gelopen."

Bron: PZC | Gewijzigd: 6 februari 2017, 12:58 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
8 februari 2012, 11:23 uur | Bericht #335665
Winteropvang daklozen wordt uitgebreid



Vanwege de aanhoudende kou zit de winteropvang voor de daklozen in Amsterdam vol. Ook alle 250 extra plaatsen naast de bestaande opvang zijn bezet. Wethouder Eric van der Burg neemt nu maatregelen. Van der Burg zei vanochtend in de gemeenteraad dat er vanaf nu dagelijks 8 plaatsen bij komen. Er wordt gezocht naar extra locaties. Hulporgansiaties gaan dagelijks langs de plekken waar daklozen vaak zitten en nemen ze mee naar de opvang.

Bron: AD | Gewijzigd: 6 februari 2017, 12:58 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
8 februari 2012, 11:24 uur | Bericht #335667
Einde koudegolf is in zicht

Het blijft vanmiddag droog met zonnige perioden. Er waait een matige noordoostenwind. De maxima bedragen 0 tot -5 graden.



Vanavond en -nacht is het helder, luwt de wind en treedt er een sterke temperatuurdaling op. De minima schommelen van -7 graden aan zee tot ongeveer -15 graden in de Ardennen.

Morgen wordt het eerst vrij zonnig, maar de bewolking neemt al vrij snel toe vanuit het noorden. Uit die bewolking kan tijdelijk wat lichte sneeuw vallen. De wind waait matig uit het noorden, maar draait tegen 's avonds opnieuw naar het oosten tot het noordoosten. De maxima bedragen 1 tot -5 graden. In de nacht van donderdag op vrijdag treedt matige tot strenge vorst op.

Dooi na het weekend
Vrijdag en zaterdag is het droog, vrij zonnig en koud, met overdag meestal lichte vorst. 's Nachts treedt matige tot strenge vorst op: min 7 tot min 14 graden. Zondag is het eerst vrij zonnig. Later neemt de bewolking toe, maar blijft het droog. Na het weekend volgen ten slotte positieve temperaturen en dooi.

Bron: HLN | Gewijzigd: 6 februari 2017, 12:59 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
8 februari 2012, 11:26 uur | Bericht #335669
Vannacht 203 mensen opgevangen in oud RVA-gebouw in Sint-Gillis

In de nacht van dinsdag op woensdag hebben 203 daklozen opvang gekregen in een oud gebouw van de RVA in de Brusselse gemeente Sint-Gillis. Dat zegt de woordvoerster van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld). Samu Social ving dinsdagnacht in totaal 815 daklozen op.



Het was de eerste nacht dat in het gebouw in Sint-Gillis daklozen konden overnachten. De tijdelijke plaatsen voor nachtopvang bij vrieskou voor daklozen die eerder geopend waren in een gebouw in Molenbeek en in Elsene verhuisden naar Sint-Gillis, omdat dat gebouw makkelijker te beheren is door de Samu Social, de vzw die de opvang organiseert op het terrein.

Samu Social ving in de nacht van dinsdag op woensdag in totaal 815 daklozen op in tijdelijke opvang. Daarbij komen nog eens zowat 400 asielzoekers in plaatsen die Samu Social beheert voor Fedasil.

Bron: HLN | Gewijzigd: 6 februari 2017, 12:59 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
8 februari 2012, 11:28 uur | Bericht #335671
Ree zakt door het ijs en sterft

In het Brabantse Oisterwijk zakte gisteren een reejong door het ijs en ging kopje onder. Het dier was niet in staat zich uit de benarde positie te redden en stierf in het ijskoude water.


Foto Wikipedia.

Dat meldt het Brabants dagblad op zijn website. Het beestje wilde waarschijnlijk via het ijs de Achterste Stroom in Oisterwijk oversteken. Het ijs op het riviertje bleek echter te dun. De ree zakte door het ijs en omstanders kwamen te laat om het diertje nog te redden.

Het dier zit vastgevroren in het ijs en de gemeente Oisterwijk en het Waterschap de Dommel zijn op dit moment niet in staat om het kadaver te verwijderen, waardoor het droeve tafereel voor passanten zichtbaar blijft.

Bron: AD | Gewijzigd: 6 februari 2017, 12:59 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
8 februari 2012, 13:57 uur | Bericht #335790
Meeste rondvaartboten Amsterdam uit de vaart

De meeste rederijen in Amsterdam zijn vanwege de aanhoudende vorst gestopt met rondvaarten door de stad. Door de vele ijsschotsen lopen de boten te veel schade op als ze gaan varen, laten ze weten.

Rederijen Plas en Canal Company haalden de boten maandag uit de vaart. Dinsdag volgde Kooij. "Als je in het ijs vast komt te zitten, kun je niet meer achteruit", legt een medewerker van Plas uit.

"We hebben vandaag de situatie nog bekeken met een lege rondvaartboot, maar we kwamen tot het Chinese restaurant op het Oosterdok, daar komen alle ijsschotsen samen die in de grachten zijn losgevaren." Voor de rederij is er dus geen uitweg. "Onze boten kunnen niet achteruit als ze vast komen te zitten."

Rederij Lovers kan als een van de weinige nog wel varen. "We hebben de route aangepast en gaan na vertrek vanaf het IJ over de Nieuwe Herengracht tot aan de Amstel, dan over de Zwanenburgwal en dan via de Oudeschans weer terug", zegt een medewerker.

Varen is nu volgens Lovers niet onverantwoord. "We gaan voorzichtig te werk. De verf aan de onderkant brokkelt wat sneller af, maar het is erg mooi om Amsterdam onder deze weersomstandigheden te zien."

De problemen bij de andere rederijen hebben nog niet tot een stormloop bij Lovers geleid. "Wij hebben ook nog maar een kassa open, terwijl dat er normaal drie zijn. We zien daar wel wat meer toeloop. Iedere drie kwartier hebben we nu een rondvaart met ongeveer vijftig mensen."

De overige rederijen proberen er het beste van te maken. "Onze klanten hadden er gelukkig wel begrip voor toen we reserveringen afbelden", zegt een medewerker van Canal Company. Bij Plas wordt de tijd gevuld met andere 'nuttige klusjes'. "De kasten opruimen, dat soort dingen."

Bron: Nieuws.nl
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.856 topics, welke bij elkaar 448.376 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.584 leden.
Het nieuwste lid is Rooie bert.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 78 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 78, lezen 2 mensen het topic "Winterverwachting 2012 --- 2013 + Discussie (Deel 2)".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden