Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart T850 pluim Brussel is bijgewerkt.

7 Dec 2019 16:59:57

De kaart De Bilt - 6luik
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Dec 2019 10:00:25

De kaart T850 pluim De Bilt is bijgewerkt.

7 Dec 2019 10:00:25

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

7 Dec 2019 10:00:25

De kaart Vlissingen - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Dec 2019 10:00:25

De kaart Vlissingen - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Dec 2019 10:00:24

De kaart Vlissingen - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Dec 2019 10:00:24

De kaart Vlissingen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Dec 2019 10:00:24

De kaart Vlissingen - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Dec 2019 10:00:24

De kaart Twente - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Dec 2019 10:00:23

De kaart Twente - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Dec 2019 10:00:23

De kaart Twente - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Dec 2019 10:00:23

De kaart Twente - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Dec 2019 10:00:23

De kaart Twente - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Dec 2019 10:00:22

De kaart Twente - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Dec 2019 10:00:22
Actueel
1 / 4

Klets- en waarneemtopic winter

2019-2020

Het winter discussietopic

2019-2020

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Fotowedstrijd december

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Sietse
Lid
Woonplaats:
Berichten: 1772
Lid sinds: 10 sep. 2008
30 januari 2010, 14:43 uur | Bericht #90823
Een koude en sneeuwrijke januari

Het is al meer dan tien jaar geleden dat we in januari een maandgemiddelde temperatuur onder het vriespunt hadden, maar dit jaar is het weer zover met ongeveer een halve graad onder nul. In 1997 gebeurde dit voor het laatst en toen had januari een gemiddelde maandtemperatuur van -1,2 graden. Maar niet alleen de temperatuur was bijzonder voor januari, ook de vele sneeuwval en de bijna dagelijkse gladheid zal een ieder van ons niet ontgaan zijn. Wel traden er grote verschillen op tussen de noordelijke en de zuidelijke provincies.In de Bilt werden deze maand 23 vorstdagen en 10 ijsdagen gemeten en dat is ruim boven normaal. Het gemiddelde aantal vorstdagen ligt normaal op 13 en het aantal ijsdagen op 4, en dat is een gemiddelde over 1971 tot 2000. We zitten er dit jaar dus ruim boven. Een vorstdag is een dag waarop de temperatuur onder nul komt en we mogen spreken van een ijsdag als het gedurende het hele etmaal vriest.

Kijken we echter naar het verschil tussen het noordoosten en het zuidwesten zien we wel duidelijk grote verschillen. Zo werden in het noordoosten lokaal 16 ijsdagen geteld en in het zuidwesten plaatselijk slechts 3. De afwijking van de temperatuur ten opzichte van normaal was in Groningen dus een stuk groter dan in Zeeland. In het Groningse plaatsje Eelde kwam de gemiddelde maandtemperatuur op ongeveer -2.0 graden uit tegen +2,0 graden normaal. Een afwijking van 4 graden dus. In Vlissingen was die afwijking kleiner met 2,8 graden. Daar lag de gemiddelde temperatuur in januari rond +1,0 graad tegen een normaal van +3,8 graden. Bovendien werd in het zuidwesten de hoogste temperatuur van de maand gemeten met +7,3 graden in het Zeeuwse Westdorpe en het Brabantse Woensdrecht. In het Friese Stavoren werd de laagste temperatuur gemeten met in de nacht van dinsdag 26 januari op woensdag 27 januari -15,8 graden. Zeer strenge vorst dus!

Opvallend was ook het effect van het grotendeels bevroren IJsselmeer op stations als Berkhout in West-Friesland. Normaal geldt dit weerstation als een zeestation, maar door het bevroren water werd dit ineens ook meer een landstation en dat was duidelijk merkbaar aan de temperaturen. De lucht werd boven het IJsselmeer niet meer opgewarmd door het anders relatief warme water, waardoor het aan de westzijde van het meer ineens kouder werd dan anders.

Sneeuwval
Aan het begin van de maand lag er natuurlijk op veel plaatsen al flink wat sneeuw. In het noorden lag plaatselijk nog zo’n 10 centimeter en al vrij snel werd dit sneeuwdek verder aangevuld tot lokaal meer dan 25 centimeter. Ook in het westen en zuiden viel toen een vers laagje van plaatselijk meer dan 10 centimeter. De meest memorabele dag was echter toch wel woensdag 6 januari. Toen kwam er boven Noord-Holland een buienlijntje tot stilstand en binnen korte tijd viel daar 15 tot 25 centimeter verse sneeuw. Dit leverde een enorme verkeerschaos op in de regio Amsterdam, Haarlem, met files die tot in de nacht aanhielden.Ook in de rest van de maand bleef er van tijd tot tijd sneeuw vallen en op 9 en 10 januari was ook sprake van stuifsneeuw. Er ontstonden lokaal sneeuwduinen van bijna een meter hoog.

Toch was januari over het algemeen een droge maand met een gemiddelde neerslagsom rond 30 millimeter, tegenover een langjarig gemiddelde van 69 mm. In het westen viel de meeste neerslag met lokaal meer dan 60 millimeter en het minste viel in Limburg met plaatselijk slechts 20 mm.

Mist
Boven het sneeuwdek en met overdag soms lichte dooi ontstond er op veel plaatsen ook regelmatig mist. Vooral rondom het IJsselmeer kwam dit met enige regelmaat voor. Hoewel het in de rest van het land dan opgeklaard was, bleef het daar grijs door veel laaghangende bewolking en mist.

Vooral op 3 januari kwam in het noorden van het land ook (zeer) dichte ijsmist voor en deze was ook behoorlijk hardnekkig. In Drenthe werden toen zichten tot slechts 10 meter gemeld. De mist was ontstaan na een nacht met strenge vorst met in het noorden en rondom het IJsselmeer minimumtemperaturen tot -15 graden.

Bron: Weer.nl

“There is no such thing as bad weather, only different kinds of good weather.”Mijn Weerblog
MarkNL
Lid
Woonplaats: Spijkenisse
Berichten: 2121
Lid sinds: 8 jun. 2007
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
30 januari 2010, 15:02 uur | Bericht #90847
KNMI verwacht vanavond 'flinke hoeveelheid sneeuw'

Het KNMI waarschuwt zaterdag voor gladheid door sneeuwresten of bevriezing. Ook moeten automobilisten vanavond, vannacht en morgenochtend weer oppassen. De meteorologische dienst verwacht intensieve sneeuwval. Dat meldt het KNMI op de website.

In het westen worden aan het begin van de avond pittige winterse buien verwacht met lokale intensieve sneeuwval en onweer. Daarnaast is de wind aan de kust krachtig. Buienradar.nl verwacht om 16.00 uur de eerste sneeuw in het noordwesten.

Meer buien
Lokaal kan in korte tijd een flinke hoeveelheid sneeuw vallen. Het KNMI raadt iedereen die de weg opgaat aan de weerberichten en waarschuwingen te blijven volgen. De buien zullen zich naarmate de avond vordert over het hele land uitspreiden. En aan het eind van de avond in het (zuid)oosten Nederland verlaten. 's Nachts zullen er nieuwe sneeuwbuien het land binnen trekken. Ook zondagavond wordt winterse neerslag verwacht.

Overlast
Plaatselijk kunnen er zaterdag enkele centimeters sneeuw vallen, met flinke overlast voor het verkeer. Door de buien van afgelopen nacht viel vooral in Noord- en Zuid-Holland, de Betuwe, Brabant en Limburg behoorlijk wat sneeuw. Zaterdagochtend lag er tussen de 4 en 7 centimeter. Wat zorgde voor veel ongelukken en gladheid.
De Nederlandse Spoorwegen ondervonden geen hinder van de sneeuw. De treinen rijden volgens de dienstregeling, omdat er weinig wind staat. Schiphol kampte in het begin van de ochtend met kleine vertragingen van gemiddeld een half uur, maar doordat de zon doorbrak waren de banen snel weer sneeuwvrij.

IJsdagen
Het KNMI verwacht nog tot halverwege de week geregeld winterse neerslag met gedurende de nacht lichte vorst en overdag enkele graden boven het vriespunt. Later in de week verwacht het KNMI in de nacht overwegend matige vorst en is er weer kans op ijsdagen, dat zijn dagen waarop de temperatuur gedurende het hele etmaal onder nul blijft.

Bron: Nu.nl
Marching ever onward to tomorrow!
Waarom deze advertentie?
MarkNL
Lid
Woonplaats: Spijkenisse
Berichten: 2121
Lid sinds: 8 jun. 2007
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
30 januari 2010, 18:32 uur | Bericht #91181
Noordtunnel A15 dicht wegens gevaar ijspegels

De noordtunnel van de A15 is zaterdagmiddag afgesloten geweest omdat ijspegels in de tunnel naar beneden dreigden te vallen. Dit liet een woordvoerster van de ANWB weten. De ijspegels werden van het tunnelplafond geschraapt, zodat ze geen gevaar meer vormden voor automobilisten.
Het verkeer werd gedurende het verwijderen van het ijs omgeleid over de parallel gelegen brug. Dit kon niet voorkomen dat er enkele kilometers file ontstond op de A15, zowel in de richting van Gorinchem als richting Ridderkerk.

Bron: AD
Marching ever onward to tomorrow!
MarkNL
Lid
Woonplaats: Spijkenisse
Berichten: 2121
Lid sinds: 8 jun. 2007
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
30 januari 2010, 18:34 uur | Bericht #91185
KNMI: veel sneeuw en gladde wegen

Het KNMI waarschuwt dat het verkeer vanavond opnieuw veel last kan hebben van sneeuw. Lokaal kan in korte tijd flink veel sneeuw vallen, waardoor de wegen snel spiegelglad kunnen worden. Ook kan het op sommige plaatsen gaan onweren. De buien kunnen gepaard gaan met met windstoten, waardoor de situatie nog gevaarlijker wordt.
Het KNMI raadt iedereen die de weg opgaat aan om de weerberichten en waarschuwingen te volgen. Ook de ANWB waarschuwt dat het in het hele land glad is door bevriezing of sneeuw. Dat geldt plaatselijk ook voor snelwegen. Op de meeste snelwegen is alleen de rechterrijstrook berijdbaar.

Sneeuwschuivers
De provincie Noord-Holland heeft niet genoeg strooizout meer om op alle provinciale wegen te strooien. Wel wordt op deze wegen met sneeuwschuivers gereden. Op de A15 is de Noordtunnel bij Alblasserdam afgesloten, omdat er ijspegels aan het tunneldak hangen. Vanmiddag is een ijspegel dwars door de voorruit van een auto gevallen. Pas als Rijkswaterstaat al het ijs heeft verwijderd, gaat de Noordtunnel weer open.

Meer ongelukken
Vannacht heeft het overal gesneeuwd. Op de meeste plaatsen is er een flink pak gevallen van vijf tot acht centimeter. Volgens de politie zijn er daardoor meer ongelukken gebeurd dan normaal in een weekend. Zo ontstonden vanochtend problemen op de A28 bij knooppunt Hoevelaken, doordat een geldwagen tegen de vangrail reed. De wagen kantelde en blokkeerde de weg. Ook op de A1 richting Hengelo was de weg dicht door een geschaarde vrachtwagen en op de A27 werd een rijstrook afgesloten.

Bron: NOS
Marching ever onward to tomorrow!
MarkNL
Lid
Woonplaats: Spijkenisse
Berichten: 2121
Lid sinds: 8 jun. 2007
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
30 januari 2010, 18:35 uur | Bericht #91188
Drukte op skipistes in Oostkantons blijft uit

De grote drukte op de skipistes in de Oostkantons blijft uit zaterdag, ondanks een uitzonderlijke sneeuwval en goede sneeuwkwaliteit. De enigszins ontgoochelde uitbaters waren niet echt verrast, maar verwachten zondag een grotere toeloop.
De enkele tientallen centimeter sneeuw die sinds donderdagavond viel in het oosten van de provincie Luik zorgde niet voor de grote drukte op de skipistes van de Hoge Venen, de Eifel of de Vallei van de Our. Er lag genoeg sneeuw, maar de pistes bleken uiteindelijk moeilijk bereikbaar, vooral via de secundaire wegen.

De uitbaters bleven toch positief. 'We verwachten een grotere toeloop zondag omdat de mensen zich informeren, en weten dat er goede sneeuw ligt', zei Alexandre Féchir, uitbater van het Signaal van Botrange. 'De toegang tot de pistes zal ook makkelijker zijn.' Het skicentrum van Ovifat noemde het een 'normale' dag. Ongeveer driehonderd personen bezochten de pistes.
Ondanks het geringe aantal skiërs had de politie veel manschappen ingezet. Die moesten de veiligheid van de skiërs verzekeren, maar ook zo snel mogelijk tussenbeide komen om files te vermijden.

Bron: Nieuwsblad
Marching ever onward to tomorrow!
MarkNL
Lid
Woonplaats: Spijkenisse
Berichten: 2121
Lid sinds: 8 jun. 2007
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
30 januari 2010, 19:09 uur | Bericht #91250
ANWB waarschuwt voor verkeersproblemen

De ANWB waarschuwt voor verkeersproblemen zaterdagavond door pittige sneeuwbuien. Deze komen eind van de middag via de Waddeneilanden Noord-Nederland binnen. Uiteindelijk trekken ze over heel Nederland richting het zuidoosten weer weg. Automobilisten wordt aangeraden de weersverwachtingen en verkeersinformatie in de gaten te houden voordat ze de weg op gaan; zeker voor wat betreft de provincie Noord-Holland. Daar is niet voldoende strooizout meer voorhanden om ook de provinciale wegen te strooien, meldde de provincie zaterdag. Bovendien zitten er, overal in Nederland, gaten in het wegdek.

Daarom wordt in de nacht van zaterdag op zondag de snelweg A58 van Breda richting Eindhoven afgesloten om het asfalt te repareren. Om 4 uur gaat de rechterrijstrook dicht, om 6 uur de hele weg tussen de knooppunten Sint Annabosch en De Baars. Ook de opritten Bavel en Gilze sluiten. Ook de A4 wordt 's nachts afgesloten. Dat gebeurt tussen knooppunt Burgerveen en Zoeterwoude, in de richting Den Haag. De werkzaamheden staan gepland tussen 1 uur en 7 uur.

De sneeuwval, die in de provincies Noord-Holland en Friesland begint, kan lokaal erg heftig zijn, waarschuwt het KNMI. ,,Komende nacht vallen er nog enkele winterse buien. Er zijn ook opklaringen en op de meeste plaatsen gaat het licht vriezen.'' Door de buien van afgelopen nacht viel vooral in Noord- en Zuid-Holland, de Betuwe, Brabant en Limburg behoorlijk wat sneeuw. Zaterdagochtend lag er tussen de 4 en 7 centimeter.

Bron: AD
Marching ever onward to tomorrow!
MarkNL
Lid
Woonplaats: Spijkenisse
Berichten: 2121
Lid sinds: 8 jun. 2007
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
30 januari 2010, 19:11 uur | Bericht #91253
Wegen waarop niet meer gestrooid wordt (update op dit bericht):Bron: Rtv Noord-Holland | Gewijzigd: 30 januari 2010, 19:12 uur, door MarkNL
Marching ever onward to tomorrow!
talkyr86
Lid
Woonplaats: Apeldoorn
Berichten: 4311
Lid sinds: 7 aug. 2008
30 januari 2010, 20:33 uur | Bericht #91374
Strooizout is er weer bijna doorheen

De provincie Groningen waarschuwt dat het strooizout weer op raakt. Men hoopt voor het komende weekend en de ochtendspits van maandag nog voldoende zout te hebben, maar in sommige gemeenten zal het, als het stevig gaat sneeuwen, al eerder op zijn.Met name in de gemeenten Haren en Veendam dreigt een zouttekort. In deze gemeenten is het dus extra uitkijken geblazen voor diegenen die de weg op gaan. Over het algemeen wordt er vooral gestrooid op de grote wegen en andere meest noodzakelijke plekken.

Bron: RTV Noord
talkyr86
Lid
Woonplaats: Apeldoorn
Berichten: 4311
Lid sinds: 7 aug. 2008
30 januari 2010, 23:02 uur | Bericht #91565
Sneeuw zorgt voor weinig problemen

Het verkeer ondervindt zaterdagavond geen grote problemen door de sneeuw. Volgens een woordvoerder van de ANWB waren er wel enkele aanrijdingen, maar viel de schade mee. Op de snelwegen is de situatie redelijk goed, het verkeer rijdt langzaam en lijkt zich goed aan te passen aan de omstandigheden.

Ongelukken deden zich vooral voor op de A27 en de A12 in het midden van het land, aldus een woordvoerder van het Korps landelijke politiediensten.

Blikschade
Het ging weliswaar om tientallen aanrijdingen, maar het bleef bij blikschade, zei de woordvoerder. In Noord-Holland begon het aan het einde van de middag te sneeuwen. Halverwege de avond hebben de buien zich verplaatst naar het midden van het land.

Treinen
Rijkswaterstaat en de ANWB waarschuwden voor mogelijke verkeersproblemen door 'pittige' sneeuwbuien. Ook in de avond blijft deze waarschuwing van kracht. Het kan op snelwegen en zeker op secundaire wegen glad zijn door sneeuw en bevriezing. Op spoor zijn geen problemen door de sneeuw. ProRail meldt dat alle treinen rijden.

Bron: Nu.nl
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
31 januari 2010, 09:50 uur | Bericht #91768
Nauwelijks ongelukken door sneeuwval

De sneeuwval heeft nauwelijks tot ongelukken geleid. Dat meldt de VerkeersInformatieDienst zondag. Vooral boven de grote rivieren viel veel sneeuw. De opgevroren sneeuw kan voor veel gladheid zorgen. Op de A12 en de A27 gebeurden enkele ongelukken. Op de A12 raakten vijf auto's betrokken bij een ongeluk. Een vrachtwagenchauffeur die later probeerde uit te wijken kwam in de geleiderail terecht.

Bron Nieuws.nl
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
31 januari 2010, 09:51 uur | Bericht #91769
"Al 58.000 ton strooizout op onze wegen"

De Administratie Wegen en Verkeer (AWV) vindt dat haar strooidiensten goed werk hebben geleverd. "Sinds vrijdagavond hebben we 320 manschappen ingezet", zegt woordvoerster Eveline Vandecaetsbeek. "Er is ruim 4.000 ton zout uitgestrooid. Sinds het begin van de winter gebruikten onze diensten al 58.000 ton zout", zo staat te lezen in Het Nieuwsblad op Zondag.

De AWV staat in voor het onderhoud van de gewestwegen en snelwegen in Vlaanderen. "In sommige districten hebben onze ploegen tot vier keer toe hetzelfde traject gedaan", zegt Vandecaetsbeek. "De linkerrijstrook ligt er vaak nog glad bij. Het zout werkt pas echt als er voldoende auto's passeren."

Bron Hln
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
31 januari 2010, 09:53 uur | Bericht #91770
Jongeman op ijs, hulpdiensten rukken massaal uit

Zondagmorgen rond half zes werden de hulpdiensten gebeld door iemand die zij dat hij door het ijs was gezakt op een van de vijvers bij de Groen van Prinstererlaan. Hierop werden de brandweer, politie en de ambulancedienst erop uitgestuurd om de man te zoeken.

Het koste even wat tijd om de man te localiseren, want hij bleek zich op een vijver aan de Oeverreiger te bevinden. De brandweermannen hebben de jongen van het ijs getrokken en de ambulancedienst heeft de jongen onderzocht.

Bron DvhN
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
31 januari 2010, 12:02 uur | Bericht #91910
Winter voorbij?

Het zag er de laatste tijd steeds naar uit dat na een dooiaanval de winter weer terug zou keren. Maar nu laat de 15-daagse verwachting een heel andere oplossing zien. Zou de winter voorbij zijn?

In het weekeinde vallen winterse buien. Daarna zou dinsdag een dag worden op de wip. Zou het sneeuwen, of toch regenen. Langzaam maar zeker lijkt het er op dat het regen gaat worden. Twee dagen geleden liet de 15-daagse verwachting nog zien dat het daarna weer zou gaan vriezen. De laatste dagen stelde hij het soms al een paar dagen uit, maar de vorst bleef er in. Voor de winterliefhebber was het nog geen aanleiding zich zorgen te maken. Of keek de winterliefhebber door een roze bril en wilde hij nog niet zien wat er op handen was? Maar nu kunnen we er toch echt niet omheen. Met of zonder roze bril, de meest recente 15-daagse verwachting laat dooi toe.Mensen die zo langzamerhand gek worden van het winterweer halen misschien opgelucht adem, maar die moeten toch nog voorzichtig zijn. De winter staat onder vuur, maar de onzekerheid in de verwachting is heel groot. Over een dag of 10 zou het 11 graden kunnen worden, maar er zijn ook nog steeds kansen voor -5 als maximum. En zo duidelijk als nu heeft de dooi nog niet in de 15-daagse gestaan. Ik ben dan ook nu al heel benieuwd waar de nieuwe uitvoer (om 22.00 uur vanavond) mee komt. Zou die de trend bevestigen of weer ontkennen. Moeten we ons opmaken voor een periode met flinke dooi, of weet de winter toch nog een mogelijkheid te vinden zich te handhaven? Wie zal het zeggen, vanavond meer duidelijkheid op weerplaza.

Bron Weerplaza
Sietse
Lid
Woonplaats:
Berichten: 1772
Lid sinds: 10 sep. 2008
31 januari 2010, 14:28 uur | Bericht #91989
KNMI: 'Voorlopig nog sneeuwbuien'

De sneeuwbuien houden de komende dagen nog aan, zo voorspelt het KNMI zondag.
Het meteorologisch instituut verwacht daarom dat de kans op gladheid op de Nederlandse wegen groot blijft. Het KNMI adviseert iedereen die de weg op gaat met klem zich van tevoren goed op de hoogte te stellen van de weersverwachtingen en de situatie op de weg.Het Nederlandse verkeer paste zich zaterdag tijdens hevige sneeuwbuien goed aan de omstandigheden aan. Daardoor vielen het aantal aanrijdingen en de daarmee gepaard gaande schade mee. In andere delen van Europa, zoals Duitsland, ondervindt het verkeer meer last van het aanhoudende winterweer.

Bron: AD


“There is no such thing as bad weather, only different kinds of good weather.”Mijn Weerblog
Sietse
Lid
Woonplaats:
Berichten: 1772
Lid sinds: 10 sep. 2008
31 januari 2010, 14:31 uur | Bericht #91990
Januari 2010: koud en vrij droog met geregeld zon

Wat een maand hebben we achter de rug. Januari 2010 was een echte wintermaand. Het was, ten opzichte van het langjarig gemiddelde meer dan 3 graden te koud. Bovendien viel er geregeld sneeuw.

Koud
De winter liet zich deze maand niet of nauwelijks verdrijven. Sinds 27 december 2009 is er geen enkele dag zonder nachtvorst geweest. Elke nacht was er wel ergens een regio die onder nul kwam. Verder was het zeer opvallend dat het soms wel dooide, maar nooit echt zacht werd. De hoogste waarde in De Bilt deze maand is slechts 6,7 graden. Er zijn sinds 1900 maar vijf januarimaanden geweest waarin de maximumtemperatuur de hele maand nog lager bleef.


Het record heeft 1979. Het werd toen in januari in De Bilt nooit warmer dan 3,0 graden.

Met de lage maxima is het geen verrassing dat ook de gemiddelde temperatuur lager dan de normale waarde van 2,8 graden is uitgekomen. De gemiddelde temperatuur lag in januari zelfs onder nul. Het werd in De Bilt -0,5 graden. Slechts dertien keer in de afgelopen 110 jaar was januari kouder. De laatste keer dat januari een gemiddelde temperatuur onder nul had was in 1997. Het werd toen -1,0 graden.

Januari 2010 begon erg koud. Na een rustige jaarwisseling met temperaturen rond het vriespunt en helder zicht ging het stevig vriezen. Op 2 januari werd het -10,3 graden in Lelystad en viel er in het noordoosten 5 tot 10 cm sneeuw. Hierdoor vervloog in die regio de kans op sterk ijs. In het midden van het land was het ook koud en viel nauwelijks sneeuw. Op 4 januari beleefden we een zeer nacht. Het werd in Gilze Rijen -15,6 graden. De aanhoudende kou resulteerde op 7 januari in de eerste KNSB toertocht op natuurijs. Op 9 januari zorgde de combinatie van sneeuwval en een stevige wind voor een sneeuwjacht in het noordoosten en noorden van het land. Er ontstonden sneeuwduinen en grote problemen op de weg.

Vaak glad
Hierna begon de winter een beetje te kwakkelen. Er waren veel droge dagen met wat zon waarbij de vorst steeds meer getemperd werd. Halverwege de maand kwam er een echte dooi periode en werd het in De Bilt 6,7 graden. De dooi hield aan tot de 23e zonder met echt hoge temperaturen op de proppen te komen. In de laatste week van januari keerde de winter weer terug. Dat gebeurde in het noordoosten overigens al op de 21e. Daar stroomde koude lucht binnen zodat de maxima in Groningen enkele dagen rond -3 graden lagen terwijl het in het midden en zuiden +4 graden werd. Maar uiteindelijk breidde de kou zich weer over het hele land uit. Daarbij vielen er geregeld winterse buien die voor verraderlijke gladheid zorgden. Hierdoor ontstonden er tientallen verkeersongelukken.De combinatie van een nieuw sneeuwdek en weinig wind leverde ook weer enkele zeer koude nachten op. Uiteindelijk ging de eer naar Stavoren om de laagste temperatuur van de maand te noteren. Het werd er op 26 januari -15,8 graden.

Vrij droog
Uiteindelijk viel er in De Bilt ongeveer 41 mm neerslag terwijl 67 mm normaal is. Op 15 dagen bleef het helemaal droog en op slechts 10 dagen viel er meer dan 1 mm. De zon scheen ruim 68 uur terwijl 52 uur normaal is. De middagtemperatuur bleef in De Bilt maar liefst 10 keer onder het vriespunt (ijsdagen). Normaal zijn dat er gemiddeld 4. In de nacht kwam het kwik 23 keer onder nul (normaal 13) waarvan drie nachten onder de -10 graden.

Bron: Weerplaza | Gewijzigd: 24 februari 2017, 13:04 uur, door Joyce.s
“There is no such thing as bad weather, only different kinds of good weather.”Mijn Weerblog
Sietse
Lid
Woonplaats:
Berichten: 1772
Lid sinds: 10 sep. 2008
31 januari 2010, 18:18 uur | Bericht #92106
Opgelet: morgen gladde wegen in ochtendspits

Omdat de komende nacht overal in het land de kans op sneeuwbuien groot is, verwittigt mobiliteitsorganisatie Touring de automobilisten die morgenvroeg de baan op moeten voor gladde wegen en vraagt ze om extra voorzichtig te zijn. Kleine ongevallen kunnen immers al voor immense verkeerschaos zorgen. Afstand houden en remmen op de motor is de boodschap.Meer pannes
Touring verwacht morgen meer pannes dan normaal omdat wagens het hele weekend in de koude hebben stilgestaan. De organisatie raadt de mensen ook aan om de rijstijl aan te passen en te remmen op de motor, bruuske manoeuvres te vermijden en extra waakzaam te zijn op bruggen en op- en afritten. Ook roept Touring de automobilisten op om de pechstroken zoveel mogelijk vrij te laten voor urgentiediensten en takelwagens.

Deken of dikke jas
Als je bij pech lang moet wachten op de hulpdiensten, is een deken of dikke jas in de auto geen overbodige luxe. Aan de strooidiensten vraagt de organisatie om zoveel mogelijk eerst de sneeuw te ruimen en dan pas te strooien.

Als ons land een wit tapijt over zich heen krijgt, ziet Touring onmiddellijk het aantal oproepen verdrievoudigen. Sinds 1 december kreeg Touring al 170.000 oproepen. Dit jaar kent ons land duidelijk een strengere winter, want vorig jaar in dezelfde periode kreeg Touring 20 procent minder oproepen.

Bron: Hln

  | Gewijzigd: 24 februari 2017, 13:04 uur, door Joyce.s
“There is no such thing as bad weather, only different kinds of good weather.”Mijn Weerblog
MarkNL
Lid
Woonplaats: Spijkenisse
Berichten: 2121
Lid sinds: 8 jun. 2007
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
31 januari 2010, 19:59 uur | Bericht #92177
Man (83) dood na val door gladheid

Een 83-jarige Haarlemmer is zaterdagavond in het ziekenhuis overleden nadat hij 's ochtends door de gladheid was gevallen. Daarbij liep hij zwaar heupletsel op. De politie kon zondag geen nadere bijzonderheden verstrekken over de fatale valpartij. Sneeuw en gladheid hebben zaterdag en zondag in de hele regio tot veel aanrijdingen geleid. In totaal werden bij de politie Kennemerland tientallen aanrijdingen gemeld, waaronder enkele met letsel. Volgens de politie reden veel automobilisten door zonder hun identiteit bekend te maken bij de tegenpartij.

Bron: Haarlems Dagblad | Gewijzigd: 31 januari 2010, 20:07 uur, door MarkNL
Marching ever onward to tomorrow!
Sietse
Lid
Woonplaats:
Berichten: 1772
Lid sinds: 10 sep. 2008
31 januari 2010, 21:04 uur | Bericht #92231
Natte sneeuw in ochtendspits

Het verkeer krijgt maandag in de ochtendspits waarschijnlijk te maken met regen en natte sneeuw. De buien trekken van het westen naar oost-Nederland. Het KNMI verwacht dat het rond zes uur gaat regenen aan de westkust, ook kan er natte sneeuw vallen.

In het oosten kan 1 tot 2 centimeter droge sneeuw het verkeer parten spelen, maar dat is na de spits, zei een woordvoerder van de ANWB zondagavond. Volgens hem is moeilijk te voorspellen hoeveel problemen in het verkeer ontstaan door het weer.

''We geven in enkel geval geen alarm af, omdat het om buitjes gaat, maar is het onduidelijk hoe die zich gaan ontwikkelen. Als er net voor de spits meer sneeuw valt, ondervindt het verkeer hinder doordat rijstroken niet meer berijdbaar zijn.'' De verkeersdienst raadt iedereen aan het weerberichten in de gaten te houden voordat ze de weg op gaan. Het kan ook glad zijn door opvriezing.

Meteoconsult heeft een andere voorspelling. Dit weerinstituut verwacht dat enkele uren eerder dan 6 uur plaatselijke sneeuwbuien gaan vallen.

Bron: AD


“There is no such thing as bad weather, only different kinds of good weather.”Mijn Weerblog
Sietse
Lid
Woonplaats:
Berichten: 1772
Lid sinds: 10 sep. 2008
31 januari 2010, 21:06 uur | Bericht #92233
Tussen 5.000 en 10.000 skiërs in Oostkantons

De uitbaters van de skipistes in de Oostkantons hebben een topweekend achter de rug. Naar schatting zijn 5.000 tot 10.000 skiërs naar het oosten van het land afgezakt om de latten aan te binden.De sneeuw, nog altijd van goede kwaliteit, kon veel wintersportliefhebbers naar Luik lokken. Zo telde het skioord van Ovifat alleen al 1.000 skiërs op zijn pistes. De uitbaters zijn dan ook uiterst tevreden over deze zondag. De politie was tijdens het hele weekend talrijk aanwezig om het verkeer in goede banen te leiden. De sneeuwlaag in de Oostkantons is momenteel zo'n 30 tot 40 centimeter dik.

Bron: Hln

  | Gewijzigd: 24 februari 2017, 13:04 uur, door Joyce.s
“There is no such thing as bad weather, only different kinds of good weather.”Mijn Weerblog
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 26.830 topics, welke bij elkaar 441.833 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.013 leden.
Het nieuwste lid is Shalandaaa.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 3747 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 3747, lezen 11 mensen het topic "Winterdiscussie topic 2011/2012 16A".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Klets- en waarneemtopic winter

2019-2020

Fotowedstrijd december

Het winter discussietopic

2019-2020

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

© 2003 - 2019 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden