Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Inland Brazoria.

22 Sep 2020 15:35:00

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Inland Jackson.

22 Sep 2020 15:34:59

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Inland Galveston.

22 Sep 2020 15:34:59

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Inland Matagorda.

22 Sep 2020 15:34:59

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Wharton.

22 Sep 2020 15:34:59

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Victoria.

22 Sep 2020 15:28:51

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Goliad.

22 Sep 2020 15:28:51

De kaart Den Helder - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

22 Sep 2020 11:59:06

De kaart Den Helder - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

22 Sep 2020 11:59:06

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Southern Liberty.

22 Sep 2020 11:45:42

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Brazoria Islands.

22 Sep 2020 11:45:42

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Matagorda Islands.

22 Sep 2020 11:45:42

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Inland Refugio.

22 Sep 2020 09:59:17

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor West Cameron.

22 Sep 2020 09:59:16

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Vermilion.

22 Sep 2020 09:59:16
Actueel
1 / 4

Herfst discussietopic

Nazomer op komst?

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Voorspel de herfst!

Hoeveel vorst? Hoeveel onweer?

Fotowedstrijd herfst

Stuur jouw foto in en win!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
5 december 2010, 11:40 uur | Bericht #176323
Geen verkeershinder door ijzel

Het verkeer heeft zondagochtend nauwelijks hinder ondervonden van de winterse buien die in de avond en nacht over het land waren getrokken. Dat meldden Rijkswaterstaat en de ANWB. Door sneeuwresten was het plaatselijk wel glad, maar tot grote ongelukken en files leidde dat niet. Rijkswaterstaat verwacht maandag een normale, drukke ochtendspits. Wel kan het verkeer in het hele land plaatselijk hinder ondervinden van winterse neerslag.

De komende nachten kan het bovendien in het hele land lokaal verraderlijk glad zijn op de wegen. Waar dat nodig is, strooit Rijkswaterstaat preventief, aldus een woordvoerder van de wegbeheerder.

Bron ANP
MarkNL
Lid
Woonplaats: Spijkenisse
Berichten: 2121
Lid sinds: 8 jun. 2007
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
5 december 2010, 12:41 uur | Bericht #176364
Weinig problemen RET winterweer

Het winterweer heeft in Rotterdam niet geleid tot grote problemen met het openbaar vervoer. Dat meldt een woordvoerder van de RET desgevraagd. Vanwege de sneeuwval wordt wel met vertraging gereden, maar er zijn vooralsnog geen lijnen uitgevallen. In steden als Den Haag en Amsterdam viel vanmiddag een deel van het tramverkeer uit, maar in Rotterdam konden trams blijven rijden. Volgens de RET komt dat door de wisselverwarming. Stichting Romeo, de vereniging die historische trams beheert, bood spontaan haar hulp aan. Sinds vanmiddag rijdt een antieke lichtbruine vierasser met sneeuwschuiver over de rails. Ook bij de RET-conducteurs is het moreel hoog, aldus de woordvoerder.

Bron: RTV Rijnmond
Marching ever onward to tomorrow!
Waarom deze advertentie?
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
5 december 2010, 14:40 uur | Bericht #176408
Voetstappen verraden inbrekers

Het winterweer bezorgt de politie veel werk, maar maakt het agenten soms ook makkelijk. Verscheidene dieven hebben zich de afgelopen dagen vlot laten vangen door hun schoenafdrukken achter te laten in het pak sneeuw dat grote delen van Nederland bedekte. Zes Hagenaars liepen vrijdagavond op deze klassieke wijze tegen de lamp na een woninginbraak aan de Henriëtte van de Meydreef in hun woonplaats. Zondagochtend vroeg leidden sporen in de sneeuw de politie in de Brabantse plaats Veldhoven naar een 17-jarige jongen die kort daarvoor een snorfiets had gestolen.

Bron De Pers
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
5 december 2010, 14:43 uur | Bericht #10
Opgepakt voor gooien sneeuwbal

De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een man aangehouden voor het gooien van een sneeuwbal. Rond 04.45 uur waren jongeren op de Zuidkade sneeuwballen aan het gooien. Een 18-jarige man uit Ureterp gooide een sneeuwbal door een ruit van een uitgangsgelegenheid aan de Zuidkade. Surveillerende agenten zagen dit gebeuren en hielden de man aan op verdenking van vernieling. Hij werd voor nader onderzoek overgebracht naar het bureau. Een 37-jarige man uit Drachten deed aangifte.

Niet veel later zagen agenten dat twee mannen in een politiewagen waren gaan zitten. Toen agenten naar het voertuig liepen, stapten de mannen uit. Een agent sprak een van de mannen aan en probeerde hem bij de arm te pakken. Hierop probeerde de man de agent in zijn gezicht te slaan. Toen dit niet lukte trapte hij naar de agent.

De 47-jarige man uit Drachten werd aangehouden op verdenking van mishandeling en overgebracht naar het bureau. Hier werd hij voor nader onderzoek ingesloten. Later bleek dat de verdachte uit de politiewagen een mobiele telefoon gestolen had en werd hem ook nog diefstal ten laste gelegd.

Bron BoN
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
5 december 2010, 14:45 uur | Bericht #176411
Nieuwe waterellende door plotse dooi in Vlaams-Brabant

Nu de sneeuwellende (even?) achter de rug is, heeft de plotse dooi met forse regenval weer waterellende veroorzaakt. Op verschillende plaatsen in het Pajottenland en de Zennevallei hebben de regen en de dooi de voorbije uren voor problemen gezorgd. Dat melden enkele brandweerkorpsen. Insijpelend dooiwater, gebarsten waterleidingen en de regen en smeltende sneeuw dwongen de brandweer tot heel wat tussenkomsten. Dezelfde streek werd al ongemeen hard gestroffen door de zware overstromingen van enkele weken geleden.

In Opwijk moest de brandweer tussenkomen op de Steenweg op Dendermonde toen dooiwater een woning binnen sijpelde en een elektriciteitskast bedreigde. Die begon al vonken af te geven, maar uiteindelijk kon een kortsluiting vermeden worden. Op de Steenweg op Merchtem drong het dooiwater van de smeltende sneeuw dan weer een woning binnen zodat verschillende kamers onder water kwamen te staan.

Asse

De brandweer van Asse moest dan weer water wegpompen uit een nieuwbouw in de Kleine Heideweg. Daar was de hoofdleiding door de vorst gesprongen, zodat de hele kelder en een deel van het gelijkvloers onder water stonden. Gebarsten waterleidingen waren er ook in de Van Overstraetenlaan in Ternat, de Brusselstraat in Sint-Ulriks-Kapelle, de Dekenstraat in Halle en de Meregrachtstraat in Liedekerke.

Halle
In Halle kwam de Bergensesteenweg onder water te staan ter hoogte van de brug onder de A8. Hetzelfde gebeurde in de IJsbergstraat in Itterbeek.

Bron Hln
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
5 december 2010, 18:28 uur | Bericht #176456
Sint bekogeld met sneeuwballen

Een groep pubers heeft zaterdagavond in Amsterdam-Noord een hulpsinterklaas lastiggevallen. De goedheilig man moest zelfs zijn staf gebruiken om hen van het lijf te houden. Een medewerker van de Sinterklaas Centrale in de regio Amsterdam bevestigde zondag een bericht hierover van de regionale zender RTV Noord-Holland.

Twee of drie kinderen bekogelden de hulpsinterklaas met sneeuw- en ijsballen toen hij op huisbezoek wilde gaan. Hij ging naar binnen, maar toen hij na afloop van het bezoek weer naar buiten kwam, stonden ongeveer tien pubers hem op te wachten. Pas toen de Sint met zijn staf dreigde, lieten ze hem met rust.

Dezelfde hulpsinterklaas en zijn gezelschap werden zondag overigens weer bekogeld met sneeuw- en ijsballen. Dit keer kreeg zijn chauffeur een ijsbal in zijn gezicht toen hij net ergens weg wilde rijden. Ook dit gebeurde in Amsterdam-Noord.

Bron: RTV-Noord
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
5 december 2010, 18:30 uur | Bericht #176457
Meeste gestrande reizigers op weg

De meeste passagiers die zaterdag strandden op Schiphol, zullen zondag alsnog in het vliegtuig stappen. Dat is althans de verwachting, zo zei een woordvoerster van de luchthaven. Zaterdag werd een groot aantal vluchten op Schiphol geannuleerd of vertraagd. Dat kwam door de hevige sneeuwval en door de staking van luchtverkeersleiders in Spanje. Daardoor moesten tussen de vijfhonderd en duizend passagiers op de luchthaven overnachten. Ongeveer tweeduizend personen sliepen in hotels in de omgeving.


ANP KOEN VAN WEEL

Inmiddels zijn de problemen door de sneeuw voorbij en is ook de staking in Spanje afgelopen. Toch zijn er zondag nog tientallen vluchten vertraagd op Schiphol, gemiddeld tussen een kwartier en een half uur. De vertraagde en geannuleerde reizen van zaterdag moeten namelijk worden ingehaald. Daardoor is volgens de woordvoerster sprake van ,,een na-ijleffect’’. Het kan nog wel enkele dagen duren voordat dat helemaal voorbij is.

Bron: de Pers
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
5 december 2010, 18:31 uur | Bericht #176459
KNMI waarschuwt voor verraderlijke gladheidDe komende dagen kan het in de avond, nacht en ochtend verraderlijk glad zijn, zo waarschuwt het KNMI. De vorst zit nog in de grond waardoor opvriezen en bevriezing van natte weggedeelten goed mogelijk zijn. De KNMI waarschuwingen voor wintertype gevaarlijk weer (code geel) blijven van kracht. Ook komende week blijft het oppassen omdat de temperatuur laag blijft.

Bron: BoN
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
5 december 2010, 18:32 uur | Bericht #176461
Busje in slip: voetgangers zwaargewond

Een 54-jarige vrouw en haar 52-jarige echtgenoot uit Venray zijn zondagmiddag zwaargewond geraakt tijdens een wandeling door het Limburgse dorpje Merselo. Ze werden op de Beekweg aangereden door een bestelbus die door de gladheid in de slip was geraakt.

Dat maakte de politie bekend. Direct na de aanrijding riepen de hulpdiensten een traumahelikopter op uit Rotterdam, maar die moest door de mist omkeren. Het echtpaar werd uiteindelijk per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Het busje raakte na de aanrijding van de weg en belandde in een greppel, waar het voertuig kantelde. De 48-jarige bestuurder uit De Rips (Brabant) bleef ongedeerd.

Bron: de Pers
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
5 december 2010, 18:37 uur | Bericht #176463
Gigantische sneeuwchaos in Ardennen met lokaal 40 cmDe plotse dooi door de hevige regen van vannacht was maar van korte duur. Sinds vanmorgen treft een enorme sneeuwchaos vooral het zuiden en het oosten van het land. Lokaal ligt er in de Ardennen liefst 40 cm sneeuw en de wegen staan er potdicht. Het verkeer op de E411, de grootste verkeersader in de Ardennen, is richting Luxemburg geblokkeerd. Ook de bussen ondervinden grote hinder. In Vlaanderen is voorlopig enkel het zuiden van Limburg getroffen, met onder meer hevige sneeuw in de buurt van Tongeren.

De grootste verkeersproblemen situeren zich op de E411 richting Luxemburg. Het verkeer staat vast vanaf Rochefort op beide rijstroken. De federale politie roept vrachtwagens op om de snelweg niet te gebruiken. In de regio van Chimay en Couvin is er sprake van 20 tot 40 cm sneeuw. Het autoverkeer verloopt er bijzonder moeizaam, de politie raadt af om met de wagen onnodige verplaatsingen te maken. Ook in Vlaanderen, op de E313 ter hoogte van Hoeselt, zorgt hevige sneeuwval voor gevaarlijke verkeersomstandigheden.Geen bussen in Charleroi
Als gevolg van sneeuwval rijdt er in Charleroi geen enkele bus. Ook elders in Wallonië verloopt het openbaar vervoer moeizaam: in Luik rijdt slechts één bus op vijf. De grote verkeersaders werden wel grotendeels sneeuwvrij gemaakt. Ook het treinverkeer verloopt quasi normaal. De directie van vervoersmaatschappij TEC in Charleroi heeft de chauffeurs opgeroepen om terug naar de stelplaats te rijden, als gevolg van de hevige sneeuw. Ook in Luik rijdt slechts een beperkt aantal bussen. Bepaalde lijnen worden niet bediend. Er zijn ook veel vertragingen. In de stelplaats van Robermont blokkeert de sneeuw de uitgang.

Ook Limburg getroffen
De sneeuw hindert ook de dienstverlening van vervoersmaatschappij De Lijn in Limburg. In de hele provincie rijden de bussen met een vertraging tot een kwartier volgens woordvoerder Tom Van de Vreken. Door hevige sneeuwval zijn er problemen op lijn 74 tussen Zussen en Luik, en op lijn 39b ter hoogte van Halembay (Voeren). Sint-Pieters-Voeren, Remersdaal en Teuven worden niet bediend. In de andere provincies zijn er volgens De Lijn nog geen problemen.Nog uren sneeuw
Het weerbericht van het KMI voorspelt evenmin weinig goeds. In de Ardennen blijft het nog enkele uren fors sneeuwen. In het centrum van het land en in de Kempen valt er regen of smeltende sneeuw die opnieuw kan overgaan in smeltende sneeuw of sneeuw. Later wordt het ook geleidelijk droog in het centrum van het land. De maxima schommelen rond +4 graden aan de kust, rond 1 of 2 graden in het centrum van het land en tussen 0 en -2 graden in de Ardennen. Er waait meestal een matige wind, uit noordwestelijke richtingen aan de kust en uit zuidwest in het binnenland.Vriesnacht
Vanavond en vannacht zijn er opklaringen in het westen van het land. Ten zuiden van Samber en Maas valt er nog sneeuw maar geleidelijk wordt het daar ook droog. Op veel plaatsen wordt er aanvriezende nevel of mist gevormd tijdens een nieuwe vriesnacht. Aan de kust kunnen er in de loop van de nacht opnieuw enkele sneeuwbuitjes vallen. De minima dalen tot -1 graad aan de kust en tot -6 in de Ardennen. Ook de komende week wordt berekoud vooral op dinsdag met een nieuwe ijsdag.

Bron: HLN | Gewijzigd: 25 augustus 2017, 11:26 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
5 december 2010, 18:48 uur | Bericht #176467
Man sterft na slippartij tegen gevel in Grivegnée

Vanmorgen is er een dodelijk verkeersongeval gebeurd in de rue de Liège in Grivegnée. Een wagen ging er aan het slippen in de sneeuw en belandde tegen de gevel van een woning. De chauffeur werd slechts lichtgewond, maar de 35-jarige inzittende uit Herstal liep zware verwondingen op. De man stierf kort na aankomst in het ziekenhuis. De schade aan wagen en woning zijn aanzienlijk, zo meldt het parket van Luik.

Bron: HLN
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
5 december 2010, 18:56 uur | Bericht #176471
KNMI: Nederland kouder dan West-Groenland

Het was de afgelopen dagen in Nederland kouder dan in Canada en West-Groenland. Dat is opmerkelijk, maar de temperaturen in die gebieden lagen wel 10 tot 15 graden boven normaal. In Nederland waren de maximumtemperaturen onder 10 graden onder normaal, meldde het KNMI zondag.

Het was bijzonder koud in Nederland en de omliggende landen, ook overdag. Op de eerste dag van de meteorologische winter, woensdag, vroor het de hele dag 6 tot 8 graden bij een krachtige tot stormachtige wind. Dat leidde tot een gevoelstemperatuur van 16 tot 17 graden onder nul. Kouderecords zijn niet gebroken, maar het komt niet vaak voor dat het zo vroeg al zo koud is, aldus het weerinstituut.

De komende dagen kan het in de avond, nacht en ochtend verraderlijk glad zijn op de wegen. Doordat het licht blijft vriezen en de vorst nog in de grond zit, bevriezen natte stukken weg.

Bron: PZC
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
5 december 2010, 20:23 uur | Bericht #176491
Sneeuw verraadt vernieler in Malden

Rond 6 uur zondagochtend schrok een bewoner van de Schoffel in Malden wakker doordat hij glasgerinkel hoorde. Beneden gekomen zag hij dat een raam vernield was, waarop hij de politie waarschuwde. Ter plaatse aangekomen bleek dat de winterse omstandigheden in dit geval een goede hulp voor de politie waren. Voor de woning, ter hoogte van de ingegooide ruit was namelijk een duidelijk spoor van schoenafdrukken in de sneeuw te zien. De agenten hoefden alleen maar dit spoor te volgen, en kwamen uiteindelijk bij een woning in de nabijheid uit.

Hoewel de 31-jarige bewoner iedere betrokkenheid bij het incident ontkende, spraken zijn natte broekspijpen en schoenen duidelijke taal. Bij onderzoek bleken zijn natte schoenen exact in het sneeuwspoor te passen, waarop de man werd aangehouden.

Bron: BoN
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
5 december 2010, 20:25 uur | Bericht #176493
Eerste skiweekend geen onverdeeld succesHet eerste weekend dat de skipistes open waren, was geen onverdeeld succes voor de uitbaters van de skistations in de Oostkantons. Men had gehoopt op meer bezoekers, maar het barre winterweer - vooral vandaag viel er veel sneeuw - schrikte heel wat mensen af. Daarnaast is december een examenmaand, en bleven families met jongeren dus veelal thuis. Het meeste volk was er op de pistes in de provincie Luxemburg. Er lag niet zoveel sneeuw op de Baraque Michel, maar toch daagden er zo'n 600 skifanaten op. Alle pistes zouden nog de hele volgende week open blijven. Op de hoogste plaatsen ligt intussen zo'n 25 centimeter sneeuw.

Bron: HLN | Gewijzigd: 25 augustus 2017, 11:27 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
6 december 2010, 07:58 uur | Bericht #176619
Kansen op een witte kerst

Witte kerst, de ultieme wens aan het einde van het jaar. Sneeuwballen, een romantisch wandelingetje en een arrenslee door de straten. Het kan niet mooier. Het gebeurt soms en het zal ooit nog wel eens voorkomen, maar tot 2009 moesten we er wel heel erg lang op wachten, 28 jaar namelijk: 2009 was dan ook de laatse witte kerst, daarvoor in 1981, en daarvoor was het in 1964 nog raak. Maar daar moet direct bij worden gezegd dat de ene witte kerst de andere niet is. Want er is alleen een witte kerst als er alle twee kerstdagen sneeuw ligt in De Bilt. Eén dag sneeuw telt niet mee, en ook dagen met rijp op de bomen tellen niet.Bovendien zijn er lokale verschillen. Zuid-Limburg krijgt de meeste sneeuw van Nederland, daar is het vaker witte kerst. De kust heeft minder sneeuw, zeker sneeuw die blijft liggen. Tevens moet er een sneeuwlaag van minstens 1 cm liggen. Dat schort er ook wel eens aan, ondanks dat er dan een sneeuwbal van de auto kan worden gehaald. Het lijstje voor een totale witte kerst geeft 7 jaren in de afgelopen 100 jaar. Een mager resultaat, maar de definitie is dus scherp.Is een witte kerst een aanwijzing voor een koude winter? Van de 7 winters na een witte kerst waren 1907 en 1982 koud, 1941 was streng (inclusief de Elfstedentocht van 6 februari). Dat is een kleine aanwijzing, maar dat geldt dan vooral voor de maand december zelf. Januari lijkt na een witte kerst eerder zachter te zijn. Alleen januari 1941 was erg koud (gemiddeld -2,5). Een strenge januari komt vaker voor dan 1 op de 15 jaar. Het lijkt dan ook dat een witte kerst eerder een aanwijzing is voor een zachte winter dan voor een kouder vervolg.Hoe zit het dan met het `Wheinachtstauwetter`, ofwel het dooiweer op kerstavond? Heel vaak gaat de temperatuur juist vlak voor de kerst omhoog, iets wat ook in Duitsland en de Alpen merkbaar is. Dat klopt. Er zijn aanwijzingen dat de grote luchtstromingen rond de Noordpool daar een rol in spelen. Juist in december of aan het einde van het jaar geven die aanleiding tot een westelijke stroming en depressies op de oceaan. Een sneeuw- of vorstperiode wordt dan snel om zeep geholpen.

Een ander nadeel van dit Weihnachtstauwetter is dat het rond kerst vaak tot gladheid komt. Een bekend voorbeeld is de avond van 1e kerstdag 1994. Een ijzelfront trok over en liet in het westen en midden een centimeters dikke ijslaag achter, die pas na 2 dagen was gesmolten. Er waren 1200 ongelukken en 12 doden. Ongelukken zijn rond de kerstdagen dan ook niet van de lucht. Foto 6. Door de klimaatverandering neemt de kans op een witte kerst iets af, net als bij de Elfstedentocht. Maar het gaat nog eens gebeuren, al was vroeger natuurlijk alles beter.De voorzichtige verwachting is dat december dit jaar vrij koud blijft. Of er dan sneeuw ligt tijdens de kerstdagen, is een kwestie van toeval. En laten we eerlijk zijn: één dag met sneeuwballen is ook mooi.

Bron Buienradar
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
6 december 2010, 08:00 uur | Bericht #176620
Plaatselijk kans op gladde wegen door aanvriezende mist

Zowel gewest- als autowegen liggen er vanochtend zeer goed bij, meldt het Agentschap Wegen en Verkeer. Voorzichtigheid blijft echter steeds geboden, vooral omdat aanvriezende mist verwacht wordt, die plaatselijk kan zorgen voor gladheid en slechte zichtbaarheid.Volgens het agentschap kunnen de reistijden op sommige snelwegen hierdoor wat hoger zijn dan tijdens een gewone maandagochtendspits.Ondertussen zijn de ruim- en strooiwagens van Wegen en Verkeer al meer dan een week dag en nacht in de weer om de wegen sneeuw- en ijsvrij te maken. Ook afgelopen nacht werd preventief gestrooid. Sinds het begin van de winterprik strooide het agentschap al 23.600 ton zout.

Bron Hln | Gewijzigd: 25 augustus 2017, 11:27 uur, door Joyce.s
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
6 december 2010, 08:02 uur | Bericht #176621
Vanaf vandaag opnieuw vrieskou

Na het dagje dooi van gisteren gaan de temperaturen vandaag opnieuw naar het vriespunt. Zaterdag lag ons land nog onder een mooi sneeuwtapijt, maar daar was gisteren nog maar weinig van te merken. “De temperaturen boven nul in combinatie met de regenval hebben de sneeuw in een mum van tijd doen verdwijnen”, zegt vtm-weerman David Dehenauw. “Dat komt omdat de neerslag de lucht vochtig maakt, wat ervoor zorgt dat de sneeuw sneller smelt dan bij droge lucht.”

Vanaf vandaag duiken de temperaturen opnieuw naar het vriespunt, of net eronder. “Het wordt dus weer flink koud”, zegt David Dehenauw. “De vriestemperaturen houden aan tot en met woensdag. Vanaf donderdag tot en met het weekend krijgen we opnieuw licht positieve temperaturen, zo rond de drie graden. Kans op een nieuw sneeuwtapijt is er voorlopig niet. Donderdag valt er misschien wel wat natte sneeuw, maar die zal niet blijven liggen.”
Pas op: gladde plekken

Dat het opnieuw gaat vriezen, maakt dat er op de weg gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. “Op verscheidene plaatsen zal het gevaarlijk glad zijn”, zegt weerman David Dehenauw. “De sneeuwresten en de neerslag van afgelopen weekend maken dat hier en daar gladde plekken ontstaan. Die kunnen chauffeurs verrassen.” Ondanks de wintertoestand verwacht het Vlaams Verkeerscentrum vanochtend geen buitengewone verkeershinder. “De reistijd zal wel langer zijn, maar zonder sneeuwval of grote ongevallen blijft het fileleed beperkt”, zegt woordvoerder Hajo Beeckman.

Sneeuwchaos in Ardennen
Gisteravond onstond nog enorme sneeuwchaos in het zuiden en het oosten van het land. In de Ardennen viel er liefst 40 centimeter sneeuw en de wegen stonden er potdicht. Het verkeer op de E411, de grootste verkeersader in de Ardennen, was richting Luxemburg volledig geblokkeerd.

Bron Nieuwsblad
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
6 december 2010, 08:04 uur | Bericht #176623
Al 26.000 ton zout gestrooid op Vlaamse wegen

Hoewel er de voorbije dagen al 26.000 ton zout is gestrooid op de Vlaamse wegen, is er volgens Wegen en Verkeer nog geen sprake van een eventueel tekort. In de nacht van zaterdag op zondag alleen al strooiden de diensten van de Vlaamse overheid ongeveer vierduizend ton zout op de wegen. Ook de voorbije nacht is vermoedelijk een gelijkaardige hoeveelheid uitgestrooid. Dat brengt het totaal op 26.000 ton. Hoeveel ton de gemeentelijke diensten hebben gestrooid, is niet bekend.

Bij het begin van de winterprik had de Vlaamse overheid 32.000 ton ingeslagen. Een aanslag op de voorraad? 'We kijken niet naar onze voorraad, maar naar de staat van de wegen', zegt Erika Decorte van Wegen en Verkeer. 'De voorraden worden voortdurend bijgevuld door onze leveranciers. Of we problemen verwachten? Ik heb geen glazen bol. Maar op dit moment is er in elke depot nog voldoende zout.'

Vanochtend is het opletten voor aanvriezende mist. 'Vooral op plaatsen waar niet is gestrooid, liggen de wegen er glad bij', zegt weervrouw Jill Peeters. 'De mist blijft hangen. Goed nieuws is wel dat er maandag zo goed als geen neerslag valt.' De regen heeft zaterdagnacht het sneeuwtapijt weggespoeld. 'De dooi heeft ons werk vergemakkelijkt, maar we verwachten neerslag en temperaturen onder nul', zegt Decorte. 'Er is maar één middel om de gladheid te bestrijden: strooien, strooien en nog eens strooien.'

Vanaf dinsdag blijven de temperaturen overdag en 's nachts onder het vriespunt. 'Tijdens de nacht van dinsdag op woensdag kan er een beetje sneeuw vallen, vooral in de Ardennen', zegt Jill Peeters. 'Donderdag verhoogt de kans op winterse buien. Vanaf volgend weekend is de koudegolf voorbij.'

Bron Nieuwsblad
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
6 december 2010, 08:51 uur | Bericht #176635
Zeer zware spits door gladheid

De gladheid zorgt maandagochtend voor een zeer zware spits. Rond 08.00 uur stond al meer dan 350 kilometer file, meldt de ANWB. Normaal staat rond 08.00 uur ongeveer 250 kilometer file In Flevoland zouden op de spekgladde A6 meer auto's langs de kant staan dan er op de weg rijden. De politie adviseert in plaats van de A6 de trein te pakken. De A6 werd maandagochtend in beide richtingen afgesloten omdat het onverantwoord zou zijn er op te blijven rijden. Inmiddels is de rijbaan richting Amsterdam vrijgegeven, maar er staat nog zoveel file dat het volgens de ANWB geen zin heeft over de A6 te gaan. Omrijden via Zwolle zou sneller zijn.

Een politiewoordvoerder zei op Radio 1 dat tientallen auto's in een slip zijn geraakt. Er is sprake van kop-staart botsingen, sommigen zijn de vangrail ingereden en anderen zijn in de berm beland. Volgens de ANWB zijn bij de ongelukken ook gewonden gevallen. Het gaat uren duren voordat de auto's zijn geborgen. De hulpdiensten hebben zelf ook problemen ter plaatse te komen. Stilstaande dienstauto's zouden zelfs van een talud af zijn gegleden. Van noodoproepen is nog geen sprake geweest. Vooral in de kustprovincies is sprake van ijzel. In de rest van het land kunnen lokaal weggedeelten opvriezen.

Bij Monnickendam is een vrachtwagen in het water gereden. Twee inzittenden raakten bekneld en konden niet snel uit het water worden gehaald. De politie vermoedt dat ze zijn omgekomen. Het ongeluk zou niet door gladheid zijn veroorzaakt. De N247 is vanwege het ongeluk in beide richtingen afgesloten. Daarom kiezen veel mensen voor de A7, die hierdoor ook dichtslibt. Naast de gladheid worden automobilisten ook geteisterd door mist. Zo zou het zicht op de A4 bij Hoofddorp nog maar honderdvijftig meter zijn. Een woordvoerder van de VID verwacht dat de totale filelengte niet veel verder oploopt.

Bron Nieuws.nl
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
6 december 2010, 10:27 uur | Bericht #176657
Glijpartijen door gladheid

Door de gladheid van zondagavond en maandagmorgen hebben zich in de provincie Groningen meerdere aanrijdingen voorgedaan. Een 50-jarige automobilist uit de gemeente Eemsmond is zondagavond met zijn auto op de Rijksweg N46 bij Middelstum in de sloot gereden. Hij verloor door gladheid de controle over het stuur van zijn auto. De bestuurder kon op eigen kracht zijn auto verlaten en bleek niet gewond te zijn. De beschadigde auto werd door een bergingsbedrijf afgesleept.

Een 46-jarige automobilist uit Hoogezand botste maandagmorgen op de autosnelweg A7 bij Groningen tegen de vangrail. De Hoogezandster verloor ook door gladheid de controle over zijn voertuig. Hij kwam na de botsing tegen de vangrail op de vluchtstrook tot stilstand. De bestuurder kon ongeschonden uit zijn auto stappen. De beschadigde auto werd afgesleept.

Een 23-jarige automobilist uit Drachten is maandagmorgen na een botsing tegen de vangrail tegen een vrachtauto gebotst. De Fries verloor tijdens een inhaalmanoeuvre op de autosnelweg A28 bij Haren de controle over het stuur van zijn auto. Hij gleed met zijn voertuig tegen de vangrail in de middenberm. Door deze klap caramboleerde hij via beide rijstroken tegen de vangrail op de vluchtstrook. Hierna schoot de 23-jarige de rijbaan weer op. Daar botste hij tegen een vrachtauto, die hij zojuist had ingehaald. Deze vrachtauto werd bestuurd door een 38-jarige man uit Baflo.Beide bestuurders bleven ongedeerd. De personenauto raakte zwaar beschadigd, terwijl de vrachtauto lichte schade op liep.

Een 48-jarige automobiliste uit Lucaswolde raakte op de Beldam in Noordwijk door onbekende oorzaak van de weg. De vrouw kwam met haar auto tegen een boom tot stilstand. De bestuurster kwam met de schrik vrij. Het voertuig werd afgesleept.

Bron: Blik Op Nieuws
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Terug naar boven
5 Gebruikers lezen nu dit topic, onderverdeeld in 5 gasten en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.147 topics, welke bij elkaar 443.902 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.202 leden.
Het nieuwste lid is ludovicusmaria.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
5 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 4178 mensen aan het browsen op het forum. 3 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 4178, lezen 18 mensen het topic "Winterdiscussie topic 2011/2012 16A".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Herfst discussietopic

Nazomer op komst?

Fotowedstrijd herfst

Stuur jouw foto in en win!

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Voorspel de herfst!

Hoeveel vorst? Hoeveel onweer?

© 2003 - 2020 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden