Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Floyd, TX; Hale, TX.

3 May 2024 23:47:42

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Coke, TX; Runnels, TX; Tom Green, TX.

3 May 2024 23:47:42

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Bent, CO; Kiowa, CO; Prowers, CO.

3 May 2024 23:43:16

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garza, TX; Kent, TX.

3 May 2024 23:43:15

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Castro, TX; Swisher, TX.

3 May 2024 23:43:15

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Crosby, TX; Dickens, TX; Garza, TX; Kent, TX.

3 May 2024 23:43:14

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Keith, NE.

3 May 2024 23:37:18

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Floyd, TX; Hale, TX; Swisher, TX.

3 May 2024 23:36:43

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jackson, AL; Franklin, TN.

3 May 2024 23:34:53

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hartley, TX; Oldham, TX.

3 May 2024 23:34:53

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Briscoe, TX; Hale, TX; Swisher, TX.

3 May 2024 23:29:38

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Coke, TX; Tom Green, TX.

3 May 2024 23:29:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Scurry, TX.

3 May 2024 23:29:37

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Coke, TX; Nolan, TX.

3 May 2024 23:24:00

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Borden, TX; Scurry, TX.

3 May 2024 23:24:00
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
12 februari 2012, 10:10 uur | Bericht #338033
Arctische Waddenzee

Rederij Doeksen heeft de sneldienst al een week uit de vaart en nu gaat er nog maar twee keer per dag een veerboot. Wij stappen zo meteen op, om eens een echte Arctische beleving te hebben in eigen land. Het begint al in de haven, waar een meeuw op een schots voorbij schuift. Het is afgaand tij, blijkbaar, het water en een deel van de ijsschollen daarin bewegen richting Waddenzee. De meeuw wast zijn verenpak en kijkt om zich heen. Zodra de schots de bocht om gaat, neemt hij de wieken om weer dichter bij de aangemeerde boten op een vers ijsplaatje te landen. Het vriest licht als we woensdagmiddag op de veerboot met het zeehonden-logo stappen. Het is nogal grijs en bewolkt. In de verte zien we al een witte waas op het water. Daar gaan we naartoe!

Strekdam als barrière
Nadat de afvaart eerst van 15.15 uur naar 16.00 uur is verplaatst, gaan precies op tijd de trossen los. Na een draai in de haven, varen we het zeegat uit. Dat gaat allemaal nog prima. Weinig aan de hand. Wel zien we inmiddels overal ijsschotsen en ijsschollen drijven. Het genieten is al lang en breed begonnen. Niet ver uit de haven is een grote ijsplaat te zien die tegen de strekdam aangeschoven is. Blijkbaar komen wind en stroming vanuit het noordoosten, waardoor alle schotsen tegen de basaltblokken in elkaar zijn geduwd. De Friesland heeft er nog geen hinder van. Wel horen we later op het eiland dat kortgeleden een grote ijsplaat precies aan de andere zijde van de strekdam lag. In combinatie met een straffe stroming moest de veerboot er toen dwars doorheen ploegen.


We zijn de Harlinger haven nog nauwelijks uit, of we zien al de eerste ijstafels.

Nu is het vooral kijken, kijken en nog eens kijken. Op de laaggelegen wad-delen en tegen en op de strekdam liggen prachtige ijstafels. Ongeveer anderhalve meter hoog zijn ze gemiddeld, ontstaan in de dynamiek van getij, droogvallende wadplaten en lage temperaturen die een dun laagje zeewater makkelijker laat bevriezen dan een dikke hoeveelheid zee. De Arctische wateren, het is echt zo. Wie het volhoudt om continu aan dek te staan, krijgt geen genoeg van het fotograferen en het genieten van dit spektakel.


Wie goed kijkt, ziet hier de overgang van water naar dik water en vervolgens naar ijsschotsen

Pakijs
Het ijs op de Waddenzee is continu in beweging. Je ziet de ijstafels rusten op de zandplaten, maar die zullen straks bij opkomend tij weer worden meegevoerd door het water. Er drijven grote en kleine ijsplaten voorbij. Dit is deels grondijs, ontstaan op de bodem en omhoog gekomen, deels ijs ontstaan door bevriezing van de bovenste waterdelen.


We naderen Terschelling, maar eerst moeten we nog door een groot ijsveld heen.

Naarmate de overtocht vordert, komt een grote witte ijsplaat in zicht. Een kilometers breed en lang pakket dat bestaat uit allemaal tegen elkaar aangedreven schotsen. De schemering valt in en een stem door de speaker meldt dat we wat langzamer gaan varen. De Slenk staat nog niet vol genoeg met water en het schip zal met deze vertraagde tred door het ijs gaan. We zijn ondertussen naar binnen gegaan, om even op te warmen en alle indrukken op ons in laten werken. Een paar passagiers staan inmiddels met de neus tegen de voorramen, voor de boeg ligt het pakijs. Een waanzinnig gezicht!


Een deel van de ijsschotsen bestaat uit grondijs, schollen die op de bodem ontstaan en omhoog komen.

Terwijl ik in mijn ene hand een overheerlijke gevulde koek vasthoud, warmt een glas thee mijn andere hand. Vanaf de boeg komen ineens schurende en beukende geluiden. In combinatie met hogere metaalachtige klanken doet het mij aan die ijskoude Nederlandse film denken; ‘Nova Zembla’. We voelen dat de boot op het ijs schuift en er vervolgens doorheen zakt. Het wordt steeds drukker bij het raam. We rammen door het ijs, zijn verbaasd door de hoeveelheid wit om ons heen en trekken snel weer jassen, mutsen en sjaals aan. Dit moeten we buiten zien!



Het ziet er werkelijk prachtig uit. Terschelling ligt links, vóór ons een schier oneindige witte vlakte. We zitten eigenlijk op een ijsbreker. We dartelen rond op de boot, proberen in het schemerlicht nog wat foto’s te maken en vragen ons af of we moeten duwen . Ook dicht bij de haven is het een kakofonie van ijsschollen en ijsschotsen die deels aan elkaar geklonterd zijn. Als we de haven invaren, lijkt het een moment of we recht op een basaltdijk invaren. Dit blijkt echter de stuurkunst van de bemanning, zij nemen de stevige stroming in ogenschouw waardoor we juist perfect door de haveningang naar binnen glijden. Na wat gemanoeuvreer en een mooie uithaal op de scheepstoeter, legt de boot aan op een winters en behoorlijk dik besneeuwd Schylge. De haven en het gebied voor de haven liggen totaal vol met ijsschollen. Er valt niet eens te ontwaren dat we door het ijs de haven in zijn gekomen. Vannacht gaat het 5 tot 10 graden vriezen, dan zit alles toch weer helemaal aan elkaar? De eerste boot van morgen zal vast weer met een ijsbreker naar zee worden gebracht, wij nemen de boot aan het begin van de middag.


Het schip beukt op de aan elkaar geklonterde schotsen. Het geluid ervan heeft een hoog 'Nova Zembla'-gehalte.

En dan weer terug
Tijdens de volgende ochtend zien we dat de Waddenzee nog steeds dik bedekt is. Haven en veerhaven liggen vol met ijs, boten zijn muur- en muurvast gevroren. Op de Noordvaarder, het zandgedeelte ten westen van het dorp, is het helemaal wit. In de verte staan grote groepen scholeksters die de beschutting van elkaar zoeken. Vanaf de hoge duin kijk je naar de haven, waar het ijs nog in ligt. Vlak buiten de haven is een open stuk water, daarachter schuiven grote stukken ijs voorbij.


Donderdagochtend, de haven van Terschelling ligt nog helemaal vol met ijs.

De hoorn gaat iets voor 13.00 uur, de Friesland vaart even daarna uit. Wat een verbazing, er ligt geen ijs meer in de haven. Waar is het ijs gebleven? Twee uur geleden lag het er nog! Het is blijkbaar met de stroming de haven uitgedreven. Die stroming is op dit moment van oost naar west, en we zien in behoorlijke vaart allerlei ijs voorbij schuiven. Wat ziet het er allemaal weer anders uit dan gisteren! Dat is uitermate opmerkelijk. Wind- en waterstromingen in combinatie met het tij, zijn bepalend voor wat er allemaal waar aan ijs ligt. Want ook het grote witte ijsveld van gisteren is niet meer aanwezig. Er drijven nog wel heel veel ijsschotsen, maar het grote ijsplakkaat is nu naar Vlieland gedreven.


Maar op het moment dat we uitvaren, is het ijs grotendeels verdwenen.

De eilanders die we spreken melden dat ijsvorming in de Waddenzee altijd heel snel ontstaat en heel snel ook weer kan verdwijnen. Twee jaar geleden lag er ook ijs op zee, de vraag is of het zoveel was als nu. Wel vinden de meeste eilanders het een prachtig gezicht. Met een klein beetje vrees erbij om geïsoleerd te raken. Een dame van het hotel voelt zich al een klein beetje claustrofobisch worden bij het idee dat ook de veerboot niet zou kunnen varen.


Er ligt nog wel een deel van het ijs in de Terschellinger haven. Rechts in beeld de Koegelwieck, die al anderhalve week uit de vaart is.

Voorbij schuivende zeehond
We blijven van het ijs genieten. En zijn niet de enigen. Op het promenadedek kleumen er meer. Het grootste deel van de terugreis verloopt bewolkt en in de haven van Terschelling was het iets boven nul. Het koufront passeert ons tijdens de tocht echter vanuit het noordoosten, de zon breekt door en we zijn duidelijk terug in de vorst. IJsschotsen in meerdere formaten trekken voorbij. De boeien die normaal de vaargeul afbakenen, zijn vervangen door zogeheten sparretjes. De ijsplakken drijven er in behoorlijke vaart overheen, waardoor de sparretjes hele waterstroken in het ijs trekken. Soms worden ze helemaal ondergedrukt, maar al snel komen ze weer boven.


In de verte Terschelling, dat we achter ons laten. Mooi te zien zijn ijsgebieden die in baanvorm over het wad liggen. Wind en stroming bepalen hoe de ijsschollen over de Waddenzee worden verdeeld. En, of ze al dan niet via de zeegaten de Noordzee uitstromen.

Nu en dan vliegen wat meeuwen rond, maar het zijn er niet veel. In de buurt van Harlingen dobberen een paar eidereenden. In de verrekijker zijn tussen de schollen en ijsplaten een paar zeehonden te zien. In hun karakteristieke pose –kop en staart omhoog- gaan ze mee in de flow van het ijs. Ik dacht ze al veel vaker te zien, maar elke keer bleken het stukken ijs en ijstafels. Maar nu heb ik ze dan echt in de kijker.


De boot vanaf Vlieland vaart achter ons naar Harlingen.

We passeren de boot vanaf Vlieland. Links van ons bevindt zich de strekdam op nadering van de Harlinger haven. Het meeste van het ijs dat er gisteren tegenaan werd gedrukt is nu afwezig. En zo wordt elke overtocht voor bemanning en passagiers totaal anders. En nog vol van de mooie Arctische indrukken verlaten we voldaan en met een zonnetje onze eigen ijsbreker.

Bron: Meteo Consult | Gewijzigd: 6 februari 2017, 13:03 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
12 februari 2012, 10:49 uur | Bericht #338045
Weer veel breuken en wonden in Leeuwarden

Op zaterdag, vermoedelijk de laatste lekkere schaatsdag, hebben zo'n 100 mensen zich gemeld bij de spoedeisende hulp van het Medisch Centrum Leeuwarden. De gipsmeesters kregen onder meer 44 gebroken polsen en 8 elleboogkwetsuren te verwerken. De afdeling draaide met een dubbele bezetting, zo laat het ziekenhuis zondag weten.

Sinds zaterdag 4 februari, het begin van de ijspret, behandelde het ziekenhuis 364 geblesseerde schaatsers. Zaterdag was het de drukste dag. Mensen kwamen vooral ook langs met hoofdwonden en hersenschuddingen.

Bron: RTL
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Waarom deze advertentie?
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
12 februari 2012, 10:50 uur | Bericht #338046
Pas op voor ijzel



De weerbureaus waarschuwen voor gladheid op de wegen. De dooiaanval gaat gepaard met winterse neerslag. Ook op plaatsen waar gestrooid is, kan het glad zijn.Volgens weeronline.nl stroomt in de loop van de dag vanuit het noorden zachtere lucht het land binnen. Het hogedrukgebied dat de afgelopen tijd voor de kou en het droge weer zorgde, trekt zich terug naar het oosten.

Sneeuw wordt regen
Daardoor draait de wind van oost naar west. De dooi zet de komende dagen flink door, alleen 's nachts is er kans op wat lichte vorst. De sneeuw verandert morgen in regen.

Bron: RTL | Gewijzigd: 6 februari 2017, 13:03 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
12 februari 2012, 11:51 uur | Bericht #338081
Rijkswaterstaat gaat ijs te lijf


Een schip vaart vrijdag door de vaargeul die een ijsbreker heeft vrijgemaakt op het Markermeer. Op het IJsselmeer en het Markermeer mogen schepen alleen in konvooi varen. Ze worden vergezeld door ijsbrekers. De konvooivaart vindt plaats op de vaarwegen tussen Amsterdam en Lelystad en tussen Lelystad en Lemmer.

Rijkswaterstaat zet vanaf zondag ijsbrekers in op de vaarroutes Amsterdam-Lelystad en Lelystad-Lemmer. Daarachter kunnen schepen in konvooi varen naar hun plaats van bestemming. Ook op de Randmeren en het Ketelmeer heeft de scheepvaart last van ijsvorming. Ook daar zet Rijkswaterstaat ijsbrekers in om de vaarroutes begaanbaar te houden.

Door de wisselende weersomstandigheden kunnen de regels voor de konvooivaart per dagdeel verschillen. Rijkswaterstaat adviseert schippers om de berichten voor de scheepvaart in de gaten te houden.

Bron: AD | Gewijzigd: 6 februari 2017, 13:04 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
12 februari 2012, 11:52 uur | Bericht #338082
Mogelijk ijzel langs de kust

De weerbureaus waarschuwen zondag voor gladheid op de wegen. De dooiaanval gaat gepaard met winterse neerslag. Ook op plaatsen waar is gestrooid, kan het glad zijn. Zondag trekt lichte sneeuw van noordwest naar zuidoost. Vooral in de kustprovincies gaat de sneeuw over in regen, wat voor ijzel kan zorgen. In de avond klaart het op en kunnen natte weggedeelten bevriezen.

Bron: Westonline
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
12 februari 2012, 11:54 uur | Bericht #338083
Politie waarschuwt voor gladde wegen in ons land



De federale politie en het Vlaams Verkeerscentrum waarschuwen voor gladde wegen. Straks wordt lichte sneeuw en regen verwacht, eerst in het westen van het land. Daardoor kan het gevaarlijk worden op de weg.

De politie en het Verkeerscentrum vragen dat u uw snelheid aanpast. Afgelopen nacht is er op Vlaamse autowegen al preventief gestrooid. En vanmorgen is de Kruidtuintunnel in Brussel een tijd gesloten geweest vanwege de ijzel.

Vanaf morgen begint het overal te dooien. We hebben er dan een periode opzitten van 14 dagen onafgebroken vriestemperaturen. Het is al 70 jaar geleden dat het nog zo lang zo koud is gebleven.

Bron: De Redactie | Gewijzigd: 6 februari 2017, 13:04 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
12 februari 2012, 11:55 uur | Bericht #338086
Preventief gestrooid tegen lichte sneeuw en regen

De strooidiensten van het Agentschap Wegen en Verkeer hebben vannacht al preventief gestrooid om gladheid op de gewest- en snelwegen te voorkomen. Ze staan paraat om indien nodig opnieuw uit te rijden, zo meldt het agentschap.



Er kan vandaag wat lichte sneeuw en regen vallen. Door de bevroren ondergrond kan de neerslag aanvriezen en lokaal zorgen voor gladde wegen. "Het Agentschap Wegen en Verkeer, het Verkeerscentrum en de federale wegpolitie vragen weggebruikers om hun snelheid en rijgedrag aan te passen", luidt het in een persbericht.

Zout
De strooidiensten van het Agentschap Wegen en Verkeer strooiden de voorbije nacht 614 ton zout op de Vlaamse gewestwegen en snelwegen. "Ook de komende uren staan de strooiwagens paraat om in functie van de weersomstandigheden opnieuw uit te rijden", aldus nog het agentschap. Tijdens de hele winter werd al meer dan 19.000 ton gestrooid. Dat is nog altijd duidelijk minder dan vorige winter, toen het Agentschap Wegen en Verkeer 64.425 ton zout nodig had om de Vlaamse gewest- en autosnelwegen berijdbaar te houden.

Waarschuwingen
"Vanaf de middag kans op lokale gladheid door winterse neerslag en regen, vooral in het westen. Wees voorzichtig op de weg", twitterde Hajo Beeckman, de woordvoerder van het Vlaams Verkeerscentrum, eerder al. En ook de federale politie kwam met een waarschuwing: "Pas uw snelheid aan de weersomstandigheden. Sommige wegen zijn glad."

Bron: HLN | Gewijzigd: 6 februari 2017, 13:04 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
12 februari 2012, 12:53 uur | Bericht #338111
Waarschuwing: kans op ijzel in Overijssel

In Overijssel wordt gewaarschuwd voor de kans op ijzel. De combinatie van neerslag en een bevroren ondergrond kan bijzonder gladde wegen veroorzaken. Weerbureaus en ook de ANWB waarschuwen automobilisten zondag op te passen. Naast de zichtbaar gladde wegen kan het ook verraderlijk glad zijn op plaatsen waar gestrooid is. De weerdeskundigen verwachten dat het in de loop van de avond opklaart. Natte weggedeelten kunnen dan bevriezen. Ook op binnenwegen kan het glad zijn. Bij de gladheidsmelder van de ANWB zijn inmiddels meldingen van gladde wegen binnen gekomen uit Enschede, Delden en Enter.

Bron: RTV oost
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
12 februari 2012, 18:25 uur | Bericht #338289
Plaatselijk glad door ijzel

De ANWB waarschuwt voor gladheid door ijzel in de kop van Noord-Holland en in Friesland. Ook elders in het land kan het glad zijn door sneeuw of door opvriezing. Vanaf de Noordzee drijven zondagavond en in de nacht enkele kleine buitjes het land binnen, meldt het KNMI. Op de meeste plaatsen zijn dat regenbuitjes, verder landinwaarts is ook nog (natte) sneeuw mogelijk. Verder is het nevelig of zelfs mistig. Door aanvriezing van de neerslag en het vocht uit de nevel is de kans op (verraderlijke) gladheid groot. De ANWB verwacht dat de ochtendspits maandag zonder grote problemen zal verlopen. Lange files door ijzel en gladheid blijven waarschijnlijk uit, aldus een woordvoerder van de ANWB. "Zoals het er nu uitziet heeft de neerslag van maandag heel weinig om het lijf. Het gaat dus enorm meevallen." De ANWB verwacht een normale spits met ruim tweehonderd kilometer file.

Treinverkeer
De treinen rijden vanwege het winterweer ook maandag nog volgens aangepaste dienstregeling. Reizigers moeten rekening houden met extra reistijden omdat op sommige trajecten minder treinen rijden.

Bron: NU.nl
Every cloud has a silver lining
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
12 februari 2012, 20:33 uur | Bericht #338324
Incidenten blijven voorlopig beperkt, ondanks gladde wegen

Er is nog geen regen van ongevallen, maar plaatselijk zijn er wel al een aantal incidenten gesignaleerd door het gladde weer. Dat zegt Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum.



"In Zuidwest-Vlaanderen waren er vandaag een aantal ongevallen op de snelwegen. Waarschijnlijk omdat het daar harder regent dan elders in het land", aldus Beeckman. "In andere regio's is het lichtjes aan het regenen of sneeuwen, dus het kan gevaarlijk worden."

Voorzichtigheid
Vanaf deze middag was er lokale gladheid voorspeld, door winterse neerslag en regen, vooral in het westen van het land. Het Vlaams Verkeerscentrum waarschuwde voorzichtig te zijn op de weg. Ook de federale politie kwam met een waarschuwing: "Pas uw snelheid aan de weersomstandigheden. Sommige wegen zijn glad."

De strooidiensten van het Agentschap Wegen en Verkeer hebben in de nacht van gisteren op vandaag al preventief gestrooid om gladheid op de gewest- en snelwegen te voorkomen. Ze staan paraat om indien nodig opnieuw uit te rijden.

Bron: HLN | Gewijzigd: 6 februari 2017, 13:04 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
12 februari 2012, 20:59 uur | Bericht #338343
Gladheid A9 en A22 leidt tot ongevallen

De veiligheidsregio Kennemerland waarschuwt dat de snelwegen A9 en A22 in Noord-Holland zondagavond aan het veranderen zijn in ijsbanen. De natte weg wordt glad door opvriezing en dat leidt tot veel ongelukken, waarvan een aantal ernstig.

De politie meldt dat een aantal auto's op elkaar is gereden op de aansluiting van de twee snelwegen. Of en hoeveel mensen daarbij gewond zijn geraakt, is nog niet duidelijk. Volgens de woordvoerster van de veiligheidsregio is de traumahelikopter uitgerukt.

Bron: nu.nl
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
12 februari 2012, 21:19 uur | Bericht #338351
Deel A22 dicht door gladheid

Een deel van de A22 is zondagavond afgesloten in verband met de gladheid. De weg is tussen Beverwijk en Velsen in beide richtingen dicht, meldt de Verkeersinformatiedienst (VID). Op de A22 en A9 zijn verschillende ongelukken gebeurd. Daarbij zijn gewonden gevallen. Volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio is de weg op sommige plekken 'een ijsbaan' geworden. Er is onder meer een traumahelikopter uitgerukt.

Ook op andere plekken in het land is het glad. Op de A16 bij Zwijndrecht is een afrit afgesloten. Het KNMI waarschuwde eerder zondag al voor gladheid in het hele land door ijzel en sneeuw.

Bron: Nieuws.nl
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
12 februari 2012, 22:02 uur | Bericht #338376
Ongelukken door winterse buien

Het verkeer moet in het hele land rekening houden met gladheid. In de buurt van Beverwijk zijn op de A22 zeker twaalf aanrijdingen geweest. Het verkeer kan omrijden via de A9, maar ook daar is het glad. Er zijn op die snelweg al zeker drie auto's op elkaar gereden. De politie heeft een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur ingesteld.

"Er hebben hier mensen ontzettend geluk gehad", zegt een ooggetuige op de A22. "Een man die in de berm was geraakt, was net uitgestapt om iemand anders te helpen. Toen werd zijn auto vol getroffen door een derde auto en verpletterd tegen een boom." Het is nog niet duidelijk over gewonden zijn gevallen. Wel is een traumahelikopter uitgerukt.

Afgesloten
Een aantal wegen is afgesloten. Onder meer de Velsertunnel op de A22 bij Beverwijk is dicht. Op de A16 is vanwege ijsvorming de afrit bij Zwijndrecht afgesloten. Ook de A32 in Friesland is bijzonder glad, meldt de ANWB.
Talrijke auto's zijn zondagavond van de snelweg A32 geschoven bij Heerenveen. Door opvriezing was het wegdek spekglad.
Volgens omstanders gaat het om tientallen auto's die in de berm staan, tegen de vangrail glijden of in de sloot zijn beland. De politie kwam rond tien uur om het verkeer te begeleiden.

Rijkswaterstaat is bezig met zout strooien, maar dat moet ingereden worden voordat het verkeer er baat bij heeft. De politie raadt automobilisten aan de maximumsnelheid in acht te nemen en niet onnodig van rijbaan te wisselen.

IJzel
Het KNMI waarschuwt dat het in het hele land door winterse buien glad kan zijn. Er valt lichte sneeuw en in de kustprovincies kan het ook motregenen. Op de bevroren ondergrond kan dat tot ijzel leiden. Volgens het KNMI is er ook morgen nog de hele dag kans op gladheid. Toch verwacht de ANWB dat de ochtendspits morgen niet drukker zal verlopen dan anders. "Tijdens de spits valt het wel mee met de gladheid", voorspelt de organisatie.

Bron: NOS, LC | Gewijzigd: 12 februari 2012, 22:40 uur, door Marga
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
12 februari 2012, 22:10 uur | Bericht #338380
waarschuwing_land_0_zo.png waarschuwing_land_1.png waarschuwing_land_2.png | Gewijzigd: 12 februari 2012, 22:11 uur, door Marga
Every cloud has a silver lining
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
12 februari 2012, 22:13 uur | Bericht #338382
Ongelukken op A9 en A22 door extreme gladheid

Een deel van de A22 is afgesloten, op de A9 mag niet harder worden gereden dan 50 kilometer per uur. Er zijn zeker twaalf ongelukken gebeurd, waarvan een aantal ernstig.



Snelwegen veranderen in ijsbanen
De veiligheidsregio Kennemerland waarschuwt dat de snelwegen A9 en A22 in Noord-Holland aan het veranderen zijn in ijsbanen. De natte weg wordt glad door opvriezing en dat leidt tot veel ongevallen, waarbij een aantal gewonden is gevallen. Het is nog onduidelijk hoeveel dat er precies zijn en hoe zij eraan toe zijn.

De snelweg A22 is volgens Rijkswaterstaat en de VerkeersInformatieDienst afgesloten tussen knooppunt Beverwijk en Beverwijk zelf, al meldde de politie dat de snelweg weer open is. Een woordvoerder van de politie houdt er rekening mee dat er meer gedeelten van de snelwegen worden afgesloten.

Code oranje in 4 provincies
Het KNMI heeft wegens ijzel code oranje afgegeven voor Noord- en Zuid-Holland, Flevoland en Utrecht. Een gebied met motregen trekt van noord naar zuid over de provincies. Volgens de meteorologen kan de waarschuwing voor extreem weer nog worden uitgebreid naar andere provincies.

Bron: RTL | Gewijzigd: 6 februari 2017, 13:04 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
12 februari 2012, 23:35 uur | Bericht #338424
Gladheid zorgt voor tientallen aanrijdingen

De ijzel heeft in Flevoland voor meer dan 20 aanrijdingen gezorgd. De politie spreekt van veel blikschade,maar voor zover bekend raakte niemand ernstig gewond. Op meerdere plekken op de A6 schoven auto’s tegen elkaar of in de berm. De snelweg werd soms afgesloten voor de bergingswerkzaamheden, waardoor er files ontstonden. De politie vroeg om niet de weg op te gaan, vanwege de gladheid.

Bron: Omroep Flevoland
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
MarkNL
Lid
Woonplaats: Spijkenisse
Berichten: 2121
Lid sinds: 8 jun. 2007
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
13 februari 2012, 06:55 uur | Bericht #338461
KNMI geeft weeralarm voor gladheid uit

De ANWB raadt mensen ten zeerste af de weg op te gaan. Het KNMI heeft een weeralarm uitgegeven.Het is extreem en verraderlijk glad in het westen van het land, zei een woordvoerder in het begin van de nacht van zondag op maandag.
Het KNMI heeft een weeralarm uitgegeven. Alleen Limburg en het noordwestelijk kustgebied blijven vooralsnog gevrijwaard van gladheid door ijzel. De verwachting is dat de gladheid tot in de ochtend aanhoudt. De ANWB en Rijkswaterstaat waarschuwen voor een zware ochtendspits maandag. Het is in vrijwel het hele land spekglad door ijzel en bevriezing.

Opgewarmd
De gladheid blijft tot na de ochtendspits. ''De ondergrond is pas om een uur of 10 zo ver opgewarmd dat het minder glad wordt", zei een woordvoerder in de nacht van zondag op maandag. Rond 3 uur was het vooral bij Rotterdam extreem glad. De ANWB raadt weggebruikers aan de informatie goed in de gaten te houden. Het KNMI waarschuwt voor extreem weer in het hele land. Met uitzondering van Limburg en het noordwestelijk kustgebied is het door ijzel zeer glad. In Zeeland, het westen van Brabant, Utrecht en Flevoland komt dichte mist voor. Plaatselijk is de mist zeer dicht.

Overlast
Op snelwegen zijn tientallen aanrijdingen en ongelukken gebeurd. Dat bevestigen de politie, de ANWB en de VerkeersInformatieDienst (VID). Er is een flink aantal gewonden gevallen, al is onduidelijk hoeveel precies. Dodelijke slachtoffers zijn niet gemeld. Wegens verschillende ongelukken door de gladheid is de A44 tussen Leiden en Warmond in beide richtingen afgesloten. Op de A6 in Flevoland waren 23 aanrijdingen. Op de A9 en A22 bij Beverwijk kregen 12 auto's problemen, 1 voertuig werd zelfs twee keer aangereden. De politie Haaglanden meldde binnen korte tijd zeker 30 ongelukken. Ook het korps Hollands-Midden meldt tientallen ongelukken op verschillende snelwegen, zoals de A12. Op veel snelwegen is de maximumsnelheid teruggeschroefd, veelal naar 50 kilometer per uur. De A22 en A9 waren tijdelijk deels afgesloten, op andere snelwegen werden rijbanen afgezet.

Bron: Nu.nl | Gewijzigd: 13 februari 2012, 06:55 uur, door MarkNL
Marching ever onward to tomorrow!
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
13 februari 2012, 08:32 uur | Bericht #338478
Ochtendspits spekglad door ijzel; code rood voor hele land



De ANWB en Rijkswaterstaat waarschuwen voor een zware ochtendspits vandaag. Het is in vrijwel het hele land spekglad door ijzel en bevriezing. De kans op gladheid blijft tot na de ochtendspits. Het KNMI heeft code rood afgegeven.

De ochtendspits is vroeger dan gebruikelijk begonnen door de gladheid, die er ook voor zorgt dat files langer zijn dan normaal. Rond 07.45 uur stond er ruim 320 kilometer file. 'Mensen rijden gelukkig voorzichtig en ze houden zich redelijk aan de snelheid. Bovendien nemen ze meer afstand en rijden ze voorzichtiger', aldus een woordvoerder van de ANWB.

De ANWB raadt weggebruikers aan de informatie goed in de gaten te houden. Het KNMI waarschuwt dat het in heel Nederland plaatselijk zeer glad is door ijzel. In het midden, zuiden en oosten komt plaatselijk dichte mist voor. Door ijzel, bevriezing en opvriezing kan grote gladheid ontstaan, aldus het weerinstituut. Die is zeer verraderlijk, omdat niet altijd te zien is dat het glad is.

Bron: AD | Gewijzigd: 6 februari 2017, 13:04 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
13 februari 2012, 08:49 uur | Bericht #338483
Strooidiensten draaien volop om wegen ijzelvrij te houden

Door de winterse neerslag liggen de wegen er zeer glad bij. De strooidiensten hebben afgelopen nacht al preventief gestrooid. Voorlopig blijft het aantal ongevallen beperkt. Toch worden automobilisten aangemaand om zeer voorzichtig te zijn. Danny Smagghe van mobiliteitsorganisatie Touring waarschuwt alle weggebruikers voor de keerzijde van de hogere temperaturen. 'Vanaf vandaag wordt het een beetje warmer. Tegelijk krijgen we natte sneeuw en regen. Niets gevaarlijker dan dat. Vooral 's ochtends en 's avonds bestaat de kans dat de neerslag opnieuw aanvriest en dan krijgen we ijspistes in plaats van wegen', verklaart hij.

Weerman David Dehenauw bevestigt de kans op gevaarlijke toestanden op de weg. 'Zeker 's nachts en 's ochtends schommelen de temperaturen nog rond het vriespunt. Het KMI heeft dan ook voor het hele land code geel uitgeroepen. Dat betekent dat er behoorlijk wat kans is op ijzelplekken. Op de secundaire wegen is er gevaar voor slippartijen. Ik verwacht toch een moeilijke ochtend- en avondspits.'

Touring raadt alle automobilisten aan om vandaag uiterst voorzichtig te zijn. 'Eigenlijk is dit soort weer gevaarlijker dan sneeuw. Want de mensen zijn minder geneigd om hun rijgedrag aan te passen. In het verleden gebeurden daardoor al talloze ongevallen', aldus Smagghe. Hij heeft nog een goeie raad voor al wie de weg op moet. 'Onthou de volgende regel: een natte weg is twee keer zo glad als een droge weg. Een besneeuwde weg is twee keer zo glad als een natte weg. Een bevroren weg is twee keer zo glad als een besneeuwde weg. Een rustige rijstijl is dus de beste beveiliging.'

Preventief strooien
De strooidiensten van het Agentschap Wegen en Verkeer rekenen niet op de voorzichtigheid van de chauffeurs en zijn al begonnen met preventief te strooien. Zo hopen ze ten minste de hoofdwegen vrij te houden van verraderlijke ijzelplekken. Zaterdagnacht werd al 614 ton zout uitgestrooid over de Vlaamse wegen. 'In de nacht van zondag op maandag zullen we waarschijnlijk weer uitrijden om te strooien. We hopen op die manier de ochtendspits zo vlot mogelijk te laten verlopen', klinkt het.

Zondag viel er op verschillende plaatsen al wat regen en lichte sneeuw. 'In Zuidwest-Vlaanderen waren er een aantal ongevallen op de snelwegen. Waarschijnlijk omdat het daar harder regende dan elders in het land' verklaart Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum. 'Maar voorlopig zijn er nog geen zware ongevallen gebeurd. We raden iedereen aan om uiterst voorzichtig te zijn op de weg.'

Bron: Het Nieuwsblad
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
13 februari 2012, 08:52 uur | Bericht #338485
Al heel wat ongevallen door spekgladde wegen

"De grootste problemen situeren zich op de E40. Ter hoogte van Erpe-Mere richting Brussel zijn verschillende ongevallen gebeurd", zegt verkeersanker Bart Suy. "Maar ook op de E40 van Brussel naar de kust in Aalter zijn verschillende ongevallen gebeurd. Dat komt omdat de weg er spekglad is."

In Antwerpen is in Schilde op de Wijnegemsesteenweg een bestuurster zwaar gewond geraakt toen ze slipte door de ijzel. Het slachtoffer zat gekneld en moest door de brandweer bevrijd worden. De A12 moest richting Nederland ter hoogte van Zandvliet even volledig afgesloten worden na een ander ongeval. Nadat er bijgestrooid was, werd de weg opnieuw vrijgegeven.

In West-Vlaanderen in Reningelst en Staden gebeurden er een drietal ongevallen met stoffelijke schade. In Zwevezele slipten twee vrachtwagens over een verkeersdrempel. Een van de vrachtwagens kwam tegen twee geparkeerde wagens terecht, de andere gleed tegen een huis.

De bussen van De Lijn hebben eveneens problemen door het gladde wegdek. In en om Brugge is de situatie het meest problematisch. Vier lijnen rijden niet: Brugge-Loppem, Oostende-Eernegem , Brugge-Blankenberge en Brugge-Torhout-Roeselare. Op andere lijnen zijn er vertragingen tot een half uur. Ook in de provincie Oost-Vlaanderen is er hinder door ijzelvorming, zo staat te lezen op de site van De Lijn.

Regen kan strooiwerk teniet doen
De strooidiensten van het Agentschap Wegen en Verkeer hebben vannacht preventief 1.005 ton zout gestrooid op de Vlaamse gewest- en autosnelwegen. Maar de kans is groot dat ze dat op sommige plaatsen nog eens moeten overdoen, want er is kans op regen en die kan het zout wegspoelen, waardoor de regen op het bevroren wegdek kan aanvriezen. De strooidiensten houden dit in de gaten en zullen opnieuw uitrijden als dat nodig is. "Al onze teams staan stand-by", klinkt het.

Bron: de Redactie
Every cloud has a silver lining
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.856 topics, welke bij elkaar 448.376 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.584 leden.
Het nieuwste lid is Rooie bert.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 126 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 126, lezen 4 mensen het topic "Discussiepagina winter 2023-2024".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden