Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Madison, LA.

20 Apr 2024 14:36:17

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, LA; Madison, LA.

20 Apr 2024 13:58:55

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Collin, TX; Grayson, TX.

20 Apr 2024 13:42:53

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Collin, TX; Cooke, TX; Denton, TX; Grayson, TX.

20 Apr 2024 13:06:39

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Archer, TX; Baylor, TX; Wilbarger, TX.

20 Apr 2024 09:22:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Archer, TX; Baylor, TX; Knox, TX; Wilbarger, TX.

20 Apr 2024 08:53:39

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kern, CA; Tulare, CA.

20 Apr 2024 01:01:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Union, SC.

20 Apr 2024 00:04:45

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

20 Apr 2024 00:00:06

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Spartanburg, SC; Union, SC.

19 Apr 2024 23:25:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC.

19 Apr 2024 20:44:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC; Moore, NC; Scotland, NC.

19 Apr 2024 20:31:18

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC; Moore, NC.

19 Apr 2024 20:16:36

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC; Moore, NC; Richmond, NC; Scotland, NC.

19 Apr 2024 19:50:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Aiken, SC; Lexington, SC; Richland, SC; Saluda, SC.

19 Apr 2024 16:12:43
Actueel
1 / 4

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
2 januari 2012, 12:53 uur | Bericht #313765
Voorjaar 2012 al begonnen: hoge temperatuur en hooikoorts

Het voorjaar van 2012 is al begonnen. Het speenkruid en de hazelaars staan al in bloei. Aangezien de temperaturen voorlopig veel hoger lijken te blijven dan normaal het geval is, zullen meer vroege voorjaarsbloeiers gaan uitlopen.
Dat meldt Arnold van Vliet van het waarnemersnetwerk De Natuurkalender.


Bloemen in bloei in de Keukenhof. Archieffoto ANP

In 2011 begon de zogenoemde voorlente 20 dagen eerder dan normaal. De zomer was op één na de vroegste ooit en de herfst begon juist pas bijna twee weken later dan gewoonlijk. Volgens De Natuurkalender is er nu al een jaar sprake van weerextremen met opvallend droge en juist bijzonder natte perioden. Dieren en planten vertonen daardoor afwijkend en zelfs uniek gedrag.

Hooikoorts
Voor hooikoortspatiënten is de zeer vroege voorlente slecht nieuws, want pollen van hazelaar en els kunnen veel allergieklachten geven. Het afgelopen jaar boften de hooikoortspatiënten juist, want door de combinatie van een extreem droog voorjaar en een buitengewoon natte zomer lag het aantal graspollen in de zomer 60 procent lager dan andere jaren.

Bron: AD | Gewijzigd: 7 december 2017, 15:33 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
3 januari 2012, 08:15 uur | Bericht #313982
Te warm voor winterslaap

Er zijn geen seizoenen meer. Het cliché gaat dezer dagen helemaal op. We zijn bezig aan een heel onwinterse winter met hoge temperaturen, geen vorst en geen sneeuw. De nacht van oud naar nieuw was de warmste sinds 1883, met een minimumtemperatuur van 10,4 graden in Ukkel. De maand december was uitzonderlijk zacht en nat. En het ziet er niet naar uit dat aan het zachte weer binnenkort een einde komt.

'Er ligt een lagedrukgebied boven IJsland en Schotland en een hogedrukgebied boven de Azoren. En die blijven daar nog even liggen, zeker tot half januari', meldt weerman David Dehenauw van het KMI,

Deze toestand stuwt milde lucht vanuit het westen onze richting uit. En omdat de twee weerbepalende drukgebieden dicht bij elkaar liggen, wakkert de wind stevig aan. Wat voor opwarming zorgt want de lucht krijgt niet de tijd af te koelen. Dat voelen ze tot in Moskou, waar het ook veel zachter is dan normaal voor de tijd van het jaar.

Lange periodes van eenzelfde weertype zijn kenmerkend voor het afgelopen jaar. Het voorjaar was warm en droog, de zomer koel en nat, het najaar opnieuw droog. En toen begon die zachte, natte winter.

De abnormale weersomstandigheden hebben zo hun gevolgen in de natuur. De waarnemers van Natuurpunt hebben de jongste dagen al padden en bruine kikkers gespot, ontwaakt uit hun winterslaap. Dat is heel uitzonderlijk, en geen goeie zaak. 'Als dieren te vroeg uit hun winterslaap ontwaken, verbruiken ze veel energie. Als dan alsnog de vorst toeslaat, zijn ze kwetsbaar', zegt Wim Veraghtert van Natuurpunt Studie. 'Ze moeten dan opnieuw op zoek naar een schuilplaats, maar een groot deel overleeft het niet.'

De zachte winter van 2007 heeft zo het paddenbestand met veertig procent gedecimeerd. 'De populatie was hersteld met de strengere winters van nadien', zegt Veraghtert. 'Maar dat kan dit jaar weer tenietgedaan worden. Het beste is dat het snel begint te vriezen en dat de dieren blijven rusten tot februari'.

Vroege nachtvlinders
Opvallend noemt Veraghtert de vroege waarnemingen van nachtvlinders. 'Normaal zien we die pas in februari, maart verschijnen. Nu krijgen we al meldingen van voorjaarsspanners en voorjaarsuilen . In Tervuren werden zopas in één nacht meer dan zestig exemplaren aangetroffen. Dat is heel veel. Die insecten voeden zich op de wilgenkatjes - maar die zijn er nog niet. Een mismatch die hen zuur kan opbreken.' Bij eksters en houtduiven is het eerste nestgedrag al gespot. Op het florafront maken hazelaar en speenkruid zich op voor de lente.

Er doet zich een dubbel fenomeen voor. Egels hebben erg lang rondgescharreld, eind 2011. Vleermuizen vlogen nog jagend rond op 22 december. Zij namen de tijd om hun winterkwartieren op te zoeken. En vandaag zijn er de eerste signalen dat de lente-activiteit al begint. 'Najaar en voorjaar zijn als het ware in elkaar aan het overlopen', zegt Veraghtert. We zeiden het al: er zijn geen seizoenen meer.

In de Nationale Plantentuin van Meise zien ze nog niet veel botten prematuur uitkomen. 'Planten reageren op de lengte van de dagen, minder op de temperatuur', zegt Paul Borremans van de educatieve dienst. 'We hebben wel gezien dat bomen en planten langer in blad gestaan hebben. Sommige, zoals de els, dragen nu nog groene bladeren.'

Als er al vroege bloei of knoppen beschadigd worden door plotse vorst is dat nog geen ramp. Dan kunnen ze nog herbeginnen. Voor de planten kwam de natte winter overigens als geroepen, zegt Borremans. Door de aanhoudende droogte van de herfst stond de bodem heel droog.

Opwarmende trend
2011 was met een jaargemiddelde van 11,6 graden het warmste jaar sinds het begin van de metingen in 1833. Het was bijna twee graden warmer dan het jaar voordien. Is dit nu een winter die de opwarming van de aarde bevestigt? 'We hadden drie koude winters na elkaar gehad. Dat was een afwijking van de warme trend van midden de jaren 2000, waar deze winter weer bij aansluit', zegt David Dehenauw. Maar de winter is nog lang. Het kan eind januari en in februari nog omslaan, waarschuwt de weerman.

Bron: De Standaard | Gewijzigd: 3 januari 2012, 08:15 uur, door Sanwa
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Waarom deze advertentie?
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
7 januari 2012, 16:32 uur | Bericht #315760
Kerstvakantie was topper voor de kust

De toeristische sector aan de kust is tevreden over de voorbije kerstvakantie. Vooral tijdens het nieuwjaarsweekend was het druk aan de kust. De verschillende hotels en toeristische diensten aan de kust hebben een goeie kerstvakantie achter de rug. De meeste hotels waren tijdens het nieuwjaarsweekend allemaal volzet.

"Vorig jaar hadden wij last van de sneeuw en van gladde wegen waardoor heel wat mensen weggebleven zijn. Alle sectoren hebben ditmaal beter gewerkt. Zo zag het Sea Life Centre in Blankenberge dit jaar 10 procent meer bezoekers", vertelt Linda De Mey van Toerisme Blankenberge. Ook Westtoer is tevreden over de kerstvakantie. "Alle badplaatsen pakken meer en meer uit met activiteiten rond Halloween en kerst, waardoor er meer volk afzakt naar de kust. Met ski- en schaatspistes, kerstmarkten en nieuwjaarsduiken promoten ze het wintertoerisme", vertelt Geert Hoorens van Westtoer. "Het is al langer niet alleen meer tijdens de maanden juli en augustus dat het volk naar zee komt. Van de 2,5 miljard omzet aan de kust wordt twee derde buiten de zomer gerealiseerd", besluit Hoorens.

Bron: HBvL
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
8 januari 2012, 09:13 uur | Bericht #315950
Grotten van Han zijn ondergelopen

Het domein van de grotten van Han is onder water gelopen door de zware regenval van de afgelopen dagen. Dat geeft spectaculaire beelden. De Lesse is door de zware regens van de voorbije dagen uit haar oevers getreden. Daardoor staat de weg die toegang geeft tot het domein van de bekende grotten volledig onder water. 'Als het debiet van de rivier hoger is dan 25 kubieke meter per seconde, treedt de Lesse uit haar oevers' en zoekt het water zijn oude weg via de grotten terug, klinkt het bij Guy Evrard, verantwoordelijke voor het domein, op RTBF.

[attachment=78912:han.jpg.....jpg.280.jpg]

Tijdens deze periode van het jaar is het domein van de grotten van Han sowieso gesloten voor bezoekers, dus een impact op het toerisme is er niet. Bij de ingang van de grotten staat het water een meter hoger dan nomaal. Aan het einde van de stalactieten stroomt het water weer, wat niet meer het geval is geweest sinds afgelopen zomer. De kamers en galerijen die bezoekers tijdens hun tour aandoen, staan eveneens onder water. Op zondagmiddag worden uitzonderlijk geleide bezoeken georganiseerd om het adembenemende zicht op de Lesse en de overstroomde grotten van Han te bewonderen.

Bron: Het Nieuwsblad
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
8 januari 2012, 16:14 uur | Bericht #316044
Virtueel winterweer

Sinds gisteravond is in sommige weerkaarten geldig voor de lange termijn een winters scenario zichtbaar, ook wel virtueel winterweer genoemd. De vraag is nu natuurlijk of we het woord virtueel snel kunnen weglaten.


Vandaag precies 3 jaar geleden was het volop winterweer en kon er aan ijszeilen worden gedaan, zoals hier op de Bergse Voorplas in Rotterdam.

Temperatuurpluim
Op diverse weerfora zien we de term virtueel winterweer de laatste weken regelmatig voorbijkomen: winterweer op de (middel)lange termijn zoals dat van tijd tot tijd door sommige weermodellen wordt berekend in tijden dat wisselvallig en zacht weer voortdurend de hoofdthema's zijn. Maar daarbij vragen meteorologen en weerliefhebbers zichzelf iedere keer af of dat in de praktijk uiteindelijk tot 'echt' winterweer zal leiden. Zeker als de meeste modelberekeningen die voor de 5-10 daagse verwachting worden gebruikt dat winterweer totaal niet aangeven, zoals de afgelopen tijd regelmatig gebeurde. Want we gebruiken voor de (middel)lange termijnverwachtingen onder andere totaal 50 berekeningen van het grote, Europese model het ECMWF. In de temperatuurpluimgrafiek worden die weergegeven in lijntjes. Totaal dus vijftig lijntjes. En dan kan het soms best verleidelijk zijn om die paar 'koude lijntjes' te volgen, ondanks dat de meerderheid van de pluim zacht blijft.

kou_5.png
Een stuk uit de temperatuurpluim van het Europese model van zondag 8 januari 0 UTC geldig voor De Bilt, berekend tot en met maandag 16 januari. We zien totaal 50 berekeningen/lijntjes. De hoofdberekening zit, in de periode vanaf vrijdag, in de groep lijntjes van naar schatting 30% die voor enig winterweer gaat. Voor maandagmiddag 16 januari wordt door de hoofdberekening zelfs een temperatuur van iets onder nul berekend. Voorlopig is dit alleen nog virtueel winterweer.....

Tot en met donderdag 'uitermate saai'
Sinds gisteravond, zaterdagavond, berekent de hoofdberekening van het Europese model samen met nog wat andere 'lijntjes' dat virtuele winterweer. Vanaf zo een beetje aanstaande vrijdag zou het winterse weer voorzichtig zijn aanvang moeten nemen. Dadelijk meer hierover.

Tot die tijd is het weer voor menig winterliefhebber zo saai als het maar zijn kan: zacht, niet al te veel wind, vaak bewolkt en bij tijden lichte regen. "Nou, als er dan toch geen winterweer is, dan maar dit onstuimige weer", is zo ongeveer de uitspraak die vorige week, toen het bij tijden nog flink tekeer ging buiten, af en toe in onze weerkamer klonk. Maar vanaf morgen, maandag, niets van dit alles. Dan gaat een hogedrukgebied zich met ons weer bemoeien. Het duwt de straalstroom, de kolkende rivier van lucht op circa tien kilometer hoogte en 'transportband' van oceaandepressies en storingen, ten noorden van Nederland. Daardoor wordt het bij ons vrij rustig qua wind, maar niet meteen droog. Want het hogedrukgebied ligt eerst zodanig, dat (verzwakte) oceaanstoringen ons nog net wel kunnen bereiken met als gevolg veel bewolking en bij tijden gemiezer. Vooral morgen wordt dit weer verwacht. Ondertussen voert een westen- tot zuidwestenwind voortdurend zachte lucht aan, waarin het tot en met donderdag met gemak 9 of 10 graden wordt en in de nachten niet kouder dan 4 graden.


De stormen van de laatste tijd hebben veel troep achtergelaten op het flink afgevlakte strand. Aan de rechterkant is te zien dat veel zand is weggeslagen.

'winterwarmte'-overschot
4 graden is in deze fase van de winter juist het langjarig gemiddelde (de periode 1981-2010) voor de maximumtemperatuur, terwijl afgerond -1 graad het langjarig gemiddelde voor de minimumtemperatuur is. Het zal u niet verbazen dat we sinds de start van weerkundige winter op 1 december tot nu toe een overschot aan 'winterwarmte' hebben opgebouwd, niet in de laatste plaats veroorzaakt door de flinke tekortkoming van vorstnachten. De gemiddelde wintertemperatuur, berekend tot 7 januari, is in De Bilt namelijk 6,7 graden, terwijl het langjarig gemiddelde voor de hele meteorologische winter - december, januari en februari samen - 3,4 graden is. Kortom, de winter verloopt tot nu toe een graad of 3 warmer dan normaal.

Begin van winterweer?
Volgens de hoofdberekening van zondag 8 januari 01 uur zien we op vrijdag het eerdervermelde hogedrukgebied uitbouwen in noordelijke richting; het heeft tegen die tijd een uitloper oftewel rug die zich tot omgeving IJsland uitstrekt. Samen met een depressie boven West-Rusland komt hierdoor in Nederland een noordelijke stroming op gang waarmee geleidelijk koudere lucht wordt aangevoerd, maar deze strijkt wel over de relatief warme Noordzee. Dit werkt enkele buien in de hand en mogelijk zit er dan al wat winterse neerslag bij met ook een afkoelende bovenlucht, terwijl de middagtemperatuur aan het aardoppervlak nog flink boven nul uitkomt.

In de loop van het weekend van 14/15 januari trekt de rug van hoge luchtdruk vervolgens naar Scandinavië toe en krijgt verbinding met een hogedrukgebied waarvan het centrum bij Nova Zemba ligt. Als dit zo uitkomt, kan de wind bij ons pardoes draaien naar het noordoosten tot oosten en begint vrieskou vanuit Oost-Europa naar het westen te kruipen..... Het is een ontwikkeling die de winter een andere wending geeft, maar voorlopig blijft het bij een ontwikkeling die alleen op de weerkaart(en) aanwezig is en niet breed wordt gedragen door veel andere berekeningen dan alleen de hoofdberekening. Virtueel dus.

kou_6.png
De weerkaart die hoort bij de hoofdberekening, geldig voor zondag 15 januari 13 uur.

kou_7.png
Daar horen deze middagtemperaturen bij; vorst komt in beweging vanuit het (noord)oosten van Europa....

Uiteraard is het zaak om deze winterse weerkaarten, virtueel of niet, nauwlettend te blijven volgen!

Bron: Meteo Consult | Gewijzigd: 6 februari 2017, 12:35 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
9 januari 2012, 13:43 uur | Bericht #316288
Kracht van de natuur

Na dagen van onstuimigheid is de wind afgelopen weekend langzaam tot rust gekomen. De sporen van de stormwinden zijn aan de kust nog altijd goed zichtbaar.


Bij de strandafgang 23 ten noorden van Noordwijk is een flinke helling van 2,5 tot 3 meter ontstaan.

Zandafslag
Voor kustbewoners zal het geen verrassing zijn, maar de kracht van de natuur, van water en wind, blijft toch indrukwekkend. Het strand ziet er op veel plaatsen een stuk vlakker uit dan een paar maanden terug. Een voorbeeld geven de bijgaande foto’s van het strand bij Noordwijk en Noordwijkerhout. Aan de duinenrand is te zien dat ongeveer een laag van één meter zand weer aan de zee is teruggegeven. Op sommige plaatsen is de afslag nog een stuk groter, zoals bij de duinopgang tussen Noordwijk en Noordwijkerhout is te zien.

weer_2.jpg
Een breed vlak strand is overgebleven. Met een beetje westenwind komt de vloedlijn tot de duinen hier tussen Noordwijk en Noordwijkerhout.

Van het strand is niet meer dan een breed vlak overgebleven. Als de wind ook maar een beetje aantrekt, komt de vloedlijn er met gemak tot aan de duinen. De laatste storm heeft veel troep achter gelaten op het flink afgevlakte strand. En bij de strandafgang 23 ten noorden van Noordwijk is een flinke helling van 2,5 tot 3 meter ontstaan.

Weerbericht: donderdag wind, daarna frisser

Weerbericht: donderdag wind, daarna frisser
De huidige week is over het geheel gezien een stuk rustiger dan vorige week. Toch trekt de wind vooral donderdag wel even stevig aan. Langs de kust enige tijd naar krachtig tot hard, misschien even tippend aan stormachtig. Dan zal het water dus al snel weer tot aan de duinen staan.

De windpiek van aanstaande donderdag markeert overigens niet meteen de overgang naar een onstuimig weerbeeld zoals dat van afgelopen week. Toch gaan het een omslag betekenen. In het kielzog van de storing (naast wind levert ze ook regen op), komt vrijdag een stuk frissere noordwestelijke stroming op gang die van oorsprong koude lucht van bij de poolcirkel onze kant op voert. Dat langs oostflanken van een hogedrukgebied ten westen van Frankrijk met een scherpe uitloper naar IJsland. Het weerssysteem schuift daarbij als geheel langzaam naar het noorden op.

weer_1.jpg
Een mooi plaatje van de duinen vlak achter het strand tussen Noordwijk en Noordwijkerhout.

Waarschijnlijk blijft de wind ook na vrijdag aanlandig, waardoor de temperatuursduikeling in de onderste lagen van de atmosfeer nog meevalt door het relatief warme Noordzeewater. Wel is de bovenlucht koud genoeg voor een paar buien met hagel en natte sneeuw.

Strohalm voor de vorstliefhebber
Zoals we gisteren ook al schreven, schuift in een minderheid van de berekeningen van de computermodellen het hogedrukgebied nog wat verder door en komt ze met de kern een paar dagen ten noorden ons te liggen. In dat geval zou het met oosten- tot noordoostenwind een heel stuk kouder worden, met ’s nachts lichte tot matige vorst en maxima dichtbij het vriespunt. Een kleine strohalm voor de vorstliefhebber.

Bron: Meteo Consult | Gewijzigd: 6 februari 2017, 12:35 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
10 januari 2012, 09:53 uur | Bericht #316533
Peil grote rivieren nu echt naar top

Het lijkt er op dat de waterstand in de grote rivieren Rijn, Waal en IJssel dinsdag echt de hoogste stand bereikt. Rijkswaterstaat verwacht dat het peil in de Rijn bij Lobith op 14.23 meter boven NAP komt te staan en daarna weer gaat zakken. Een waterstand van ruim 14 meter boven NAP is niet uitzonderlijk voor deze tijd van het jaar.

Woensdag zakt het rivierwater alweer naar 13.75 meter en zaterdag is de waterstand naar minder dan 13.00 meter boven NAP gedaald. Langs de oevers en kades van de rivieren zijn straten ondergelopen en veerdiensten uit de vaart gehaald. Ook staan de uiterwaarden vol.

Bron: RTL
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
10 januari 2012, 17:21 uur | Bericht #316633
Een echte vorstperiode?

Onder winterliefhebbers begint het toch wel flink te kriebelen nu. Zou er dan toch een vorstperiode aankomen? Het goede nieuws voor hen is: het wordt steeds duidelijker dat de temperaturen eind deze week een stuk omlaag gaan. De vraag is nog steeds: hoe ver gaan ze naar beneden? Details gaan daarbij het verschil maken.

Golvingen in de straalstroom
Om het verhaal achter de aanstaande weersomslag bij het begin te beginnen, moeten we oversteken naar de andere kant van de Atlantische oceaan. Boven het noordoosten van Canada tolt op dit moment een lagedrukgebied rond. Aan de westflanken ervan zakt met een noordelijke tot noordwestelijke stroming zowel onderin als hogerop in de atmosfeer koude lucht van boven de Noordpool naar het zuiden toe, de Atlantische oceaan op.

Deze koude-uitval boven de westelijke gedeelten van de Atlantische oceaan is niet de directe oorzaak van de dalende temperaturen bij ons aan het eind van deze week. Maar indirect is ze juist van groot belang. De ook in de bovenlucht binnendringende koude lucht duwt de straalstroom (de belangrijkste overgang tussen koude en warme lucht op onze breedte) ter plekke naar het zuiden. Hierdoor ontstaat een scherpe slinger in de straalstroom.


vorst.jpg
De verwachte bovenluchtstroming voor woensdag. Een uitstulping met koude lucht is ontstaan van boven het noordoosten van Canada naar het zuiden toe, de oceaan op. Dit veroorzaakt een slinger in de straalstroom. Aan de voorzijde van de koude-uitstulping ontstaat daardoor een zuidelijke tot zuidwestelijke bovenluchtstroming die op haar beurt juist warmte hoog in de atmosfeer naar het noorden stuurt. Deze warmte in de bovenlucht levert een stabilisering van de atmosfeer op: hogedrukwerking dus.

Die golving heeft op haar beurt ook stroomafwaarts – in de richting van Europa dus - weer slingers in de straalstroom tot gevolg. Aan de voorzijde van het golfdal (de uitstulping van kou in de bovenlucht boven het westen van de oceaan), waait de wind op hoogte namelijk uit zuid tot zuidwest. Deze stromingsrichting brengt op diens beurt juist veel warmte op hoogte richting de poolcirkel. Die warmte op hoogte werkt stabiliserend op dat deel van de atmosfeer, waardoor dit hogedrukwerking oplevert. Een dergelijke uitstulping van warmte in de bovenlucht noemen we in de meteorologie dan ook wel een ‘bovenluchtrug’.

Dit alles vindt tot en met morgen – woensdag – plaats. Vervolgens schuift dit patroon – de koude-uitstulping naar het zuiden en de daaraan gekoppelde de warmte-uitstulping naar het noorden – als geheel naar het oosten toe, richting Europa.

Hogedrukgebied boven Europa
Daar ligt op dit moment al een hogedrukgebied boven Frankrijk. Dat weersysteem heeft nu nog een oriëntatie van west naar oost: het strekt zich uit van boven de oceaan via Frankrijk richting de Alpen. Op het moment dat aan het eind van de week de bovenluchtgolf van warmte voor de kust van het Europese continent arriveert, worden de westflanken van het hogedrukgebied door de invloed van de bovenluchtrug verder versterkt. Tegelijkertijd breidt ze zich met de bovenluchtgolf mee uit, in noordelijke richting.

f59662f1a3vorst1.jpg
Het hele patroon schuift langzaam richting Europa. Vrijdag arriveert de warmtegolf - de hogedrukwerking in de bovenlucht - voor de kust van ons continent. De pijl in de afbeelding geeft de aanvoersrichting van de warmte aan. De lijn markeert de as van de de 'bovenluchtrug' zoals we een golf van warmte in de bovenlucht in de meteorologie ook wel noemen.

Per saldo zorgt dit ervoor dat de kern van het hogedrukgebied aan de grond zich verplaatst van boven Frankrijk de oceaan op en vervolgens naar het noorden: via de Britse eilanden en Het Kanaal tot boven onze omgeving. De wind neemt sterk af en storingen krijgen geen kans meer.

Weerbericht: licht dalende temperaturen of zelfs een echte vorstperiode?
Cruciaal voor de temperatuursontwikkeling in Nederland is vervolgens de exacte locatie van de kern van het hogedrukgebied. De afgelopen dagen lieten de meeste computermodellen de kern van het systeem net ten westen of zuidwesten van ons tot stilstand komen, boven Het Kanaal of de Britse eilanden. Doordat daarbij uitlopers richting IJsland werden berekend, kwam langs de oostflanken ervan met een noordelijke tot noordwestelijke luchtstroom wel koude lucht van bij de poolcirkel onze kant op geblazen. Maar doordat de wind daarbij ook aan de grond van boven zee kwam (de relatief warme Noordzee), leverde dit niet hele lage temperaturen op.

Er waren echter ook steeds een aantal computerberekeningen die de belangrijkste kern van het hogedrukgebied noordelijk van ons tot stilstand lieten komen, boven de Noordzee (in een enkel geval boven Scandinavië. Een naar het oosten tot noordoosten draaiende en dus continentale wordende grondwind zou daarmee ook in de onderste lagen van de atmosfeer koude lucht aanvoeren. Met in de nachten lichte tot matige vorst en maximumtemperaturen dichtbij het vriespunt.

Bij de laatste binnengekomen modelruns wint deze koudere optie weer terrein in de berekeningen. De grafieken van temperaturen en wind laten dat goed zien. In een meerderheid van de berekeningen draait de wind dit weekend naar het oosten, met vervolgens een (in veel gevallen bescheiden) vorstperiode.

vorst1.gif

Details beslissend
Het is echter nog te vroeg voor vorstliefhebbend Nederland om de vlag uit te steken. Want de onzekerheid is groter dan je op basis van de hiernaast staande grafieken zou verwachten. De exacte locatie van het hogedrukgebied is cruciaal. Bij volgende modelruns kan de kern van het hogedrukgebied dit weekend gemakkelijk weer 100 of 200 kilometer naar het zuiden verschuiven – op een termijn van 5 dagen is die afstand een meteorologische peulenschil. Dat zou betekenen dat een meerderheid van de berekeningen hooguit met lichte vorst in de nacht zou komen, en overdag temperaturen die een stuk verder boven nul komen.

vorst2.gif

Spannend
Kortom: het blijft spannend of het echt flink kouder gaat worden of dat het wel meevalt. Analyses zoals in dit artikel worden overigens tweemaal daags ingesproken op onze weerlijn 0900-9725 (55 cent/min) onder optie 5 – vooral gericht op de periode van 6 tot 10 dagen vooruit. Onder optie 6 is vandaag tevens een verse maandverwachting ingesproken. Die loopt tot en met 9 februari.

Bron: Meteo Consult
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
12 januari 2012, 12:06 uur | Bericht #317297
Extra doek op waterkering bij Gramsbergen

Waterschap Velt en Vecht brengt donderdag en vrijdag extra nylon doeken aan op de waterkeringen achter de stuw in het afwateringskanaal tussen Gramsbergen (Overijssel) en Coevorden (Drenthe). Het extra doek is nodig om zandafslag te voorkomen als het water deze winter nog hoger komt te staan dan tot afgelopen weekeinde het geval was, aldus het schap. Vorige week bleek dat er kleine hoeveelheden zand afspoelden van de keringen, die in november zijn gerenoveerd.

Bron: PZC
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
13 januari 2012, 07:33 uur | Bericht #317550
Bloemenpracht in putje winter
Arboretum Kalmthout opent dit weekend al de deuren


De kerselaar staat al in bloei.

'Nooit eerder stond er al zoveel in bloei. Mensen moeten dit zien', zegt conservator Abraham Rammeloo.
'Ons openingsweekend hangt altijd af van wat al in bloei staat. In 2004 was het ook een zachte winter en toen openden we eind januari. Nu gaan we dus nog veel vroeger open. Dat komt natuurlijk door die extreem zachte winter', zegt Abraham Rammeloo. 'Het plantenrijk zit simpel ineen: als het een aantal dagen na elkaar warm is, dan schiet het bloeisysteem in gang. Sinds november is er al geen nachtvorst meer en dus denken de planten: daar is de lente, tijd om in bloei te gaan. Als het gaat vriezen, dan zijn de bloemen die al uit de knop zijn eraan voor de moeite. De andere knoppen niet. Wat betekent dat we ook een heel lange bloeiperiode krijgen. Sommige planten hebben zelfs een antivriesproduct dat hen tegen vorst beschermt.' 'Ook kikkers en padden zijn al ontwaakt uit hun winterslaap', zegt Wim Verachter van Natuurpunt. 'Vier weken te vroeg zijn ze aan hun trek begonnen naar de poel waar ze zijn geboren. Wanneer ze daar aankomen zal dat resulteren in ferme kikkerdril. Bij vrieskou sterft die dril en moeten de kikkers en padden toch weer een slaapplaats zoeken.'

Bron: de Standaard




  | Gewijzigd: 6 februari 2017, 12:36 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
13 januari 2012, 14:54 uur | Bericht #317673
Winterse prik

De snowboots staan al weken klaar in de kast, de sleetjes werden aan het begin van de winter al volop verkocht en de schaatsen werden uit voorzorg maar alvast geslepen, maar tot nu toe viel het dit seizoen allemaal nog bijzonder tegen wat het winterweer betreft. Het was erg zacht en vanaf december ook uitermate nat, voor het gevoel dus nog meer herfstachtig. Na lang wachten laat koning winter nu eindelijk van zich horen. Het komende weekeinde wordt het namelijk onder invloed van een hogedrukgebied niet alleen vrij zonnig en droog, maar met een oostelijke stroming ook een flink stuk kouder.

Vanuit het zuidwesten trekt de komende dagen een hogedrukgebied over ons land heen en op nadering daarvan is de wind gisteren (donderdag) al omgeklapt naar het noordwesten. Hiermee werd voorzichtig al wat koudere lucht in ons land aangevoerd en met bovendien opklaringen en weinig wind koelde het afgelopen nacht in het binnenland al af tot dichtbij het vriespunt. Op de Veluwe, maar ook in delen van Oost-Brabant en Limburg werd het 1 graad.


Op af en toe wat vorst aan de grond of een natte sneeuwvlok na hebben we deze winter nog weinig 'echt' winterweer gehad.

Relatief kouder
Ook overdag wordt het nu al geleidelijk minder zacht. Dit is echter wel relatief, want met de afgelopen tijd vaak een graad of 10 overdag, zaten we ruim boven het klimatologische gemiddelde van ongeveer 5 graden voor deze tijd van het jaar. Vandaag (vrijdag) wordt het 5 tot 8 graden en is het dus wel iets kouder ten opzichte van de voorgaande dagen, maar we zitten nog steeds ruimschoots boven normaal. In het weekend wordt het nog een fractie minder zacht. De wind blijft noordwestelijk en de middagtemperatuur komt rond 5 graden uit, maar in de loop van zondag draait de wind naar het oosten. Vanuit die hoek wordt koude en droge lucht vanuit Oost-Europa aangevoerd en dan wordt het bij ons gevoelig kouder. De maximumtemperatuur ligt dan gemiddeld op een graad of 4.


Verandering ligt echter op de loer. De wind draait de komende dagen van noordwest naar oost, waarna koude lucht ons land binnendringt.

Nachten
Onder invloed van het hogedrukgebied staat er in deze periode weinig wind en zijn er zowel overdag als ’s nachts flinke opklaringen. Dat resulteert in de nachten uiteindelijk in lichte tot lokaal zelfs matige vorst door uitstraling. Komende nacht zal het kwik in het binnenland al tot net onder nul dalen en in de nachten daarna gebeurt dat op steeds meer plaatsen. De autoruiten zullen dan ook weer gekrabd moeten worden in de ochtend.

Weerspreuk
Een oude weerspreuk luidt: ‘Geeft St. Hilarius zonneschijn, weldra zal het kouder zijn’. Deze dagviering, Sint Hilarius, valt op 14 januari en ondanks een nog steeds noordwestelijke wind op zaterdag 14 januari zijn er vooral in het oosten ook flinke opklaringen en dus zonneschijn. Op de korte termijn lukt dat in ieder geval, gezien het voorgaande verhaal, maar toch lijkt er vanaf woensdag weer even een kink in de kabel te komen. Erg milde lucht vanuit het westen komt onze kant op. Overdag wordt het dan alweer een graad of 10 en dan is het alweer snel afgelopen met de ‘winterpret’. Toch zit er op de lange termijn wel weer een duidelijke verandering in het luchtdrukpatroon aan te komen en die zou wel eens opnieuw winterweer kunnen gaan opleveren. Hierover kunt u morgen meer lezen.

vorst_3.png
Morgen (zaterdag) ligt er ten westen van ons land een hogedrukgebied en staat er een noordwestenwind.

vorst_4.png
Zondag komt deze met zijn kern boven ons land te liggen, waardoor er amper wind staat en er flink wat ruimte voor de zon is.

vorst_5.png
Maandag trekt het hogedrukgebied naar het oosten toe, waarna de wind bij ons meer vanuit het zuidoosten tot oosten gaat waaien. Hiermee wordt uiteindelijk de echt koudere lucht bij ons aangevoerd. Bron: ECMWF.

Bron: Meteo Consult | Gewijzigd: 6 februari 2017, 12:36 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
15 januari 2012, 10:32 uur | Bericht #318274
Winter in aantocht

Het is momenteel extreem zacht voor de tijd van het jaar, maar daar gaat binnenkort dan toch echt verandering in komen. De weersite Weeronline.nl verwacht vanaf vrijdag de eerste nachtvorst en in de week daarna wordt er meer vorst en zelfs sneeuw verwacht. Morgen kunnen we ongeveer hetzelfde weer als vandaag verwachten, maar vanaf vrijdag stroomt er koudere lucht Nederland binnen. Het koelt af en 's nachts wordt de eerste nachtelijke vorst verwacht, tot zelfs 5 graden onder nul. In de loop van volgende week begint het dan steeds meer op winter te lijken. Overdag zullen de temperaturen rond het nulpunt schommelen, 's nachts zakken die tot een paar graden daaronder. Daarbij is het bewolkt en een aantal dagen is er kans op matige sneeuwval. Het is nog onduidelijk of het winterweer blijft aanhouden. De weermodellen lopen na volgende week nogal uiteen.

Bron: AD
Every cloud has a silver lining
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
16 januari 2012, 10:46 uur | Bericht #318581
Eerste vrieskou: -9,2 graden in Twente

De eerste vrieskou heeft Nederland bereikt. Aan de grond vroor het afgelopen nacht lokaal bijna 10 graden, meldt Meteo Consult. 'In Twente is het tot matige vorst gekomen. In deze eerste vorstnacht van deze winter, kwam het kwik daar aan de grond dichtbij -10 graden, schrijft Meteo Consult op Twitter.

QUOTE
Weervrouw Helga van Leur: "-9.2° op 10 cm hoogte en -5.8° op 1,5m boven grond"


Overdag boven nul
De ochtend begon met lichte, in het oosten lokaal matige vorst. Het wordt een zonnige winterdag. In het noordoosten hangen mistbanken en komt lokaal lage bewolking voor, die vrij hardnekkig is. Bij een zwakke, meest oostelijke wind wordt het vanmiddag 2 tot 4 C. Bekijk de actuele temperaturen op de site van Buienradar.
Rustig en helder

Vanavond en vannacht wordt het rustig en meest helder met minima van 0 tot -5 graden. Dinsdag wordt het ook nog vrij zonnig, maar met steeds meer sluierwolken. Bij een opstekende wind uit het zuid-zuidwesten wordt het 3 tot 6 graden.

Bron: RTL | Gewijzigd: 16 januari 2012, 10:46 uur, door Debbieke
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
16 januari 2012, 14:49 uur | Bericht #318639
Koudste winternacht tot nu toe

Witberijpte landschappen, blauwe luchten, ijs in menig sloot. Het was dan wel geen krakende kou, maar veel winterliefhebbers hebben deze maandagochtend volop genoten. Eindelijk een serieus aantal graden vorst.

Laagste temperaturen van de winter tot nu toe
Tijdens de vrijwel overal heldere nacht daalde de temperatuur bij een zwakke aflandige wind flink. Op de meeste plekken heeft het 2 tot 5 graden gevroren. Alleen sommige plaatsen aan zee waren net wat minder koud. Maar ook Wilhelminadorp in Zeeland dat als enige officiële station op reguliere meethoogte niet onder nul kwam, kende vorst aan de grond.

c4388397fa.jpg
De winter tot nu toe in een notedop. Een ontluikende krokus in een wintberijpt veld. Foto: Carolien Bentink, deze maandagochtend te Zutphen.

In het oosten en noordoosten vroor het her en der zelfs matig: -5,0 graden of lager. In de Achterhoek noteerde Hupsel precies -5,0 graden en vliegveld Eelde/Groningen bereikte deze maandagochtend vroeg -5,8 graden. Weerstation Twente bij Enschede was het koudst: -6,2 graden. De laagste temperatuur tot nu toe deze winter in Nederland. Aan de grond vroor het er bijna 10 graden.

68db89843c.jpg
Ook deze foto mag er zijn! Door Adrie van Kuilenburg, Herwijnen.

In De Bilt haalde het kwik -3,4 graden, veruit de laagste waarde op het landelijke hoofdstation deze winter (gerekend vanaf 1 december tot nu). Tot gisteren waren er daar maar twee vorstnachten geweest die bovendien niet lager kwamen dan -0,1 graad.

Vorst in november
Overigens is opvallend dat het in november, vóór het begin van de winter dus, al wel had gevroren. Tijdens die extreem droge novembermaand kwam het in Twente tussen 10 en 24 november zelfs vijftien nachten op rij tot vorst aan de grond. En 13 tot 24 november brachten daarbij zonder uitzondering vorst op reguliere meethoogte. Twaalf dagen op rij! Tijdens de koudste nacht vroor het er 3,8 graden.

4953734ca5.jpg
Een Gronings winterlandschap vanochtend bij Zuidhorn. Gerard Kiewiet.

Omslag in december
De droogte in november die ook in veel andere landen in West- en Midden-Europa bijzonder groot was, werd veroorzaakt door een uitzonderlijk standvastig hogedrukgebied boven het continent. Begin december sloeg de stroming om. Een actieve straalstroom voerde vanaf dat moment in denderende vaart storingen van boven de oceaan Europa binnen. Bij ons leverde dat hoge temperaturen, veel regen en soms storm op, in de Alpen extreem veel sneeuw.

b9df1abb56.jpg
Een dun laagje ijs bij Winterswijk. Willly Bonnink.

Nu opnieuw verandering
Op dit moment begint de straalstroom langzaam meer te golven en in kracht af te nemen. Dat maakt de kans op situaties waarin de wind niet van boven de relatief warme Noordzee, maar van boven het continent waait groter. Daarmee groeit ook de kans op winters weer.

Stralingsvorst
Dat merken we nu. Onder invloed van een hogedrukgebied vlak ten noordoosten van ons, staat er een lichte oostelijke bries. Daarmee is de opwarmende luchtaanvoer van boven de Noordzee afgesneden. Bij heldere omstandigheden kan alleen dat al voor temperatuursdalingen zorgen. De uitstraling van warmte is in deze fase van het jaar bij onbewolkt weer namelijk groter dan de warmte-instraling die de zon aflevert. De huidige (bescheiden) kou noemen we dan ook wel ‘stralingskou’. Stralingskou levert doorgaans licht winterse omstandigheden op. Soms is het genoeg voor schaatsijs, vaak – zoals nu - ook niet.

3404c63143.jpg
Nabij Diever, Drenthe. Door Marius Visser.

Weerbericht lange termijn blijft interessant
Voor echte krakende kou met matige tot strenge vorst tijdens de nachten en temperaturen die ook overdag een aantal graden onder nul blijven, zal koude lucht vanuit het noorden of oosten van Europa onze kant op moeten worden getransporteerd: transportkou. Zonder dat het nu de meest waarschijnlijke optie is – verre van dat zelfs – zijn er voor volgende week een paar computermodelberekeningen die een dergelijk weerbeeld voor ogen hebben. De meeste berekeningen gaan voor een lichtere temperatuursdaling, maar in veel gevallen vanaf eind deze week dan wel met winterse buien. Schaatskou of niet, het blijft dus voorlopig nog wel even interessant voor de winterliefhebber.

Bron: Meteo Consult
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
16 januari 2012, 14:52 uur | Bericht #318640
Nachtvorst bestrijkt voor het eerst hele land

Zondagnacht was de koudste nacht van deze winter tot nu toe. Voor het eerst werden in alle 35 meetstations temperaturen onder de 0 graden gemeten, zegt een woordvoerder van Weeronline maandag.

Bij Enschede Airport Twente werd met -6,4 graden de laagste temperatuur gemeten. Aan de grond werd het daar zelfs -9,4 graden. In het Zeeuwse Wilhelminadorp was het met -0,2 graden het 'warmst'.

In de aanloop naar de winter werd 16 november al een temperatuur van -4,4 graden bereikt bij het Noord-Brabantse Woensdrecht. In de meteorologische winter - die op 1 december begon - was de laagst gemeten temperatuur tot zondag -1,9 graden, die op 11 december in het Limburgse Ell werd gemeten.

Tot nu toe waren er deze winter altijd meetstations waar het boven het vriespunt bleef. "Vooral in het zuidwesten van Zeeland heeft het nog weinig gevroren", zegt de woordvoerder.

Ook maandagnacht wordt het koud. Het koude maar zonnige weer maakt woensdag plaats voor warmer en minder zonnig weer. Het kwik schommelt dan gemiddeld rond de 8 graden. In het weekeinde wordt het weer kouder, maar deze keer gaat dat niet gepaard met een ruime hoeveelheid zon.

"De zon laat zich ongetwijfeld af en toe zien, maar er zal veel bewolking zijn met kans op neerslag", verwacht meteoroloog bij Weeronline Jaco van Wezel. "Er is zelfs kans op sneeuw, maar het is nog moeilijk te zeggen hoe groot die kans is."

Bron: Nieuws.nl
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
17 januari 2012, 08:30 uur | Bericht #318978
Fruittelers blij met vriesnachten

Het kan vreemd klinken, maar het winterse prikje van deze dagen is eigenlijk goed nieuws voor planten, dieren en fruittelers. Want als de natuur te vroeg ontwaakt, zorgt dat voor veel problemen.

Fruitboer Marc Bels - goed voor ruim honderd hectaren fruitbomen rond Sint-Truiden - is zeer blij dat het 's nachts eindelijk (een beetje) vriest. 'Die lage temperaturen zijn een zegen voor onze fruitbomen. Die kou maakt dat ze hun verdedigingsmechanisme tegen de winter weer op gang trekken. Ze schakelen weer over op een trager ritme en gaan minder snel botten', legt hij uit. 'Dat komt de fruitboeren goed uit, want dan is er minder kans op schade tijdens mogelijke nachtvorst later op het jaar. Een late vorst is immers nefast voor bloesems en jong fruit. Knoppen kunnen daar beter tegen.'

Een te vroege bloei kan ook gevolgen hebben voor appelen, peren en kersen zelf. 'Bomen gaan tijdens de winter ook in een soort winterslaap. Als ze niet een voldoende aantal dagen rusten, kunnen ze zelfs kleinere vruchten produceren', zegt Charles De Schaetzen, voorlichter van het Proefcentrum Fruitteelt.

Bomen die vroeg botten, geven ook eerder vruchten af. Dat veroorzaakt dan weer chaos in de plukperiode. 'Dan doen wij een beroep op seizoenarbeiders', verklaart Marc Bels. 'Die mensen hebben tijdens de rest van het jaar uiteraard een ander beroep. Maar dat betekent wel dat wij hen niet zomaar kunnen oproepen als het fruit twee weken vroeger rijp is dan normaal.'

Voor dieren zijn de ijskoude nachten in principe geen enkel probleem. 'De meeste winterslapers hebben nog meer dan voldoende vetreserves om die koude nachten te overleven', zegt Sil Janssen van het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek. 'De dieren die al wakker geworden zijn tijdens de recente mooie dagen, kruipen overigens gewoon weer in hun hol om verder te slapen.'

Bron: Nieuwsblad
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
17 januari 2012, 10:21 uur | Bericht #319012
Afgelopen nacht voorlopig koudste van deze "winter"

De voorbije nacht was de tot nu toe koudste van de hele winter. In Elsenborn vroor het tot -8,2 graden, in Ukkel tot -2,2. De fruittelers zijn, verrassend genoeg, blij met de winterprik.

Mutsen, handschoenen en sjaals waren tot enkele dagen geleden zowat overbodige objecten in deze winter, maar nu is het 's nachts dan toch eindelijk beginnen te vriezen. Vannacht gingen de temperaturen fors onder nul: tot -8,2 in Elsenborn, -5,8 in Kleine Brogel en Virton, -4,7 in Oostende, -4,6 in Antwerpen/Deurne en -2,2 in Ukkel. Daarmee is het de voorlopig koudste nacht van deze winter.

De winterprik is een goede zaak voor de fruittelers. "Die lage temperaturen zijn een zegen voor onze fruitbomen", zegt fruitboer Marc Bels in Het Nieuwsblad. "De kou maakt dat ze hun verdedigingsmechanisme tegen de winter weer op gang trekken. Ze schakelen weer over op een trager ritme en gaan minder snel botten." Op die manier is er minder kans op schade tijdens mogelijke nachtvorst later op het jaar.

Bron: De Redactie
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
18 januari 2012, 15:38 uur | Bericht #319391
Kijken naar Alaska met jaloerse blikken....

Sommige sneeuwliefhebbers in Nederland kijken met jaloerse blikken naar Alaska, waar op sommige plekken maarliefst 9 meter sneeuw ligt. Misschien is dat te veel van het goede, maar in ons land is het tot nu toe een winter zonder een dik pak sneeuw en voorlopig wordt dat ook niet verwacht.



Meters sneeuw in Alaska
De mensen in Alaska zijn wel wat gewend. Het sneeuwseizoen is er lang, die loopt er van 1 juli tot eind juni. Maar sinds november is de sneeuwval extreem, met als climax vorige week. Toen lag er in sommige plaatsen zoveel sneeuw, dat die plekken helemaal van de buitenwereld waren afgesloten en daken van huizen en gebouwen instortten. Zelfs het leger moest er aan te pas komen om woningen uit te graven, in met name de plaats Cordova. Daar ligt momenteel bijna twee keer zo veel sneeuw als normaal voor deze tijd van het jaar: rond 5 meter sneeuw. Na acht dagen hulp te hebben geboden, kon het leger afgelopen maandag het gebied verlaten. En de noordelijker gelegen plaats Valdez zag vorige week het sneeuwdek aangroeien tot zelfs 8 meter, wat voor deze plek een meter of 4 meer als normaal voor deze tijd van het jaar is. Momenteel ligt er bijna 9 meter sneeuw. In Anchorage, veruit de grootste stad van Alaska (niet de hoofdstad, dat is Juneau), mat men afgelopen donderdag 223 centimeter sneeuw, waarbij het oude record van 196 centimeter in de winter van 1993/1994 in dezelfde periode werd verbroken. Als aan het einde van het lopende winterseizoen een totaal van 337 cm sneeuw in Anchorage ligt, wordt het oude record van de winter van 1954/1955 verbroken. Maar voorlopig is het er helder, droog en ijskoud.

weer.gif
Sneeuw- en ijsbedekking Canada en Alaska op 17 januari. Bron: NOAA.

Oregon
Het winterse weer in Alaska breidt zich momenteel tot over de noordelijke staten van de V.S. uit, vergezeld van misschien wel de hevigste sneeuwval sinds de jaren 40 van de vorige eeuw in Oregon, aldus de National Weather Service. Alaska Airlines kwam vandaag met het bericht dat daardoor 38 vluchten van en naar Seattle en Portland zijn geannuleerd.

Bij ons blijft een sneeuwdek uit
De laatste keer dat er sneeuw lag in ons land, was op 20 december, maar dan alleen in de meest oostelijk gelegen regio’s met daar tijdelijk een centimeter of 2, 3 in de nacht en vroege ochtend. Voor ongetwijfeld veel mensen is het uitblijven van een sneeuwdek prima, bijvoorbeeld de ouderen en forensen, maar voor een kleine (?) groep liefhebbers van het witte goedje is het tot nu toe een winter van niets. En de nieuwste computerberekeningen wijzen ook al niet op een vers sneeuwtapijt binnenkort. Misschien dat er vrijdag hier of daar een enkele natte sneeuwbui kan worden gezien, als de bovenlucht afkoelt, maar tot een overgang naar ‘droge’ sneeuwval van betekenis leidt dit niet. Want na vrijdag lijkt er een periode met wisselvallig en vrij zacht weer aan te breken. In feite het gemiddelde weer van dit winterseizoen. En dat terwijl er eerder deze week nog wel computerberekeningen waren die het voor die termijn tot een guur weertype met sneeuwbuien lieten komen. Het is wel zo dat het gehele luchtdrukpatroon de komende vijf tot tien dagen maar iets hoeft te wijzigen, of koude lucht vanuit Noord-Europa en/of Rusland stroomt toch nog ons land binnen. Voorlopig is dit echter ‘wishful thinking’.

weer_2.jpg
Gebrek aan kou deze winter leidt blijkbaar tot actieve spinnen. Karin Broekhuijsen legde op 16 januari dit weiland vol spinnenwebben op de grens Drenthe/Groningen vast. Karin: "spinnenwebben die je alleen ziet als je tegen de zon in kijkt en als de zon laag staat, dit had ik nog niet eerder gezien en al helemaal niet in januari!" Inderdaad een bijzondere foto.

Mini-winter afgesloten
Gisteravond en afgelopen nacht kwam het dan ook voorlopig voor het laatst tot lichte vorst op de normale waarnemingshoogte van anderhalve meter, al hadden een paar plekken plustemperaturen. Koudste officiële meetpunt was het Brabantse Volkel met een minimumtemperatuur van -4,2 graden, terwijl Hoorn op Terschelling het minst koud was met een minimum van +1,9 graden. Vandaag gaat de temperatuur met aanvoer van de zachte lucht langzaam omhoog. Daarmee sluiten we de 'mini-winter' af. Vanavond bereiken we het maximum van 6 tot 10 graden. De voorste begrenzing van de zachte lucht gaat met een storing, een warmtefront, gepaard en dat levert wat regen en motregen op. In de nacht en morgenochtend wordt echter meer regen verwacht door passage van een koufront. Alleen het noorden lijkt de (regen)dans grotendeels te ontspringen en morgen overdag wordt ook het zuiden geleidelijk droog. De temperatuur blijft op het niveau van 6 tot 10 graden.

Koudegetal
Het beetje vorst heeft in De Bilt een koudegetal van 1,3 opgeleverd. Daarmee staat deze winter nog steeds op de laatste plaats sinds 1706. Het koudegetal wordt verkregen door de gemiddelde etmaaltemperaturen beneden het vriespunt bij elkaar op te tellen, waarbij het minteken wordt weggelaten. Men houdt dat koudegetal bij in de periode 1 november tot en met uiterlijk 31 maart.

weer_3.jpg
Foto van Karin Broekhuijsen van vandaag. De witte onderwal en een dun laagje ijs op het Oranjekanaal, daarboven grijze luchten, gelukkig geeft het gele zandpad en het groene gras kleur aan deze foto.

Hellmann
Deze methode om winters te classificeren werd geïntroduceerd door de Duitse meteoroloog Gustav Hellmann (1854-1939). Het koudegetal wordt dan ook wel het Hellmann-getal genoemd. Voordeel is de mogelijkheid van een tussentijdse balans van de kou. Bovendien telt ook vorst in het voor- en naseizoen mee, dit in tegenstelling tot de meteorologische winter die alleen betrekking heeft op de kalendermaanden december, januari en februari. Op basis van het Hellmann-getal is de koudste winter sinds 1901 die van 1962/1963 met totaal 345,9 punten, direct gevolgd door de winter van 1946/1947 met 342,8 punten. De huidige winter staat dus helemaal onderaan in de lijst met die 1,3 punten.

Bron: Meteo Consult
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
19 januari 2012, 12:18 uur | Bericht #319578
Ochtendfiles duren door slecht weer tot de middag

Door een combinatie van het slechte weer, het autosalon en enkele kleinere ongevallen is de ochtendspits nog steeds niet voorbij. 'De files waren niet echt uitzonderlijk lang, maar ze duren wel een stuk langer dan normaal. Oorzaak is een combinatie van factoren', zegt Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum.

'Het is donderdag, dan zijn er sowieso meer files. Bovendien houdt het slechte weer aan, is er een effect van het Autosalon en zijn er een paar kleinere ongevallen gebeurd zoals op de E40 in Aalst.'

Vooral vanuit Gent was het lang aanschuiven richting Brussel. Op een bepaald moment stond een file van voor Erpe-Mere. Omstreeks 11.30 uur was er nog steeds file vanaf Aalst, goed voor een tijdverlies van 20 minuten.

Ook vanuit Leuven en Namen waren er kort voor de middag nog steeds files richting Brussel.

In Antwerpen was er donderdagmorgen verkeershinder door een defect voertuig op de Ring ter hoogte van het viaduct van Merksem.

Bron: Het Nieuwsblad
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
19 januari 2012, 13:46 uur | Bericht #319598
Januari wordt sneeuwloze maand

De kans dat Nederland nog deze maand sneeuwpret beleeft is heel klein. Komend weekend is het te warm en hoewel het daarna iets kouder wordt, lijkt de kans op sneeuwval in januari op dit moment verkeken, meldt meteoroloog Matthijs van der Linden van weeronline.nl donderdag.

Nederland verkeert momenteel in een overgangsgebied tussen warmere lucht uit het zuidwesten en een koude luchtstroming uit Scandinavië. "Maar wij zitten aan de warme kant. Daardoor krijgen we wel neerslag, maar omdat het wat zachter is, valt die niet in de vorm van sneeuw."

Komend weekend wordt het dan ook vrij zacht weer met temperaturen van 8 tot 9 graden. In het zuidwesten kan het kwik oplopen tot 10 graden. Normaal is het gemiddeld ongeveer 5 graden in de eerste maand van het jaar.

Januari en februari zijn de koudste maanden van het jaar, waardoor de kans op sneeuw in die maanden het grootst is. Dat Nederland het de hele winter zonder sneeuw moet stellen, is nog allesbehalve zeker, geeft Van der Linden aan. "Het kan nog heel goed zijn dat er in februari wel sneeuw gaat vallen."

Het is volgens hem moeilijk het weer zo ver vooruit te voorspellen. Hoe groot de kans op sneeuw in februari is, kan hij daarom niet zeggen.

Bron: Nieuws.nl
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Terug naar boven
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.850 topics, welke bij elkaar 448.360 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.578 leden.
Het nieuwste lid is NightFoxy.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 182 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 182, lezen 2 mensen het topic "Atlantisch Orkaanseizoen 2022".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden