Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart T850 pluim Brussel is bijgewerkt.

7 Dec 2019 16:59:57

De kaart De Bilt - 6luik
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Dec 2019 10:00:25

De kaart T850 pluim De Bilt is bijgewerkt.

7 Dec 2019 10:00:25

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

7 Dec 2019 10:00:25

De kaart Vlissingen - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Dec 2019 10:00:25

De kaart Vlissingen - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Dec 2019 10:00:24

De kaart Vlissingen - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Dec 2019 10:00:24

De kaart Vlissingen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Dec 2019 10:00:24

De kaart Vlissingen - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Dec 2019 10:00:24

De kaart Twente - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Dec 2019 10:00:23

De kaart Twente - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Dec 2019 10:00:23

De kaart Twente - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Dec 2019 10:00:23

De kaart Twente - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Dec 2019 10:00:23

De kaart Twente - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Dec 2019 10:00:22

De kaart Twente - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Dec 2019 10:00:22
Actueel
1 / 4

Fotowedstrijd december

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Het winter discussietopic

2019-2020

Klets- en waarneemtopic winter

2019-2020

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
27 januari 2010, 12:02 uur | Bericht #87211
KNMI: vanmiddag overlast door sneeuw en ijzel

Sneeuw leidt in een deel van het land woensdag opnieuw tot gladheid en flinke overlast. Daar waarschuwt het KNMI voor. In de ochtend valt er lokaal al wat lichte sneeuw, maar in de loop van de middag en woensdagavond gaat het harder sneeuwen waarbij in de oostelijke helft in korte tijd zo'n 3 tot 5 centimeter kan vallen, aldus het meteorologisch instituut. De ANWB verwacht een drukke spits. ,,Normaal staat er zo'n 170 kilometer aan files; nu zal dit naar verwachting het dubbele zijn'', aldus een woordvoerder van de verkeersdienst.In het westen van het land valt voornamelijk regen. Volgens het KNMI loopt de temperatuur hier het snelst op en gaat het enkele graden dooien. In het oosten blijft de temperatuur rond het vriespunt hangen waardoor de gladheid daar blijft aanhouden. De VerkeersInformatieDienst VID adviseert weggebruikers woensdagmiddag op tijd naar huis te gaan. De VID waarschuwt voor gevaarlijke rijomstandigheden als gevolg van sneeuw en ijzel. ,,Het gebied ten westen van de lijn Amsterdam-Rotterdam zal redelijk veilig zijn om te berijden, ten oosten van die lijn zullen de rijomstandigheden kritiek zijn'', aldus de VID.

Na een dagje van dooi keert de winter vrijdag terug met opnieuw sneeuw. Het KNMI voorspelt zaterdag en zondag lichte tot matige vorst in de nacht en temperaturen rond het vriespunt overdag. De kans op voortzetting van het winterweer de komende zes tot negen dagen is groot, aldus het KNMI woensdag op zijn website.

Bron AD
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
27 januari 2010, 12:04 uur | Bericht #87212
Vastgevroren zwaan gered door 8 brandweerlieden

Een in een beek vastgevoren zwaan moest door 8 brandweermannen uit zijn benarde positie worden gered. De zwaan was blijkbaar tijdens strenge vorst in slaap gevallen en raakte zo bekneld in het snel dichtvriezende water. Gelukkig liet Hannes Langer juist op dat moment zijn hond uit bij de beek die een zijtak vormt van de rivier de Aue. "Ik kreeg pas argwaan toen de zwaan niet wegvloog nadat mijn hond tegen 'm begon te blaffen."De inderhaast opgetrommelde politie kon de zwaan niet uit de ijsbeknelling bevrijden, waarop de lokale brandweer met acht man sterk het klusje kwam klaren. De zwaan kwam niet helemaal ongeschonden uit het ijs vandaan, ook al omdat hij de brandweermannen uiterst agressief bejegende bij de bevrijding. Enkele spuitgasten moesten zich laten behandelen voor bijtwonden. Nadat de zwaan bevrijd was, kon het dier zijn weg vervolgen, overigens zonder een gebaar van dank te uiten.

Bron AD
Waarom deze advertentie?
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
27 januari 2010, 15:17 uur | Bericht #87408
Statische elektriciteit

Je hebt er ongetwijfeld wel eens mee te maken gehad, elektrische ontladingen. Als je iemand een hand of een kus geeft, slaat de vonk letterlijk over. Of je krijgt zo’n vervelende tik bij het aanraken van een deurpost of autoportier. Een andere mogelijkheid is het recht overeind gaan staan van je haren bij het uittrekken van een trui of het afdoen van een muts. Dit alles komt vooral in de winter voor en mogen we dan ook rekenen tot de winterse ongemakken. Maar hoe ontstaan deze ontladingen? Waarom komen ze vooral in het winterseizoen voor en niet in de zomer? En wat is de reden dat de ene persoon er meer last van heeft dan de andere en is er ook iets aan te doen?

Het ontstaan van statische elektriciteit
Elektrische of statische lading ontstaat door wrijving. Je kan het vergelijken met een onweersbui. In die bui wrijven alle regendruppels en hagelstenen langs elkaar, waardoor er ‘elektriciteit’ opgewekt wordt. Op een gegeven moment wordt de lading zo groot, dat het tot een ontlading komt en dan is de bliksem geboren.

Ook bij mensen werkt dit zo. We zitten nou eenmaal niet stil en daarom hebben ook wij te maken met wrijving. Bijvoorbeeld tussen kleren en de huid. Maar ook tussen onze schoenzolen en de vloerbedekking. Hierdoor bouwt elektrische lading zich op en die kunnen we niet altijd kwijt. Tenminste, tot het moment dat we een goed geleidend voorwerp aanraken. En als we dat doen, voelen we de ontlading.


In de winter zijn mensen vaak statisch geladen, waardoor ze soms een vervelende vonk voelen. Deze elektrische lading ontstaat door wrijving tussen bijvoorbeeld de huid en kleding. Dit kan je vergelijken met de wrijving tussen regendruppels en hagelstenen in een onweersbui.

Afhankelijk van kleding en huidsoort
Het blijkt dat deze lading per persoon verschillend is. Vooral mensen met een droge huid hebben er last van. Daarnaast zijn personen die hun haar net hebben gewassen meer vatbaar voor de schokken dan anderen. Daarnaast spelen ook kleding en schoenen een belangrijke rol. Bij kunststof stoffen als nylon, acryl, polyester, en fleece bouwt de statische lading zich makkelijker op dan bij natuurlijke stoffen als wol en katoen. Hetzelfde geldt voor rubber zolen. Schoeisel met dat materiaal maakt de kans op schokken groter. Bij leren zolen hebben we er dan ook minder last van.

Vooral in de winter
Het soort kleding speelt dus een belangrijke rol, maar ook het seizoen waarin we ons bevinden. Vooral in de winter komen deze ontladingen voor en in de zomer hebben we er niet of nauwelijks last van. Dit lijkt vooral te maken te hebben met de luchtvochtigheid. Hoe droger de lucht, bij bijvoorbeeld een droge en koude oostelijke stroming in de winter, hoe meer statische ontladingen zich voordoen.


De afgelopen dagen hadden veel mensen met deze schokken te maken. Dit had mede te maken met de lage luchtvochtigheid. Daarnaast was het erg koud.


Wij lagen namelijk aan de zuidflanken van een hogedrukgebied.


Door dit systeem werd de droge en koude lucht met een oostelijke wind onze kant op geblazen.

In de zomer komen deze droge omstandigheden veel minder voor. Omdat het dan warmer en vochtiger is, hebben wij ook een klein en dun vochtlaagje om onze huid en haren. Dit vocht is een goede geleider, waardoor statische lading makkelijk en onopgemerkt wordt afgevoerd. In de winter ontbreekt dit goed geleidende waterlaagje en dit is dan ook de reden dat de ontladingen zich in dat seizoen vaker voordoen.

Een nog belangrijkere veroorzaker is de verwarming in huis. Koude lucht kan minder vocht bevatten dan warme lucht. De lucht in huis halen we van buien. Eenmaal binnen wordt deze lucht warmer gemaakt, zonder dat er vocht bij komt. Omdat warme lucht meer vocht in zich kan hebben, gaat de luchtvochtigheid in huis omlaag. Hier hebben we dan ook meer last van de schokken dan in de koudere buienlucht.


In huis is het door de verwarming een stuk warmer dan buiten. Dat is niet het enige, want hierdoor wordt ook de luchtvochtigheid lager. Binnenhuis hebben we dan ook meer last van schokken dan in de koude buitenlucht.

Maatregelen
Een droge lucht draagt bij aan het ontstaan van schokken. Dit kan je makkelijk verhelpen door de lucht in huis vochtiger te maken met een bakje water aan de radiator. Er zijn ook speciale machines om de lucht te bevochtigen. Daarnaast kan het gebruiken van speciale (goed geleidende) lijm bij het leggen van vloerbedekking helpen. Ook een handdoek op de zitting van de stoel wordt als een preventieve maatregel genoemd.

Eerder heeft u al kunnen lezen dat mensen met droog haar of een droge huid vatbaarder zijn voor de schokken dan anderen. Shampoo droogt je haar uit en het is dus verstandig om daar zuinig mee om te gaan. Na het wassen van je haar is het ook beter om niet te föhnen. Wil je dat wel doen, zet de föhn dan laag en gebruik hem niet te dicht bij je haren. Hydraterende crèmes en vloeistoffen voor haar en huid zijn een goede maartegel zijn tegen de schokken.

Bronnen: Meteo Consult, lekker-in-je-vel.nl, RTV Utrecht, VPRO, dokterdokter.nl, Radboud Universiteit Nijmegen
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 1726
Lid sinds: 8 nov. 2009
27 januari 2010, 17:31 uur | Bericht #87546
Spekgladde wegen in noorden

In het noorden heeft het verkeer in de avondspits last van spiegelgladde wegen. Vooral de A32 van Meppel naar Heerenveen is volgens de ANWB een ijsbaan. ''De auto's rijden stapvoets'', stelt een zegsman. ''Binnen een uur tijd hebben er acht aanrijdingen op de weg plaatsgevonden.''

De sneeuw die werd verwacht blijft uit, maar vooral de ijzel veroorzaakt problemen op de noordelijke wegen. De ANWB verwacht niet dat de problemen snel opgelost zijn. In het westen van het land hebben automobilisten nog geen last van het winterweer.

Bron: nu.nl
MarkNL
Lid
Woonplaats: Spijkenisse
Berichten: 2121
Lid sinds: 8 jun. 2007
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
27 januari 2010, 18:04 uur | Bericht #87581
Politieauto's remmen verkeer af

Politieauto's remmen woensdag het verkeer in Friesland af om te voorkomen dat automobilisten met hoge snelheid over het gladde wegdek rijden.

''In een kort tijdsbestek zijn veel ongelukken gebeurd en toch rijden mensen nog met 130 kilometer per uur over de weg'', zegt een woordvoerder van de politie Friesland. De politie besloot daarom met een aantal wagens voor het verkeer uit te rijden. ''Op die manier kunnen we het verkeer afremmen.''

Bron: AD
Marching ever onward to tomorrow!
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 1726
Lid sinds: 8 nov. 2009
27 januari 2010, 19:39 uur | Bericht #87682
KNMI waarschuwt voor gladheid

Het KNMI waarschuwt woensdagavond voor sneeuw en ijzel. Deze veroorzaken in grote delen van het land gladheid op de wegen. Dat heeft een woordvoerder gemeld. Een buienfront met lichte regen en landinwaarts (natte) sneeuw trekt de komende uren van het noordwesten naar het zuidoosten. De neerslag kan overal gladheid veroorzaken. Ook voor het weekeinde verwacht het KNMI sneeuwval en vorst.In het westen van het land heeft het verkeer in de avondspits geen last van het winterweer. In het noorden heeft het verkeer in de avondspits last van spiegelgladde wegen. Vooral de A32 van Meppel naar Heerenveen is volgens de ANWB een ijsbaan. Ook op de A28 van Meppel naar Groningen ondervinden de automobilisten veel hinder van ijzel op de weg.

,,De auto's rijden stapvoets'', stelt een zegsman. Op de wegen in Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel hebben tientallen ongelukken plaatsgevonden. De ANWB verwacht niet dat de problemen snel opgelost zijn. In het westen van het land hebben automobilisten nog geen last van het winterweer.

In de provincie Groningen zijn in ieder geval tien auto's betrokken bij aanrijdingen. In Friesland en Overijssel ligt dat aantal op negen. In Drenthe zijn aan het eind van de middag zeker twintig ongelukken gemeld. Een exact aantal was rond zes uur in alle drie de provincies nog niet te geven. De ongelukken veroorzaakten veel blikschade. Ook waren er enkele lichtgewonden. ,,Als je niet weg hoeft, blijf dan alsjeblieft thuis'', adviseert een woordvoerder van de politie Groningen.

Bron: De Pers
talkyr86
Lid
Woonplaats: Apeldoorn
Berichten: 4311
Lid sinds: 7 aug. 2008
27 januari 2010, 20:11 uur | Bericht #87728
Ongelukken door gladheid in noorden en Utrecht

In Utrecht en ten oosten van de stad zijn in korte tijd negen ongelukken gebeurd. Het regent daar, maar de temperatuur ligt nog rond het vriespunt waardoor de wegen zeer glad zijn.In het noorden van het land hebben rond zes uur een tiental ongelukken plaatsgevonden. Volgens de politie was er in de meeste gevallen alleen sprake van blikschade. Inmiddels is de temperatuur in het noorden weer enkele graden boven nul, waardoor de ergste gladheid voorbij is.

Bron: NOS | Gewijzigd: 24 februari 2017, 13:03 uur, door Joyce.s
talkyr86
Lid
Woonplaats: Apeldoorn
Berichten: 4311
Lid sinds: 7 aug. 2008
27 januari 2010, 20:12 uur | Bericht #87729
Winterveldjes goed voor zeldzame vogelsoorten

Winterveldjes zijn een groot succes in het behoud van zeldzame vogelsoorten in onze provincie. De winterveldjes blijken met de huidige barre omstandigheden een walhalla voor onder meer de patrijs, de geelgors en de blauwe kiekendief. Op sommige winterveldjes werden meer dan duizend exemplaren geteld. Ook werden zeer zeldzame vogels als de ijsgors, het smelleken en de ruigpootbuizerd gespot.De velden zijn een initiatief van de werkgroep Grauwe Kiekendief en Agrarische Natuur Vereniging Oost-Groningen. Boeren hebben daarvoor op verschillende plekken kleine perceeltjes graan laten staan. Ook werden randen met wilde planten niet weggemaaid.

Bron: RTV Noord
talkyr86
Lid
Woonplaats: Apeldoorn
Berichten: 4311
Lid sinds: 7 aug. 2008
27 januari 2010, 20:12 uur | Bericht #87730
Geen last van winterweer bij Spoorwegen

De treinen hadden in de avondspits nauwelijks last van het winterweer. Dat liet spoorbeheerder ProRail woensdagavond weten. Voor zover bekend zijn er geen treinen uitgevallen en zijn er geen lijnen waarop treinen noemenswaardige vertraging hebben.ProRail heeft woensdagavond extra ploegen klaarstaan die kunnen ingrijpen als materieel het door de vrieskou laat afweten. Ook houdt de spoorbeheerder cruciale wissels extra in de gaten.

Bron: AD
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
28 januari 2010, 10:00 uur | Bericht #88019
Aanrijdingen door gladheid op A28

Op de A28 richting Assen hebben woensdag aan het eind van de middag diverse aanrijdingen plaats gevonden. Over een afstand van anderhalve kilometer hadden zich drie ongevallen met diverse voertuigen voor gedaan. De ongevallen vonden allemaal plaats op de eerste rijbaan, diverse auto stonden in de vangrail. Bij de ongevallen zijn geen slachtoffers gevallen wel was er blikschade.

Ook op de A28 ter hoogte van Pesse was een aanrijding waardoor er aan het eind van de avond een file van 8 km voor Assen-Zuid stond.

Bron BoN
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
28 januari 2010, 10:02 uur | Bericht #88020
Waarschuwing voor gladheid op lokale wegen

Op lokale wegen kan het donderdagochtend glad zijn. De ANWB waarschuwt dat bevriezing kan optreden op wegen door het gehele land, met uitzondering van het zuidwesten. Op snelwegen staan in de ochtendspits niet meer files dan normaal, meldt de VerkeersInformatieDienst (VID).

Ondanks dat het donderdag niet vriest, kunnen natte weggedeelten bevriezen, omdat de wegdektemperatuur nog wel onder het vriespunt ligt. De VID adviseert om rustig te rijden en voldoende afstand te houden. Vooral op niet-snelwegen is voorzichtigheid geboden.

Woensdagnacht zorgde de aangekondigde gladheid niet voor grote problemen op de weg. In het noordoosten van het land was er wel ijzel, wat tot een aantal aanrijdingen leidde rond Heerenveen. De problemen vielen echter alleszins mee.

De VID had 's ochtends mensen geadviseerd om eerder naar huis te gaan, vanwege een sneeuwfront dat vanaf 15.00 uur Nederland binnen zou trekken en rond de avondspits boven Amsterdam en Utrecht zou liggen. Op wat natte sneeuw na bleef hevige sneeuwval uit, net als verkeerschaos. Wel stond er meer file dan normaal, rond, 17.45 uur zo'n 250 kilometer.

Bron Nieuws.nl
Sietse
Lid
Woonplaats:
Berichten: 1772
Lid sinds: 10 sep. 2008
28 januari 2010, 11:23 uur | Bericht #88078
Blikschade door gladheid Groningen

Door de gladheid hebben zich donderdagochtend in de provincie Groningen opnieuw ruim tien ongevallen voorgedaan. Er was alleen sprake van blikschade, meldde de politie. Persoonlijke ongevallen deden zich niet voor.

Evenals woensdagmiddag liet de politie in Groningen ook donderdagochtend een waarschuwing uitgaan voor spekgladde wegen. De zegsman vermoedt dat het aantal ongevallen hierdoor beperkt is gebleven. Woensdagmiddag en in de nacht van woensdag op donderdag vonden in totaal zo'n 25 aanrijdingen plaats.

In Friesland deden zich donderdagochtend geen verkeersongevallen voor. Woensdagavond ontstonden daar door gladheid negen aanrijdingen, waarvan zes op de A32 tussen Heerenveen en Meppel.

Bron: De Pers


“There is no such thing as bad weather, only different kinds of good weather.”Mijn Weerblog
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
28 januari 2010, 13:35 uur | Bericht #88159
Man glijdt uit en breekt been

Een 63-jarige man uit Eelde is woensdag in Paterswolde onderuit gegaan door de gladheid. Darbij brak hij een been. De man werd per ambulance overgebracht naar het Martiniziekenhuis in Groningen.

Bron DvhN
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
28 januari 2010, 14:52 uur | Bericht #88218
Winterse perikelen

In je vrije tijd sleetje rijden of schaatsen, is natuurlijk fantastisch in de winter, maar voor de mensen die veel onderweg zijn, is de winter een minder leuke tijd. Vrijwel dagelijks is er kans op gladheid. Soms door sneeuw, soms door ijzel of aanvriezende mist, maar zelfs af en toe bij regen. De grond is na zo’n lange tijd met kou behoorlijk afgekoeld en als de vorst er eenmaal in zit, duurt het even totdat hij weer verdwijnt. Vooral de wegen zijn nog een tijdlang koud en als daar net als gisteren regen op valt, vriest die ook vrijwel meteen vast op het wegdek. Veel snelwegen, maar vooral binnenweggetjes, fietspaden en stoepen, veranderen dan in een rap tempo in een spiegelgladde ijsbaan. Er ontstonden hierdoor gevaarlijke situaties op de weg.

Vanuit het noordwesten naderde ons gisteren een gebied met regen. Na een koude nacht met minimumtemperaturen tot -16 graden zou de temperatuur ook overdag op veel plaatsen onder nul blijven, waardoor we dachten dat er niet alleen regen zou vallen, maar ook sneeuw en slechts in de kustgebieden alleen regen. Achter die storing bevond zich relatief zachte lucht en deze spreidde zich geleidelijk uit over het land. In het westen en noorden, daar waar de neerslag als eerste zou vallen, was het ’s middags nog koud genoeg voor wat sneeuwvlokken, maar kort daarna ging alles al over in regen.


De temperaturen bleven een groot gedeelte van de dag onder nul. Mark Wolvenne uit Terwolde trok dan ook meteen de schaatsen aan. Deze foto werd gemaakt in Belt- Schutsloot.

Daarbij waren de dauwpunten, de temperatuur waarop de lucht verzadigt raakt, vrij laag. Dit gaf aan dat de lucht redelijk droog was. De neerslag die uit de bewolking viel, verdampte hierdoor onderweg grotendeels en veel sneeuw en regen bereikte dus niet eens de grond. Achter de storing was de lucht vochtiger en toen begon de neerslag ook de grond te bereiken.

Verschillende luchtlagen
Aan de kust was de wind westelijk, maar door de koude lucht die zich nog boven het aardoppervlak bevond, een zogeheten koude plaklaag, was de wind boven land nog lange tijd zuidwestelijk. De wind krimpt namelijk boven land veelal door wrijving en de koude luchtlaag hielp hierbij nog een handje. Die koude luchtlaag was echter vrij dun, want de zachte lucht, die zich achter die storing bevond, drong al vrij snel iets hoger in de atmosfeer door. Boven de koude laag aan de grond vormde zich dus een veel zachtere laag en omdat je op hoogte vrijwel geen last hebt van wrijving, waaide daar al een westenwind. Je kon dit ook heel mooi aan de bewolking zien; hoewel de wind volgens de windpaal zuidwestelijk was, kwam de bewolking (hoger in de atmosfeer) met enorme vaart uit het westen aanzetten. De koude laag werd toen steeds dunner.

Sneeuw en ijsregen
Door de lage dauwpunten, dus in dit geval de droge lucht, kon de neerslag ondanks de al wat hogere temperaturen eerst toch nog als sneeuw vallen. Door de smelt wordt een deel van de sneeuwvlok namelijk vloeibaar, maar in de droge lucht verdampt dit meteen. Verdampen kost warmte en die wordt onttrokken aan de lucht er omheen. Hierdoor konden de sneeuwvlokken zichzelf in stand houden en zelfs het aardoppervlak bereiken.


Ook Reinier van Assen legde de ijzel op de plaat vast. Vooral klinkers zijn erg gevoelig voor gladheid.

Gedurende de dag ging de temperatuur echter steeds verder omhoog en door een vochtiger wordende lucht dus ook de dauwpunten, waardoor de sneeuw overal snel overging in regen. De druppels vielen eerst door die dikkere en warmere luchtlaag, maar eenmaal dichterbij de grond vielen ze alsnog door de dunne, koudere luchtlaag daar en bevroren daarin nog net. IJsregen was geboren.

Koud wegdek
Bovendien lag de temperatuur van het wegdek op veel plaatsen nog onder nul en de ijsregendruppels vormden hier en daar dan ook al snel een spiegelgladde laag op het asfalt. Toen de koude laag eenmaal volledig door de westelijke wind was verdreven, viel er vooral nog regen, maar ook dit vroor plaatselijk op het wegdek vast. Ondanks het vele strooien, veranderden sommige wegen in ijsbanen.

Opklaringen in de nacht
Met afgelopen nacht veelal temperaturen boven nul en dus dooi, smolt het ijslaagje uiteindelijk van het wegdek, maar door opklaringen die achter het front zaten, koelde het lokaal alweer snel af. De wegen waren natuurlijk nog nat en plaatselijk begon de ellende daardoor weer van voor af aan. Bewolking werkt namelijk als een isolerende deken boven het aardoppervlak en houdt warmte vast. Als er echter een gat in de bewolking komt, ontsnapt veel van de warmte door uitstraling en wordt het lokaal ineens weer kouder.


Ook vielen er vandaag, donderdag, diverse winterse buien. Tussendoor scheen echter ook geregeld de zon en dat leverde een groot aantal prachtige regenbogen op . Foto: Lida Verkade.

Volgende storing
Ook morgen wordt het spannend. Een volgende storing schuift dan vanuit het westen het land in en ook nu lijkt de grens van regen en sneeuw lastig te bepalen. De zachte lucht achter het front zal ook nu bepalend zijn. Vooralsnog lijkt vooral het uiterste zuidwesten regen en soms wat natte sneeuw te krijgen, terwijl in de rest van het land vooral sneeuw gaat vallen met plaatselijk enkele centimeters.

Bron: Meteo Consult


Sietse
Lid
Woonplaats:
Berichten: 1772
Lid sinds: 10 sep. 2008
28 januari 2010, 16:37 uur | Bericht #88308
Vijf skicentra open in Oostkantons

In de Oostkantons hebben vijf skistations de pistes geopend. Het gaat om Baraque Michel, Mont Spinette, Signal de Botrange, Rocherath/Eifel Ski Zentrum en Losheimergraben.

De neerslag zorgde vorige nacht voor een laag poedersneeuw van 10 tot 15 centimeter. De toeristische dienst laat weten dat de kwaliteit erg goed is. De pistes op de Baraque Michel zijn al open sinds maandag.

Bron: Hln
“There is no such thing as bad weather, only different kinds of good weather.”Mijn Weerblog
Sietse
Lid
Woonplaats:
Berichten: 1772
Lid sinds: 10 sep. 2008
28 januari 2010, 16:39 uur | Bericht #88309
ANWB: Chaos dreigt op wegen rond Amsterdam

De ANWB verwacht donderdag in de avondspits een chaos op de wegen rond Amsterdam vanwege spoedreparaties van gaten in het wegdek van de A1 richting Amersfoort, waardoor twee rijstroken dicht zijn. De organisatie adviseert automobilisten later te vertrekken uit Amsterdam, aldus een woordvoerster.
De reparaties ter hoogte van het Gooimeer zijn naar verwachting rond vijf uur klaar waarna de rijstroken weer opengaan maar volgens de ANWB is het kwaad dan al geschied en staan veel wegen rond de hoofdstad dan vol.

Rond half vier stond er al 10 kilometer file op de A1 tussen knooppunt Watergraafsmeer en knooppunt Muiderberg. Op deze weg zijn al eerder spoedreparaties gedaan aan schade, die aan de weg was ontstaan door de vorst. Op andere uitvalswegen zoals de A2 en de A9 waren toen ook al files ontstaan.

Bron: AD


“There is no such thing as bad weather, only different kinds of good weather.”Mijn Weerblog
Sietse
Lid
Woonplaats:
Berichten: 1772
Lid sinds: 10 sep. 2008
28 januari 2010, 16:40 uur | Bericht #88310
Gemeenten kampen met zouttekort

Verschillende gemeenten in Noord-Holland kampen met een tekort aan strooizout. In geval van nood kan de gemeente Hoorn alleen de Provincialeweg en de route naar het ziekenhuis schoonhouden. Vandaag wordt met man en macht geprobeerd om nieuw strooizout te krijgen. Ook kijkt Hoorn uit naar een andere oplossing om gladde wegen te voorkomen.

De gemeente Harenkarspel heeft ook een tekort aan zout. De gemeente strooit alleen op de hoofdwegen. Ook de gemeente Haarlemmermeer kampt met een tekort. De gemeente waarschuwt voor gladheid, omdat er met het minder effectieve mengsel van zout en zand wordt gestrooid.

Bron: RTV-NH
“There is no such thing as bad weather, only different kinds of good weather.”Mijn Weerblog
Sietse
Lid
Woonplaats:
Berichten: 1772
Lid sinds: 10 sep. 2008
28 januari 2010, 16:43 uur | Bericht #88313
Moeilijke ochtendspits vrijdag?

Het lijkt vrijdagochtend lastig te kunnen worden voor het verkeer. Regen, sneeuw en temperaturen rond het vriespunt zijn de ingrediënten. De ochtendspits op vrijdag is doorgaans niet de drukste. Toch lijkt het vrijdagochtend een lastige situatie te worden op de wegen. Een groot neerslaggebied trekt namelijk over het land waardoor het vele uren gaat regenen en/of sneeuwen. De eerste neerslag valt rond of net na middernacht. Pas in de loop van de ochtend begint de storing naar Duitsland weg te trekken.De neerslag bevindt zich op de grens van twee luchtsoorten waarbij de temperaturen in de onderste 1000 meter van de atmosfeer dicht bij nul liggen. Het is daardoor heel moeilijk te zeggen in welke vorm de neerslag uiteindelijk gaat vallen. Immers, aan de zuidkant van de storing bevindt zich zachte lucht terwijl het aan de noordkant koud is. Hoog in de wolken valt de neerslag als sneeuw, maar onderweg naar de grond kan de neerslag even in de zachte lucht terecht komen en daardoor overgaan in regen. Wat echter vaak gebeurt, is dat de sneeuw die 'zachte' luchtlaag gaat afkoelen. Hierdoor wordt de kans op sneeuw geleidelijk groter omdat het gebied met positieve temperaturen steeds kleiner wordt.

De weermodellen zijn het nog niet met elkaar eens. De grens tussen regen en sneeuw zwabbert van Den-Haag --> Maastricht in het ene model tot Vlieland --> Enschede in het andere. We zullen de ontwikkelingen dus moeten afwachten. Wat we echter wel weten is dat in het binnenland de temperatuur van het wegdek rond of net onder het vriespunt zal liggen. Wat voor neerslag er ook valt, de kans op gladheid is dus vrij groot. Een extra probleem voor de strooiwagens is dat eventueel zout dat gestrooid is door de regen snel weer van de weg afspoelt. Als de neerslag daarna verandert in sneeuw is de weg dus zoutvrij.Al met al kunnen we op dit moment maar één boodschap meegeven. Het verkeer kan vrijdagochtend veel last hebben van het weer. De ochtendspits op vrijdag is ongeveer de rustigste van de hele week, maar hou toch alvast rekening met vertragingen dan kan het alleen maar meevallen.

Bron: Weerplaza | Gewijzigd: 24 februari 2017, 13:03 uur, door Joyce.s
“There is no such thing as bad weather, only different kinds of good weather.”Mijn Weerblog
talkyr86
Lid
Woonplaats: Apeldoorn
Berichten: 4311
Lid sinds: 7 aug. 2008
28 januari 2010, 19:50 uur | Bericht #88480
KNSB hoopt op NK marathon op natuurijs

De KNSB onderzoekt de mogelijkheden om volgende week een Nederlands kampioenschap marathon op natuurijs te organiseren. Dat maakte de schaatsbond donderdag bekend.Twee locaties in Drenthe zijn in beeld om het evenement te laten plaatsvinden: het Zuidlaardermeer en het uitgestrekte recreatiemeer van het Landal Parc Sandur vlakbij Emmen. ''Het blijft natuurijs, dus we zijn erg afhankelijk van het weer'', aldus marathoncoördinator Teun Breedijk. ''Er wordt de komende dagen 's nachts lichte vorst verwacht met een of twee graden boven nul overdag, maar er is ook kans op sneeuw.''

Momenteel verblijven de marathonschaatsers op de Oostenrijkse Weissensee, waar zaterdag de Alternatieve Elfstedentocht over 200 kilometer op het programma staat.

Het NK marathon op natuurijs werd vorig jaar voor het laatst georganiseerd. Op 8 januari wonnen Sjoerd Huisman en Carla Zielman de nationale titels op de Oostvaardersplassen.

Bron: AD
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 1726
Lid sinds: 8 nov. 2009
29 januari 2010, 11:42 uur | Bericht #89027
Januari koudste in dertien jaar

Voor het eerst sinds 1997 ligt de maandgemiddelde temperatuur in De Bilt onder het vriespunt. Het gemiddelde komt in De Bilt uit op circa -0,6 graden tegen 2,8 graden normaal. Het noordoosten van het land was het een stuk kouder dan het zuidwesten. In Eelde lag de gemiddelde temperatuur rond -2,0 graden, in Vlissingen rond 1,0 graden.De laagste temperatuur is gemeten in Stavoren waar de thermometer op 26 januari -15,8 graden aanwees. Zeer strenge vorst is dat. Ook de landelijk hoogste temperatuur van de maand was relatief laag: Westdorpe en Woensdrecht noteerden op 17 januari maximaal 7,3 graden.

Het winterse karakter van januari komt ook goed tot uiting in het aantal vorst- en ijsdagen. Een vorstdag is een dag waarop de temperatuur onder nul komt, op een ijsdag vriest het gedurende het hele etmaal. De Bilt noteert deze maand 23 vorstdagen tegen 13 normaal (gemiddelde over 1971-2000) en 10 ijsdagen tegen 4 normaal.

Het opvallendst was de sneeuw die niemand ontgaan zal zijn. De maand begon gelijk met hevige sneeuwval en ook daarna wist de sneeuw niet van ophouden. Op verschillende dagen viel zo veel sneeuw dat de sneeuwlaag een dikte bereikte van 5 tot 10 cm. Begin januari lag in het noorden van het land lokaal 20 cm. Een zware sneeuwbui juist in de avondspits boven de regio Haarlem-Amsterdam leidde tot grote verkeersproblemen.

Ondanks de sneeuw was januari een droge maand. Gemiddeld over het land viel 30 mm tegen 69 mm normaal. De zon scheen landelijk gemiddeld circa 55 uur tegen 52 uur normaal. In het noordoosten was de zon vanaf 13 januaeri gedurende 11 dagen in het geheel niet te zien, een opmerkelijk lange zonloze periode.

Bron: KNMI | Gewijzigd: 24 februari 2017, 13:03 uur, door Joyce.s
Terug naar boven
3 Gebruikers lezen nu dit topic, onderverdeeld in 3 gasten en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 26.830 topics, welke bij elkaar 441.833 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.013 leden.
Het nieuwste lid is Shalandaaa.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
3 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 3616 mensen aan het browsen op het forum. 6 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 3616, lezen 9 mensen het topic "Berichtgeving winter 2012-2013".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Het winter discussietopic

2019-2020

Fotowedstrijd december

Klets- en waarneemtopic winter

2019-2020

© 2003 - 2019 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden