Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Pulaski, AR; Saline, AR.

25 Apr 2024 15:44:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cloud, KS; Republic, KS.

25 Apr 2024 15:29:41

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Perry, AR; Pulaski, AR; Saline, AR.

25 Apr 2024 15:29:40

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jewell, KS; Mitchell, KS.

25 Apr 2024 15:10:59

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Conway, AR; Perry, AR; Pope, AR.

25 Apr 2024 15:10:59

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cloud, KS.

25 Apr 2024 14:46:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Conway, AR; Perry, AR; Pope, AR; Yell, AR.

25 Apr 2024 14:46:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jewell, KS; Smith, KS; Webster, NE.

25 Apr 2024 14:46:00

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Phillips, KS; Smith, KS; Franklin, NE; Webster, NE.

25 Apr 2024 14:25:25

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Phillips, KS; Smith, KS; Franklin, NE; Harlan, NE; Webster, NE.

25 Apr 2024 14:12:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jewell, KS; Mitchell, KS.

25 Apr 2024 14:08:32

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jewell, KS; Mitchell, KS; Osborne, KS; Smith, KS.

25 Apr 2024 13:44:40

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Osborne, KS; Smith, KS.

25 Apr 2024 13:10:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Osborne, KS; Phillips, KS; Rooks, KS; Smith, KS.

25 Apr 2024 12:33:33

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

25 Apr 2024 08:00:01
Actueel
1 / 4

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
19 januari 2010, 09:00 uur | Bericht #82655
Winterprik kost Limburg 3,5 miljoen euro

De voorbije winterprik heeft de provincie Limburg meer dan 3,5 miljoen euro gekost. Dat blijkt uit een rondvraag bij 37 gemeentebesturen en Wegen en Verkeer Limburg. Het gaat om de prijs van het zout en werkingskosten. Per gemeente kostte de winterprik gemiddeld zo'n 40.000 euro. De kosten liepen het hoogst op in Hasselt en Genk. Wegen en Verkeer strooide de voorbije weken 10.000 ton zout op de grote wegen in Limburg.

Bron De Redactie
talkyr86
Lid
Woonplaats: Apeldoorn
Berichten: 4311
Lid sinds: 7 aug. 2008
19 januari 2010, 11:44 uur | Bericht #82711
Wegbermen lijden onder strooizout

Strooizout is goed tegen sneeuw en gladheid, maar slecht voor de natuur. Vooral de planten in de wegbermen hebben eronder te lijden. Zoutminnende planten rukken op.

,,Deze winter is het bar en boos. Nog nooit is er zoveel zout gestrooid op onze wegen. Deze piekbelasting brengt veel schade aan planten langs de weg. Dat zien we straks in de lente, dan zijn de eerste paar meter langs de wegrand bruin gekleurd of zelfs kaal geworden", zegt André Schaffers, bioloog aan de Wageningen Universiteit en expert op het gebied van wegbermen.

Veruit de meeste planten kunnen slecht tegen zout, gaan door de passerende strooiwagens slechter groeien en sommige sterven af. Schaffers: ,,Als zout op het blad landt verdort het, verschroeit als het ware. Zout onttrekt namelijk vocht. Daarom gooien we ook zout over een gemorste wijnplek op de vloerbedekking. Het blad krijgt dode vlekken en groeit minder. Een ander effect speelt zich ondergronds af. Daar ontstaat een gevecht tussen de wortels en zout om het aanwezige water. De plant verliest dat duel en verdroogt. Dit resulteert in grote open plekken in de wegberm. Wanneer het veel regent spoelt het zout vanzelf uit naar het grondwater en herstelt de vegetatie het jaar daarop vanzelf. Maar bij droge lentes en enkele opeenvolgende strenge winters met veel sneeuw stapelt het zout zich op in de bodem. Hierdoor kunnen bepaalde plantensoorten gaan domineren.''

,,Planten die goed tegen zout kunnen gaan zich op die open plekken vestigen, terwijl ze daar van nature helemaal niet voorkomen", zegt de plantenwetenschapper.

,,Dat zien we al sinds de jaren zestig gebeuren met Deens lepelblad, stomp kweldergras, zeeweegbree en zilte rus. Die planten komen van huis uit voor langs de kust, op schorren, slikken en in de duinen. Maar zijn nu te vinden in de stroken langs wegen waar gepekeld wordt."

Verstoring van het groen langs de weg heeft tevens een na-ijleffect op ander bermleven, zoals insecten. ,,Vreemd genoeg is hier nog nooit goed studie naar gedaan. Dat gaat binnenkort wel gebeuren", zegt Schaffers. ,,Het is denkbaar dat insecten die van oorsprong langs de kust voorkomen nu ook in grotere getale langs de snelwegen zijn te vinden. Dan gaat het niet om hele insectengroepen, zoals zweefvliegen, sprinkhanen of krekels die massaal het land, intrekken, maar om specifieke ondersoorten van die families."

Bron: PCZ
Waarom deze advertentie?
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
19 januari 2010, 16:35 uur | Bericht #82793
Russische beer zet stappen

Dat de winter nog geenszins verslagen is, schreven we afgelopen zondag al op deze plek. Terwijl het momenteel op grote schaal dooit, is scherpe kou niet heel ver weg. Met een oostelijke tot zuidoostelijke en dus aflandige wind daalt de temperatuur de komende dagen al langzaam. Fellere kou nadert ook, via Polen en Duitsland.

De huidige situatie in Europa laat de kou op z’n meest teruggedrongen punt zien. De temperaturen van deze dinsdagochtend om 13.00 uur Nederlandse tijd spreken boekdelen, zie de afbeelding in de linkerkolom hiernaast. De vorstgrens loopt van door het noordwesten van Turkije dwars de deels zwaar besneeuwde landen Bulgarije en Roemenië en verder via de Regio Berlijn tot langs de kustgebieden van het zuiden en westen van Scandinavië. Strenge vorst noteren vooral Rusland en de aangrenzende regio’s. Die kou gaat terrein winnen.


De gemeten temperaturen dinsdagmiddag om 13.00 uur. De vorstgrens nog net in Duitsland. De echt felle kou komen we tegen in Polen. Beide winnen de komende dagen terrein richting ons land.

Russische beer zet stappen
Belangrijkste motor achter het geheel is een massief hogedrukgebied met kernen boven Rusland dat maar van geen wijken weet en tot in onze omgeving enige invloed heeft. Een dergelijk extreem sterk en stabiel ‘Russisch’ hogedrukgebied dat tot boven Nederland effect kent, wordt in populaire termen ook wel eens ‘de Russische beer’ genoemd.

Door de (vrijwel algehele) afwezigheid van een dergelijke luchtdrukverdeling tijdens deze 21e eeuw heeft het voorkomen van ‘de Russische beer’ inmiddels bijna mythische proporties aangenomen onder sommige winterliefhebbers. Maar ‘de beer’ moet wel lange klauwen hebben om ons een flinke winterveeg te kunnen uitdelen. Momenteel ligt de kern van het nog te ver weg, waardoor we de echte felle kou pas in Polen terugvinden. Het Russische hogedrukgebied – tenminste het voor ons belangrijkste deel - komt echter in beweging, en koerst de komende dagen met de kern westwaarts. Daarmee komt die steviger kou, die aan de zuidflanken van het hogedrukgebied met aan de grond een oostelijke tot noordoostelijke wind wordt aangevoerd, eveneens dichterbij.


De luchtdrukverdeling van deze dinsdagavond. Een massief hogedrukgebied ligt boven Rusland en kent uitlopers tot boven onze omgeving, 'de Russische beer'. Een kern van het hoog boven het Europese deel van Rusland noteert een kerndruk van boven 1040 hPa. Deze kern schuift de komende dagen tot boven Scandinavië op. Overigens zijn rechtsboven in beeld boven Azië luchtdrukwaarden tot bijna 1070 hPa te zien.

Grote tegenstellingen tussen felle kou en milde lucht
De verschillen boven onze omgeving worden tegelijkertijd steeds groter. Waar later op woensdag vrieslucht al het noorden van Nederland begint binnen te dringen, heeft de middagvorstgrens waarschijnlijk nog dagenlang moeite de zuidwestelijke regio’s te bereiken. Dat heeft te maken met zachte lucht die steeds maar vanuit het zuidwesten probeert op de dringen. Bijbehorende storingen lopen echter grotendeels stuk op het hogedrukbolwerk dat in de bovenlucht momenteel aanvulling krijgt boven de westflanken van het continent.

Deze hogedrukopbouw in de bovenlucht boven ons deel van Europa is overigens de reden van het westwaarts bewegen van het ‘grondhogedrukgebied’ boven Rusland. De voor ons belangrijkste kern van dat hoog komt geleidelijk boven Scandinavië te liggen. Een voor schaatsliefhebbers favoriete plek.

Weekend cruciaal
In het weekend volgt een cruciale periode. Een oceaanstoring nadert vanuit het westen en komt vlakbij onze omgeving tot stilstand. Vervolgens ontstaat elders in dat front, in de buurt van de Golf van Biskaje, waarschijnlijk een op zichzelf weinig imposante depressie. Deze volgt daarna een koers die we in de zomer wel vaker zien: noord- tot noordoost, richting onze omgeving. De meest recente hoofdberekening van het ECMWF berekent daarbij een sneeuwstoring die van boven België ons land binnen dringt later in het weekend.

Tijdens het schrijven van deze verwachting liet het merendeel van de computermodelberekeningen het lagedrukgebied echter stuk lopen op het in onze omgeving tegen die tijd steeds belangrijker wordende hogedrukbolwerk, dat aan de grond met een kerndruk van ruim boven 1040 hPa via Finland naar het zuidwesten afzakt.

Met andere woorden: de dooiaanval (vanuit Noord-Nederlands perspectief bezien) lijkt te mislukken en de vorstgrens wint verder terrein in ons land. Tevens begint tussen het lagedrukgebied en het nadere hogedrukgebied nog koudere lucht via Polen en Duitsland op te dringen.

Werkelijkheid minder zeker dan de ‘pluim’ doet vermoeden
Het blijft echter spannend, ook met de momenteel op zichzelf overtuigende pluim (een overzicht van de verschillende computerberekeningen die een indicatie geeft van onder meer de mate van zekerheid van de verwachting, hieronder weergegeven voor diverse locaties). De paarse lijn geeft daarbij overigens het gemiddelde aan van de extra berekeningen van het Europese ECMWF-model.


De pluim (simpel gezegd een grafiek met veel verschillende computerberekingen bij elkaar) was tijdens het schrijven van dit verhaal heel duidelijk in haar signaal. Noord-Nederland (in dit geval Leeuwarden) gaat vanaf later op de woensdag de vorst in. De paarse lijn staat hierbij voor het gemiddelde van alle extra ECMWF-berekeningen. De rode voor de hoofdberekening van het ECMWF. De blauwe voor het Amerikaanse NCEP. De milde lucht blijft in werkelijkheid echter zeer dichtbij. Zie bijvoorbeeld de pluim voor De Bilt in het midden van Nederland hieronder. Daar lijkt de vorst pas in of na het weekend door te zetten.



De pluim voor De Bilt is voor de eerste dagen van volgende week zeer eensgezind. Kijken we vanuit een ruimtelijk perspectief en zetten we het gemiddelde van de ECMWF-modelberekeningen in kaartvorm, dan zien we dat de situatie in feite net wat minder overtuigend is dan je puur op basis van de bovenstaande pluimen zou verwachten. De milde lucht blijft heel dichtbij. Datzelfde geldt overigens ook voor extreme kou boven Polen en delen van Duitsland.

Kijken we namelijk vanuit ruimtelijk oogpunt en nemen we het gemiddelde van alle EMCWF-modelberekeningen (in de grafiek de paarse lijn) in kaartvorm dan ontstaat een wat genuanceerder beeld. De gradiënt (het verschil in temperatuur ten opzichte van de afstand) is zeer groot. Boekdelen spreekt overigens ook de pluim van maandagochtend, nog maar kort geleden dus. Die gaf voor het centrum van het land voor volgende week nauwelijks winterweer.


Het gemiddelde van de ECMWF-berekeningen laat de vorstgrens in de middag zelfs over Zeeland lopen, met dooi in een groot deel van België.


Maandag zag de pluim voor Midden-Nederland er nog heel anders uit. We vertoefden toen in veel van de berekeningen ook volgende week nog in de veel zachtere lucht die nu niet ver ten zuidwesten van ons wordt berekend. Een heel andere pluim, maar in feite maar een klein verschil.

Spannend
Kortom: vorstliefhebbers kunnen weer op het puntje van hun stoel gaan zitten nu de Russische beer stappen naar het westen zet, maar mildere oceaanlucht blijft op de loer liggen. Een spannende strijd die we uiteraard voor u op de voet blijven volgen.

Bron: Meteo Consult
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
20 januari 2010, 14:27 uur | Bericht #83159
Grijs en grauw

Afgelopen maandag was het ‘blue monday’. De meest deprimerende dag van het jaar, aldus de definitie. Of het nou tussen de oren zit of niet, ook het weer was afgelopen maandag iets om niet vrolijk van te worden. Wat dat betreft dus echt een sombere dag. Maar waarom is het nu of in deze tijd van het jaar eigenlijk zo’n grauw weer? Bij Meteo Consult houden wij dagelijks een soort weerdagboek bij. De eerste zin bij afgelopen maandag is een wel heel treffende samenvatting: ‘Volstrekt zouteloos weer vandaag’. En dat was het ook: de hele dag bewolkt, mistig en nevelig. Ook gisteren (dinsdag) wist de zon slechts zeer sporadisch een gaatje in het wolkendek te vinden.


Afgelopen maandag zag het er erg grijs uit. Foto: Corina Magielse.

Andere koek
De nieuwe werkweek is dus begonnen met twee echt grijze dagen. Dit in tegenstelling tot de zondag en de dag van vandaag (woensdag). Afgelopen zondag werd het in de loop van de dag vrij zonnig en vandaag weten opklaringen (en dus ook zonneschijn) vanuit het zuiden steeds verder noordwaarts op te rukken. En een beetje zon voelt dan al gelijk als een verademing. Dat deze periode in de ogen van veel mensen een sombere is, zal voor een deel zeker ook met het weer te maken hebben. Dit kan immers een grote stempel op je humeur drukken. De termen herfst- en winterdepressie zijn hier een goed voorbeeld van. Maar waar komt dat grijze en grauwe weer vandaan?


Ook vandaag (maandag) was het eerst grijs en grauw. Foto: Gieny Boersma.

Dooiaanval
Wie de actuele kaartjes met het huidige sneeuwdek bekijkt, ziet dat er hier en daar nog sprake is van sneeuwrestanten. Daarnaast ligt er op veel plaatsen nog ijs in sloten en plassen. Dat lijkt dus nog een beetje op winter, maar overdag dooit het over het algemeen flink. Normaal gesproken zou het in deze tijd van het jaar overdag zo’n 5 graden moeten zijn. In Rotterdam werd het gisteren (dinsdag) echter 7 graden en zondag werd deze temperatuur op veel meer plaatsen bereikt.

Wat dat betreft hebben we dus te maken met een serieuze dooiaanval. Hierdoor smelten de nog aanwezige sneeuw en ijs in rap tempo. Door dit smelten komt veel vocht vrij in de atmosfeer, waardoor de luchtvochtigheid toeneemt. Koude lucht kan minder vocht bevatten dan warme lucht. Als er dan ’s nachts een paar opklaringen zijn, daalt de temperatuur snel. Door dit kouder worden van de lucht neemt de hoeveelheid vocht in de atmosfeer verder toe en op een gegeven moment wordt de luchtvochtigheid 100 procent.


Op een aantal plaatsen in Nederland liggen nog steeds sneeuwrestanten.

Dooimist en stratus
Vanaf dat moment kan de lucht niet meer waterdamp bevatten en treed er condensatie op. In de onderste lagen van de atmosfeer ontstaan dan nevel, mist en lage bewolking (ook wel stratus genoemd). Zoals al eerder gesteld, kan dat grijze spul de hele dag blijven hangen. En daar is een goede verklaring voor.

In deze tijd van het jaar staat de zon erg laag aan de horizon. De zonnestralen moeten dan ook een grote afstand door de atmosfeer afleggen, waardoor ze gemakkelijk teruggekaatst kunnen worden door bijvoorbeeld stofdeeltjes in de lucht. Daarnaast moeten de zonnestralen een veel groter oppervlak verwarmen, waardoor die opwarming een stuk minder effectief is dan in bijvoorbeeld het zomerseizoen.


Daarnaast ligt er in veel sloten en plassen ook nog ijs. Zoals ook hier bij Kasteel Ruurlo. Foto: Ria Luttikhold-Lurvink.

En wanneer lost het wel op?
Van de zon moeten we het in deze tijd van het jaar dus niet hebben wat het oplossen van mist en stratus betreft. Er zijn blijkbaar andere dingen nodig om deze grijzigheid op te ruimen. Maar wat eigenlijk? Je moet dan bijvoorbeeld denken aan de wind. Als deze wind sterk aantrekt, veroorzaakt dat een doormenging van verschillende luchtlagen.

Aan de grond bevindt zich dan een koude luchtlaag, maar op enige hoogte is de lucht minder koud. Als deze lagen door elkaar gemend worden, wordt de lucht in de onderste delen van de atmosfeer warmer. Deze warmere lucht kan meer vocht bevatten, waardoor de luchtvochtigheid afneemt en de mist, nevel en bewolking verdwijnen.

Andere redenen
Daarnaast kan je denken aan het opsteken van een oostenwind. Vaak is zo’n aflandige droger dan een aanlandige wind, tenzij er in de gebieden ten oosten van ons ook sprake is van mist en stratus. Indien er zo’n droge oostenwind waait, neemt de luchtvochtigheid af met opnieuw het oplossen van het grijze spul tot gevolg. Daarnaast kan achter bijvoorbeeld een koufront ‘schonere lucht’ worden aangevoerd. Hiermee bedoelen we dat deze lucht achter het front minder vocht bevat, waardoor mist en bewolking veel minder persistent kunnen zijn.

Bron: Meteo Consult.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
21 januari 2010, 08:43 uur | Bericht #83354
Vaarverbod Stad ingetrokken

Sinds vandaag mag en kan er weer gevaren worden op de Diepenring. De gemeente Groningen had 4 januari een vaarverbod in de diepenring afgekondigd, in de hoop dat het ijs sterk genoeg zou worden voor schaatsers. Maar nu de dooi heeft doorgezet, is het meeste ijs gesmolten. Een vaarverbod heeft dus geen zin meer.

Bron DvhN
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
21 januari 2010, 12:34 uur | Bericht #83395
Straat in Kortenberg vernield door koude

In Kortenberg is het wegdek van de Alfons Dewitstraat volledig vernield door het vriesweer. Een voorlopige herstelling is zelfs niet mogelijk. Tot nader order blijft de straat afgesloten voor alle doorgaand verkeer. Lokaal verkeer mag niet sneller dan dertig kilometer per uur rijden. Het gemeentebestuur beraadt zich over maatregelen.

Bron De Redactie
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
22 januari 2010, 15:11 uur | Bericht #83770
Schaatsen op natuurijs?

Dit weekend ligt Nederland op de grens tussen zachte lucht boven het zuiden van Europa en koude lucht over Scandinavië en Oost-Europa. Op de scheidingslijn komt veel bewolking voor en valt er ook neerslag. Wat voor neerslag dat wordt is op dit moment nog absoluut niet duidelijk. Het uiterste noorden en noordoosten van het land maakt de grootste kans op (smeltende) sneeuw omdat de koude lucht hier al grotendeels aanwezig is. In het zuidwesten valt regen en het gebied daar tussen is een twijfelgeval. Terwijl het ene computermodel aangeeft dat ook provincies als Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland met regen te maken krijgen, zijn er ook berekeningen die de regen in vrijwel geheel Nederland laten transformeren in sneeuw. Waarschijnlijk zal het net als vorige week zaterdag een spannende situatie worden wat betreft sneeuw en de daarbij behorende gladheid.


Verwachting voor zaterdagavond laat volgens de berekeningen van het Engelse UKMO model. In een groot deel van het land valt sneeuw (rode symbolen). In Zeeland valt regen (groene symbolen) en in het uiterste noordoosten is het nog net droog.

Is de neerslagsoort voor dit weekend nog onzeker, wat alle modellen toch wel laten zien is dat na het weekend de wind draait naar het noordoosten tot oosten en dat de kou terrein gaat winnen. Maandag tot en met woensdag komt de temperatuur overdag niet of nauwelijks boven nul en tijdens de nacht vriest het licht tot matig. Ligt er ergens sneeuw, dan kan het nog iets kouder worden. Voor liefhebbers van schaatsen op natuurijs zijn deze ontwikkelingen natuurlijk uitstekend, maar kunnen ze wel in de loop van volgende week het ijs op?

Slecht ijs
De afgelopen dagen dooide het in grote delen van het land. Alleen in Groningen, Friesland en Drenthe is van serieuze dooi niet echt sprake geweest. Het oude ijs ligt dan ook nog altijd in de sloten, vaarten en meren, en is ook alles behalve glad. Als het weer goed gaat vriezen dan is het ijs van een zeer slechte kwaliteit. Of de vorst ook lang blijft aanhouden is nog maar de vraag.


Achtergebleven ijs in de uiterwaarden bij Tiel. Door de dooi is de bovenkant mooi glad geworden, maar of het ook snel schaatsbaar is...? Foto: Gerrit van Osch.

Uitwijken naar het koude deel van Europa
Na een hoop teleurstellingen is het misschien een idee voor de schaatsliefhebbers om uit te wijken naar andere delen van Europa. In het noorden van Duitsland is het veel kouder met zowel zondag als maandag matige tot strenge vorst. Rond de Oostzee is de afgelopen weken behoorlijk wat zee-ijs tot ontwikkeling gekomen. Langs de Zweedse kust is het op dit moment al mogelijk om uitgebreide schaatstochten te ondernemen. Ook in Finland kan men aan de oevers van de vele meren de ijzers onderbinden.

Schaatsen in Tsjechië
Een goed alternatief voor het verre en dure Scandinavië is misschien wel Tsjechië. Op een dag rijden van Nederland ligt het Lipnomeer. Dit meer is te vinden in het zuiden van Bohemen, vlakbij de grens met Duitsland en Oostenrijk. Het meer ligt redelijk beschut op een hoogte van ongeveer 750 meter hoogte. Volgens de Lipno Ice Club ligt er op dit moment 21 cm zwart ijs (met een heel klein beetje sneeuw erop) en is er een baan uitgezet van 12,5 km. Elke schaatsfanaat kan hier een paar prachtige baantjes schaatsen.


Sfeerbeeld vanaf het ijs in Tsjechië. De ijsdikte is ruim 20 cm.

Wedstrijden
Doordat koude winters de laatste jaren grotendeels uitbleven, zijn wedstrijdrijders al jaren aangewezen op natuurijs in het buitenland. Zowel de meren in Finland als de Weissensee in het zuiden van Oostenrijk waren de afgelopen jaren het decor van onder andere de alternatieve Elfstedentocht. Na eerdere pogingen in 2007 en 2008 is het dit jaar gelukt om ook op het Lipnomeer een aantal evenementen te organiseren. Op maandag 1 februari is hier bijvoorbeeld de finale van de Masters die daarvoor twee wedstrijden rijden op de Weissensee.

Ook in Nederland keert volgende week de vorst (tijdelijk?) terug, maar of we op natuurijs kunnen schaatsen is nog maar de vraag. Misschien is Tsjechië voor de echte schaatsfanaten wel een goed alternatief.

Bron: Meteo Consult, UKMO, Lipno Ice Club

talkyr86
Lid
Woonplaats: Apeldoorn
Berichten: 4311
Lid sinds: 7 aug. 2008
22 januari 2010, 21:03 uur | Bericht #83943
Het Noorden staat weer op de schaats

“Het was wel even schrikken' zegt Johan Zuidema van de ijsbaan Alteveer (Gr.) “Vanochtend belde onze ijsmeester mij om te zeggen dat het weer los kon” Er is vanavond al geschaatst. In het weekend kan het publiek er dan ook weer terecht van 13.00 tot 17.00 uur om de napijn in de spieren van afgelopen weken er af te schaatsen.



Zuidema vernam ook dat de ijsbaan in Onstwedde haar poorten weer geopend heeft dit weekend. Eenieder die informatie heeft over andere schaatsplekken in Groningen en Drenthe wordt verzocht dit hieronder in de reacties te vermelden.

Bron: Dagblad van het Noorden
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
23 januari 2010, 08:30 uur | Bericht #84061
Vorstgrens in Nederland

Voorlopig blijft het winter in ons land, maar de verschillen tussen zuid en noord zijn groot. De vorstgrens, die de begrenzing vormt met koude vrieslucht, ligt dwars over het land. In het overgangsgebied tussen de beide luchtsoorten valt dit weekeinde neerslag, deels regen, deels natte en droge sneeuw en uiteindelijk op steeds meer plaatsen droge sneeuw met kans op gladde wegen mogelijk ook door ijzel.

Wie vrijdagmiddag in ons land een reis maakte van zuidwest naar noordoost kreeg te maken met een weersomslag. In het zuidwestelijke helft scheen de zon bij lokaal +7 graden, terwijl het in het noordoosten meest bewolkt was met een temperatuur van -4 graden. De koude oostelijke wind maakte de temperatuurverschillen voor het gevoel nog een stuk groter: de gevoelstemperaturen liepen uiteen van +5 graden in het zuidwesten tot bijna -10 graden in het noordoosten. In de tabel van onze rubriek "Actueel" worden ook de actuele gevoelstemperaturen vermeld.



De komende dagen gaat de winter weer terrein winnen. De vorstgrens verplaatst zich geleidelijk in zuidwestelijke richting waardoor begin komende week het hele land weer in de vrieskou terecht komt. Op verschillende plaatsen zal het waarschijnlijk weer wit worden, waarbij de sneeuw na het invallen van de vorst kan blijven liggen. Volgende week staat ons dan een winterse periode van zeker enkele dagen te wachten met een aantal dagen 's nachts lichte tot matige vorst en overdag temperaturen rond het vriespunt.

Witte winter

Heel koud is deze winter nog niet maar bijzonder is wel de vele sneeuw. Tussen half december en het begin van de tweede helft van januari lag op veel plaatsen in ons land sneeuw. Op een aantal dagen was de sneeuwval zwaar en was er ook overlast door stuifsneeuw. De afgelopen dagen was het alleen in de noordoostelijke helft van het land nog op enkele plaatsen een beetje wit. De waarnemers maakten hier nog melding van een gebroken sneeuwdek.

Bron KNMI
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
23 januari 2010, 09:32 uur | Bericht #84071
KNMI waarschuwt voor ijzel in Noord-Holland

Het KNMI waarschuwt voor ijzel in de kop van Noord-Holland. De komende uren kan het op lokale wegen glad worden. Vanuit het zuidwesten trekt een neerslaggebied over Nederland. Doordat aan de ijzel regen voorafgaat is het lastig om de gladheid te bestrijden, meldt de VerkeersInformatieDienst. Van tevoren strooien heeft geen zin omdat de regen het zout wegspoelt.

De regen of ijzel kan in de loop van de dag overgaan in sneeuw of natte sneeuw.

Bron Nieuws.nl
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
23 januari 2010, 13:32 uur | Bericht #84189
IJsbaan in Hoogeveen geopend

De Hoogeveense ijsbaan aan de Terpweg is sinds vanmiddag 13.00 uur weer open. Volgens de ijsmeester ligt er een spiegelgladde vloer. Vanavond is de ijsbaan gesloten, maar morgen (zondag) zijn schaatsers vanaf 11.00 uur weer welkom. De rest van de week lijkt het koud te blijven en kan er waarschijnlijk ook geschaatst worden.

Bron DvhN
talkyr86
Lid
Woonplaats: Apeldoorn
Berichten: 4311
Lid sinds: 7 aug. 2008
23 januari 2010, 15:01 uur | Bericht #84206
Auto gelanceerd via sneeuwbult

Een 42-jarige automobilist uit Wagenborgen is vrijdagnacht gewond geraakt bij een eenzijdig ongeval op de N362 bij Wagenborgen. De man was achter het stuur in slaap gevallen en kwam daardoor in de berm terecht. Via een sneeuwbult en een verkeersbord werd zijn auto gelanceerd en die kwam uiteindelijk op de kop tot stilstand.



Het slachtoffer was aanspreekbaar en verklaarde direct dat hij in een café was geweest en dat hij alcohol had gedronken. De bestuurder is voor onderzoek naar het ziekenhuis gebracht. Daar is een bloedproef afgenomen. Vanwege het ongeval werd de provinciale weg enige tijd afgezet tussen de Bronsweg en de Ideweesterweg.

Bron: Dablad van het Noorden
Sietse
Lid
Woonplaats:
Berichten: 1772
Lid sinds: 10 sep. 2008
23 januari 2010, 18:12 uur | Bericht #84373
Winter wint opnieuw terrein

De winter wint de komende dagen opnieuw aan terrein in ons land. Weerinstituut KNMI waarschuwde zaterdag aan het eind van de middag voor gladheid in Noord-Holland, Friesland en Flevoland. Daar kunnen lokale wegen glad zijn door sneeuwval.



De verschillen tussen zuid en noord waren zaterdag rond 18.00 uur groot. De vorstgrens, die de begrenzing vormt met koude vrieslucht, ligt dit weekeinde dwars over het land. In het overgangsgebied tussen de beide luchtsoorten valt dit weekeinde neerslag. Het is deels regen, deels natte en droge sneeuw en uiteindelijk op steeds meer plaatsen droge sneeuw met kans op gladde wegen.

De vorstgrens verplaatst zich de komende dagen geleidelijk in zuidwestelijke richting waardoor begin komende week het hele land weer in de vrieskou terecht zal komen.

Bron: Nu.nl

  | Gewijzigd: 24 februari 2017, 13:02 uur, door Joyce.s
“There is no such thing as bad weather, only different kinds of good weather.”Mijn Weerblog
MarkNL
Lid
Woonplaats: Spijkenisse
Berichten: 2121
Lid sinds: 8 jun. 2007
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
23 januari 2010, 18:53 uur | Bericht #84386
Winterweer is terug: KNMI waarschuwt voor gladheid

De winter wint de komende dagen opnieuw aan terrein in ons land. Weerinstituut KNMI waarschuwde aan het eind van de middag voor gladheid in Noord-Holland, Friesland en Flevoland. Daar kunnen lokale wegen glad zijn door sneeuwval. De verschillen tussen zuid en noord waren zaterdag rond 18.00 uur groot. De vorstgrens, die de begrenzing vormt met koude vrieslucht, ligt dit weekeinde dwars over het land.

In het overgangsgebied tussen de beide luchtsoorten valt dit weekeinde neerslag. Het is deels regen, deels natte en droge sneeuw en uiteindelijk op steeds meer plaatsen droge sneeuw met kans op gladde wegen.

Vrieskous
De vorstgrens verplaatst zich de komende dagen geleidelijk in zuidwestelijke richting waardoor begin komende week het hele land weer in de vrieskou terecht zal komen. Op meerdere plaatsen wordt het waarschijnlijk weer wit, aldus het KNMI. Daarbij kan de sneeuw na het invallen van de vorst kan blijven liggen.

Vorst
Volgende week volgt een winterse periode van zeker enkele dagen met een aantal dagen 's nachts lichte tot matige vorst en overdag temperaturen rond het vriespunt. Volgens het KNMI is het deze winter nog niet heel koud, maar 'bijzonder is wel de hoeveelheid sneeuw'. Tussen half december en het begin van de tweede helft van januari lag er op veel plaatsen in ons land sneeuw. Op een aantal dagen was de sneeuwval zwaar en was er overlast door stuifsneeuw.

Bron: Elsevier

Marching ever onward to tomorrow!
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
24 januari 2010, 09:12 uur | Bericht #84906
Vooral glad in het noorden van het land

Hoewel het in een groot deel van Nederland heeft gesneeuwd, kampt alleen het noorden met gladde wegen. De bodemtemperatuur in de onderste helft van Nederland is hoger, waardoor de sneeuw daar sneller verdwijnt. In het uiterste zuiden heeft het niet gesneeuwd.

In het noorden kwam de temperatuur onder het vriespunt. De gladheid zorgde daar zaterdagavond al voor ongelukken. Zo schaarde een vrachtwagencombinatie op de Afsluitdijk. In het noorden en in heel Noord-Holland kan het nog lang glad blijven.

© Novum
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
24 januari 2010, 09:16 uur | Bericht #84910
Noorden wordt kouder dan zuiden

Nederland krijgt deze week te maken met een tweedeling in het winterweer. In de noordelijke provincies wordt het droog en zonnig vriesweer, in het zuiden gaat de bewolking overheersen en wordt de vorst getemperd. Op woensdag kan er in de zuidelijke deel van land weer sneeuw gaan vallen. Dat meldt maandag het KNMI in De Bilt.

De winter houdt zeker tot en met het weekeinde aan. De vooruitzichten daarna zijn onzeker. Of er door de aanhoudende vorst in de noordelijke provincies een Elfstedentocht in zit, kan het KNMI niet zeggen. Het instituut heeft een speciale elfstedenmeteoroloog die dagelijks contact heeft met de Elfstedenvereniging. De kwaliteit van het ijs is niet goed genoeg voor een groot schaatsspektakel omdat er veel sneeuw ligt op de ijsvloer.

Bron ANP
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
24 januari 2010, 09:17 uur | Bericht #84912
PvdA wil compensatie voor winterweer

Omdat het winterweer voor hogere stookkosten zorgt, moeten mensen met een laag inkomen worden gecompenseerd. Dat stelt de lokale PvdA in Wassenaar.

De partij baseert zich op berekeningen van Milieu Centraal. Daaruit zou blijken dat het warm houden van een appartement door het koude weer per maand gemiddeld 36 euro meer kost. Een rijtjeshuis warm houden kost 51 euro meer en de eigenaar van een vrijstaand huis is 99 euro per maand extra kwijt. Of de langere warmere zomer deze kosten compenseert, is niet berekend.

Bron Nieuws.nl
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
24 januari 2010, 10:20 uur | Bericht #84941
Sneeuw zorgt voor veel ongelukken

De ANWB waarschuwt nog steeds voor gladheid in Noord-Holland. Zaterdagavond heeft het uren gesneeuwd en dat leidde tot problemen op de weg. Op de afsluitdijk waren negen botsingen. Een geschaarde vrachtwagen zorgde daar voor problemen. De A7 was enige tijd gedeeltelijk afgesloten door een ongeluk. In Heerhugowaard, Schagen en Andijk belandden auto's in het water. De dijk Enkhuizen-Lelystad was tot 09.00 uur afgesloten voor verkeer.



Rijkswaterstaat strooit wel, maar buiten de snelwegen ligt er nog sneeuw en kan het glad zijn. Er kan zondagmorgen nog wat meer sneeuw vallen. Hensbroek spande de kroon, daar viel zaterdag en zondagochtend elf centimeter sneeuw.

Bron RTVNH
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
24 januari 2010, 11:22 uur | Bericht #84988
Auto op de kop in de sloot A2 bij Zaltbommel

Op de A2 bij Zaltbommel is zaterdagavond een 38-jarige man uit Eindhoven van de weg geraakt en op de kop in een nabijgelegen sloot terecht gekomen. De man is in zorgelijke toestand naar het UMC Utrecht gebracht. Omstreeks middernacht kregen de politie melding dat links op de A2 bij Zaltbommel, vermoedelijke door gladheid, een auto te water was geraakt. Ter plaatse lag de auto op de kop in de sloot. Agenten konden het slachtoffer uit de auto halen. Hij was niet bij kennis en moest gereanimeerd worden. De 38-jarige Eindhovenaar is in kritieke toestand naar het UMC in Utrecht overgebracht.

Bron Brabantsdagblad









Woonplaats: Haarlem
Berichten: 1726
Lid sinds: 8 nov. 2009
24 januari 2010, 14:49 uur | Bericht #85146
Trein botst met sneeuwschuiver

Een trein met daarin ongeveer 150 AZ-voetbalsupporters is zondag in Zaandijk op een sneeuwschuiver gebotst. De sneeuwschuiver was vast komen te zitten op een spoorwegovergang.



Dat meldt de politie zondag
Bij het ongeluk zijn geen gewonden gevallen, omdat de trein langzaam reed. De bestuurder van de sneeuwschuiver kon op tijd zijn voertuig verlaten. De NS heeft alternatief vervoer geregeld voor de voetbalfans, die op weg waren naar Amsterdam voor de wedstrijd Ajax - AZ.

Bron: Nu.nl | Gewijzigd: 24 februari 2017, 13:02 uur, door Joyce.s
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.363 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 298 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 298, lezen 3 mensen het topic "Speciale satellietbeelden".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden