Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Inland Brazoria.

22 Sep 2020 15:35:00

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Inland Jackson.

22 Sep 2020 15:34:59

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Inland Galveston.

22 Sep 2020 15:34:59

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Inland Matagorda.

22 Sep 2020 15:34:59

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Wharton.

22 Sep 2020 15:34:59

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Victoria.

22 Sep 2020 15:28:51

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Goliad.

22 Sep 2020 15:28:51

De kaart Den Helder - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

22 Sep 2020 11:59:06

De kaart Den Helder - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

22 Sep 2020 11:59:06

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Southern Liberty.

22 Sep 2020 11:45:42

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Brazoria Islands.

22 Sep 2020 11:45:42

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Matagorda Islands.

22 Sep 2020 11:45:42

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Inland Refugio.

22 Sep 2020 09:59:17

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor West Cameron.

22 Sep 2020 09:59:16

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Vermilion.

22 Sep 2020 09:59:16
Actueel
1 / 4

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Fotowedstrijd herfst

Stuur jouw foto in en win!

Voorspel de herfst!

Hoeveel vorst? Hoeveel onweer?

Herfst discussietopic

Nazomer op komst?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
7 december 2010, 19:59 uur | Bericht #177266
Gemeente praat over zoutlevering

De gemeente Schouwen-Duiveland gaat woensdag samen met andere Zeeuwse overheden praten met wegenzoutleverancier Eurosalt.Het bedrijf liet dinsdag aan de gemeente weten dat de komende 14 dagen geen zout geleverd kan worden. Alleen provincie, Rijkswaterstaat en Waterschap kunnen nog zout krijgen, dit tot ongenoegen van wethouder Wim Stouten. "We hebben juist afspraken gemaakt om te voorkomen dat we net als vorig jaar zonder zout kwamen te zitten en dan hoor je dit. Daar keek ik van op."

Bron: PZC
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
7 december 2010, 20:01 uur | Bericht #177268
Overijssel heeft nog voldoende strooizout

De provincie Overijssel beschikt nog over driekwart van de voorraad strooizout. Dat is ruim voldoende en bovendien wordt die voorraad steeds bijgevuld. Een aantal andere provincies liet weten al de helft van hun zout verstrooid te hebben, maar in Overijssel valt het vooralsnog mee. Er is al wel meer gestrooid dan in dezelfde periode vorig jaar. Volgens de provincie is de gladheid in onze regio op dit moment goed te beheersen.

Bron: RTV Oost
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Waarom deze advertentie?
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
7 december 2010, 21:42 uur | Bericht #177317
Vannacht opnieuw sneeuw

Het sneeuwweer zorgt in ons land opnieuw voor problemen. In het zuiden vallen er op dit moment opnieuw vlokken naar beneden. Hierdoor zijn al enkele vrachtwagens in de problemen gekomen. Vannacht wordt er ook sneeuw verwacht in het centrum van het land.Mogelijk wordt het verkeer woensdagochtend dus opnieuw in de war gestuurd. Vooral in Limburg, en meer specifiek in het zuiden van de provincie, wordt er sneeuwval verwacht. Antwerpen, West- en Oost-Vlaanderen zouden grotendeels gespaard blijven. Woensdagavond zou de sneeuwzone richting Duitsland trekken. Wel blijft het koud en moet er opgepast worden met aanvriezende mist.

Bron: Hbvl
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
8 december 2010, 07:29 uur | Bericht #177394
Tekort aan strooizout op veel plaatsen

In verschillende gemeenten in Limburg en Vlaams-Brabant is er een tekort aan strooizout. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AVW) dat instaat voor het strooien van gewest- en autosnelwegen beschikt wel nog over voldoende voorraad. Overmorgen is er een spoedvergadering met de provinciebesturen. Bij de grootste verdeler verdeler van strooizout in de provincie Limburg is de voorraad zo goed als uitgeput. Nieuwe voorraad opslaan is moeilijk, omdat ook de buurlanden problemen hebben gehad met sneeuw en ijs. In sommige gemeenten worden de voorraden schaars of is het zout zelfs helemaal op. In Riemst gebruikt de gemeente zout dat normaal bestemd is voor de landbouw.

In Genk wordt op sommige plaatsen zand gestrooid. Burgemeester Wim Dries (CD&V), doet naar eigen zeggen al het mogelijke. "We hadden alles goed voorbereid op voorhand en 350 ton ingekocht, maar na een goeie 2 weken en 600 ton verder komen we in de problemen. We hebben nu andere types zout gekocht die duurder zijn, we gebruiken ook zand op de plaatsen waar het kan, en we zetten vaker de borstelwagens in om sommige stukken manueel open te houden", aldus Dries. Ook in een aantal gemeenten in Vlaams-Brabant dreigt een tekort aan strooizout. Het zou onder meer gaan om Haacht, Liedekerke, Sint-Genesius-Rode, Scherpenheuvel-Zichem en Tielt-Winge. De voorraden zijn beperkt en bijbestellen is niet meer mogelijk omdat ook de verdelers niets meer hebben. De verdelers klagen ook dat sommige gemeenten te laat besteld hebben.

Overmorgen spoedvergadering met besturen en leveranciers
Het Agentschap Wegen en Verkeer laat weten dat het momenteel over voldoende zout beschikt om de gladheid op de gewestwegen en autosnelwegen te blijven bestrijden. De leveranciers van het agentschap kunnen wel nog zout leveren. Wegen en Verkeer gaat overmorgen de problematiek van de zoutschaarste bespreken met de provinciebesturen en de leveranciers van het agentschap.

Schouppe: "Winterbanden aanbevolen, maar niet verplicht"
Staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V) is niet van plan om winterbanden verplicht te maken. Dat heeft hij gezegd in de bevoegde kamercommissie. Volgens Schouppe is het aantal sneeuwdagen in ons land eerder beperkt, ondanks de ervaring van de afgelopen dagen. De Staatssecretaris verwijst ook naar een rapport van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV). Dat zegt dat winterbanden maar voor een beperkt aantal chauffeurs nuttig zijn. Op een droog of een nat wegdek doen zomerbanden het meestal nog beter. In Duitsland is het gebruik van winterbanden sinds kort verplicht als er sneeuw ligt. "Het is niet mijn bedoeling het opleggen van winterbanden te verplichten. "Een aanbeveling doen: ja. Maar er is geen sprake van het verplicht te maken", besluit Schouppe.

Sneeuwval verwacht in de loop van de ochtend
In de loop van de ochtend gaat het opnieuw sneeuwen. Vooral ten zuiden van Samber en Maas wordt veel verse sneeuw verwacht, in het centrum hooguit een dun laagje. In het westen van het land blijft het droog. Het blijft zeer koud met maxima tot het vriespunt in het binnenland en tot 4 graden aan de kust. Er is preventief gestrooid en Wegen en Verkeer staat klaar om eventueel sneeuw te ruimen en bij te strooien. Opletten dus, want op de baan kan het gevaarlijk glad zijn.

Bron: de Redactie
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
8 december 2010, 07:34 uur | Bericht #177395
Vooral zuiden van België krijgt sneeuw vandaag

Het lijkt erop dat het noorden en westen van België vandaag van de winterellende gespaard blijven. Het KMI verwacht vooral veel sneeuw ten zuiden van Samber en Maas. In de rest van het land zou de sneeuwval beperkt zijn.
Deze nacht is het eerst in de Ardennen zwaar blijven sneeuwen, daar is tot 20 centimeter sneeuw gevallen. De sneeuwzone zal wellicht net het centrum van België bereiken, maar daar zullen volgens het KMI eerder beperkte hoeveelheden sneeuw vallen. De temperaturen blijven hier en daar nog onder het vriespunt: van -3 tot 0 graden in het binnenland, en tot 4 graden aan de kust. De sneeuwzone trekt vanaf de avond richting Duitsland, daarna krijgen we vanuit het westen meer opklaringen. Het KMI waarschuwt wel voor aanvriezende mist. Vanaf vrijdag zouden we iets zachtere temperaturen krijgen.Strooizout op in Limburg
In Limburg nog zitten verschillende gemeentebesturen inmiddels door hun voorraad strooizout heen. Hier en daar probeert men het tekort met lapmiddelen op te vangen. Zo wordt in Riemst zout voor de landbouw gebruikt om te strooien op de wegen, in Genk gebruikt men zand en worden borstelwagens ingezet. Ook in Kortessem gebruikt men zand om de sneeuw weg te krijgen. De grootste verdeler van strooizout in de provincie zit zo goed als helemaal door zijn voorraad heen. Nieuwe voorraad inslaan is moeilijk omdat ook de buurlanden problemen hadden met sneeuw en ijs. Eind deze week is er overleg tussen de burgemeesters en het provinciebestuur.

Bron: HLN | Gewijzigd: 25 augustus 2017, 11:29 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
8 december 2010, 13:25 uur | Bericht #177497
Veel zieke en verzwakte egels door vroege winter


Archieffoto

De Egelopvang in Delft krijgt steeds meer zieke en verzwakte egels binnen. De teller staat inmiddels al op veertig egels. De Egelopvang denkt dat het grote aantal zieke en verzwakte egels te maken heeft met de vroeg ingevallen winter. Normaal gesproken houden de prikkelige diertjes vanaf november tot en met maart winterslaap. Maar als ze ziek of zwak zijn, dan worden ze halverwege de winterslaap wakker om op zoek naar voedsel te gaan. Aangezien er door het winterse weer weinig voedsel te vinden is voor de beestjes, gaan veel van de egels dood als ze uit hun winterslaap ontwaken.

Bron: WestOnline | Gewijzigd: 13 december 2017, 10:39 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
8 december 2010, 13:27 uur | Bericht #177498
Gemeente deelt strooizout uitInwoners van Schouwen-Duiveland kunnen vanaf vandaag strooizout ophalen bij de gemeente. Het zout is bedoeld om de stoepen en paadjes ijsvrij te houden. Wethouder Wim Stouten hoopt hiermee tegemoet te komen aan de wens van inwoners om meer stoepen en wegen te strooien. Woensdagochtend is de eerste emmer zout uitgereikt aan een inwoonster van Burgh-Haamstede.

Bron: PZC
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
8 december 2010, 13:35 uur | Bericht #177503
Duitse weerman: "Deel II horrorwinter komt eraan"

Vanaf morgen beginnen de temperaturen gevoelig te stijgen met in het weekend zelfs tot 7 graden in Vlaanderen. Wie hoopt dat de winter al voorbij zou zijn, zal bedrogen uitkomen. Vanaf zondag neemt het kwik weer een ferme duik en als we de Duitse weerman Dominik Jung mogen geloven, wordt het zelfs het tweede deel van deze Europese horrorwinter met opnieuw Siberische temperaturen tot -15. West-Europa kan stilaan beginnen dromen van een witte kerst.In München dachten ze gisteren dat de lente al in het land was met een voor deze tijd van het jaar uitzonderlijke 12 graden. Beieren en het zuiden van Duitsland genieten van een milde luchtstroom uit het zuiden, maar in het noorden en het oosten van het land is het nog koud. Volgende week wordt het zelfs berekoud met ijsdagen in heel Duitsland.Ook bij ons berekoud
De kans is heel groot dat die nieuwe koudegolf ook tot bij ons zal doordingen. Vooral in de Oostkantons zullen ze het geweten hebben met midden volgende week maxima tot amper -5 en een nieuw pak sneeuw.Witte kerst?
Als deze voorspellingen uitkomen, is dat geen goed nieuws voor de vele mensen die winterellende haten, maar uitstekend nieuws voor de uitbaters van skipistes in de Ardennen. Er ligt nu al een pak sneeuw tot 40 cm en vandaag kan er nog wat sneeuw bijvallen. In het weekend worden de maxima op de Hoge Venen licht positief, maar de sneeuw zou moeten standhouden. Mogelijk tot in de kerstvakantie die over dik twee weken begint. Dat zou het topjaar voor de wintersport in België mooi afsluiten. Of we ook in Vlaanderen een witte kerst zullen krijgen, is nu nog onmogelijk te voorspellen.

Bron: HLN | Gewijzigd: 25 augustus 2017, 11:30 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
8 december 2010, 13:36 uur | Bericht #177505
Bron: HLN | Gewijzigd: 25 augustus 2017, 11:30 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
8 december 2010, 13:40 uur | Bericht #177510
Jongetje uitgegleden en onder schoolbus beland

Een jongetje van ruim 2,5 jaar is woensdagmorgen voor de schoolpoorten van Basisschool De Brug op de Daalstraat in Eisden-Dorp door de sneeuw en ijzel uitgegleden en onder een schoolbus beland. Het ongeval gebeurde rond 9 uur. De jongen raakte zwaargewond, maar verkeerde zeker niet in levensgevaar. De chauffeur van de schoolbus verkeerde in shock en werd preventief naar het ziekenhuis gebracht.

Bij aankomst van de brandweer van Maasmechelen zat het jongetje, dat in februari drie jaar wordt, geklemd midden onder de schoolbus. De brandweer had alle materialen klaargezet om de bus op te heffen, maar een brandweerman, die onder de schoolbus was gekropen, kon het jongetje kalmeren en bevrijden. Onder begeleiding van een mugteam werd het kind naar het ziekenhuis gebracht.

Bron: Nieuwsblad.be
Every cloud has a silver lining
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
8 december 2010, 15:05 uur | Bericht #177554
Vanaf volgende week weer ijzige kou in Nederland

West-Europa kan stilaan beginnen te dromen van een witte kerst. De komende dagen wordt het weliswaar even iets minder koud, maar vanaf volgende week slaat de winterkou weer keihard toe. Het begint allemaal in Duitsland waar metereologen al spreken over een 'horrorwinter', met temperaturen tot -12 graden komende week.

En dat front komt ook naar Nederland. Vanaf begin volgende week komt de temperatuur niet boven de nul graden uit, het wordt alleen maar kouder, om te beginnen met -5 graden volgende week woensdag.

Bron AD
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
8 december 2010, 15:17 uur | Bericht #177563
Variatie op een koud thema

Fietsen door een wereld van ijs, rijp en sneeuw(resten). Het begint bijna gewoon te worden. Bijna, want gewoon is het natuurlijk niet. Daar worden we het komend weekend goed aan herinnerd met oplopende temperaturen. Een structurele verandering is het echter geenszins. Het stromingspatroon dat nu al 12 maanden vastligt, weet ook dit keer van geen wijken.

Het was nog maar twee winters geleden dat we bezig waren aan een reeks met zachte winters (met uitzondering van de winter 2005/2006 toen het vooral in de zuidelijke helft van het land duidelijk te koud was). Twee jaar lang had ik nauwelijks een sneeuwvlok gezien. Een toevalswintertje in aanloop naar de kerst van 2007 bracht op veel plaatsen kortstondig het eerste schaatsijs op serieuze schaal sinds 2003. Wie had toen kunnen bedenken dat de daaropvolgende winter zo winters zou verlopen. De winter van 2009/2010 was duidelijk te koud, al was het op dat punt overigens geen extreme winter. Spectaculair was de hoge frequentie van sneeuwsituaties met regionaal soms uitzonderlijke hoeveelheden. In vrijwel alle landsdelen lag er bijna de hele winter ijs en sneeuw. De laatste restanten dooiden in Drenthe en Groningen pas diep in maart uit de laatste greppels weg.


De Kiel (Drenthe). Karin Broekhuijsen.

Nu al 12 maanden lang variaties op een thema
En dit jaar is de winter nog vroeger begonnen. Eind november, al voor de start van het meteorologische seizoen, waren sneeuw en vorst daar. Echt verrassend was dat niet, omdat we in feite ook voor die periode al in een potentieel koud stromingspatroon zaten. Het is nu bijna precies een jaar geleden dat een stromingspatroon werd ingezet dat, op kleine onderbrekingen na, structureel aanwezig is gebleven. Na een zachte november in 2009, begon ook december nog mild, maar vervolgens doken de temperatuur naar beneden. Alles had te maken met de vanaf dat moment zeer zuidelijk gelegen straalstroom, of in ieder geval een belangrijke tak daarvan. In de winter lag deze op onze lengtegraad, ter hoogte van het Europese continent, vaak boven Zuid-Europa of het noorden van Afrika. In de zomer wat noordelijker, maar relatief bezien nog steeds zuidelijk voor het jaargetijde.

Dit is belangrijk omdat de straalstroom de belangrijkste overgang vormt tussen warme lucht ten zuiden ervan en koude ten noorden ervan. Wij zaten dus, zeker hogerop in de atmosfeer, vaak in koude lucht. Tegelijkertijd is de staalstroom gemiddeld bezien ook relatief zwak geweest en flink meanderend. Dit resulteerde in diverse blokkadesituaties, waar het stromingspatroon voor enige tijd op slot ging. Een enkele keer leverde dat juist een heel warme episode op – denk aan de hete weken tijdens een deel van het WK voetbal – maar vaak had de stroming hardnekkig de neiging in de noordhoek te blijven, of in enkele gevallen aflandig te worden. Daarbij speelde een steeds terugkerend en omvangrijk hogedrukgebied ten westen van of boven de Britse eilanden een grote rol. Regelmatig sterkte het systeem zich uit tot boven Groenland en soms tot boven Scandinavië. Met ten oosten een noordelijke bovenstroming waarmee extreem koude lucht keer op keer Europa werd ingevoerd.


De stroming in de bovenlucht. De belangrijkste tak van de straalstroom ligt momenteel dwars over Europa en is de afgelopen 24 uur dichterbij gekomen. Zachte lucht ten zuiden ervan rukt op, maar gaat ons niet bereiken.


De temperaturen om 12 uur deze woensdagmiddag. Het is goed te zien dat de straalstroom de belangrijkste overgang vormt tussen koude en warme lucht.

De steeds maar terugkerende noordstroming leverde vorige winter uitzonderlijk vaak sneeuw op. In de zeer koude lucht boven het warme zeewater ontstonden gemakkelijk sneeuwstoringen. Aan de grond was het door de invloed van datzelfde zeewater relatief net wat minder koud, maar nog altijd lagen de temperaturen gemiddeld bezien over de winter duidelijk onder normaal. In ieder geval: het stromingspatroon is sinds vorig jaar december in hoofdlijnen eigenlijk niet veranderd. Na een zomerversie afgelopen zomer, zijn we nu weer in de winterstand terecht gekomen. Variaties op een thema zou je dus kunnen zeggen. Het resultaat van de afgelopen twee weken mocht er wezen, met sneeuwsituaties en rond het midden van vorige week zelfs even transportkou met de door vorstliefhebbers zo geliefde snijdend koude noordooster.

Dooiaanvallen van twee kanten
Ook de bij het schrijven van dit verhaal meest recente langetermijnberekeningen laten nog geen verandering van het huidige stromingspatroon zien. De straalstroom probeert op dit moment wat omhoog te komen, naar het noorden toe. Mildere lucht poogt daarmee op te dringen. De Alpenregio bevindt zich daar bijvoorbeeld nu tijdelijk in en is dus eventjes een stuk zachter. En ook wij krijgen een veegje mee van de oprukkende mildere omstandigheden. Op de grens ermee sneeuwt het deze woensdag namelijk in het zuidoosten van het land. Met name in delen van Limburg is zelfs een flink vers pak te verwachten. De zachtere lucht dringt daarbij vooral hoog in de atmosfeer op. Aan de grond blijven de temperaturen ook in Limburg en Brabant bij het vriespunt steken.

De echte en slagende dooiaanval komt vanuit een andere hoek: het noordwesten. Zonder dat we maar één moment in de echt veel zachtere omstandigheden ten zuiden van de straalstroom terecht komen, gaat het kwik toch op grote schaal boven nul uitkomen. De oorzaak hiervan is dat het hogedrukgebied ten westen van de Britse eilanden dat al een jaar lang regelmatig scherpe uitlopers kent richting Groenland en soms Scandinavië, juist die noordelijke uitloper momenteel tijdelijk ziet afkalven. Het resultaat hiervan is dat de bovenluchtstroming aan de noordflanken van de hogedrukwerking tijdelijk westelijk tot noordwestelijk wordt, in plaats van noordelijk. Minder koude oceaanlucht van boven meer gematigde breedte komt daarmee onze kant op. Met die aanvoer van boven de oceaan en een ook bij ons aan de grond naar westelijke tot noordwestelijke richtingen draaiende wind, lopen de temperaturen de komende dagen op. Later deze woensdag zien we de naar noordwest draaiende wind de temperaturen aan de kust hier en daar al boven nul komen. Donderdag volgt het hele land.

In de tussenliggende fase krijgen we een avond, nacht en ochtend met hier en daar verraderlijke gladheid. Met de instellende westelijke tot noordwestelijke bovenstroming wordt de sneeuwstoring die het zuidoosten van het land deze woensdagmiddag af en toe aandoet weer het land uitgeduwd. Maar daarvoor in de plaats komen winterse buien van boven zee. Op diverse plaatsen wordt het tijdens buien glad door sneeuw of regen op een bevroren ondergrond. Tijdens opklaringen kan het glad worden door bevriezing van natte weggedeelten of rijpvorming. In het weekend is vervolgens geen sprake meer van gladheid. Zowel overdag als ’s nachts liggen de temperaturen ruim boven nul. Het op veel plaatsen aanwezige sneeuwdek smelt dan langzaam steeds verder weg en ook de ijsbedekking en dikte op de sloten en vaarten verliest terrein.


Donderdag komt een westelijke tot noordwestelijke bovenstroming bij ons op gang. Het hogedrukgebied boven de oceaan (de kern bevindt zich midden in de rode cirkel) verliest tijdelijk haar uitloper richting Groenland. Het resultaat hiervan is dat minder koude lucht van meer gematigde breedte op de oceaan richting ons land begint te stromen op weg naar een weekend waarin we volop in de dooi zitten.


Zondag begint zich weer een uitloper van het hoog op te bouwen richting Groenland. Daarmee wordt de aanvoer van relatief milde lucht afgesloten en zet zich opnieuw een koude noordelijke bovenstroming in, zoals we dat de afgelopen 12 maanden al zo vaak hebben gezien.

Geen structurele verandering van het stromingpatroon: volgende week weer koud
Structureel zijn de mildere omstandigheden echter niet. Zondag al bouwt het hogedrukgebied boven de oceaan zich weer uit richting Groenland. De aanvoer van de minder koude lucht van boven gematigde breedten wordt afgesneden en maakt plaats voor een noordelijke bovenstroming. Zondag is de temperatuursdaling vooral op enige hoogte al scherp. Vooral begin volgende week volgen ook de thermometers aan de grond, wanneer de milde wind van boven zee afneemt, of, zoals de meeste berekeningen aangeven, zelfs draait naar een koude continentale richting.

Bronnen: Meteo Consult, KNMI
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
8 december 2010, 15:28 uur | Bericht #177566
Vijf extra pistes voor alpijns skiën open in Ardennen

In het zuiden van België zijn vandaag nog vijf pistes voor alpijns skiën geopend. Tijdens de nacht viel er een pak sneeuw, waardoor de skicentra van Lierneux en Spa hun deuren konden openen. De piste van Nidrum bij Bütgenbach zal in het weekend open gaan. De sneeuw blijft wellicht nog een hele tijd liggen. De uitbaters van de piste van de Baraque Fraiture hebben te kampen met technische problemen met de liften. Daarom zal vandaag enkel de piste van 350 meter toegankelijk zijn.Negen langlaufpistes
Door de overvloedige sneeuwval in de provincie Luxemburg zijn nu negen langlaufgebieden geopend. Er ligt tussen 20 en 25 centimeter sneeuw. Ook Champlon, Gouvy, Libin, Martelange zijn nu open. De piste in Bertrix moest dan weer sluiten door de dooi. In Henegouwen is in Chimay na die van Escaillère ook de langlaufpiste van Rièzes geopend. De uitbaters spreken van een sneeuwlaag van ongeveer 35 centimeter.

Goede kwaliteit
In de Oostkantons zijn 16 van de 22 skicentra toegankelijk. De sneeuw ligt er 30 centimeter dik en is van goede kwaliteit. Ook in Gleize en Hockai bij Francorchamps kan geskied worden.

Bron Hln | Gewijzigd: 25 augustus 2017, 11:30 uur, door Joyce.s
Marjoo
Lid
Woonplaats: Arnhem
Berichten: 566
Lid sinds: 7 jun. 2010
8 december 2010, 19:17 uur | Bericht #177623
KNMI waarschuwt voor gladheid in ochtendspits

Automobilisten moeten vanaf woensdagavond rekening houden met gladde wegen als gevolg van winterse buien. Het KNMI waarschuwt dat ook de ochtendspits donderdag opnieuw te maken krijgt met overlast door winterweer. In het hele land is er kans op sneeuw- en hagelbuien. Volgens een woordvoerder van het KNMI kan het op sommige plaatsen spiegelglad worden.De komende dagen zet de dooi in, met kans op regen, maar het gevaar voor gladheid blijft. Vanaf dinsdag keert het winterweer terug. Dan wordt een nieuw koufront verwacht met 's nachts lichte tot matige vorst en ook overdag temperaturen rond het vriespunt. Ook worden dan weer sneeuwbuien verwacht.

Bron: Nieuws.nl
Marjoo
Lid
Woonplaats: Arnhem
Berichten: 566
Lid sinds: 7 jun. 2010
8 december 2010, 19:19 uur | Bericht #177626
"Momenteel nog geen zouttekort in Vlaams-Brabant"

De Vlaams-Brabantse wintercoördinator Patrick De Pauw spreekt de bewering tegen dat er in zijn provincie gemeenten zijn die met een tekort aan strooizout kampen. "Wel hebben op de daartoe bestemde website zes gemeenten gemeld dat ze in de problemen dreigen te komen, mocht het nu plots weer hard beginnen te sneeuwen. Ik zie echter geen problemen tot vrijdag, wanneer er daarover overleg gepland is met Wegen en Verkeer", aldus De Pauw.Contract
De reden voor de actuele problemen is dat sommige gemeenten volgens De Pauw ondanks de zware problemen tijdens de voorbije winter nog steeds geen contract afsloten met zoutleveranciers. "In dat geval wordt men niet als eerste geholpen. Bovendien strooien bepaalde gemeenten ook veel te veel, met name 20 tot 40 gram per vierkante meter, terwijl 10 gram per vierkante meter ruim voldoende is", aldus De Pauw.

Laattijdige levering
Tot nog toe was er volgens De Pauw nog maar één Vlaams-Brabantse gemeente die met een acuut zouttekort kampte. "Dat was vorig weekend het geval met Roosdaal. Dat probleem was te wijten aan de te laattijdige levering door een leverancier, en kon snel worden opgelost", aldus De Pauw, die voorts ook de problemen van enkele van de zes gemeenten relativeert. "Eén gemeente meldt dat ze nog 60 ton in voorraad heeft. Aan 4 ton per strooibeurt kan die gemeente daarmee nog een hele tijd voort."

Bron: HLN | Gewijzigd: 25 augustus 2017, 11:31 uur, door Joyce.s
Marjoo
Lid
Woonplaats: Arnhem
Berichten: 566
Lid sinds: 7 jun. 2010
8 december 2010, 19:21 uur | Bericht #177629
Gemeente deelt strooizout uit

Inwoners van Schouwen-Duiveland kunnen vanaf vandaag strooizout ophalen bij de gemeente. Het zout is bedoeld om de stoepen en paadjes ijsvrij te houden. Wethouder Wim Stouten hoopt hiermee tegemoet te komen aan de wens van inwoners om meer stoepen en wegen te strooien. Woensdagochtend is de eerste emmer zout uitgereikt aan een inwoonster van Burgh-Haamstede. Het strooizout is af te halen bij de gemeentewerkplaatsen in Renesse, Oosterland en Zierikzee tussen 8.00 en 16.00 uur.

Bron: PZC
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
8 december 2010, 20:09 uur | Bericht #177679
Skiërs in Oostkantons moeten vignet hebben

De uitbaters van de skipistes in de Hoge Venen hebben een verplicht vignetsysteem in het leven geroepen, zowel voor skiërs die materiaal huren, als voor diegenen die er zelf over beschikken. Er zullen regelmatig controles worden uitgevoerd. Skiliefhebbers met eigen materiaal zullen een bedrag van 2 euro moeten betalen aan de start van de pistes van de Baraque Michel, Mont Rigi, Signal de Botrange, Centre Nature de Botrange en Dethier Ski Ovifat.Het vignet zorgt onder meer voor het onderhoud van ongeveer 30 kilometer skipiste. Door het vignet kunnen de skipistes van de Hoge Venen ook gebruikmaken van een provinciaal medisch urgentieplan dat acht trefpunten voorziet. De hulpdiensten en een interventiesneeuwscooter met brancard kunnen worden ingezet.

Bron Hln | Gewijzigd: 25 augustus 2017, 11:32 uur, door Joyce.s
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
9 december 2010, 07:39 uur | Bericht #177865
Iets meer files dan gemiddeld

Het is donderdagochtend iets drukker dan gemiddeld op de Nederlandse snelwegen. Om zeven uur stond het verkeer over 113 kilometer vast. Normaal staat er tegen de 100 kilometer file op dit tijdstip op donderdag. Dat heeft de ANWB gemeld. De ANWB gaf woensdagochtend een spitsalarm af voor donderdagochtend voor de Randstad en het midden van het land wegens sneeuw en gladheid. ,,Het aantal aanrijdingen valt tot nu toe mee’’, aldus een woordvoerder van de ANWB. Wel zorgt sneeuwval in het noorden en oosten van het land voor problemen.

Bron De Pers
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
9 december 2010, 07:41 uur | Bericht #177866
Winterweer treft vooral noorden van het land

Vooral het noorden lijkt donderdagochtend een zware spits te krijgen. De gevreesde gladheid in de Randstad blijft uit. De temperatuur ligt daar duidelijk boven nul, meldt de Verkeersinformatiedienst. Woensdag werd nog gevreesd dat het winterweer de Randstad zwaar zou treffen. Er werd dan ook een zeer zware spits voorspeld. De spits wordt volgens de VID nog wel zwaarder dan normaal. Ook moeten automobilisten rekening houden met gladheid door bevriezing.

Op de snelwegen zijn woensdagnacht niet meer ongelukken gebeurd dan normaal. Boven de lijn Alkmaar-Arnhem en Rotterdam-Breda kan nog neerslag vallen. Het midden van het land blijft gespaard.

Bron Nieuws.nl
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
9 december 2010, 07:49 uur | Bericht #177870
Slippartijen in ochtendspits na winterse buien, nu volgt dooi

Na een voorlopig laatste ijskoude nacht zijn er in de gladde ochtendspits enkele ongevallen gebeurd door slippartijen. Boosdoener: de felle winterse buien op een bevroren ondergrond. Onder meer op de E313 in Ranst en op de E40 in Tienen en Aalst veroorzaakte dat ongevallen. Ondertussen zijn de strooidiensten weer uitgerukt. Later op de dag volgt de dooi met maxima tot 3 graden in het centrum en 5 aan zee. De komende dagen wordt het nog iets zachter, tot de winter begin volgende weel alweer terugkeert. Vooral het ongeval in Aalst op de E40 van Gent naar Brussel verstoort de ochtendspits zwaar. Er zijn twee rijkstroken versperd, wat een grote file veroorzaakt. Even verderop stond er al een file vanaf Affligem. De reistijd van Gent naar Brussel riskeert dus veel langer dan normaal te worden.Bussen afgeschaft in Wallonië
In Wallonië blijft de sneeuwellende maar duren. Sinds zondag heeft het er zowat elke dag gesneeuwd. Vandaag zijn enkele buslijnen van de openbaarvervoersmaatschappij TEC afgeschaft, zwaar verstoord of omgeleid door de sneeuw en aangevroren regen. Vooral in de omgeving van Luik is er veel hinder voor de bussen. Controleurs van de TEC zijn ter plaatse.

Droger in namiddag
Van over de Nederlandse grens denderen er nog een reeks winterse buien van noord naar zuid over Vlaanderen. In de Ardennen gaat die neerslag over in sneeuw. Het KMI voorspelt voor deze namiddag nog enkele sneeuwbuien in de Ardennen, maar elders blijft het overwegend droog. Bij een matige wind, aan de kust vrij krachtig, uit noordwest tot west zet de dooi zich in de loop van de dag verder door.

Volgende week terugkeer winter
Vannacht schommelen de minima tussen -3 graden in de Ardennen en +4 graden aan zee. Van vrijdag tot en met zondag is het overwegend grijs en kan er af en toe wat regen vallen. De meeste regen wordt over de oostelijke regio's verwacht. Vrijdag kan de eerste neerslag over de Ardense toppen nog als sneeuw vallen maar ook daar valt de neerslag geleidelijk aan als regen. Het wordt gevoelig zachter met maxima vrijdag rond 4 graden, tijdens het weekend zelfs tot 6 à 7 graden. Vanaf maandag wordt het al wat kouder met zo'n 4 graden en daarna keert de winter terug in ons land.

Bron Hln | Gewijzigd: 25 augustus 2017, 11:32 uur, door Joyce.s
Terug naar boven
3 Gebruikers lezen nu dit topic, onderverdeeld in 3 gasten en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.147 topics, welke bij elkaar 443.901 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.202 leden.
Het nieuwste lid is ludovicusmaria.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
3 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 4296 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 4296, lezen 16 mensen het topic "Winter 2010/2011 discussietopic deel 7".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Fotowedstrijd herfst

Stuur jouw foto in en win!

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Voorspel de herfst!

Hoeveel vorst? Hoeveel onweer?

Herfst discussietopic

Nazomer op komst?

© 2003 - 2020 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden