Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Buffalo, NE; Sherman, NE.

26 Apr 2024 19:05:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dallas, TX; Ellis, TX; Johnson, TX; Tarrant, TX.

26 Apr 2024 19:04:11

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Buffalo, NE; Sherman, NE.

26 Apr 2024 18:43:42

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Coryell, TX; McLennan, TX.

26 Apr 2024 18:43:41

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Bosque, TX; Coryell, TX; Hamilton, TX.

26 Apr 2024 18:23:37

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Coryell, TX.

26 Apr 2024 18:18:41

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Coryell, TX.

26 Apr 2024 18:18:41

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Coryell, TX; Lampasas, TX.

26 Apr 2024 17:52:28

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Bell, TX; Coryell, TX; Lampasas, TX.

26 Apr 2024 17:52:28

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Burnet, TX.

26 Apr 2024 17:10:39

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lampasas, TX.

26 Apr 2024 17:10:39

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Knox, NE.

26 Apr 2024 17:10:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hood, TX; Johnson, TX; Somervell, TX.

26 Apr 2024 16:56:26

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor San Saba, TX.

26 Apr 2024 16:56:26

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Burnet, TX; Llano, TX.

26 Apr 2024 16:56:26
Actueel
1 / 4

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
15 februari 2010, 09:10 uur | Bericht #98863
Zwaar verstoord busverkeer op spekgladde wegen

De sneeuw van gisteravond en vannacht heeft weer spiegelgladde wegen veroorzaakt. Vooral op de gewestwegen is het heel gevaarlijk rijden en gebeurden al enkele ongevallen door glijpartijen. Het busverkeer is ernstig verstoord. Door de krokusvakantie valt de ochtendspits voorlopig nog mee. Ook de komende dagen dreigen nog voor ijzel en andere winterellende te zorgen, maar in het tweede deel van de week zou het beginnen dooien.

In heel Vlaanderen ondervinden bussen van De Lijn ernstige hinder door het winterweer. Dat deelde de woordvoerder van De Lijn, Tom Van de Vreken, mee. Rond 6.15 uur was er in heel de provincie Oost-Vlaanderen tot 30 minuten vertraging. In de regio Aalst rijden lijnen 31, 32 en 33 niet. In de Vlaamse Ardennen rijden bussen alleen op de hoofdwegen, en niet op de kleinere wegen en de dorpskernen. In Limburg lopen de vertragingen op tot 30 minuten in de omgeving van Sint-Truiden en Genk, en op de snellijnen van Noord-Limburg naar Brussel, Leuven en Antwerpen. In Vlaams-Brabant rijdt 1 bus op 4 met vertragingen van gemiddeld 15 minuten.



Vlaams-Brabant
In Vlaams-Brabant zijn de wegen spiegelglad en wordt grote hinder verwacht, zegt De Lijn. In heel de provincie zijn er vertragingen. Een aantal bussen moet zich beperken tot de hoofdwegen. In Antwerpen dan weer zijn alle bussen uitgereden. Er moet rekening gehouden worden met kleine vertragingen tot 10 minuten. Bepaalde stukken zijn er afgesloten en worden niet bediend.

Limburg
In Limburg zijn er volgens De Lijn vertragingen tot een kwartier in heel de provincie. "Vertragingen lopen op tot 30 minuten in de omgeving van Sint-Truiden en Genk, en op de snellijnen van Noord-Limburg naar Brussel, Leuven en Antwerpen." Ook in de andere Vlaamse provincies, met uitzondering van West-Vlaanderen, is er ernstige hinder voor de bussen van De Lijn.

Strooidiensten
Het autoverkeer verloopt nog niet chaotisch, wellicht door de krokusvakantie. Op de autosnelwegen werd ook gestrooid. Ze zijn goed berijdbaar, al blijft het vanuit Limburg naar Vlaams-Brabant op de E314 uitkijken op de linkerrijstrook, die door sneeuw en ijzel nog gevaarlijk glad kan zijn. Ook op de op- en afritten is het opletten geblazen. Secundaire wegen kunnen gevaarlijk glad zijn. De politie vraagt autobestuurders om de snelheid te matigen, afstand te bewaren en bruusk remmen te vermijden. Ook in Wallonië is het secundaire wegennet plaatselijk moeilijk berijdbaar.



Beperkt fileleed
Toch blijven grote files op het Vlaamse wegennet uit. De files die op de snelwegen staan, zijn dankzij de krokusvakantie zelfs iets korter dan tijdens een normale werkweek, meldt het Vlaams Verkeerscentrum. Mobiliteitsorganisatie Touring spreekt van 195 kilometer file. Op dezelfde dag vorig jaar en het jaar daarvoor, de eerste maandag van de krokusvakantie, stond er 99 kilometer file. Volgens Touring situeren de meeste problemen zich op de Brusselse ring, de invalswegen naar Brussel, de as Antwerpen-Brussel en in de streek van Limburg op de E313. Er zijn ook problemen in de buurt van Luik, maar daar is het verkeer minder druk. Wachttijden lopen over het algemeen - en op de E19 in het bijzonder - op tot ongeveer 25 minuten.

Op de kleinere wegen moeten weggebruikers volgens het Vlaams Verkeerscentrum wel rekening houden met langere reistijden door plaatselijke gladheid. Weggebruikers passen hun rijgedrag over het algemeen goed aan, waardoor er weinig (grote) incidenten gemeld worden.

Slippartijen
De pechverhelping werkt zoals op een gewone maandag buiten de vakantie en wordt vooral geconfronteerd met ongevallen, zegt Touring. Dit was ook zondagavond het geval: slippartijen met blikschade. Touring zegt dat de ongevallen weinig hinder veroorzaakt hebben, "gezien het moment van de dag". Touring verwacht tegen het einde van deze dag ongeveer 1.500 oproepen.

Bron Hln | Gewijzigd: 28 augustus 2017, 11:49 uur, door Joyce.s
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
15 februari 2010, 09:54 uur | Bericht #98879
Februari: de tussenstand

Halverwege de maand kunnen we een tussenstand opmaken. En het zal weinigen zijn ontgaan, februari is tot nu toe een flink stuk te koud. We wijken maar liefst 3 graden af van het gemiddelde. Als we de temperatuur over de hele maand februari middelen, dan komt daar volgens de klimatologie van de afgelopen 30 jaar 3 graden uit. Dat is het gemiddelde over de hele dag, dus zowel de nacht als de dagtemperatuur telt hierin mee. Tot nu toe staat de teller echter niet op 3 graden boven nul, maar op -0 graden. Die min staat er misschien een beetje raar voor. Afgerond is het nul, maar als we een stuk achter de komma gaan kijken blijkt het net te vriezen. Als detail, maar daarom niet minder belangrijk dus maar het minteken er voor gezet.



Dit gemiddelde is redelijk bijzonder. Een afwijking van 3 graden over een hele maand komt niet heel vaak voor. We moeten terug naar 1991 om een negatieve gemiddelde temperatuur van februari tegen te komen. In de periode die op 1991 volgde was het vaak zacht, soms eens normaal, maar nooit meer echt koud, over de hele maand gezien. Wat dat betreft hebben we nu een aanzet gegeven om weer eens koud uit te pakken in 2010. De vraag is alleen wel of we deze trend voorzetten. Het lijkt er op dat we de komende dagen richting een normale temperatuur gaan en dan zal het gemiddelde dus ook wat oplopen. Eerlijkheidshalve is dit ook wel iets wat bij deze maand hoort. Een gemiddelde over de eerste 14 dagen is lager dan over de laatste, omdat het in de loop van een normale februarimaand ook warmer wordt. De lente komt er aan….. Overigens zou een maandgemiddelde van 0 graden de 15 plaats opleveren in de ranglijst van koudste februarimaanden sinds 1901.



Maar de huidige afwijking is wel bijzonder, temeer omdat hij niet op zich zelf staat. We zitten in een hele koude reeks. De maand januari was meer dan 3 graden te koud en december bijna 2. Dat het getal in december niet hoger uitviel, kwam door een vrij zachte eerste 12 dagen. Vanaf 13 december hebben we al te maken met koud winterweer. Het grappige is dat het gemiddelde over de wintermaanden december, januari en februari ons ook de 15 plaats in de ranglijst zou opleveren. Met een gemiddelde wintertemperatuur van 0,7 graden (tot nu toe) ligt deze waarde 2 graden onder de normaal voor de winter. Die is namelijk 2,7 graden.



Bron Weerplaza


Waarom deze advertentie?
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
15 februari 2010, 11:22 uur | Bericht #98905
Auto door gladheid van de A1

Een automobilist is vanmorgen gewond geraakt toen hij op de A1 bij knooppunt Azelo van de weg gleed. De man reed in de richting Deventer en werd mogelijk verrast door het gladde wegdek. Hij is met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht.

Bron RTV Oost
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
15 februari 2010, 12:52 uur | Bericht #98934
Weer geen praalwagens bij carnaval Maastricht

Ook maandag mogen de praalwagens in Maastricht vanwege de gladheid niet deelnemen aan de carnavalsoptochten in de Limburgse stad. Dat heeft de gemeente besloten. De weersomstandigheden maandagochtend en de vooruitzichten zijn te slecht om het er toch op te wagen.

Zondag moesten zo'n 20 tot 25 praalwagens en andere gemotoriseerde voertuigen ook al binnen blijven, omdat de klinkers na sneeuw en regen erg glad waren geworden. Volgens de gemeente toonden zowel deelnemers aan de optocht als het publiek zondag begrip voor de situatie. In 1990 moest het carnaval in Maastricht het ook zonder praalwagens stellen. Toen werd daartoe besloten vanwege harde wind.

Bron Nieuws.nl
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
15 februari 2010, 13:45 uur | Bericht #98954
Carnavalsstoet Sint-Truiden afgelast door winterweer

De carnavalsstoet in Sint-Truiden rijdt vandaag door het winterweer niet uit. Het stadsbestuur en de organisatie hebben beslist de optocht af te gelasten. De voorlopig nieuwe datum is 28 maart. Onder meer door de aanhoudende sneeuwval zijn de wegen quasi onberijdbaar.

"Het strooizout moeten we behouden voor prioritaire wegen, waardoor de straten in het centrum er slecht bijliggen. Ook op de stoepen ligt er sneeuw, zodat de veiligheid voor de toeschouwers in het gedrang komt. Bovendien hadden al enkele groepen, die een verre verplaatsing moeten doen, afgezegd," zegt burgemeester Ludwig Vandenhove.

Bron Hln
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
16 februari 2010, 11:17 uur | Bericht #99499
Bouwbedrijven kunnen vorst-ww krijgen

Bouwbedrijven die in de problemen komen door de lange vorstperiode kunnen sinds dinsdag gebruik maken van een speciale regeling. De vorst-ww moet behoeden dat aannemers en andere bouwbedrijven werknemers op straat zetten. Door de regeling blijven ze in dienst en krijgen ze volledig uitbetaald, meldt vakbond FNV Bouw. De regeling geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 februari. Veel bouwwerkzaamheden liggen door de kou en sneeuw al een tijd stil. De grond is bijna onbewerkbaar en bouwvakkers kunnen niet dagelijks in de vrieskou werken. Bovendien is werken op hoogte door de gladheid levensgevaarlijk.

Bouwbedrijven lopen schade door het stilgevallen werk en dreigen daardoor werknemers te moeten ontslaan. De vorst-ww is goedgekeurd door minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Piet Hein Donner (CDA) en is tijdelijk opgenomen in de cao's. De regeling loopt tot 1 april. Werknemers van bedrijven die gebruikmaken van de regeling krijgen een ww-uitkering van het UWV. De werkgever betaalt het aanvullende deel van het loon. De opgebouwde ww-rechten worden niet aangetast.

Bron Nieuws.nl
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
16 februari 2010, 11:19 uur | Bericht #99500
Snelbussen tot twee uur trager door sneeuw

De sneeuw heeft de lijnbussen in Limburg gisteren parten gespeeld: er was een gemiddelde vertraging van 15 minuten, in de buurt van Genk en Sint-Truiden liep dat op tot 30 minuten, zegt Tom Van de Vreken van De Lijn. Sommige snelbussen vanuit Noord-Limburg naar Leuven, Brussel en Antwerpen kwamen zelfs tot 2 uur later op bestemming.

“Het hele verkeer in Limburg had vertraging, en daar zaten wij natuurlijk tussen”, meldt De Lijn Limburg. Verschillende ritten van lijn 39b zijn zelfs volledig afgelast tussen Zussen en Voeren. “Omdat er daar meer sneeuw was gevallen en het traject heuvelachtig is.”

Dit keer was het vooral Limburg dat af te rekenen had met (langere) vertragingen. “Vorige week waren wij ontsnapt aan sneeuwval, nu is er hier gemiddeld meer gevallen dan in de rest van Vlaanderen.” De komende dagen zullen de rijtijden opnieuw afhangen van de toestand van de wegen: waar niet of weinig gestrooid is, wordt het trager rijden.

“Gelukkig valt dit in de krokusvakantie, een rustigere periode. Of we speciale maatregelen nemen? Onze chauffeurs worden vroeger op de stelplaats verwacht zodat de bussen eerder kunnen starten.”

Bron HbvL
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
16 februari 2010, 11:59 uur | Bericht #99520
Extra lange winter kost bouw 15 miljoen euro per dag

Het aanhoudende winterweer, dat volgens de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) nu ongeveer tien dagen langer duurt dan normaal kan worden verwacht, kost de Belgische bouwsector elke dag ongeveer 15 miljoen euro extra. Voor grotere bouwbedrijven lopen de extra kosten op tot meer dan 50.000 euro per dag, zegt de VCB. Daarbij houdt de VCB naar eigen zeggen dan nog geen rekening met de extra kosten voor de noodzakelijke reorganisatie van de bouwplaats en voor het maken van nieuwe afspraken met onderaannemers, noch met de schade die nu op de bouwplaatsen is ontstaan ten gevolge van de uitzonderlijk lage temperaturen van deze winter.



Boetes
Ook met de boetes die de bedrijven kunnen oplopen doordat ze omwille van de onverwacht lange winter niet tijdig de vastgelegde opleveringsdatum zullen halen, werd geen rekening gehouden. "De extra kosten van 50.000 euro per dag kunnen de bouwbedrijven niet recupereren door bijvoorbeeld na het weerverlet sneller te gaan werken, want om sneller te kunnen werken zal het bedrijf extra materieel moeten inhuren en duurdere overuren moeten betalen", luidt het.

30 dagen
Het aantal dagen dat de bouw stilligt omwille van het slechte weer, loopt steeds meer op. In de meeste streken duurt het winterverlet nu al meer dan 30 dagen. Tijdens gewone winters neemt het winterverlet slechts 15 à 20 dagen in beslag. Op zo'n oponthoud hadden de aannemers zich voorbereid maar niet op de uitzonderlijk lange duur van onwerkbaar weer tijdens deze winterperiode.

Bron Hln | Gewijzigd: 28 augustus 2017, 11:50 uur, door Joyce.s
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
16 februari 2010, 13:02 uur | Bericht #99606
Weinig last van winterweer

De sneeuwval dinsdag zorgt voor weinig problemen op de weg. Rijkswaterstaat houdt de situatie nauwlettend in het oog. De dienst heeft preventief gestrooid waar dat nodig was. Er ligt nog genoeg zout op de wegen om gladheid te voorkomen. Als het verkeer dat wegrijdt, strooit Rijkswaterstaat opnieuw.

,,We controleren continu op 270 plekken in het land. Daar meten we het zoutgehalte en de temperatuur van de weg en de luchtvochtigheid. Via dit systeem houden we de situatie voortdurend in de gaten en gaan de weg op zodra dat nodig is'', aldus een woordvoerder. Het merendeel van de meetplekken ligt bij stukken weg die snel glad worden, zoals bruggen, viaducten en op- en afritten.

De ochtenspits dinsdag begon heel rustig. Om half zeven stond er 11 kilometer file. Dat was vooral te danken aan de schoolvakantie in het zuiden van het land. Toen het harder ging sneeuwen, ontstonden er heel snel meer files, aldus een woordvoerster van de ANWB. Dat was even na acht uur. Op het drukste moment stond er ongeveer 190 kilometer, doordat bestuurders hun rijgedrag aanpasten en langzamer gingen rijden.

Bron De Pers
talkyr86
Lid
Woonplaats: Apeldoorn
Berichten: 4311
Lid sinds: 7 aug. 2008
16 februari 2010, 21:39 uur | Bericht #99819
Gladde wegen verstoren ook ophaling huisvuil

Sneeuw en ijs op de wegen hebben er gisteren voor gezorgd dat het huisvuil niet in alle straten is opgehaald. Limburg.net en de ophaalfirma’s rekenen op begrip van de inwoners omdat sommige wegen voor de ophaalwagens gewoon niet berijdbaar waren. Ze vragen om het afval dat gisteren niet is opgehaald, weer binnen te halen en bij de volgende ophaalronde aan te bieden.

De kou zorgt er ook voor dat sommige bakken met groente-, fruit- en tuinafval niet kunnen geledigd worden. Het gft kan namelijk vastvriezen in de bak, waardoor het niet loskomt bij het omkiepen. Als het te hard vriest, kunt u de gft-bak het best in de garage zetten.

Bron: hbvl
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
17 februari 2010, 13:36 uur | Bericht #100054
Man aangehouden voor slaan sneeuwballengooier

De Brabantse politie heeft dinsdag een Vughtenaar aangehouden. Hij had een 12-jarige jongen geslagen, omdat hij zijn huis met sneeuwballen bleef bekogelen. De 56-jarige man is na verhoor vrijgelaten. Een groepje jongeren besloot in de middag het huis aan de Theresialaan te bekogelen. De bewoner ging naar buiten en vroeg de jongeren hiermee te stoppen. De jongeren negeerden hem en gingen door, waarop de man boos werd en een van de jongens sloeg.

Het kind hield volgens de politie geen letsel aan de klap over. Een politiewoordvoerder weet niet of ze van de politie een tik op de vingers hebben gehad voor hun gedrag. Ze hebben in ieder geval geen boete gehad.

Bron Nieuws.nl
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
17 februari 2010, 15:37 uur | Bericht #100115
Wordt het wel echt lenteweer?

Nu de winter geleidelijk op zijn retour lijkt, verlangen steeds meer mensen naar lenteweer. Soms hoor je met een beetje dooi en zon al geregeld dat het net lente is. Maar mogen we die winter nu al afschrijven? En is lenteweer wel echt op komst? Nog een paar dagen en dan begint de laatste decade van de meteorologische winter. We kunnen nu ook echt al merken dat het winterseizoen op zijn retour is. De dagen worden langer en daarmee de zonnestraling steeds krachtiger. Dit is natuurlijk een belangrijke reden voor het geleidelijk oplopen van de temperatuur, maar er zijn nog wel meer redenen aan te wijzen.


Het wordt de komende dagen wel minder koud. Op deze weerkaart voor aanstaande vrijdag is goed te zien waarom. Door lagedrukgebieden ten westen en ten noordwesten van ons land wordt minder koude lucht vanaf zee het land op geblazen.

Koudste winter van de eeuw
Tot het jaar 2009-2010 was de winter van 2003 de koudste winter van deze eeuw (en eigenlijk ook van dit millennium). Deze winter had 80,1 Hellmannpunten en een gemiddelde temperatuur van 2,4 graden. De huidige winter is die van 2003 inmiddels gepasseerd. Momenteel bedraagt de gemiddelde temperatuur 0,6 graden en de teller voor wat de Hellmanpunten betreft staat op 93,5.

We spreken dus steeds van de koudste winter van deze eeuw en in de wandelgangen horen we soms zelfs de term ‘streng’ vallen. Maar deze classificaties zijn eigenlijk nog helemaal niet terecht. Volgens de officiële terminologie mogen we pas van een koude winter spreken wanneer 100 Hellmannpunten een feit zijn. We moeten dus nog 6,5 Hellmannpunten wachten. Tot die tijd is deze winter slechts ‘normaal’.

Kijken we naar de laatste 109 winters dan is dat ook wel reëel. Momenteel staat de huidige winter op een gedeelde 30e plaats, samen met de winter van 1928. De winter van 2003 heeft een 37e plaats sinds het begin van de metingen. 2009 bekleedt een 49e positie op de winterranglijst en staat daarmee maar net in de top 50. Voor de duidelijkheid: deze ranglijst is op basis van de Hellmannpunten.

De winter voorbij?
Zoals eerder genoemd, lengen de dagen en worden de zonnestralen krachtiger. Dit is echter niet de enige reden voor het oplopen van de minimum- en maximumtemperaturen. Momenteel liggen er ook een aantal lagedrukgebieden ten westen van ons. Hierdoor staat er in ons land een wind vanaf zee, die relatief zachte lucht vanaf het water aanvoert.

Toch blijft de straalstroom volgens de laatste weerkaarten de komende tijd nog erg zuidelijk liggen. Zo’n positie van de straalstroom is één van de factoren die een winter koud kan maken. Voorlopig blijft deze dus nog in de omgeving van de Middellandse zee liggen en daarom mogen we de winter zeker nog niet helemaal afschrijven. Laat staan dat we al echt van uitbundig lenteweer kunnen spreken.

Vorst nog niet uit de lucht
De vooruitzichten voor de komende dagen laten dagelijks maxima boven nul zien. Dooi dus, maar veel warmer dan een graad of 6 wordt het nog niet. Met een beetje zon erbij voelt dat natuurlijk gelijk erg lekker aan, maar lenteachtige temperaturen met dubbele cijfers zitten er voorlopig echt nog niet in. Daarnaast kan de temperatuur ’s nachts bij opklaringen en weinig wind ook nog makkelijk onder het vriespunt komen.


En in de nacht naar vrijdag gaat het opnieuw vriezen.


De pluim voor De Bilt laat zien dat we de winter nog steeds niet af mogen schrijven. Het merendeel van de berekeningen kiest weliswaar voor hogere temperaturen, maar een deel kiest nog altijd voor matige en soms zelfs strenge vorst.


Hier ziet u de maximumtemperaturen voor vrijdag. Dubbele cijfers zitten er voorlopig nog niet in.

Afgelopen nacht (de nacht van dinsdag op woensdag) vroor het in de oostelijke helft van het land op veel plaatsen matig. De komende nacht lijkt het vooral in het noordoosten en graadje te vriezen, maar in de nacht naar vrijdag worden in het hele land temperaturen boven nul verwacht. De nachten erna gaat het op veel plaatsen echter weer vriezen en de vorst kunnen we voorlopig dus nog zeker niet afschrijven. IJsdagen lijken er daarentegen de komende tijd echt niet in te zitten. De zon wordt daarvoor te krachtig en alleen transportkou (vanuit het oosten) kan in de laatste decade van februari de temperatuur ook overdag onder nul houden.


Toch vroor het afgelopen nacht nog licht tot matig.

Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
18 februari 2010, 08:50 uur | Bericht #100472
Waarschuwing voor gladheid en mist

Verkeer in de ochtendspits wordt donderdag gewaarschuwd voor gladheid en mist. In het noorden en het oosten van het land kan het sneeuwen, het zuiden heeft te maken met mist. Plaatselijk kan er zelfs dichte mist zijn. De VerkeersInformatieDienst verwacht echter geen drukke spits omdat het in Zuid-Nederland vakantie is. Rond 07.00 uur stonden er nog nauwelijks files.

© Novum
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
18 februari 2010, 15:10 uur | Bericht #100656
Eerste schaatsmarathon in Blauwestad

Zaterdagochtend wordt de eerste schaatsmarathon op het Oldambtmeer in Blauwestad verreden. De landelijke vrouwen starten om 10 uur hun wedstrijd over 60 kilometer. De C-rijders starten tegelijkertijd, maar rijden 75 kilometer. Om 12 uur vertrekken de veteranen voor hun marathon over 75 kilometer. Het is de eerste keer dat er een schaatsmarathon wordt georganiseerd in Blauwestad.

"Er is een rondje uitgezet van vijf kilometer", aldus Jan Bos, vice-voorzitter van gewest Groningen. Morgen worden de laatste ijsmetingen verricht. De organisatie had ook graag A- en B-rijders aan het vertrek gehad, maar omdat in Finland wordt gereden staat de schaatsbond dat niet toe.

Bron DvhN
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
19 februari 2010, 15:08 uur | Bericht #96570
Weer sneeuw?

Dit weekend wordt de atmosfeer kouder en dus gaat de neerslag opnieuw in de vorm van sneeuw vallen. Toch wordt de lente ook voorzichtig zichtbaar. Deze vrijdag begon de ochtend met temperaturen die in een groot deel van het land rond 5 graden lagen. Donderdagmiddag werd het in het zuidoosten bij een aangenaam zonnetje 8 graden. Ook in de natuur beginnen de bloemen, struiken en bomen tekenen te vertonen dat de lente in aantocht is.

De weerkaarten volgen echter niet deze trend. Een lagedrukgebied voert dit weekeinde koude lucht aan zodat de atmosfeer voor een groot deel weer onder nul gaat komen. Een direct gevolg hiervan is dat de neerslag dus in de vorm van sneeuw gaat vallen. In de nacht naar zaterdag zakt het kwik alweer een enkele graad onder het vriespunt. De buien krijgen voorzichtig een winters karakter in de vorm van (natte) sneeuw en hagel. Bij temperaturen onder nul kan het uiteraard glad worden.



Zaterdag overdag blijven de buien hun winterse karakter houden. Alleen in de onderste 200 à 300m van de atmosfeer komt het kwik boven nul waardoor de sneeuw daar nog even smelt tot natte sneeuw. 's Middags wordt het 3 of 4 graden. Doordat er een matige tot krachtige wind waait, voelt het enigszins kil aan.

In de nacht van zaterdag op zondag nadert een storing via het zuiden van Engeland ons land. Deze storing geeft de grens aan tussen winterlucht en zachtere lucht. De huidige berekeningen laten de neerslag aan het einde van de nacht Zeeland bereiken. Op dat moment vriest het overal licht en dus valt de neerslag als sneeuw. Het sneeuwgebied breidt zich zondag naar het noorden tot noordoosten uit. De meest recente berekening (van vrijdagochtend) gaat uit van enkele uren met sneeuwval resulterend in 5 tot 10 cm sneeuw. Voor iedereen die geen zin meer heeft in sneeuw is er echter nog hoop. Er zijn ook berekeningen die de zachte lucht snel terrein laten winnen waardoor de sneeuw snel overgaat in regen en er dus nauwelijks een witte wereld ontstaat.



In de loop van de dag laten alle weermodellen de zachte lucht de strijd winnen. De kans is dan ook groot dat zondagavond de eventuele sneeuw begint te smelten en dat maandag in de loop van de dag de meeste sneeuw is verdwenen. Met temperaturen die maandag tussen 5 en 10 graden liggen kan het mogelijk de warmste dag van 2010 worden, al zal het wel van tijd tot tijd regenen. Fraai lenteweer ligt dus nog niet binnen handbereik. En of dit de laatste keer is dat er sneeuw valt, is ook nog niet te zeggen. De winter loopt op de kalender niet voor niets tot eind maart en daarna krijgen we ook nog april. Aprilletje zoet, brengt ook weleens een witte hoed...



Bron Weerplaza
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 1726
Lid sinds: 8 nov. 2009
19 februari 2010, 17:12 uur | Bericht #100712
Drenthe boort strooizout aan

Precies op het moment dat het zo ongeveer warm water regent, komt de verlossing en rijden vrachtwagens strooizout de depots van de provincie Drenthe en de gemeente Assen binnen.



De twee overheden hebben gezamenlijk 4000 ton zout gekocht in Algerije. Die berg is per schip naar Moerdijk gebracht en gaat van daaruit met trucks naar Assen. Inmiddels is al 1500 ton tegen kostprijs aan andere Drentse gemeenten doorverkocht. Er is 145 euro per ton voor het zout betaald. Dat is dik twee keer meer dan de gangbare 60 euro. "Maar naar verhouding valt het nog mee", zegt een woordvoerder van de provincie.

Bron: DvhN | Gewijzigd: 19 februari 2010, 17:13 uur, door stephanvanloon
Sietse
Lid
Woonplaats:
Berichten: 1772
Lid sinds: 10 sep. 2008
20 februari 2010, 09:04 uur | Bericht #101066
Wegbeheerders hebben nu weer genoeg strooizout

De wegbeheerders hebben weer genoeg strooizout om gladheid te bestrijden.
Sinds 4 februari konden zij enkele keren niet of minder strooien omdat de zoutvoorraad bijna op was. Daardoor werd alleen op de belangrijkste wegen zoals hoofdroutes voor openbaar vervoer en calamiteitenroutes gestrooid.



De wegen worden beheerd door Rijkswaterstaat, provincie, waterschappen, Zeeland Seaports en NV Westerscheldetunnel. Zij hebben weer extra zout geleverd gekregen. In combinatie met de gunstige weersverwachtingen is de zoutvoorraad nu voldoende om het oude strooibeleid te hervatten.

Bron: PZC


“There is no such thing as bad weather, only different kinds of good weather.”Mijn Weerblog
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 1726
Lid sinds: 8 nov. 2009
20 februari 2010, 16:29 uur | Bericht #101224
'IJs Gouwzee is levensgevaarlijk'

De gemeenten Waterland en Edam-Volendam waarschuwen zaterdag dat het ijs op de Gouwzee momenteel levensgevaarlijk is. Volgens de gemeenten is de ijsconditie van de Gouwzee er sterk op achteruit gegaan. Zij ontraden alle activiteiten op de Gouwzee.

Vorige week waarschuwden de autoriteiten ook al voor gevaar op het ijs. Ondanks die waarschuwingen gingen toch veel mensen het ijs op. Verscheidene mensen moesten toen vanwege hun verwondingen van het ijs worden gehaald of zakten door het ijs.

Bron: RTV-NH
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
20 februari 2010, 20:35 uur | Bericht #101296
Sneeuw verwacht in Brabant en Limburg

Morgenochtend kunnen de straten in het zuiden van het land weer wit zijn. Vanavond en vannacht wordt in Brabant en Limburg sneeuw verwacht. In totaal kan er meer dan vijf centimeter vallen.Dat meldt Meteo Consult zaterdagavond. Ook het KNMI verwacht sneeuw, tot drie centimeter per uur. Volgens de site van de meteorologische dienst kan er “in het zuidoosten enige tijd sneeuw vallen.”

Gladheid
De temperaturen liggen vannacht tussen de –1 en –4 graden en volgens Meteo Consult kan er plaatselijk mist ontstaan. Het KNMI waarschuwt voor gladheid door de sneeuwval in het zuiden en verder kan het in het hele land plaatselijk glad worden door bevriezing. Na vannacht lijkt aan het winterse weer voorlopig een einde te komen. Het KNMI verwacht in de loop van de week temperaturen van maximaal 9 graden. Het blijft wel wisselvallig.

© NU.nl
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 1726
Lid sinds: 8 nov. 2009
21 februari 2010, 13:09 uur | Bericht #101451
"Winter is voorbij"

De sneeuw in de nacht van gisteren op vandaag in Wallonië was het laatste wapenfeit van de winter. Dat meldt weerman David Dehenauw.



Geen vriesweer
De komende week duikt het kwik in Laag- en Midden-België niet meer onder het vriespunt en ook de eerste week van maart krijgen we wellicht maxima van meer dan 5 graden op veel plaatsen. Op 1 maart begint de meteorologische lente. In Laag- en Midden-België situeren de maxima zich de komende dagen tussen 7 en 10 graden, aldus Dehenauw. In de Hoge Venen ligt er nog tot 45 centimeter sneeuw, maar die zal de komende dagen smelten met maxima rond 4 graden. 's Nachts blijven de temperaturen er licht positief.

Lokaal
Dehenauw benadrukt wel dat er in maart plaatselijk nog een aantal winterse buien kunnen voorkomen en dat de wegen 's nachts en 's ochtends lokaal nog glad kunnen zijn.

Bron: HLN | Gewijzigd: 28 augustus 2017, 11:50 uur, door Joyce.s
Terug naar boven
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.364 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 251 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 251, lezen 2 mensen het topic "Berichtgeving TC Wali (CPAC)".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden