Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Holmes, MS; Humphreys, MS; Sharkey, MS; Washington, MS.

18 Apr 2024 21:55:28

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Audrain, MO.

18 Apr 2024 21:55:28

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Audrain, MO; Boone, MO.

18 Apr 2024 21:45:59

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Pike, MO; Ralls, MO.

18 Apr 2024 21:45:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Morgan, MO.

18 Apr 2024 21:16:45

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Benton, MO.

18 Apr 2024 20:33:40

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Henry, MO.

18 Apr 2024 20:05:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Bates, MO; Henry, MO; Johnson, MO.

18 Apr 2024 19:28:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Ashley, AR; Morehouse, LA.

18 Apr 2024 17:46:15

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Union, AR; Union, LA.

18 Apr 2024 17:46:14

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor East Carroll, LA; West Carroll, LA; Issaquena, MS.

18 Apr 2024 17:18:22

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Chicot, AR; East Carroll, LA; West Carroll, LA; Issaquena, MS; Washington, MS.

18 Apr 2024 17:07:55

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Chicot, AR; East Carroll, LA; Morehouse, LA; West Carroll, LA; Issaquena, MS; Washington, MS.

18 Apr 2024 16:49:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Ashley, AR; Morehouse, LA.

18 Apr 2024 15:58:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Clinton, MO.

18 Apr 2024 12:37:04
Actueel
1 / 4

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
7 januari 2010, 09:15 uur | Bericht #73671
'Dit soort weer zijn we niet meer gewend'

"Dit soort weer zijn we niet meer gewend. Dat speelt dan een grote rol in de beleving van mensen hoe ze weersomstandigheden zoals woensdag in Noord-Holland en Zuid-Holland ervaren", vertelt KNMI-woordvoerder Harry Geurts donderdag.

Het KNMI gaf woensdag begin van de middag een weerswaarschuwing af voor extreem weer in Noord-Holland en Zuid-Holland. De VerkeersInformatieDienst (VID) alarmeerde weggebruikers op mogelijk verkeersproblemen rond de avondspits. ,,De sneeuw kwam allemaal op een vervelende plek terecht: in de buurt van Amsterdam, waar veel verkeer is'', vertelt Geurts. ,,Als er dan zoveel valt, geeft dat veel ellende.''

©AD
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
7 januari 2010, 09:16 uur | Bericht #73672
Alle banen Schiphol weer open

Schiphol draait donderdagochtend weer op volle capaciteit. Alle start- en landingsbanen zijn open. Dat meldde een woordvoerster, nadat de luchthaven woensdagavond in verband met hevige sneeuwval aanvankelijk slechts over één baan kon beschikken.

''Op dit moment ondervinden we geen hinder van het weer. We houden het wel heel scherp in de gaten, de sneeuwploegen staan paraat.''

Het aantal reizigers dat woensdagavond op de luchthaven strandde, viel mee. Een aantal mensen werd ondergebracht in hotels in de buurt, volgens de woordvoerster van Schiphol 'een paar honderd'. Passagiers richting Engeland moeten donderdag rekening houden met annuleringen, omdat daar in verband met slecht weer een aantal luchthavens gesloten is.

© ANP
Waarom deze advertentie?
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
7 januari 2010, 12:01 uur | Bericht #73819
Te weinig tijd voor spitsalarm

De ANWB heeft woensdag geen spitsalarm afgegeven omdat de weeromstandigheden voor het geven van een alarm te laat bekend werden. De ANWB vindt dat er minstens 10 uur moet zitten tussen het geven van de waarschuwing en de spits.

,,Zo geef je mensen nog de tijd om tijdig maatregelen te nemen, eventueel vervoersalternatieven te vinden'', aldus een woordvoerder van de ANWB. Pas op woensdagmiddag werd bekend dat ernstige weersomstandigheden in Noord-Holland en een deel van Zuid-Holland wel eens voor problemen tijdens de spits zouden kunnen zorgen. Een ander criterium voor een spitsalarm is dat de doorstroming van het verkeer in de spits naar verwachting zeer ernstig wordt verstoord.

©De Pers
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
7 januari 2010, 12:04 uur | Bericht #73825
Hoogeveen stopt met strooien in woonwijken

Het aanhoudende winterweer in grote delen van Europa leidt tot schaarste van strooizout. In Hoogeveen is Area Reiniging daarom noodgedwongen gestopt met strooien van straten in woonwijken in met name de buitendorpen. Hierdoor kan het beschikbare zout optimaal ingezet worden op de belangrijkste wegen in de gemeente Hoogeveen. Op hoofdwegen en doorgaande (fiets)routes door woonwijken kan Area hierdoor wel gewoon blijven strooien.



De gemeente Hoogeveen heeft een uitgebreid 'strooipakket' ingekocht bij Area. Normaalgesproken wordt er op wegen met de prioriteit 1, 2 en 3 gestrooid. Ter vergelijking: In Emmen strooit Area uitsluitend op prioriteit-1 en -2 routes. De routes die nu in Hoogeveen worden geschrapt, worden in Emmen nooit gereden. Behalve het strooien worden nog meer maatregelen genomen om de wegen begaanbaar te houden. Zo blijven de sneeuwschuivers ook gewoon rijden. Ook bij de wijkkantoren is het strooizout op. Als de aanvoer van zout weer op peil is, dan komt er ook weer zout beschikbaar bij de wijkkantoren. Het zout is alleen bedoeld voor gebruik op de openbare weg, trottoirs en op- en afritten.

Prioriteit 1
Bij gladheid worden als eerste de hoofdwegen, carpoolplaatsen, wijkontsluitingswegen, busroutes, bruggen (in hoofdwegen en doorgaande fietspaden) en de belangrijkste fietsroutes gestrooid.

Prioriteit 2
Als het na uitvoering van prioriteit 1 nog nodig is, wordt gestart met de wegen naar en rond de verzorgingshuizen, scholen, kinderdagverblijven, de parkeerterreinen bij de winkelcentra, dorpshuizen, sporthallen en andere wegen buiten de bebouwde kom.

Prioriteit 3
Als de gladheid aanhoudt en de situatie op de andere wegen laat het toe, dan worden ook nog de overige fietspaden en de straten in de woonwijken gestrooid. Dit gebeurt van maandag tot en met zaterdag tussen 7 en 17 uur. De effecten zijn afhankelijk van de verkeersdrukte.

©BoN
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
7 januari 2010, 12:38 uur | Bericht #73841
Acuut tekort aan strooizout vanaf volgende week

Als het blijft sneeuwen, is er vanaf volgende week een acuut tekort aan zout om de wegen van Vlaamse steden en gemeenten sneeuwvrij te maken. Vlaams minister van Mobiliteit Crevits (CD&V) pleegde hierover overleg met de Vlaamse provinciegouverneurs. Een centrale zoutcoördinatiecel en een informatieve brief die vandaag nog wordt verstuurd naar alle gemeenten, moeten soelaas brengen en de gemeenten voorbereiden op het aanhoudende winteroffensief.



Zoutvoorraden
Momenteel is er al evenveel zout gestrooid als tijdens een volledig normaal winterseizoen. Tijdens het gesprek werd een update gemaakt van de huidige zoutvoorraden in Vlaanderen. Conclusie is dat de zouttekorten momenteel nog beperkt blijven. Zo'n 20 procent van de gemeenten zit bijna door zijn voorraad. Als het dit weekend nog meer sneeuwt, kunnen er meer problemen opduiken. Vooral vanaf volgende week zal er een acute nood aan zout zijn. "Schepen met zout zijn op komst", aldus Crevits.

Centrale zoutcel
Om het voorradige zout bij leveranciers en gemeenten permanent te kunnen opvolgen, is er een centrale zoutcel opgericht. Provinciegouverneurs en arrondissementscommissarissen nemen hierin een coördinerende rol op, naast een centrale zoutcommissaris (Bruno Heirbrant). Het overlegorgaan zal ook alternatieven voor strooizout opvolgen.

Brief
Deze namiddag wordt er een brief verstuurd naar alle gemeenten met informatie over hoe ze prioriteiten kunnen stellen (bijvoorbeeld eerst ruimen, dan pas strooien) en met uitleg over aansprakelijkheid. Crevits neemt ook contact op met de federaties van landbouwers en aannemers, die verzocht worden hun leden te verwittigen om hun materieel of personeel ter beschikking te houden.

©Hln | Gewijzigd: 24 februari 2017, 12:57 uur, door Joyce.s
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
7 januari 2010, 13:54 uur | Bericht #73877
Winter 2010 op weg naar strenge status?

Wat we tot dusver ook van deze winter kunnen zeggen, duidelijk is in ieder geval dat het, hoe dan ook, momenteel wintert. Het is al heel wat dat we dat in het nieuwe klimaat kunnen zeggen. Daarmee is meteen een hardnekkig misverstand uit de wereld geruimd. Het feit dat het de laatste jaren warmer is dan pakweg 30 tot 60 jaar geleden en wellicht de komende jaren verder opwarmt, betekent niet dat het nooit meer koud zou kunnen zijn. Precies een jaar geleden beleefden we immers ook een prachtige schaatsperiode en ook dit jaar pakt de winter goed uit.

Was de koek vorig jaar na 11 januari vrijwel op, dit jaar lijkt de winter een langere adem te hebben. In dit verhaal kijken we eens op een speciale manier naar de winter van 2010 en de verleden winters, namelijk aan de hand van de voorgekomen vorstperiodes.

Een strenge winter?
Een willekeurige winter moet heel wat vorst opleveren om als ‘streng’ betiteld te kunnen worden en sowieso is een strenge winter in Vlissingen veel milder dan een strenge winter in Twente. Kijken we naar De Bilt en noemen we de tien koudste winters die in het tijdvak 1901 tot en met 2000 zijn voorgekomen 'streng’, dan moet een strenge winter tenminste 158 Hellmannpunten scoren (de sommatie van alle gemiddelde etmaaltemperaturen, voor zover deze onder nul liggen met weglating van het minteken). Voor de vorstsom (de sommatie van alle negatieve minimum- en maximumtemperaturen, met weglating van het minteken) geldt dan een grens van 432 punten. Uiteraard komt de huidige winter daar bij lange na nog niet aan, maar het is pas 7 januari. Toch hebben we al aardig wat kou gehad en zo wist de vorstsom gisteren de grens van honderd punten te passeren (105.6). De afgelopen dertig jaar hebben slechts drie winters tot 7 januari méér vorst opgeleverd dan de huidige winter, namelijk 1996 met 169.6, 1982 met 173.2 en 1997 met 227.6 punten. Volgens het criterium dat één op de tien winters als ‘streng’ betiteld mag worden, ligt de huidige winter dus nog aardig op schema.


Op dit sneewdekkaartje van 6 januari is de 'groene driehoek' duidelijk herkenbaar.


Vooral aan de noordkant van de 'groene driehoek' is gisteren (6 januari) flink geknabbeld!

Wisselende stemmingen...
Uiteraard zijn de winterliefhebbers tevreden. De strenge winter uit 1979 bijvoorbeeld werd ook wel een ‘koude kwakkelwinter’ genoemd. Hoewel het Hellmanngetal en de vorstsom in De Bilt tot respectievelijk 205.7 en 493.9 wisten op te lopen, kwam het toch niet tot een Elfstedentocht, omdat het ijs door een aanhoudende afwisseling van dooi, vorst, sneeuw en ijzel onschaatsbaar was en bleef. Ook dit jaar lijkt het tot dusver die kant op te gaan. Het is namelijk niet zo dat de ijsdagen zich aaneenrijgen. De enige écht koude dag tot dusver was zaterdag 19 december toen het lokaal ook overdag meer dan zeven graden bleef vriezen. In delen van het land konden de afgelopen weken soms meerdere stevige ijsdagen worden genoteerd, maar vooral in het westen en noordwesten van het land kwam de dooi toch zeer geregeld om de hoek kijken, zozeer zelfs dat forumleden woonachtig in bijvoorbeeld Den Haag, Leiden en Haarlem veeleer spraken van een beetje kwakkelweer, terwijl hun collega’s uit bijvoorbeeld Drenthe de term ‘totaalwinter’ voor de dag haalden. Ook voor wat betreft de hoeveelheid sneeuw was het niet altijd even eerlijk verdeeld. Eind december werd op ‘weerwoord’ zelfs de term ‘de groene driehoek’ geïntroduceerd, grofweg lopend van Den Haag naar Arnhem en dan terug via Utrecht naar Haarlem, waarin sneeuw na de Kerst een zeer schaars goed is gebleken. Ook Bennekom bevindt zich (helaas) binnen deze driehoek en de foto’s hiernaast laten dan ook zien dat het sneeuwdek niet veel voorstelt, al is er gisteren rond middernacht toch vrij onverwacht een centimetertje bijgevallen. Klagen doen we echter niet, gezien het (record) dikke pak dat er voor de Kerst lag. De sneeuwliefhebbers uit de regio Noord-Holland zullen sowieso niet meer klagen, gezien de zware sneeuwbuien die daar gisterenmiddag en –avond vielen en die onder andere in de regio Haarlem een sneeuwlaag van 15 tot 20 cm opleverden! Wat deze sneeuwval voor effect had of het verkeer, heeft een ieder al uit de media kunnen vernemen. De rondweg rond Amsterdam kwam volledig vast te staan met ruim 30 km file in beide richtingen en op de A9 loste de laatste file pas rond 1.45 uur vannacht op!

Nul, één of méér vorstperiodes
Hoe dan ook, deze winter heeft in De Bilt al één vorstperiode gehad, met een duur van 8 dagen, van 14 tot en met 21 december. We spreken van een vorstperiode zodra er een aaneengesloten periode van tenminste vijf ‘Hellmanndagen’ (dagen met een gemiddelde temperatuur van onder nul) is geweest, waarbij het totale Hellmanngetal tot minimaal 16 punten is opgelopen. Dat deze winter tot dusver aardig heeft gepresteerd, is ook te zien aan het feit dat sinds 13 december slechts drie etmalen in De Bilt geheel vorstloos zijn verlopen, namelijk de beide kerstdagen en 27 december. Het ‘kerstdooiweer’ was dit jaar dus weer precies op tijd!


In Haarlem werden sommige wegen zo glad, dat men zich per schaats beter kon verplaatsen dan per auto, zoals hier op de Verspronckweg.

Hoewel we op dit moment nog niet van een tweede vorstperiode kunnen spreken, lijkt deze periode toch gestart te zijn vanaf Nieuwjaarsdag. Vandaag of anders zeker morgen passeren we de grens van 16 Hellmannpunten. Een blik op de weerkaarten leert dat dit wel eens een langdurige vorstperiode zou kunnen worden…

Hoe bijzonder is dit nu? Terugkijkend zijn er sinds 1901 zesendertig winters geweest zonder vorstperiodes, toch één op de drie winters dus. Verder hebben veertig winters precies één vorstperiode gehad, variërend van de minimale duur van vijf dagen zoals in 1992, tot maar liefst 23 dagen in 1997 en 1917. Zeventien winters leverden twéé vorstperiodes op en evenveel winters drie, vier of zelfs vijf (in 1940). De huidige winter zal met twee vorstperiodes dus al binnen het veel meer selecte gezelschap van 34 winters vallen die er ook minstens twee heeft gehad.

Toch zegt dat niet alles. Een winter kan twee korte vorstperiodes hebben en verder toch vrij zacht verlopen. Eén vorstperiode van 23 dagen maakt meer indruk dan twee van vijf dagen… Als we kijken naar het totale aantal dagen tijdens deze vorstperiodes, dan was de vorst in 1947 het meest standvastig. Maar liefst 48 dagen lang, van 21 januari tot en met 9 maart lag de gemiddelde etmaaltemperatuur in De Bilt beneden het vriespunt! In die periode vielen 34 ijsdagen en werden er 238.1 Hellmannpunten bijeengesprokkeld, bij een vorstsom van 493.5! Daarvoor vielen nog twee vorstperiodes van vijf en elf dagen, wat het totaal op 64 dagen brengt.

Ook de andere strenge winters komen zo boven drijven. De winter van ’63 gaat op kop met 66 dagen, 1940 staat op de derde plaats met 54 dagen en 1942 op de vierde met 44 dagen. De winter van 1996 neemt met 42 dagen de vijfde plek in. Een eervolle vermelding verdient de vorstperiode uit februari 1986, die met 30 dagen de op één na langste duur heeft in ruim een eeuw tijd, hij duurde van 3 februari tot en met 4 maart!


Als deze weerkaart van het NCEP die geldig is voor 23 januari uitkomt, dan is de winter nog lang niet voorbij. Uiteraard moet aan een weerkaart voor 15 dagen vooruit niet al te veel waarde worden gehecht, maar een mogelijke visie is het wel.

Het lijkt vrijwel zeker dat de winter van 2010 de grens van 20 dagen gaat halen, want Thialf lijkt voorlopig stevig op zijn troon te zitten. Dat is tamelijk bijzonder. Sinds 1901 brachten slechts 23 van de 110 winters het ook zo ver. Kan winter 2010 tot een échte grote uitgroeien? Dat kan. Zelfs de weerkaarten die geldig zijn voor meer dan anderhalve week vooruit, wijzen niet in de richting van een doorzettende dooi. In de zachtere visies gaat het kwakkelen, maar de meeste prognoses laten het gewoon doorvriezen. Wel evolueert de winter dan geleidelijk naar een hogedruktype, stralingskou dus, waarbij de temperatuur in de hogere luchtlagen geleidelijk opwarmt. De wind lijkt echter in de oosthoek vastgeplakt te zitten en daarmee lijkt de dooi weinig kans te maken.

Bron: Meteo Consult
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
7 januari 2010, 14:12 uur | Bericht #73885
Twee schaatsklassiekers na het weekeinde, misschien ook NK

Het ijs is na dit weekeinde dik genoeg voor het verrijden van schaatsklassiekers. De schaatsbond KNSB meldt dat maandag 11 januari de Ronde van Loosdrecht doorgaat en een dag later de marathonschaatsers naar Elburg gaan voor de Veluwemeertocht. Ook een Nederlands kampioenschap op natuurijs behoort tot de mogelijkheden.



De vrouwen schaatsen in beide tochten 60 kilometer, terwijl de mannen 100 kilometer voor de kiezen krijgen. De dikte van het ijs op de plassen bij beide plaatsen is volgens KNSB-marathoncoördinator Teun Breedijk 10 centimeter. Door de vorst van de komende dagen groeit de laag naar 12 centimeter. Veilig genoeg, aldus de schaatsbond, misschien zit er zelfs een Nederlands kampioenschap op natuurijs in.

©AD
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
7 januari 2010, 14:28 uur | Bericht #73890
Koude winterweer houdt aan

Het huidige koude winterweer houdt voorlopig nog aan. Na de lokale zware sneeuwbuien op woensdag in delen van Noord - en Zuid-Holland is het vandaag en morgen een stuk rustiger. Wel is het koud met komende nacht in de oostelijke helft van het land strenge vorst (minima tussen -10 en -15 graden) en overdag blijft het licht vriezen. Zaterdag wordt het weerbeeld grimmig. Het gaat vanuit Duitsland af en toe sneeuwen en de noordoostenwind trekt flink aan. Langs de kust wordt deze hard en is stuifsneeuw waarschijnlijk. Blijf de berichten en waarschuwingen de komende dagen goed volgen.


Tot dusver zijn er de afgelopen dagen op diverse plaatsen in Nederland flinke sneeuwbuien gevallen. In delen van Noord-Holland ligt 10 tot 15 cm en in Drenthe lokaal 20 tot 23 cm. Voor het verkeer zijn sneeuwbuienverraderlijk omdat dan ook de toestand van het wegdek van plaats tot plaats sterk kan verschillen. Niet alleen tijdens een bui maar ook kort nadat de bui is gepasseerd. Vooral na een flinke bui bij temperaturen rond het vriespunt en lage wegdektemperaturen kan de weg nog een hele tijd glad blijven. De buien gaan vaak vergezeld met windstoten waardoor de omstandigheden voor het verkeer nog slechter worden.



Bovendien loopt in sneeuwbuien het zicht plotseling sterk terug. Als het een beetje sneeuwt valt dat nog wel mee. In lichte sneeuw is het zicht nog zo’n 1 tot 2 kilometer. Naarmate het harder sneeuwt, wordt het zicht snel minder. In een zware sneeuwbui ligt het zicht tussen 200 en 500 meter, vergelijk met het zicht in mist. In zware sneeuwbuien kan het zicht verder teruglopen soms zelfs tot minder dan 50 meter . Dat komt overeen met het zicht in zeer dichte mist. In combinatie met de gladheid en de ophoping van sneeuw op de vooruit levert dat op de weg gevaarlijke situaties op. Sneeuwbuien ontstaan vaak in koude lucht die van noordelijke breedten (uit het poolgebied) wordt aangevoerd. Vooral als die lucht op grote hoogte in de atmosfeer zeer koud is, kunnen flinke buien ontstaan. Het relatief warme water van de Noordzee vormt een extra voedingsbron voor de buien.

Op woensdag trok er kleine storing vlak langs de kust naar het zuiden. Rondom deze storing ontstonden sneeuwbuien. KNMI heeft in begin van de middag al een voorwaarschuwing uitgegeven voor extreem weer omdat slechts een deel van het land met de zware sneeuwbuien te maken zou krijgen. Op de neerslagradar was goed te zien hoe dat sneeuwgebied over delen van Noord- en Zuid-Holland trok. In de rest van het land is vrijwel geen nieuwe sneeuw gevallen. In de nieuwe situatie die 1 februari ingaat heeft het KNMI ook de mogelijkheid om ook regionaal een weeralarm uit te geven.

©KNMI
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
7 januari 2010, 15:57 uur | Bericht #73942
Autorijlessen in hal wegens winterweer

Leerlingen van autorijschool Richard Veen in Veendam hebben wegens het barre winterweer komende tijd les in een gigantische bedrijfshal. De sneeuw en gladde wegen dwongen de rijschoolhouder keer op keer zijn lessen af te zeggen. Een enorme bedrijfshal van een failliet transportbedrijf biedt nu uitkomst, zo meldde Veen donderdag.

De automobilisten in spe leren in de verwarmde hal hoe ze moeten schakelen, slalommen en keren. Met het gaspedaal hard intrappen zullen ze nog even geduld moeten hebben. ''Daarvoor moeten we toch echt de weg op'', aldus Veen. De hal was overigens direct gebruiksklaar waarbij de geschilderde lijnen van de vorige eigenaar op de vloer als fictief parkeervak dienen.

©AD
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
7 januari 2010, 17:11 uur | Bericht #73998
Strooizout in Amsterdam bijna op

Het strooizout voor de regio Amsterdam begint op te raken. De gemeente heeft nog tot en met het weekeinde genoeg zout voorhanden om de doorgaande wegen mee te strooien, maar daarna is het einde in zicht. Bij een aantal stadsdelen zijn de zoutvoorraden al op, maakte de dienst infrastructuur verkeer en vervoer donderdag bekend.

Door het aanhoudende winterweer vreest de dienst dat het met name maandag glad zou kunnen worden in de hoofdstad. De prioriteit van de gladheidsbestrijding ligt momenteel bij de belangrijkste wegen waar veel auto's en openbaar vervoer langs komen. Verder ligt de aandacht vooral bij het begaanbaar houden van gevaarlijke plekken in de stad, zoals bruggen en viaducten.

©De Pers


Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
7 januari 2010, 17:14 uur | Bericht #73999
Etten-Leur strooit in 'geuren en kleuren'

De gemeente Etten-Leur lost de krapte aan strooizout op door de gladde wegen te bestrooien met Atlantisch zeezout, de basis voor badzout. Dat laat de gemeente donderdag weten. Op de gemeentewerf staan de strooiwagens klaar met lichtgroen, paars en geel geparfumeerd strooizout om uit te rukken bij de eerstvolgende sneeuwbui.

De Brabantse gemeente kreeg de partij van 18 ton Atlantisch zeezout aangeboden van het bedrijf Nature's Choice dat in de plaats is gevestigd. Het bedrijf is gespecialiseerd in natuurproducten. Volgens het bedrijf gaat het deels om zout dat kwalitatief onvoldoende is om tot badzout te worden bewerkt. De partij is aangevuld met badzout uit voorraad. Ook aan enkele bedrijven is het kleurige zout geleverd.

Volgens een woordvoerder beschikt de gemeente maandag weer over voldoende regulier strooizout om de gladde wegen te bestrijden.

©De Pers
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
7 januari 2010, 17:16 uur | Bericht #74001
Huisvuil Utrecht blijft deels staan vanwege gladde wegen

Door de sneeuwval van de afgelopen dagen is het op een aantal binnenstraten in Utrecht zo glad dat de vuilnisophaalauto's die straten niet in kunnen rijden. Het risico op ongelukken en schade aan langs de zijkant geparkeerde auto's is door de gladheid te groot. De gemeente Utrecht doet er alles aan om het huisvuil weg te halen, maar in sommige straten zal dat niet lukken.



Inwoners van Utrecht kunnen hun huisvuil wel proberen aan te bieden op een doorgaande weg die gemakkelijker bereikbaar is voor de vuilnisophaalauto.

©BoN
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
7 januari 2010, 17:18 uur | Bericht #74004
Het is koud genoeg voor de Nederlandse schaatsers

Heel Europa kreunt onder een koudegolf, maar in één land zijn dolgelukkig met het ijskoude weer. In Nederland kan het niet koud genoeg zijn zodat de schaatsen eindelijk weer eens uit de kast mogen. En gisteren hebben honderden Nederlanders de spits afgebeten op een schaatsevenement in Utrecht. Op het Utrechtse meer Henschoter werden de eerste schaatsers op natuurlijk ijs losgelaten. "Het is verschrikkelijk druk. Ik verwacht vandaag zo'n 1.500 mensen op het ijs", zegt organisator Ramon Kuipers. "We willen zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met ijsschaatsen. Schaatsen is immers een onderdeel van de Nederlandse cultuur."



Veilig
Het meer moest eerst natuurlijk voldoende bevroren zijn voor er veilig geschaatst kon worden. Daarvoor was een ijslaag van zeker 12 centimeter diep nodig. Schaatsers mochten zich gisteren dan eindelijk uitleven op een circuit van twee kilometer. In totaal mocht er tot 40 kilometer lang geschaatst worden. De eerste schaatsers waren vooral ervaren ijsliefhebbers. Na de schooluren werden ook de kinderen verwacht.

Elfstedentocht
Tot vorige winter was het al heel lang geleden dat de omstandigheden nog eens een schaatsseizoen toelieten. Winkels zijn dan ook meteen door hun voorraad schaatsen heen. Heel Nederland hoopt nu dat de beroemde Elfstedentocht dit jaar zal kunnen doorgaan. Deze race over 200 kilometer bevroren kanalen werd al sinds 1997 niet meer georganiseerd.

©Hln | Gewijzigd: 24 februari 2017, 12:58 uur, door Joyce.s
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
7 januari 2010, 17:21 uur | Bericht #74009
Man door ijs gezakt in Gavere

In Gavere in Oost-Vlaanderen is een 60-jarige man door het ijs gezakt. Hij was aan het langlaufen op een oude Schelde-arm. Toen het ijs het begaf, verwittigde zijn vrouw de politie. De brandweer kon hem redden, hij is met onderkoelingsverschijnselen naar het ziekenhuis gebracht. De man heeft ongeveer een kwartier in het ijskoude water gelegen. Zijn toestand is niet al te ernstig. Op de plaats van het ongeval is het nog niet toegestaan om op het ijs te komen.

©De Redactie
Sietse
Lid
Woonplaats:
Berichten: 1772
Lid sinds: 10 sep. 2008
7 januari 2010, 18:57 uur | Bericht #74113
Vrouw zakt door ijs in Wevelgem

In het West-Vlaamse Wevelgem is een 50-jarige vrouw donderdagvoormiddag door het ijs gezakt. Ze werd met onderkoelingsverschijnselen afgevoerd.

De vrouw uit Moeskroen stond op een gracht toen ze door het ijs zakte. Een opgeroepen politieman kon haar uit te bevroren water halen.

Daarna werd het slachtoffer verwarmd en naar het ziekenhuis gebracht. Ze is inmiddels aan de beterhand.

©Hbvl
“There is no such thing as bad weather, only different kinds of good weather.”Mijn Weerblog
Sietse
Lid
Woonplaats:
Berichten: 1772
Lid sinds: 10 sep. 2008
7 januari 2010, 19:03 uur | Bericht #74120
Extra zoutwinning in Friesland

Minister Van der Hoeven geeft het bedrijf Frisia toestemming om in het Friese Barradeel 100.000 ton extra zout uit de grond te halen. Rijkswaterstaat had daar sterk op aangedrongen. Volgens Rijkswaterstaat zit Nederland als het komend weekend inderdaad gaat sneeuwen, met een tekort aan strooizout. Tot nu toe is er al 100.000 ton zout op de wegen gestrooid, terwijl 70.000 ton normaal genoeg is voor een hele winter.

In het uiterste geval zullen wegen of delen daarvan dit weekend dicht gaan voor verkeer. Etten-Leur heeft 18 ton badzout op de kop getikt. Het is paars, groen en geel en heeft een frisse geur.

©NOS
“There is no such thing as bad weather, only different kinds of good weather.”Mijn Weerblog
Sietse
Lid
Woonplaats:
Berichten: 1772
Lid sinds: 10 sep. 2008
7 januari 2010, 19:06 uur | Bericht #74128
Aanpak dreigend tekort aan strooizout vanaf het weekend

Rijkswaterstaat bereidt zich voor op een mogelijk tekort aan zout vanaf het weekend. Door het langdurige winterweer van koude en neerslag is er nu al anderhalf keer zoveel strooizout gebruikt als normaal in een jaar gebruikt wordt. De voorraden dreigen daardoor uitgeput te raken. Rijkswaterstaat werkt aan het verkrijgen van meer strooizout, het gebruik van alternatieve strooimiddelen en het selectief strooien van wegen. Hierin werkt Rijkswaterstaat samen met provincies en gemeenten.

Tot het weekend heeft Rijkswaterstaat nog voldoende zout op voorraad om de Rijkswegen te kunnen bestrooien. Gezien de weersverwachting van het KNMI zijn de voorraden tijdens het weekend mogelijk niet meer toereikend. Dit kan leiden tot ernstige hinder voor de weggebruiker in het weekend en mogelijk de dagen daarna.

Gevolgen
De exacte gevolgen zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals aanvoer van strooizout en de weersomstandigheden. Daarover informeert Rijkswaterstaat de komende dagen continu.

Rijkswaterstaat adviseert iedereen zichzelf te informeren over de actuele weer- en verkeerssituatie en het reisgedrag daarop aan te passen. Dit kan via internet, de actuele verkeersinformatie, het gratis Landelijke Informatienummer van Rijkswaterstaat 0800-8002 en informatieborden boven de weg.

Ruim 100.000 ton zout gestrooid
In de afgelopen periode is ruim 100.000 ton strooizout gestrooid, waar normaal 70.000 ton toereikend is van november tot april. Ook in de rest van Europa is veel hinder door het winterweer. Daardoor is de internationale vraag naar strooizout hoog en zijn de leveranties beperkt.

Ook andere wegbeheerders in Nederland kampen met dit probleem. Rijkswaterstaat voert overleg met provincies en gemeenten over een gezamenlijke aanpak.

©Rijkswaterstaat | Gewijzigd: 7 januari 2010, 20:13 uur, door talkyr86
“There is no such thing as bad weather, only different kinds of good weather.”Mijn Weerblog
talkyr86
Lid
Woonplaats: Apeldoorn
Berichten: 4311
Lid sinds: 7 aug. 2008
7 januari 2010, 20:18 uur | Bericht #74205
Zeer rustige avondspits

In tegenstelling tot woensdagavond is de avondspits van donderdag zeer rustig verlopen. Dat meldt een woordvoerder van de VerkeersInformatieDienst (VID). Op het hoogtepunt stond er donderdagavond 116 kilometer file, terwijl er normaal in de avondspits op donderdag toch wel wat meer file staat.

Behalve het gegeven dat er donderdag voor en tijdens de avondspits geen neerslag viel, lijkt het verkeer zich ook aan te passen aan de extreme weersomstandigheden. "Er is waarschijnlijk minder verkeer op de weg. Mensen hebben uit voorzorg vrij genomen of zijn eerder vertrokken." Dit vertaalt zich ook in het aantal ongelukken dat donderdagavond plaatsvond. "We hebben weinig meldingen van ongevallen binnengekregen." Toch is het nog wel glad op de weg. Veel spitsstroken zijn daarom dicht.

Spoedreparatie
Alleen op de A9 van Amstelveen naar Alkmaar deed zich een wat groter ongeval voor dat gevolgen had voor het verkeer. Hier schaarde een vrachtwagen. Vanwege een spoedreparatie aan de vangrail is de linkerrijstrook tussen knooppunt Velsen en de Wijkertunnel afgesloten. Rond 18.30 uur staat er nog een file van zes kilometer.

Daarnaast is de N206 afgesloten na een ongeval. Op de weg van Heemstede naar Zoetermeer is een kraanwagen tegen een viaduct gereden. Dit heeft echter geen grote gevolgen voor de avondspits. De weg wordt naar verwachting rond 20.00 uur weer vrijgegeven. Het verkeer wordt omgeleid.

©NU.nl
talkyr86
Lid
Woonplaats: Apeldoorn
Berichten: 4311
Lid sinds: 7 aug. 2008
7 januari 2010, 20:19 uur | Bericht #74206
1.000 treinreizigers zitten vast op trein zonder verwarming of licht

Ongeveer 1.000 pendelaars zitten in Welle vast op een trein zonder verwarming of licht. Ze kunnen de trein niet verlaten omdat een geknakte bovenleiding op de trein belandde en eerst weggehaald moet worden.

Op de trein is de elektriciteit uitgevallen. Hulpverleners van de Civiele Bescherming zijn ter plaatse en delen dekens en drank uit. De reizigers worden later op de avond geëvacueerd met bussen. Er is op de lijn tussen Brussel en Gent geen treinverkeer mogelijk, het verkeer wordt omgeleid via Aalst.

©hbvl.be
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
7 januari 2010, 20:55 uur | Bericht #74257
Omwisselen ticket wegens winterweer mogelijk bij Brussels Airlines

Passagiers die dit weekend een Europese vlucht geboekt hebben bij Brussels Airlines, kunnen hun ticket omwisselen voor een vlucht op een vroegere of latere datum, zo deelde het bedrijf mee. De luchtvaartmaatschappij neemt de maatregel met het oog op de voorspelde sneeuwbuien doorheen Europa in het komende weekend. Het aanbod geldt voor alle Europese vluchten die uitgevoerd worden door Brussels Airlines zelf.

©Hln
Terug naar boven
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.849 topics, welke bij elkaar 448.358 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.576 leden.
Het nieuwste lid is Jeffrey bunk .

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 86 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 86, lezen 12 mensen het topic "Berichtgeving Noord- en Zuidpool".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden