Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Le Flore, OK.

26 Apr 2024 16:21:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Carroll, AR; Crawford, AR; Franklin, AR; Madison, AR; Washington, AR.

26 Apr 2024 16:09:43

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Sebastian, AR; Le Flore, OK.

26 Apr 2024 16:09:43

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Atoka, OK; Coal, OK.

26 Apr 2024 15:49:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Atoka, OK; Bryan, OK; Coal, OK.

26 Apr 2024 15:49:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cherokee, OK; Craig, OK; Delaware, OK; Mayes, OK; Nowata, OK; Rogers, OK; Tulsa, OK; Wagoner, OK; Washington, OK.

26 Apr 2024 15:49:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor McIntosh, OK; Pittsburg, OK.

26 Apr 2024 15:49:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cherokee, OK; Haskell, OK; McIntosh, OK; Muskogee, OK; Pittsburg, OK; Wagoner, OK.

26 Apr 2024 15:49:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Latimer, OK; Le Flore, OK; Pushmataha, OK.

26 Apr 2024 15:48:59

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Sebastian, AR; Haskell, OK; Le Flore, OK.

26 Apr 2024 15:43:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Latimer, OK; Pushmataha, OK.

26 Apr 2024 15:43:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Benton, AR; Crawford, AR; Washington, AR.

26 Apr 2024 15:43:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Benton, AR; Crawford, AR; Washington, AR; Adair, OK; Haskell, OK; Le Flore, OK; Sequoyah, OK.

26 Apr 2024 15:23:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Latimer, OK; Pittsburg, OK; Pushmataha, OK.

26 Apr 2024 15:12:50

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Benton, AR; Crawford, AR; Washington, AR; Adair, OK; Cherokee, OK; Haskell, OK; Le Flore, OK; McIntosh, OK; Muskogee, OK; Sequoyah, OK.

26 Apr 2024 15:12:50
Actueel
1 / 4

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
talkyr86
Lid
Woonplaats: Apeldoorn
Berichten: 4311
Lid sinds: 7 aug. 2008
8 januari 2010, 20:12 uur | Bericht #75413
Dit weekeinde extreem slecht weer in Kennemerland

De inwoners van Kennemerland en Haarlemmermeer worden opgeroepen dit weekeinde zo min mogelijk de weg op te gaan. ,,De weersituatie in Kennemerland wordt het komende weekeinde extreem. Op zaterdag wordt nog meer sneeuw verwacht in combinatie met veel wind. Hierdoor lijkt het nog kouder dan normaal. Door dit weer kunnen wegen moeilijk begaanbaar worden. Inwoners wordt daarom gevraagd rekening met de extreme gladheid te houden. Advies is, zeker in het weekend, zo min mogelijk de weg op te gaan. Wanneer het voor mensen absoluut noodzakelijk is de weg op te gaan, houdt dan rekening met extreme omstandigheden, gladheid en filevorming op alle wegen in de regio'', laat de veiligheidsregio Kennemerland weten. Met strooiwagens en sneeuwschuivers wordt geprobeerd de belangrijkste wegen begaanbaar te houden.



De aanhoudende koude en gladheid in Kennemerland is in het bijzonder moeilijk voor ouderen en minder validen. Coördinerend burgemeester Theo Weterings: ,,Ik roep inwoners op; Let op uw buren. Help hen eventueel met boodschappen doen nu de koude langer aanhoudt. Zeker omdat het slechte weer wat langer aanhoudt.''

©Haarlems Dagblad
talkyr86
Lid
Woonplaats: Apeldoorn
Berichten: 4311
Lid sinds: 7 aug. 2008
8 januari 2010, 21:45 uur | Bericht #75539
Extra personeel ruimt sneeuw op luchthavens

Op de luchthavens van Zaventem, Charleroi en Luik wordt dit weekend extra personeel ingezet om sneeuw te ruimen van de start- en landingsbanen. Toch dreigt het winterweer vertragingen te veroorzaken in het luchtverkeer.
Op Brussels Airport zijn alle nodige maatregelen genomen om snel sneeuw te ruimen van de landings- en startbanen. 'Maar door de windkracht en -richting zullen we wellicht slechts één enkele baan kunnen gebruiken', zei woordvoerder Jan Van der Cruysse.

Van der Cruysse herinnerde ook aan het aanbod van luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines om reservaties voor zaterdag en zondag op Europese bestemmingen kosteloos te wijzigen. Op Brussels South Charleroi Airport (BSCA) is al het personeel van wacht om aan de slag te kunnen gaan van zodra het begint te sneeuwen, zei woordvoerder David Gering van deze luchthaven.

©De Standaard
Waarom deze advertentie?
talkyr86
Lid
Woonplaats: Apeldoorn
Berichten: 4311
Lid sinds: 7 aug. 2008
8 januari 2010, 21:45 uur | Bericht #75541
KNMI schaalt waarschuwing op

Het KNMI heeft vrijdagavond een voorwaarschuwing extreem weer afgegeven voor zaterdag. In het hele land zal het gaan sneeuwen. De kustprovincies krijgen het het hardst te verduren met een krachtige noordoostenwind (kracht 6) en een grote kans op sneeuwjacht, aldus een woordvoerder van het KNMI.

De combinatie van wind en sneeuw leidt tot sneeuwjacht, waardoor sneeuwduinen en ontstaan. Door de wind voelt het aan als -10 tot -15 graden. Het KNMI had vrijdagmiddag al gemeld dat het een barre winterdag zou worden. Die waarschuwing is nu opgeschaald naar een formele voorwaarschuwing extreem weer.

©ED
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
9 januari 2010, 08:56 uur | Bericht #76068
Nog geen grote problemen verkeer

Op de Nederlandse wegen deden zich zaterdagmorgen nog geen grote problemen voor door het weer. In Limburg, en in delen van Brabant, de Achterhoek en Twente sneeuwt het licht. Het kan glad zijn, meldde de ANWB. De verwachting is dat de sneeuw zich uitbreidt over het land. Door de harde wind kunnen sneeuwduinen ontstaan, ook in gebieden waar het de afgelopen dagen al heeft gesneeuwd. Door de wind voelt het aan als -10 tot -15 graden.

©De Pers
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
9 januari 2010, 08:58 uur | Bericht #76073
KNMI: Extreem weer op komst

Het KNMI heeft vrijdagavond een voorwaarschuwing extreem weer afgegeven voor zaterdag. Zaterdagavond zal het naar verwachting in het hele land sneeuwen. De kustprovincies krijgen het het hardst te verduren met een krachtige noordoostenwind (kracht 6) en een grote kans op sneeuwjacht, aldus een woordvoerder van het KNMI. Op de Nederlandse wegen deden zich zaterdagmorgen nog geen grote problemen voor door het weer. In Limburg, en in delen van Brabant, de Achterhoek en Twente sneeuwt het licht. Het kan glad zijn, meldde de ANWB. De verwachting is dat de sneeuw zich uitbreidt over het land. Door de harde wind kunnen sneeuwduinen ontstaan, ook in gebieden waar het de afgelopen dagen al heeft gesneeuwd. Door de wind voelt het aan als -10 tot -15 graden.

Het KNMI had vrijdagmiddag al gemeld dat het een barre winterdag zou worden. Die waarschuwing is later opgeschaald naar een formele voorwaarschuwing extreem weer. De Nederlandse Spoorwegen hebben de dienstregeling van zaterdag en zondag al aangepast. Op de belangrijke trajecten zullen twee intercity's en twee stoptreinen per uur gaan rijden. De NS raadt reizigers aan de actuele stand van zaken goed in de gaten houden. Spoorbeheerder ProRail zet zaterdag en en zondag extra storingsploegen in om eventuele storingen snel op te lossen.

De scheepvaart heeft steeds meer last van ijsvorming. Sinds vrijdagmiddag vier uur geldt een vaarverbod op het IJssel- en Markermeer. De route Amsterdam-Lemmer is daardoor gestremd. Voorbij Lemmer was het IJsselmeer al eerder onbegaanbaar voor schepen. Zaterdag gaan zes ijsbrekers proberen een vaarroute open te breken op het IJsselmeer. Schepen kunnen dan in konvooi tussen Amsterdam en Lemmer en vice versa varen.

Strooizout en vooral het gebrek er aan beheerste de vrijdag. Rijkswaterstaat wist van diverse leveranciers nog zout te bemachtigen. Chemie- en verfconcern AkzoNobel meldde Rijkswaterstaat van 15.000 ton strooizout te voorzien, in fases te leveren tot komende woensdag. Verder krijgt de dienst zout van de Friese zoutwinner Frisia. Daartoe besloot minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken). Om vraag een aanbod van strooizout in goede banen te leiden heeft Rijkswaterstaat een zogeheten zoutloket geopend.

Voor lokale wegen kunnen volgens Rijkswaterstaat alternatieve strooimiddelen als pekel, zand en grit worden gebruikt. De organisatie garandeert dat tot en met de avondspits op maandag alle belangrijke wegen in Nederland bestrooid worden en dus goed begaanbaar zullen zijn. Mocht er in het weekeinde toch een tekort aan strooizout ontstaan, dan krijgen snelwegen en routes die belangrijk zijn voor het bestrijden van rampen voorrang bij het strooien. Dat meldde minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) na overleg over het begaanbaar houden van de wegen. Rijkswaterstaat werkt met andere wegbeheerders aan een noodplan.

Minister-president Jan Peter Balkenende riep burgers op de stoep voor het huis sneeuwvrij te maken. ,,Het zou goed zijn als mensen hun stoep wat schoon weten te houden. Dat is van belang voor anderen en het heeft ook te maken met je verantwoordelijk weten voor de samenleving'', aldus de premier. Niet over trottoirs, maar over de fietspaden luidde de Fietsersbond vrijdag de noodklok. Vooral in Den Haag zijn fietsers slecht uit op spekgladde fietsroutes.

Amsterdam heeft 250 extra opvangplekken beschikbaar gesteld voor dak- en thuislozen. ,,We krijgen nu ook mensen uit kraakpanden en bootjes of iemand die wel een huis heeft maar geen gas en elektra'', aldus de woordvoerder. ,,Ze komen nu uit alle holen en gaten.''

©AD
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
9 januari 2010, 09:00 uur | Bericht #76076
'Koning winter blijft voorlopig met strenge hand regeren'

Het winterse weer van de afgelopen dagen zal ook de komende periode nog verder aanhouden. ‘Koning winter blijft met strenge hand regeren en daar komt voorlopig geen einde aan’, stelt onze weerman Bas Schijff vrijdag.

Jachtsneeuw en 'snijdend' koud
Zaterdag komt er veel bewolking en door de harde wind kunnen we rekenen op jachtsneeuw. In het westen en noordwesten kan eerst de zon er nog bijkomen. Er komt een stevige noordooster te staan en dat bij maximaal -2/-3°. ‘Het wordt dan snijdend koud’, aldus weerman Bas.

Zondag onder vriespunt
Zondag valt er ook nog enige sneeuw en waait het stevig al zal de wind wat minder sterk zijn dan zaterdag. Het blijft bewolkt en met een vrij krachtige noordooster blijft de temperatuur onder het vriespunt. In de avond en nacht blijft het bewolkt met nog een beetje sneeuw waardoor het niet harder zal vriezen dan -3°.

Klein beetje sneeuwval
Maandag zullen de wolken ook overheersen en kan er soms nog een klein beetje sneeuw vallen. De wind waait dan matig uit het oosten en de temperatuur ligt dan iets onder het vriespunt. In de avond en nacht vriest het weer licht doordat de bewolking dan nog aanwezig is.

Matige vorst
Ook dinsdag krijgt de zon nog niet veel kansen maar het blijft dan wel droog. Er staat dan een matige oostenwind en de temperatuur komt dan rond de -2 tot -3° te liggen. Woensdagnacht gaat het op veel plaatsen matig vriezen. Woensdag zijn er zonnige perioden en waait er een matige oostenwind. Het blijft dan licht tot matige vriezen. In de opvolgende nacht gaat het matig tot streng vriezen onder een vrij heldere hemel.

Vanaf donderdag:Strenge vorst met oostenwind

Donderdag blijft het -5 tot -7° vriezen en schijnt de zon geregeld. Er staat dan een matige oostenwind. Ook vrijdag blijft het overdag meest matig vriezen maar er komen dan wel meer wolken. De oostenwind houdt zich dan rustig en het blijft droog. In de nacht gaat het weer matig tot streng vriezen. In het weekend blijft het flink vriezen en komt de zon weer terug. De wind blijft uit het oosten waaien.

©BoN
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
9 januari 2010, 09:03 uur | Bericht #76079
En de sneeuw kwam uit het oosten

Het sneeuwt opnieuw in Vlaanderen. De sneeuwbuien begonnen in Limburg en trekken geleidelijk aan naar het westen van het land. Omdat het nog altijd vriest, blijft de sneeuw ook liggen. Op de wegen wordt het uitkijken. Het sneeuwt niet alleen, er staat vandaag ook een felle noordoostenwind. Die combinatie van wind en sneeuw kan voor het verkeer tot gevaarlijke situaties leiden, met bijvoorbeeld sneeuwophopingen. De sneeuwbuien trekken van oost naar west. In de loop van de voormiddag zal er vooral in Limburg en Vlaams-Brabant heel wat sneeuw vallen.

Gevaarlijk op de weg, mogelijk hinder op sporen en in de lucht
Wie niet echt de deur uit moet, wordt aangeraden om niet met de auto te rijden. Ook bij het treinverkeer en het vliegverkeer worden heel wat moeilijkheden verwacht. Niettemin worden her en der al maatregelen genomen om de grootste problemen te vermijden. Zo zijn de strooidiensten ook nu weer de hele nacht aan de slag geweest. Voorlopig ligt er nog zout op de wegen, maar als het harder gaat sneeuwen, zullen de strooidiensten opnieuw uitrukken.

Op de snelwegen worden momenteel vooral in Wallonië problemen met opgehoopte sneeuw gemeld: op de E411 tussen Namen en Brussel en op de E42 tussen Luik en de Duitse grens. Op de luchthaven van Zaventem is er extra personeel stand-by om de vliegtuigen zo goed als mogelijk ijsvrij te houden. Voorlopig zijn er nog geen problemen op de luchthaven van Zaventem en ook niet op die van Charleroi.

©De Redactie


Sietse
Lid
Woonplaats:
Berichten: 1772
Lid sinds: 10 sep. 2008
9 januari 2010, 10:44 uur | Bericht #76228
Verkeer niet in de problemen

Op de Nederlandse wegen deden zich zaterdagmorgen nog geen grote problemen voor door het weer. In Limburg, in delen van Brabant, de Achterhoek en Twente en het noorden sneeuwt het licht. Op de weg is het rustig. Nergens zijn afsluitingen.

Het kan glad zijn, mede door stuifsneeuw, meldden de ANWB en VerkeersInformatieDienst (VID). De verwachting is dat de sneeuw zich in de loop van de dag uitbreidt over het land.

In het noorden van het land kan 'oude' sneeuw loskomen, met name in Noord-Holland, Friesland en Groningen. In Noord-Holland zitten een paar auto's vast in de sneeuw en zijn er een paar van de weg geraakt, aldus de VID. In Noord-Holland en Groningen zijn ook een of twee vrachtwagens geslipt, maar onduidelijk is of dat door stuifsneeuw komt, zei de ANWB.

Door de harde wind voelt het aan als -10 tot -15 graden.

©De Pers


“There is no such thing as bad weather, only different kinds of good weather.”Mijn Weerblog
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 1726
Lid sinds: 8 nov. 2009
9 januari 2010, 11:19 uur | Bericht #76297
IJsclubs begroeten veel nieuwe leden

IJsclubs zien ten tijde van het winterweer veel nieuwe leden toestromen. Vorig jaar, tijdens de strenge vorst, zagen sommige hun ledenaantal zelfs verdubbelen, maar andere verwelkomden nauwelijks nieuwelingen.



Een woordvoerder van de schaatsbond KNSB bevestigde zaterdag een bericht hierover in het Nederlands Dagblad. Volgens de woordvoerder hebben vooral ijsclubs die actief zijn met het onderhouden van schaatsbanen een sterke ledenaanwas.

Uit onderzoek van het Nederlands Dagblad onder 59 van de ongeveer tweehonderd actieve ijsclubs blijkt dat het ledental met gemiddeld 27 procent toenam: van 382 tot 486 leden.

© AD
MarkNL
Lid
Woonplaats: Spijkenisse
Berichten: 2121
Lid sinds: 8 jun. 2007
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
9 januari 2010, 12:16 uur | Bericht #76392
IJsbreker maakt havens Meppel weer vrij

Vrachtschepen kunnen weer laden en lossen in de gemeentehavens in Meppel. Een ijsbreker heeft er zaterdagochtend het ijs gebroken. Dat heeft Sander Wels, ijscoördinator van Rijkswaterstaat in Oost-Nederland, gezegd. Het ijs in de gemeentehavens was 13 centimeter dik. ,,Dat is bijzonder'', aldus Wels. Als het ijs 4 à 5 centimeter dik is, kunnen schepen er volgens hem nog op eigen kracht door.

Ook onder meer op het Meppelerdiep tussen Zwartsluis en Meppel is het ijs, van ongeveer 8 centimeter, over een kilometer gebroken. Het was de eerste keer deze winter dat in Oost-Nederland ijsbrekers werden ingezet. Wels verwacht dat het zondag niet nodig is opnieuw ijsbrekers in te zetten. Mogelijk is dat maandag wel weer het geval.

© De Pers.nl
Marching ever onward to tomorrow!
MarkNL
Lid
Woonplaats: Spijkenisse
Berichten: 2121
Lid sinds: 8 jun. 2007
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
9 januari 2010, 12:20 uur | Bericht #76402
Schapen de weg op via bevroren sloten

Weggebruikers in de Krimpenerwaard worden al dagen gehinderd door loslopend vee dat over bevroren sloten uit de weilanden loopt. De politie roept de eigenaren van de dieren op maatregelen te nemen om dat te voorkomen.

Het gaat voornamelijk om schapen die over het ijs de openbare weg oplopen. ,,Dat geeft verkeersgevaarlijke situaties, vooral in de nabijheid van provinciale wegen, waardoor al snel stremming van het verkeer optreedt'', aldus de politie. Het gaat volgens de politie om wegen in het hele gebied, dat tussen Schoonhoven, Gouda en Krimpen aan den IJssel ligt. De politie wijst de veehouders op de verplichting maatregelen te nemen waardoor de beesten de weg niet kunnen bereiken. Als ze daar niet aan voldoen, kan dat de boeren op een boete komen te staan.

© De Pers.nl
Marching ever onward to tomorrow!
MarkNL
Lid
Woonplaats: Spijkenisse
Berichten: 2121
Lid sinds: 8 jun. 2007
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
9 januari 2010, 12:22 uur | Bericht #76408
IJsbrekers aan kop bij konvooien richting Lelystad

Met ijsbrekers aan kop zijn zaterdag twee konvooien richting Lelystad vertrokken. Vanuit Lemmer vertrokken rond 08.30 uur zes vrachtschepen. Vier vrachtschepen vertrokken even later vanuit Amsterdam, laat Rijkswaterstaat weten. De konvooien worden ieder voorgegaan door twee ijsbrekers en gevolgd door één ijsbreker. De bedoeling is dat enkele vrachtschepen zich bij de Ketelbrug aansluiten bij het konvooi uit Lemmer. Tussen de Ketelbrug en Lelystad ligt geen ijs, daardoor komt dit konvooi naar verwachting als eerste aan in Lelystad.

Het konvooi uit Amsterdam moet als laatste rond 13.00 uur aankomen in Lelystad. Later moeten de schepen terugvaren.Omdat het IJsselmeer en het Markermeer zijn dichtgevroren, geldt daar een vaarverbod. Schippers mogen alleen in een konvooi meevaren. Als genoeg schippers zich aanmelden, wordt zondag een tweede konvooi georganiseerd. "Mogelijk volgen in de rest van de week meer konvooien", zegt een woordvoerder.

Vanuit Amsterdam over het IJsselmeer schaatsen zit er voorlopig niet in. "Zelfs als de vaarroutes die wij openbreken weer dichtvriezen blijft het gevaarlijk", zegt de woordvoerder. "Doordat wij het ijs openbreken en door de harde wind gaat het ijs schots en scheef staan."

© Nieuws.nl
Marching ever onward to tomorrow!
MarkNL
Lid
Woonplaats: Spijkenisse
Berichten: 2121
Lid sinds: 8 jun. 2007
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
9 januari 2010, 12:24 uur | Bericht #76414
Duizenden komen af op toertochten

Op de drie schaatstoertochten die zaterdag in Nederland worden gehouden, zijn tot nu toe al duizenden deelnemers afgekomen. ,,De mensen laten zich niet afschrikken door de slechte weersverwachtingen'', meldde een woordvoerder van de schaatsbond KNSB.

Vooral op de Loosdrechtse Plassen bij Tienhoven loopt het storm. Ook op het Henschotermeer bij Woudenberg is het druk. Er is verder een toertocht op het Zwartemeer bij Vollenhove. Doordat in het midden van het land relatief weinig sneeuw is gevallen is daar de ijskwaliteit goed en zijn de toertochten mogelijk. ,,De schaatsliefhebbers hebben staan trappelen van ongeduld en komen nu massaal op deze tochten af'', aldus de woordvoerder.

De drie recreatieve tochten begonnen om negen en tien uur zaterdagmorgen. Het zijn geen wedstrijden. Tot een uur of twee, drie in de middag kunnen mensen aan de start verschijnen om de tochten te schaatsen.

© De Pers.nl
Marching ever onward to tomorrow!
MarkNL
Lid
Woonplaats: Spijkenisse
Berichten: 2121
Lid sinds: 8 jun. 2007
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
9 januari 2010, 13:50 uur | Bericht #76570
Oosten moet zout aan Randstad afstaan

Het oosten van het land moet waarschijnlijk een deel van zijn zoutvoorraad naar de Randstad brengen. De regionale krant Tubantia schrijft dat er in het oosten dan een noodscenario gaat gelden.

Er wordt dan alleen nog gestrooid op de rechterbaan, zonodig alleen met zand. In de Randstad is al het zout zo goed als op en wordt een evenredige verdeling van de zoutvoorraden geëist. Het oosten heeft nog zout over omdat de zware sneeuwbuien deze week in het westen van het land bleven steken.

© AD.nl
Marching ever onward to tomorrow!
MarkNL
Lid
Woonplaats: Spijkenisse
Berichten: 2121
Lid sinds: 8 jun. 2007
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
9 januari 2010, 13:52 uur | Bericht #76573
Vlaamse wegen ondervinden weinig hinder sneeuw

Sinds zaterdagmorgen wordt ons land geteisterd door een sneeuwstorm. De sneeuwbuien trekken vanuit Limburg geleidelijk naar het westen en kan in combinatie met de hevige wind tot gevaarlijke situaties leiden op de weg. Voorlopig blijven de Vlaamse wegen echter gespaard van hinder door het winterweer. Volgens Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum zijn er nergens grote verkeersproblemen gemeld. Er zijn ook weinig tot geen incidenten. Vrijdagnacht is preventief gestrooid en dat blijkt voorlopig te volstaan. Op de gewestwegen is het oppassen geblazen aan de op- en afritten en op de bruggen.

De sneeuw is vooral in Limburg, Vlaams-Brabant en Antwerpen gevallen. In die provincies is de linkerrijstrook op de snelwegen vaak niet berijdbaar. Op de E313 tussen Geel en Antwerpen is ook maar één rijstrook beschikbaar en er geldt een snelheidsbeperking van 90 kilometer per uur. Oost- en West-Vlaanderen blijven voorlopig gespaard van de sneeuw, maar er wordt toch aangeraden om voorzichtig te zijn. "Ook op andere plaatsen raden we aan om de snelheid te matigen en afstand te houden", aldus Beeckman.



Wallonië

De temperaturen blijven onder het vriespunt, dus de sneeuw blijft nog wel even liggen. Er waait ook een felle noordoostenwind, met windstoten die tot 65 kilometer/uur reiken. In Wallonië ondervinden de automobilisten wel meer hinder. Onder andere op de 3411 tussen Namen en Brussel en op de E42 tussen Luik en de Duitse grens maakt de opgehoopte sneeuw het rijden moeilijk. Wie niet noodzakelijk buiten moet, wordt aangeraden om binnen te blijven. De VAB-alarmcentrale heeft niet meer oproepen ontvangen dan normaal. "Blijkbaar hebben heel wat mensen de goede raad opgevolgd om onnodige verplaatsingen uit te stellen", aldus Marc Van Damme van VAB.

Openbaar vervoer

Voor het trein- en vliegverkeer worden zaterdag nog moeilijkheden verwacht. De luchthaven van Zaventem heeft alvast extra personeel ingezet om de startbanen ijsvrij te houden. "De sneeuwval is niet hevig en de hinder blijft voorlopig beperkt", zegt Jan Van der Cruysse, woordvoerder van Brussels Airport. Er zijn in de voormiddag wel een aantal vluchten met Europese bestemming afgelast. Passagiers kunnen eventueel gebruik maken van een latere vlucht. Volgens Infrabel hebben de treinen voorlopig geen hinder ondervonden van de sneeuw. Ook bij De Lijn rijden de bussen zo goed als normaal. Enkel in Limburg is er wat vertraging.

© Hbvl.be
Marching ever onward to tomorrow!
MarkNL
Lid
Woonplaats: Spijkenisse
Berichten: 2121
Lid sinds: 8 jun. 2007
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
9 januari 2010, 13:54 uur | Bericht #76574
Halve marathon Egmond afgelast vanwege weer

De halve marathon van Egmond gaat zondag niet door. Dat organisatie ziet ervan af omdat het KNMI waarschuwt voor extreme weersomstandigheden, meldt de Atletiekunie. Vrijdag werd al uit voorzorg besloten om de marathon geheel over het strand te laten gaan omdat de duinpaden te glad zijn. Het zou de eerste keer zijn dat in het 38-jarige bestaan van de PWN Egmond Halve Marathon alleen over het strand wordt gelopen.

De route gaat normaal door Egmond aan Zee, waarna de circa 12.500 lopers over het strand tot voorbij Castricum aan Zee lopen. Daarna keren de deelnemers langs de vloedlijn terug.

© Nieuws.nl
Marching ever onward to tomorrow!
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
9 januari 2010, 13:54 uur | Bericht #76576
Winters weekeinde

Het winterse weer is nu al bijna 4 weken in volle gang. De minimum- maar ook de maximumtemperaturen liggen veelal onder het vriespunt en van tijd tot tijd valt er verspreid over het land een vers laagje sneeuw. Vorig jaar hadden we al een winterse periode met vooral veel mooi natuurijs, het echte zwarte ijs, en dit jaar is de sneeuw die valt prominenter aanwezig. De sleetjes konden weer van de zolder gehaald worden en warme sneeuwlaarzen waren in een zeer korte tijd overal uitverkocht. Het is lang geleden dat het op deze manier winterde in ons land en ondanks de problemen op de weg genieten toch veel mensen van deze eindelijk weer eens ‘oh zo mooie winter’. Op de plekken waar weinig sneeuw is gevallen de afgelopen tijd, in een strook van Utrecht tot Zuid-Holland, wordt op veel natuurijs geschaatst en op andere plaatsen zoekt men vertier in het witte landschap. Dit weekend zijn er echter ook minder leuke kanten te ervaren van het winterweer. Er waait een ijzig koude noordoostenwind en hierdoor voelt het niet alleen een stuk kouder aan, maar ook wordt veel van de sneeuw die er al ligt en vers valt de lucht in geblazen, ofwel stuifsneeuw en sneeuwjacht.


Niet alleen de kinderen zijn blij, ook dit paard geniet duidelijk van de verse sneeuwlaag. Foto: Minouche van den Berg.

De echte winterliefhebbers vinden het prachtig, stuifsneeuw en sneeuwjacht. De sneeuw wordt door de poeierende en ijzig koude wind door het luchtruim geslingerd en in plaats van verticaal valt de sneeuw tijdens een sneeuwjacht horizontaal. Een fenomeen wat we in Nederland niet vaak tegenkomen. Voor het verkeer is dit soort weer erg vervelend, want de sneeuw wordt van de ene plek naar de andere geblazen en daardoor ontstaan lokaal plaatsen waar helemaal niets meer ligt, maar ook plekken waar juist tientallen centimeters hoge sneeuwduinen ontstaan. In de auto kun je dan erg onverwacht voor verrassingen komen te staan.

Er ligt op veel plaatsen in Nederland, en ook in onze buurlanden, al erg veel sneeuw en zaterdag wordt vooral in het zuidoosten 3 tot 10 centimeter verse sneeuw verwacht. In de rest van het land iets minder, 1 tot 4 centimeter, maar juist zondag wordt in de noordelijke helft van het land iets meer verwacht, 2 tot 4 centimeter.


Zelfs de stranden zijn wit. Iets wat niet vaak voorkomt in Nederland. Gertjan Spaans maakte deze foto in Bloemendaal.

Windchill of gevoelstemperatuur
Met een hogedrukgebied boven het zuiden van Noorwegen en Zweden, en een lagedrukgebied ten zuidoosten van ons, is er tussen deze beide weersystemen een stevige noordoostenwind opgestoken. Boven land is deze zaterdag veelal 5 Beaufort en aan de kust windkracht 6 of 7, krachtig tot hard. Zondag neemt hij iets af in kracht en is hij nog veelal matig tot aan zee soms krachtig.

Die wind is niet alleen verantwoordelijk voor de stuifsneeuw, maar ook de gevoelstemperatuur ligt hierdoor veel lager. We noemen dit ook wel windchill. Door de stevige wind wordt veel warmte van de oppervlakte van het lichaam geblazen, waardoor het gevoelsmatig een stuk kouder is. Over het algemeen geldt: hoe kouder het is en hoe harder het waait des te kouder het aanvoelt. Voor het berekenen van de gevoelstemperatuur wordt met ingang van dit jaar gebruik gemaakt van een nieuwe in Canada ontwikkelde formule, de JAG/TI. Deze nieuwe methode is wetenschappelijk onderbouwd en gebaseerd op het warmtetransport van het lichaam naar de huid. Dit weekend is het verschil met de gewone temperatuur, die overigens rond het vriespunt ligt, op sommige plaatsen bijna 10 graden en dat betekent dat het voelt alsof het streng vriest.


Veel natuurijs is door de sneeuw gevaarlijk. Het ijs is bros en je zakt er dan ook gemakkelijk doorheen. Aangeraden wordt dan ook om alleen op door de KNSB goedgekeurde banen te schaatsen. Foto: Bert van Leeuwen.

Na het weekend
Een winters weekeinde dus, maar ook daarna blijft het nog een lange tijd vriezen. Overdag vriest het veelal licht en in de nachten krijgen we over het algemeen matige vorst. Er blijft af en toe een klein beetje sneeuw vallen, maar dit zijn geen grote hoeveelheden. Donderdag probeert warmere lucht ons land binnen te dringen, maar tot nu toe lijkt dat niet te gaan lukken. Er ligt natuurlijk veel sneeuw en met een aanhoudende continentale wind, een wind van over het land, blijft de kou gewoon gehandhaafd. De winter is dus nog niet voorbij.

Bron: Meteo Consult
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
9 januari 2010, 14:08 uur | Bericht #76595
Het is nu officieel: we beleven al tweede koudegolf van deze winter

Eén advies: blijf dit weekend binnen. Frank Deboosere voorspelt dat de koudegolf tot serieuze moeilijkheden zal leiden. 'De sneeuw kan kort- sluitingen veroorzaken, wissels blokkeren en heel het land lam leggen.' Eline Bergmans en Tom Ysebaert.

Het is officieel. We zitten sinds gisteren in een koudegolf. Vijf opeenvolgende nachten daalde de temperatuur onder nul en drie dagen na elkaar bleef ook de maximumtemperatuur onder het vriespunt. Het is al de tweede dit seizoen. Op 18 december was het ook al prijs. Ons landje bibbert. Het strooizout is op, de rekken met de antivriesmiddelen staan leeg, vliegtuigen blijven aan de grond, ijsbrekers varen uit. Zulke winters zijn we niet meer gewend. En wij die dachten dat de aarde aan het opwarmen is.

'Zo uitzonderlijk is dit allemaal niet', relativeert Luc Debontridder, klimatoloog van het KMI. 'December was een normale maand. Januari is wel steenkoud begonnen. Normaal ligt in januari de gemiddelde temperatuur op 3 graden en we zitten daar de jongste dagen zes graden onder. Dat was vorig jaar ook het geval, maar de jongste decennia zijn we aan zachtere winters gewend geraakt. Maar de maand is nog lang en het kan nog omslaan. Al kan het natuurlijk ook nog kouder worden.'

Sneeuw en ijzige wind
Weerman Frank Deboosere voorspelt dat er de komende weken nog een serieuze koudegolf zal volgen. 'Zo erg als de winter van 1985 en 1986 zal het niet worden, maar mogelijk zet de huidige koudegolf zich wel verder. Dat is dit weekend alvast het geval met sneeuw en ijzige wind. Die combinatie zal ons doen bibberen. Er zullen sneeuwduinen worden gevormd en de sneeuw zal in alle kieren en spleten stuiven. Met dat weer is het alle hens aan dek. De sneeuw kan kortsluitingen veroorzaken, wissels blokkeren en heel het land lam leggen.'

Civiele bescherming staat paraat
Daarvoor vreest ook binnenlandse zaken, dat voorzorgsmaatregelen nam om het land te beschermen tegen de sneeuw. 'De civiele bescherming heeft alle materiaal voorbereid. De zware camions en 4x4's staan paraat om in te grijpen in noodsituaties', zegt woordvoerder Els Cleemput. 'Bovendien liggen er in Liedekerke en Libramont elk 10.000 waterzakjes van anderhalve liter klaar als er waterleidingen kapot vriezen.'

Frank Deboosere raadt iedereen aan zoveel mogelijk binnen te blijven. 'Het zal spekglad zijn en daarom is het verstandiger om boodschappen even uit te stellen. Maar een bezoekje aan de grootouders is wel aangewezen. Want bij aanhoudende vriesweer is er oversterfte. Vooral oudere mensen lopen risico om te bezwijken aan een hartaanval door het koude weer.'

©Nieuwsblad
talkyr86
Lid
Woonplaats: Apeldoorn
Berichten: 4311
Lid sinds: 7 aug. 2008
9 januari 2010, 16:02 uur | Bericht #76818
Auto raakt door gladheid van weg: drie doden

Door een auto-ongeval op de N224 bij Scherpenzeel zijn zaterdagmiddag drie personen om het leven gekomen. Dat maakte de politie bekend.

Door de gladheid raakte de auto bij het Gelderse dorp van de weg. Het voertuig met de drie inzittenden reed eerst tegen een boom en kwam vervolgens in botsing met een tegenligger. Het drietal kwam hierbij om het leven. De twee inzittenden van de auto die uit tegengestelde richting kwam aangereden, zijn opgenomen in het ziekenhuis. Over de aard van hun verwondingen kon de politievoorlichtster niets zeggen.

©AD
talkyr86
Lid
Woonplaats: Apeldoorn
Berichten: 4311
Lid sinds: 7 aug. 2008
9 januari 2010, 17:37 uur | Bericht #77057
Winterwadlooptocht groot succes

De winterwadlooptocht vanuit Pieterburen was zaterdag een succes. Ruim honderd enthousiaste deelnemers hebben volgens de organisatoren met veel plezier de kou doorstaan voor een tocht van drie uur. Het was voor het eerst sinds de winter van 1995/1996 dat er weer een wintertocht was.



De organisatie had de deelnemers wegens de Siberische omstandigheden aangeraden zich extra goed aan te kleden. Veel lopers hadden dat ook een extra broek en een dikke jas aangetrokken. Oorspronkelijk hadden zich 150 wandelaars ingeschreven, maar door de kou hadden ongeveer vijftig zich afgemeld. De tocht ging vanuit het Groningse Pieterburen via de polder naar de zeedijk. Daarna ging de toch over de kwelder, daarna gedeeltelijk over het bevroren wad en weer terug naar Pieterburen.

Veiligheidsmaatregelen
De organisatoren hadden allerlei veiligheidsmaatregelen genomen. De gidsen hadden EHBO-spullen bij zich en stonden in contact met medewerkers op het vaste land. Zondag is er nog een winterwadlooptocht.

©AD
Terug naar boven
2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.364 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 238 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 238, lezen 9 mensen het topic "Berichtgeving aardbevingen Noord Nederland ".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden