Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Clay, MO; Jackson, MO; Ray, MO.

18 Apr 2024 11:28:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Clay, MO; Clinton, MO; Jackson, MO; Ray, MO.

18 Apr 2024 11:02:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Johnson, KS; Wyandotte, KS; Clay, MO; Clinton, MO; Jackson, MO; Platte, MO.

18 Apr 2024 10:57:16

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Leavenworth, KS; Buchanan, MO; Platte, MO.

18 Apr 2024 10:24:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Johnson, KS; Leavenworth, KS; Wyandotte, KS; Buchanan, MO; Clay, MO; Clinton, MO; Jackson, MO; Platte, MO.

18 Apr 2024 10:17:51

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Douglas, KS; Jefferson, KS.

18 Apr 2024 09:57:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Atchison, KS; Leavenworth, KS; Buchanan, MO; Platte, MO.

18 Apr 2024 09:57:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Douglas, KS; Jefferson, KS; Shawnee, KS.

18 Apr 2024 09:44:39

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Atchison, KS.

18 Apr 2024 09:31:41

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Douglas, KS; Jackson, KS; Jefferson, KS; Shawnee, KS.

18 Apr 2024 09:25:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jackson, KS; Jefferson, KS; Shawnee, KS.

18 Apr 2024 09:15:26

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jackson, KS; Pottawatomie, KS.

18 Apr 2024 08:39:51

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Douglas, KS; Jefferson, KS; Shawnee, KS.

18 Apr 2024 07:58:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Douglas, KS; Jefferson, KS; Osage, KS; Shawnee, KS.

18 Apr 2024 07:48:46

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Marshall, KS; Riley, KS; Washington, KS.

18 Apr 2024 07:25:16
Actueel
1 / 4

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
10 januari 2010, 14:01 uur | Bericht #78432
Problemen door sneeuw en wind

Dit weekeinde sloeg Koning winter weer eens flink toe. Niet alleen was het snijdend koud, ook veroorzaakten sneeuw en wind flinke overlast in delen van het land. Een overzicht van de gebeurtenissen en natuurlijk een korte blik op de verdere vooruitzichten.

Wat was het gisteren (zaterdag) koud. Tenminste, voor het gevoel. De officiële maximumtemperatuur bedroeg +1,5 graden op Vlieland tot -1,3 graden op het vliegveld van Maastricht. Door de schrale en snijdende noordoostenwind voelde het echter een stuk kouder aan. Deze wind was matig tot krachtig boven land en krachtig tot hard (bijna stormachtig) in de kustregio. Door deze wind lag de gevoelstemperatuur een stuk lager, ongeveer -10 graden.


De stuifsneeuw gaat overal op en tussen zitten.


De sneeuwduinen zijn soms meer dan een halve meter groot.

Weeralarm
De wind was niet alleen verantwoordelijk voor een lage gevoelstemperatuur, maar ook voor problemen met de sneeuw. Een gebied met lichte sneeuwval trok zaterdag tergend langzaam het land binnen en hierdoor groeide het sneeuwdek in Nederland enkele centimeters. In het oosten van het land viel de meeste sneeuw. De combinatie van sneeuw en wind veroorzaakten zogenaamde sneeuwjacht. Dit betekent dat de sneeuw niet verticaal uit de lucht komt vallen, maar meer horizontaal. Daarnaast gaat de sneeuw die al op het aardoppervlak ligt verstuiven, waardoor sneeuwduinen ontstaan.

De sneeuwval (en daarmee samenhangende gladheid) en sneeuwduinen zijn niet de enige zaken die gevaar op de weg veroorzaken. Door dit alles is het zicht ook erg slecht. Je kan het vergelijken met mist. Aangezien de meeste wind in het noorden van het land stond, werd voor de noordelijke provincies aan het begin van de zaterdagavond een weeralarm voor sneeuwjacht afgegeven door het KNMI.


De wegen in het Groningse Roodeschool zijn haast onbegaanbaar.


Op de weg is het gevaarlijk glad door stuifsneeuw.

Problemen op de weg
Over het algemeen wisten de gladheidbestrijders de wegen redelijk sneeuwvrij te houden, al is en blijft het in dit soort situaties oppassen op de weg. De problemen zijn het grootst in het noorden van het land. Dit blijkt ook wel uit de meldingen en foto’s die we krijgen van één van onze vrijwillige waarnemers, Jannes Wiersema uit het Groningse Roodeschool.

Aan het begin van de zaterdagmiddag mailt Jannes dat de sneeuw op de weilanden geleidelijk begint te verstuiven en het verkeer er hinder van ondervindt. Halverwege de middag worden sommige wegen onbegaanbaar. Het is verraderlijk glad en er ontstaan steeds hogere sneeuwduinen. Tegen de avond krijgen we een mail dat de bussen van de weg zijn gehaald en het echt noodweer is in het noorden. In de laatste mail van vanmorgen lezen we dat de sneeuwduinen in Roodeschool inmiddels ruim een halve meter zijn. Met de auto op pad is geen optie en ook op de fiets is het bijna niet te doen.


Zou een trein deze overweg nog kunnen passeren?


Kortom, het ziet er echt winters uit.

Vooruitzichten
Echt streng is de winter wat de temperaturen betreft tot nu toe nog niet geweest. De sneeuwval maakt de winter wel bijzonder, want zoveel sneeuw is uitzonderlijk. Toch lijkt het witte goud na vandaag (zondag) toch even minder uit de lucht te komen vallen. Morgen (maandag) valt soms nog wat lichte sneeuw, maar de dagen erna blijft het droog. Daarbij komt vooral dinsdag en woensdag in het zuiden van het land ook de zon vaker tevoorschijn. Tot slot gaan daarbij ook de temperaturen weer een stukje omlaag.

Bron: Meteo Consult.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
10 januari 2010, 14:06 uur | Bericht #78438
Door sneeuwbult met auto in de sloot

In Noord- en midden-Groningen zijn zaterdag verscheidene weggebruikers in de problemen geraakt door het winterweer. Een 18-jarige man uit Uithuizen belandde met zijn auto in het water langs de Provinciale Weg in Usquert. Hij was van de gladde weg geraakt door een bult sneeuw. De man is met onderkoelingsverschijnselen naar een ziekenhuis gebracht.

Een 54-jarige vrouw uit de gemeente Slochteren raakte op de Verlengde Veenlaan in Slochteren door de gladheid in de problemen. Ze slipte en botste tegen een boom. Ook zij is naar het ziekenhuis gebracht. Evenals een 26-jarige Delfzijlster. Hij botste op de N996 bij Loppersum tegen een boom.

©DvhN
Waarom deze advertentie?
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
10 januari 2010, 14:57 uur | Bericht #78502
Ongevallen in Drenthe door weersomstandigheden

Drenthe heeft sinds zaterdagmiddag te kampen met overlast door de sneeuwval. Op verschillende plaatsen ontstonden sneeuwduinen en was het verraderlijk glad. De sneeuwval veroorzaakte enkele aanrijdingen, glijpartijen en slippartijen.

HUIS TER HEIDE – Zaterdagmiddag is een 26-jarige automobiliste uit Haulerwijk op de Kolonievaart van de weg geraakt door stuifsneeuw. De vrouw raakte de controle over haar auto kwijt en raakte een boom en een verkeersbord en belandde uiteindelijk in een sloot. De zwangere vrouw werd met nekklachten in het ziekenhuis in Assen onderzocht. Vooralsnog werden er geen complicaties geconstateerd.

EMMEN – Zaterdagmiddag is een 23-jarige automobiliste uit Emmen lichtgewond geraakt na een botsing met de vangrail op de A37. De vrouw reed in de richting van Klazienaveen en raakte op de A37 de macht over het stuur kwijt door de sneeuw op het wegdek. De automobiliste botste tegen de vangrail en raakte vervolgens een stilstaande auto van een eerder ongeval. De vrouw werd met nekklachten naar het ziekenhuis in Emmen gebracht.

DE PUNT – Zaterdagavond is een automobilist uit Veendam in de slip geraakt op de afslag van de A28 naar de N34. De automobilist nam de afslag naar de N34 en in een flauwe bocht naar links raakte hij in de slip en tolde om zijn as en kwam tegen de vangrail tot stilstand. Omstanders hielpen de man weer op de weg en hij kon zijn weg vervolgen. De man raakte niet gewond.

EMMEN – Zaterdagochtend raakte op de A37 een personenauto met vier inzittenden door opgewaaide sneeuw op het wegdek in een slip en via een vrachtwagen tegen de vangrail gebotst. Twee inzittenden van de personenauto raakten lichtgewond en werden per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Emmen. Een chauffeur van de wagen kon op enige honderden meters zijn combinatie ongedeerd stil zetten. De tankwagen had alleen wat schade aan de wielen en kon na controle zijn weg vervolgen. De snelweg was tussen de afslagen van het Veenoord en Klazienaveen twee uur geblokkeerd. Nadat de weg was ontdaan van de sneeuw kon de A37 weer voor het verkeer worden open gesteld.

NIEUW ANNERVEEN – Zaterdagmiddag raakte een 29-jarige automobilist uit Assen op de Hunzeweg de macht over het stuur kwijt door gladheid. De vrouw reed met haar auto tegen een boom en belandde met haar auto in een sloot. De vrouw werd door agenten uit haar auto bevrijd. In de auto zaten ook twee jongetjes (4 en 5 jaar) en ook zij werden snel uit de auto gehaald. Iedereen was ongedeerd en de auto raakte beschadigd.

BORGER – Zaterdagavond gleed op de N34 een 38-jarige automobilist uit Apeldoorn met zijn personenauto in een sloot. De man was de macht over het stuur kwijtgeraakt door gevormde sneeuwduinen. Hij raakte niet gewond.

EMMEN – Zaterdagmiddag botste een 27-jarige automobilist uit Diemen op de Rondweg tegen een lantaarnpaal en vervolgens tegen een verkeersbord. De man was de macht over het stuur kwijtgeraakt en gleed van de weg. De man raakte niet gewond en de auto moest worden weggesleept.

©BoN
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
10 januari 2010, 15:02 uur | Bericht #78511
Bijzondere winter?

De winter van 2009-2010 pakt voor de liefhebbers van sneeuw onverwacht fraai uit. Wat is de stand van zaken en hoe ziet het vervolg eruit?

Hoe bepalen we de kracht van de winter?
Er zijn vele manieren om de kracht van de winter te bepalen. Het aantal ijsdagen kan geteld worden, evenals vorstdagen en sneeuwdagen. Ook allerlei andere bedachte criteria zoals een koudegolf en een vorstperiode kunnen toegepast worden. Het KNMI hanteert twee methodes (gemiddelde temperatuur en Hellmann-getal) waarvan de gemiddelde temperatuur veruit de beste is. Die geeft immers echt aan hoe koud het in de GEHELE winter geweest is. De andere methodes zijn vooral leuk en geven de mogelijkheid om het karakter van de winter beter uit te drukken.

De scores
De meteorologische winter loopt van 1 december tot 1 maart. We zijn nu dus bijna halverwege en daarmee is dit een mooi moment om de tussenbalans op te maken. December 2009 verliep koud. Een normale temperatuur is 4,0 graden terwijl december 2,2 graden scoorde.

Januari 2010 staat tot gisteren op -2,8 graden, terwijl +2,8 graden normaal is. Uit de grafiek hiernaast is te zien dat we de koudste januari maand beleven sinds eind jaren 80. Om precies te zijn: 1987 kwam op -2,7 graden uit en 1985 op -3,0. Mochten we de rest van de maand het huidige gemiddelde vasthouden dan is deze januari maand de koudste sinds 1985. Gezien de huidige 15-daagse verwachting is dat best een mogelijkheid, maar natuurlijk zeer onzeker. Indien we de verwachte temperaturen voor de komende 15 dagen gebruiken dan komt januari rond -2 graden uit.



Aangezien we halverwege de winter zijn, valt daar meer over te zeggen. De gemiddelde temperatuur uitgerekend tot en met gisteren levert een waarde op van +1,1 graden. Met die waarde zijn we totaal niet bijzonder. Sinds 1901 waren er maar liefst 18 winters kouder. De top-9 heeft zelfs een gemiddelde temperatuur die onder nul ligt.

Op dit moment beleven we wel de koudste winter sinds 1996. Het is dus niet verrassend dat veel instanties na 15 jaar toch weer even moeten wennen hoe ze met de winterse perikelen het beste om kunnen gaan.

Vullen we in de berekening alvast de weersverwachting voor de komende 15 dagen in dan gaat het gemiddelde toch aardig naar beneden. De winter komt dan op -0,2 graden uit en komt dus in de top-10 terecht. Het is echter moeilijk voor te stellen dat zowel de rest van deze maand als februari volop winters zullen blijven. Maar toch, dankzij de huidige koude periode begint de winter van 2009-2010 potentie te krijgen om hoog te eindigen.



Hellmann-getal

Een andere methode die door weerkundigen gebruikt wordt, is het zogenaamde Hellmann-getal. Bij deze methode wordt dagelijks gekeken wat de gemiddelde temperatuur was. Scoorde een dag een negatieve waarde dan wordt de waarde (zonder het minteken) opgeteld bij de andere waarden. Het voordeel van deze methode is dat er een beeld ontstaat van de koude perioden. Een tussentijdse week van +15 graden haalt de gemiddelde temperatuur flink omhoog, maar bij het Hellmann-getal wordt zo'n warme week genegeerd.

De eerste 9 dagen van januari scoorden de volgende gemiddelde temperaturen: -1,6 / -1,1 / -3,9 / -2,9 / -0,7 / -3 / -4,9 / -5 / -2,2. Allemaal negatief, dus ze mogen allemaal bij elkaar worden opgeteld. Het Hellmann-getal van januari is tot gisteren dus 25,3 punten. De punten van december erbij opgeteld levert een totaal op van 49 punten. Hiernaast staat de top-10, ook allemaal berekend tot en met 9 januari. We zien dat de winter van 2009-2010 een 29e positie scoort. Niet slecht, maar bij lange na niet bijzonder.



Conclusie:
Gemiddelde temperatuur: 19e positie tot nu toe
Hellmann-getal: 29e positie

De hogere positie van de gemiddelde temperatuur in vergelijking met het Hellmann-getal geeft aan dat we veel dagen hebben die onder de normale temperatuur liggen, maar ze zijn vaak niet extreem koud geweest. Terugkijkend klopt dat ook. We hebben slechts enkele dagen gehad waarbij het niet alleen 's nachts streng vroor maar het kwik ook overdag ver onder nul bleef.

Hoe nu verder?
De winter tot nu toe leverde vaak sneeuw en vorst op, maar weinig extreme kou. De weersverwachting voor de komende 15 dagen is beschikbaar en hierboven gaf ik al aan dat als die waarheid wordt, de winter voorlopig van geen wijken weet. De gemiddelde temperatuur zakt dan zelfs onder nul. Het Hellmann-getal neemt toe tot 75 punten.

De weersverwachting is echter zeer onzeker. Meer onzeker dan normaal. Hiernaast is de 15-daagse grafiek te zien. Als de bandbreedte smal is, is de verwachting vrij zeker. Tot woensdagochtend is er weinig twijfel, daarna neemt de bandbreedte snel toe. Op dinsdag 19 januari kan de nacht temperatuur tussen +2 en -12 graden liggen!

De onderste grafiek laat de individuele berekeningen zien. Het zijn 52 lijntjes die kris-kras door elkaar lopen. Uiteraard zien we ook hier de waaier steeds breder worden. Er valt echter nog iets op. Een geoefend oog ziet vanaf dinsdag 19 januari een soort tweedeling ontstaan (bifurcatie). De lijntjes lijken in een bundel de zachte kant op te gaan, en een tweede bundel lijkt juist kouder te worden. De bundel met zachte berekeningen bevat de meeste lijntjes, vandaar dat in de bovenste grafiek de gemiddelde temperatuur geleidelijk omhoog gaat. Maar de onderste grafiek suggereert dat er op de weerkaarten een alles-of-niets moment aan zit te komen. Indien de winter wint, wordt het kouder dan nu en als de winter verliest gaan we volop de dooi in. In ieder geval geeft de rode lijn in de bovenste grafiek niet de werkelijkheid van het model weer. Het wordt namelijk of zachter dan de gemiddelde lijn, of juist veel kouder. Hoe bijzonder de winter gaat worden, wordt dus halverwege januari uitgevochten.



©Weerplaza

Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
10 januari 2010, 15:40 uur | Bericht #78551
Man zakt door ijs in Machelen-aan-de-Leie

In Machelen-aan-de-Leie, een deelgemeente van Zulte, is vanmiddag een man door het ijs gezakt. De hulpdiensten konden hem reanimeren. De man had zich op een oude Leie-arm gewaagd, maar zakte door het ijs en heeft zo'n 15 minuten in het water gelegen. Omstanders zagen het incident gebeuren.

De hulpdiensten haalden het slachtoffer, een veertiger die in de buurt woont, uit het water en konden hem reanimeren. Hij is naar het universitair ziekenhuis in Gent overgebracht. Op de plaats van het ongeluk is het ijs maar 7 centimeter dik. Er staan borden die waarschuwen om niet op het ijs te gaan.

©De Redactie

Woonplaats: Haarlem
Berichten: 1726
Lid sinds: 8 nov. 2009
10 januari 2010, 16:36 uur | Bericht #78607
Voldoende strooizout in Amsterdam

Amsterdam houdt het met zijn zoutvoorraad nog tot dinsdag uit. Op die dag krijgt de stad een nieuwe levering binnen uit Duitsland.

Voor het weekeinde vreesde de gemeente dat het strooizout voortijdig op zou raken en de wegen in de hoofdstad maandag spekglad zouden zijn. "De gemeente heeft voldoende strooizout in huis om maandag op de hoofdnetten van het openbaar vervoer en de hoofdwegen te strooien", aldus een woordvoerder zondag. Dinsdag wordt de voorraad aangevuld met 350 ton zout. Aan het einde van volgende week komt daar nog 3000 ton bij.

© RTV-NH
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 1726
Lid sinds: 8 nov. 2009
10 januari 2010, 16:58 uur | Bericht #78633
Politie: weinig ongevallen ondanks sneeuwduinen



Mede dankzij het weeralarm, dat sinds het middaguur niet meer geldt voor Drenthe, zijn er volgens de politie zaterdag en in de nacht van zaterdag op zondag betrekkelijk weinig ongevallen gebeurd op de wegen in Groningen en Drenthe. Vooral afgelopen nacht, toen als gevolg van de sneeuwjacht overal sneeuwduinen ontstonden, bleef het erg rustig. "Mensen hebben het advies alleen de weg op te gaan als het echt noodzakelijk was ter harte genomen", aldus de Groninger politiewoordvoerder Paul Heidanus.

Het weeralarm geldt nog wel voor Groningen, Friesland en de kop van Noord-Holland.

Zondagmorgen raakte een 56-jarige Assense als gevolg van sneeuw en ijzel met haar auto van de N381 tussen Beilen en Westerbork. De vrouw botste tegen een boom maar bleef ongedeerd.(zie foto persbureau meter)

In Groningen raakten zaterdag vijf verkeersdeelnemers licht gewond. Dit gebeurde in Usquert, Winschoten, Muntendam, Slochteren en op de N996 bij Loppersum. Zo raakte in Usquert een 18-jarige automobilist uit Uithuizen van de weg en in de gracht. Hij werd met onderkoelingsverschijnselen naar het ziekenhuis gebracht. In Winschoten werd een 16-jarige bromfietser door een auto van de sokken gereden. De automobilist reed door na het ongeval.

De politie in Drenthe noteerde zaterdag zeven ongevallen als gevolg van de gladheid met vier licht gewonden. Bij Huis ter Heide belandde een zwangere vrouw (26) uit Haulerwijk met haar auto in de sloot. Ze liep nekklachten op. Op de A37 bij Emmen raakte een auto met vier inzittenden in de slip, van wie er twee met onbekend letsel per ambulance naar het ziekenhuis werden gebracht. De snelweg werd ter plaatse gedurende twee uur afgesloten om de sneeuw op te ruimen.

Hoewel het weeralarm niet meer voor Drenthe geldt, waarschuwt het KNMI dat overal in het land sneeuw valt en het dus glad kan zijn.

© DvhN
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 1726
Lid sinds: 8 nov. 2009
10 januari 2010, 19:06 uur | Bericht #78756
KNMI trekt weeralarm voor Noord-Nederland in

Het KNMI heeft het weeralarm dat van kracht was voor Noord-Nederland, zondagmiddag ingetrokken. Omdat de wind in de noordelijke provincies is afgenomen, is het gevaar van sneeuwjacht geweken.



Het weerinstituut waarschuwt nog wel voor gladheid door sneeuw en opvriezing in het hele land. Het KNMI raadt aan de weerberichten en verkeersinformatie te blijven volgen.

Sneeuwen
De komende avond en nacht kan het her en der nog licht sneeuwen. Het verkeer in de ochtendspits moet derhalve rekening houden met gladheid. Ook maandagochtend kan plaatselijk wat lichte sneeuw vallen maar veel zal dat niet zijn, aldus de zegsman. Het blijft voorlopig nog volop winter. De komende nacht verwacht het KNMI overwegend lichte vorst. Vanaf dinsdag wordt het weer kouder met 's nachts lichte tot matige vorst en overdag temperaturen rond het vriespunt. De kans op neerslag neemt de komende dagen af.

Spits
Op basis van de huidige weersverwachting voorziet Rijkswaterstaat maandag een drukke ochtend- en avondspits. Dat meldde de wegbeheerder zondag. Weggebruikers moeten rekening houden met een langere reistijd. Hoewel er volop wordt gestrooid en sneeuw wordt geruimd, kan het hier en daar behoorlijk glad zijn. In dat geval blijven de spitsstroken dicht. Ook neemt de kans op ongelukken toe, aldus Rijkswaterstaat.

Trein
De meeste treinen rijden maandag weer volgens de dienstregeling. Dat heeft een woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen (NS) zondag gezegd. Alleen op de lijnen van Rotterdam en Den Haag naar Utrecht rijden, evenals vorige week donderdag en vrijdag, wegens een gebrek aan materieel minder intercitytreinen.

Dienstregeling
De NS heeft in verband met de verwachte sneeuwoverlast het hele weekeinde volgens een aangepaste dienstregeling gereden. Dat heeft nauwelijks tot problemen geleid. Wel was op een aantal trajecten de reistijd langer dan normaal. Volgens de zegsman was het, net als zaterdag, een stuk rustiger op het spoor dan op een doorsnee zondag.

Bus
Busbedrijf Connexion heeft de routes van sommige buslijnen aangepast wegens de gladheid. Dat is het geval in Lelystad en Zeewolde (Flevoland) en in Leiden (Zuid-Holland), zo maakte een woordvoerder zondagmiddag bekend.
Connexxion meldde eerder al dat het in Friesland al zijn bussen in de garage houdt. Daar komt zondag geen verandering meer in. In Noord-Holland rijden sommige bussen een ingekorte route. Op Texel ligt op één van de twee routes van Connexxion het busvervoer stil.

© Nu.nl | Gewijzigd: 24 februari 2017, 13:00 uur, door Joyce.s
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 1726
Lid sinds: 8 nov. 2009
10 januari 2010, 19:19 uur | Bericht #78767
Connexxion past busroutes aan wegens gladheid

Busbedrijf Connexion heeft de routes van sommige buslijnen aangepast wegens de gladheid. Dat is het geval in Lelystad en Zeewolde (Flevoland) en in Leiden (Zuid-Holland), zo maakte een woordvoerder zondagmiddag bekend.
Connexxion meldde eerder al dat het in Friesland al zijn bussen in de garage houdt. Daar komt zondag geen verandering meer in. In Noord-Holland rijden sommige bussen een ingekorte route. Op Texel ligt op één van de twee routes van Connexxion het busvervoer stil.

© AD
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 1726
Lid sinds: 8 nov. 2009
10 januari 2010, 19:23 uur | Bericht #78769
Sneeuwjacht komt tot bedaren

De sneeuwjacht waarmee vooral het noordelijke deel van het land zondag kampte, komt langzaamaan tot bedaren. Het barre weer leidde voor zover bekend niet tot grote problemen.



Wel lag in Noord-Holland, Friesland en Groningen het busvervoer grotendeels plat. De treinen konden, zij het met een aangepaste dienstregeling, gewoon doorrijden.

Het KNMI gaf zaterdag wegens de combinatie van sneeuw en harde wind een weeralarm voor Noord-Holland, Friesland, Groningen en Drenthe. De laatstgenoemde provincie werd zondagochtend al van het lijstje geschrapt. Zondagmiddag trok het weerinstituut het weeralarm helemaal in. Wel geldt in het hele land nog een waarschuwing voor gladheid door sneeuw en opvriezing.

Het aantal verkeersongevallen viel volgens Rijkswaterstaat mee. De wegbeheerder denkt dat dit mede komt doordat automobilisten hun rijstijl aan de winterse omstandigheden hebben aangepast. Maandag verwacht Rijkswaterstaat een drukke ochtend- en avondspits omdat het op verschillende plaatsen nog licht kan sneeuwen.

Het treinverkeer ondervindt nauwelijks hinder van het winterweer. Op veel trajecten rijden wel minder treinen om de druk op het spoorwegnet te verlichten. Daardoor kan de reistijd wat langer zijn dan gebruikelijk. Maandag rijden bijna alle treinen weer volgens het spoorboekje.

De posten voor spoedeisende hulp hadden het minder druk dan werd gevreesd. Veel ziekenhuizen hadden extra personeel achter de hand in de veronderstelling dat zij door het koude weer veel botbreuken zouden moeten behandelen. Maar omdat de gladheid in grote delen van het land meeviel, was dat niet aan de orde.

© PZC
talkyr86
Lid
Woonplaats: Apeldoorn
Berichten: 4311
Lid sinds: 7 aug. 2008
10 januari 2010, 19:32 uur | Bericht #78779
Ambulance vast in de sneeuw

Zondagmiddag moest de brandweer van Almere-Buiten assistentie verlenen aan de GGD. Aan de Jan Dirk van Exterlaan was een ambulance vast komen te zitten in de sneeuw.



Door de sneeuw rondom de ambulance weg te scheppen, werd gepoogd het voertuig weer van zijn plek te krijgen. Omdat dit geen effect had, werd met behulp van de brandweerwagen gepoogd de ambulance vrij te krijgen. Toen ook het sneeuw onder de brandweerwagen was weg geschept, kon de ambulance op eigen kracht weer verder.

©BoN
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 1726
Lid sinds: 8 nov. 2009
10 januari 2010, 19:40 uur | Bericht #78785
Zeehonden hebben geen last van zee-ijs

IJzig koud is het en blijft het. Misschien vriest de Waddenzee wel weer dicht, net als in 1963. De zeehonden hebben daar niet veel last van, vertelt Daniëlla van Gennep van de zeehondencrèche. "De natuur werkt prachtig. De dieren zitten 's zomers in de Waddenzee, in de winter trekken ze naar het Noorden. Als dat ook te ijzig wordt, gaan ze gewoon naar de Noordzee."

© DvhN
talkyr86
Lid
Woonplaats: Apeldoorn
Berichten: 4311
Lid sinds: 7 aug. 2008
10 januari 2010, 20:32 uur | Bericht #78838
Oude strooibus weer terug

AkzoNobel brengt weer de oude strooibussen met 600 gram keukenzout op de markt. Het bedrijf verkocht de afgelopen weken zoveel zout dat een tekort dreigde aan verpakkingsmateriaal voor de onlangs geïntroduceerde getailleerde bus. Het zout komt nu in het oude rechte model strooibus. Dat liet AkzoNobel zondag weten.

Door de aanhoudende vraag naar zout, grijpt het bedrijf terug op de grote bus zodat iedereen toch zout in huis kan halen. ,,Daarom hebben we de oude rechte strooibus weer van zolder gehaald en zullen we tijdelijk Jozo in deze vorm leveren, zegt Bas van der Wiel van Akzo. De rechte strooibus wordt nog verkocht in Rusland.

©De Pers
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
10 januari 2010, 21:28 uur | Bericht #78895
Sneeuwbalincidenten in winters weekeinde

Dit weekeinde heeft het gooien van sneeuwballen tot verschillende incidenten geleid. Zaterdagnacht ging een 40-jarige Dordrechter met een keukenmes nog verhaal halen, nadat jongeren sneeuwballen tegen zijn woning hadden gegooid. De man werd aangehouden, meldt de politie. Een 12-jarige jongen bestookte in Tilburg het huis van een plaatsgenoot met sneeuwballen. Een 42-jarge man ging vervolgens achter de sneeuwbalgooier aan. De man gleed uit en pakte de jongen beet en duwde hem met zijn hoofd in de sneeuw. Toen de vader van de jongen poolshoogte kwam nemen ontstond een gevecht. Tegen de twee mannen werd proces-verbaal opgemaakt.

Bij het politiekorps Kennemerland kwamen verschillende meldingen van overlast binnen veroorzaakt door sneeuwbalgooiende jongeren. In Bloemendaal werd een ruit met de neus van een sneeuwpop ingegooid. In Breda werden zeven jongeren van 12 tot 15 jaar aangehouden nadat zij een pand met sneeuw- en ijsbalen bestookten. De politie kon de jongeren oppakken omdat bewoners foto's hadden gemaakt.

©Nieuws.nl
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
10 januari 2010, 23:10 uur | Bericht #78967
Kassencomplex door sneeuw ingestort


In het tuinbouwgebied De Rundedal bij Barger-Compascuum is zondag een kassencomplex als gevolg van de sneeuw gedeeltelijk ingestort. Het kassencomplex van 2000 vierkante meter is hierdoor onherstelbaar beschadigd geraakt. In de getroffen kassen was in het verleden rozenkwekerij De Trompet gevestigd. Hoeveel schade is ontstaan is nog niet bekend. Persoonlijke ongelukken hebben zich niet voor gedaan.

©BoN
MarkNL
Lid
Woonplaats: Spijkenisse
Berichten: 2121
Lid sinds: 8 jun. 2007
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
11 januari 2010, 01:55 uur | Bericht #79065
Winterweer houdt aan

Het KNMI heeft het weeralarm dat van kracht was voor Noord-Nederland, zondagmiddag ingetrokken. Omdat de wind in de noordelijke provincies is afgenomen, is het gevaar van sneeuwjacht geweken. Het weerinstituut waarschuwt nog wel voor gladheid door sneeuw en opvriezing in het hele land. Het KNMI raadt aan de weerberichten en verkeersinformatie te blijven volgen.

Sneeuwen
De komende avond en nacht kan het her en der nog licht sneeuwen. Het verkeer in de ochtendspits moet derhalve rekening houden met gladheid. Ook maandagochtend kan plaatselijk wat lichte sneeuw vallen maar veel zal dat niet zijn, aldus de zegsman. Het blijft voorlopig nog volop winter. De komende nacht verwacht het KNMI overwegend lichte vorst. Vanaf dinsdag wordt het weer kouder met 's nachts lichte tot matige vorst en overdag temperaturen rond het vriespunt. De kans op neerslag neemt de komende dagen af.

Spits
Op basis van de huidige weersverwachting voorziet Rijkswaterstaat maandag een drukke ochtend- en avondspits. Dat meldde de wegbeheerder zondag. Weggebruikers moeten rekening houden met een langere reistijd. Hoewel er volop wordt gestrooid en sneeuw wordt geruimd, kan het hier en daar behoorlijk glad zijn. In dat geval blijven de spitsstroken dicht. Ook neemt de kans op ongelukken toe, aldus Rijkswaterstaat.

Trein
De meeste treinen rijden maandag weer volgens de dienstregeling. Dat heeft een woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen (NS) zondag gezegd. Alleen op de lijnen van Rotterdam en Den Haag naar Utrecht rijden, evenals vorige week donderdag en vrijdag, wegens een gebrek aan materieel minder intercitytreinen.

Dienstregeling
De NS heeft in verband met de verwachte sneeuwoverlast het hele weekeinde volgens een aangepaste dienstregeling gereden. Dat heeft nauwelijks tot problemen geleid. Wel was op een aantal trajecten de reistijd langer dan normaal. Volgens de zegsman was het, net als zaterdag, een stuk rustiger op het spoor dan op een doorsnee zondag.

Bus
Busbedrijf Connexion heeft de routes van sommige buslijnen aangepast wegens de gladheid. Dat is het geval in Lelystad en Zeewolde (Flevoland) en in Leiden (Zuid-Holland). In Amsterdam is het zo glad dat de bussen van Connexxion het centrum niet meer binnenrijden. Reizigers moeten vanaf de randen van de stad verder reizen met tram en metro.

Friesland
Dat maakte een woordvoerder van Connexxion zondag bekend. Het bedrijf meldde eerder al dat het in Friesland al zijn bussen in de garage houdt. Daar komt zondag geen verandering meer in. In Noord-Holland rijden sommige bussen een ingekorte route. Op Texel ligt op één van de twee routes van Connexxion het busvervoer stil.

© Nu.nl | Gewijzigd: 11 januari 2010, 01:57 uur, door MarkNL
Marching ever onward to tomorrow!
MarkNL
Lid
Woonplaats: Spijkenisse
Berichten: 2121
Lid sinds: 8 jun. 2007
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
11 januari 2010, 02:01 uur | Bericht #79067
Politie: weinig ongevallen ondanks sneeuwduinen

Mede dankzij het weeralarm, dat sinds het middaguur niet meer geldt voor Drenthe, zijn er volgens de politie zaterdag en in de nacht van zaterdag op zondag betrekkelijk weinig ongevallen gebeurd op de wegen in Groningen en Drenthe. Vooral afgelopen nacht, toen als gevolg van de sneeuwjacht overal sneeuwduinen ontstonden, bleef het erg rustig. "Mensen hebben het advies alleen de weg op te gaan als het echt noodzakelijk was ter harte genomen", aldus de Groninger politiewoordvoerder Paul Heidanus. Het weeralarm geldt nog wel voor Groningen, Friesland en de kop van Noord-Holland.

Zondagmorgen raakte een 56-jarige Assense als gevolg van sneeuw en ijzel met haar auto van de N381 tussen Beilen en Westerbork. De vrouw botste tegen een boom maar bleef ongedeerd. In Groningen raakten zaterdag vijf verkeersdeelnemers licht gewond. Dit gebeurde in Usquert, Winschoten, Muntendam, Slochteren en op de N996 bij Loppersum. Zo raakte in Usquert een 18-jarige automobilist uit Uithuizen van de weg en in de gracht. Hij werd met onderkoelingsverschijnselen naar het ziekenhuis gebracht. In Winschoten werd een 16-jarige bromfietser door een auto van de sokken gereden. De automobilist reed door na het ongeval.

De politie in Drenthe noteerde zaterdag zeven ongevallen als gevolg van de gladheid met vier licht gewonden. Bij Huis ter Heide belandde een zwangere vrouw (26) uit Haulerwijk met haar auto in de sloot. Ze liep nekklachten op. Op de A37 bij Emmen raakte een auto met vier inzittenden in de slip, van wie er twee met onbekend letsel per ambulance naar het ziekenhuis werden gebracht. De snelweg werd ter plaatse gedurende twee uur afgesloten om de sneeuw op te ruimen.

Hoewel het weeralarm niet meer voor Drenthe geldt, waarschuwt het KNMI dat overal in het land sneeuw valt en het dus glad kan zijn.

© DvnH.nl
Marching ever onward to tomorrow!
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
11 januari 2010, 10:00 uur | Bericht #79108
Aangepaste dienstregeling Q-buzz

De meeste bussen van Q-buzz rijden vandaag weer volgens dienstregeling. Wel moeten reizigers rekening houden met vertraging als gevolg van gladheid op de weg of door de ochtendspits. Een paar lijnen zijn echter uitgevallen. Door de sneeuwduinen is de weg N983 tussen Wehe den Hoorn en Aduard afgesloten. Dit betekent dat lijn 35 zijn normale route niet kan rijden en komt te vervallen.

Reizigers uit Aduard kunnen gebruik maken van de lijnen 11, 39, 637 die halteren bij de halte Carpoolplaats aan de Frieschestraatweg. Voor reizigers uit Oldehove gaat er een bus pendelen tussen Oldehove en Winsum station. De bus gaat via Ezinge, Feerwerd en Garnwerd richting Winsum. Als de N983 weer vrijgegeven wordt zullen we de dienstregeling voor lijn 35 weer hervatten.

En door de slechte toestand van de wegen tussen Uithuizen en Loppersum heeft Q-buzz ook het vervoer op de lijnen 62/662 moeten staken.

©BoN
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
11 januari 2010, 10:03 uur | Bericht #79111
Balkenendes oprit ligt er besneeuwd bij

De oprit van premier Jan Peter Balkenende ligt er besneeuwd bij. Dat schrijft het AD maandag. De premier riep zijn landgenoten vorige week op hun stoepje schoon te houden. Zelf laat hij zijn vrouw het klusje klaren, merkte een verslaggever van de krant die op controle ging. Een stoep heeft Balkenende niet, maar wel een oprit. Die is slechts gedeeltelijk schoon, is te zien op een foto op de voorpagina van de krant. Het is volgens de vrouw van de premier lastig die schoon te maken nu de sneeuw is vastgekoekt. Twee andere bewoners van de buurt hebben wel hun oprit schoongebikt. De woorden van Balkenende zouden hen hebben aangespoord.

©Nieuws.nl


Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
11 januari 2010, 11:34 uur | Bericht #79151
Voetafdrukken in sneeuw verraden jonge vernielers

Politiemensen van het district Feijenoord Ridderster hebben zondagmiddag drie jongens aangehouden voor een vernieling op een bouwplaats bij de Zaadakkerstraat. De agenten reden rond 15.00 uur naar de bouwplaats nadat zij een melding hadden gekregen dat door een groepje jongens ruiten waren vernield. Daar bleek dat er inderdaad tientallen ruiten waren vernield die nog op pallets hadden gestaan. Ook lag her en der isolatiemateriaal verspreid over de bouwplaats.

De vermoedelijke daders hadden voetafdrukken in de sneeuw achtergelaten waaruit heel duidelijk de diverse merken van de schoenen bleek. Na een kort onderzoek werd op het Brabantseplein een groepje jongeren aangetroffen dat aan het signalement voldeed.

Drie van hen hadden schoenen aan die overeenkwamen met de achtergelaten voetafdrukken. Deze drie jonge Rotterdammers, 15, 16 en 17 jaar oud, zijn aangehouden en overgebracht naar een politiebureau.

©BoN
Terug naar boven
4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.849 topics, welke bij elkaar 448.358 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.576 leden.
Het nieuwste lid is Jeffrey bunk .

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 115 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 115, lezen 3 mensen het topic "Foto's/Video's onweer en extreem weer".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden