Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Latimer, OK; Pittsburg, OK; Pushmataha, OK.

26 Apr 2024 15:12:50

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Benton, AR; Crawford, AR; Washington, AR; Adair, OK; Cherokee, OK; Haskell, OK; Le Flore, OK; McIntosh, OK; Muskogee, OK; Sequoyah, OK.

26 Apr 2024 15:12:50

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Haskell, OK; Latimer, OK; Le Flore, OK; Pushmataha, OK.

26 Apr 2024 14:46:41

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Carter, OK; Johnston, OK; Murray, OK.

26 Apr 2024 14:36:04

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cherokee, OK; Craig, OK; Delaware, OK; Mayes, OK; Nowata, OK; Rogers, OK; Wagoner, OK.

26 Apr 2024 14:25:59

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Atoka, OK.

26 Apr 2024 14:13:10

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Haskell, OK; Latimer, OK; Pittsburg, OK; Pushmataha, OK.

26 Apr 2024 14:10:42

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Adair, OK; Cherokee, OK; Haskell, OK; McIntosh, OK; Muskogee, OK; Pittsburg, OK; Sequoyah, OK; Wagoner, OK.

26 Apr 2024 14:10:42

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cherokee, OK; Haskell, OK; McIntosh, OK; Muskogee, OK; Pittsburg, OK; Wagoner, OK.

26 Apr 2024 14:00:07

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cherokee, OK; Craig, OK; Delaware, OK; Mayes, OK; Nowata, OK; Rogers, OK; Tulsa, OK; Wagoner, OK; Washington, OK.

26 Apr 2024 14:00:06

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hughes, OK.

26 Apr 2024 13:48:37

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Atoka, OK; Bryan, OK; Coal, OK.

26 Apr 2024 13:40:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cherokee, OK; Haskell, OK; McIntosh, OK; Muskogee, OK; Okmulgee, OK; Pittsburg, OK; Wagoner, OK.

26 Apr 2024 13:35:18

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Atoka, OK; Coal, OK.

26 Apr 2024 13:35:17

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Muskogee, OK; Okmulgee, OK; Osage, OK; Rogers, OK; Tulsa, OK; Wagoner, OK; Washington, OK.

26 Apr 2024 13:35:17
Actueel
1 / 4

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
27 januari 2012, 14:44 uur | Bericht #323185
Extra bedden voor daklozen in Den Haag

De vier grote steden gaan vanaf zondag extra bedden beschikbaar stellen voor daklozen. In verband met de verwachte kou begint onder meer Den Haag aan de zogeheten winteropvang. Dak- en thuislozen kunnen zich melden bij de GGD. De overnachtingsplekken worden aangeboden door het Leger des Heils en andere instanties. Volgens het KNMI krijgt Nederland de komende dagen te maken met een overgang naar vrij koud en droog winterweer.

Bron: Westonline
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
27 januari 2012, 14:55 uur | Bericht #323194
Ten noorden van de 40e breedtegraad wit

Wat volgens veel insiders, maar vooral ook media, een ‘horrorwinter’ had moeten worden, is tot nu toe de op twee na zachtste ooit. De temperaturen waren tot op de dag van vandaag te hoog voor de tijd van het jaar, een tijdlang zelfs bijzonder hoog, en het bijbehorende weer was met veel wind en regen eerder herfstachtig dan winters te noemen. Opvallend is echter dat dit vooral in onze regio het geval was. In vrijwel alle gebieden ten noorden van de 40e breedtegraad lag en ligt namelijk al bijzonder veel sneeuw, behalve bij ons.

weer_1.gif
Op deze kaart (afkomstig van Schneedecke.de) is goed te zien dat in bijna alle gebieden ten noorden van de 40e breedtegraad sneeuw ligt.

Puur kijkend naar de cijfers lag er in de laatste week van vorig jaar (ofwel 27 december 2011 tot en met 2 januari 2012) op 44,68 miljoen vierkante kilometer sneeuw op het noordelijk halfrond en dat was toen al iets meer dan normaal. Momenteel ligt er duidelijk meer dan normaal. Het gebied vanaf de Noordpool tot aan de 40e breedtegraad is vrijwel helemaal bedekt met sneeuw. Vorige week schreven we al over de enorme sneeuwhoeveelheden die zijn gevallen in het noordwesten van de Verenigde Staten en Canada, maar ook Siberië, Rusland en de noordelijke delen van China zijn bijna volledig wit door de sneeuw.

Groene vlek
Het enige ‘groene’ plekje op de kaart (ten noorden van die 40e breedtegraad) is Noordwest- Europa. Met uitzondering van IJsland en Scandinavië is het op zowel de Britse eilanden, als in grote delen van het Europese vasteland tot dusverre nog bijzonder zacht geweest met ook nog vrijwel geen winterse neerslag. De luchtdrukverdeling was tot op heden onderverdeeld in hoge luchtdruk ten zuiden van ons en lage luchtdruk ten noorden van ons.

weer.png
Ook het Rutger Global Snow Lab houdt zich met de wereldwijde sneeuwbedekking bezig. Op deze kaart is ook goed te zien dat er bij ons te weinig sneeuw ligt ten opzichte van normaal (rood is weinig, paars is teveel).

In Nederland, maar ook in de omringende landen ten westen en oosten van ons, heerste hierdoor in een groot deel van de winter een straffe westcirculatie. Hiermee werd niet alleen erg milde lucht vanaf de Atlantische Oceaan aangevoerd, maar ook trokken om de haverklap depressies met de bijbehorende storingen over onze regio. Van winterweer was hiermee dan ook absoluut geen sprake.

Doorbraak
Af en toe wist een hogedrukgebied deze westelijke stroming bij ons te doorbreken, maar dat was veelal van korte duur. In een paar nachten vroor het licht, lokaal zelfs matig, maar de ijskrabbers en handschoenen konden daarna over het algemeen weer vrij snel opgeborgen worden. Ook verschenen af en toe koude momenten in de weerkaarten, waar het een paar dagen later ineens toch niet meer van kwam. Rake klappen voor de vele winterliefhebbers waren het, maar er lijkt nu toch écht winterweer aan te komen!

Koude periode
De verschillende weermodellen laten dit allemaal nu al een paar dagen zien. De één echter iets enthousiaster dan de ander, maar vandaag lijkt het dan toch echt zover; het merendeel van alle berekeningen laat vanaf zondag winterkou zien. Een hogedrukgebied boven het noordwesten van Rusland beweegt de komende dagen steeds meer richting Scandinavië, waarna er bij ons een oostelijke wind op steekt. In het oosten van Europa is het al koud met in bijvoorbeeld Polen al een tijdlang temperaturen onder nul, zowel ’s nachts als overdag.

Diezelfde lucht wordt met een oostenwind onze kant op geblazen en dat resulteert ook bij ons in temperaturen onder nul en hoogstwaarschijnlijk ook een aantal ijsdagen. Dat zijn dagen waarop de temperatuur het hele etmaal onder het vriespunt blijft.

weer_2.jpg
In IJsland is het momenteel volop winterweer. Jaap Sytsma is momenteel ter plekke en stuurde ons afgelopen week deze prachtige sneeuwfoto.

Sneeuw

Vrieskou is natuurlijk een belangrijk ingrediënt voor een ‘echte’ winter, maar voor velen stelt het allemaal nog weinig voor zonder het ingrediënt sneeuw en ook daar lijkt nu eindelijk eens verandering in te komen. Ook de groene vlek op de kaart ten noorden van de veertigste breedtegraad lijkt komende maandag een beetje wit te gaan worden. Een storing vanuit het oosten weet ons land dan nog net te bereiken en volgens de laatste berekeningen valt er dan in het hele land een beetje sneeuw.

Gevaar voor het aangroeiende natuurijs levert dit eigenlijk amper op. Vooral de grote wateren zijn op dat moment nog niet dichtgevroren en de sneeuw zal het water dan ook juist extra gaan afkoelen, wat dus uiteindelijk een positief effect zal hebben op de aangroei van een natuurijslaag. Vanaf dinsdag lijkt het helemaal droog te blijven en met zowel overdag als ’s nachts temperaturen onder nul. Het winterweer komt er dus aan, maar voor hoe lang? Dat moeten we ook nu gewoon weer rustig afwachten.

weer_3.jpg
Deze webcam laat zien dat er ook in het noorden van China momenteel veel sneeuw ligt.

Bron: Meteo Consult
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Waarom deze advertentie?
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
28 januari 2012, 13:22 uur | Bericht #323835
Winterprik staat voor de deur

We mogen ons de komende dagen verwachten aan een winterprik. Vooral na het weekend dalen de temperaturen onder het vriespunt. Maandag kan dat gepaard gaan met sneeuw, met name in het oosten van het land.



Er lijkt dus een einde te komen aan de zachte winterperiode. Vandaag blijven de temperaturen nog boven het vriespunt (2 tot 6 graden), maar morgen zakt het kwik al richting -2 tot 2 graden.

Constant onder 0°C
Volgende week zet de koudeprik zich door met middagtemperaturen rond het vriespunt en vanaf woensdag onder het vriespunt. De minima schommelen de eerste dagen tussen -3 en -6 graden. In de tweede helft van de week dalen de waarden tot -5 aan zee en tot -13 in de Ardennen.

De koudeprik gaat gepaard met veel zonnige perioden. Enkel maandag is er kans op sneeuwvlokjes, vooral in het oosten.

Bron: HLN | Gewijzigd: 6 februari 2017, 12:37 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
29 januari 2012, 10:44 uur | Bericht #324335
Eerste natuurijsmarathon moet toppers missen

De eerste natuurijsmarathon van deze winter, die de komende week wordt verwacht, zal het zonder topschaatsers moeten doen. Zij zitten allemaal in Oostenrijk, zegt landelijk coördinator natuurijs bij de Koninklijke Nederlandse Schaatsbond Teun Breedijk zondag. Omdat het ijs in Nederland vaak uitblijft, zijn alternatieven in het buitenland ontwikkeld om de schaatsers in vorm te houden. Zo wordt sinds 1989 op de Oostenrijkse Weissensee de Alternatieve Elfstedentocht georganiseerd. Ook deze week zitten de top en de subtop van de Nederlandse marathonschaatsers daar.

Als de komende week in Nederland een natuurijsmarathon wordt gehouden, zullen zij daar niet voor terugkeren, zegt de woordvoerder. "Zij zijn gebonden aan de afspraken die gemaakt zijn. Erg jammer voor de ijsbanen in Nederland, maar zij hebben er gelukkig wel begrip voor." Het is nog maar de vraag of de marathonschaatsers deze winter op Nederlands natuurijs in actie te zien zijn. Volgende week zitten zij in Italië en daarna in Zweden.

Ieder jaar strijden Noordlaren in Groningen, Haaksbergen en Gramsbergen in Overijssel en Veenoord in Drenthe om het organiseren van de eerste natuurijsmarathon. De primeur lijkt dit jaar naar een ijsbaan in het oosten te gaan, zegt een woordvoerder van Weeronline. "In het noorden staat nog aardig wat wind, wat de ijsvorming belemmert. In het oosten is het daarbij net iets kouder." Het ijs dat deze week wordt verwacht zal maar korte tijd blijven, zegt een woordvoerder van Weeronline. Hij denkt dat donderdag al op natuurijsbanen kan worden geschaatst.

"Er is ook een goede kans dat in het weekeinde kan worden geschaatst op recreatiemeren en uiterwaarden van bijvoorbeeld de IJssel." Hij adviseert schaatsers wel de nodige voorzichtigheid in acht te nemen. "Een goede vuistregel is om nooit te gaan schaatsen waar niemand anders schaatst. Ga nooit alleen schaatsen en zorg dat je het materiaal hebt om uit een wak te komen."

Er is de komende week ook kans op sneeuw. "Die kan als een isolerende laag op het ijs gaan liggen, maar de kans is klein dat er zoveel sneeuw valt dat die de schaatspret bederft."

Bron: Nieuws.nl
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
29 januari 2012, 10:57 uur | Bericht #324348
Koudegolf op komst

Het blijft deze middag droog met veel bewolking maar vooral over het westen ook enkele opklaringen. De wind waait matig uit richtingen tussen oost en noordoost. De maxima bedragen min 3 tot plus 1 graden. Vanavond en -nacht wordt de bewolking dikker vanaf de Duitse grens en later kan er wat lichte sneeuw vallen over het oosten van het land. De minima gaan van min 2 tot min 6 graden.


Siberische kou tot -15 graden in Ardennen

Morgen is er veel bewolking met lichte sneeuw die zich uitbreidt van oost naar west. Op sommige plaatsen kan een dun sneeuwlaagje gevormd worden. 's Avonds verschijnen er brede opklaringen vanuit Duitsland. Er staat een matige wind uit oostelijke richtingen. Maxima: 0 tot min 3 graden.

Vanaf dinsdag wordt zeer koud winterweer verwacht met dinsdag middagtemperaturen rond, de dagen daarna onder het vriespunt. In de nacht eerst lichte tot matige, in de tweede helft van de week matige tot strenge vorst. Tegen het eind van de week worden minima verwacht tussen min 6 aan de kust, min 9 in het binnenland en tot min 15 graden in de Ardennen.

Computerprognoses gaan ervan uit dat het vriesweer ook na komend weekend aanhoudt.

Bron: HLN | Gewijzigd: 6 februari 2017, 12:37 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
29 januari 2012, 12:13 uur | Bericht #324400
Botsing door gladheid in Eelde

Twee automobilisten zijn zaterdagochtend in Eelde gewond geraakt bij een botsing. Het gaat om een 24-jarige vrouw uit Eelde en een 43-jarige man uit Assen. Zij reden elkaar op de Burgemeester J.G. Legroweg tegemoet. Door de gladheid raakte een van de twee op de linkerweghelft, met een frontale aanrijding tot gevolg. Beide bestuurders zijn naar het ziekenhuis gebracht.

Bron: dvhn
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
29 januari 2012, 12:17 uur | Bericht #324405
Twitterweerman voorspelt: schaatsen kan deze week op uiterwaarden


De twitterweerman verwacht dat deze week de schaatsen kunnen worden gebruikt.

De Zaltbommelse twitterweerman Jantje (Stormchaser) denkt dat de schaatsen uit het vet kunnen. Waarschijnlijk woensdag en vrijwel zeker donderdag zal er in de ondergelopen uiterwaarden kunnen worden geschaatst.

Bron: Brabants Dagblad | Gewijzigd: 6 februari 2017, 12:37 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
29 januari 2012, 15:27 uur | Bericht #324520
Het gaat sneeuwen!

In drogere lucht die vanuit het oosten ons land binnen kwam stromen, zagen we afgelopen zaterdag op steeds meer plekken de zon uitbundig tevoorschijn komen. Echter, in de loop van de middag raakte het vanuit het oosten weer bewolkt en op sommige plekken in Nederland werd het zelfs mistig. Vochtige, koude lucht kwam ons land binnenstromen en op veel plekken vroor het dan ook afgelopen nacht.. Een storing zorgde voor deze vochtige lucht en hoewel hij nog buiten de landsgrenzen ligt, komt hij langzaam dichterbij, om uiteindelijk vanavond ons land binnen te trekken en ... je raadt het al…. sneeuw boven Nederland los te laten.

s.jpg
Precies boven Nederland bevindt zich nog een hoogtelaag op zondag rond lunchtijd.

Er tussenin…
Menig meteoroloog maakte de afgelopen week al een vreugdesprongetje bij het zien van de weerkaarten. Het ging er namelijk steeds meer op lijken dat we een koude, winterse periode in zouden duiken. Waar we hier in de weerkamer op hoopten, is nu in gang gezet. Het zeer krachtige hogedrukgebied boven Rusland, het zogenaamde Siberiëhoog (rond 1060 hPa) is zich langzaam aan het uitbreiden richting Nederland, met winden die vanaf gisteren de oosthoek opzochten. Koude lucht stroomde hierdoor ons land binnen, met op een enkele plek in het noordoosten van het land werd zelfs -5 graden op de thermometer. Uiteindelijk zal dit hogedrukgebied een stevige verbinding aan gaan met het Azoren hogedrukgebied, waardoor een er sterke hogedrukgordel ontstaat, maar in eerste instantie zit tussen beiden gebieden nog dikwijls een gat en laat dat gat nou net boven Nederland liggen.

Vooral in de bovenlucht kaarten is dit gat tussen beiden hogedrukgebieden goed zichtbaar. Een hoogtetrog bevindt zich precies boven Nederland, ingevangen tussen twee hoogteruggen. De komende twee dagen zie je deze trog heel langzaam zijn weg zoeken richting de Britse Eilanden, om uiteindelijk af te zakken naar Frankrijk en op hoogte zie je dan dat beide hogedrukgebieden zich ten noorden van ons land met elkaar verbinden. Aan de grond zorgt dit er uiteindelijk voor dat drogere lucht uiteindelijk onze kant opkomt met veel zon. Maar in eerste instantie zorgt een tussen twee hogedrukgebieden ingevangen storing ervoor dat het bij ons vanavond vanuit het noordoosten gaat sneeuwen.

s1.jpg
Langzaam gaat het sneeuwen vanuit het noordoosten, zondagavond 29 januari 2012.

Sneeuwverwachting
Een occlusiefront trekt rond een uur of acht vanavond het noordoosten van het land binnen met lichte sneeuwval en heel langzaam breidt dit gebied zich uit richting het zuidwesten van het land, om tegen koffietijd morgenochtend Zeeland binnen te trekken en daar enige tijd te stagneren. Terwijl het sneeuwfrontje ons land binnen trekt kantelt het langzaam, waardoor hij meer noordwest, zuidoost georiënteerd komt te liggen. Hierdoor sneeuwt het in de noordoostelijke provincies het kortst, na een paar uurtjes is het hier weer droog en volgen er zelfs brede opklaringen.


Positie van het occlusiefront maandag ochtend 30 januari 2012. Het noordoosten van het land heeft dan al enige tijd droog weer en zelfs opklaringen.

In een strook van Noord-Holland tot in Gelderland sneeuwt het al wat langer en zoals het er nu naar uitziet sneeuwt het het langst in delen van Zuid-Holland, Brabant, Limburg en Zeeland, met sneeuw tot tegen de avond. Hier kan het dan ook lokaal tot een sneeuwdek van 4 cm komen tegenover tussen 0 en 1 cm sneeuw in het noordoosten van het land. Het wordt dus wit in Nederland de komende uren, met hier en daar wat winterse ongemakken, zoals gladheid. Een dik pak sneeuw, zoals in de Alpen hoeven we echter niet te verwachten, het gaat om een bescheiden hoeveelheid, op sommige plekken is het zelfs slechts een dun, fragiel poederlaagje.

Nog meer sneeuwbuien
Vanaf dinsdag krijgt het Siberisch hogedrukgebied steeds meer invloed, waardoor het front dat nog steeds boven Zeeland ligt verpietert. In de loop van de ochtend wordt het dan ook in Zeeland zonnig en dit zonnige weer houdt op de meeste plekken een aantal dagen aan. Hiermee verraden we al dat dit dus niet overal in Nederland is. Volgens de operationele run, zouden op donderdag een aantal sneeuwbuitjes de Wadden kunnen bereiken met een wat meer noordelijk georiënteerde stroming in de bovenlucht, door de aanwezigheid van een nieuw hoogtelaag. Dit hoogtelaag is namelijk gevuld met absurd koude lucht en deze koude lucht stroomt dan onze kant op over het relatief warme zeewater. Op vrijdag en zaterdag vallen er volgens deze run wellicht ook een paar sneeuwbuien aan de westkust. Landinwaarts is het dan droog, met zonnige perioden, maar niet meer zo strakblauw. Echter, door een kleine verandering in het stromingspatroon, kunnen de buien ook verder het land oplopen, met dus op meer plekken sneeuw.

s3.jpg
Verwachte sneeuwdek tot maandag op dinsdag middernacht.

Vooruitblik
Het blijft spannend hoe lang de kou zich boven ons land zal handhaven. De pluim laat het merendeel van de members in ieder geval nog tot en met volgende week maandag onder nul uitkomen. Vanaf dinsdag zien we een grotere spreiding, waarbij de gemiddelde maximum temperatuur boven nul gaat uitkomen. Toch zijn er nog flink wat oplossingen die voor koude noordoostenwinden gaan en ook zijn er oplossingen die een gevecht laten zien tussen warme en koude lucht boven ons land met hierbij sneeuwval.

Bron: Meteo Consult | Gewijzigd: 6 februari 2017, 12:38 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
29 januari 2012, 16:27 uur | Bericht #324534
Marathonschaatsers nog niet naar Nederland

schaats.jpg

De marathonschaatsers zijn voorlopig nog niet op Nederlands natuurijs te bewonderen. Normaliter schaatst het peloton al na twee nachten vorst een marathon in Haaksbergen, Veenoord, Gramsbergen of Noordlaren. Die plaatsen strijden al jaren bij vorst om de eerste marathon op natuurijs te organiseren. 'Daar gaan we de komende week niet naar toe', zegt wedstrijdcoördinator Teun Breedijk van de schaatsbond nu er strenge vorst in Nederland wordt verwacht.

De groep marathonschaatsers bivakkeert momenteel op de Oostenrijkse Weissensee. Woensdag wordt daar het open Nederlands marathonkampioenschap gehouden. Drie dagen later vindt op hetzelfde meer de 200 kilometer lange alternatieve Elfstedentocht plaats.

Bron: AD
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
29 januari 2012, 20:31 uur | Bericht #324739
KNMI waarschuwt voor gladheid in oosten

In de loop van de avond gaat het in het oosten van het land licht sneeuwen, waardoor het lokaal glad kan worden. De sneeuw trekt komende nacht en maandag langzaam naar het westen en zuidwesten, meldt het KNMI zondagavond.

Het wordt vooral glad op minder druk bereden stukken en opritten, zegt een woordvoerder van Weeronline. Op snelwegen en andere drukke wegen zorgt strooizout ervoor dat de gladheid beperkt blijft.

Het gaat om een 'ontzettend traag front', dat vanaf middernacht naar het westen trekt. De sneeuw trekt naar verwachting tussen 05.00 uur en 08.00 uur de Randstad in. "Genoeg om waakzaam te zijn", aldus de zegsman van Weeronline.

De rest van de week lijkt het droog te blijven, maar vrijdag en in het weekend nemen de kansen op sneeuw weer toe. Komende week daalt het kwik 's nachts tot min 10 en overdag schommelt de temperatuur rond het vriespunt. "Dus in het weekend staan we op de schaats."

Bron: NU.nl
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
29 januari 2012, 20:32 uur | Bericht #324751
Winteropvang Amsterdam loopt vol

Ruim 100 daklozen in Amsterdam hebben zich zondag aan het begin van de avond gemeld bij de speciale winteropvang die is ingesteld. Er zijn voor hen extra bedden beschikbaar gesteld. Dat heeft een woordvoerster van de GGD gezegd. Als de koude aanhoudt, zal dit aantal de komende nachten toenemen, aldus de zegsvrouw. Twee mensen kregen geen onderdak, omdat ze uit een hostel kwamen. Ze hadden hun kamer opgezegd, omdat ze goedkoop onderdak wilden. De gemeenteraad vindt dat er tijdens extreme koude opvang moet zijn voor alle daklozen en dat er zo veel bedden beschikbaar zijn als nodig is.

Bron: RTV-NH
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
29 januari 2012, 21:43 uur | Bericht #324818
KNMI: Kans op gladheid door lichte sneeuw

Het kan plaatselijk glad worden door lichte sneeuw die vanavond en maandag valt. Dat meldt het KNMI.
In het oosten van het land gaat het de komende uren op steeds meer plaatsen licht sneeuwen. De zone met sneeuw trekt 's nachts en maandag langzaam naar het westen en zuidwesten.

Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers de verkeersinformatie goed in de gaten te houden en zo nodig de rijstijl aan te passen.

Bron: AD.nl
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
30 januari 2012, 00:44 uur | Bericht #324964
Haagse Koningstunnel deels afgesloten

De politie heeft zondagavond een deel van de Koningstunnel in Den Haag afgesloten. In de zogenoemde zuidbuis, die van de Koningskade naar de Binckhorst loopt, is een lekkage ontstaan. Door de vorst is er een grote kans dat het wegdek in een ijsbaan verandert, aldus de politie. Wanneer de tunnelbuis weer open gaat, is nog niet duidelijk.

Bron: WestOnline
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
30 januari 2012, 08:16 uur | Bericht #325021
Heel Vlaanderen krijgt vandaag sneeuw

De winter waar we zo op hoopten, zit eraan te komen, zegt weervrouw Jill Peeters. Vanochtend valt er hoogst waarschijnlijk sneeuw en gaat het vriezen. Op de weg zal het dus spekglad zijn, wat tot lange files kan leiden.

We hebben er lang op moeten wachten, maar vanaf vandaag ligt er in alle provincies een heerlijk 'mals' en 'vers' sneeuwtapijt. Daar is weervrouw Jill Peeters van overtuigd.

'In de Ardennen valt in de nacht van zondag op maandag de eerste en ook de meeste sneeuw, tot 10 centimeter. Die bui trekt van het oosten naar het westen van het land. In Vlaanderen valt de eerste sneeuw 's ochtends in Limburg. Rond de middag kleurt het centrum van het land wit. 's Namiddags vallen er dikke vlokken in Oost- en West-Vlaanderen.' Limburg krijgt de grootste laag, van 2 tot 5 centimeter. Elders valt er 1 tot 3 centimeter, aldus Peeters.

Siberisch koud
Naast dikke sneeuwwolken, die vanavond ons land via Frankrijk verlaten, daalt het kwik onder het vriespunt. 'Verwacht vanaf dinsdagnamiddag een stralend zonnetje, maar buiten zal het berekoud worden. Dan breekt de zogenaamde ooststroming door, wat wil zeggen dat de Siberische winterkou uit Oost-Europa onze kant uitkomt. De temperaturen zullen schommelen tussen -4 en -6 graden.'

Elk vlokje sneeuw zal dus blijven liggen, voegt Jill Peeters er aan toe. 'Op plaatsen waar het gesneeuwd heeft, zal het sowieso glad worden. Maar wat de gevolgen precies zullen zijn, blijft koffiedik kijken', aldus nog Peeters.

Ongevallen en files
Het Vlaams Verkeerscentrum waarschuwt voor mogelijke ongevallen en lange files tijdens de ochtendspits. In de provincies Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant verwacht Hajo Beeckman extra problemen. 'De zichtbaarheid op de wegen is slecht en zal hinder veroorzaken.' Zijn boodschap aan de automobilisten: wees voorzichtig en pas uw rijstijl aan.

Als de voorspellingen kloppen, zullen de strooidiensten hun werk hebben. Maar er is zout genoeg, weet Jo Lieben van het Agentschap Wegen en Verkeer. 'In oktober hadden we 42.000 ton zout in voorraad. Dat is een derde meer dan vorige winter. Daarvan hebben we nog maar 6.000 ton gebruikt. Wanneer het nodig is, kunnen we meteen bijbestellen. We houden de toestand nauwlettend in de gaten en staan 24 op 24 uur paraat.'

Bron: Nieuwsblad
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
30 januari 2012, 08:17 uur | Bericht #325022
Strooidiensten zijn uitgereden

De strooidiensten van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) zijn in de nacht van zondag op maandag normaal uitgereden, ondanks de algemene staking. Woordvoerder Jo Lieben verwacht dat daarom ook de rest van de dag, wanneer sneeuw verwacht wordt, normaal zal kunnen gestrooid worden.

Het AWV strooide sinds zondag 22.00 uur preventief 600 ton zout op de Vlaamse gewest- en autosnelwegen. Momenteel zijn de strooiacties beëindigd en staan de strooiers stand-by om eventueel bij te strooien.

Het Laatste Nieuws berichtte maandag dat het niet zeker is dat alle strooidiensten in de loop van de dag zullen kunnen uitrijden door de algemene staking. We hebben geen zicht of onze onderaannemers allemaal zullen uitrijden, zei Lieben in de krant.

Lieben zegt nu toch geen moeilijkheden te verwachten. 'Alle strooidiensten die vannacht moesten uitrijden, zijn uitgereden', zegt Lieben. 'Gezien er deze nacht geen problemen waren, verwacht ik dat er de rest van de dag ook geen zullen zijn.' Het AWV, Verkeerscentrum Vlaanderen en de federale wegpolitie vragen weggebruikers wel om hun rijstijl aan te passen aan de weersomstandigheden. De toestand op de Vlaamse gewest- en snelwegen zou maandagochtend evenwel normaal zijn. In totaal strooide het AWV al 6.698 ton zout deze winter.

Bron: De Standaard
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
30 januari 2012, 08:20 uur | Bericht #325024
Gladheid zorgt voor drukke ochtendspits

De ochtendspits is door de lichte sneeuwval drukker dan normaal. Iets na zeven uur stond het verkeer over 160 kilometer vast, meldt de ANWB. Vooral rond Utrecht en in de kop van Noord-Holland zijn er vertragingen door ongevallen. Vanuit Limburg zijn meldingen van glijpartijen op de A2 en A73.



Het KNMI waarschuwt dat het de komende 48 uur in het hele land glad kan zijn. Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers de verkeersinformatie goed in de gaten te houden en zo nodig de rijstijl aan te passen.

Af en toe sneeuw
Vanmorgen is het bewolkt en zo nu en dan valt er wat lichte sneeuw (foto). Alleen in het noordoosten is het droog. Vanmiddag valt vooral in het zuiden en westen nog een heel klein beetje sneeuw, in het noordoosten breekt de zon geleidelijk door. De temperatuur komt in de middag rond het vriespunt uit en er waait een zwakke tot matige oostenwind. In de avond wordt het overal droog en volgen opklaringen. Aankomende nacht gaat het op veel plaatsen matig vriezen.

Temperatuur daalt deze week verder
De komende dagen daalt de temperatuur, zegt weervrouw Helga van Leur. Dinsdag, woensdag en donderdag schijnt de zon uitbundig en komt de temperatuur overdag ook niet meer boven het vriespunt. De gevoelstemperatuur ligt nog lager: op donderdag voelt het aan alsof het -10 graden is, terwijl het -4 wordt.

Bron: RTL | Gewijzigd: 6 februari 2017, 12:38 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
30 januari 2012, 10:31 uur | Bericht #325093
Limburg al onder witte laag, sneeuw schuift langzaam op

Het heeft lang geduurd, maar nu is de winter echt in het land. Vooral in het oosten van het land voelen ze dat vanmorgen al. In de Ardennen en Limburg is het al de hele ochtend aan het sneeuwen. Het sneeuwtapijt heeft er voor weinig hinder op de weg gezorgd, want ondanks de staking zijn de strooidiensten uitgereden. De komende uren blijft het sneeuwen over het oosten en in de loop van de dag schuift de sneeuwzone op naar het centrum. Ondertussen is het ook al in het oosten van Brabant beginnen sneeuwen. Tegen de middag komt ook de provincie Antwerpen aan de beurt. Het is nog even afwachten waar het overal wit zal liggen, maar wellicht zal de kuststreek gespaard blijven van de winterellende. De avondspits dreigt dus wel bemoeilijkt te worden. De sneeuw is de voorbode van een heuse winterweek waarin het na berekoude nachten ook overdag blijft vriezen.

Volgens het KMI is er vandaag veel bewolking met af en toe lichte sneeuw, vooral over het noorden, midden en oosten van het land. In het oosten van het land kan een laag sneeuw tot 5 centimeter gevormd worden. Later kan ook het centrum van het land een gelijkaardig laagje krijgen. Alles ten westen van de lijn Antwerpen-Brussel zal het wellicht met een flinterdun laagje moeten stellen. De kust zal mogelijk helemaal geen sneeuw zien. De maxima bedragen 1 graad aan zee tot min 3 graden in de Ardennen. Er waait een zwakke, veranderlijke wind. Vanavond en -nacht valt er tijdelijk nog wat lichte sneeuw. Later verschijnen er opklaringen in de regio's nabij de Nederlandse en de Duitse grens. De minima bedragen min 2 tot min 6 graden.

Stenge vorst tot -16
Morgen breiden de opklaringen zich geleidelijk over het hele land uit. Het blijft droog en er waait een zwakke tot matige oostenwind. De maxima bedragen plus 2 tot min 2 graden. Van woensdag tot en met zondag krijgen we zeer koud winterweer met in de nacht en ochtend matige tot strenge vorst. De minima bedragen min 7 graden aan zee, rond min 10 graden in het centrum tot min 16 graden in de Ardennen. De middagtemperatuur blijft overal onder nul en vooral woensdag en donderdag staat er een schrale, ijskoud aanvoelende noordoostenwind. In het weekend wordt het iets minder koud, maar er verschijnt meer bewolking en de kansen op sneeuw nemen toe.

Bron: HLN
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
30 januari 2012, 11:35 uur | Bericht #325131
Drukke spits door lichte sneeuwval

De ochtendspits was vandaag door de lichte sneeuwval ongeveer twee keer zo druk als normaal. Iets voor half negen stond het verkeer over ongeveer 360 kilometer vast. Dat is twee keer zo druk als normaal, meldt de ANWB. Vooral rond Utrecht op de A27 en A28 waren vertragingen door ongevallen. Vanuit Limburg kwamen meldingen van glijpartijen op de A2 en A73. Ook waren de dagelijkse files langer dan normaal.



Dun laagje sneeuw
Volgens Weeronline is overal, op Zuid-Holland, Zeeland en het westen van Brabant na, een dun laagje sneeuw gevallen. In het zuiden van Limburg en het zuidoosten van Brabant kan het in de ochtend nog sneeuwen. In de loop van de middag breidt de lichte sneeuwval zich uit tot de rest van de zuidelijke provincies.

Achter het sneeuwfront komt de echte koude lucht. Die houdt zeker tot en met het weekeinde aan. Dan kunnen 's nachts temperaturen voorkomen tussen min 5 en min 10 graden. Een woordvoerder van Weeronline verwacht dat dan geschaatst kan worden op ondiep water. Na het weekeinde is het onzeker of het koude weer aanhoudt.

Strooizout
Nu de temperatuur daalt, stijgt de verkoop van strooizout. Volgens Danny Campion, directeur van strooizout.nl, is er vanaf dit weekeinde een omslag in de verkoop van strooizout. Gisteren bestelden particulieren en bedrijven ongeveer 200.000 kilo zout. Strooizout.nl levert zout aan instellingen, het midden- en kleinbedrijf en particulieren. Vorig jaar verkocht de site 8,7 miljoen kilo.

Bron: AD | Gewijzigd: 6 februari 2017, 12:38 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
30 januari 2012, 14:17 uur | Bericht #325284
Februari 1986


Eindelijk was het zover deze winter! Er is een dun laagje sneeuw gevallen, dat ook bleef liggen.

Een groot deel van Nederland is toegedekt door een dun laagje sneeuw. Werd het gisteren (zondag) al zeer lokaal een ijsdag, vandaag zal het kwik op veel meer plaatsen het gehele etmaal onder nul blijven. De verwachting is dat de vorst zich de komende dagen verder gaat verscherpen en zo zijn we vertrokken voor een winterse periode die hoogstwaarschijnlijk tot een vorstperiode van formaat gaat uitgroeien. We beleven zo een merkwaardige winter die twee dagen geleden nog recordhouder was voor wat betreft de minste vorstproductie, maar we zien nu hoe snel dat beeld kan wijzigen. De huidige winterse periode werd in de steigers gezet door een niet alledaagse configuratie op de weerkaarten. We nemen u mee naar februari 1986, die de op één na langste vorstperiode van de 20e eeuw opleverde en waarvan het begin behoorlijk wat overeenkomsten vertoonde met dit jaar.

De vorstperiode van februari 1986.
Laten we om te beginnen eerst maar eens de nuchtere cijfers laten spreken. Nadat er in de winter van 1985-’86 er rond de jaarwisseling al een korte vorstperiode was geweest met een duur van 6 dagen, gingen in februari 1986 alle remmen los. De twee vorstperiode van die winter duurde 30 dagen, van 3 februari tot en met 4 maart en is qua duur in de 20e eeuw alleen overtroffen door een vorstperiode uit 1947, die maar liefst 48 dagen duurde!

sn_2.jpg
Op 30 januari 1986 om 1 uur leek de weerkaart wel ietwat op die van afgelopen zaterdag, waarbij een depressie op het westelijke deel van de Noordzee naar het zuiden koerst en zit ingeklemd tussen twee grote hogedrukgebieden boven Noordwest-Rusland en de Azoren. Deze weerkaart is, net als alle anderen, afkomstig van Wetterzentrale en het betreft een heranalyse van het NCEP, het Amerikaanse weermodel.

We spreken van een vorstperiode als de gemiddelde etmaaltemperatuur in De Bilt minimaal vijf dagen op rij onder het vriespunt blijft (zogenaamde Hellmanndagen) waarbij de sommatie van de negatieve etmaaltemperaturen met weglating van het minteken, op 16,0 of hoger komt. De vorstperiode in februari 1986 leverde maar liefst 111,5 Hellmannpunten op. Er traden 13 ijsdagen op, 29 nachten met matige- en 7 nachten met strenge vorst. De koudste dag was 9 februari met een maximum van -5,9 graden en een etmaaltemperatuur van -8,8 graden. De koudste fase viel echter van 18 tot en met 23 februari, met zes ijsdagen op rij en drie nachten met strenge vorst, tot -14,6 graden aan toe. Dit was dan ook een officiële koudegolf, waarvan de eisen nog veel strenger zijn dan van een vorstperiode; minimaal vijf ijsdagen op rij, waarbij minimaal drie etmalen met strenge vorst.

sn_3.jpg
Op 4 februari 1986 is de vorstperiode één dag oud. De weerkaart ziet er klassiek winters uit met lage luchtdruk boven Zuid-Europa, hoge druk boven Scandinavië en een straffe oostelijke wind in onze omgeving.

sn_4.jpg
Op 9 februari verscherpt de kou, dit onder invloed van een zogenaamd ‘koud putje’ dat in de bovenlucht naar onze omgeving wordt getransporteerd.

De vorst was verder zeer bestendig. Regelmatig kwam het ’s middags tot een beetje ‘droge’ dooi. Naast de dertien ijsdagen had De Bilt vijf dagen met een maximumtemperatuur van 0,0 of +0,1 graad en alleen op 1 en 2 februari, toen de vorstperiode nog moest beginnen, lag de maximumtemperatuur iets boven de drie graden.
Opvallend was verder dat februari 1986 een kurkdroge maand was, met heel veel dagen met een beetje sneeuwval, maar in De Bilt slechts een maandtotaal van 0,4 mm… Uiteraard was het ook een zeer zonnige maand.

De Russische beer ontwaakt!
Net als dit jaar, werd de kou in ons land gebracht door een krachtig hogedrukgebied boven Rusland, dat zijn invloed verder naar het westen uitbreidde. Een dergelijke winterinval is niet alledaags, want meestal blijft het Russische hogedrukgebied min of meer op zijn stek liggen, boven Siberië. Met andere woorden, de Russische beer blijft meestal in zijn hok liggen, gromt soms wat, maar vaak blijft het daarbij. In 1986 sprintte hij echter naar het westen en ook dit jaar is dat gebeurd. De weermodellen hadden er moeite mee om te verwachten hoe het begin van de huidige koude periode zou gaan verlopen, maar zeker het ECMWF had het goede spoor meestentijds te pakken, om al meer dan een week van tevoren te voorzien dat de vorst het afgelopen weekend zou invallen.

sn_5.jpg
Op 16 februari nog steeds een koude oostelijke stroming maar ook een diepe depressie ten westen van de Golf van Biskaje, waarvan toen verwacht werd dat deze bij ons dooi zou gaan brengen.

In 1986 ging dat niet anders. Sterker nog, de weerkaart van ‘vandaag’, maar dan 26 jaar geleden (30 januari 1986) lijkt best wel veel op de weerkaart van afgelopen zaterdag, met een depressie die ten westen van ons land naar het zuiden schoof en die ingeklemd zat tussen twee krachtige hogedrukgebieden, één bij Noordwest-Rusland en de andere bij de Azoren. Destijds viel de kou heel aarzelend in. De wind draaide naar het oosten, maar voerde vooralsnog geen kou aan, omdat het ten oosten van ons ook niet koud was. De diverse modellen, die een kwart eeuw geleden nog niet zo geavanceerd waren als tegenwoordig, hadden er grote moeite mee. De ene dag werd er vorst in het vooruitzicht gesteld, de volgende dag dooi, en zo flipperden de verwachtingen een aantal dagen op en neer. Hierbove is te zien dat we op 4 februari 1986 te maken hadden met een straffe oostelijke wind. De temperaturen waren toen vergelijkbaar met die we nu hebben, lichte tot matige vorst in de nacht en ochtend en middagtemperaturen rond het vriespunt.

sn_6.jpg
Na een paar dagen werd duidelijk dat deze dooiaanval werd afgeslagen. Sterker nog, bij een wegvallende wind ging het in de nacht en ochtend streng tot zeer streng vriezen en ook overdag bleef het kwik onder nul. Een koudegolf werd een feit! Weerkaart van 21 februari 1986.

Vandaag is de verwachting dat de kou verscherpt en dat het volgende weekend een koudeput vanuit het oosten nadert. Iets dergelijks gebeurde in 1986 ook. Rond 9 februari passeerde er een koudeput, wat niet alleen te merken was aan de lage temperaraturen met lichte tot matige, in de nacht matige tot strenge vorst, maar ook uit het feit dat uit ieder passerend wolkenveld wat lichte sneeuw viel. Die sneeuw sublimeerde echter zo weer weg.

Na passage van deze koudeput kwam er een langgerekte, krachtig hogedrukgebied tot stand ten noorden van ons land, met een strakke oostelijke stroming als resultaat. Er volgde een aantal vrij zonnige en droge dagen met in de nacht en ochtend lichte tot matige vorst en middagtemperaturen van net boven nul. De winterse circulatie bleef echter in stand, hoewel er in de loop van de tweede februariweek wat kinken in de kabel leken te komen, met een actieve depressie bij de Golf van Biskaje die naar het noordoosten leek op te dringen, waardoor het woordje ‘dooi’ opnieuw in de weersverwachtingen sloop.

sn_7.jpg
Ideaal winterweer op de dag dat de Elfstedentocht werd verreden (26 februari 1986). Zonneschijn, weinig wind, lichte vorst in de middag en matige tot strenge vorst in de vroege ochtend.

Juist toen het duidelijk werd dat deze dooiaanval zou worden afgeslagen, kwamen er berichten uit Friesland ‘dat vanwege de verwachtte dooi, er deze winter géén Elfstedentocht meer gehouden kon worden’. Het zou de meteo-blunder van het jaar worden, want de koudste fase van deze vorstperiode brak juist aan! Op 15 februari kwam het hier en daar tot zeer strenge vorst, óók in Friesland, waarbij het kwik in Schettens aan de grond zelfs tot -18,0 graden wist te dalen.
Uiteindelijk ging het Elfstedenbestuur overstag en op 23 februari werd aangekondigd dat de tocht drie dagen later verreden zou worden. Het werd een schitterende schaatsdag met weinig wind en stralende zonneschijn. In de nacht en vroege ochtend vroor het matig tot streng, in de middag steeg het kwik even tot net onder het vriespunt. Geen wonder dat een record aantal deelnemers de tocht wist uit te rijden.

sn_8.jpg
De laatste dag van de op één na langste vorstperiode van de 20e eeuw (3 maart 1986). De hogedrukas ten noorden van ons wandelt naar het zuiden, passeert ons land en doet de wind naar het westen draaien. Op 4 maart valt hierdoor de dooi in.

Na de Elfstedentocht had iedereen zoals als: ‘laat nu de dooi maar invallen,’ maar dat gebeurde vooralsnog niet. In meerdere Friese plaatsen werd op 3 maart nog steeds strenge vorst gemeten op 3 maart 1986 en diverse schaatsers die waren uitgeloot, name de gelegenheid te baat alsnog de Elfstedentocht te rijden. Het was echter wel de laatste fraaie winterdag. ’s Avonds draaide wind naar het westen, de volgende dag volgde er regen, voorafgegaan door sneeuw en later op die 4e maart was de dooi algemeen.


Het Zuid-Limburgse landschap werd vanochtend toegedekt door een dun laagje sneeuw.

En dit jaar?
Uiteraard is het speculeren wat er dit jaar gaat gebeuren. Na de sneeuw van vannacht klaart het morgen (dinsdag) op en gaat het matig vriezen. Met een stevige oostenwind wordt het de komende dagen zonnig, maar bar koud. In de nacht en ochtend gaat het in de tweede helft van deze week matig tot streng vriezen en ook ’s middags blijft het kwik op diverse plaatsen ruim onder het vriespunt.


Weer even wennen, glibberen door de straten, zoals hier in Sittard.

In het weekeinde nadert er vanuit het oosten een bel met zeer koude lucht. Het is nog onduidelijk wat dat zal opleveren. Het kan vrijwel droog blijven, er kan ook een flinke laag sneeuw gaan vallen, maar de kans daarop is hooguit 20%. De wind kan zelfs even naar het westen tot zuidwesten draaien, maar met een zeer koude bovenlucht blijft eventuele dooi beperkt en van korte duur. Daarna lijkt de ‘ouderwetse’ winterse circulatie zich te herstellen met wederom oostenwinden en vorst. Met andere woorden… de huidige winterse periode zal wellicht tot een vorstperiode van formaat weten uit te groeien, dit ongetwijfeld tot genoegen van de schaatsliefhebbers.

sn_11.JPG
De pluim van 30 januari 2012, 1 uur van het ECMWF (eigen bewerking). Op basis van deze pluim is de kans bijna 80% dat de vorst tot het eind van de volgende week aanhoudt. Pas vanaf 12 februari wordt dat beeld meer fifty-fifty, maar laat een groepje members het nog steeds streng vriezen in de nachten. En dit beeld geldt dan ook nog voor De Bilt.


Bron: Meteo Consult | Gewijzigd: 6 februari 2017, 12:39 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
30 januari 2012, 15:06 uur | Bericht #325318
Sneeuw in Nederland

De extreme winterweek lijkt begonnen. Terwijl de eerste sneeuwvlokken uit de lucht vallen, laat een man zijn hond uit in Zwolle.


Harlingen is bedekt met een laagje sneeuw. Weersvoorspellingen beloven een winterse week met sneeuw en temperaturen rond het vriespunt.


De extreme winterweek lijkt begonnen. De eerste sneeuwvlokken vallen uit de lucht en zorgen ervoor de Van den Cloostermarke in Zwolle bedekt is met een witte deken.


De binnenstad van Utrecht is bedekt met een laagje sneeuw.


Paarden in de sneeuw te Obbicht.


Sneeuw in natuurgebied De Auken bij Giethoorn.


Lunetten (Utrecht) heeft een klein laagje sneeuw gekregen in de nacht van zondag op maandag.


Een bedrijventerrein in Kerkrade wordt sneeuwvrij gemaakt.


Deze NU.nl-lezer in Nijkerk vond het wel tijd worden voor de eerste sneeuwbui.

Het water van natuurgebied De Auken vlakbij Giethoorn is bijna dichtgevroren.


De eerste sneeuw van 2012 in Maasbommel.


Geen sneeuw, maar wel een dun laagje ijs in Breda.


Bron: NU.nl | Gewijzigd: 6 februari 2017, 12:39 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Terug naar boven
2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.364 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 248 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 248, lezen 2 mensen het topic "Weerfoto's van Lako".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden